|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Pisałam na wystawie storczyków w warszawskim BUW-ie
![]()
![]() |
#902 |
Przyczajenie
|
pomóżcie proszę
![]() zamówiłam mikoryzę z zielonego domu, właśnie przyszła. Ale przed zastosowaniem postanowiłam przesadzić moje kwiatuchy. Zaczęłam od niekwitnącego biedronkowego. Kiedy wyjęłam go z doniczki okazało się, że pod korą w środku była kulka z mchu. Można sobie wyobrazić, ze pił wodę jak gąbka ![]() I tu moje pytanie; czy musze je wszystkie wyciąć, jeśli dalsza część korzenia jest zielona i puszcza nowe zielone odnogi? Powiedzcie co zrobić. Szkoda mi go strasznie i jednocześnie aż się boję co odkryje przy kolejnych... |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
beata.86 to zalezy czy te korzenie są twarde i pełne, czy puste w srodku,
mówisz ze korzenie bialo- żółte, taki kolor mąga miec jesli nie dochodziło do nich słońce, wstaw zdjęcie, ale ja bym nie wycinała a teraz ja mam pytanie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
mi sie wydaje ze to ped
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Przyczajenie
|
Kundzia, dziękuję bardzo za odpowiedź. Korzenie są twarde i pełne tak jak mówisz. Te podejrzane korzonki odcięłam. Te o których pisa`lam zostawiam więc. Niestety nie mam jak teraz zrobić zdjęcia.
Kupiłam tą kore z włuknami kokosowymi, którą ktoś polecał. Kiedy podlać po przesadzeniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
Platynko może to zwykła oznaka starzenia?
Oglądałam wczoraj "Miasteczko Twin Peaks" (czy jak to się tam pisze) i tam było gościu który w domu miał orchidarium i dał dziewczynie sabotka ![]() ![]() Aż się uśmiechnęłam do tej sceny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
własnie jeden z moich wielkich storczykow tez ma problem z lisciem na samym dole ![]() ehh... gdzie ta glizdka gdzie... pokłociła sie o jakies makijaze i ja zbanowali ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
Beata ten mech to sphangum - ja tez mam jednego ktory w nim siedzi i sie boje go przesadzic b jest w srodku kwitnienia. Ja zwyczajnie powycianalam pelno dziur w doniczce zeby szybciej przesychal. A dzisiaj zabralam sie za przesadzanie jednego z drzemiacych - korzenie mial paskudne, polowa zgnita, reszta jak u Beaty biala ale twarda, wycielam to co bylo beee i mialo plamy i bylo miekkie i teraz nalezy czekac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
Norka , ale ja wiem że Sabotek to po polsku po prostu "obuwik"
![]() ![]() ![]() Już prędzej się spodziewałam, że gościu nazwie go "sabotek" Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-02-23 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
Hehe ja sie z ta nazwa po raz pierwszy spotkalam jak przegladalam taka komunistyczna ksiazke mojego taty o kwiatach, dzieciakiem wtedy bylam, i tam byl dzial poswiecony storczykom, do tej pory pamietam jak mi sie podobaly, i te wszystkie smieszne nazwy jak obuwik, dzbanecznik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!Ja wreszcie dzisiaj kupilam ten nawóz do storczków florovit, czy ktoś z was go uzywa, czy są jakieś efekty jego działania, lepiej kwitna po nim?W tej kwiaciarni co kupowałam ten nawóz to przeżyłam szok jakie kosmiczne ceny tam maja storczykasków, 48 zł za takie dość marne kwiatki, z kiepskimi korzeniami.Zadziwiły mnie bardzo te ceny, chba nie opłaca sie kupować w kwiaciarni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja tam unikam kwiaciarni, za byle co kaza sobie placic jak za zboze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Raczkowanie
|
Gdzie sie mój post zgubił
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#914 |
Raczkowanie
|
Cześc tak mysle czy nieprzesadzic jednego z moich storczykow bo jak dzis ogladalam korzenie to widzialam ze niektore sa pognite a a reszta jest bardzo ladna i tak myslalam zeby wyjadz tego storczyka obciac te korzenie brzydkie a przy okazji go przesadze jak sadzicie jest to dobry pomysl czy nie ?? bo niemam zabardzo doswiadczenia w storczykach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
Angela przesadzaj i sie duzo nie zastanawiaj. Ja tak dzisiaj mojego jednego pocielam ze hoho, kozeniaste takie feee byly... Utnij to co mieciutkie, brazowawe i wogole nie zdrowo wygladajace, ranki po cieciu zasyp cynamonem i w nowe podloze by storczas sztywno sie trzymal. Przed cala operacja kolesia podlej bedzie latwiej go wyjac a po operacji nie podlewaj z jakies 2 tyg. Jakies 3 strony wczesniej tego watku opisywalam cale przesadzanko chyba ze 2 razy
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- He tak se mysle ze ta kwiaciarka to sie chyba w nie tym kraju znalazla co powinna ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Raczkowanie
|
norka dziekuje ci za pomoc jutro sie zabieram za ratowanie mojego kwiatka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Przyczajenie
|
do Norka
ja ostatecznie przesadziłam wszystkie storczyki. Te kwitnące też. Na wcześniejszych stronach dziewczyny pisały, że tak robią i nic się nie dzieje, więc stwierdziłam, że ja jedna nie mogę mieć pecha. do Karolina: ja używam tego nawozu florovit, ale ciężko mi ocenić, czy jest lepszy od innych, bo nie miałam innego. Wnioskując po starszych storczykach, to listki oba wypuszczały nowe, przekwitły mniejwięcej w tym samym czasie i teraz jedem już zaczyna otwierać nowe pączki, a drugi nic. Teraz razem z mikoryzą zamówiłam jeszcze nawóz z zielonego domu. promocja była, więc pomyślałam, ze nie zaszkodzi. I tak jak ktoś wcześniej pisał ma brącowy kolor i śmierdzi, ale jest dopiero co otwarty więc widać tak ma być. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#920 |
Raczkowanie
|
Dzięki Beata za odpowiedz, ja nie wiedziałam który wybrac nawoz bo był ten florovit, pokon i ten z zielonego domu.Pytalam się kwiaciarki i ten z zielonego domu jest na bazie produktu tej ziemi przejedzonej przez dzdzownice i dlatego jest brazowy i smierdzacy.Ale moze bedzie dobry.Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Przyczajenie
|
kamilkaa25 widzę, że ten ostatni ma na czubeczku odrost. czy u ciebie jego wzrost jest też tak powolny jak u mnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!
![]() Jestem tutaj nowa, storczyki hoduje od chyba dwóch lat. Jednak od wakacji jeden z nich robi mi psikusa.. ![]() U jego podstawy wyrósł nowy storczyk. Czytałam cos o tym ze to "basal keiki" . Pomysłalam ze fajnie bo bede miala dwa storczyki w jednej doniczce pięknie kwitnące ![]() ![]() ![]() ![]() doradźcie mi cos ....co mam biedna począć?....taki sliczny był ten storczyk..... ![]() ![]() oto kilka zdjęc mojej roslinki: Cały storczyk: http://img291.imageshack.us/my.php?image=s5003614.jpg Brzydkie liscie: http://img253.imageshack.us/my.php?image=s5003617.jpg złączenie storczyków: http://img253.imageshack.us/my.php?image=s5003618.jpg POZDRAWIAM STORCZYKOMANIACZKI ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#924 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Na moich storczykach z Obi raczej jest wskazanie, że pochodzą z Holandii ( w większości) i kilka z Polski. I raczej nie uwierzę, że na nalepkach jest przekłamanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Raczkowanie
|
Ja też się zastanawiam nad wybraniem się na giełde kwiatową, tam naprawde kwiatki są najlepszej jakości
|
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Zakorzenienie
|
Ok ja mam jednego jakimis chinsko wygladajacymi literkami na diniczce a do tego jest posadzony w sphangum wiec pewno tajlandzki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Zadomowienie
|
Bardzo możliwe
![]()
#929 |
BAN stały
|
hellloooouuł
![]() ![]() ![]() ![]() No ale zdjęcia mi wcieło z początku terapii... hmmm... no cóż ![]() Tęczowy storcycek żyje ![]() ![]() Różowa panterka tysz chociaz zaczyna gubić kwiatki... Misiowy imienihnowy ma sie bosko ![]() a w ogóle to co to za nowe storcyckomaniaczki tu są ![]() ![]() Edytowane przez malibublue Czas edycji: 2009-02-24 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Raczkowanie
|
Mnie to tez jest wszystko jedno skad kwiatek pochodzi,ważne że zdrowo rośnie, nie ważne czy jest z chin, wietnamu czy tajlandii i tak bede go kochac i dbac o niego tak samo jak o jakis inny okaz z ogrodu botanicznego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.