Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3. - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-03-16, 08:40   #901
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.

Cytat:
Napisane przez bibi1234 Pokaż wiadomość
PIS zlikwidował ZUS i emerytury.
Umowa emerytalna przewidziana dla polskich repatriantów okazuje się, że obejmuje imigrantów ukraińskich. PIS nie wypowiada tej umowy, lub ZUS nie wydaje interpretacji przepisów i jest problem.

https://www.money.pl/gospodarka/wiad...0,2392007.html
To artykuł money.pl z 2017 roku.

Jeżeli dobrze rozumiem wadliwa umowa z Ukrainą oznacza w praktyce likwidację emerytur i likwidację ZUS w Polsce, bo ZUS będzie wydrenowany poprzez wypłaty 1000zł miesięcznie dla tych co pracowali w Polsce parę miesięcy?
No chyba, że źle coś zrozumiałem.

Takich rzeczy jest dużo więcej, dlatego Kaczyński nonstop generuje jakieś tematy zastępcze, by ludzie nie widzieli takich rzeczy jak Afera Emerytalna PIS.

Do naprawienia tej sprawy wystarcza chyba wydanie interpretacji przepisów przez ZUS, lub wypowiedzenie umowy.
Nie rozumiem problemu.
1. Jak bardzo by nie czarować, to owszem, ZUS istnieje i emerytury także.
2. 500+ przysługuje wszystkim cudzoziemcom, którzy są w Polsce i dzieci mają też w Polsce. Nie trzeba być do tego ani Ukraińcem, ani repatriantem, to nie ma nic do rzeczy.
3. Skoro ludziom z umowy o pracę lub umowy zlecenia pobierana jest składka na ZUS, w tym składka emerytalna, to chyba oczywiste, że za ten okres należy im się emerytura. Też nie bardzo wiem, co mają do tego Ukraińcy i repatrianci, bo to jest raczej jednolite dla wszystkich odprowadzających składkę emerytalną.
4. Nie wiem, skąd te wyliczenia, że za kilka miesięcy pracy w Polsce Ukraińcy mogą dostać 1000 zł, bo to wbrew wszystkiemu, co było do tej pory i nadal jest. Chyba, że chodzi, że tysiąc łącznie, a nie co miesiąc Skąd się wzięło to 1000 zł? Bardzo mnie to interesuje. Od kiedy dają tyle kasy za kilka miesięcy pracy?
5. Ukraińcy na Ukrainie w większości nie mają konta w banku. Problem solved.
6. Nie rozumiem, dlaczego umowa z Ukrainą miałaby oznaczać likwidację ZUS i emerytur ZUS tak czy siak to piramida finansowa, a przyrost naturalny jest jaki jest, ta umowa niczego w tej kwestii nie zmienia.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 08:44   #902
cava
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88577889]Ale kaszubski ma oficjalnie status języka regionalnego? Właściwie nie wiem, jak to wygląda tam od strony prawnej.
Zawsze wydawało mi się, że ma [/QUOTE]

Ma, jak pisałam, ma oficjalnie przyznany kod języka regionalnego CSB wg norm ISO, dokument to potwierdzający : http://pl.kaszubia.com/csb/
Jest oficjalnie językiem regionalnym od 2005 r, z prawem oficjalnego używania go w urzędach gmin na których oficjalnie występuje.
Zawetowano jedynie oficjalną 2języcznosc urzędów- czyli: Kaszub ma prawo mówić w urzędzie gminnym po kaszubsku, ale urząd nie ma obowiązku zatrudniać urzędników znających kaszubski. (taki myk )

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 08:50   #903
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-19 o 22:43
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 09:00   #904
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie no, skądże znowu...
A to wtedy u władzy nie był PIS? Też się pogubiłam.

A mieszkanie+ fajne jest, takie nie za sensowne. U mnie w mieście cena tego czegoś jest taka, że bardziej się opyla ludziom na wolnym rynku wynajmować, i to już umeblowane. W dodatku mieszkania+ są tu bez możliwości dojścia do własności - znaczy z jakimś mglistym przypuszczeniem, że kiedyś to przekształcą. No ja nie wiem czy Obajtki by na to poszły.
cukierek_z_cykuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 20:03   #905
bibi1234
Zadomowienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88580039]Nie rozumiem problemu.
1. Jak bardzo by nie czarować, to owszem, ZUS istnieje i emerytury także.[/QUOTE]

Chodzi o to, że problem będzie w przyszłości z tym.

Cytat:
2. 500+ przysługuje wszystkim cudzoziemcom, którzy są w Polsce i dzieci mają też w Polsce. Nie trzeba być do tego ani Ukraińcem, ani repatriantem, to nie ma nic do rzeczy.
Ukraińcy dostają 500+ od 2019 roku.

Cytat:
3. Skoro ludziom z umowy o pracę lub umowy zlecenia pobierana jest składka na ZUS, w tym składka emerytalna, to chyba oczywiste, że za ten okres należy im się emerytura. Też nie bardzo wiem, co mają do tego Ukraińcy i repatrianci, bo to jest raczej jednolite dla wszystkich odprowadzających składkę emerytalną.
Ok to co zmieniają umowy o zabezpieczeniu społecznym podpisane przez rząd PIS z Izraelem, Turcją i Mongolią na przykład?
Te umowy są niepotrzebne?

Cytat:
5. Ukraińcy na Ukrainie w większości nie mają konta w banku. Problem solved.
No to założą. Na Ukrainie emerytura wynosi 200zł.

Cytat:
4. Nie wiem, skąd te wyliczenia, że za kilka miesięcy pracy w Polsce Ukraińcy mogą dostać 1000 zł, bo to wbrew wszystkiemu, co było do tej pory i nadal jest. Chyba, że chodzi, że tysiąc łącznie, a nie co miesiąc Skąd się wzięło to 1000 zł? Bardzo mnie to interesuje. Od kiedy dają tyle kasy za kilka miesięcy pracy?
Podałem jako cytat cały artykuł z money.pl

Cytat:

Cytat:
Już kilkumiesięczny okres ubezpieczenia w Polsce uprawnia Ukraińców do pobierania w przyszłości emerytury z ZUS w wysokości 1000 zł. Gwarantuje to umowa o zabezpieczeniu społecznym między Warszawą a Kijowem. Przebywający w Polsce Ukraińcy mają także prawo do innych świadczeń, ale rząd, ani ZUS nie wiedzą, ile na to wszystko potrzeba pieniędzy.
I kolejny cytat:

Cytat:
Co istotne, Ukraińcy mają bardzo ułatwioną drogę do uzyskania uprawnień emerytalno-rentowych. Jak pisze gazeta, już za kilkumiesięczny okres ubezpieczenia w Polsce mogą otrzymać emeryturę w wysokości 1000 zł.
Brzmi absurdalnie, ale wygląda na to, że ci dziennikarze z money.pl oparli te 1000zł miesięcznie emerytur dla Ukraińców za parę miesięcy pracy w Polsce na tym, że rząd PIS ustalił minimalną emeryturę na 1000zł i taki jest efekt w połączeniu z zapisami wcześniejszej umowy Kijów-Warszawa.

Kiedyś jak o tym słyszałem, to ekspert mówił, że by to naprawić konieczna jest interpretacja prawa opublikowana przez ZUS.
Możliwe, że wcześniejsza umowa przewidziana jako przywilej dla Polaków repatriantów w ogóle nie powinna obejmować niepolskich imigrantów ekonomicznych z Ukrainy.

Cytat:
6. Nie rozumiem, dlaczego umowa z Ukrainą miałaby oznaczać likwidację ZUS i emerytur ZUS tak czy siak to piramida finansowa, a przyrost naturalny jest jaki jest, ta umowa niczego w tej kwestii nie zmienia.
Było źle, a będzie znacznie gorzej. Kto kontroluje firmy sprowadzające tu ludzi z zagranicy? Tam panuje bałagan. Money.pl to chyba poważna strona i pracują tam fachowcy i napisali co napisali. Wyobraź sobie firemkę agencję pracy, która zatrudnia w Polsce 64 letniego pracownika, który pracuje kilka miesięcy i przy 65 urodzinach dostaje 1000zł miesięcznie i potem przemnóż to przez tyle ile tak zrobi. Przy "fachowcach" z PIS nie byłbym zdziwiony, by taki schemat był możliwy.

Co do przyrostu naturalnego świata jest on duży i wystarczy wydać trochę pieniędzy na zorganizowanie szkół i kursów języka polskiego np. w Wietnamie, dać Wietnamczykom kredyt na podróż do Polski, 7-letnie wizy i obywatelstwo polskie po 5 latach pobytu i od razu 500+. Nie wiem czy dla Wietnamczyków Polska jest jeszcze atrakcyjna, ale Wietnam jest krajem, który jest cały nad wodą (długi wąski pasek nadmorski na mapie), której poziom rośnie. Polska mogłaby się stać pierwszym krajem w UE ,który przyjmie imigrantów klimatycznych i jednocześnie uratuje swoją sytuację demograficzną. Także przyrost naturalny nie jest problemem. Mądrą polityką imigracyjną można łatwo uratować ZUS i na dodatek komuś pomóc.

Edytowane przez bibi1234
Czas edycji: 2021-03-16 o 20:17
bibi1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-16, 20:54   #906
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to, że problem będzie w przyszłości z tym.

Ukraińcy dostają 500+ od 2019 roku.

Ok to co zmieniają umowy o zabezpieczeniu społecznym podpisane przez rząd PIS z Izraelem, Turcją i Mongolią na przykład?
Te umowy są niepotrzebne?

No to założą. Na Ukrainie emerytura wynosi 200zł.

Podałem jako cytat cały artykuł z money.pl

Cytat:

I kolejny cytat:

Brzmi absurdalnie, ale wygląda na to, że ci dziennikarze z money.pl oparli te 1000zł miesięcznie emerytur dla Ukraińców za parę miesięcy pracy w Polsce na tym, że rząd PIS ustalił minimalną emeryturę na 1000zł i taki jest efekt w połączeniu z zapisami wcześniejszej umowy Kijów-Warszawa.

Kiedyś jak o tym słyszałem, to ekspert mówił, że by to naprawić konieczna jest interpretacja prawa opublikowana przez ZUS.
Możliwe, że wcześniejsza umowa przewidziana jako przywilej dla Polaków repatriantów w ogóle nie powinna obejmować niepolskich imigrantów ekonomicznych z Ukrainy.

Było źle, a będzie znacznie gorzej. Kto kontroluje firmy sprowadzające tu ludzi z zagranicy? Tam panuje bałagan. Money.pl to chyba poważna strona i pracują tam fachowcy i napisali co napisali. Wyobraź sobie firemkę agencję pracy, która zatrudnia w Polsce 64 letniego pracownika, który pracuje kilka miesięcy i przy 65 urodzinach dostaje 1000zł miesięcznie i potem przemnóż to przez tyle ile tak zrobi. Przy "fachowcach" z PIS nie byłbym zdziwiony, by taki schemat był możliwy.

Co do przyrostu naturalnego świata jest on duży i wystarczy wydać trochę pieniędzy na zorganizowanie szkół i kursów języka polskiego np. w Wietnamie, dać Wietnamczykom kredyt na podróż do Polski, 7-letnie wizy i obywatelstwo polskie po 5 latach pobytu i od razu 500+. Nie wiem czy dla Wietnamczyków Polska jest jeszcze atrakcyjna, ale Wietnam jest krajem, który jest cały nad wodą (długi wąski pasek nadmorski na mapie), której poziom rośnie. Polska mogłaby się stać pierwszym krajem w UE ,który przyjmie imigrantów klimatycznych i jednocześnie uratuje swoją sytuację demograficzną. Także przyrost naturalny nie jest problemem. Mądrą polityką imigracyjną można łatwo uratować ZUS i na dodatek komuś pomóc.
Czytałaś tą ustawę?
Możesz mi wskazać gdzie jest napisane, ze ukrainiec po kilku miesiącach pracy dostanie 1000zł ?
https://www.google.com/url?sa=t&sour...tCErH_ml74kCJ4

PIS ustalił miesięczną emeryturę na 1000zł
Ale by ją dostać trzeba miec 25 LAT stażu!

Nie ma to jak powielać nieprawdziwe informacje bez weryfikacji.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-17, 09:31   #907
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Niestety niechęć do takich decyzji jest i będzie (?) prawdopodobnie podyktowana i mentalnością Polaków (niezaleznie od opcji politycznej partii rządzącej) i doświadczeniami chociażby polityki imigracyjnej Niemiec- oni tez "ściągali" te naście-dziesiat lat temu do siebie sporo imigrantów, ale niestety nie przelozylo sie to za bardzo na zarabianie na ZUS spoleczeństwa, ponieważ spory odsetek tych imigrantów to raczej wieloletni beneficjenci socjalu, a nie pracownicy.

Zresztą... po co ściagać narody odległe fizycznie i kulturowo jak serio mozna zapraszac/zachęcac sąsiadów z Ukrainy - często mający nawet jakies polskie korzenie 'z boku', podobni do nas , fajni (wg mnie)

chociaż - jak widac nawet na powyzszej nadinterpretacji bibi1234 nawet oni budzą wiele uprzedzeń
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-03-17, 14:33   #908
tinkerver2
Zakorzenienie

Lockdown od 20 marca do 9 kwietnia

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-17, 17:53   #909
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2021-03-17, 18:06   #910
Konto usunięte

Jak to zamknięcie teraz nie pomoże, to zamkną już całkiem wszystko.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26892144,niedzie lski-o-nowych-obostrzeniach-w-calej-polsce-jesli-one.html#s=BoxMMtImg
Tak że ten. Chyba trzeba przyspieszyć wizytę u fryzjera
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-17, 18:09   #911
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-19 o 22:44
Stary 2021-03-18, 06:11   #912
tinkerver2
Zakorzenienie

Ja nadal się zastanawiam jak to jest, że lockdowny, maseczki na dworze, dezynfekcje, ograniczenia w sklepach, autobusach, pociągach nie działają, bo już trzecia fala. Skoro wszystko zebrane do kupy NIE DZIAŁA, to po jaki wuj jest to wszystko utrzymane?

tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 07:36   #913
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2021-03-18, 08:00   #914
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

2 marca gubernator Teksasu zniósł wszelkie obostrzenia, w tym maseczki.
https://twitter.com/GregAbbott_TX/st...480815106?s=19

Rezultat:
Screenshot_20210318-085859_Google.jpg

Dziękuję za uwagę.
_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 08:56   #915
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość

Rezultat:
Załącznik 7744050

Dziękuję za uwagę.
jeszcze za wcześnie na wnioski

Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 12:30   #916
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Ja nadal się zastanawiam jak to jest, że lockdowny, maseczki na dworze, dezynfekcje, ograniczenia w sklepach, autobusach, pociągach nie działają, bo już trzecia fala. Skoro wszystko zebrane do kupy NIE DZIAŁA, to po jaki wuj jest to wszystko utrzymane?

Od rzadu logicznych decyzji nie uswiadczymy

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:

Rezultat:
Załącznik 7744050

Dziękuję za uwagę.
Czytalam ostatnio. No nie powiem daje to do myslenia. Dlatego ja tez zaczelam myslec ze mozliwe ze bez tego byloby tak samo lub nawet lepiej (kiedys nie przyjmowalam tego do wiadomosci i uwazalam ze byloby gorzej).

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
jeszcze za wcześnie na wnioski

Niby tak ale po roku cos tam mozna juz zaobserwowac.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 13:08   #917
cava
Zakorzenienie

tego jeszcze nie widać,
ale na rynku surowców do produkcji, trwa jakiś dramat.
W mojej branży wytwórcy surowców zaczynają mieć wprowadzane limity na ilości zamawianych półsurowców od ich dystrybutorów.
sami zaczynają wspominać o wprowadzeniu limitów i obostrzeń ilościowych oraz możliwość sprzedaży tylko dużych zamówień- co jest równoznaczne z zarżnięciem mikro, małych i średnich firm!!! które nie będą obsługiwane, bo nie mają takich ani przerobów, ani możliwości magazynowych i mrożenia pieniędzy.

Podwyżki na wykorzystywane u nas surowce sa obecnie 2 razy w miesiącu, _bez karencji_- aktualnym podwyżkom podlegają także dostawy surowców zamówionych nawet 2-3 miesiące temu po wtedy obowiązujących cenach.

Terminy realizacji zamówień surowców są absurdalne, sięgają już 4 miesięcy - wcześniej to było 3 do 5 dni roboczych!!!, 2 tygodnie w szczytach sezonów to był skandal i reklamacje.

To jest problem, i NIC o tym nie słychać nigdzie.
A wiem ze dotyczy to tworzyw sztucznych, papieru/tektur, w stali chyba tez duże problemy.

Liz Williams
Stary 2021-03-18, 13:24   #918
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
tego jeszcze nie widać,
W mojej branży wytwórcy surowców zaczynają mieć wprowadzane limity na ilości zamawianych półsurowców od ich dystrybutorów.
sami zaczynają wspominać o wprowadzeniu limitów i obostrzeń ilościowych oraz możliwość sprzedaży tylko dużych zamówień- co jest równoznaczne z zarżnięciem mikro, małych i średnich firm!!! które nie będą obsługiwane, bo nie mają takich ani przerobów, ani możliwości magazynowych i mrożenia pieniędzy.

Podwyżki na wykorzystywane u nas surowce sa obecnie 2 razy w miesiącu, _bez karencji_- aktualnym podwyżkom podlegają także dostawy surowców zamówionych nawet 2-3 miesiące temu po wtedy obowiązujących cenach.

Terminy realizacji zamówień surowców są absurdalne, sięgają już 4 miesięcy - wcześniej to było 3 do 5 dni roboczych!!!, 2 tygodnie w szczytach sezonów to był skandal i reklamacje.

A wiem ze dotyczy to tworzyw sztucznych, papieru/tektur, w stali chyba tez duże problemy.
Potwierdzam. Ceny stali w górę jakieś 30%. Zakupowcy u mnie w firmie załamani.

Stary 2021-03-18, 13:30   #919
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Potwierdzam. Ceny stali w górę jakieś 30%. Zakupowcy u mnie w firmie załamani.

A jak z dostępnością stali?

+ u nas jeszcze koszt sprowadzenia kontenera surowca z Azji, wzrósł z 1 600 do 10 000 euro. :/

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2021-03-18 o 13:31

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-03-18, 13:35   #920
Konto usunięte

a na stacjach Orlenu górą podobno zaczyna cisnąc kierowników (oni są oficjalnie pracodawcami na umowach o pracę), żeby dotychczasowych pracowników na UoP przekształcic w zleceniodawców. Mam bliską osobę tam pracującą.
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 13:36   #921
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
tego jeszcze nie widać,

Pisalas w watku o koronawirusie tez jak duzo zdrozaly :-( No wlasnie na poczatku efekty tego sa delikatne i moze jeszcze nie maja takiego wplywu, ale z czasem efekty moga byc dramatyczne i rozne branze poleca jak domino i wtedy ogolnie w Polsce bedzie gleboka bieda. Wszystko jest ze soba powiazane prawda?

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-18, 13:41   #922
cava
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88585674]a na stacjach Orlenu górą podobno zaczyna cisnąc kierowników (oni są oficjalnie pracodawcami na umowach o pracę), żeby dotychczasowych pracowników na UoP przekształcic w zleceniodawców. Mam bliską osobę tam pracującą.[/QUOTE]

Nie kumam.
Pracownika w zleceniodawcę

Dopytaj dokładnie, bo chyba coś nie o to chodzi. Może chodzi ze mają ich zwolnić i wymusić samozatrudnienie?

Mnie dobiegły słuchy, ze w bankach jest fala zwolnień i dotyczy także już wyższych stanowisk a nie tylko "planktonu".
No fakt, banki nie mają sie najlepiej, może tną każdego niekoniecznego.

Liz Williams
Stary 2021-03-18, 13:45   #923
Konto usunięte

Cytat:
Nie kumam.
Pracownika w zleceniodawcę

Dopytaj dokładnie, bo chyba coś nie o to chodzi. Może chodzi ze mają ich zwolnić i wymusić samozatrudnienie?

Mnie dobiegły słuchy, ze w bankach jest fala zwolnień i dotyczy także już wyższych stanowisk a nie tylko "planktonu".
No fakt, banki nie mają sie najlepiej, może tną każdego niekoniecznego.
no dokladnie o to chodzi, mają umowy na czas okreslony to wypowiedzenie 2 tygodnie i potem propozyjcja - albo um-zlecenie albo znajdziemy sobie innego chętnego..
z fabryk wiązek do aut tez sporo ludzi juz powylatywali kilka miesiecy temu
Stary 2021-03-18, 13:52   #924
Konto usunięte

U mnie duża firma produkujące jakieś aluminiowe elementy też zmniejsza zatrudnienie, ale nie wiem, z czego to u nich wynika.
Stary 2021-03-18, 13:52   #925
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak z dostępnością stali?

+ u nas jeszcze koszt sprowadzenia kontenera surowca z Azji, wzrósł z 1 600 do 10 000 euro. :/
Tego to nie wiem, bo nie moja działka. Po prostu kolega zakupowiec się żalił. Z komponentami elektrycznymi to samo. Czas oczekiwania na jakieś głupie proste czujniki wzrósł z 2 tygodni do 6 czy 7. A najlepsze jest to, że tak jak w zeszłym roku branża automotive praktycznie stanęła, tak teraz nie pamiętam kiedy wyszedłem po 8h i miałem wolną sobotę. Pracy mamy na rok do przodu. Powalone to wszystko.

Stary 2021-03-19, 04:11   #926
squirrelqa
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88585714]no dokladnie o to chodzi, mają umowy na czas okreslony to wypowiedzenie 2 tygodnie i potem propozyjcja - albo um-zlecenie albo znajdziemy sobie innego chętnego..
z fabryk wiązek do aut tez sporo ludzi juz powylatywali kilka miesiecy temu[/QUOTE]Mieszasz pojęcia - chodzi Ci o zleceniobiorcę.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-03-19, 05:14   #927
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2021-03-19, 07:20   #928
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2021-03-19, 09:36   #929
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Biden nazwał wczoraj Putina zabójcą i osobą bez duszy. Putin w odpowiedzi, życzył mu dużo zdrowia...

Stary 2021-03-19, 09:49   #930
e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e
Konto usunięte

W ogóle nie wiem jak wam, ale jak ja widzę Bidena to za każdym razem mam wrażenie, z dziadek zaraz padnie i nie wstanie. Jako zawsze uważałam, że przywódca państwa powinien mieć troch więcej sił a nie w wieku starczym...

e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości