|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.
Cytat:
1. Jak bardzo by nie czarować, to owszem, ZUS istnieje i emerytury także. 2. 500+ przysługuje wszystkim cudzoziemcom, którzy są w Polsce i dzieci mają też w Polsce. Nie trzeba być do tego ani Ukraińcem, ani repatriantem, to nie ma nic do rzeczy. 3. Skoro ludziom z umowy o pracę lub umowy zlecenia pobierana jest składka na ZUS, w tym składka emerytalna, to chyba oczywiste, że za ten okres należy im się emerytura. Też nie bardzo wiem, co mają do tego Ukraińcy i repatrianci, bo to jest raczej jednolite dla wszystkich odprowadzających składkę emerytalną. 4. Nie wiem, skąd te wyliczenia, że za kilka miesięcy pracy w Polsce Ukraińcy mogą dostać 1000 zł, bo to wbrew wszystkiemu, co było do tej pory i nadal jest. Chyba, że chodzi, że tysiąc łącznie, a nie co miesiąc ![]() 5. Ukraińcy na Ukrainie w większości nie mają konta w banku. Problem solved. 6. Nie rozumiem, dlaczego umowa z Ukrainą miałaby oznaczać likwidację ZUS i emerytur ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88577889]Ale kaszubski ma oficjalnie status języka regionalnego? Właściwie nie wiem, jak to wygląda tam od strony prawnej.
Zawsze wydawało mi się, że ma ![]() Ma, jak pisałam, ma oficjalnie przyznany kod języka regionalnego CSB wg norm ISO, dokument to potwierdzający : http://pl.kaszubia.com/csb/ Jest oficjalnie językiem regionalnym od 2005 r, z prawem oficjalnego używania go w urzędach gmin na których oficjalnie występuje. Zawetowano jedynie oficjalną 2języcznosc urzędów- czyli: Kaszub ma prawo mówić w urzędzie gminnym po kaszubsku, ale urząd nie ma obowiązku zatrudniać urzędników znających kaszubski. (taki myk ![]()
![]() |
#903 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 |
Zadomowienie
|
Nie no, skądże znowu...
A to wtedy u władzy nie był PIS? Też się pogubiłam. A mieszkanie+ fajne jest, takie nie za sensowne. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 | |||||||
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88580039]Nie rozumiem problemu.
1. Jak bardzo by nie czarować, to owszem, ZUS istnieje i emerytury także.[/QUOTE] Chodzi o to, że problem będzie w przyszłości z tym. Cytat:
Cytat:
Te umowy są niepotrzebne? Cytat:
Cytat:
https://www.money.pl/gospodarka/wiad...0,2392007.html Cytat: Cytat:
Cytat:
Kiedyś jak o tym słyszałem, to ekspert mówił, że by to naprawić konieczna jest interpretacja prawa opublikowana przez ZUS. Możliwe, że wcześniejsza umowa przewidziana jako przywilej dla Polaków repatriantów w ogóle nie powinna obejmować niepolskich imigrantów ekonomicznych z Ukrainy. Cytat:
Co do przyrostu naturalnego świata jest on duży i wystarczy wydać trochę pieniędzy na zorganizowanie szkół i kursów języka polskiego np. w Wietnamie, dać Wietnamczykom kredyt na podróż do Polski, 7-letnie wizy i obywatelstwo polskie po 5 latach pobytu i od razu 500+. Nie wiem czy dla Wietnamczyków Polska jest jeszcze atrakcyjna, ale Wietnam jest krajem, który jest cały nad wodą (długi wąski pasek nadmorski na mapie), której poziom rośnie. Polska mogłaby się stać pierwszym krajem w UE ,który przyjmie imigrantów klimatycznych i jednocześnie uratuje swoją sytuację demograficzną. Także przyrost naturalny nie jest problemem. Mądrą polityką imigracyjną można łatwo uratować ZUS i na dodatek komuś pomóc. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2021-03-16 o 20:17 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz mi wskazać gdzie jest napisane, ze ukrainiec po kilku miesiącach pracy dostanie 1000zł ? https://www.google.com/url?sa=t&sour...tCErH_ml74kCJ4 PIS ustalił miesięczną emeryturę na 1000zł Ale by ją dostać trzeba miec 25 LAT stażu! Nie ma to jak powielać nieprawdziwe informacje bez weryfikacji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą... po co ściagać narody odległe fizycznie i kulturowo jak serio mozna zapraszac/zachęcac sąsiadów z Ukrainy - często mający nawet jakies polskie korzenie 'z boku', podobni do nas , fajni (wg mnie ![]() chociaż - jak widac nawet na powyzszej nadinterpretacji bibi1234 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
Lockdown od 20 marca do 9 kwietnia
![]() Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Konto usunięte
|
Jak to zamknięcie teraz nie pomoże, to zamkną już całkiem wszystko.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26892144,niedzie lski-o-nowych-obostrzeniach-w-calej-polsce-jesli-one.html#s=BoxMMtImg Tak że ten. Chyba trzeba przyspieszyć wizytę u fryzjera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Zakorzenienie
|
Ja nadal się zastanawiam jak to jest, że lockdowny, maseczki na dworze, dezynfekcje, ograniczenia w sklepach, autobusach, pociągach nie działają, bo już trzecia fala. Skoro wszystko zebrane do kupy NIE DZIAŁA, to po jaki wuj jest to wszystko utrzymane?
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Wtajemniczenie
|
2 marca gubernator Teksasu zniósł wszelkie obostrzenia, w tym maseczki.
https://twitter.com/GregAbbott_TX/st...480815106?s=19 Rezultat: Screenshot_20210318-085859_Google.jpg Dziękuję za uwagę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
tego jeszcze nie widać,
ale na rynku surowców do produkcji, trwa jakiś dramat. W mojej branży wytwórcy surowców zaczynają mieć wprowadzane limity na ilości zamawianych półsurowców od ich dystrybutorów. sami zaczynają wspominać o wprowadzeniu limitów i obostrzeń ilościowych oraz możliwość sprzedaży tylko dużych zamówień- co jest równoznaczne z zarżnięciem mikro, małych i średnich firm!!! które nie będą obsługiwane, bo nie mają takich ani przerobów, ani możliwości magazynowych i mrożenia pieniędzy. Podwyżki na wykorzystywane u nas surowce sa obecnie 2 razy w miesiącu, _bez karencji_- aktualnym podwyżkom podlegają także dostawy surowców zamówionych nawet 2-3 miesiące temu po wtedy obowiązujących cenach. ![]() Terminy realizacji zamówień surowców są absurdalne, sięgają już 4 miesięcy - wcześniej to było 3 do 5 dni roboczych!!!, 2 tygodnie w szczytach sezonów to był skandal i reklamacje. To jest problem, i NIC o tym nie słychać nigdzie. A wiem ze dotyczy to tworzyw sztucznych, papieru/tektur, w stali chyba tez duże problemy.
![]() |
#918 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak z dostępnością stali? + u nas jeszcze koszt sprowadzenia kontenera surowca z Azji, wzrósł z 1 600 do 10 000 euro. :/
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2021-03-18 o 13:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Konto usunięte
|
a na stacjach Orlenu górą podobno zaczyna cisnąc kierowników (oni są oficjalnie pracodawcami na umowach o pracę), żeby dotychczasowych pracowników na UoP przekształcic w zleceniodawców. Mam bliską osobę tam pracującą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88585674]a na stacjach Orlenu górą podobno zaczyna cisnąc kierowników (oni są oficjalnie pracodawcami na umowach o pracę), żeby dotychczasowych pracowników na UoP przekształcic w zleceniodawców. Mam bliską osobę tam pracującą.[/QUOTE]
Nie kumam. Pracownika w zleceniodawcę ![]() Dopytaj dokładnie, bo chyba coś nie o to chodzi. Może chodzi ze mają ich zwolnić i wymusić samozatrudnienie? Mnie dobiegły słuchy, ze w bankach jest fala zwolnień i dotyczy także już wyższych stanowisk a nie tylko "planktonu". No fakt, banki nie mają sie najlepiej, może tną każdego niekoniecznego. ![]()
![]() |
#923 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
z fabryk wiązek do aut tez sporo ludzi juz powylatywali kilka miesiecy temu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Konto usunięte
|
U mnie duża firma produkujące jakieś aluminiowe elementy też zmniejsza zatrudnienie, ale nie wiem, z czego to u nich wynika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88585714]no dokladnie o to chodzi, mają umowy na czas okreslony to wypowiedzenie 2 tygodnie i potem propozyjcja - albo um-zlecenie albo znajdziemy sobie innego chętnego..
z fabryk wiązek do aut tez sporo ludzi juz powylatywali kilka miesiecy temu[/QUOTE]Mieszasz pojęcia - chodzi Ci o zleceniobiorcę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Wtajemniczenie
|
Biden nazwał wczoraj Putina zabójcą i osobą bez duszy. Putin w odpowiedzi, życzył mu dużo zdrowia...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 |
Konto usunięte
|
W ogóle nie wiem jak wam, ale jak ja widzę Bidena to za każdym razem mam wrażenie, z dziadek zaraz padnie i nie wstanie. Jako zawsze uważałam, że przywódca państwa powinien mieć troch więcej sił a nie w wieku starczym...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.