Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-02, 09:28   #901
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Recenzje do usunięcia

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Podbiijam, na "moim profilu" jest zmniejszona liczba osób i pochwał, przy ocenianych produktach widnieje stara
Jeśli chodzi o recenzję Truth Kleina to pewnie chodziło o brak opisu samego zapachu. Owsem recenzja była obszerna, czytałam ją (choć nie usunęłam) ale o samych nutach zapachowych nic. Jak następnym razem będziesz pisać recenzję postaraj się choć trochę opisać zapach - czy jest kwiatowy, owocowy, pachnie jak? Słodko, ziołowo etc.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 10:12   #902
201605090958
Konto usunięte

Nie rozumiem, zostają nieusuwane recki gdzie opinia jest wyrazem zacięcia poetyckiego autora/ki i wszystko jest ok. Tam też nie ma nic o nutach jest luz skojarzeniowy, moja była dokładnie w tym samym tonie. Żeby nie być gołosłowną, daleko nie patrząc obie recki tego zapachu Hermes, Elixir des Merveilles EDP gdzie napisanie o składniku nie mówi nic o zapachu . Dalej nie wiem dlaczego punkty za recki na "moim profilu" zostały usunięte

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2014-09-02 o 10:20 Powód: Uszczegółowienia
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 10:25   #903
Loyd
Zakorzenienie

Ale wiecie co... Z góry przepraszam ze się wtrącę. Moimi ukochanymi perfumami jest Black Orchid Toma Forda... Niuchałam je tysiąc razy.. Ja nie jestem w stanie opisać i opowiedzieć jakie nuty dominują w tym zapachu,czy nawet wyłapać dominującej nuty. Wcale ale to wcale nie wiem jak one pachną tzn wiem ale jak to opisać... Myślę że nawet jeśli opis perfum jest niedokładny a jest ciekawy i inspirujący to coś wnosi.

Co innego przy podkładach czy pudrach. Ta, jest wymierny efekt. Perfumy to taka szczególna forma kosmetyku, mocno działająca na emocje w dodatku czasami gdy zapach jest mocno zmiksowany trudno go opisać.

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 10:36   #904
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC

Cytat:
Napisane przez Loyd Pokaż wiadomość
Ale wiecie co... Z góry przepraszam ze się wtrącę. Moimi ukochanymi perfumami jest Black Orchid Toma Forda... Niuchałam je tysiąc razy.. Ja nie jestem w stanie opisać i opowiedzieć jakie nuty dominują w tym zapachu,czy nawet wyłapać dominującej nuty. Wcale ale to wcale nie wiem jak one pachną tzn wiem ale jak to opisać... Myślę że nawet jeśli opis perfum jest niedokładny a jest ciekawy i inspirujący to coś wnosi.
Nikt nie oczekuje, że w recenzjach będą wypisane nuty co do joty, jak producent je podaje. Wiadomo, że nie każdy użytkownik ma tak rozbudowaną wiedzę perfumeryjną jak niektórzy użytkownicy forum perfumy. Wystarczy, że będzie napisane, że zapach jest jakiś. Nie wierzę, że nie potrafisz powiedzieć czy Black Orchid jest słodki czy czuć w nim kakao, czy cytrynę czy cokolwiek innego. A może przypomina Ci zapach ciasta z cukierni etc.

Cytat:
Nie rozumiem, zostają nieusuwane recki gdzie opinia jest wyrazem zacięcia poetyckiego autora/ki i wszystko jest ok. Tam też nie ma nic o nutach jest luz skojarzeniowy, moja była dokładnie w tym samym tonie. Żeby nie być gołosłowną, daleko nie patrząc obie recki tego zapachu Hermes, Elixir des Merveilles EDP gdzie napisanie o składniku nie mówi nic o zapachu . Dalej nie wiem dlaczego punkty za recki na "moim profilu" zostały usunięte
Jak widzisz recenzję perfum, która nic nie wnosi, jest lakoniczna, krótka lub też jest nad wyraz rozbudowana ale nie mówi nic o zapachu to ją zgłoś. Jakieś recenzje pewnie nie są usunięte bo nie zostały zgłoszone i tyle.
Co do punktów za recki zapewne są usuwane razem z recenzją. W każdym razie ja nie mam takiej mocy, żeby usuwać same pochwały.

Stary 2014-09-02, 10:42   #905
Loyd
Zakorzenienie

[QUOTE=kuki9;47965720]Nikt nie oczekuje, że w recenzjach będą wypisane nuty co do joty, jak producent je podaje. Wiadomo, że nie każdy użytkownik ma tak rozbudowaną wiedzę perfumeryjną jak niektórzy użytkownicy forum perfumy. Wystarczy, że będzie napisane, że zapach jest jakiś. Nie wierzę, że nie potrafisz powiedzieć czy Black Orchid jest słodki czy czuć w nim kakao, czy cytrynę czy cokolwiek innego. A może przypomina Ci zapach ciasta z cukierni

Wiesz , dopiero jak poczytałam czym pachną to poczółam w sensie jak pocytałam recenzje innych dziewczyn. Ja jestem beznadziejna jak jest kokos i cytryna to czuje. Słodkie kwaśne też ale to tyle. Pewnie dlatego mam tylko jedną recenzję perfum.....mocno kokosowych

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Stary 2014-09-02, 11:15   #906
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Jak widzisz recenzję perfum, która nic nie wnosi, jest lakoniczna, krótka lub też jest nad wyraz rozbudowana ale nie mówi nic o zapachu to ją zgłoś. Jakieś recenzje pewnie nie są usunięte bo nie zostały zgłoszone i tyle.
Co do punktów za recki zapewne są usuwane razem z recenzją. W każdym razie ja nie mam takiej mocy, żeby usuwać same pochwały.
Ok, tylko do kogo się oodwołać, żeby wróciły punkty, bo one powinny wracać
Stary 2014-09-02, 16:55   #907
BBRAT
Zadomowienie

Cytat:
Napisałam sporo o składniku, w ramach ciekawostki - zaś o samym zapachu Elixiru napisałam jeszcze więcej. Skoncentrowałam się na opisie niezwykle silnej nuty żywicznej i wyraźniej nuty sosnowej, oraz o nucie czegoś piaszczysto-chłodnego (inaczej nie umiem tego określić). Napisałam też, że zupełnie nie wyczuwam tu obiecywanej nuty pomarańczy ani nuty karmelu.
Opis wieczoru nad morzem dodałam z własnej woli i inicjatywy, oraz w granicach obowiązującego prawa
Takie recenzje lubię zarówno pisać, jak i (u innych) czytać
BBRAT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 19:46   #908
201605090958
Konto usunięte

BBRAT akurat nie chodziło mi o Twoja recenzje, Twoje sama lubię czytać
Stary 2014-09-02, 19:50   #909
BBRAT
Zadomowienie

Ok. Tak się tylko obroniłam, na wszelki wypadek
Danusia, niech Ci zwrócą treść Twojej recenzji Truth, dopisz tam coś więcej i zapachu i niech ta recenzja wróci. Była tam również i moja pochwała
BBRAT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 21:01   #910
kuki9
Zakorzenienie

danusiaes czy możesz w wątku recenzje do usunięcia wskazać te recenzje Elixiru, które są według Ciebie złe tzn. nie mówiące nic o zapachu. Obejrzałam pierwszą stronę, w każdej recenzji jest wspomnienie o jakiejś nucie zapachowej. Żadna z recenzji z pierwszej strony nie kwalifikuje się do usunięcia.

Mogę zrobić jak BBRAT napisała. Podeślę Ci kopię tej recenzji Truth, możesz ją wkleić z powrotem a o ile dopiszesz do niej coś o nutach zapachowych, a nie same wspomnienia, to zostanie.

Stary 2014-09-02, 21:24   #911
201605090958
Konto usunięte

kuki najpierw chcę odzyskać punkty, zabrano mi kolejny w ramach sprzątania KWC, przekopiowałam reckę, punkt nie wrócił...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 21:35   #912
kuki9
Zakorzenienie

Ja nie mam wplywu na punkty

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Stary 2014-09-02, 21:52   #913
201605090958
Konto usunięte

kuki a do kogo mogę się zwrócić?
Stary 2014-09-03, 07:50   #914
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No dobrze, dziewczyny. Regulamin rzecz święta. Ale, ale... co na przykład w sytuacji, gdy masz micel, i stwierdzasz po kilku zastosowaniach, że ni diabła nie domywa makijażu, czyli nie spełnia swojego podstawowego zadania? A takie cuda się niestety zdarzają, jak mi w przypadku micela XXX, którego recenzja też mi została usunięta? Produkt świeży, kupiony a aptece, więc nie sądzę, by coś tam majstrowano. Rozumiem, że mam użyć cała butelkę? Mogę to zrobić nawet jednorazowo, przecież nie ma sprawy. JUż sobie wyobrażam tę recenzję hihihi: " Zużylam cała butelkę micela w ciągu dwóch dni a mimo to musiałam domywać zwykły makijaż innym micelem/wodą i żelem". Sama bym poddała wiarygodność takiej recenzji w wątpliwość.

WNIOSEK
Nie trzeba używać kosmetyku miesiąc lub zużywać całej butelki, jeśli się widzi, że nie spełnia on swojego zadania. I nie będę używać bubla do dna by go zrecenzować, bo to trochę...no...bez sensu. Zwłaszcza w sytuacji, jeśli produkt nie tylko nie działa ale wręcz nam szkodzi (na przykład kogoś bez skłonności do alergii obsypuje pryszczami/wysypką/innym dopustem Bożym).

No tak na zdrowy rozum.

Inna rzecz- podkłady. Skoro używam podkładu Bene(XXX...tu już każdy sobie dośpiewa) tydzień, w ciągu tygodnia regularnie utlenia się na twarzy, schodzi nieestetycznymi plackami, przesusza mimo użytego kremu i bazy to mam się męczyć z nim aż zużyję calutkie opakowanie? Serio? Bo tydzień to chyba dość by zdecydowac, czy bubel wywalić/oddać. I można spokojnie już zrecenzować. O podkladzie BeneXX napisałam dwie recenzje-obie usunięte. No sorry, ale nie będę kłamać, że zużyłam cały bo recenzje na KWC mają być miarodajne, wiarygodne i pomocne. Wiele dziewczyn kupuje kosmetyki biorąc je pod uwagę lub sugerując się nimi. Rozumiem, że kremy, szampony, odzywki trzeba uzywać dłużej lub zużyć całe opakowanie, by zobaczyć i ocenić efekt. To jest logiczne i mądre. Ale podkład?

Pokornie proszę o oświecenie w sprawie miceli i podkładów. Zzanaczam, że już nie chodzi mi o te usuniete recenzje, ale chciałabym wiedzieć. Rude ciekawskie jest- każdy wie.
Wiem o którym benkowym bublu piszesz. Też mu wysmaruje recenzje.
Mi zniknęły recenzje Colorstay ale faktucznie używałam ich za krótko.

Edytowane przez Loyd
Czas edycji: 2014-09-03 o 07:51
Stary 2014-09-03, 12:20   #915
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
kuki a do kogo mogę się zwrócić?
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. A próbowałaś przeszukać forum techniczne KWC pod tym kątem? Może ktoś już zadawał pytanie o pochwały z usuniętych recenzji. Jeśli nie - zapytaj tam.

Stary 2014-09-03, 21:06   #916
201605090958
Konto usunięte

Dziękuję
Stary 2014-09-10, 11:55   #917
201605090958
Konto usunięte

Nie wiem już gdzie mam pisać, żeby przywrocono moje recenzje, powiadamiałam w PW moda /nie odpisano m/i to nic nie dalo. Po dwóch tygodniach efekt jest jeden-w punktacji ogolnej i na moim profilu zabrano mi i pochwały i osoby /zabrano za usunięcie jednej recenzji i zabrano za to, że posprzątano KWC i przekopiowałam moją reckę w polecane przez modów miejsce/. Nie było podobnego wątku na KWC, nie zdarzały się podobne sytuacje wcześniej.
Dla mnie jest to nie fair

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2014-09-10 o 11:57
Stary 2014-12-07, 16:22   #918
neoxeo
Przyczajenie

Moje opinie w kwc nie ukazują sie?

Witam jestem tu nowa na wizażu i potrzebowała bym opini .Dla czego gdy dodaję opinię o kosmetyku w kwc z jedną gwiazdką i jestem na nie na dany kosmetyk ta opinia po paru godzinach znika?

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Kochani jestem tu nowa ,chyba żle dodałam teraz ten wątek ( jako sąde),ale może ktoś mi odpisze...
neoxeo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:25   #919
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Moje opinie w kwc nie ukazują sie?

Zanim zaczniesz pisać recenzje w KWC proszę zapoznaj się z regulaminem dostępnym tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/kodeks.php

Twoje recenzje nie sa kasowane ze względu na ilość gwiazdek ale ze względu na to, że mają nieregulaminowy czas użytkowania.

Stary 2014-12-16, 19:35   #920
guniagusia
Zakorzenienie

Dot.: znikające recenzje...

To jakaś głupota bo jak zapach jest beznadziejny to wiadomo że wystarczy kilka razy się nim psiknac aby wiedzieć jak pachnie i go ocenić. W takim razie już rozumiem że tracilam czas wrzucając tu recenzje i lepiej sobie je w Wordzie zostawić na kompie dla swojej wiedzy
guniagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 21:48   #921
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guniagusia Pokaż wiadomość
To jakaś głupota bo jak zapach jest beznadziejny to wiadomo że wystarczy kilka razy się nim psiknac aby wiedzieć jak pachnie i go ocenić. W takim razie już rozumiem że tracilam czas wrzucając tu recenzje i lepiej sobie je w Wordzie zostawić na kompie dla swojej wiedzy
Akurat jeśli chodzi o perfumy to nie czas stosowania się tu liczy dopuszczalne jest wystawienie recenzji po kilkukrotnym użyciu, zużyciu próbki. Absolutnie nie trzeba zapachu stosować miesiąc czasu.

Recenzje perfum znikają jeśli nie ma w nich nic o zapachu. W sensie nie ma jakiegokolwiek opisu jak perfumy pachną, czym. Nie chodzi o jakieś poważne analizy bo nie każdy jest perfumiarzem ale chociaż o porównanie - pachną słodko, owocami, kwiatami (jakimi), może jak kwiaciarnia albo pachną jakimś jedzeniem, miejscem, przyprawą.

Stary 2014-12-18, 14:25   #922
guniagusia
Zakorzenienie

Niesteyu nie zgodzę się z tym bo znikły mi recenzje w których opisalam zapach... inna recenzja byłaby dla mnie bez sensu
guniagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-30, 11:12   #923
YOxD
Raczkowanie

Dlaczego została usunięta recenzja z KWC Ziaja BB do cery tłustej i mieszanej

Dziś w nocy dodałam pochwalną, rzetelną i długą recenzję do kremu BB Ziaji https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...mieszanej.html , później jeszcze ją edytowałam i zaznaczyłam jako moje KWC.

Dziś jej nie ma :/

Dlaczego?
YOxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 15:42   #924
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego została usunięta recenzja z KWC Ziaja BB do cery tłustej i mieszanej

Recenzja była nieregulaminowa. Zapraszam do zapoznania się z regulaminem KWC dostępnym tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/kodeks.php

Szczególnie polecam punkt dotyczący czasu użytkowania. Krem stosowałaś 2 tygodnie więc zbyt krótko.

Stary 2015-02-15, 12:43   #925
Agunieczka
Przyczajenie

Question Znikający post

Chciałam zapytać, dlaczego znika mi recenzja, która napisałam? Wstawiłam ją już kilkukrotnie i następnego dnia, nie ma po niej śladu. Pokazuje się, że jest w najnowszych recenzjach itp a następnego dnia, zupełnie nic, jakbym jej nigdy nie wstawiła.

Recenzja była napisana do kosmetyku: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...es-seches.html

Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje. Inne moje recenzje wstawione nawet tego samego dnia, są nadal. Jeśli użyłam jakiś nieprawidłowych słów albo coś zrobiłam nie tak i recenzja została usunięta, to chciałabym wiedzieć dlaczego. Po prostu znika bez śladu, bez powodu (przynajmniej w moim mniemaniu)

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Edytowane przez Agunieczka
Czas edycji: 2015-02-15 o 12:45
Agunieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 10:34   #926
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Znikający post

Zanim wystawisz recenzje na KWC zachęcam do zapoznania się z Kodeksem Recenzentki dostępnym tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/kodeks.php
A w szczególności z czasem użytkowania kosmetyków.

Twoje recenzje są usuwane ponieważ są nieregulaminowe - zbyt krótki czas używania.

Stary 2015-03-03, 07:08   #927
aries74
Przyczajenie

Usunieta opinia

Bardzo prosze o odpowiedz dlaczego moja opinia o kremie pod oczy Sylveco zostala usunieta.
mam u Was konto aries74
Nie ukrywam ze jestem rozczarowana. Mam nadzieje ze mi to jakos wyjaśnicie. Jak rownież to dlaczego jesli zrobilam cos niezgodnego z Waszym regulaminem - nie poinformowaliscie mnie o tym...
Niezmiernie mi przykro i czekam na wyjasnienie...Dodam, ze czekam juz parę tygodni - nikt mi nie odpisuje. Moze jednak jakis moderator odezwie sie do mnie...

areis74
aries74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-03, 08:51   #928
kuki9
Zakorzenienie

Dot.: Usunieta opinia

Cytat:
Napisane przez aries74 Pokaż wiadomość
Bardzo prosze o odpowiedz dlaczego moja opinia o kremie pod oczy Sylveco zostala usunieta.
mam u Was konto aries74
Nie ukrywam ze jestem rozczarowana. Mam nadzieje ze mi to jakos wyjaśnicie. Jak rownież to dlaczego jesli zrobilam cos niezgodnego z Waszym regulaminem - nie poinformowaliscie mnie o tym...
Niezmiernie mi przykro i czekam na wyjasnienie...Dodam, ze czekam juz parę tygodni - nikt mi nie odpisuje. Moze jednak jakis moderator odezwie sie do mnie...

areis74
Nie wiem do kogo i gdzie pisałaś bo ja na przykład żadnej PW nie dostałam.

Recenzja kremu sylveco została usunięta ponieważ opisujesz działanie kremu pod oczy na całej twarzy. Tylko i wyłącznie. To jest krem pod oczy i czytając recenzje użytkowniczki chcą się dowiedzieć jak działa pod oczami. Jesli czytasz recenzje olejku do masażu ciała chcesz się dowiedziec jak działa na ciało a nie na przykład na włosy. Prawda?

Oczywiście dozwolone jest abyś w recenzji napisała jak krem działa na twarz ale musi być też opisane jak działa tam, gdzie jest przeznaczony - czyli pod oczami.

Stary 2015-05-02, 06:53   #929
anetca
Przyczajenie

Notoryczne kasowanie recenzji

Od około miesiąca dodaję dość krytyczną ocenę jednego z żeli pod prysznic z Isany z serii limitowanej (bo nie ma co chwalić...), a ona jest regularnie usuwana w niebyt. Co się dzieje? Czyżby recenzja niewygodna?
To pytanie do redakcji, ale również zachęta innych użytkowniczek Wizażu do dyskusji.

Edytowane przez anetca
Czas edycji: 2015-05-02 o 14:23
anetca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-02, 14:26   #930
anetca
Przyczajenie

Dot.: Notoryczne kasowanie recenzji

Dodam jeszcze ,że w dniu dzisiejszym po raz 4-ty pisana recenzja żelu z Isany została skasowana/egzystowała kilka godzin/

Po prostu :
Ale zaraz napiszę po raz 5-ty.
anetca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości