|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
bo nie gotuję
)na pierniczki był rok temu przepis http://redandpale.blox.pl/2008/12/Pierniczki.html |
|
|
|
|
#902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skąd ja to znam ![]() Cytat:
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
Przejrzałam cały wątek i dostałam ślinotoku
![]() ![]() ![]() Przepisy fantastyczne a te zdjęcia ![]() Musz e koniecznie wypróbować większość przepisów.Gratuluje talentu i pomysłu ![]()
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
zmobilizowałaś mnie
rozmawiałam z kolegą o pierniczkach i powiedział, że jego mama tydzień temu zrobiła ciasto z przepisu, który mu dałam (inny niż ten, który już jest na blogu), ale nie ma kiedy upiec i mi to ciasto podrzucił i upiekłam tylko muszę mu połowę oddać...jutro wrzucę przepis i zdjęcia (jak będzie widno) Cytat:
|
|
|
|
|
|
#905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#906 |
|
Zakorzenienie
|
obłędnie pachną i są pyszne
- - - Ciasto przygotował kolega P. z mamą z przepisu, który im podałam. Ja tylko piekłam są tak dobre, że zrobimy powtórkę z podwójnej porcji. Ciasto jest trochę kleiste, trzeba je cały czas trzymać w lodówce i odrywać po małym kawałku i cały czas podsypywać mąką. Rosną jak szalone, w większości przypadków tracąc swój pierwotny kształt, ale za to są miękkie w środku i pyszne. Boję się, że nie dotrwają do świąt PIERNICZKI WEDŁUG BAKERLADY składniki: - 2 szkl miodu - 1 szkl cukru - 200g masła - 150g smalcu - 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120g) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonego kminku - 1 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 3 1/2 szkl mąki pszennej (+1 szklanka) - 1 1/2 szkl mąki żytniej razowej typ 720 - 1/2 szkl śmietany + rozbełtane jajko W garnku zagotować miód, cukier, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzić przez kwadrans, potem dodać sodę i proszek do pieczenia. (Uwaga! Toczy pianę z garnka!). Dodać jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki (Masa będzie wyglądała na taką, co się nijak jej nie da wałkować. Jeżeli będzie wyglądała na zdecydowanie za rzadką, dodajemy dodatkową szklankę mąki). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni. A po tym czasie... Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 - 1cm, a następnie wycinać dowolne kształty: kwiatki, okręgi, serduszka itp itd. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec ok. 10 -12 minut w 190°C - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. Ostudzić i pochować do puszek. |
|
|
|
|
#907 |
|
Zadomowienie
|
Ufff... ! koniec. Cały wątek dzisiaj przejrzałam w przerwach podczas sprzątania
). Gratuluję chęci, pomysłowości i wytrwałości ! Zapisałam sobie kilka.. a może i kilkanaście przepisów i jak znajdę czas i chęci to może i coś z tego wyjdzie . Przepisy i fotki zniewalające.. a ślinka cieknie . Życzę dalszych sukcesów w pichceniu ![]() .
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale więcej przepisów jest na blogu (pierwszy link w podpisie), bo tutaj zaczęłam je wrzucać z opóźnieniem ![]() gratuluje wytrwałości i dziękuję za miłe słowa
|
|
|
|
|
|
#909 |
|
Zakorzenienie
|
Te miłe słowa jak najbardziej Ci sie należą
JA jestem częstym gościem Twojego bloga i bardzo mi sie podoba!! Ostatnio zrobiłam zebrę- proste ciasto, szybkie I wszystkim w domku smakowało
|
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() ja muszę trochę pokombinować z zebrą, bo mam upiec ją dla kogoś, kto nie może pszenicy, nabiału, glutenu i cholera wie czego jeszcze O.o ale to raczej po świętach |
|
|
|
|
#911 |
|
Zadomowienie
|
mam pytanie!
postanowiłam spróbować zrobić pizze hawajską- przepis oczywiście znalazłam na twoim blogu, adrijah : )- i mam problem.. bo w składnikach jest napisane "1 łyżka suchych drożdży".. a ja w domu mam tylko te zwykłe drożdże.,. i nie wiem jak się mają suchych do tych nie.. nie wiem ile mam ich wziąć! : ( |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-12-17 o 01:08 |
|
|
|
|
|
#913 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję bardzo
![]() wcześniej przeczytałam twoją odpowiedź, ale odpisuję dopiero teraz, bo zabrałam się do robienia. właśnie jestem po posiłku- pizza wyszła PYSZNA!
|
|
|
|
|
#914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A miłe słowa Ci się należą i to bez zastanowienia !!
|
|
|
|
#915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a też robiłaś hawajską?Cytat:
i dziękuję bardzo - - - - Nie chciałam piec jednego dużego piernika w keksówce, tylko babeczki do rozdania przed świętami i akurat trafiłam na ten przepis, gdzie na pierwszym planie piernik upieczony jest w formie... muffinek. Stwierdziłam, że to ciasto będzie idealne Robi się je łatwo i dosyć szybko, już surowe nawet jest pyszne i też rośnie jak szalone. Upiekłam z niego 12 dużych babeczek.Pomyślałam też, że takie zawiniątka możnaby powiesić na choince, nawet zamiast bombek PIERNIK MIODOWY składniki: - 3 1/2 szkl mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę) - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki soli - 4 łyżeczki cynamonu (dałam 2 płaskie) - 1/2 łyżeczki główek goździków rozgniecionych w moździerzu - 4-5 ziaren ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu - 1 szkl oleju roślinnego - 1 szkl miodu - 1 1/2 szklanki cukru (dałam 1) - 1/2 szklanki brązowego cukru (nie dałam w ogóle) - 3 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 szklanka kawy - 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy - 1/4 szklanki wódki lub whisky (dałam wódkę) - 1/2 szklanki płatków migdałowych (dałam 100g migdałów w słupkach) Piekarnik rozgrzać do 175°C. Przygotować blaszki (ja wysmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą). W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol (ja wmieszałam też migdały od razu) Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa. Przygotowane wcześniej formy wypełnić do połowy ciastem, po czym posypać migdałami jeśli mamy płatki. Muffiny pieczec około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce. Część zawinięta w folię spokojnie 'dojrzewa'
Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-12-17 o 01:13 |
||
|
|
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
w taki razie zrobię piernik i przełożę go marmoladą
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
to ja bym na Twoim miejscu nie dawała w ogóle cukru, tylko miód. ja dałam dużo mniej cukru, a ciasto wyszło baaardzo słodkie. no, chyba, że lubisz
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
ok dodam sam miodzio
|
|
#921 |
|
Zakorzenienie
|
Tata bardzo chciał sernik na zimno. Ja bardzo chciałam go zrobić w wersji świątecznej - z piernikowym spodem, z warstwą kakaową itd. Z bakaliami nie koniecznie, bo sama też nie lubię
Ale nie pozwolono mi, bo Tata lubi najzwyklejszy, byle słodki, z waniliowym posmakiem. Dla mnie osobiście taka masa jest mdła, no ale to nie ja zjem większość SERNIK NA ZIMNO składniki na tortownicę 26cm: - 3 serki homogenizowane po 400g każdy - 6 jajek - kostka (200g) masła w temp. pokojowej - 1 1/2 szkl cukru - 2 op cukru wanilinowego (po 16g) - 20g żelatyny - 25g agaru (bo zabrakło mi żelatyny) - 1 szkl mleka Tortownicę obłożyć folią aluminiową, w środku można posmarować tłuszczem. Żelatynę i agar agar rozrobić w połowie szklanki mleka, drugą połowę mleka podgrzać, a następnie dolać do żelatyny i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać do masy serki, rozrobioną żelatynę i wmieszać delikatnie pianę z białek. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, odstawić na noc do lodówki. |
|
|
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
Ten omlet to nic innego jak duży placek z serkiem wiejskim w wersji cynamonowej
Jak wycięłam trójkąt, Brat wpadł na pomysł żeby dorobić oko i tak wyszedł Pacman OMLET CYNAMONOWY PACMAN składniki dla 2 osób: - 4 jajka - 1 op serka wiejskiego - 1 łyżka cukru cynamonowego (+ 1/2 do posypania) - 1/4 szkl. mąki (ok. 6 łyżek) - 2 łyżki roztopionego masła Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo 1 łyżkę cukru cynamonowego (albo zwykłego białego zmieszanego z cynamonem). W osobnej misce ubić żółtka z serkiem i masłem, dosypując na końcu przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Wmieszać w ciasto pianę z białek. Wylać na rozgrzaną patelnię, posypać z wierzchu cukrem cynamonowym, przykryć. Gdy zetnie się od spodu, wsadzić do piekarnika na jakieś 15-20 minut. Chyba, że umiecie ładnie przerzucać omlety
|
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
Pomysł podrzuciła mi Maraia, instrukcję i wzór mam stąd. Efekt jest bardzo przyjemny dla oka i smaczny, ale następnym razem nie dam się podpuścić
Nie chciałam kolejnych pierniczków, tylko zwykłe kruche ciastka i trafiłam na takie u Pauliny. Ciasto jest bardzo lepkie, więc ciężko było wycinać z niego odpowiednie kształty i przenosić je na blachę, ale poradziłam sobie chowając ciasto w zamrażarce i wyciągając po kawałeczku, po czym wałkując między 2 kawałkami folii spożywczej. Niestety część ciasta rozwałkowałam za cienko i mi się pokruszyły elementy podczas sklejania lukrem. A tutaj link do pliku PDF, który wydrukowałam i wycięłam sobie szablony Drobna uwaga - jeżeli jeszcze się podejmę ich zrobienia, zrobię je niższe Bo za mało herbaty mieści się z nimi do kubka, nie wspominając już o filiżance a przecież nie chcę powodzi KORZENNE KRUCHE DOMKI NA BRZEG KUBKA składniki na 10 domków: - 1,5 szkl mąki - 130 g masła roślinnego - 1 żółtko - 1 łyżka mleka - 1/4 szklanka cukru pudru - 1,5 łyżeczki przypraw korzennych lukier: - 1 białko - ponad szklanka cukru pudru Wydrukować wzór i wyciąć. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na stolnicę przełożyć wszystkie składniki, zagnieść szybko ciasto i wstawić do zamrażarki. Rozłożyć sobie papier do pieczenia lub folię spożywczą, z ciasta urwać kawałek, rozwałkować na grubość 4-5 mm, wycinać każdy element ze wzoru 2x na jeden domek. Ja jeszcze z resztek ciasta uformowałam kominy. Piec 10 minut. Po wystudzeniu ciastek, wymieszać białko z cukrem pudrem i sklejać nim poszczególne elementy, po czym powiesić na brzegu kubka i pamiętać żeby nie nalać nic do pełna
|
|
|
|
|
#924 |
|
Zakorzenienie
|
ale bajer
dzięki za szablon
|
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
Woow te domki są super!!!
|
|
|
#926 |
|
Zakorzenienie
|
dziękować
![]() - - - Dalej tkwimy w temacie serkowym. Brat się rozchorował i prawie nic nie je, ale jak zobaczył Pacmana, to stwierdził, że placki może zjeść. Okazało się, że nie ma serka wiejskiego, więc wzięłam zwykły twaróg półtłusty. Zamyśliłam się i zrobiłam jeszcze szybciej niż zwykle, bo zapomniałam oddzielić białka od żółtek, a placuszki mimo to są leciutkie i puszyste PLACUSZKI Z TWAROŻKIEM składniki: - 4 jajka - 4 łyżki twarogu - 2 łyżki stopionego masła - 6 łyżek mąki - 2 łyżki cukru Wszystkie składniki dokładnie razem utrzeć na jednolitą, gładką masę. Na rozgrzaną patelnię (u mnie grillową) nakładać po 1 łyżce i smażyć z obu stron. |
|
|
|
|
#927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za przepis, może skorzystam, choć nie przepadam za plackami ziemniaczanymi. Czemu nie wrzuciłaś go na swojego bloga?pozdrawiam ![]() - - - Wiem, że ostatnio pojawiają się same słodkości, ale reszta tego, co ostatnio robię albo jest już na blogu, albo Mama przejmuje inicjatywę w kuchni. To ciasto zrobiłam na razie na próbę, bo znalazłam je na Cinie i chciałam je upiec na sylwestra i wziąć ze sobą Sprawdziło się i właśnie robi się (praktycznie samo) drugie Wczoraj wieczorem wsypałam składniki do miski, przykryłam i postawiłam obok grzejnika. Dzisiaj po śniadaniu dosypałam resztę, przemieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, w tym czasie zrobiłam kruszonkę i upiekłam, gotowe. Jest tak proste, że może nawet uda mi się Mamę przekonać żeby spróbowała upiec, bo jeszcze żadne drożdżowe nigdy Jej się nie udało. A to jest pyszne, więc myślę, że się skusi NOCNE DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH I ZAPRACOWANYCH składniki na blachę 21,5 x 26cm (wysokość ciasta 6cm): Wieczorem - 1 szkl cukru - 5 dkg drożdży (u mnie paczka instant) - 3 rozbełtane jajka - 1/2 szkl oleju - 1 szkl mleka Rano następnego dnia - 1/2 kg mąki pszennej - szczypta soli + kruszonka Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski. Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko. Pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Przykryć folią i zostawić do rana. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy (u mnie wysmarowanej odrobiną oliwy i obsypanej mąką) i odstawić. Zrobić kruszonkę. W tym czasie ciasto trochę podrośnie. Włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C. Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-12-29 o 18:35 |
|
|
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne te placuszki
W smaku podobne do tych z serkiem wiejskim?I mam do Ciebie pytanie odnośnie kremu z tych naleśników: http://redandpale.blox.pl/html/13107...21.html?432151 Myślalam, żeby go wykorzystać np. do przełożenia muffinek (tylko bez dodatku bananów bo za nimi nie przepadam). Myślisz, że się nadaje? Nie jest za rzadki?
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-12-31 o 20:40 |
|
|
|
|
#929 |
|
Zakorzenienie
|
omlecik na bank wypróbuje
|
|
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
prawie takie same ![]() Cytat:
Myślę, że warto spróbować. Nawet jeśli nadzienie wsiąknie trochę w ciasto muffinek, to nie powinno się nic stac chyba. No, może lekki zakalczyk, nie wiem.próbuj próbuj ![]() - - - Ogólnie witam wszystkich w Nowym Roku i życzę aby był jeszcze lepszy od poprzedniego Spędziłam sylwestra u Malinki_86. Było super Ogólnie na zakupach improwizowałyśmy, więc potem w kuchni tym bardziej Z kupionych i znalezionych w lodówce składników wykombinowałyśmy makaron z sosem i sałatkę Miały być jeszcze koreczki, ale ostatecznie nam się nie chciało. I dobrze, bo nie zjadłyśmy wszystkiego, chociaż dobre było SAŁATKA SYLWESTROWA składniki na 4 porcje: - 1/2 pojedynczej piersi z indyka - chińska mieszanka przypraw (Malinka miała w szafce to użyłam ![]() - sól, pieprz - 1/2 opakowania kuleczek mozzarelli (trochę ponad 100g) - ostra papryka w proszku - bazylia - oregano - 2 jajka - kilka listków sałaty - 1 duży pomidor - 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej (kukurydza, papryka, groszek) - 1/3 słoika marynowanych cebulek sos ziołowy: (made by Malinka) - 3 łyżki jogurtu greckiego - przyprawa kuchni włoskiej - przeciśnięty przez praskę czosnek - bazylia - oregano Pierś z indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z chińską przyprawą, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Usmażyć na rumiano. Jajka ugotować. Kuleczki mozzarelli wyjąć z zalewy, posypać oregano, papryką, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać żeby się obtoczyły w przyprawach. Przekroić pomidora, wyjąć gniazda nasienne łyżeczką (odłożyć na później np do pomidorówki - jak to zrobiła Malinka), resztę miąższu pokroić w kostkę. Sałatę umyć i osuszyć, liście porwać na kawałki. Odsączyć cebulki i mieszankę meksykańską. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Oddzielnie wymieszać składniki na sos ziołowy, polać nim sałatkę. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:54.

)

skąd ja to znam 

rozmawiałam z kolegą o pierniczkach i powiedział, że jego mama tydzień temu zrobiła ciasto z przepisu, który mu dałam (inny niż ten, który już jest na blogu), ale nie ma kiedy upiec i mi to ciasto podrzucił

i przełożę go marmoladą