|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
hakuna matata
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
BAN stały
|
W kwestii zakupów to przyznam, że odkąd jest pandemia to nie kupiłam sobie prawie nic z ubrań, butów czy biżuterii. Raz, że nie widzę sensu skoro pracuję w domu, a współpracowników widzę na kamerce od czasu do czasu. Dwa, że niemiłosiernie wkurzają mnie te zakazy i obostrzenia w galeriach. Nie mam zamiaru stać w kolejkach do poszczególnych sklepów czy przemykać korytarzami byle szybciej, bo ani kawy się napić, ani usiąść i odsapnąć. Dla mnie wypad do centrum handlowego na zakupy zawsze łączył się z jakąś kawą/obiadem/przekąską i nie mam zamiaru zmieniać przyzwyczajeń. Online nie kupuję, bo nie mam tyle wolnych pieniędzy, żeby je zamrażać i czekać na zwroty. Jak biorę do przymierzenia 10 ciuchów to zazwyczaj nie więcej niż 2 na mnie pasują. Nie wyobrażam sobie tyle zamawiać online a potem to wszystko oddawać.
Natomiast w kwestii szczepionek to bez wahania zaszczepiłabym się, gdybym tylko mogła. Mam dość życia w strachu, mam dość zastanawiania się czy jak spotkam się z babcią męża to na pewno jej niczym nie zarażę, mam dość ograniczeń. Widzę, że rząd idzie w kierunku "nagradzania" zaszczepionych obywateli skoro pojawił się pomysł, by ozdrowieńcy i zaszczepieni byli przyjmowani do szpitali i przychodni bez testów na covid. Nie zamierzam dobrowolnie narażać się na to, że nie otrzymam pomocy lekarskiej, kiedy będę jej potrzebować, bo wirus. Przyznam też, że wkurza mnie ta panika wokół szczepionek. Rozumiem, że nie wszyscy mogą je przyjąć, nie wszyscy powinni, ale nagle gdzie się nie obejrzę tam sami "eksperci" i "naukowcy". Nagle fryzjer czy pani Halinka z warzywniaka autorytarnie głoszą, że szczepionka na pewno wyrządzi wszystkim krzywdę. Boję się, że przez takie gadanie to będziemy męczyć się z obostrzeniami, lockdownami i całym tym świństwem latami, bo nagle ludzie zrozumieli, że leki/szczepionki/suplementy mogą mieć skutki uboczne. Kurde, jak czytam ulotkę moich tabletek na ciśnienie albo tarczycę to włos jeży się na głowie, co może się wydarzyć. A mimo tego leczę się, bo bez tego daleko nie zajadę. Tak samo traktuję szczepionkę na koronawirusa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kosmetyki czy jakieś apaszki, torebki lub żywność/chemię jak najbardziej mogę w necie kupować. U mnie w galerii nie ma kolejek do sklepów- a przynajmniej nie było do niedawna jak byłam tydzień temu.Zobaczymy co dziś będzie, mam w planie wejść do Reserved, Smyka i Empiku oraz Rossmana i Lidla .
a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle -fasolinno- ![]() ![]() Edytowane przez Milennka03 Czas edycji: 2020-12-21 o 06:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 | |
BAN stały
|
Dot.: Szczepicie się na koronawirusa?
Cytat:
Mam takie samo zdanie. Zaszczepię się jak tylko będę miała taką możliwość (czyli nie wiem kiedy, bo mam 30 lat i nie jestem w branży medycznej). Prawdopodobnie przeszłam już covid, ale to nie znaczy, że nie mogę zachorować drugi raz i np. ciężko chorobę przejść. Mam dość ograniczania spotkań towarzyskich z rodziną albo potem życia w strachu czy aby na pewno na urodziny babci nie zawlokłam wirusa. Mam dość pracy zdalnej i modlę się, żeby wszystko wróciło do normy. Mam dość lęku, że jak będę potrzebować nagłej pomocy lekarskiej to jej nie dostanę, bo przychodnie zamknięte, szpitale nie przyjmują bez testów na covid a rodzina nie może bliskiej osoby odwiedzić. Mam dość życia samą pracą i netfliksem przeplatanym ze spacerami, bo wszystkie inne atrakcje zamknięte. W życiu brałam już różne leki. Większość miała taką listę potencjalnych skutków ubocznych, że głowa mała. A mimo tego leczyłam się i tak samo podchodzę do szczepionek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#907 |
Konto usunięte
|
Nawet ostatnio czytałam zalecenie lekarza, żeby nie szczepić w jednym dniu całego zespołu (w pracy), bo po szczepieniu można się gorzej czuć, ergo żeby cały zespół nie wziął sobie wolnego.
No ale jak się odpowiednio zmodyfikuje literki w słowie kościół, to też wyjdzie szatan. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I nie mów mi że ryzyka nie ma żadnego, bo to nieprawda. Które ryzyko było większe, to się dopiero okaże. Zobaczymy za rok. Mam szczerą nadzieję, że macie rację i nie wybuchnie żadna afera. Zmuszać narazie nie będą. Dopiero jak się zaszczepia wszyscy chętni, a dawek będzie sporo, to pewnie zaczną. Teraz to mało realne, bo do tej szczepionki nie ma jeszcze realnie żadnego dostępu. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
mnie to w ogóle zastanawia histeria nad milionami zgonów - póki co, wg oficjalnych statystyk zachorowało w Polsce 1202700 osób, zmarło 25397. To daje śmiertelność na poziomie 2,11%. Dodajmy do tego fakt, że część osób przechodzi bezobjawowo, część z lekkim przebiegiem nie zgłasza się na badanie tylko izoluje sama - więc śmiertelność faktyczna może być nawet poniżej 2%. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
Ja dla odmiany uwielbiamy zakupy przez Internet, nie cierpię łazić po sklepach.
Jest więcej promocji niż stacjonarnie, co też mnie niestety kusi. Finalnie wydaję więcej niż kiedyś, kiedy nie było takich możliwości zakupu ubrań, butów i innych rzeczy online. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli nie będzie dostawy w Polskich sklepach. Juz widze te akcje „brak karpia” bo zamówienia były. A dostawa miała być na wtorek. Ja sobie w sobotę wszystko kupiłam. I mam ![]() Nie muszę biegać po sklepach. ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Cytat:
Ja mam tak pol na pol. Spozywke zamawiam do domu. Mniej wpada do koszyka głupot ![]() Mam jednak ulubione sklepy które robią lepsza promocje stacjonarnie niz na stronie. ![]() Czasami lubię miec juz. A czasami chcesz kupić 1 rzecz i juz trzeba płacić za przesyłkę. A nie chce dobijać do darmowej dostawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzeniona
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;88376074]mnie to w ogóle zastanawia histeria nad milionami zgonów - póki co, wg oficjalnych statystyk zachorowało w Polsce 1202700 osób, zmarło 25397. To daje śmiertelność na poziomie 2,11%. Dodajmy do tego fakt, że część osób przechodzi bezobjawowo, część z lekkim przebiegiem nie zgłasza się na badanie tylko izoluje sama - więc śmiertelność faktyczna może być nawet poniżej 2%.[/QUOTE]Mówię o skali światowej, bo przecież ta szczepionka nie jest tylko w Polsce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Konto usunięte
|
Tylko nie płacąc za wysyłkę i jadąc osobiście, płacisz własnym czasem, no i oczywiście za transport.
Ale ja sama też kupuję tak połowicznie w necie, np nie jestem w stanie dobrać płaszcza czy jakiejś spódnicy. Ale ja jestem bardzo wybredna i mam po kilka sztuk ulubionych ubrań, a nowe rzeczy w repertuarze ubraniowym to cud ![]() Btw byłam ostatnio w sieciowce obuwniczej i okazało się, że już kobiety w moim rozmiarze w ich sklepie JUŻ nie istnieją ![]() A wczoraj byłam chyba w największej galerii w mieście - na szczęście z samego rana, o 10, kupiłam kilka rzeczy (w tym to, czego też nie kupiłam wcześniej przez pandemię ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Tak jeszcze w temacie świat, ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Szczepionka jest dobrowolna, jak ktoś chce, to niech się szczepi, albo nie. Coś dziwnego w tym, że ktoś się boi i nie chce? To od razu jest głupi? Ja się nie zamierzam szczepić, bynajmniej nie na razie. Wiele osób się szczepi na "zwykła" grypę, ja nigdy też się nie zaszczepilam, bo nie widzę sensu, skoro nawet nie łapie przeziębienia. Korona wirusa miałam w domu, nie zaraziłam się, jestem w ciąży i co chwile łażę do szpitali, przychodni, więc w miejsca paradoksalnie najbardziej zakażone i też nie złapałam. Może mam farta? No może. Jak złapie, to już moja broszka, jak przejdę. Nie chcę się zaszczepić? Tylko i wyłącznie moja sprawa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88375871]Ja niektórych rzeczy nie umiem kupić przez internet.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja też. Tshirty to jeszcze spoko, ale buty czy spodnie to jest kosmos. A mojemu tżowi kupić spodnie to jest cud stacjonarnie, bo mu się nie podoba/zła cena/za szerokie/za krótkie/za ciasne w nogawkach. Ostatnio, jak udało nam się kupić cudem 3 pary, zmierzył chyba z 15 tamtego dnia. Jakbym miała to wszystko zamawiać i czekać na zwrot kasy, to bym chyba osiwiała ![]() Przez pozamykane baseny też przytył, trzeba by kupić nowe spodnie, byliśmy umówieni na szoping 28 ![]() Co do niespotykania się - moja ciotka jest pielęgniarką i trafiła teraz na przekształcony covidowy oddział. Nikogo nie odwiedza, z nikim się nie widzi, bo się boi, że jakby się ktoś zaraził, to będzie na nią. A ona ogółem bardzo społeczna jest, w domu tylko mąż, a i to nie zawsze, bo on ma pracę w delegacjach często, montuje szafy. Dzieci nie mają i tak siedzi sama. Ma-sa-kra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88376155]Współczuję ludziom takiej zmiany z godziny na godzinę właściwie.
![]() Zamknęły się też Niemcy na UK, więc nie ma tędy naturalnego tranzytu. Tylko nie płacąc za wysyłkę i jadąc osobiście, płacisz własnym czasem, no i oczywiście za transport. Ale ja sama też kupuję tak połowicznie w necie, np nie jestem w stanie dobrać płaszcza czy jakiejś spódnicy. Ale ja jestem bardzo wybredna i mam po kilka sztuk ulubionych ubrań, a nowe rzeczy w repertuarze ubraniowym to cud ![]() Btw byłam ostatnio w sieciowce obuwniczej i okazało się, że już kobiety w moim rozmiarze w ich sklepie JUŻ nie istnieją ![]() A wczoraj byłam chyba w największej galerii w mieście - na szczęście z samego rana, o 10, kupiłam kilka rzeczy (w tym to, czego też nie kupiłam wcześniej przez pandemię ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Tak jeszcze w temacie świat, ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Oczywiście, że cos za coś. Jednak wolę na szybko jechać rowerem i kupić jedną rzecz (zajmuje mi to ok 20-25min) niż zamawiać online i płacić 5-6 funtów wiecej. Czasami produkt jest tańszy niż wysyłka ![]() Lubie sklepy gdzie mają wysyłkę darmową i wtedy korzystam zawsze z tej opcji. To co, że czekam na paczkę 5-7 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Konto usunięte
|
Ale Natalia nie pisała o lęku przed szczepionką per se, tylko o takim twierdzeniu, że tworzą to koncerny w celach nie-wiadomo-jakich i dlatego to takie ryzykowne. Bo szybko, bo na kolanie. Mi też się w sumie nie chce tego komentować.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A my w domu nie chorujemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Konto usunięte
|
Sprzedaż online wzrosła chyba o 60 procent. To gigantyczna liczba. Myślę, że kwestia czasu, gdy nie będzie potrzebna taka ilość galerii i sklepów.
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 |
Konto usunięte
|
Ludzie bardziej się skuszą jak nie bedą musieli płacić za wysyłkę, a kwota minimum bedzie mniejsza. Myślę, że sklepy by na tym skorzystały bardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88376191]Oczywiście, że cos za coś. Jednak wolę na szybko jechać rowerem i kupić jedną rzecz (zajmuje mi to ok 20-25min) niż zamawiać online i płacić 5-6 funtów wiecej. Czasami produkt jest tańszy niż wysyłka
![]() Lubie sklepy gdzie mają wysyłkę darmową i wtedy korzystam zawsze z tej opcji. To co, że czekam na paczkę 5-7 dni.[/QUOTE]Czaję. Ja też poruszam się rowerem w sezonie, CH mam rzut beretem od domu tym środkiem lokomocji. Ale nie kupię tam wszystkiego ![]() Teraz 6 funtów, ciut więcej, to zapłaciłam za dostawę ekspresową z Zalando. Kupiłam w jakiś dzień o 15, a następnego dnia była rano u mnie (paczki idą gdzieś z okolic Lipska, z Niemiec). Oczywiście to były buty, ale wolałabym to kupić stacjonarnie, bo zamówiłam trzy rozmiary jednej pary ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;88376074]mnie to w ogóle zastanawia histeria nad milionami zgonów - póki co, wg oficjalnych statystyk zachorowało w Polsce 1202700 osób, zmarło 25397. To daje śmiertelność na poziomie 2,11%. Dodajmy do tego fakt, że część osób przechodzi bezobjawowo, część z lekkim przebiegiem nie zgłasza się na badanie tylko izoluje sama - więc śmiertelność faktyczna może być nawet poniżej 2%.[/QUOTE]A to mnie też, ale to już inna kwestia
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Już to kiedyś pisałam, ale nienawidzę robić zakupów ubraniowych online. Butów też. Bardzo rzadko się zdarzy, że trafię z rozmiarem. Jak idę w sklepie do przymierzalni, to często nic nie pasuje, nic mi się nie podoba, we wszystkim wyglądam beznadziejnie. Jakbym miała cały czas coś zamawiać i odsyłać, to by mnie do psychiatryka wywieźli. Poza tym jak coś mi się podoba, to chcę to mieć na już, a nie czekać, żeby się okazało, że nie pasuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Konto usunięte
|
W UK problem był taki, ze przymierzalnie sa nieczynne od pierwszego lockdownu.
Wiec ja tez ciuchy wolałam online. Bo kupujac w sklepie i tak potem musiała jechać oddać, wymienic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Poniedzialek i wtorek w zeszlym tygodniu w DE to byla po prostu masakra, mozna bylo zapomniec o jakichkolwiek odstepach, maski ubrane na odczep. I to nie ze ludzie szturmowali tylko sklepy, ktore mialy sie zamknac, ale tez np. drogerie. Po prostu mnie dziwi, ze nawet w obliczu takiego strachu, jaki maja ludzie przed koronawirusem (wedlug sondazy wciaz sporo osob sie boi), konsumpcjonizm jednak wygrywa. ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#929 |
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88376211]Ja też nie rozważam innej opcji jak nie szczepie się. Wirus już mutuje. Sorki ale z tym wirusem jak z grypą.
A my w domu nie chorujemy.[/QUOTE] Hm, no chyba jednak tak, od poczatku watku juz kilka razy braly was rozne chorobska, ostatnio mialas zatoki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
Mamy przykład dosłownie sprzed dekady. Podobna panika, podobna pandemia, podobne produkowanie szczepionki na szybcika, a ludzie wciąż się nie uczą.
I wiecie, co mnie najbardziej wkurza? Że jak coś się stanie, to znowu będzie woda na młyn dla antyszczepionkowych świrów. A jak się nie zdarzy i wszystko będzie działać to produkowanie szczepionki na hurra będzie nowym standardem w takich sytuacjach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.