Microgynon 21/Rigevidon/Stediril 30/Levomine - wątek zbiorczy! - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe?
poniżej 20 lat 168 74,01%
powyżej 20 lat 59 25,99%
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-20, 17:45   #901
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Kolorowymaj Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny, mam nadzieje ze ktos jeszcze wejdzie i odpowie na moje pytanie.
wzielam dzisiaj 4 tabletke z 2 opakowania o 10.40, ale chwile potam wypilam kupek soku z kiszonej kapusty. jakies 5 minut temu tj. 13.50 dostalam biegunke i chcialam sie zapytac czy radzicie mi zeby zabezpieczac sie przez jakis czas? minely 3 godziny z groszem, a tabletka wchlania sie 4, przynajmniej tak mowi ulotka
Pisze o porade co byscie zrobily na moim miejscu? przejmowac sie tym i zabezpieczac przez kilka dni, czy uznac ze tabletka zdarzyla sie wchlonac?
wg ulotki
wystąpienia zaburzeń żotądkowo-jelitowe (wymioty, ostra biegunka)Jeśli wystąpiły wymioty lub ostra biegun¬ka substancje czynne preparatu Microgy¬non 21 mogą nie wchłonąć się całkowicie. Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3 do 4 godzin po zażyciu tabletki, należy postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi pominięcia tabletki. W przypadku ostrej biegunki należy kontaktować się z lekarzem.
Pominięta 1 tabletka w 1. tygodniu

Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywano stosunki seksualne, jest możliwe zajście w ciążę. Należy niezwłocznie poinformować o tym lekarza.

Pominięta 1 tabletka w 2. tygodniu
Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży.

Pominięta 1 tabletka w 3. tygodniu

Można wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych: 1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży.

czyli wg mnie dobrze zrobiłas że wzięłaś jeszcze jedną... tak na mój babski rozum

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 21:54   #902
Kolorowymaj
Zadomowienie

Johambina, dziekuje za odpowiedz
Pokierowalam sie wlasnie ulotka ale mam nadzieje ze juz nie bedzie wiecej takich sytuacji
Stary 2010-12-21, 16:34   #903
malinka_070190
Zakorzenienie

Ja brałam przez pół roku Microgynon 21 i przytyłam przez ten czas 8 kg. Przez te pół roku miałam 5 razy stany zapalne pochwy. Jak poszłam do innego lekarza to się dowiedziałam, że miałam źle dobrane tabletki i przez to wszystkie skutki uboczne...;/

30/30 shred
malinka_070190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 06:14   #904
Kolorowymaj
Zadomowienie

Tak to jest ze jedne tabletki nie sa dla wszystkich, ale na szczescie sa rozne wiec nie ma problemu. Ja narazie nie przytylam, czuje sie dobrze wiec jak narazie jestem zadowolona
Stary 2010-12-25, 08:04   #905
Mola90
Przyczajenie

Smile Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

Ja sie boje ze jak przerwe to przytyję.. a podszas brania ani kilo nie przytyłam..
Mola90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-25, 20:30   #906
poziomkaaa
Raczkowanie

GG do poziomkaaa

bardzo się cieszę że znalazłam to forum, zawsze ceniłam wizażanki za obiektywizm i wiedzę.

otóż mam duży problem z microgynonem 21.
biorę je około pół roku. na początku ucieszyłam się, bo odrobinę po nich przytyłam, co u mnie jest bardzo wskazane jednak teraz powoli zauważam bardzo negatywne zmiany stanu cery, przetłuszczanie skóry włosów i jestem pewna, że muszę je zmienić.

wcześniej przez dwa lata brałam yasminelle, ktore nie powodowały ŻADNYCH skutków ubocznych. były idealne.... tylko że o wiele za drogie. niestety nie stać mnie na nie i nie wrócę do ich stosowania.

czy możecie się wypowiedzieć w tej sprawie?
jakie tabletki ewentualnie mogłyby być trafionym wyborem?
z góry dziękuję za pomoc.
Stary 2010-12-29, 17:27   #907
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez poziomkaaa Pokaż wiadomość
jakie tabletki ewentualnie mogłyby być trafionym wyborem?
obawiam się, że nikt ci nie powie jakie tabletki będą dobre dla ciebie...
nawet lekarz tak do końca nie wie... najlepszym sposobem jest dojście do tego metoda prób i błędów.... na zasadzie jak nie te to inne.... niestety, może się okazać że trafisz za którymś kolejnym razem i będą ok... a może się okazać, że żadne nie będą dobre (albo będą powalać ceną....)
życzę ci żebyś jak najszybciej znalazła odpowiednie dla siebie tabsy

Stary 2011-02-17, 14:21   #908
oleeencja
Rozeznanie

Dot.: tabletki antykoncepcyjne- RIGEVIDON

Może ktoś jeszcze się wypowie?
-pokonać swojego lenia
-być bardziej cierpliwa!

Myśl pozytywnie!
oleeencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 07:22   #909
madziuniaaaaa
Raczkowanie

GG do madziuniaaaaa
Dot.: Microgynon

hej dziewczyny , moja gin. zapisala mi te tabletki i zaczelam brac i wyskakuja mi pryszcze na dekolcie, na twarzy czy to normalna reakcja organizmu,mam tez lekkie plamienie ale ogolnie czuje sie po nich dobrze ;/

madziuniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 09:20   #910
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez madziuniaaaaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny , moja gin. zapisala mi te tabletki i zaczelam brac i wyskakuja mi pryszcze na dekolcie, na twarzy czy to normalna reakcja organizmu,mam tez lekkie plamienie ale ogolnie czuje sie po nich dobrze ;/
to jak najbardziej normalna reakcja
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 16:58   #911
madziuniaaaaa
Raczkowanie

GG do madziuniaaaaa

dziekować ;* chciałabym zapytac jeszce po jakim czasie to ustapi ,glownie chodzi mi o plamienia,

Edytowane przez madziuniaaaaa
Czas edycji: 2011-04-29 o 20:13
madziuniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 19:05   #912
m_darus_m
Przyczajenie

hej dziewczyny . Tez mam drobne pytanie co do Microgynon. Biorę go od 3miesięcy i ostatnio przyszlo mi do glowy żeby sobie przesunąć dzień, w ktorym dostaję miesiączkę, więc przedluzylam sobie czas odstawienia tabletek z 7 dni na 13, i teraz nie wiem czy moge go wziąć ot tak tego 13ego dnia czy musze poczekac az do czasu, kiedy dostane okres i dopiero tego dnia zaczac nowe opakowanie??

m_darus_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 19:15   #913
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m_darus_m Pokaż wiadomość
hej dziewczyny . Tez mam drobne pytanie co do Microgynon. Biorę go od 3miesięcy i ostatnio przyszlo mi do glowy żeby sobie przesunąć dzień, w ktorym dostaję miesiączkę, więc przedluzylam sobie czas odstawienia tabletek z 7 dni na 13, i teraz nie wiem czy moge go wziąć ot tak tego 13ego dnia czy musze poczekac az do czasu, kiedy dostane okres i dopiero tego dnia zaczac nowe opakowanie??

Gratuluje pomyslu.
Ty nie przedłużyłaś przerwę tylko całkiem odstawilas tabletki i powinnas pójść do ginekologa. Absolutnie nie możesz wziąć tabletki 13 dnia! Przerwy nie można wydłużać!
Wlaściwie to powinnaś całkiem zaprzestać brania tebletek na jakieś 3 cykle- bo tak się zazwyczaj robi w takiej sytuacji. A do ginekologa powinnaś iść ponieważ 3 m-ce to minimum i czasem zaleca się dłuższe zaprzestanie brania hormonów - ile, to lekarz musi ocenić. Zalezy jak dlugo tabsy bralas i kiedy bedziesz miala kolejne okresy - nie łudź się cykl nie wroci do normy po miesiącu. Możesz miec okres nawet rzadziej niz raz na miesiac albo co 2 tyg. Zajrzyj na watek o odstawieniu tabletek to sie wszystkliego dowiesz.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2011-05-02 o 19:16
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 19:44   #914
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

o mój bosheeeee......
to nie lepiej było sobie skrócić przerwę o jeden dzień???
albo jeśli chodziło ci o przesunięcie @ to w ogóle wziąć dwa opakowania pod rząd...?
nie raz tak robiłam i bylo ok...ale żeby 13dni nie brać to już jest, jak koleżanka powyżej napisala, odstawienie....
najlepszym wyjściem jest udanie się do gina i niech ci powie co dalej.....

Stary 2011-05-02, 19:44   #915
m_darus_m
Przyczajenie

aa, no to brawo dla mnie.

kurcze...
Poczekam, moze dostane okres jakos na dniach i wtedy zaczne brac je 'od nowa'
m_darus_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-02, 19:57   #916
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:

kurcze...
nooooo brawa ci się należą
a serio.... kurcze, było najpierw podpytac a potem cudować bo sobie sama rozstroisz organizm.....
ja microgynon biorę juz prawie 10lat, z dwoma przerwami na dwie ciąże i wróciłam do niego bo dla mnie jest ok

Stary 2011-05-02, 20:46   #917
Eldo_rado
amor vincit omnia

przerwę można skracać, ale nigdy wydłużać!
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 09:18   #918
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:

kurcze...
powtarzam przerwa powinna trwać około 3 cykle. Jeśli będziesz miała jazdy z okresem - np krwawienie co 2 tygodnie lub rzadniej niz raz w miesiązu to przerwa powinna trwać tak długo aż organizm się unormuje!!!

Nie powinnaś zacząć brać "od nowa" od nowego okresu, co najmniej od 3 okresu! Oczywiście zrobisz jak chcesz, ale ja bym własnym zdrowiem nie ryzykowała.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 19:52   #919
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Cytat:

kurcze...
A jak długo brałaś te tabletki?? Jeśli chce się przesunąć okres to po skończeniu jednego listka bierze się od razu drugi bez przerwy i przestaje się brać tab wtedy kiedy chcesz, żeby okres mniej więcej wystąpił- tak jest w ulotce i ja też tak robiłam z microgynonem.. resztę tabletek wyrzucasz albo trzymasz jako zapasowe, żeby się później w braniu nie pomylić..
ja bym poczekała do następnego krwawienia i zaczęła brać od nowa.
Wenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 14:49   #920
kouralik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wenaa Pokaż wiadomość
A jak długo brałaś te tabletki?? Jeśli chce się przesunąć okres to po skończeniu jednego listka bierze się od razu drugi bez przerwy i przestaje się brać tab wtedy kiedy chcesz, żeby okres mniej więcej wystąpił- tak jest w ulotce i ja też tak robiłam z microgynonem.. resztę tabletek wyrzucasz albo trzymasz jako zapasowe, żeby się później w braniu nie pomylić..
ja bym poczekała do następnego krwawienia i zaczęła brać od nowa.

Wenaa nie radzisz jej dobrze, tak jak pisaly poprzednie osoby uważam ze powinna duzo dluzej poczekac i przede wszystkim isc do ginekologa, nie wiem co to zapomysl przesuwanie okresu przez nie branie tabletek, wlasnie tym ze wezmiesz bez przerw opakowania zahamujesz okres, niekoniecznie calkowicie ale napewno nie robi sie dluzszych przerw miedzy opakowaniami w celu przesuniecia okresu, najlepsze co teraz mozesz zrobic to odstawienie tabletek na dluzszy czas. Ja biore microgynon od niedawna i jest mi z nim bardzo dobrze. pamietam ze tylko pierwszego dnia mialam mdlosci a potem juz normalnie nie przytylam nic ani nie mam zadnych dolegliwości, ciesze sie bardzo bo to moje pierwsze tabletki no i sa nie drogie.
kouralik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 16:07   #921
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

Ale ja tylko napisałam jak ja bym zrobiła na jej miejscu. Miałam kiedyś podobną sytuację, bo skończyły mi się tabletki a do lekarza nie miałam jak pójść więc nie brałam przez jeden cykl a potem lekarz kazał mi brać normalnie od następnego krwawienia. krwawienie było normalne o czasie i zaczęłam znów brać, było wszystko ok.
Pewnie,że najlepiej skonsultować się z lekarzem, ale tu a każda piszę swoje opinie.
Stary 2011-05-04, 20:20   #922
LusciousElegance
Rozeznanie

micro biorę już od 9 miesiecy, ale ostatnio duzo sie naczytałam, ze maja bardzo duza dawke hormonów, że sa przestarzałe. Generalnie nie mam zadnych skutków ubocznych, przytyłam max. 2 kg, nie mam humorków jak bo yasminelle no i są tansze. Jutro ide do gin i własnie zastanawiam się czy nie poprosić o zmiane.
LusciousElegance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 21:10   #923
kouralik
Przyczajenie

duzą dawkę hormonów ? kurcze zmartwiłąś mnie troche, zdałam sie na mojego gin i prosilam o tabletki z niezbyt duza dawka, hm no ale nic mi po nich nie jest i jestem bardzo zadowolona, wiadomo jednak ze trzeba sie liczyc z tym co bedzie za kilka lat;/
kouralik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 21:43   #924
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

rzeczywiście porównywając skład i z innymi tabletkami anty microgynon to jedne z tych, które zawierają duże dawki hormonów. wadą w tych starszych tabletkach jest też to, że każda tabletka ma taką samą dużą ilość tych hormonów, natomiast w nowszych tabletkach jest minimalna ilość hormonów, tak by najmniej szkodzić organizmowi. Dlatego tabletek typu microgynon nie należy przyjmować dłuższy okres czasu(pare lat).
No ale jeśli dobrze się po nich czujesz to na razie może nie ma sensu zmieniać? może po innych będziesz się czuła źle
Stary 2011-05-05, 07:24   #925
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez LusciousElegance Pokaż wiadomość
Jutro ide do gin i własnie zastanawiam się czy nie poprosić o zmiane.
jeśli sie dobrze po nich czujesz, nie masz skutków ubocznych to bez sensu jest zmienianie... tak mi moj gin powiedział....

Cytat:
Napisane przez Wenaa Pokaż wiadomość
tabletek typu microgynon nie należy przyjmować dłuższy okres czasu(pare lat).
no i tez co lekarz to opinia.... mnie mój powiedział jak wyżej.... raz na rok robię proby watrobowe czy wszystko ok i póki co nie widze potrzeby zmiany tabletek.... skoro dzialaja jak mają działać, nic mi się po nich nie dzieje....

Stary 2011-05-05, 11:31   #926
Wenaa
Raczkowanie

GG do Wenaa

mnie mój lekarz właśnie tak powiedział i przepisał mi Qlaire, cztery kolory tabletek i w każdym inny skład hormonów tak żeby jak najmniej szkodzić organizmowi, taki minus że są drogie wcześniej brałam microgynon ale krótko
Stary 2011-05-07, 16:30   #927
marudek
Raczkowanie

Angry Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy

Witajcie!
Biorę już Microgynon prawie 2 lata, zaczęło się od torbieli na jajniku, po tabletkach się pięknie wchłonęła, a skoro nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych to zdecydowałam się je zostawić ku aprobacie mojego ówczesnego gina <ach ta cena >.
No i teraz muszę gnać do lekarza je zmienić albo odstawić anty..
Oprócz tego, że przytyłam 10 kg (wcześniej brałam Yasmin przez też ok. 2 lata i też przytyłam 10 kg), czyli w sumie już 20 z 38/40 mam 42/44 No ale z tym może się też wiązać zmiana trybu życia na studencki (półprodukty, mało ruchu, więcej alkoholu ) Chociaż wcześniej jakoś niespecjalnie uważałam na to co jem i było ok...
Czuję się opuchnięta i "nieruchawa" a spać mogłabym 24h na dobę.. Chodzę spać 1 czy 2, a budzik o np. 11 nie jest w stanie ruszyć mnie z łóżka.. Również humory mam zmienne jak nigdy, raz tryskam szczęściem, za chwilę boję się ale sama nie wiem czego, przejmuję wszystkim tak bardzo że ciśnienie mi skacze, wymiotuję.. Chociaż nie wiem czy to nie ma innego podłoża, ale lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego i już mi się nie chce.
A do tego zaczęłam obrastać jak małpa, wszystkie włosy mi szybciej rosną, na twarzy - broda, nad ustami, policzki - pojawiło się owłosienie. Dobrze, że jestem blondynką, bo włoski mają 1 - 1,5cm, zwłaszcza wąsik i broda. Usuwałam woskiem, na początku spokój na długi czas, lecz teraz po kilku dniach już odrastają. Na lini pępek - bikini pojawiły się ciemne, sztywne włoski, tak samo wokół sutków. Wszystko katuję pęsetą, ale ileż można?
Poszłam do ginekologa na kasę chorych w Krakowie, to stwierdził, że sobie to wmawiam, a że utyłam i "owłosiałam" to taka moja uroda Szukam teraz jakiegoś porządnego gina, co zleci mi jakieś badania i porządniej dobierze tabletki... Chociaż pewnie w ogóle z nich zrezygnuję, koniec trucia i domysłów to skutek uboczny czy nie..

Edytowane przez marudek
Czas edycji: 2011-05-07 o 16:34
marudek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 18:02   #928
galea
Przyczajenie

marudek, znajdź dobrego lekarza, najlepiej ginekologa endokrynologa. W Krakowie nie powinno być z tym problemu. Może te informacje Ci pomogą: http://www.hirsutyzm.fora.pl/przycho...rakowie,9.html (Od razu też zaznaczam, że niekoniecznie masz hirsutyzm, bo do ewentualnej diagnozy jeszcze dłuuuga droga, ale to forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy - stąd ten link)
galea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 09:55   #929
Czarnaroe
Rozeznanie

Jak dla mnie - ginekolog - badanie hormonów - odstawienie tabletek microgynom (spanie, brak chęci to ich wina). Ja już nie biorę żadnych anty ponieważ od nich dostałam alergi i astme teraz moje życie jest cięższe ale za to jest mi łatwiej bo chce mi się żyć, a nie jak podczas brania tabletek - brak chęci do życia. Z całego serca życzę Ci powodzenia
Czarnaroe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 16:11   #930
martorka
Rozeznanie

GG do martorka
Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne

Dziewczyny a ja nie mam okresu w przerwach...
Miala tak ktoras?? bralam je 2 lata, i nagle przez 2 przerwy nie mam okresu wiec odstawilam na 2 miesiace, gdy wsztsko sie unormowalo znowu zacelam brac i znowu sie powtarza...
w ciazy nie jestem juz to sprawdzilam
martorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości