Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-04, 18:02   #901
polipolipoli
Raczkowanie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Ja mam temat miłość jako żródło cierpienia może ktoś doradzi mi jaką tezę mam do tego stworzyć .
polipolipoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 17:45   #902
ankawilk
Raczkowanie

Literackie, pamiętnikarskie, wspomnieniowe i epistolograficzne opisz jzaiwkso holocaustu - ma ktos na spredaz taka rpace maturalna?
ankawilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-06, 17:58   #903
Charmain
Zakorzenienie

Oj, tak się tutaj nie bawimy.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-08, 10:37   #904
..::anvastra::..
Zadomowienie

to jeszcze raz ja ale juz naprawde ostatni (trzeba to w końcu napisać...)

do tematu Literackie wizje Apokalipsy. Opisz funkcjonowanie motywu na przykładach. wybrałam:

Apokalipsa Pismo św - tradycja biblijna

Jan Kasprowicz "Dies irae" - typowo dla Młodej Polski, ograniczenie do katastrofizmu

Tadeusz Różewicz "Ocalony" - apokalipsa spełniona

K.I. Gałczyński "Koniec świata" - ukazanie groteskowe (jeśli zdąże)

Miłosz "Piosenka o końcu świata" - zaprzeczenie tradycji biblijnej

no i teza
na początku myślałam o tym że motyw jest szczegolnie popularny w czasie niepokoju, zagrozenia, wojny i ze jest odpowiedzia na leki czlowieka itd,
ale zrobie chyba raczej ogolnie, ze ten motyw jest bardzo popularny i przedstawiany w rozny sposob w roznych ujeciach (tzn od tych katastroficznych, wizyjnych przez groteskowe az po jednostkowe i spokojne) tylko jakos to lepiej sformuuje

oceńcie czy może być coś takiego? i juz nie zawracam glowy
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 20:56   #905
nyna1604
Raczkowanie

Witam
Mam temat motyw dzieciństwa i /lub domu rodzinnego w literaturze. W literaturze podmiotu mam "Cudzoziemkę", "Ludzi bezdomnych" "Ferdydurke" i " Tango" Potrzebuje opracowań do tych lektur do lit. przedmiotu. Czy w prezentacji można w literaturze przedmiotu skorzystać z Biblioteczki Opracowań ?? Jeśli znacie jeszcze jakieś przydatne opracowania, ale nie z neta czy takie gotowce tylko ksiezki badz opracowania akademickie to poproszę o pomoc

Również jeśli ktoś ma jakies pomysly co do tego tematu to bede wdzieczna za napisanie
Pozdrawiam

18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy-podejście nr1

Nasz ślub 27.06.2015r <3

Edytowane przez nyna1604
Czas edycji: 2009-02-10 o 20:58
nyna1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 21:01   #906
Charmain
Zakorzenienie

Biblioteczka, hmm raczej nie

Co do opracowań- do Tanga jest fajny artykuł Tadeusza Nyczka- jest jako przedmowa w wydaniu Tanga z wydawnictwa Noir sur Blanc.
Stary 2009-02-11, 14:00   #907
apple8
Przyczajenie

moze mi rowniez pomozecie. Otoz moj temat to Echa myśli filozoficznej Artura Schopenhauera i Fryderyka Nietzschego w poezji Młodej Polski. Omów zagadnienie, analizując wybrane utwory literackie.

Utwory dotyczące Schopenhauera:
Adam Asnyk "Szkic do współczesnego obrazu"
Jan Kasprowicz "Dies Irae"
Kazimierz Przerwa - Tetmajer "Hymn do Nirwany"
Iwaszkiewicz "Prostota"

Utwory dotyczące Nietzschego:
Leopold Staff "Kowal"
i co dalej? nie moge nic znaleźć, wymyslic...

Ogolnie myslalam zeby zaczac od wytłumaczenia i omowienia dwoch filozofii jak i o opisania krotkiego zyciorysu obu filozofow (po to chociazby, zeby wyjasnic np, ze filozofia indyjska znaczaco wplynela na koncepcję Schopenhauera). Potem omowic i jakos zanalizowac te wiersze. Wiem tez, ze Nietzsche byl bardzo zainteresowany muzyka i sam tez chyba komponowal. Czy w porzadku byloby puszczenie w tle jego muzyki? Zrozumialam (troche za pozno ), ze moj temat nie jest taki jaki bym do konca chciala, no ale juz trudno. Bardzo zalezy mi an urozmaiceniu mojej prezentacji, zeby to nie bylo moje samo gadanie.. Nie wiem, moze cos z ta muzyka Nietzschego, nie do konca wiem co mogłabym tez dac do prezentacji w PowerPoincie oprocz schematu filozofii i jakichs zdjec tych filozofow.

Z gory dziekuje za pomoc ;*
apple8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-12, 00:29   #908
DedeDinah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez polipolipoli Pokaż wiadomość
Ja mam temat miłość jako żródło cierpienia może ktoś doradzi mi jaką tezę mam do tego stworzyć .
Temat banalny, ale uzależniony od utworów które weźmiesz. Tylko na takiej podstawie wyciągniesz tezę.
DedeDinah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-12, 08:38   #909
meddy
Rozeznanie

ja mam temat Obraz miasta w literaturze. Omów temat, odwołując się do wybranych przykładów z literatury XIX i XX wieku.

Wybrałam utwory:

Mistrz i Małgorzata M.Bułhakow
Lalka B.Prus
Ludzie Bezdomni S.Żeromski
Mendel Gdański M.Konopnicka
Wyznania gejszy A.Golden

ale nie bardzo wiem pod jakim kątem
go opracowywać... nie sądziłam, że jest tak obszerny. Myślałam, żeby ukazać miasto jako miejsce biedy, głodu i cierpienia i skontastować to z miastem wyidealizowanym, utopinym i pięknym. Mam nadzieję, że mi troszke pomożecie

Edytowane przez meddy
Czas edycji: 2009-02-12 o 08:42
meddy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-12, 10:49   #910
Magnifica
Zakorzenienie

W "Mistrzu i Małgorzacie" Moskwa to przede wszystkim miejsce zepsucia moralnego, kłamstwa i socrealistyczna rzeczywistość. W "Lalce" Warszawa skontrastowana jest z Paryżem. To szeroki temat. Myślę, że powinnaś ograniczyć ilość utworów, bo nie zmieścisz się w piętnastu minutach
Stary 2009-02-12, 12:41   #911
jamboa
Raczkowanie

Witam jestem w trakcie pisania prezentacji maturalnej i chciałam się poradzić.. mój temat to "Bohater w poszukiwaniu sensu życia. Porównaj różne kreacje takich bohaterów na podstawie analizy wybranych utworów literackich". Aktualnie wykorzystałam do pracy 3 lektury - Kordian, Cierpienia młodego Wertera, Ludzie bezdomni.. myślę nad wykorzystaniem wiersza Kazimierza Przerwy-Tetmajera "Koniec wieku XIX".. co sądzicie, czy ten wiersz nadaje się do tego tematu? i czy jeśli tak, to wystarczą 4 utwory, czy jeszcze dodalibyście jakąś lekturę na moim miejscu? tylko nie mam pomysłu jaką.. może pomoglibyście w wyborze? wogóle dobre książki wybrałam? z góry bardzo dziękuję
jamboa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-17, 17:31   #912
Tammara
Przyczajenie

Witajcie
Temat mojej matury ustnej z polskiego brzmi: "Cierpienie niezawinione i próby jego uzasadniania"
Jestem w trakcie zbierania materiałów i zastanawiania się co bym chciała na ten temat powiedzieć

Póki co wybrałam Biblię - cierpienie Chrystusa i Hioba, myślałam też nad opowiadaniami Borowskiego.

Jeśli komuś kojarzy się z tym tematem jakaś książka, film, czy piosenka, to będę wdzięczna za pomoc
Tammara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 21:51   #913
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jamboa Pokaż wiadomość
Witam jestem w trakcie pisania prezentacji maturalnej i chciałam się poradzić.. mój temat to "Bohater w poszukiwaniu sensu życia. Porównaj różne kreacje takich bohaterów na podstawie analizy wybranych utworów literackich". Aktualnie wykorzystałam do pracy 3 lektury - Kordian, Cierpienia młodego Wertera, Ludzie bezdomni.. myślę nad wykorzystaniem wiersza Kazimierza Przerwy-Tetmajera "Koniec wieku XIX".. co sądzicie, czy ten wiersz nadaje się do tego tematu? i czy jeśli tak, to wystarczą 4 utwory, czy jeszcze dodalibyście jakąś lekturę na moim miejscu? tylko nie mam pomysłu jaką.. może pomoglibyście w wyborze? wogóle dobre książki wybrałam? z góry bardzo dziękuję
do takiego tematu dobry bylby Baryka, bo to 'bohater dojrzewajacy' - przez cala ksiazke widzimy jak sie zmienia jego podejscie do zycia, jakie programy go fascynuja, jak je odrzuca, jak szuka itd...
to moze nawet lepiej niz Judym, bo on w sumie mial te swoje idealy od poczatku do konca, niby szukal, ale te przemiany nie byly takie wyrazne jak u Baryki

ps. a teraz doczytalam ze masz tamte opracowane juz... watpie zebys sie z piecioma wyrobila, a tetmajet bylby dobry wydaje mi sie
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 21:58   #914
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apple8 Pokaż wiadomość
moze mi rowniez pomozecie. Otoz moj temat to Echa myśli filozoficznej Artura Schopenhauera i Fryderyka Nietzschego w poezji Młodej Polski. Omów zagadnienie, analizując wybrane utwory literackie.

Utwory dotyczące Schopenhauera:
Adam Asnyk "Szkic do współczesnego obrazu"
Jan Kasprowicz "Dies Irae"
Kazimierz Przerwa - Tetmajer "Hymn do Nirwany"
Iwaszkiewicz "Prostota"

Utwory dotyczące Nietzschego:
Leopold Staff "Kowal"
i co dalej? nie moge nic znaleźć, wymyslic...

Ogolnie myslalam zeby zaczac od wytłumaczenia i omowienia dwoch filozofii jak i o opisania krotkiego zyciorysu obu filozofow (po to chociazby, zeby wyjasnic np, ze filozofia indyjska znaczaco wplynela na koncepcję Schopenhauera). Potem omowic i jakos zanalizowac te wiersze. Wiem tez, ze Nietzsche byl bardzo zainteresowany muzyka i sam tez chyba komponowal. Czy w porzadku byloby puszczenie w tle jego muzyki? Zrozumialam (troche za pozno ), ze moj temat nie jest taki jaki bym do konca chciala, no ale juz trudno. Bardzo zalezy mi an urozmaiceniu mojej prezentacji, zeby to nie bylo moje samo gadanie.. Nie wiem, moze cos z ta muzyka Nietzschego, nie do konca wiem co mogłabym tez dac do prezentacji w PowerPoincie oprocz schematu filozofii i jakichs zdjec tych filozofow.

Z gory dziekuje za pomoc ;*
Na filozofię Nietzschego z pewnością wpłynęła muzyka Wagnera (pierwszy czas jego fascynacji). Później jego fascynacja Darwinem, napisane w między czasie "tako rzecze Zaratustra".
Co do biografii to myślę, że się nie wyrobisz w 15 minut.

Jeśli chodzi o Staffa to jeszcze wiersz "Rzeźbiarz" o ile dobrze pamiętam
Stary 2009-02-19, 11:24   #915
Daniu
Przyczajenie

Witam =)

Zarejestrowałem się specjalnie, żeby poprosić was o troszkę cennych informacji dotyczących matury ustnej z polskiego. Widziałem kilka postów i sądzę, że są naprawdę pomocne jednak nie znalazłem niczego co nawiązywało by do mojego tematu. A mianowicie temat mam bardzo ciekawy i w sumie na pierwszy rzut oka banalny. "Pokonali los czy pokonani przez los. Przedstaw swój punkt widzenia na przykładzie bohaterów literatury pięknej." Może się wydawać, że temat jest prosty ale chciałbym zawrzeć w nim przykłady bohaterów z jakiś bardziej wyszukanych dzieł niż "Antygona" czy "Król Edyp" bo to bardzo proste, banalne i "wyeksploatowane" przykłady Po pierwsze nie wiem jak zestawić wybór książek. Znaczy chodzi mi o to czy skupić się mam tylko na tych bohaterach którzy w jakikolwiek sposób moim zdaniem pokonali los, może na tych co zostali przez niego zgładzeni albo przedstawić oba typy bohaterów i później podsumować czy los da się pokonać czy nie? Nie mam jak na razie konceptu na to ale poszukałem już kilka tytułów o przydatność których chciałbym się was poradzić. Wybrałem:

"Piąta Góra" P. Coelho
"Cień wiatru" C. R. Zafon
"Hobbit czyli tam i z powrotem" J. R. R. Tolkien

Być może ktoś czytał wszystkie te książki i mógłby napisać coś o nich czy się nadają jak również pomóc mi sugerując jakieś inne tytuły. Będę bardzo wdzięczny bo już najwyższy czas zacząć coś robić w tym kierunku Z góry dzięki!

Pozdrawiam!
Daniu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-19, 12:54   #916
a-kuku!
Raczkowanie

Hej J Mam tyci tyci problem. Otóż wybrałam sobie temat: „Jak B. Prus kształtuje portrety psychologiczne bohaterów swoich utworów?” I tak się zastanawiam, że chyba nie rozumiem pytania… Co to tak naprawdę jest portret psychologiczny? Czy to chodzi po prostu o charakterystykę postaci poszerzoną o domniemane motywy jej postępowania, mam po prostu na podstawie książki opisać jej życiorys i wyciągnąć na koniec wnioski jaka to jest osoba (że porywcza, agresywna, itd.??)? A odpowiedź na pytanie” jak kształtuje” to np. że kształtuje na zasadzie kontrastu? Troszkę się zaplątałam…
Literatura podmiotu:
Faraon
Lalka
Powracająca fala
Emancypantki
Literatura przedmiotu:
Emancypantki Bolesława Prusa – Edward Pieścikowski
I myślałam też żeby wykorzystać Lalkę i perłę – Olga Tokarczuk ale nie wiem czy się nada… Co myślicie?
No i dalej nie wiem jakie do lit. przedmiotu wziąć… Wolałabym jakieś opracowania pojedyncze nie zbiorowe (chodzi mi o to, żeby np. książka była tylko o lalce, inna o faraonie, etc. Tylko raczej to nie wyjdzie z powracającą falą…).
Pomóżcie proszę
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-19, 14:38   #917
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daniu Pokaż wiadomość
"Pokonali los czy pokonani przez los. Wybrałem:

"Piąta Góra" P. Coelho
"Cień wiatru" C. R. Zafon
"Hobbit czyli tam i z powrotem" J. R. R. Tolkien
Myślę, że mimo wszystko powinieneś sięgnąć do klasyki. Wyżej wymienione tytuły to sama literatura współczesna.
Czytałeś "Antygonę"? Z całą pewnością nie można powiedzieć, że jest banalna.
Na przełomie tak wielu epok jest całe mnóstwo dzieł, w każdej bohaterowie są albo pokonywani przez los, albo sami go pokonują. Może "Faust"? Albo utwory Szekspira?
Trzeba się skupić i na bohaterach, którzy przegrywali jak i wygrywali walkę z losem.
Stary 2009-02-21, 01:03   #918
Dotka90
Zakorzenienie

Ja mam temat:
Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego.
Scharakteryzuj i porównaj je, odwołując się do wybranych utworów literackich romantyzmu i współczesności.

I myślę nad lekturami.
Ze współczesności wybiorę na pewno Małego Księcia, z romantyzmu na pewno Cierpienia Młodego Wertera.
Może ktoś jeszcze coś doradzi? Ze współczesności myslałam, żeby wziąć jeszcze Samotność w sieci, ale, że to ksiażka niskich lotów, to do tego wziąć jeszcze 100 lat Samotności, tylko boję się, czy dam radę przeczytać i dobrze zrozumieć, żeby nie trafiło mi się pytanie z lektury na maturze. A z romantyzmu myślałam jeszcze o Kordianie. Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe sugestie?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 11:09   #919
iinnkkaa
Zakorzenienie

mam temat "funkcjonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach"
co myslicie jakie lektury i dziela moge dac?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 12:02   #920
sosik
Rozeznanie

To ja mam takie pytanie. Jak Wy szukacie literatury przedmiotu?? Wpisujecie w google i szukacie odpowiednich książek, czy może idziecie do biblioteki i siedzicie pół dnia szukając jakiejś książki? Ja byłam wczoraj w bibliotece no bibliotekarka straszna jędza, niemiła i wogóle łaske mi wielką robiła kiedy jej sie zapytałam o coś...
sosik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 12:48   #921
asienka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
mam temat "funkcjonowanie motywu biesiady w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach"
co myslicie jakie lektury i dziela moge dac?

na pewno Pan Tadeusz i Wesele, to tyle co mi teraz przychodzi do głowy

Blask płonących świec
odbija w oczach lustrem twoje myśli...

asienka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-22, 12:53   #922
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asienka89 Pokaż wiadomość
na pewno Pan Tadeusz i Wesele, to tyle co mi teraz przychodzi do głowy
I "Chłopi".
Stary 2009-02-22, 13:00   #923
Charmain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosik Pokaż wiadomość
To ja mam takie pytanie. Jak Wy szukacie literatury przedmiotu?? Wpisujecie w google i szukacie odpowiednich książek, czy może idziecie do biblioteki i siedzicie pół dnia szukając jakiejś książki? Ja byłam wczoraj w bibliotece no bibliotekarka straszna jędza, niemiła i wogóle łaske mi wielką robiła kiedy jej sie zapytałam o coś...
Najczęściej w podręcznikach gdy omawiane jest jakieś zagadnienie czy czy fragmenty danej lektury podane są także dodatkowe opracowania i w sumie ma się już wszystko- oczywiście należy dane książki odnaleźć i przeczytać odpowiedni rozdział
Stary 2009-02-22, 20:01   #924
Hyysteria
Raczkowanie

Mam temat "Różne wizje przyszłości w literaturze fantastycznonaukowej". Chciałam to zrobić na zasadzie utopie i antyutopie. Mam pełno pomysłów na antyutopie, ale utopijnej wizji za nic nie mogę znaleźć. Macie jakieś pomysły na książki przedstawiające utopijną wizję przyszłości?
Hyysteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 07:02   #925
a-kuku!
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hyysteria Pokaż wiadomość
Mam temat "Różne wizje przyszłości w literaturze fantastycznonaukowej". Chciałam to zrobić na zasadzie utopie i antyutopie. Mam pełno pomysłów na antyutopie, ale utopijnej wizji za nic nie mogę znaleźć. Macie jakieś pomysły na książki przedstawiające utopijną wizję przyszłości?
szklane domy Seweryna Baryki np
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 07:12   #926
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Witam
Mnie też czeka prezentacja w najbliższych tygodniach...

Mam pytanie: plan prezentacji robicie przed czy po przeczytaniu wszystkich potrzebnych książek zawartych w bibliografii?
Stary 2009-02-23, 07:57   #927
Charmain
Zakorzenienie

Plan prezentacji taki do oddania tworzy się po napisaniu całej pracy.
Stary 2009-02-23, 10:01   #928
ImpossibleIsNothing
Raczkowanie

Witam,
Mój temat prezentacji brzmi : "Świat jest teatrem, aktorami ludzie...". Kto wyznacza im role: Bóg, Fatum, człowiek, przypadek...? Przedstaw swoje rozważania na powyższy temat, odwołując się do wybranych utworów literackich.

Wybrałam takie teksty:
- "Makbet" - Szekspira
- "Pieśń IX" z "Ksiąg wtórych" Kochanowskiego
- "Życie to nie teatr" Stachury
- mitologia grecka - mit o rodzie Labdakidów
- "Król Edyp" - Sofoklesa
oraz wiersz "Hamlet" Borysa Pasternaka z cyklu "Wiersze z powieści" (z "Doktora Żywago").
Pracę wstępnie napisałam, plan też stworzyłam, tylko nie mogę skompletować literatury przedmiotu...
Największy problem mam z tym "Hamletem" Pasternaka... Nic na ten temat nie mogę znaleźć. Zinterpretowałam ten wiersz sama, zupełnie sama, ale nie mam zielonego pojęcia, czy to, co mi się wydaje, jest zgodne z tym, jak to interpretują inni...
Nie chciałabym rezygnować z tego utworu, bo wydaje mi się , że pasuje do tematu b. dobrze...
Więc mam pytanie: czy ktoś ( może ktoś, kto ma podobny temat) zna jakieś teksty na temat "Hamleta" i na temat Pasternaka w ogóle? Książki, opracowania, wstępy do antologii, w których jest coś istotnego...?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc !
Stary 2009-02-23, 11:30   #929
paryzanka202
Zakorzenienie

Witam mam temat " Istnieja takie spotkania ktore w jednej chwili odmieniaja ludzkie zycie, czy zgadzasz sie z ta teza. swoja wypowiedz uzasadnij na wybranych przykladach literatury i filmu"

Wybralam " jedenascie minut" P. Coelho
" Weronika Postanawia umrzec" rowniez ww autora
oraz "Wyznania Gejszy"

Chcialam tylko spytac czy wg was, te ksiazki moga pasowac do mojego tematu? Oraz czy moga byc np 3 ksiazki i jeden film ? czy lepiej po rowno? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

A moze macie pomysly na inna literature lub jakies filmy?

Edytowane przez paryzanka202
Czas edycji: 2009-02-23 o 11:31
paryzanka202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-23, 11:56   #930
zakrecoOona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paryzanka202 Pokaż wiadomość
Witam mam temat " Istnieja takie spotkania ktore w jednej chwili odmieniaja ludzkie zycie, czy zgadzasz sie z ta teza. swoja wypowiedz uzasadnij na wybranych przykladach literatury i filmu"

Wybralam " jedenascie minut" P. Coelho
" Weronika Postanawia umrzec" rowniez ww autora
oraz "Wyznania Gejszy"

Chcialam tylko spytac czy wg was, te ksiazki moga pasowac do mojego tematu? Oraz czy moga byc np 3 ksiazki i jeden film ? czy lepiej po rowno? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

A moze macie pomysly na inna literature lub jakies filmy?
Paryżanko ja na Twoim miejscu nie ograniczałabym się tylko do lit. współczesnej. Dodałabym coś z kanonu lektur To może Ci sie przydać: http://www.sciaga.pl/tekst/84768-85-...ow_literackich

Dodatkowo może film 'Spotkanie' - nie oglądałam go co prawda, ale z recenzji chyba nadaje się do Twojego tematu : http://www.students.pl/kultura/detai...Jana-Kaczmarka

Dziewczyny, mój temat to : motyw lęku w literaturze, malarstwie i innych dziełach sztuki

Wybrałam:

'małą apokalipsę' - konwickiego
'bridę' - coelho
'zdążyć przed Panem Bogiem' - krall
'proces' - kafki

do tego planuję dodać ścieżkę dźwiękową i obraz - macie jakieś pomysły? chciałabym aby np. muzyka była 'mocna' - aby przeraziła trochę, może znacie coś takiego?

Edytowane przez zakrecoOona
Czas edycji: 2009-02-23 o 12:07
zakrecoOona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości