Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-01, 16:00   #901
queenrandom
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Witam!!!
Za miesiac przeprowadzam sie do Dubaju, wiec buszuje po internecie jak oszalala! Odkrylam wasze forum i jestem pod wrazeniem, nie tylko jakosci informacji (to oczywiscie bezdyskusyjne), ale chyba bardziej tego, ze wreszcie znalazlam towarzystwo babskie .

Chcialam sie wiec krotko przedstawic: mieszkam obecnie w UK i podobnie jak jovikzu, uciekam przed deszczem i absurdami typu dwa krany . Jestem tu od 6 lat i czas na nowa przygode, tym razem w sloncu .

Pracy jeszcze szukam, ale jakos to na pewno bedzie

Na razie odliczam dni i nie moge sie doczekac .

pozdrawiam was wszystkie!!!!
queenrandom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 06:12   #902
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez jovikzu Pokaż wiadomość
bilet już jest! za tydzien czyli 27 lecimy do Was !
na razie na 5 dni pozałatwiać sprawy związane z przeprowadzka.
Jovikzu aż nie wiem jak to powiedzieć...... przywieźliście deszcz z Europy, cholerka jasna!!!

27-go Lutego, w Sobotę była POTWORNA burza nad Ras Al Khaimah..... pioruny siekły jak oszalałe, deszcz lał się jakby cała woda z morza do góry powędrowała, wiatr wył i jęczał..... następnego dnia Emirates Road była zamknięta dla ruchu.... auta podtopione na wysokość okien..... masakra....

.... a dzisiaj od rana w Abu Dhabi deszcz pada..... tego nawet najstarsi górale nie pamiętają aby tak długo zachmurzenie się utrzymywało....

.... moje auto na dolnym Parkingu..... nie wiem jak ja nim będę wyjeżdżać.... wszak to nie U-Boot

.... ja sie tak nie bawię ja chcę z powrotem ładną pogodę !!!

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Aka_beata Pokaż wiadomość
Odnosnie 4tys, gdzies czytalam, ze wynajecie mieszkania to koszt ok 3-4 tys, wiec wyszlam, prawdopodnie blednie, z zalozenia, ze ta pensja nie byla zbyt ciekawa.

Aka_Beata, Twoje założenia nie są pozbawione sensu, jednak stanowisko Sekretarki nie pozwala na wynajęcie droższego mieszkania, oczywiście wszystko zależy w jakiej firmie się pracuje i jaką wartość ma to stanowisko.

Najwygodniej dla Pracodawcy jest zatrudnić osobę, która przebywa w Emiratach na wizie swojego męża, wtedy nie musi jej zapewniać Accommodation.

Cytat:
Napisane przez queenrandom Pokaż wiadomość
Witam!!!
Cytat:
Napisane przez queenrandom Pokaż wiadomość
Za miesiac przeprowadzam sie do Dubaju, wiec buszuje po internecie jak oszalala!

Pracy jeszcze szukam, ale jakos to na pewno bedzie

Witaj Queenrandom

Życzę powodzenia w znalezieniu dobrej pracy

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Witaj SharjANKA , jak wyglądała Sharjah w czasie "potopu"?

Zamiast rowerów to kajaki by się chyba przydały???

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-03-02 o 06:15
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 14:58   #903
Aka_beata
Raczkowanie

Dziewczyny, a czy istnieje mozliwosc, zeby maz jechal i szukal pracy na wizie zony ? Bo zawsze te zony sa zalezne od mezow, a nie moze byc na odwrot, ze zona znajdzie prace, i maz przyjedzie na jej wizie ?
Musze sie wziac za to szukanie pracy, ale na razie bardziej szukam sukni slubnej
Czy ktoras dziewczyna wie jak wyglada rynek sukien slubnych w UAE ? Moze powinnam szukac pracy a potem sukni juz w Dubaju/AUE ...
Pozdrawiam, Bea
Aka_beata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 16:40   #904
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Aka_beata Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy istnieje mozliwosc, zeby maz jechal i szukal pracy na wizie zony ? Bo zawsze te zony sa zalezne od mezow, a nie moze byc na odwrot, ze zona znajdzie prace, i maz przyjedzie na jej wizie ?
Musze sie wziac za to szukanie pracy, ale na razie bardziej szukam sukni slubnej
Czy ktoras dziewczyna wie jak wyglada rynek sukien slubnych w UAE ? Moze powinnam szukac pracy a potem sukni juz w Dubaju/AUE ...
Pozdrawiam, Bea

Eeeeeee..... ale Ty poważnie tak pytasz?!

Jakoś nie wydaje mi sie aby suknia ślubna była w tym wszystkim najważniejsza.... no ale pewnie jestem "starej daty" i się nie znam.

Skupiam się na zagadnieniu, czyli pracy:

1. TAK, kobieta MOŻE tu przyjechać sama, nie potrzebuje do tego mieć męża.

2. Jeśli jej stanowisko jest niskie (nie jest inżynierem, architektem, lekarzem itp) , nie ma szans na całe mieszkanie, lecz ewentualnie otrzyma miejsce w pokoju dwuosobowym.

3. Jeśli nie ma męża, to żadnego mężczyzny, który nie jest jej ojcem, bratem nie może zaprosić do UAE, a o ewentualnym udzieleniu noclegu nie ma mowy.

4. Jeśli ma męża, to w zależności od ZGODY Pracodawcy/Sponsora będzie mógł on do niej ewentualnie przyjechać.

5. Można wyjść za mąż w UAE.... owszem można.

6. Proponuję przeanalizować raz jeszcze prawo Shariatu zanim się przyjedzie do kraju Zatoki Perskiej/Arabskiej.

55 kg
Stary 2010-03-02, 17:20   #905
janinka175
Przyczajenie

Witam wizazanki z Bliskiego wschodu, i wszystkie pozostale na tym watku.
Nie mialam jeszcze okazji przejrzec calego watku ale na pweno to zrobie bo jest bardzo ciekawy.
Pisze z prosba o informacje lub porade. Czy macie jakies doswiadczenia z kobietami ktore zaszly tu w ciaze nie majac meza? Slub wezmiemy dopiero w czerwcu a ja musze wczesniej znalezc ginekologa aby zrobic niezbedne badania. Czy to prawda ze gdy pojde do lekarza z ciaza nie bedac jeszcze mezatka to beda musieli zglosic mnie na policje i wsadza do wiezienia? Do porodu jeszcze daleko bo dopiero w pazdzierniku, zreszta i tak planujemy rodzic w Polsce. Czy ktoras z was zna moze polskiego ginekologa w dubaju lub abu dhabi? Jesli nie to moze jakiegos innego byscie polecily?
Dziekuje z gory za pomoc
janinka175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 21:54   #906
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

[QUOTE=Eva ID;17563711]Jovikzu aż nie wiem jak to powiedzieć...... przywieźliście deszcz z Europy, cholerka jasna!!! ha ha ale wypraszam sobie pprzykro mi ze pada, przyznam ze gdy wyladowalismy na lotnisku o 6.30 rano w niedziele to az sie zdziwilam ze tak mokro wszedie...
ale dzisiaj bylo ladne sloneczko!!! wieczorem chlodno ale milo tak pochodzic po plazy i pomoczyc nogi.
Mysle ze jesli caly rok jest piekna pogoda to Wam kilka dni deszczu nie zaszkodzi

ale w skrocie nasze wrazenia - super!!! dzisiaj mielismy dzien wolny i pojechalismy do Dubaju... najwyzszy budynek na swiecie robi wrazenie!!! niestety nie mozna bylo wejsc badz wjechac na gore, moze w czwartek bedzie znowu otwarte.

przejechalismy sie na palme Jumeirah i przyznam ze nie spodziewalam sie ze jest taka ogromna!!!!

obejrzelismy kilka mieszkan i villi i ciezko nam podjac decyzje ... bo w kazdym wypadku musimy z czegos zrezygnowac albo cos poswiecic....

i niestety ku mojemu niezadowoleniu przeprowadzamy sie dopiero na 1 maja a nie na 1 kwietnia..... szkoda

a co do cen- pierwszy raz zjedlismy w restauracji lokalnej - samo centrum i za 3 osoby 130 Dihram!!! to taniej niz w Polsce chyba- bylo bardzo dobre!!!

pozdrowienia z cieplutkiej wyspy

Jovikzu

jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 22:04   #907
Wenila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez janinka175 Pokaż wiadomość
Nie mialam jeszcze okazji przejrzec calego watku ale na pweno to zrobie bo jest bardzo ciekawy.
Pisze z prosba o informacje lub porade. Czy macie jakies doswiadczenia z kobietami ktore zaszly tu w ciaze nie majac meza? Slub wezmiemy dopiero w czerwcu a ja musze wczesniej znalezc ginekologa aby zrobic niezbedne badania. Czy to prawda ze gdy pojde do lekarza z ciaza nie bedac jeszcze mezatka to beda musieli zglosic mnie na policje i wsadza do wiezienia? Do porodu jeszcze daleko bo dopiero w pazdzierniku, zreszta i tak planujemy rodzic w Polsce. Czy ktoras z was zna moze polskiego ginekologa w dubaju lub abu dhabi? Jesli nie to moze jakiegos innego byscie polecily?
Dziekuje z gory za pomoc
Już była o tym mowa kilka stron temu, lepiej nie ryzykować i uciekać póki nikt sie nie dowiedział

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 04:28   #908
SharjANKA
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość

Witaj SharjANKA , jak wyglądała Sharjah w czasie "potopu"?

Zamiast rowerów to kajaki by się chyba przydały???
Siemacie kobitki (i nie tylko)
Moja obserwacja potopu była bardzo ograniczona, po prostu nie ruszałam się w tym czasie z domu Ale slyszalam ze policja masowo sciaga samochody stojace na drogach - ich wlasciciele je pozostawiali kiedy te zaniemogly..no i zrobil sie kociol, maja chlopaki co robic...

Jesli chodzi o rower to chce sie pochwalic - zakupilam i jezdze, jezdze, jezdze! (oczywiscie jesli nie ma miejsca kleska zywiolowa). Ludzie, ktorych spotykam wydaja sie byc mocno zaskoczeni/uradowani widokiem bialej kobiety na rowerze, wiec nie narzekam na brak atrakcji
A tak przy okazji chcialm zapytac czy ktos cos wie (Eva?? ) jakie sa przepisy dot. jazdy na bajku tutaj? Czy mozna jezdzic po ulicach bez obawy przed spotkaniem ze strozami prawa? Bo cos slyszalam w ten desen, ae chce miec sprawdzone informacje w razie W

Pozdrawiam!
SharjANKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 06:31   #909
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Witam Janinka

Cytat:
Pisze z prosba o informacje lub porade. Czy macie jakies doswiadczenia z kobietami ktore zaszly tu w ciaze nie majac meza?
Ciążę nie musi stwierdzić lekarz, wystarczy, że zrobisz test ciążowy, który bez ograniczeń można kupić w każdej aptece.

W przypadku ciąży, po prostu lepiej wyjechać.

Cytat:
Czy to prawda ze gdy pojde do lekarza z ciaza nie bedac jeszcze mezatka to beda musieli zglosic mnie na policje i wsadza do wiezienia?
Tak to prawda.

Cytat:
Czy ktoras z was zna moze polskiego ginekologa w dubaju lub abu dhabi? Jesli nie to moze jakiegos innego byscie polecily?
Każdy ginekolog bez względu czy z Polski czy też innego kraju ma OBOWIĄZEK poinformować władze o nielegalnej ciąży.

Jeśli jesteś w ciąży, polecam wyjazd z tego kraju jak najszybciej lub zawarcie małżeństwa.

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Cytat:
Napisane przez SharjANKA Pokaż wiadomość
A tak przy okazji chcialm zapytac czy ktos cos wie (Eva?? ) jakie sa przepisy dot. jazdy na bajku tutaj? Czy mozna jezdzic po ulicach bez obawy przed spotkaniem ze strozami prawa? Bo cos slyszalam w ten desen, ae chce miec sprawdzone informacje w razie W
Witaj, gratuluję zakupu roweru.... no niezłą atrakcją jesteś tam w Sharjah, hihihi....

Prawo drogowe jak zawsze i wszędzie, czyli nie po każdej drodze na rowerach można się poruszać, omijaj główne arterie i jeździj sobie wzdłuż wybrzeża i mniejszymi uliczkami.

Tak do Maja to chyba pojeździsz, bo potem to ciut za ciepło będzie

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
a co do cen- pierwszy raz zjedlismy w restauracji lokalnej - samo centrum i za 3 osoby 130 Dihram!!! to taniej niz w Polsce chyba- bylo bardzo dobre!!!

Polecam Lebanese Flower

55 kg
Stary 2010-03-03, 09:18   #910
janinka175
Przyczajenie

Dziejuje dziewczyny za odpowiedz.
Chcialam powiadomic wszystkie zainteresowane ze z tym powiadomieniem policji o nielegalnej ciazy to nie do konca prawda. Wlasnie sie umowilam na spotkanie i przedstawilam lekarce swoja sytuacje, i ta mnie zapewnila ze moge normalnie przychodzic na wizyty. Problemem by bylo gdybym tu urodzila nie majac meza, a do tego czasu to zdaze wszystkie formalnosci zalatwic.
Pozdrawiam
janinka175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 10:44   #911
Eva ID

GG do Eva ID

Mylisz się, lekarze mają obowiązek zgłosić nielegalną ciążę, jeśli znalazłaś lekarkę, która tego nie robi, to wiele ona ryzykuje jak i Ty.... wystarczy mała komplikacja, krwawienie lub cokolwiek i znajdziesz się w szpitalu.... czego absolutnie nie życzę, bo prosto ze szpitala zabiorą Cię do więzienia.

Życzę dużo zdrowia i jak najszybszgo zalegalizowania związku.

55 kg
Stary 2010-03-04, 15:32   #912
Eva ID

GG do Eva ID

Hejka...... poznałam oboje Jovikzu..... no, no, no mają gest

Jovikzu numer 1 - masz super fryzurkę i normalnie mnie zatykało za każdym razem gdy patrzyłam na Ciebie, dlatego mi języka w buzi zabrakło aby ją skomentować..... absolutnie fantastycznie wyglądasz w takich włosach!!!

Jovikzu numer 2 - kolejność alfabetyczna - trzymam kciuki aby było tak jak Ty chcesz i aby było dobrze!

....aaaaa..... i dziękuję za zwrot pięknej pogody.... weźcie sobie deszcz ze sobą do UK

55 kg
Stary 2010-03-05, 08:04   #913
Zollerki
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny!

Ale Wam zazdroszczę pogody ;-) U nas znowu nadchodzi czas minusowych temperatur.. brrr.. i zimno.. hehe

W styczniu dołączę do szczęśliwych mieszkanek Abu Dhabi razem z mężem i maleństwem (czekamy na nie jeszcze do września) ;-) ale póki co mąż musi przejąc obowiązki szefa administracji w oddziale jego firmy i wybiera się do Emiratów w okresie od połowy maja do końca lipca. I tu moje pytanie: ja mam zamiar dojechać do niego na 2-3 tygodnie w czerwcu. Będziemy mieszkali w apartamencie wakacyjnym wynajętym na ten okres przez jego firmę. Jakie formalności muszę dopełnić? to znaczy jak z wizą dla mnie i ewentualnie pozwolenie wjazdowym i tym na pobyt, etc? Czy muszę ewentualnie w Ambasadzie ZEA we Wiedniu mieć jakieś pismo od firmy męża, że mnie zaprasza i za mnie ręczy?

Dziękuje z góry za wszelkie info.
I pozdarwiam Was serdecznie!
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-05, 08:29   #914
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Zollerki Pokaż wiadomość
[....]I tu moje pytanie: ja mam zamiar dojechać do niego na 2-3 tygodnie w czerwcu. [....] Jakie formalności muszę dopełnić? to znaczy jak z wizą dla mnie i ewentualnie pozwolenie wjazdowym i tym na pobyt, etc? Czy muszę ewentualnie w Ambasadzie ZEA we Wiedniu mieć jakieś pismo od firmy męża, że mnie zaprasza i za mnie ręczy?

Witaj Zollerki jak wspaniale, że już niedługo tu przyjedziesz

Wszelkie formalności załatwia się tu na miejscu w Emiratach.

Proponuję aby Twój mąż zabrał ze sobą Wasze Świadectwo Ślubu przetłumaczone na język angielski, bo na arabski przetłumaczy już tutaj i w Biurze Imigracyjnym załatwi Vizę dla Ciebie na tej właśnie podstawie. Oprócz tego będzie potrzebował on pismo od swojego Sponsora/Pracodawcy potwierdzające wysokość jego zarobków.

Bardzo możliwe, że wizę dla Ciebie załatwi mu jego Pracodawca. Niech o to zapyta już teraz.

W Polsce też jest Ambasada Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Adres:
Prusa 2/371, 00-493 Warszawa
Telefon:
(22) 745-22-00
Fax:
(22) 745-22-05

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Informacja dla Emiratek:

W ramach Abu Dhabi Festival, 20-go Marca (Sobota), wystąpi na otwarcie Festivalu w koncercie inauguracyjnym Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia, którą dyrygował będzie nasz wspaniały Krzysztof Penderecki.

W programie będą utwory Chopina w wykonaniu polskiego pianisty Krzysztofa Jabłońskiego.

Bilety "Pearl" w cenie 195 AED

Pełna informacja: Abu Dhabi Festival <- KLIK

....... a dzisiaj 5 Marca (Piątek) i jutro 6 Marca (Sobota) zapraszam do Abu Dhabi na......

!!! WAKESTOCK !!!

http://www.wakestock.ae/ - polecam słuchać na full!!!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-03-05 o 09:13
Stary 2010-03-05, 20:49   #915
Rockinka
Zadomowienie

Witam.
Zastanawiam się nad wyjazdem do jakiegoś cieplejszego kraju, w celach zarobkowych oczywiście. Właśnie kończę liceum. Czy jest szansa, aby znaleźdź tam jakąś pracę mając jedynie średnie wykształcenie ? Czy trzeba znać biegle język i czy jest on trudny ? Dodam, że nie jestem w żadnym związku. Chciałabym zakosztować życia z dala od polskiej szarości. Nie każda praca w moim przypadku wchodzi w grę, bo mam wadę wzroku ( być może wkrótce operacja, póki co dostaję rentę ).
Rockinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 08:11   #916
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Rockinka Pokaż wiadomość
Witam.
Zastanawiam się nad wyjazdem do jakiegoś cieplejszego kraju, w celach zarobkowych oczywiście. Właśnie kończę liceum. Czy jest szansa, aby znaleźdź tam jakąś pracę mając jedynie średnie wykształcenie ? Czy trzeba znać biegle język i czy jest on trudny ? Dodam, że nie jestem w żadnym związku. Chciałabym zakosztować życia z dala od polskiej szarości. Nie każda praca w moim przypadku wchodzi w grę, bo mam wadę wzroku ( być może wkrótce operacja, póki co dostaję rentę ).

Proponuję najpierw może porozmawiać z doradzcą zawodowym, potem skontaktować się z Agencjami Pracy.

Znajomość języków obcych to PODSTAWA w przypadku chęci pracowania za granicą, bez względu w jakim klimacie.

Średnie wykształcenie, nie kierunkowe lecz ogólne, jest tak naprawdę żadnym wykształceniem z punktu widzenia Pracodawcy, nie masz zawodu, czyli nic nie umiesz, jesteś pracownikiem niewykwalifikowanym.

"Polska szarość" potrafi być bardzo kolorowa, wszystko zależy od nas samych jak sobie swoją rzeczywistość zorganizujemy.

Jakoś ja się w Polsce nigdy nie nudziłam i na szarość nie narzekałam, wręcz dostępność do świata kultury jest lepsza (bogatsza i tańsza) niż w innych krajach europejskich.

55 kg
Stary 2010-03-06, 13:45   #917
queenrandom
Przyczajenie

Czesc wszytskim!

Eva ID - dzieki za powitanie na forum, poszukiwania pracy na pelnych obrotach, bede relacjonowac jak cos sie ruszy!
Jak czytam wasze wypowiedzi dotyczace zwiazkow nieformalnych, troche trace dobre samopoczucie ... no ale to ryzyko, ktore kazdy podejmuje na wlasna odpowiedzialnosc.
Chcialam natomiast zapytac, czy w Dubaju zdarza sie, ze grupa ludzi mieszka razem? Czy popularne jest wynajmowanie domow w kilka osob tak jak w Europie? np. gdybym miala meza, czy wtedy moge wynajac wille z nim i jego znajomymi, czy to zakazane? i czy przy wynajmowaniu domu tez trzeba okazac akt slubu? i czytalam tez o slubach, ktore mozna wziac w UAE i ktore wazne sa tylko tam, wiec po powrocie do EU znow bylabym singlem ... czy to udogodnienie dla przyjezdnych Europejczykow, czy ta informacja jest czysta konfabulacja na ktoryms z forow? wiem, ze moje pytania sa 'dziwne' ale sytuacja tez troche bardziej skomplikowana .
ledwo sie powstrzymuje, zeby nie zaczac sie juz pakowac i przyjechac do tego waszego slonca .
pozdrawiam was wsyzstkie.
queenrandom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 14:47   #918
Rockinka
Zadomowienie

dziękuję za odpowiedź.
Rockinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-06, 22:39   #919
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

Witam tu Jovikzu nr 2 albo inaczej TŻ pani Jovikzu, lub poprostu Tomek.

moje wrażenia z pierwszego tygodniowego pobytu w Abu Dhabi i Dubaju.

Generalnie mi się podoba
Zaskoczyły mnie możliwości kulinarne - smakoszem nie jestem, ale jest tutaj mnóstwo wspaniałych słodyczy i to nie tylko świństw z samego cukru jak to jest co raz częściej w europie, lecz ciasteczek z wieloma naróżnieszymi orzeszkami czy innymi owocami itp.
Kolejna kulinarna wspaniałośc to soki - w restauracji koszt wody czy też soku ze świeżych TRUSKAWEK albo mango czy innych owoców był ten sam i kosztował 11AED

Odradzano nam wypożyczanie samochodu - bo niby ciężko się jeździ i że ciężko z parkingami - według mnie ruch zupełnie normalny jak na duże miasto, zorientowac się w mieście jest bardzo łatwo - głównie dzieki systemowi numeracji ulic oraz skrzyżowań pod kątem prostym / jedyny problem polega na tym że pewne osoby preferują i znają numerki ulic jak na dziś ja, a inne cyfr nie zapamietują, tylko nazwy jak np nasza Ewunia noi wtedy troche mija zanim się można dogadac.
Co do parkingów to podobno sytuacja się mocno polepszyła dzięki wprowadzeniu płatych parkingów - teraz w mieście jest mniej aut.
Cena paliwa jest prawie śmieszna - za okolo 65litrów benzyny zapłaciłem 90AED czyli około 67PLN ale ze względu na monopol jedynej firmy paliwowej ADNOC - Abi Dhabi National Oil Company - jest tutaj bardzo mało stacji i prawie zawsze są kolejki, dodatkowo na naszej stacji nie przyjmowali kart, tylko gotówkę / przypomniała mi się Polska z przed okolo 15 lat - gościu tankuje i kasuje gotówkę do grubaśnego portfela .
Co do ruchu to ciekawostką jest że w Europie (Niemcy, Anglia, Szwecja a nawet w Polsce) samochody ustępują przechodniom, natomiast w UAE przechodnie czekają aż samochody przejadą - moja teoria> prawdopodobnie wiele lat temu zanim Abu Dhabi czy Dubai stało się prawdziwym miastem i gdy większośc siły roboczej była z Indii itp krajów to bogaci arabowie jeździli jak szaleni swoimi drogimi samochodami, noi biedni robotnicy bali się ich / w miarę upływu czasu, oraz ze względu na masę krytyczną czekających przechodniów zakożeniło się takie zachowanie i dziś poprostu tak jest...

Kolejna ciekawostka to że w miastach prawie nie widac przemysłu, miasta są czyste! Można by pomyślec że tu ludzie tylko mieszkają i bawią się. Jednak przemysł - tzw superkomplexy są na wyspach daleko od ladu oraz na pustyniach - tak więc na codzień jest to niewidoczne.

Co mnie najbardziej zdenerwowało: samochody na sprzedaż są "bezcenne..." zawsze trzeba się spytac sprzedających o cenę noi później prawdopodobnie targowac...

Abu Dhabi vs Dubai > więcej czasu spędziliśmy w A.D. gdzie można obejrzec mnóstwo wspaniałych wierzowców (jeśli ktoś lubi) albo pójśc do parku. Jednak Dubai robi dużo większe wrażenie - podświetlane dzewa na ulicach, najwyższy budynek świata otoczony jeziorkiem itd. Wspaniale prezentujące się metro czy też monorail - ale jeszcze chyba nie bardzo działające...
Palma jednak nam się nie podobała - jakośc tynków na budynkach była bardzo niska / zamiast robic wrażenie to odstrasza...

co do domów czy też mieszkań to standard wewnatrz jest bardzo wysoki, oraz pomieszczenia są bardzo przestronne. Jednak na zewnatrz wszystkie/wiekszośc wyglądają tak samo - jeden projekt i 1000 powieleń w jednej dzielnicy - wszystkie takiego samego koloru i tylko numer domu jest inny.
Do każdej "dzielnicy" jest kilka wjazdów, zawsze strzeżonych ale stróże zawsze cię wpuszczą - albo jedziesz zdecydowanie, to otwierają bez pytania, a jak nawet pytają to wystarczy zagadac i też wpuszczą.
Są też domy w tzw stylu Arabskim, ale te co widzieliśmy były w stylu komunistyczno-babciowatym nie podobały nam się, choc znów z zewnątrz wyglądały znacznie ładniej noi nie powielano ich 1000 razy tylko max 10x

Generalnie Eva ID czesto że tak powiem straszy, że więzienie i to i tamo noi może tak jest w bardziej poważnych sprawach, ale moje wrażenie jest że tak tylko się straszy natomiast życie jest tutaj bardzo zrelaksowane i wiele żeczy odbywa się z przymróżeniem oka.
Co prawda wiele stron www jest odłączonych o erotycznych można zapomniec ale i np strona skype.com też jest niedostępna. Podstawowe typu wp.pl czy onet.pl działają ale już podstrona skype na onecie nie jest dostępna.

Na dziś wystarczy...
jeszcze małe info dla EvaID> Nissana Altimy już nie biorę pod uwagę głównie ze względu na to że obecnym fordem mondeo jeździ się dużo lepiej. Co myślisz o Toyocie RAV4?

Pozdrawiam wszystkie i wszystkich serdecznie
T

jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 04:42   #920
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Co myślisz o Toyocie RAV4?
Witaj Tomku bardzo ładna relacja, a przede wszystkim bardzo treściwa i z pewnością będzie pomocą dla innych.

Z ciekawością czytałam jakie można odnieść wrażenia po kilkudniowym tutaj pobycie.

Odniosę się do "przechodnie ustępują samochodom" - owszem tak jest i budzę pewne zdziwienie gdy zatrzymuję się przed przejściem, robię to jednak tylko wtedy, gdy nie jedzie zbyt dużo samochodów, a i tak wtedy wrzucam światła awaryjne aby ktoś za mną jadący nie wjechał w grupkę pieszych na pasach.

Potrącenie pieszego wiąże się z konsekwencjami uwięzienia kierowcy na tyle dni/tygodni aż ranny wyjdzie ze szpitala.
Nie ma znaczenia, czy pieszy był na pasach, czy też przebiegał autostradę. Takie prawo.

W przypadku śmierci pieszego, kierowca idzie do więzienia do czasu aż zapłaci "blood money" czyli 200 tys AED rodzinie zmarłego w wypadku. Po zapłaceniu tej kwoty jest wolny z reguły jest wolny, chyba, że są jakieś dodatkowe okoliczności.

Należy uważać jadąc Shaikh Zayed Road, bo zdaża się niestety, że któryś ze zdesperowanych Pakistańczyków czy też Bangalijczyków dla podratowania finansów swojej rodziny rzuca się pod wybrany samochód.

Toyota RAV4, to bardzo fajne autko zwłaszcza ta czterodrzwiowa wersja.... mój ginekolog takim jeździ i sobie bardzo chwali

Jeśli dobrze pamiętam, to chyba nawet Złośliwiec ma to auto.

Zdecydowanie udana wersja Toyoty, a w warunkach ekstremalnych sprawdza się rewelacyjnie, oczywiście PRADO jest mocniejsze i PAJERO też

Cytat:
Napisane przez babylonczyk Pokaż wiadomość
witam z lodowatej Szwecji

Jestem consultant ginekolog poloznik, mam swedish board of gynaecologi and obstetrics, dostalem propozycje pracy w Dubaju jako consultant ginekolog. moje pytanie: czy lekarze tam sa upiezbieczeni w pracy, i jak kobiety sa nastawione do ginekologa mezczyzna? mowie i pisze wieloma jezykami, miedzy innimy arabski moj ojczysty jezyk, polski, englski, szwedzki, dunski i norweski plynnie, chce sie przyniesc do dubaju bo jestem zmeczony zima, sniegem, deszczem. Do mojej pracy w Szwecji moge wrocic w kazdej chwilii, bo mam tylko urlop bezplatny na 2 lata, czyli nic straconego. za oknem - 7.5 stopnii
przepraszam za bledy ortograficzne.
Witaj Babylonczyk a jesli jesteś z Iraku to tym bardziej witaj

Mój ginekolog jest mężczyzną i jest z Iraku.... (to ten co jeździ Toyotą RAV4)

Nie obawiaj się, jest dużo kobiet wybierających lekarzy mężczyzn, to zależy tylko od tego czy są dobrymi fachowcami, jeśli jesteś dobry, a z tego co czytam, to jesteś, to śmiało przyjeżdżaj.

Sprawa ubezpieczenia dotyczy porozumienia ze szpitalem.

Z jakiego szpitala otrzymałeś ofertę?

55 kg
Stary 2010-03-08, 08:58   #921
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Wszystkim Emiratkom & Sympatyczkom

!!! All The Best !!!

Woman is blend of beauty and brains, who can put all things right!

Happy Women`s Day

8 March!!!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-03-08 o 09:05
Stary 2010-03-08, 15:39   #922
Wenila
Wtajemniczenie

dziękuję
i wzajemnie

a tak skoro jesteśmy w temacie; Czy w krajach arabskich istnieje coś takiego jak "dzień kobiet", kobiety chyba nie są tak doceniane i szanowane jak w pozostałej części świata...czyż nie??
Jak to jest w Waszej ocenie?
Stary 2010-03-08, 20:59   #923
Vanity Fair
Przyczajenie

Witam Was wizazanki bardzo się ciesze ze trafilam na ten watek gdyz przypuszczam iz tu znajde odpowiedz na moje pytania!

A wiec, ja z moim narzeczonym chcemy wyjechac do Emiratow Arabskich, konkretnie Dubai lub Abu Dhabi. Chodzi o wyjazd zakupowo-wakacyjny ok 2tyg.

Proszę napiszcie od czego powinnam zaczac? Jak najlepiej zorganizowac wyjazd tam, aby nie okazalo się ze sa jakies przeszkody?

Czy lepiej jechac z biurem podrozy (jesli tak to jakie jest najtansze) czy moze lepiej na wlasna reke?

Licze na Was I zycze wszystkiego dobrego w koncu dzis jest nasz dzien

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Aha i jestem z Polski, nie mieszkam juz w Paryzu.
Stary 2010-03-09, 05:50   #924
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
Czy w krajach arabskich istnieje coś takiego jak "dzień kobiet", kobiety chyba nie są tak doceniane i szanowane jak w pozostałej części świata...czyż nie??
Jak to jest w Waszej ocenie?
Co kraj arabski to trochę inne zwyczaje, podobnie jak w Europie, niby kraje europejskie ale każdy jest suwerenny i często ma swoje własne dni świątecznie nie obchodzone w innych krajach.

Ograniczę się w wypowiedzi do Emiratów. Dzień Kobiet jako taki nie jest tutaj obchodzony.

Celebrowanie dni szczególnych takich jak Dzień Matki, Walentynki, święta religijne, itp. przywieźli ze sobą emigranci, których to jest tu ponad 80% społeczeństwa.

Szacunek do kobiety w religii islamu oparty jest na jej szacunku do samej siebie.
Mówiąc lakonicznie "kto siebie nie szanuje, na szacunek nie zasługuje".

Mentalność ludzi jest różna w zależności od środowiska w jakim przyszło im wzrastać a potem żyć.

Powiem coś, co może być dla wielu dziwne, lecz jako kobieta jestem tu traktowana z większym szacunkiem niż w Europie.

W Banku nie czekam w kolejkach bo mam okienko tylko dla kobiet i mogę załatwić wszystko bardzo szybko i sprawnie.

W środkach komunikacji nie ma możliwości aby kobieta nie znalazła miejsca aby usiąść, wręcz natychmiast zrywają się mężczyźni aby jej ustąpić, a niepokornych przesadzi lub wręcz wysadzi kierowca.

Jestem nietykalna, mogę spacerować w centrum miasta po północy i nikt mnie nie zaczepi.

Nikt nie wyrwie mi torebki, nie okradnie mnie.

Jako kobieta mam pierwszeństwo we wszystkich Urzędach Państwowych i wielu prywatnych.

W pracy mobbing zdarza się ale tylko względem kobiet, które dają wyraźnie "zielone światło", zdecydowana i nawet niegrzeczna reakcja względem mężczyzny natychmiast go powstrzymuje.

Sądzę, że dużo więcej mogłaby napisać Jumeirah Girl, jeśli tylko znajdzie czas aby zaglądnąć tu do nas bo jest bardzo zapracowana.

Cytat:
Napisane przez Vanity Fair Pokaż wiadomość
Witam Was wizazanki bardzo się ciesze ze trafilam na ten watek gdyz przypuszczam iz tu znajde odpowiedz na moje pytania!

A wiec, ja z moim narzeczonym chcemy wyjechac do Emiratow Arabskich, konkretnie Dubai lub Abu Dhabi. Chodzi o wyjazd zakupowo-wakacyjny ok 2tyg.

Proszę napiszcie od czego powinnam zaczac? Jak najlepiej zorganizowac wyjazd tam, aby nie okazalo się ze sa jakies przeszkody?

Czy lepiej jechac z biurem podrozy (jesli tak to jakie jest najtansze) czy moze lepiej na wlasna reke?

Witaj Vanity Fair

Od czego masz zacząć? Od porównania ofert wyjazdowych w kilku wybranych Agencjach Podróży.

Do Emiratów musisz mieć Visę i nie wjedziesz bez ewentualnego zaproszenia dlatego należy wykupić wyjazd zorganizowany.

Biuro Podróży załatwi Wam Visy i zapewni tutaj pobyt.

Polecam przyjazd na wiosnę lub jesień i zimą, bo w lecie jest koszmarnie gorąco i dlatego najtaniej. W Sierpniu będzie trwał Ramadan więc i oferty turystyczne będą najniższe.

55 kg
Stary 2010-03-09, 06:20   #925
Cinanter
Raczkowanie

Pozdrawiam z Qataru wszystkie " arabskie Polki" !!!
Cinanter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 08:15   #926
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Cinanter Pokaż wiadomość
Pozdrawiam z Qataru wszystkie " arabskie Polki" !!!

Witaj Cinanter

Dziękuję za pozdrowienia z Qataru, mieszkasz w Doha?

Napisz co tam porabiasz i jak długo mieszkasz w Qatarze? Masz tak blisko do mnie, pół godzinki samolotem

55 kg
Stary 2010-03-09, 08:19   #927
Wenila
Wtajemniczenie

Eva....jestem w szoku....toż to jednak bardziej cywilizowany kraj niż Polska!!

ach te stereotypy, potrafią ludzi okłamać. Jestem pod wrażeniem tego co pisałaś i wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne. A czy to dotyczy głównie emigrantek, czy "tubylców" również. A co z kobietami tej "niższej"klasy, w sensie emigrantki, które pracują na tych najniższych stanowiskach, fizycznie, etc...
Stary 2010-03-09, 09:48   #928
suzimuzi
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez MSN do suzimuzi

A moze bysmy zorganizowali spotkanie wizarzystek?
Na razie proponuje z Abu Dhabi, ale jesli ktos chce jechac do Emiratow to z calych Emiratow.
Proponuje piatek wieczorem w Havana Cafe kolo Marina Mall.
Jesli Wam nie pasuje to napiszcie Wasze propozycje - zgramy sie jakos
Pozdrawiam
Suzi

Edytowane przez suzimuzi
Czas edycji: 2010-03-09 o 11:21
suzimuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 13:39   #929
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez suzimuzi Pokaż wiadomość
A moze bysmy zorganizowali spotkanie wizarzystek?
Proponuje piatek wieczorem w Havana Cafe kolo Marina Mall.

Świetny pomysł. Wzażanki Abudhabijki łączcie się !!!

Pod Havana Cafe zawsze jest miejsce do parkowania, dobra to ten Piątek (12 Marca), 4.30pm?

Dla rozpoznania się, kwiatek w butonierce?

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Pod Havana Cafe zawsze jest miejsce do parkowania, dobra to ten Piątek (12 Marca), 4.30pm?

Ojojojoj..... właśnie zaglądnęłam w swój kapownik.... lepiej kolejny Piątek 19-go.

Wybiera się ktoś na koncert 20-go Marca z okazji 200-lecia Urodzin Chopina do Emirates Palace?

55 kg
Stary 2010-03-10, 08:26   #930
suzimuzi
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez MSN do suzimuzi

Cytat:
Ojojojoj..... właśnie zaglądnęłam w swój kapownik.... lepiej kolejny Piątek 19-go.

Wybiera się ktoś na koncert 20-go Marca z okazji 200-lecia Urodzin Chopina do Emirates Palace?
Ja sie wybieram Eva. (Jesli uda mi sie zalatwic nianie do dzieci, bo nasza wyrzucilam i teraz jestem uzalezniona od takiej co przychodzi na godziny ))) )
Piatek 19-go pasuje doskonale. Godzina tez.
A do mam z dziecmi - obok kawiarni (to teren zamkniety) jest plac zabaw. A wiec gdy my sobie bedziemy plotkowac dzieci moga poszalec na zabawkach.
Pozdr
Suzi
suzimuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości