|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Ja mam temat miłość jako żródło cierpienia może ktoś doradzi mi jaką tezę mam do tego stworzyć .
|
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Raczkowanie
|
Literackie, pamiętnikarskie, wspomnieniowe i epistolograficzne opisz jzaiwkso holocaustu - ma ktos na spredaz taka rpace maturalna?
|
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
Oj, tak się tutaj nie bawimy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Zadomowienie
|
to jeszcze raz ja
![]() ![]() do tematu Literackie wizje Apokalipsy. Opisz funkcjonowanie motywu na przykładach. wybrałam: Apokalipsa Pismo św - tradycja biblijna Jan Kasprowicz "Dies irae" - typowo dla Młodej Polski, ograniczenie do katastrofizmu Tadeusz Różewicz "Ocalony" - apokalipsa spełniona K.I. Gałczyński "Koniec świata" - ukazanie groteskowe (jeśli zdąże) Miłosz "Piosenka o końcu świata" - zaprzeczenie tradycji biblijnej no i teza na początku myślałam o tym że motyw jest szczegolnie popularny w czasie niepokoju, zagrozenia, wojny i ze jest odpowiedzia na leki czlowieka itd, ale zrobie chyba raczej ogolnie, ze ten motyw jest bardzo popularny i przedstawiany w rozny sposob w roznych ujeciach (tzn od tych katastroficznych, wizyjnych przez groteskowe az po jednostkowe i spokojne) tylko jakos to lepiej sformuuje ![]() oceńcie czy może być coś takiego? i juz nie zawracam glowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mam temat motyw dzieciństwa i /lub domu rodzinnego w literaturze. W literaturze podmiotu mam "Cudzoziemkę", "Ludzi bezdomnych" "Ferdydurke" i " Tango" Potrzebuje opracowań do tych lektur do lit. przedmiotu. Czy w prezentacji można w literaturze przedmiotu skorzystać z Biblioteczki Opracowań ?? Jeśli znacie jeszcze jakieś przydatne opracowania, ale nie z neta czy takie gotowce tylko ksiezki badz opracowania akademickie to poproszę o pomoc ![]() Również jeśli ktoś ma jakies pomysly co do tego tematu to bede wdzieczna za napisanie ![]() Pozdrawiam
![]() 18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy ![]() ![]() Nasz ślub 27.06.2015r <3 ![]() Edytowane przez nyna1604 Czas edycji: 2009-02-10 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
Biblioteczka, hmm raczej nie
![]() Co do opracowań- do Tanga jest fajny artykuł Tadeusza Nyczka- jest jako przedmowa w wydaniu Tanga z wydawnictwa Noir sur Blanc. |
![]() ![]() |
![]() |
#907 |
Przyczajenie
|
![]() Utwory dotyczące Schopenhauera: Adam Asnyk "Szkic do współczesnego obrazu" Jan Kasprowicz "Dies Irae" Kazimierz Przerwa - Tetmajer "Hymn do Nirwany" Iwaszkiewicz "Prostota" Utwory dotyczące Nietzschego: Leopold Staff "Kowal" i co dalej? nie moge nic znaleźć, wymyslic... Ogolnie myslalam zeby zaczac od wytłumaczenia i omowienia dwoch filozofii jak i o opisania krotkiego zyciorysu obu filozofow (po to chociazby, zeby wyjasnic np, ze filozofia indyjska znaczaco wplynela na koncepcję Schopenhauera). Potem omowic i jakos zanalizowac te wiersze. Wiem tez, ze Nietzsche byl bardzo zainteresowany muzyka i sam tez chyba komponowal. Czy w porzadku byloby puszczenie w tle jego muzyki? Zrozumialam (troche za pozno ![]() Z gory dziekuje za pomoc ;* |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#908 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Rozeznanie
|
ja mam temat Obraz miasta w literaturze. Omów temat, odwołując się do wybranych przykładów z literatury XIX i XX wieku.
Wybrałam utwory: Mistrz i Małgorzata M.Bułhakow Lalka B.Prus Ludzie Bezdomni S.Żeromski Mendel Gdański M.Konopnicka Wyznania gejszy A.Golden ale nie bardzo wiem pod jakim kątem go opracowywać... nie sądziłam, że jest tak obszerny. Myślałam, żeby ukazać miasto jako miejsce biedy, głodu i cierpienia i skontastować to z miastem wyidealizowanym, utopinym i pięknym. Mam nadzieję, że mi troszke pomożecie ![]() Edytowane przez meddy Czas edycji: 2009-02-12 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
W "Mistrzu i Małgorzacie" Moskwa to przede wszystkim miejsce zepsucia moralnego, kłamstwa i socrealistyczna rzeczywistość. W "Lalce" Warszawa skontrastowana jest z Paryżem. To szeroki temat. Myślę, że powinnaś ograniczyć ilość utworów, bo nie zmieścisz się w piętnastu minutach
![]()
#911 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Temat mojej matury ustnej z polskiego brzmi: "Cierpienie niezawinione i próby jego uzasadniania" Jestem w trakcie zbierania materiałów i zastanawiania się co bym chciała na ten temat powiedzieć ![]() Póki co wybrałam Biblię - cierpienie Chrystusa i Hioba, myślałam też nad opowiadaniami Borowskiego. ![]() Jeśli komuś kojarzy się z tym tematem jakaś książka, film, czy piosenka, to będę wdzięczna za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#913 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to moze nawet lepiej niz Judym, bo on w sumie mial te swoje idealy od poczatku do konca, niby szukal, ale te przemiany nie byly takie wyrazne jak u Baryki ![]() ps. a teraz doczytalam ze masz tamte opracowane juz... watpie zebys sie z piecioma wyrobila, a tetmajet bylby dobry wydaje mi sie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do biografii to myślę, że się nie wyrobisz w 15 minut. Jeśli chodzi o Staffa to jeszcze wiersz "Rzeźbiarz" o ile dobrze pamiętam ![]()
![]() |
#915 |
Przyczajenie
|
Witam =)
Zarejestrowałem się specjalnie, żeby poprosić was o troszkę cennych informacji dotyczących matury ustnej z polskiego. Widziałem kilka postów i sądzę, że są naprawdę pomocne jednak nie znalazłem niczego co nawiązywało by do mojego tematu. A mianowicie temat mam bardzo ciekawy i w sumie na pierwszy rzut oka banalny. "Pokonali los czy pokonani przez los. Przedstaw swój punkt widzenia na przykładzie bohaterów literatury pięknej." Może się wydawać, że temat jest prosty ale chciałbym zawrzeć w nim przykłady bohaterów z jakiś bardziej wyszukanych dzieł niż "Antygona" czy "Król Edyp" bo to bardzo proste, banalne i "wyeksploatowane" przykłady ![]() "Piąta Góra" P. Coelho "Cień wiatru" C. R. Zafon "Hobbit czyli tam i z powrotem" J. R. R. Tolkien Być może ktoś czytał wszystkie te książki i mógłby napisać coś o nich czy się nadają jak również pomóc mi sugerując jakieś inne tytuły. Będę bardzo wdzięczny bo już najwyższy czas zacząć coś robić w tym kierunku ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
Hej J Mam tyci tyci problem. Otóż wybrałam sobie temat: „Jak B. Prus kształtuje portrety psychologiczne bohaterów swoich utworów?” I tak się zastanawiam, że chyba nie rozumiem pytania… Co to tak naprawdę jest portret psychologiczny? Czy to chodzi po prostu o charakterystykę postaci poszerzoną o domniemane motywy jej postępowania, mam po prostu na podstawie książki opisać jej życiorys i wyciągnąć na koniec wnioski jaka to jest osoba (że porywcza, agresywna, itd.??)? A odpowiedź na pytanie” jak kształtuje” to np. że kształtuje na zasadzie kontrastu? Troszkę się zaplątałam…
Literatura podmiotu: Faraon Lalka Powracająca fala Emancypantki Literatura przedmiotu: Emancypantki Bolesława Prusa – Edward Pieścikowski I myślałam też żeby wykorzystać Lalkę i perłę – Olga Tokarczuk ale nie wiem czy się nada… Co myślicie? No i dalej nie wiem jakie do lit. przedmiotu wziąć… Wolałabym jakieś opracowania pojedyncze nie zbiorowe (chodzi mi o to, żeby np. książka była tylko o lalce, inna o faraonie, etc. Tylko raczej to nie wyjdzie z powracającą falą…). Pomóżcie proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałeś "Antygonę"? Z całą pewnością nie można powiedzieć, że jest banalna. Na przełomie tak wielu epok jest całe mnóstwo dzieł, w każdej bohaterowie są albo pokonywani przez los, albo sami go pokonują. Może "Faust"? Albo utwory Szekspira? Trzeba się skupić i na bohaterach, którzy przegrywali jak i wygrywali walkę z losem.
![]() |
#918 |
Zakorzenienie
|
Ja mam temat:
Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Scharakteryzuj i porównaj je, odwołując się do wybranych utworów literackich romantyzmu i współczesności. I myślę nad lekturami. Ze współczesności wybiorę na pewno Małego Księcia, z romantyzmu na pewno Cierpienia Młodego Wertera. Może ktoś jeszcze coś doradzi? Ze współczesności myslałam, żeby wziąć jeszcze Samotność w sieci, ale, że to ksiażka niskich lotów, to do tego wziąć jeszcze 100 lat Samotności, tylko boję się, czy dam radę przeczytać i dobrze zrozumieć, żeby nie trafiło mi się pytanie z lektury na maturze. A z romantyzmu myślałam jeszcze o Kordianie. Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe sugestie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
mam temat "funkcjonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach"
co myslicie jakie lektury i dziela moge dac? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#920 |
Rozeznanie
|
To ja mam takie pytanie. Jak Wy szukacie literatury przedmiotu?? Wpisujecie w google i szukacie odpowiednich książek, czy może idziecie do biblioteki i siedzicie pół dnia szukając jakiejś książki?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na pewno Pan Tadeusz i Wesele, to tyle co mi teraz przychodzi do głowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
I "Chłopi".
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Raczkowanie
|
Mam temat "Różne wizje przyszłości w literaturze fantastycznonaukowej". Chciałam to zrobić na zasadzie utopie i antyutopie. Mam pełno pomysłów na antyutopie, ale utopijnej wizji za nic nie mogę znaleźć. Macie jakieś pomysły na książki przedstawiające utopijną wizję przyszłości?
|
![]() ![]() |
![]() |
#925 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Mnie też czeka prezentacja w najbliższych tygodniach... ![]() Mam pytanie: plan prezentacji robicie przed czy po przeczytaniu wszystkich potrzebnych książek zawartych w bibliografii?
#927 |
Zakorzenienie
|
Plan prezentacji taki do oddania tworzy się po napisaniu całej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Raczkowanie
|
Witam,
Mój temat prezentacji brzmi : "Świat jest teatrem, aktorami ludzie...". Kto wyznacza im role: Bóg, Fatum, człowiek, przypadek...? Przedstaw swoje rozważania na powyższy temat, odwołując się do wybranych utworów literackich. Wybrałam takie teksty: - "Makbet" - Szekspira - "Pieśń IX" z "Ksiąg wtórych" Kochanowskiego - "Życie to nie teatr" Stachury - mitologia grecka - mit o rodzie Labdakidów - "Król Edyp" - Sofoklesa oraz wiersz "Hamlet" Borysa Pasternaka z cyklu "Wiersze z powieści" (z "Doktora Żywago"). Pracę wstępnie napisałam, plan też stworzyłam, tylko nie mogę skompletować literatury przedmiotu... Największy problem mam z tym "Hamletem" Pasternaka... Nic na ten temat nie mogę znaleźć. Zinterpretowałam ten wiersz sama, zupełnie sama, ale nie mam zielonego pojęcia, czy to, co mi się wydaje, jest zgodne z tym, jak to interpretują inni... Nie chciałabym rezygnować z tego utworu, bo wydaje mi się , że pasuje do tematu b. dobrze... Więc mam pytanie: czy ktoś ( może ktoś, kto ma podobny temat) zna jakieś teksty na temat "Hamleta" i na temat Pasternaka w ogóle? Książki, opracowania, wstępy do antologii, w których jest coś istotnego...? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc !
#929 |
Zakorzenienie
|
Witam mam temat " Istnieja takie spotkania ktore w jednej chwili odmieniaja ludzkie zycie, czy zgadzasz sie z ta teza. swoja wypowiedz uzasadnij na wybranych przykladach literatury i filmu"
Wybralam " jedenascie minut" P. Coelho " Weronika Postanawia umrzec" rowniez ww autora oraz "Wyznania Gejszy" Chcialam tylko spytac czy wg was, te ksiazki moga pasowac do mojego tematu? Oraz czy moga byc np 3 ksiazki i jeden film ? czy lepiej po rowno? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi. A moze macie pomysly na inna literature lub jakies filmy? Edytowane przez paryzanka202 Czas edycji: 2009-02-23 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo może film 'Spotkanie' - nie oglądałam go co prawda, ale z recenzji chyba nadaje się do Twojego tematu : http://www.students.pl/kultura/detai...Jana-Kaczmarka *** Dziewczyny, mój temat to : motyw lęku w literaturze, malarstwie i innych dziełach sztuki Wybrałam: 'małą apokalipsę' - konwickiego 'bridę' - coelho 'zdążyć przed Panem Bogiem' - krall 'proces' - kafki do tego planuję dodać ścieżkę dźwiękową i obraz - macie jakieś pomysły? chciałabym aby np. muzyka była 'mocna' - aby przeraziła trochę, może znacie coś takiego? ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=645771 wymianka ciuchowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=646388 wymianka kosmetyczna Edytowane przez zakrecoOona Czas edycji: 2009-02-23 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.