|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Witam!!!
Za miesiac przeprowadzam sie do Dubaju, wiec buszuje po internecie jak oszalala! Odkrylam wasze forum i jestem pod wrazeniem, nie tylko jakosci informacji (to oczywiscie bezdyskusyjne), ale chyba bardziej tego, ze wreszcie znalazlam towarzystwo babskie ![]() Chcialam sie wiec krotko przedstawic: mieszkam obecnie w UK i podobnie jak jovikzu, uciekam przed deszczem i absurdami typu dwa krany ![]() ![]() Pracy jeszcze szukam, ale jakos to na pewno bedzie ![]() Na razie odliczam dni i nie moge sie doczekac ![]() pozdrawiam was wszystkie!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 | |||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() ![]() ![]() 27-go Lutego, w Sobotę była POTWORNA burza nad Ras Al Khaimah..... pioruny siekły jak oszalałe, deszcz lał się jakby cała woda z morza do góry powędrowała, wiatr wył i jęczał..... następnego dnia Emirates Road była zamknięta dla ruchu.... auta podtopione na wysokość okien..... masakra.... .... a dzisiaj od rana w Abu Dhabi deszcz pada..... tego nawet najstarsi górale nie pamiętają aby tak długo zachmurzenie się utrzymywało.... ![]() .... moje auto na dolnym Parkingu..... ![]() ![]() .... ja sie tak nie bawię ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Aka_Beata, Twoje założenia nie są pozbawione sensu, jednak stanowisko Sekretarki nie pozwala na wynajęcie droższego mieszkania, oczywiście wszystko zależy w jakiej firmie się pracuje i jaką wartość ma to stanowisko. Najwygodniej dla Pracodawcy jest zatrudnić osobę, która przebywa w Emiratach na wizie swojego męża, wtedy nie musi jej zapewniać Accommodation. Cytat:
Witaj Queenrandom ![]() Życzę powodzenia w znalezieniu dobrej pracy ![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Witaj SharjANKA , jak wyglądała Sharjah w czasie "potopu"? Zamiast rowerów to kajaki by się chyba przydały???
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-03-02 o 06:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy istnieje mozliwosc, zeby maz jechal i szukal pracy na wizie zony ?
![]() Musze sie wziac za to szukanie pracy, ale na razie bardziej szukam sukni slubnej ![]() Czy ktoras dziewczyna wie jak wyglada rynek sukien slubnych w UAE ? Moze powinnam szukac pracy a potem sukni juz w Dubaju/AUE ... Pozdrawiam, Bea |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 | |
|
Cytat:
Eeeeeee..... ale Ty poważnie tak pytasz?! ![]() Jakoś nie wydaje mi sie aby suknia ślubna była w tym wszystkim najważniejsza.... no ale pewnie jestem "starej daty" i się nie znam. Skupiam się na zagadnieniu, czyli pracy: 1. TAK, kobieta MOŻE tu przyjechać sama, nie potrzebuje do tego mieć męża. 2. Jeśli jej stanowisko jest niskie (nie jest inżynierem, architektem, lekarzem itp) , nie ma szans na całe mieszkanie, lecz ewentualnie otrzyma miejsce w pokoju dwuosobowym. 3. Jeśli nie ma męża, to żadnego mężczyzny, który nie jest jej ojcem, bratem nie może zaprosić do UAE, a o ewentualnym udzieleniu noclegu nie ma mowy. 4. Jeśli ma męża, to w zależności od ZGODY Pracodawcy/Sponsora będzie mógł on do niej ewentualnie przyjechać. 5. Można wyjść za mąż w UAE.... owszem można. 6. Proponuję przeanalizować raz jeszcze prawo Shariatu zanim się przyjedzie do kraju Zatoki Perskiej/Arabskiej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Przyczajenie
|
Witam wizazanki z Bliskiego wschodu, i wszystkie pozostale na tym watku.
Nie mialam jeszcze okazji przejrzec calego watku ale na pweno to zrobie bo jest bardzo ciekawy. Pisze z prosba o informacje lub porade. Czy macie jakies doswiadczenia z kobietami ktore zaszly tu w ciaze nie majac meza? Slub wezmiemy dopiero w czerwcu a ja musze wczesniej znalezc ginekologa aby zrobic niezbedne badania. Czy to prawda ze gdy pojde do lekarza z ciaza nie bedac jeszcze mezatka to beda musieli zglosic mnie na policje i wsadza do wiezienia? Do porodu jeszcze daleko bo dopiero w pazdzierniku, zreszta i tak planujemy rodzic w Polsce. Czy ktoras z was zna moze polskiego ginekologa w dubaju lub abu dhabi? Jesli nie to moze jakiegos innego byscie polecily? Dziekuje z gory za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Eva ID;17563711]Jovikzu
![]() ![]() ![]() ![]() ale dzisiaj bylo ladne sloneczko!!! wieczorem chlodno ale milo tak pochodzic po plazy i pomoczyc nogi. Mysle ze jesli caly rok jest piekna pogoda to Wam kilka dni deszczu nie zaszkodzi ![]() ale w skrocie nasze wrazenia - super!!! dzisiaj mielismy dzien wolny i pojechalismy do Dubaju... najwyzszy budynek na swiecie robi wrazenie!!! niestety nie mozna bylo wejsc badz wjechac na gore, moze w czwartek bedzie znowu otwarte. przejechalismy sie na palme Jumeirah i przyznam ze nie spodziewalam sie ze jest taka ogromna!!!! obejrzelismy kilka mieszkan i villi i ciezko nam podjac decyzje ... bo w kazdym wypadku musimy z czegos zrezygnowac albo cos poswiecic.... i niestety ku mojemu niezadowoleniu przeprowadzamy sie dopiero na 1 maja a nie na 1 kwietnia..... szkoda ![]() ![]() a co do cen- pierwszy raz zjedlismy w restauracji lokalnej - samo centrum i za 3 osoby 130 Dihram!!! to taniej niz w Polsce chyba- bylo bardzo dobre!!! pozdrowienia z cieplutkiej wyspy Jovikzu
![]() |
#907 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#908 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Moja obserwacja potopu była bardzo ograniczona, po prostu nie ruszałam się w tym czasie z domu ![]() Jesli chodzi o rower to chce sie pochwalic - zakupilam i jezdze, jezdze, jezdze! (oczywiscie jesli nie ma miejsca kleska zywiolowa). Ludzie, ktorych spotykam wydaja sie byc mocno zaskoczeni/uradowani widokiem bialej kobiety na rowerze, wiec nie narzekam na brak atrakcji ![]() A tak przy okazji chcialm zapytac czy ktos cos wie (Eva?? ![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | ||||||
|
Cytat:
![]() Cytat:
W przypadku ciąży, po prostu lepiej wyjechać. Cytat:
Cytat:
Jeśli jesteś w ciąży, polecam wyjazd z tego kraju jak najszybciej lub zawarcie małżeństwa. ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
![]() Prawo drogowe jak zawsze i wszędzie, czyli nie po każdej drodze na rowerach można się poruszać, omijaj główne arterie i jeździj sobie wzdłuż wybrzeża i mniejszymi uliczkami. Tak do Maja to chyba pojeździsz, bo potem to ciut za ciepło będzie ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
Polecam Lebanese Flower ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Przyczajenie
|
Dziejuje dziewczyny za odpowiedz.
Chcialam powiadomic wszystkie zainteresowane ze z tym powiadomieniem policji o nielegalnej ciazy to nie do konca prawda. Wlasnie sie umowilam na spotkanie i przedstawilam lekarce swoja sytuacje, i ta mnie zapewnila ze moge normalnie przychodzic na wizyty. Problemem by bylo gdybym tu urodzila nie majac meza, a do tego czasu to zdaze wszystkie formalnosci zalatwic. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
|
Mylisz się, lekarze mają obowiązek zgłosić nielegalną ciążę, jeśli znalazłaś lekarkę, która tego nie robi, to wiele ona ryzykuje jak i Ty.... wystarczy mała komplikacja, krwawienie lub cokolwiek i znajdziesz się w szpitalu.... czego absolutnie nie życzę, bo prosto ze szpitala zabiorą Cię do więzienia.
Życzę dużo zdrowia i jak najszybszgo zalegalizowania związku.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#912 |
|
Hejka...... poznałam oboje Jovikzu..... no, no, no mają gest
![]() Jovikzu numer 1 - masz super fryzurkę i normalnie mnie zatykało za każdym razem gdy patrzyłam na Ciebie, dlatego mi języka w buzi zabrakło aby ją skomentować..... absolutnie fantastycznie wyglądasz w takich włosach!!! ![]() Jovikzu numer 2 - kolejność alfabetyczna ![]() ![]() ....aaaaa..... i dziękuję za zwrot pięknej pogody.... weźcie sobie deszcz ze sobą do UK ![]()
![]() |
![]() |
#913 |
Raczkowanie
|
Czesc Dziewczyny!
Ale Wam zazdroszczę pogody ;-) U nas znowu nadchodzi czas minusowych temperatur.. brrr.. i zimno.. hehe W styczniu dołączę do szczęśliwych mieszkanek Abu Dhabi razem z mężem i maleństwem (czekamy na nie jeszcze do września) ;-) ale póki co mąż musi przejąc obowiązki szefa administracji w oddziale jego firmy i wybiera się do Emiratów w okresie od połowy maja do końca lipca. I tu moje pytanie: ja mam zamiar dojechać do niego na 2-3 tygodnie w czerwcu. Będziemy mieszkali w apartamencie wakacyjnym wynajętym na ten okres przez jego firmę. Jakie formalności muszę dopełnić? to znaczy jak z wizą dla mnie i ewentualnie pozwolenie wjazdowym i tym na pobyt, etc? Czy muszę ewentualnie w Ambasadzie ZEA we Wiedniu mieć jakieś pismo od firmy męża, że mnie zaprasza i za mnie ręczy? Dziękuje z góry za wszelkie info. I pozdarwiam Was serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 | |
|
Cytat:
Witaj Zollerki ![]() ![]() Wszelkie formalności załatwia się tu na miejscu w Emiratach. Proponuję aby Twój mąż zabrał ze sobą Wasze Świadectwo Ślubu przetłumaczone na język angielski, bo na arabski przetłumaczy już tutaj i w Biurze Imigracyjnym załatwi Vizę dla Ciebie na tej właśnie podstawie. Oprócz tego będzie potrzebował on pismo od swojego Sponsora/Pracodawcy potwierdzające wysokość jego zarobków. Bardzo możliwe, że wizę dla Ciebie załatwi mu jego Pracodawca. Niech o to zapyta już teraz. W Polsce też jest Ambasada Zjednoczonych Emiratów Arabskich Adres: Prusa 2/371, 00-493 Warszawa Telefon: (22) 745-22-00 Fax: (22) 745-22-05 ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Informacja dla Emiratek: W ramach Abu Dhabi Festival, 20-go Marca (Sobota), wystąpi na otwarcie Festivalu w koncercie inauguracyjnym Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia, którą dyrygował będzie nasz wspaniały Krzysztof Penderecki. ![]() W programie będą utwory Chopina w wykonaniu polskiego pianisty Krzysztofa Jabłońskiego. Bilety "Pearl" w cenie 195 AED Pełna informacja: Abu Dhabi Festival <- KLIK ....... a dzisiaj 5 Marca (Piątek) i jutro 6 Marca (Sobota) zapraszam do Abu Dhabi na...... ![]() ![]() http://www.wakestock.ae/ - polecam słuchać na full!!! ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-03-05 o 09:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
Witam.
Zastanawiam się nad wyjazdem do jakiegoś cieplejszego kraju, w celach zarobkowych oczywiście. Właśnie kończę liceum. Czy jest szansa, aby znaleźdź tam jakąś pracę mając jedynie średnie wykształcenie ? Czy trzeba znać biegle język i czy jest on trudny ? Dodam, że nie jestem w żadnym związku. Chciałabym zakosztować życia z dala od polskiej szarości. Nie każda praca w moim przypadku wchodzi w grę, bo mam wadę wzroku ( być może wkrótce operacja, póki co dostaję rentę ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | |
|
Cytat:
Proponuję najpierw może porozmawiać z doradzcą zawodowym, potem skontaktować się z Agencjami Pracy. Znajomość języków obcych to PODSTAWA w przypadku chęci pracowania za granicą, bez względu w jakim klimacie. Średnie wykształcenie, nie kierunkowe lecz ogólne, jest tak naprawdę żadnym wykształceniem z punktu widzenia Pracodawcy, nie masz zawodu, czyli nic nie umiesz, jesteś pracownikiem niewykwalifikowanym. "Polska szarość" potrafi być bardzo kolorowa, wszystko zależy od nas samych jak sobie swoją rzeczywistość zorganizujemy. Jakoś ja się w Polsce nigdy nie nudziłam i na szarość nie narzekałam, wręcz dostępność do świata kultury jest lepsza (bogatsza i tańsza) niż w innych krajach europejskich.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Przyczajenie
|
Czesc wszytskim!
Eva ID - dzieki za powitanie na forum, poszukiwania pracy na pelnych obrotach, bede relacjonowac jak cos sie ruszy! Jak czytam wasze wypowiedzi dotyczace zwiazkow nieformalnych, troche trace dobre samopoczucie ... no ale to ryzyko, ktore kazdy podejmuje na wlasna odpowiedzialnosc. Chcialam natomiast zapytac, czy w Dubaju zdarza sie, ze grupa ludzi mieszka razem? Czy popularne jest wynajmowanie domow w kilka osob tak jak w Europie? np. gdybym miala meza, czy wtedy moge wynajac wille z nim i jego znajomymi, czy to zakazane? i czy przy wynajmowaniu domu tez trzeba okazac akt slubu? i czytalam tez o slubach, ktore mozna wziac w UAE i ktore wazne sa tylko tam, wiec po powrocie do EU znow bylabym singlem ... czy to udogodnienie dla przyjezdnych Europejczykow, czy ta informacja jest czysta konfabulacja na ktoryms z forow? wiem, ze moje pytania sa 'dziwne' ale sytuacja tez troche bardziej skomplikowana ![]() ledwo sie powstrzymuje, zeby nie zaczac sie juz pakowac i przyjechac do tego waszego slonca ![]() pozdrawiam was wsyzstkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Zadomowienie
|
dziękuję za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 |
Raczkowanie
|
Witam tu Jovikzu nr 2 albo inaczej TŻ pani Jovikzu, lub poprostu Tomek.
moje wrażenia z pierwszego tygodniowego pobytu w Abu Dhabi i Dubaju. Generalnie mi się podoba ![]() Zaskoczyły mnie możliwości kulinarne - smakoszem nie jestem, ale jest tutaj mnóstwo wspaniałych słodyczy i to nie tylko świństw z samego cukru jak to jest co raz częściej w europie, lecz ciasteczek z wieloma naróżnieszymi orzeszkami czy innymi owocami itp. Kolejna kulinarna wspaniałośc to soki - w restauracji koszt wody czy też soku ze świeżych TRUSKAWEK albo mango czy innych owoców był ten sam i kosztował 11AED Odradzano nam wypożyczanie samochodu - bo niby ciężko się jeździ i że ciężko z parkingami - według mnie ruch zupełnie normalny jak na duże miasto, zorientowac się w mieście jest bardzo łatwo - głównie dzieki systemowi numeracji ulic oraz skrzyżowań pod kątem prostym / jedyny problem polega na tym że pewne osoby preferują i znają numerki ulic jak na dziś ja, a inne cyfr nie zapamietują, tylko nazwy jak np nasza Ewunia ![]() Co do parkingów to podobno sytuacja się mocno polepszyła dzięki wprowadzeniu płatych parkingów - teraz w mieście jest mniej aut. Cena paliwa jest prawie śmieszna - za okolo 65litrów benzyny zapłaciłem 90AED czyli około 67PLN ale ze względu na monopol jedynej firmy paliwowej ADNOC - Abi Dhabi National Oil Company - jest tutaj bardzo mało stacji i prawie zawsze są kolejki, dodatkowo na naszej stacji nie przyjmowali kart, tylko gotówkę / przypomniała mi się Polska z przed okolo 15 lat - gościu tankuje i kasuje gotówkę do grubaśnego portfela ![]() Co do ruchu to ciekawostką jest że w Europie (Niemcy, Anglia, Szwecja a nawet w Polsce) samochody ustępują przechodniom, natomiast w UAE przechodnie czekają aż samochody przejadą - moja teoria> prawdopodobnie wiele lat temu zanim Abu Dhabi czy Dubai stało się prawdziwym miastem i gdy większośc siły roboczej była z Indii itp krajów to bogaci arabowie jeździli jak szaleni swoimi drogimi samochodami, noi biedni robotnicy bali się ich / w miarę upływu czasu, oraz ze względu na masę krytyczną czekających przechodniów zakożeniło się takie zachowanie i dziś poprostu tak jest... Kolejna ciekawostka to że w miastach prawie nie widac przemysłu, miasta są czyste! Można by pomyślec że tu ludzie tylko mieszkają i bawią się. Jednak przemysł - tzw superkomplexy są na wyspach daleko od ladu oraz na pustyniach - tak więc na codzień jest to niewidoczne. Co mnie najbardziej zdenerwowało: samochody na sprzedaż są "bezcenne..." zawsze trzeba się spytac sprzedających o cenę noi później prawdopodobnie targowac... Abu Dhabi vs Dubai > więcej czasu spędziliśmy w A.D. gdzie można obejrzec mnóstwo wspaniałych wierzowców (jeśli ktoś lubi) albo pójśc do parku. Jednak Dubai robi dużo większe wrażenie - podświetlane dzewa na ulicach, najwyższy budynek świata otoczony jeziorkiem itd. Wspaniale prezentujące się metro czy też monorail - ale jeszcze chyba nie bardzo działające... Palma jednak nam się nie podobała - jakośc tynków na budynkach była bardzo niska / zamiast robic wrażenie to odstrasza... co do domów czy też mieszkań to standard wewnatrz jest bardzo wysoki, oraz pomieszczenia są bardzo przestronne. Jednak na zewnatrz wszystkie/wiekszośc wyglądają tak samo - jeden projekt i 1000 powieleń w jednej dzielnicy - wszystkie takiego samego koloru i tylko numer domu jest inny. Do każdej "dzielnicy" jest kilka wjazdów, zawsze strzeżonych ale stróże zawsze cię wpuszczą - albo jedziesz zdecydowanie, to otwierają bez pytania, a jak nawet pytają to wystarczy zagadac i też wpuszczą. Są też domy w tzw stylu Arabskim, ale te co widzieliśmy były w stylu komunistyczno-babciowatym nie podobały nam się, choc znów z zewnątrz wyglądały znacznie ładniej noi nie powielano ich 1000 razy tylko max 10x Generalnie Eva ID czesto że tak powiem straszy, że więzienie i to i tamo noi może tak jest w bardziej poważnych sprawach, ale moje wrażenie jest że tak tylko się straszy natomiast życie jest tutaj bardzo zrelaksowane i wiele żeczy odbywa się z przymróżeniem oka. Co prawda wiele stron www jest odłączonych o erotycznych można zapomniec ale i np strona skype.com też jest niedostępna. Podstawowe typu wp.pl czy onet.pl działają ale już podstrona skype na onecie nie jest dostępna. Na dziś wystarczy... jeszcze małe info dla EvaID> Nissana Altimy już nie biorę pod uwagę głównie ze względu na to że obecnym fordem mondeo jeździ się dużo lepiej. Co myślisz o Toyocie RAV4? Pozdrawiam wszystkie i wszystkich serdecznie T
![]() |
#920 | |
|
Witaj Tomku
![]() ![]() Z ciekawością czytałam jakie można odnieść wrażenia po kilkudniowym tutaj pobycie. Odniosę się do "przechodnie ustępują samochodom" - owszem tak jest i budzę pewne zdziwienie gdy zatrzymuję się przed przejściem, robię to jednak tylko wtedy, gdy nie jedzie zbyt dużo samochodów, a i tak wtedy wrzucam światła awaryjne aby ktoś za mną jadący nie wjechał w grupkę pieszych na pasach. Potrącenie pieszego wiąże się z konsekwencjami uwięzienia kierowcy na tyle dni/tygodni aż ranny wyjdzie ze szpitala. Nie ma znaczenia, czy pieszy był na pasach, czy też przebiegał autostradę. Takie prawo. W przypadku śmierci pieszego, kierowca idzie do więzienia do czasu aż zapłaci "blood money" czyli 200 tys AED rodzinie zmarłego w wypadku. Po zapłaceniu tej kwoty jest wolny z reguły jest wolny, chyba, że są jakieś dodatkowe okoliczności. Należy uważać jadąc Shaikh Zayed Road, bo zdaża się niestety, że któryś ze zdesperowanych Pakistańczyków czy też Bangalijczyków dla podratowania finansów swojej rodziny rzuca się pod wybrany samochód. Toyota RAV4, to bardzo fajne autko zwłaszcza ta czterodrzwiowa wersja.... mój ginekolog takim jeździ i sobie bardzo chwali ![]() Jeśli dobrze pamiętam, to chyba nawet Złośliwiec ma to auto. Zdecydowanie udana wersja Toyoty, a w warunkach ekstremalnych sprawdza się rewelacyjnie, oczywiście PRADO jest mocniejsze i PAJERO też ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój ginekolog jest mężczyzną i jest z Iraku.... ![]() ![]() Nie obawiaj się, jest dużo kobiet wybierających lekarzy mężczyzn, to zależy tylko od tego czy są dobrymi fachowcami, jeśli jesteś dobry, a z tego co czytam, to jesteś, to śmiało przyjeżdżaj. Sprawa ubezpieczenia dotyczy porozumienia ze szpitalem. Z jakiego szpitala otrzymałeś ofertę?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Woman is blend of beauty and brains, who can put all things right! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 March!!!
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-03-08 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję
![]() i wzajemnie ![]() a tak skoro jesteśmy w temacie; Czy w krajach arabskich istnieje coś takiego jak "dzień kobiet", kobiety chyba nie są tak doceniane i szanowane jak w pozostałej części świata...czyż nie?? Jak to jest w Waszej ocenie?
![]() |
#923 |
Przyczajenie
|
Witam Was wizazanki
![]() A wiec, ja z moim narzeczonym chcemy wyjechac do Emiratow Arabskich, konkretnie Dubai lub Abu Dhabi. Chodzi o wyjazd zakupowo-wakacyjny ok 2tyg. Proszę napiszcie od czego powinnam zaczac? Jak najlepiej zorganizowac wyjazd tam, aby nie okazalo się ze sa jakies przeszkody? Czy lepiej jechac z biurem podrozy (jesli tak to jakie jest najtansze) czy moze lepiej na wlasna reke? Licze na Was ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Aha i jestem z Polski, nie mieszkam juz w Paryzu.
![]() |
#924 | ||
|
![]() Cytat:
Ograniczę się w wypowiedzi do Emiratów. Dzień Kobiet jako taki nie jest tutaj obchodzony. Celebrowanie dni szczególnych takich jak Dzień Matki, Walentynki, święta religijne, itp. przywieźli ze sobą emigranci, których to jest tu ponad 80% społeczeństwa. Szacunek do kobiety w religii islamu oparty jest na jej szacunku do samej siebie. Mówiąc lakonicznie "kto siebie nie szanuje, na szacunek nie zasługuje". Mentalność ludzi jest różna w zależności od środowiska w jakim przyszło im wzrastać a potem żyć. Powiem coś, co może być dla wielu dziwne, lecz jako kobieta jestem tu traktowana z większym szacunkiem niż w Europie. W Banku nie czekam w kolejkach bo mam okienko tylko dla kobiet i mogę załatwić wszystko bardzo szybko i sprawnie. W środkach komunikacji nie ma możliwości aby kobieta nie znalazła miejsca aby usiąść, wręcz natychmiast zrywają się mężczyźni aby jej ustąpić, a niepokornych przesadzi lub wręcz wysadzi kierowca. Jestem nietykalna, mogę spacerować w centrum miasta po północy i nikt mnie nie zaczepi. Nikt nie wyrwie mi torebki, nie okradnie mnie. Jako kobieta mam pierwszeństwo we wszystkich Urzędach Państwowych i wielu prywatnych. W pracy mobbing zdarza się ale tylko względem kobiet, które dają wyraźnie "zielone światło", zdecydowana i nawet niegrzeczna reakcja względem mężczyzny natychmiast go powstrzymuje. Sądzę, że dużo więcej mogłaby napisać Jumeirah Girl, jeśli tylko znajdzie czas aby zaglądnąć tu do nas bo jest bardzo zapracowana. Cytat:
Witaj Vanity Fair ![]() Od czego masz zacząć? Od porównania ofert wyjazdowych w kilku wybranych Agencjach Podróży. Do Emiratów musisz mieć Visę i nie wjedziesz bez ewentualnego zaproszenia dlatego należy wykupić wyjazd zorganizowany. Biuro Podróży załatwi Wam Visy i zapewni tutaj pobyt. Polecam przyjazd na wiosnę lub jesień i zimą, bo w lecie jest koszmarnie gorąco i dlatego najtaniej. W Sierpniu będzie trwał Ramadan więc i oferty turystyczne będą najniższe.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Raczkowanie
|
Pozdrawiam z Qataru wszystkie " arabskie Polki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
|
Witaj Cinanter ![]() Dziękuję za pozdrowienia z Qataru, mieszkasz w Doha? ![]() Napisz co tam porabiasz i jak długo mieszkasz w Qatarze? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#927 |
Wtajemniczenie
|
Eva....jestem w szoku....toż to jednak bardziej cywilizowany kraj niż Polska!!
ach te stereotypy, potrafią ludzi okłamać. Jestem pod wrażeniem tego co pisałaś i wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne. A czy to dotyczy głównie emigrantek, czy "tubylców" również. A co z kobietami tej "niższej"klasy, w sensie emigrantki, które pracują na tych najniższych stanowiskach, fizycznie, etc...
![]() |
#928 |
Przyczajenie
|
A moze bysmy zorganizowali spotkanie wizarzystek?
Na razie proponuje z Abu Dhabi, ale jesli ktos chce jechac do Emiratow to z calych Emiratow. Proponuje piatek wieczorem w Havana Cafe kolo Marina Mall. Jesli Wam nie pasuje to napiszcie Wasze propozycje - zgramy sie jakos ![]() Pozdrawiam Suzi Edytowane przez suzimuzi Czas edycji: 2010-03-09 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 | ||
|
Cytat:
Świetny pomysł. Wzażanki Abudhabijki łączcie się !!! Pod Havana Cafe zawsze jest miejsce do parkowania, dobra to ten Piątek (12 Marca), 4.30pm? Dla rozpoznania się, kwiatek w butonierce? ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
Ojojojoj..... właśnie zaglądnęłam w swój kapownik.... lepiej kolejny Piątek 19-go. Wybiera się ktoś na koncert 20-go Marca z okazji 200-lecia Urodzin Chopina do Emirates Palace?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Piatek 19-go pasuje doskonale. Godzina tez. A do mam z dziecmi - obok kawiarni (to teren zamkniety) jest plac zabaw. A wiec gdy my sobie bedziemy plotkowac dzieci moga poszalec na zabawkach. Pozdr Suzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.