|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzaki w potrzebie Forum zwierzaki w potrzebie, to miejsce gdzie niesiemy pomoc zwierzętom. Tutaj dowiesz się o akcjach na rzecz zwierząt. Przeczytasz o schroniskach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak mozna zrobic cos takiego niewinnemu zwierzaczkowi??!!??!!??!!
Boże .... oglądając te zdięcia rozpłakałam się
Nie mogę uwierzyć, że na świecie jest tyle okaleczanych i niekochanych zwierząt Gdybym miała warunki i kase .... wzięłabym je wszystkie i każdego przytulała bez końca
|
|
#902 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kolejna tragedia- przygarneła psa, żeby go zabić
To jest STARSZNE. Co kierowało tą kobietą ?
Ten pies był piękny ....
|
|
#903 |
|
Rozeznanie
|
rece opadają !! znieczulica rullezz !! :[:[:[
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
Wydrukowalam petycje. Rodzina podpisala. Po jutrze jade do bylego LO. Klasa siostry sie pdpisze, nauczyciele tez
|
|
#905 |
|
Raczkowanie
|
siedze o godziny na tym forum,czytam sobie wszystko po kolei ale tak mnie zdenerwowal ten link ze szok!!!jak to zobaczylam az sie poplakalam,taki ladny pies,zamiast sie nim opiekowac to bog wie co z nim zxrobila,co za ludzie,jak tak mozna,ludzie sa straszni!!!jakbym taka babe dorwala to chyba bym nie wytrzymala...przesada!!!: mur:
|
|
|
|
|
#906 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny! Jak tam ze sprawą Ozziego???
|
|
#907 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Na stronie ozzego nie ma nic nowego na jego temat. Za to pojawil sie link do tego artykulu:
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,357...06-10-03-03-05
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#908 |
|
Zadomowienie
|
Kto ogladał dzisiaj na 2 Expres Reporterów?? Facet przetapiał psy na smalec i sprzedawał, ludzie kupowali na rozne schorzenia i jescze go bronili – Pojechałam na wieś i kupiłam – mówi jedna z kobiet. – Mały słoiczek. Smarowałam tym chleb. Dobry był. Nie śmierdział. to miejscowy przysmak nazywany "majonezem babuni" facet, a raczej kilka bo wytwórcy sa w roznych wiach ma zanowienia na smalec. Na jego posesji policja w chwili inspekcji znalazła 3 psy przeznaczone na smalec 2 drosłe i jeden sczeniak. Teraz zwierzaki sa na sczescie do dopcji i nie skoncza w słoikach tu o reportazu: http://ww6.tvp.pl/558,20061017408961.strona straszne jak mozna w tym wieku wierzyc w takie zabobony, byc takim ciemnym i niewrazliwym! "Stefan J. przyznaje się, że wytopił go z psa. Tłumaczy się, że zrobił na własne potrzeby, że „dał w łeb” własnemu psu. Choć komendant mu to klaruje, mężczyzna nie rozumie, że nie zabija się w ten sposób psa".... Ponoć to czesty proceder na takich "zabitych dechami" wioskach, gdzie pies jest czesto traktowany jak najgorszy szkodnik nie dajacy zadnego pozytku (bo jajek nie znosi) Policja znalazła za domem masowy grob zabitych psów, sczatki walały sie po obejsciu...za wsiami tez znajdywano pokrojone psy! straszne |
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "smalczyk babuni"
Dobrze, że tego nie oglądałam
Maskara
|
|
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
dlatego wlasnie nie lubie ludzi ze wsi,pewnie nie wszyscy sa tacy Ale ci zli takimi wlasnie czynami przycmiewaja wszystko
![]() Jak sie przejade na wies niedaleko mojego miasta normalnie inny swiat,ludzie maja autobusem z 30 min do miasta, a są jak przeniesieni w czasie. Dzieci niby maja na studiach i co z tego ,sama mialam kolezanki ze wsi na uczelni poza tym ze bardzo sie lubilysmy mialy czasem takie odchyly ktorych nie moglam przelknac ![]() wysmiewaly sie z tego jak mozna nie jesc miesa,oraz jedna mowila jak to mały kot jej uciekl i psy go rozszarpaly na podwórku,śmialy sie z tego haha jakie smieszne Moja mama tez pracuje z kolezankami ,ktore nie moga zrozumiec jak mozna przywiazywac sie tak do zwierzecia ,dawac mu do jedzenia cos wiecej niz chleb rozmoczony w wodzie Normalnie inny świat
|
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie juz słów zaczyna brakować, człowiek to najbardziej bezduszne stworzenie, jakie wydała z siebie Ziemia.
Ile jeszcze powstanie takich smutnych wątków, póki zwierzęta zaczną być szanowane , strach pomyśleć.
|
|
#912 |
|
Zadomowienie
|
Nie oglądałam tego programu i dobrze, bo ja juz znieść nie mogę tego ludzkiego okrucieństwa okraszonego totalną głupotą... Co za świat
Ta sytuacja z psami przetapianymi na smalec jest mi dobrze znana, ponieważ w mojej dzielnicy oddalonej od centrum miasta o kilka minut spacerku jest tzw. "Psia Górka"... A że nazwy ulic i miejsc nie biorą się znikąd to jak byłam dzieckiem nurtowało mnie dlaczego właśnie tak się nazywa to miejsce, a nie inaczej. I dowiedziałam się... W czasie wojny rzeczywiście zabijano tam pieski i robiono z nich smalec i inne rzeczy jadalne. Również kilka lat po wojnie podobno tak się działo jeszcze. To jestem jeszcze w stanie zrozumieć, z racji ekstremalnych warunków. Kiedy brakuje jedzenia, panuje potworna bieda i ludzie jakoś musieli sobie radzić. Dla nas to są rzeczy niepojęte, bo mamy łatwo dostepną żywność, a głód potrafi z człowieka zrobić potwora... Słyszałam również opowieść, o koniku, którego chyba trafił pocisk i w ciągu kilku minut zwierzę zostało "rozebrane" z mięsa... Sytuacje rzeczywiście ekstremalne i wyzwalające w człowieku najgorsze zachowania są przeze mnie do przyjęcia. Sama nigdy nie chciałabym znaleźć się w takiej sytuacji. W dzieciństwie zawsze mi powtarzano, żeby szanować jedzenie, bo nie wiadomo, co kiedyś mogę jeszcze jeść. I do tej pory kieruję się tym. Widać, że sytuacja, którą poruszyła Martek88 jest do tej pory obecna w XXI wieku . Rzeczywiście wieś to inny świat. Ja do tej pory nie potrafię zrozumieć i zaakceptować pewnych zachowań ludzi mieszkających tam . Mój ojciec pochodzi z małej wsi i do tej pory toczę z nim już regularną walkę o zwierzaki, a własciciwe o to, że one czują, potrzebują miłości, opieki, leczenia jeśli jest potrzebne i dobrego jedzonka. Celowo to podkreślam, bo tak jak napisała Bess do tej pory ludzie najchętniej żywiliby zwierzaki chlebem i wodą, z jednej strony uważając je za niepotrzebne, a z drugiej nie mogąc się bez nich obejść... Znam te przypadki, ale ludziom ciężko jest cokolwiek powiedzieć i wytłumaczyć. Zwłaszcza na wsi. A mój ojciec, czasem pokazuje, że ma w sobie coś takiego zakorzenione i marudzi, że to wszystko, co robię i co daję zwierzakom jest besensowne i niepotrzebne, co oczywiście wywołuje zaraz małe spięcia. Na szczęście moja mama myśli tak jak ja i razem tworzymy mur nie do sforsowania . Ale są również chwile, kiedy mój tata naprawdę się stara i potrafi myśleć podobnie jak ja . Okazuje zwierzakom wiele serca i sam daje im jakieś smakołyki. Nigdy też nie zrobił im krzywdy. Jego problem to po prostu okropne marudzenie i brak zrozumienia dla moich działań. Ale dla takich dobrych chwil warto przekonywać ludzi do większej wrażliwości i miłości do zwierząt i wbijać im łopatologicznie niemal do głowy pewne oczywiste zasady .Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
#913 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
Ten reportaż mnie przeraził. Najbardziej wypowiedzi ludzi - pełna akceptacja dla tego procederu.Chociaż można zauważyć tu pewną logikę: skoro wolno zabić świnię i zrobić z niej "majonez babuni" to czemu nie wolno zabić psa? Pies i świnia tak samo odczuwają strach i cierpienie.Dlatego gospodarz w rozmowie z policjantem dziwi się, że "to już psa zabić nie można".
Co do ludzi mieszkających na wsi mam te same odczucia co Bess - choć wiem,że to niepoprawne, stereotypowe...ale na wsiach bardzo bardzo często okropnie traktuje się zwierzęta.Może dla ludzi ,którzy od dziecka widzieli psa najczęściej na łańcuchu,zamiast dobranocki oglądali świniobicie, pomagali ojcu zabijać kury czy topić ślepe,małe koty to normalka... Ja konsekwentnie nie jem "smalczyku" z żadnego zwierzęcia.Jestem wegetarianką od 10 lat. |
|
|
|
|
#915 |
|
Zakorzenienie
|
smalczyk z psa i skórka z kota na reumatyzm, gdzie my żyjemy...to juz nawet teoria kreacjonistyczna Giertycha jest lepsza...
a tak na serio, to mają rację- skoro według nich wolno zabić świnkę, to co jest złego w zabiciu psa? świnka ma takie samo prawo do życia, jak pies i jak człowiek... |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#916 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Proceder zabijania psów, kotów, jeśli dotyczy wsi musi trwać latami i stać się po prostu jakąś chorą tradycją, dlatego do tej pory słyszymy o takich sytuacjach. Ludzie wierzą w uzdrawiajacą moc smalcu i nie dziwcie sie, ale do tej pory czasem słyszę pogaduszki i wspomnienia starszych osób z mojej dzielnicy i zawsze temat smalcu z psa pomagającego na zapalenie płuc pojawia się w nich !!! Podobnie jest z kocimi skórkami i mięskiem, które, nieraz sprzedawano, jako królika. . Myślę, że zniknie to wraz z tym starszym pokoleniem. Nie sądze, żeby ta tradycja była przekazywana z pokolenia na pokolenie (mam taką nadzieję).To, co napisała Karolinkamalinka odnośnie ludzi ze wsi tylko troszkę jest stereotypowe. Ja myślę podobnie. Naprawdę do tej pory na wsiach dzieją się różne makabryczne rzeczy i dla tych ludzi nie są one niczym dziwnym. Można powiedziec, że to przeszłość (trudne warunki na wsi, ciężka praca, walka o przetrwanie) mają wpływ na ludzkie zachowania. W takich sytuacjach wrażliwośc po prostu zanika
|
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
też to oglądałam
i jeszcze jak w tv. wczoraj opowiadał " z chudego psa smalcu nie bedzie, to musi być zdrowy, tłusty pies..." ehhhh
|
|
#918 |
|
Rozeznanie
|
Czytając wypowiedzi w tym wątku widzę, że większość z was ma wyrobiony pogląd na mieszkańców wsi. Mieszkam od urodzenia na wsi. Mam psa, który mieszka ze mną w domu i bynajmniej nie wyobrażam go sobie w słoiku, pod postacią smalcu, ani kiełbasy (tzw."psina" jest ponoć przysmakiem Czechów). Mieszkam koło lasu i jak tylko zaczyna się sezon urlopowy, lub grzybobranie, pojawiają się we wsi psy przygarnięte przez ludzi (strasznych, krwiożerczych, bezlitosnych ćwoków), a wyrzucone przez "dobrych ludzi" z miasta(słyszałam o kilku psach przywiązanych do drzewa, lub wręcz powieszonych, las jest duży, więc o ilu nikt nie wie?) Mój sąsiad znalazł właśnie takiego pieska, przywiązanego do drzewa, przy drodze. Niósł go prawie dwa kilometry do domu, bo pies nie był wstanie sam iść, ale nie był zbyt ciężki, skóra i kości, nawet u owczarka niemieckiego, nie ważą dużo. Wydał kupe kasy na lekarza i dobre jedzenie, teraz pies jest żywy, zdrowy i kochający, a poprzedni właściciele napewno spędzili miło wakacje. Co do, przypisywania zachowań odnośnie pochodzenia, to powiem tylko tyle, że mam od niedawna nowych sąsiadów, pochodzą z miasta, ale takich brudasów, jak wieś długa i szeroka to jeszcze nie było. keira24 napisała "do tej pory czasem słyszę pogaduszki i wspomnienia starszych osób z mojej dzielnicy i zawsze temat smalcu z psa pomagającego na zapalenie płuc pojawia się w nich". Czyli co "nie widzę, nie słyszę, ale zamawiam skórkę z kota na nerki, smalczyk na płuca i koninę na głód. I jeszcze jedno, ogólnie wiadomo jak nas postrzegają, za granicą, zadaję pytanie- JAK SIĘ CZUJECIE, GDY TO SŁYSZYCIE???
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
Fafix, ja od wielu wielu lat spędzam wakacje na wsi i też swoje widziałam, słuszałam opowieści o psach, które rolnicy wywieźli do innej wsi, a one goopie wróciły, o eutanazji łopatą, o posyłaniu szczeniaków i kociaków do zakopanego, widziałam psa z wielka przepulkiną, stojącego na drodze i czekającego na bógwieco.
Oczywiście sa tez ludzie, którzy do kundelka wołają weterynarza, a ostatnio wies wzbogaciła się o prawdziwą hodowlę wodołazów, ale przypadki znęcania się nad zwierzętami były i są i będą. Nie ma co dzielić na wieś i miasto, bo debile są i tu i tu. |
|
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
Przydaloby sie polaczyc te 2 wątki ,bo latam z jednego na drugi
Wiecie moze gdzie mieszka agnieszka_k?napisala ze jej sąsiad robi dokladnie to samo,chcialam o tym napisac na dogomanii, moze ktos z tamtych okolic rozejrzalby sie i zbadal sprawe .Bo juz mnie szlag trafia jak mozna sobie tak spokojnie napisac "moj sasiad wabi psy ,zabija i je " jak mozna o tym wiedziec i nigdzie nie zglosiC!no cholera mnie bierze
|
|
|
|
|
#921 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie o to mi chodzi esfira- "debile są i tu i tu".
|
|
|
#922 |
|
Zakorzenienie
|
polcja nie zglasza przypadków tylko to MY OBYWATELE mamy zglaszac takie przypadki policji
|
|
|
|
|
#923 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#924 |
|
Konto usunięte
|
O rany
Jest jeszcze taki sam wątek na plotkowym Szkoda mi psiaka
|
|
|
|
|
#925 |
|
Rozeznanie
|
Straszne... Jak tak mozna potraktować psa, lubie psy ale bez przesady a takie zachowanie uważam za nieludzkie.
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
|
|
|
|
|
#926 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#927 |
|
Rozeznanie
|
Zacytowałam cię dlatego, że wydało mi się trafne to co napisałaś, że i w mieście są osoby, którym jest wszystko jedno jak dany produkt jest pozyskiwany i z czego. Bynajmniej nie pomyślałam, że mogłabyś czymś takim się raczyć, lub smarować.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
na allegro kiedyś była skóra z bernardyna...a kocie skórki sprzedawane ma reumatyzm...ciemnogród
|
|
|
|
|
#929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#930 |
|
Zadomowienie
|
Pani weterynarz po programie madrze powiedziała,co to by bylo gdyby np krazyla po tej wsi fama, ze "palec od nogi niebiekookiego blizniaka leczy wszystkie schorzenia"
![]() Nie mozna generazliowac, ze luzie na wsi sa okrutni dla zwierzat a w miescie same aniołki...Zawsze znajdzie sie idiota, w kazdym miejscu! Niestty ludzie mysla, trybem moj pies zrobie z nim co chce, pies jajek nie znosi, mleka nie daje wiec jest niepotrzebny, ewentualnie do uwiazania na lancuch i zeby pilnował (swoja droga dziwi mnie jak pies na łancuchu moze pilnowac posesji ? to idiotyczne!) a jak sie zestarzeje to łopata go i bierze sie od sasiadow drugiego. Ot, co dostaja za lata pilnowania na łancuchu, od czasu do czasu miske wody, i resztki z obiadu albo suchy chleb, sama pmietam jeszce jak kilka lat temu moja ciotka kiedy bylam u niej dala psu (przywiazanemu do lancucha) do jedzenia ogórkowa z obiadu, ze starymi ziemniakami i surowka a do tego dorzucila wyschniete pączki... I to była codzienna dieta ttego psa, jak smietnik...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzaki w potrzebie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

Nie mogę uwierzyć, że na świecie jest tyle okaleczanych i niekochanych zwierząt 

Kto ogladał dzisiaj na 2 Expres Reporterów?? Facet przetapiał psy na smalec i sprzedawał, ludzie kupowali na rozne schorzenia i jescze go bronili
facet, a raczej kilka bo wytwórcy sa w roznych wiach ma zanowienia na smalec. Na jego posesji policja w chwili inspekcji znalazła 3 psy przeznaczone na smalec 2 drosłe i jeden sczeniak. Teraz zwierzaki sa na sczescie do dopcji i nie skoncza w słoikach

. Ale są również chwile, kiedy mój tata naprawdę się stara i potrafi myśleć podobnie jak ja
.