![]() |
#901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Weterynarze już chyba tak maja że "przyzwyczaja sie" do swojej pracy i tak potem wychodzi. Tez bylam z chlopakami u jednego weta i go zmienilam....
Świerzba sama nie wyleczysz...musisz miec pomoc weta, jesli tez rzeczywiscie Ci nie odp to idz to innego, ale jakiegos musisz mieć.
#902 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Karola prawie cała wyłysiała i była w strupach ( myślałam,że po śwince) Fifa była w lepszym stanie bo było tylko parę strupków. Za pierwszą wizytę (obie dziewuchy) zapłaciłam 11 zł, druga wizyta 5 zł a trzecia i czwarta za darmo ( sama byłam w szoku) Swiniaczki były wyleczone i teraz są zdrowe,ogromne dziewuchy!!! Leczenie trwało od końca listopada , do początku stycznia tego roku. Raz na 10-12 dni szłam na zastrzyk. Pozdrawiam ![]() Andy.lol co to z Twoją Tifą się porobiło? A te wszoły z czego się mogą wziąść. Wszystko będzie ok.
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
Sielska dzięki za troskę
![]() Za chwilę jade na pierwsze odrobaczanie. Co do cen to wczoraj za wizyte zapłaciłam 15 zł - w tym trzydniowa dawka proszku do rozpuszczania w wodzie na biegunkę no i pierwsze odrobaczanie. Myśle, że wcale nie tak dużo. Zapomniałam wczoraj napisac o tej pępowinie, a wiem, że motylek była zainteresowana, więc piszę ![]() brzydulka u jakiego lekarza byłaś? Podaj mi adres to ja będe wiedziała ![]()
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
andy.lol mam dwie swinki, Filipek zdechl w kwietniu, pisalam o tym. A weterynarz nazywa sie Pawel Niemirski czy cos takiego. gabinet ma na xxx-lecia, przy glownej ulicy w prywatnym domu, tam jest tez zoologiczny. A czy wasze swinki tez tak piszczaly podczas zastrzyku?? bo mi strasznie ich szkoda...nie chcialy pozniej ode mnie odejsc. A czy inny weterynarz bedzie wiedzial co one dostaly i jak je dalej leczyc??
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Raczkowanie
|
Byłam na pierwszym odrobaczaniu. Na początku sie trochę przeraziłam, bo wet. chciała małej zastrzyk dać, ale doszła do wniosku, że jest za mała i można by łatwo przedawkować. Dostała, więc parę kropelek preparatu na karczek, na skórę. To ma działać tak jak u psa na pchły. Wchłania się do skóry a potem rozchodzi po całej powierzchni. Za tydzień mam kolejną wizytę, a do tego czasu mam wyczesywac z sierści robale gęstym grzebieniem.
brzydulka jednak nie wiem gdzie jest weterynarz na trzydziestolecia. Z reszta ja mam weta w Radlinie. Chyba piąty raz Ci mówie... idź na Rzeczną... tam jest całkiem fajnie, tylko jak już pisałam zawsze tam jest dużo ludzi w kolejce. Moja Tifa piszczy nawet jak jej sierść przebieram i robale oglądam, więc myślę, że to, że zwierze piszczy przy zastrzyku jest normalne. To przecież je boli.
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
andy.lol gdzie jest ta Rzeczna? za stadionem?? to troche daleko jak dla mnie a musze isc na piechote. Jest jeszcze jeden za mcdonaldem to tam sprobuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
#907 |
Zakorzenienie
|
Andy dzieki za wyjasnienie z pępowiną, bo intrygowalo mnie to.
![]()
#908 |
Raczkowanie
|
brzydulka nie radze iść w ciemno! Skąd wiesz, że lekarz się specjalizuje w małych zwierzętach? Na internecie znajdziesz na pewno telefon, więc sobie wcześniej zadzwoń i zapytaj! Telefon na pewno będzie, ja jak szukałam weterynarzy to znalazłam kilkanaście numerów z okolicy, ale tylko dwóch lekarzy specjalizowało się w małych zwierzętach.... Ta babka z Radlina do, której jeżdżę i właśnie ta lecznica na Rzecznej. Jeśli mam być szczera to ja na żadnej wizycie tam nigdy nie byłam, ale mój tata zna tych dwóch lekarzy i jak z psem coś nie tak to go tam zabiera. Szczepi go sam, bo ma zrobionego technika weterynarii, ale na świniach się nie zna. Tylko anatomie zna i tam jakieś podstawowe rzeczy. Ale wracając do tej lecznicy! Ja tam byłam raz ze świnką, ale to było zaraz po świętach i było tyle ludzi z przeróżnymi zwierzętami, że zrezygnowałam i wróciłam z kwitkiem do domu. Tak czy inaczej polecam ta lecznice, bo lekarze znają się narzeczy z tego co słyszałam. Oni rano przyjmują dwie godziny, a potem chyba dopiero po południu, ale to jak się zdecydujesz to Ci tu numer telefonu podam, bo mam zapisany to zapytasz o godziny pracy. No chyba, że masz możliwość pojechać do Radlina do mojej sprawdzonej pani doktor, która liczy sobie bardzo tanio za wizyty.
motylek do usług, polecam się na przyszłość ![]() Dodam może jutro zdjęcia mojego kochanie. Chciałabym wam pokazać te wszoły, ale nie wiem, czy będzie się tak dało. Wezmę aparat od taty, bo ma większy zoom od mojego i może będzie coś widać ![]()
![]() |
#909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wklejam moich chłopaków
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2007-06-13 o 07:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
musialam w nowym poscie bo w tamtym po edycji jakos nie chcialy mi wejsc
![]() wiec to sa moi chlopacy ![]()
#911 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki powiedzcie mi, co ile taka mate w klateczce trzeba wymieniać??
Bo widze że sporo osób ja ma.. ![]()
![]() |
#912 |
Zadomowienie
|
Motylku- jakie cuda! Kochane!
A mi sie aparat popsuł i nici ze zdjeć.... Miałam Wam juz wczesniej napisać, ale mam teraz urwanei głowy w szkole i domu, wiec zapomniałam ![]() Tyle dobrze, ze przynajmniej nic jej przy tym nie jest. Tata mówi, ze to może być po prostu natura, bo wiadomo, zę różne dziwactwa sie zdarzają. Oby tata miał rację. |
![]() ![]() |
![]() |
#913 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To musi byc cos powaznego, ja bym chodzila do upadłego po wetach bo cos musi jej być. Proszę nie bagatelizuj tego bo boje sie ze pozniej może byc za pózno... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#914 |
Raczkowanie
|
andy.lol do weta nie pojde w ciemno...najpierw pojde zaszczepic psa na wscieklizne to popytam, ale prawdopodobnie pojade na ta Rzeczna bo znalazlam transport
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
Kasienko po pierwsze dzieki za pochwałę
![]() To musi byc cos powaznego, ja bym chodzila do upadłego po wetach bo cos musi jej być. Proszę nie bagatelizuj tego bo boje sie ze pozniej może byc za pózno... ![]() ![]() ![]() Już wyczerpałam zapas wetów w mieście najblizej mnie... Teraz tylko warszawa, ale jak mam z nia jechać w taki upał? Zauważyłam, że te krwawienia występują w odstępach ok. 14-17 dni. Nie wiem ile dokładnie, bo nie zawsze jestem w domu, zeby tak obserwować. Na forum świnkowym znalazla sie dziewczyna, której swinka ma tak co miesiąc i żyje 8 lat, więc nie wiem... Naprawdę staram sie tego nie bagatelizować, ale co mam zrobić? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
TO NIE JEST NORMALNE i nie dam sobie przemowic, masz jakies namiary na ta dziewczyne z forum????? Jak teraz nie mozesz dojechac to chociaz podzown po lecznicach w warszawie i powiedz jaki masz problem, wiem ze przez telefon Ci nie pomoga ale zobaczysz czy Cie nie oeleja, a wydaje mi sie ze w stolicy to juz sa fachowcy. Informuj mnie na biezaco
![]() |
#917 |
Raczkowanie
|
to są najfajniejsze zwierzątka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, ja też nie twierdzę, ze jest to normalne, ale przecież zdarzają sie wyjątki od reguły. Z tamta dziewczyną gadałam- napisała mi, ze też nie wiedziała co jest jej śwince, wszyscy weterynarze rozkładali bezradnie rece, aż trafiła na jakiegoś pasjonata, który powiedział jej, ze takie coś może sie zdarzyć. Ale to było 8 lat temu. Dzwoniłam parę razy po lecznicach, ale wszyscy każą przyjechać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, naprawde cieżka sprawa
![]()
![]() |
#920 |
Raczkowanie
|
Na mojej Tifie po tym pierwszym odrobaczaniu pokazało się może kilka nielicznych, marnych larw. Codziennie wyczesuje jej z sierści padliny i pozostałości po martwych wszołach. Na brzuchu ma jeszcze mnóstwo tych jajeczek. We wtorek mam drugie odrobaczanie. Małą już niby robale nie obłażą, ale jest nadal osowiała i smutna. Wydaje się być wiecznie zmęczona. Wet'ke tez to zaciekawiło.
Chciałabym wam napisać teraz, że na jakiś czas dałam Tiaga koleżance. Ona chciała mieć świnkę morską na próbę, żeby zobaczyć czy sprosta opiece nad maleństwem. Dałam jej go na ten miesiąc. Było mi to nawet na rękę, bo doszłam do wniosku, że teraz kiedy mammy w domu te wszoły najlepiej będzie jeśli Tiago będzie się trzymał z dala od Tify. K@sieńko bardzo Ci współczuje! Taka bezradność jest straszna ![]() ![]() Zaraz ide baterie do aparatu ładowac, żeby Tifie zdjęcia zrobic... swoją drogą... Motylku sliczności te Twoje maleństwa ![]()
![]() |
#921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz, nie bardzo mi sie podoba że dalas kolezance świnka na "probe" to nie jest zabawka, zeby ja sobie pożyczac zeby zobaczyc czy sie spodoba... Pomysl, to zywa istota a jak teskniła???? nie intersuje Cie to????? a to co podkreślilam to hm....pomijajac juz ze "pożyczas swinke" to jeszcze bedzie Ci na reke ze dajesz kolezanke swinke z wszołami?? ![]()
![]() |
#922 |
Raczkowanie
|
Ja tez bym nigdy nie dala komus ktorejkolwiek z moich swinek nawet na jeden dzien!!! zatesknilabym sie za nimi!!! Bloo po pierwszym zastrzyku juz sie przestala drapac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#923 |
Raczkowanie
|
Ech... przecież nie dałam koleżance chorej świnki tylko tą zdrową, żeby ją jakoś odizolować!! Poza tym nie róbcie tu ze mnie jakiegoś potwora... Koleżanka zaufana na zwierzątkach się zna poza tym chodzę do niej co dwa dni doglądac czy ze świnką okay :/
Poczułam się troche urażona waszymi uwagami... nie mam serca z kamienia i głupia nie jestem, żeby byle komu chore świnki wciskać!!!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 |
Raczkowanie
|
ja nie napisalam ze chora swinke dalas tylko ze 'pozyczylas'....i nie tesknisz za nia?? ja bym nie wytrzymala nie mogac poglaskac moich rano (spia kolo mojego lozka a nawet czasami je biore do siebie na reczniczek pod kolderke i spia sobie rozwalone
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#925 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłas przeniesc ją do innego pomieszczenia... Tak na marginesie, nie wiem czy trzymasz prosiaczki w jednej klatce, ale jesli tak to na 99% druga świnka złapała te wszoły. Cytat:
Skoro kolezanka taka obeznana na zwierzatkach to po jej swinka "na próbę"?????????? Rozumiem ze chodzisz odwiedzac świnke z dobrego serca ale dla niej to jest straszne bo ona po pierwsze nie rozumie dlaczego jest w innym nieznanym miejscu, sama, jest to dla niej ogromny stres, teskni po czym zjawiasz sie Ty.........na chwile.....pogłaszczesz.. ..juz myśli ze jest jak dawniej a Ty odchodzisz.....a ona znowu zostaje sama ![]() rozumiesz co chce przekazac????
![]() |
#926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
Pomimo waszych odpowiedzi i tak odczuwam pewien niesmak co do mojej osoby
![]() Świnka w innym pokoju być nie może, bo mój brat jest alergikiem i świnki wyłącznie w moim pokoju są i są trzymane w osobnych klatkach. Świnka, którą ma obecnie moja koleżanka NIE JEST CHORA!! Powtarzam to już dzisiaj drugi raz. Byłam u świnki dzisiaj i miewa się świetnie. U koleżanki ma możliwość biegania po większej części mieszkania niż u mnie. Biega wesoło i podskakuje. JEST SZCZĘŚLIWA!! Ww. koleżanka miała już kiedyś świnkę morską! Zastanawia się czyby nie kopić znowu, ale jej macocha nie jest do końca przekonana, ponieważ nie miała do czynienia jeszcze z takim zwierzątkiem i koleżanka chce jej udowodnić, że świnki fajne są. Jeszcze jakieś uwagi na temat jaka-to-ja-jestem-nieczuła?!
![]() |
#928 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o trzymanie świnek w osobnych klatkach u Ciebie w pokoju to jest to poważny błąd, swinki to zwierzeta stadne i najlepeij czuja sie w swoim towarzystwie. Nie mam na mysli sytuacji kiedy tylko widza sie ze swoich klatek, to nie dla nich. Powinny byc trzymane w jednej, takie jest moje zdanie (i nie tylko moje) Cytat:
To że moze pobiegac po wiekszej powierzchni (sama bez towarzysza) jej nie uszczesliwi. Uwierz. Rozumiem że ta kolezanka chce dla niej jak najlepiej, ze opiekuje sie nią itp ale mimo wszystko..sa jeszcze inne czynniki.... To akurat jest dla mnie bez sensu...ale nie bede sie juz powtarzać
![]() |
#929 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chętnie trzymałabym świnki razem, ale nie chce doprowadzić do NIECHCIANEJ ciąży! Mam parkę, a samiec jest jeszcze za mały na sterylizacje. Przykro mi, ale w takiej sytuacji nie mam zamiaru trzymać ich razem! Pouczasz mnie, a kompletnie nie znasz sytuacji... to mi sprawia przykrość. Świnka, która jest u koleżanki za samcem tęsknic nie będzie, bo nigdy nie miała z nim bezpośredniego kontaktu!
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
hm..ale teraz Ty mnie atakujesz a nie przedstawilas jasno swojej sytuacji. Ja wyrazilam moje zdanie tylko na podstawie tych fragmentow. Podreslam ze wyrazilam zdanie a nie ocenilam....
I nie pouczam Cie przeciez, czy nie moge wyrazic swojej mysli??? teraz Ty sie burzysz chociaz nie podalas wszystkich informacji. Wiecej sie juz nie wypowiem na ten temat.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.