Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-14, 17:20   #871
MalineczkaTruskaweczka
BAN stały

Talking Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

: ehem::c mok:

śliczna pioseneczka xD
MalineczkaTruskaweczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 17:58   #872
mOna01
Zakorzenienie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

e -_-

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 18:33   #873
201707171013
Konto usunięte

Zgłosiłam zły post. Już ją zabanowali
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 18:38   #874
LauraS.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karin2005 Pokaż wiadomość
Witam. Mam 26 lat od około 10 lat mam problemy z tradzikiem.Najlepiej moja cera wygladała jak stosowałam diane 35.
Nawet tera juz 3 lata po urodzeniu dziecka mam problem z tradzikiem.
Stosowałam wszystko co juz mozliwe, ale jest jedyna rzecz którą mogę polecic na pryszcze i blizny to niemiecki specyfik Anefug Simplex .To krem w kolorze skóry, super leczy tradzik i blizny.Super leczy blizny, jak wyskoczy pryszcz to na 2 dzien zmniejsza sie o 70% po posmarowaniu.Mozna kupic ten krem w aptekach w Niemczech(zielona tubka).Szczerzemóiac to nie jestem systematyczna i chyba dlatego mam jeszcze ten problem.Bo jak zadbam i samruję regularnie pryszcze Anefugiem to mam super twarzyczkę.
Polecam wam.Cena ok. 10 Euro za tubke 40 gram.
a moze powiesz o tym cos wiecej?skład tego specyfiku itp.
U mnie wciaz nie jest dobrze.czerwone plamy,strupy,a jak juz odpadnie strup pod spodem jest znow wypuklosc i wychodzi troche ropy i potem znow sie goi i ta caly czas co przyspiesza gojenie ( prosze o pomoc
LauraS. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-17, 12:13   #875
karin2005
Przyczajenie

Witam ponownie.Co jeszcze mogę napisac.Mogę podac link do strony z opisem kremu http://www.medvergleich.de/Preisverg...LEX-20+ML.html
Osoby o ciemnej karnacji moga sie smarowac na dzien , bo krem jest w kolorze skóry opalonej.
Oprócz tego ze leczy pryszcze to przy systematycznym smarowaniu znikają blizny.Ja użyłam ten srodek przypadkowo.
Będąc 7 lat temu w Niemczech, dostałam strasznych pryszczy na brodzie( bolace były jak wrzody).Poszłam do apteki i Pan od razu mi polecił tę maśc .Niestety u nas nie jest dostepna..Jesli macie kogos znajomego to niech kupi Wam, bo warto a cena tez nie jest wygórowana.A propo aloesu to również pomaga, zwłaszcza jak sie posmaruje krosty na noc( troszke piecze i swedzia) ale rano krostki o polowe mniejsze.Pozdrawiam .W razie pytan piszczie na maila k.maciorowska@onet.eu. bop rzadko zagladam na forum
karin2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 15:32   #876
xnatalla94x
Przyczajenie

Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

Cytat:
Napisane przez izapp1 Pokaż wiadomość
A aloes mozna zdobyc w kwiaciarniach?

Tak można ja sama taki choduję! Bardzo łatwo sie rozrasta i nie potrzebuje zbyt dużo pielęgnacji <cieszy mnie to>
xnatalla94x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 09:59   #877
kika91
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

hej dziewczyny! znalazłam ta strone przypadkiem i stwierdzilam ze jest super musze poprobowac te wsaze wynalazki moze pomoga ja od kilku dni pije drozdze okropne ale da sie wytrzymac no i skuteczne
kika91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-19, 15:29   #878
HateQisia
Przyczajenie

GG do HateQisia Send a message via Skype™ to HateQisia
Lightbulb Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

Kochane co do cudownego specyfiku Aloesu to..jest bardzo dobry. Ale tylko na miesiąc albo nawet i dłuzej. Skora się przyzwyczaja i np. ja dostałam takiego wysypu , ze niczym nie mogłam tego zakryc. Pudry , korektory , fluidy. Nic.

Ale godne polecenia jest SPIRYTUS SALICYLOWY I SUDOCREM. Najlepiej na noc. Oczywisicie poo tygodniu takiej kuracji trzeba zrobic 3-4 dniową kurację nalwizającą bo to strasznie wysusza. Ale jak cos takiego robie. To codd miood i bez pryszczy P

Pozdrawiam WizazANKI **
HateQisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 20:27   #879
wkurzona
Raczkowanie

witajcie, zaczełam przeglądać ten wątek ( na razie jestem raptem na 10 stronie) i doczytałam, że nie powinno sie skóry trądzikowej mleczkiem myc. A ja właśnie, jako że kiedyś usłyszałam,ze do takiej cery nie wolno używać wody z kranu zaczełam myć moją bużkę mleczkiem ogórkowym z ziaji i potem tonik z tej serii. Jakichś specjalnym efektów nie widziałam, ale tak sie jakoś do niego przywiązała i od dłuższego czasu stosuję. W składzie jest ( oprócz z ogórka ekstraktu) mineral oil, propylene glycol,, ceteareth 12, cetearyl alcochol, panthenol retinyl palmitate, tocopheryl acetate, dimethicone, magnesium sufate, sodium benzoate, 2-bromo2-nitropropane-1,3-diol,parfum, amyl cinnamal, butylphenyl methylopropional, linaoal, citric acid. Uch strasznie dużo tego, dopieraz teraz na to uwagę zwróciłam. Moje pytanie brzmi tak: szkodze sobie stosujac ten specyfik? jeśli tak to czym najlpiej myć buźkę? Pewnie odpowiedź na to pytanie gdzieś w wątku by się znalazła, ale nie wiem kiedy dam radę go do końca przeczytać: z góry dziękuję za odpowież. Pozdrawiam
wkurzona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 20:37   #880
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wkurzona Pokaż wiadomość
witajcie, zaczełam przeglądać ten wątek ( na razie jestem raptem na 10 stronie) i doczytałam, że nie powinno sie skóry trądzikowej mleczkiem myc. A ja właśnie, jako że kiedyś usłyszałam,ze do takiej cery nie wolno używać wody z kranu zaczełam myć moją bużkę mleczkiem ogórkowym z ziaji i potem tonik z tej serii. Jakichś specjalnym efektów nie widziałam, ale tak sie jakoś do niego przywiązała i od dłuższego czasu stosuję. W składzie jest ( oprócz z ogórka ekstraktu) mineral oil, propylene glycol,, ceteareth 12, cetearyl alcochol, panthenol retinyl palmitate, tocopheryl acetate, dimethicone, magnesium sufate, sodium benzoate, 2-bromo2-nitropropane-1,3-diol,parfum, amyl cinnamal, butylphenyl methylopropional, linaoal, citric acid. Uch strasznie dużo tego, dopieraz teraz na to uwagę zwróciłam. Moje pytanie brzmi tak: szkodze sobie stosujac ten specyfik? jeśli tak to czym najlpiej myć buźkę? Pewnie odpowiedź na to pytanie gdzieś w wątku by się znalazła, ale nie wiem kiedy dam radę go do końca przeczytać: z góry dziękuję za odpowież. Pozdrawiam
to pytanie to chyba na biochemie ;>

Stary 2008-04-20, 12:48   #881
DJADKJGU
BAN stały

czesc

mam do Was pytanka:

1. czy ktos wlasciwie widzial jakies efekty po maseczce aspirynowej?
2. czy ona jest bezpieczna dla skory?
3. czy myslicie ze kolagen naturalny ktory uzywam na blizny po operacji i daje fantastyczne efekty da sobie tez rade z tymi po tradziku? Ktos moze stosowal?
DJADKJGU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-20, 13:16   #882
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DJADKJGU Pokaż wiadomość
czesc

mam do Was pytanka:

1. czy ktos wlasciwie widzial jakies efekty po maseczce aspirynowej?
2. czy ona jest bezpieczna dla skory?
3. czy myslicie ze kolagen naturalny ktory uzywam na blizny po operacji i daje fantastyczne efekty da sobie tez rade z tymi po tradziku? Ktos moze stosowal?
Maseczki aspirynowej nie robiłam, ale ponoć dobra, chociaż wysusza i trzeba porządnie skórę nawilżyć po niej.
Co do kolagenu to rzeczywiście jest świetny nie tylko na blizny po trądziku ale i sam trądzik

Stary 2008-04-20, 13:44   #883
DJADKJGU
BAN stały

a stosowalas go? ja mialam miesiac temu operacje i uzywam od 2 tygodni i widze znaczna poprawe, czyli mowisz ze na buzie tez sprobowac?
DJADKJGU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 14:06   #884
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DJADKJGU Pokaż wiadomość
a stosowalas go? ja mialam miesiac temu operacje i uzywam od 2 tygodni i widze znaczna poprawe, czyli mowisz ze na buzie tez sprobowac?
używałam ampułki z kolagenem i działały dobrze

Stary 2008-04-20, 14:39   #885
LittleAna
Raczkowanie

Kiedys przeczytałam w jakiejs młodzieżowej gazecie, za na trądzik moze miec wpływ zbyt rzadkie zmienianie powłoczki poscielowej... pomyslałam ze nie zaszkodzi spróbowac jeszcze jednego sposobu i zaczełam zmieniac posciel co najmniej raz na tydzień. To rzeczywiscie pomaga, moje problemy z trądzikiem znikły prawie całkowicie
Warto więc spróbowac tego bardzo domowego sposobu
LittleAna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-20, 15:29   #886
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LittleAna Pokaż wiadomość
Kiedys przeczytałam w jakiejs młodzieżowej gazecie, za na trądzik moze miec wpływ zbyt rzadkie zmienianie powłoczki poscielowej... pomyslałam ze nie zaszkodzi spróbowac jeszcze jednego sposobu i zaczełam zmieniac posciel co najmniej raz na tydzień. To rzeczywiscie pomaga, moje problemy z trądzikiem znikły prawie całkowicie
Warto więc spróbowac tego bardzo domowego sposobu
a to też słyszałam... dużo w tym racji, bo kremy nic nie pomogą jeśli co noc przez kilka godzin w buźkę skutecznie wcierane są bakterie pozostawione wcześniej na poduszce... -_-

Stary 2008-04-20, 15:45   #887
201707171013
Konto usunięte

Też słyszałam o tej pościeli.
Dzisiaj znowu muszę zrobić tonik cytrynowy, bo wysypało mi czoło. Z resztą twarzy radzę sobie kosmetykami Nuno Ziaji, ale na czoło nic nie działa oprócz cytryny.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 23:52   #888
Xaviena
Przyczajenie

spróbujcie sobie glinki zielonej i alg
bardzo pomaga !!!!!
Xaviena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-21, 11:07   #889
małaPaulina
Wtajemniczenie

a mam pytanie co do kolegenu

uważacie że lepszy będzie w postaci kapsułek czy kremu?
mam straszne blizny po trądziku

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-23, 12:37   #890
obsession478
Przyczajenie

przeczytałam cała mase watkow na wizazu o sposobach na polepszenie cery. chcialam pozbyc sie masakrycznych zaskornikow i......... padlo na bratka(w tabletkach ) , pokrzywka i zielona herbata do picia , dodatkowo beta karoten . Jutro minie drugi tydzien odkad to stosuje ...... i chyba nigdy moja cera nie wygladala tak STRASZNIE!!!!!! zaskorniki wyskakuja z dwojona sila , dodatkowo pojawily sie pryszcze !!! i wszytsko wsakzuje na to , ze bedzie jeszcze gorzej!!!!!! codziennie wyskakuja mi takie krostki z bialym czubkiem ( czego nigdy nie mialam, zazwyczaj byly to takie pojedyncze wulkany ). jednak nie przerywam kuracji.... mam cicha nadzieje,ze po tym wysypie bedzie tylko lepiej. bylam juz naprawde zdesperowana i zreszta nadal jestem. Nadal szukam sposobu by zlikwidowac te biale czubki bez wyciskania :/ wyprobowalam maseczke z glinki , aloes , maseczke aspirynowa - wszytko to tak punktowo ale nie pomaga. wczoraj uzylam amolu-i chyba jest to najlepszy sposob aczkolwiek nie tak skuteczny jakbym chciala. dzisiaj znalazlam w gazecie taki spsosb na wypryski : "butelke spirytusu sal. przelewamy do sloiczka i dodajemy 3-4 listki drobno pokrojonego aloesu . odstawiamy w ciemne miejsce na dobe, a nastepnie cedzimy przez sitko. Tym spirytusem smarujemy zmienione miejsce rano i wieczorem "
obsession478 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 14:29   #891
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez obsession478 Pokaż wiadomość
przeczytałam cała mase watkow na wizazu o sposobach na polepszenie cery. chcialam pozbyc sie masakrycznych zaskornikow i......... padlo na bratka(w tabletkach ) , pokrzywka i zielona herbata do picia , dodatkowo beta karoten . Jutro minie drugi tydzien odkad to stosuje ...... i chyba nigdy moja cera nie wygladala tak STRASZNIE!!!!!! zaskorniki wyskakuja z dwojona sila , dodatkowo pojawily sie pryszcze !!! i wszytsko wsakzuje na to , ze bedzie jeszcze gorzej!!!!!! codziennie wyskakuja mi takie krostki z bialym czubkiem ( czego nigdy nie mialam, zazwyczaj byly to takie pojedyncze wulkany ). jednak nie przerywam kuracji.... mam cicha nadzieje,ze po tym wysypie bedzie tylko lepiej. bylam juz naprawde zdesperowana i zreszta nadal jestem. Nadal szukam sposobu by zlikwidowac te biale czubki bez wyciskania :/ wyprobowalam maseczke z glinki , aloes , maseczke aspirynowa - wszytko to tak punktowo ale nie pomaga. wczoraj uzylam amolu-i chyba jest to najlepszy sposob aczkolwiek nie tak skuteczny jakbym chciala. dzisiaj znalazlam w gazecie taki spsosb na wypryski : "butelke spirytusu sal. przelewamy do sloiczka i dodajemy 3-4 listki drobno pokrojonego aloesu . odstawiamy w ciemne miejsce na dobe, a nastepnie cedzimy przez sitko. Tym spirytusem smarujemy zmienione miejsce rano i wieczorem "
Bądź wytrwała - to właśnie oczyszczanie ja przechodzę to samo tylko mam strasznie dużo zaskórników, chociaż typowych pryszczy też trochę... Trzeba czekać :P

Stary 2008-04-23, 14:35   #892
Chatt
Raczkowanie

GG do Chatt

Na szczęścuie ja na razie nie mam problemów Tylko malutkie, ale da się przeżyć. Nie stosuję żadnych domowym sposobów, ale warto spróbować. Zalezy mi na oczyszczaniu, a stosuję tylko toniki, co tylko z wierzchu zmywają.. A i biorę skrzypovitę
Stary 2008-04-23, 15:27   #893
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Do obsession478 : Ten wysyp to dobry znak- wbrew pozorom- pomyśl, że cały syf który zalegał gdzieś tam pod skórą własnie wychodzi i już nigdy nie wróci A z tymi specyfikami to nie przesadzaj- taka moja rada Czasem lepiej przeczekać- wiem coś o tym Też ostatnio miałam wysyp( a raczej wciąż mam jego pozostałości) No i imałam się róznych sposobów- totalna desperacja. I więcej sobie szkody tym narobiłam niż pożytku, wierz mi. Jeśli robimy z naszej skóry "śmietnik" i kładziemy na nią co popadnie ( a zwłaszcza jakieś ostre agresywne kosmetyki) to ona się broni i tą całą chemie wywala z powrotem na zewnątrz. Taka prawda. Najlepiej dać skórze ochłonąc choć na jeden dzień. Wiem, że to trudne, ale ja tak robię i już mi się wszystko łagodzi. Najlepiej ją nawilż Humektanem, wtedy szybciej się zregeneruje, i nie eksperymentuj tak bardzo Czasem same sobie szkodzimy tym nadmiernym dbaniem o siebie Życzę szczerze powodzenia w walce o pięknę cerę Trzymaj się Pomyśl że za tydzień jak już Twoja cera się oczyści to... Będziesz cała szczęśliwa

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 17:11   #894
maugoszatka
Wtajemniczenie

ja mialam jeszcze ponad rok temu masakryczny tradzik na calej brodzie.... biale ropne syfy,pozniej czerwone blizny i tak w kolko... Stosowalam rozne rzeczy, herbatki , kremy od dermatologa, vichy itd.... W koncu zaczelam jesc zdrowo, czyli mniej, robilam maseczki z polopiryny i aspiryny,czasem glinki, przemywalam spirytusem nagietkowym lub zwyklym zamiast toniku , do mycia uzywalam (i uzywam do tej pory) zelu za 5 zl AcneLine z kozieradka;-] Czasami na dzien dzisiejszy przemyje takim tonikiem z rossmana za chyba niecale 7 zl ;-O
puder nakladam normalnie,wszystim ciapię po buzi , w kamieniu pudry,lejące i mam gladką cere bez wysypu. Nawet robie maseczki nawilzajace, wiadome przed okresem mnie wysypie ale to juz nie jest zrypana twarz !! Pamietam jak beczalam,nie moglam na siebie patrzec.......... nigdy bym nie chciala znowu tak wygladac i nikomu nie zycze. Moze to przypadek ,ze u mnie trad zniknal w jakis czas, ale czasami nadal obawiam sie jego powrotu, to jakas psychoza....

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 17:14   #895
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
I więcej sobie szkody tym narobiłam niż pożytku, wierz mi. Jeśli robimy z naszej skóry "śmietnik" i kładziemy na nią co popadnie ( a zwłaszcza jakieś ostre agresywne kosmetyki) to ona się broni i tą całą chemie wywala z powrotem na zewnątrz.
NO WLASNIE, DOKLADNIE!!! doszlam do wniosku,ze w kwestii specyfikow trzeba byc jednak minimalista

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 17:40   #896
69LilGirl69
Przyczajenie

Wink Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

Moim zdaniem na blizny dobry jest krem `No scar` [krem z masy perłowej]. 30ml kosztuje około 50zł w aptece. Jest naprawdę skuteczny.! Do osiągnięcia wymarzonego efektu potrzebna jest regularność [minimum 2razy dziennie]. Polecam
69LilGirl69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 17:40   #897
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
NO WLASNIE, DOKLADNIE!!! doszlam do wniosku,ze w kwestii specyfikow trzeba byc jednak minimalista
potwierdzam... ostatnio po zbyt dużej ilości agresywnych kosmetyków dostałam uczulenia na twarzy, swędziało i miałam wysyp maleńkich krosteczek, okropieństwo... Do teraz leczę skutki bo zostało mi po tym dużo małych czerwonych potworków, a do tego doszły te z "oczyszczania" kremem Clarena i w efekcie wyglądam nieziemsko

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-23, 18:48   #898
69LilGirl69
Przyczajenie

Question Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

Mam jeszcze pytanko - co na zatkane pory.??;(( Mam ich strasznie dużo na nosie i w jego okolicach.!
69LilGirl69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 19:21   #899
Wiedziemka
Raczkowanie

ja myję maseczko-żelem Garniera (taka niebieska tubka) - swietnie matuje - pomagała mi jeszcze mieszanka z petroleum (absolutnie nie pamietam składu i proporcji) i..ciąża obecnie jakies pojedyncze i paskudne, ale ja mam prawie 30 lat! ech, w młodości pomagało zalanie drobno posiekanych młodych liści babki zwyczajnej wrzątkiem do przykrycia i przemywanie tym naparem buzi
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-23, 19:38   #900
gwiazdeczka92
Przyczajenie

Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

Witam wszystkichJestem na tym forum od dzisiaj hehe również mam problemy z trądzikiem;((
Ojej czego ja już nie używałam;/ ale teraz to mam głównie przebarwienia i parę wyprysków i wygląd to strasznie;( w dodatku skórajest zaczerwienionaa niedługo wakacje i zależy mi żeby się tego pozbyć!!!
Od 5 dni używam cebuli ,takiej normalnej ,surowej,nie ugotowanej ale stan mojej skóry jeszcze bardziej się pogorszył;( dzisiaj i wczoraj pisałam tetsy kończące gimnazjum,było mi wstyd przyjść do szkoły z takim stanem skóry,a nie chciałam się malować,chodź prawie przez cały rok szkolny musiałam....Chcialam więc się was zapytać,kochane forumowiczki,co mi polecacie?Czy dalej stosować tę cebulę i czekać na efekty,czy moze sobie odpuścić?A może lepiej gotować cebulę?ZCy cebula w ogólnie niszczy przebarwienia czy tylko te gule? Mam nadzieję ,że ktoś mi pomoże pozdrawiam ;*
gwiazdeczka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości