|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
poniżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
168 | 74,01% |
powyżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
59 | 25,99% |
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
Cytat:
•wystąpienia zaburzeń żotądkowo-jelitowe (wymioty, ostra biegunka)Jeśli wystąpiły wymioty lub ostra biegun¬ka substancje czynne preparatu Microgy¬non 21 mogą nie wchłonąć się całkowicie. Jeżeli wymioty wystąpiły w ciągu 3 do 4 godzin po zażyciu tabletki, należy postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi pominięcia tabletki. W przypadku ostrej biegunki należy kontaktować się z lekarzem. Pominięta 1 tabletka w 1. tygodniu Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywano stosunki seksualne, jest możliwe zajście w ciążę. Należy niezwłocznie poinformować o tym lekarza. Pominięta 1 tabletka w 2. tygodniu Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży. Pominięta 1 tabletka w 3. tygodniu Można wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych: 1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży. czyli wg mnie dobrze zrobiłas że wzięłaś jeszcze jedną... tak na mój babski rozum ![]()
![]() |
![]() |
#902 |
Zadomowienie
|
Johambina, dziekuje za odpowiedz
![]() Pokierowalam sie wlasnie ulotka ![]() ![]() ![]()
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
Ja brałam przez pół roku Microgynon 21 i przytyłam przez ten czas 8 kg. Przez te pół roku miałam 5 razy stany zapalne pochwy. Jak poszłam do innego lekarza to się dowiedziałam, że miałam źle dobrane tabletki i przez to wszystkie skutki uboczne...;/
![]() |
#904 |
Zadomowienie
|
Tak to jest ze jedne tabletki nie sa dla wszystkich, ale na szczescie sa rozne wiec nie ma problemu. Ja narazie nie przytylam, czuje sie dobrze wiec jak narazie jestem zadowolona
![]()
![]() |
#905 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja sie boje ze jak przerwe to przytyję.. a podszas brania ani kilo nie przytyłam..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
bardzo się cieszę że znalazłam to forum, zawsze ceniłam wizażanki za obiektywizm i wiedzę.
otóż mam duży problem z microgynonem 21. biorę je około pół roku. na początku ucieszyłam się, bo odrobinę po nich przytyłam, co u mnie jest bardzo wskazane ![]() wcześniej przez dwa lata brałam yasminelle, ktore nie powodowały ŻADNYCH skutków ubocznych. były idealne.... tylko że o wiele za drogie. niestety nie stać mnie na nie i nie wrócę do ich stosowania. czy możecie się wypowiedzieć w tej sprawie? jakie tabletki ewentualnie mogłyby być trafionym wyborem? z góry dziękuję za pomoc.
![]() |
#907 |
Zakorzenienie
|
obawiam się, że nikt ci nie powie jakie tabletki będą dobre dla ciebie...
nawet lekarz tak do końca nie wie... najlepszym sposobem jest dojście do tego metoda prób i błędów.... na zasadzie jak nie te to inne.... niestety, może się okazać że trafisz za którymś kolejnym razem i będą ok... a może się okazać, że żadne nie będą dobre (albo będą powalać ceną....) życzę ci żebyś jak najszybciej znalazła odpowiednie dla siebie tabsy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 |
Rozeznanie
|
Dot.: tabletki antykoncepcyjne- RIGEVIDON
Może ktoś jeszcze się wypowie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Raczkowanie
|
Dot.: Microgynon
hej dziewczyny , moja gin. zapisala mi te tabletki i zaczelam brac i wyskakuja mi pryszcze na dekolcie, na twarzy czy to normalna reakcja organizmu,mam tez lekkie plamienie ale ogolnie czuje sie po nich dobrze ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
Raczkowanie
|
dziekować ;*
![]() Edytowane przez madziuniaaaaa Czas edycji: 2011-04-29 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluje pomyslu. Ty nie przedłużyłaś przerwę tylko całkiem odstawilas tabletki i powinnas pójść do ginekologa. Absolutnie nie możesz wziąć tabletki 13 dnia! Przerwy nie można wydłużać! Wlaściwie to powinnaś całkiem zaprzestać brania tebletek na jakieś 3 cykle- bo tak się zazwyczaj robi w takiej sytuacji. A do ginekologa powinnaś iść ponieważ 3 m-ce to minimum i czasem zaleca się dłuższe zaprzestanie brania hormonów - ile, to lekarz musi ocenić. Zalezy jak dlugo tabsy bralas i kiedy bedziesz miala kolejne okresy - nie łudź się cykl nie wroci do normy po miesiącu. Możesz miec okres nawet rzadziej niz raz na miesiac albo co 2 tyg. Zajrzyj na watek o odstawieniu tabletek to sie wszystkliego dowiesz.
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2011-05-02 o 19:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
o mój bosheeeee......
to nie lepiej było sobie skrócić przerwę o jeden dzień??? albo jeśli chodziło ci o przesunięcie @ to w ogóle wziąć dwa opakowania pod rząd...? nie raz tak robiłam i bylo ok...ale żeby 13dni nie brać to już jest, jak koleżanka powyżej napisala, odstawienie.... najlepszym wyjściem jest udanie się do gina i niech ci powie co dalej.....
![]() |
#915 |
Przyczajenie
|
aa, no to brawo dla mnie.
![]() ![]() kurcze... Poczekam, moze dostane okres jakos na dniach i wtedy zaczne brac je 'od nowa' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a serio.... kurcze, było najpierw podpytac a potem cudować bo sobie sama rozstroisz organizm..... ja microgynon biorę juz prawie 10lat, z dwoma przerwami na dwie ciąże i wróciłam do niego bo dla mnie jest ok ![]()
![]() |
![]() |
#917 |
amor vincit omnia
|
przerwę można skracać, ale nigdy wydłużać!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinnaś zacząć brać "od nowa" od nowego okresu, co najmniej od 3 okresu! Oczywiście zrobisz jak chcesz, ale ja bym własnym zdrowiem nie ryzykowała. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja bym poczekała do następnego krwawienia i zaczęła brać od nowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#920 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wenaa nie radzisz jej dobrze, tak jak pisaly poprzednie osoby uważam ze powinna duzo dluzej poczekac i przede wszystkim isc do ginekologa, nie wiem co to zapomysl przesuwanie okresu przez nie branie tabletek, wlasnie tym ze wezmiesz bez przerw opakowania zahamujesz okres, niekoniecznie calkowicie ale napewno nie robi sie dluzszych przerw miedzy opakowaniami w celu przesuniecia okresu, najlepsze co teraz mozesz zrobic to odstawienie tabletek na dluzszy czas. Ja biore microgynon od niedawna i jest mi z nim bardzo dobrze. pamietam ze tylko pierwszego dnia mialam mdlosci a potem juz normalnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 |
Raczkowanie
|
Ale ja tylko napisałam jak ja bym zrobiła na jej miejscu. Miałam kiedyś podobną sytuację, bo skończyły mi się tabletki a do lekarza nie miałam jak pójść więc nie brałam przez jeden cykl a potem lekarz kazał mi brać normalnie od następnego krwawienia. krwawienie było normalne o czasie i zaczęłam znów brać, było wszystko ok.
Pewnie,że najlepiej skonsultować się z lekarzem, ale tu a każda piszę swoje opinie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Rozeznanie
|
micro biorę już od 9 miesiecy, ale ostatnio duzo sie naczytałam, ze maja bardzo duza dawke hormonów, że sa przestarzałe. Generalnie nie mam zadnych skutków ubocznych, przytyłam max. 2 kg, nie mam humorków jak bo yasminelle no i są tansze. Jutro ide do gin i własnie zastanawiam się czy nie poprosić o zmiane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Przyczajenie
|
duzą dawkę hormonów ? kurcze zmartwiłąś mnie troche, zdałam sie na mojego gin i prosilam o tabletki z niezbyt duza dawka, hm no ale nic mi po nich nie jest i jestem bardzo zadowolona, wiadomo jednak ze trzeba sie liczyc z tym co bedzie za kilka lat;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Raczkowanie
|
rzeczywiście porównywając skład i z innymi tabletkami anty microgynon to jedne z tych, które zawierają duże dawki hormonów. wadą w tych starszych tabletkach jest też to, że każda tabletka ma taką samą dużą ilość tych hormonów, natomiast w nowszych tabletkach jest minimalna ilość hormonów, tak by najmniej szkodzić organizmowi. Dlatego tabletek typu microgynon nie należy przyjmować dłuższy okres czasu(pare lat).
No ale jeśli dobrze się po nich czujesz to na razie może nie ma sensu zmieniać? może po innych będziesz się czuła źle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i tez co lekarz to opinia.... mnie mój powiedział jak wyżej.... raz na rok robię proby watrobowe czy wszystko ok i póki co nie widze potrzeby zmiany tabletek.... skoro dzialaja jak mają działać, nic mi się po nich nie dzieje....
![]() |
![]() |
#926 |
Raczkowanie
|
mnie mój lekarz właśnie tak powiedział i przepisał mi Qlaire, cztery kolory tabletek i w każdym inny skład hormonów tak żeby jak najmniej szkodzić organizmowi, taki minus że są drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie!
Biorę już Microgynon prawie 2 lata, zaczęło się od torbieli na jajniku, po tabletkach się pięknie wchłonęła, a skoro nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych to zdecydowałam się je zostawić ku aprobacie mojego ówczesnego gina ![]() ![]() No i teraz muszę gnać do lekarza je zmienić albo odstawić anty.. Oprócz tego, że przytyłam 10 kg (wcześniej brałam Yasmin przez też ok. 2 lata i też przytyłam 10 kg), czyli w sumie już 20 ![]() ![]() ![]() Czuję się opuchnięta i "nieruchawa" a spać mogłabym 24h na dobę.. Chodzę spać 1 czy 2, a budzik o np. 11 nie jest w stanie ruszyć mnie z łóżka.. Również humory mam zmienne jak nigdy, raz tryskam szczęściem, za chwilę boję się ale sama nie wiem czego, przejmuję wszystkim tak bardzo że ciśnienie mi skacze, wymiotuję.. Chociaż nie wiem czy to nie ma innego podłoża ![]() A do tego zaczęłam obrastać jak małpa, wszystkie włosy mi szybciej rosną, na twarzy - broda, nad ustami, policzki - pojawiło się owłosienie. Dobrze, że jestem blondynką, bo włoski mają 1 - 1,5cm, zwłaszcza wąsik i broda. Usuwałam woskiem, na początku spokój na długi czas, lecz teraz po kilku dniach już odrastają. Na lini pępek - bikini pojawiły się ciemne, sztywne włoski, tak samo wokół sutków. Wszystko katuję pęsetą, ale ileż można? Poszłam do ginekologa na kasę chorych w Krakowie, to stwierdził, że sobie to wmawiam, a że utyłam i "owłosiałam" to taka moja uroda ![]() ![]() ![]() Edytowane przez marudek Czas edycji: 2011-05-07 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Przyczajenie
|
marudek, znajdź dobrego lekarza, najlepiej ginekologa endokrynologa. W Krakowie nie powinno być z tym problemu. Może te informacje Ci pomogą: http://www.hirsutyzm.fora.pl/przycho...rakowie,9.html (Od razu też zaznaczam, że niekoniecznie masz hirsutyzm, bo do ewentualnej diagnozy jeszcze dłuuuga droga, ale to forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy - stąd ten link)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie - ginekolog - badanie hormonów - odstawienie tabletek microgynom (spanie, brak chęci to ich wina). Ja już nie biorę żadnych anty ponieważ od nich dostałam alergi i astme
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 |
Rozeznanie
|
Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne
Dziewczyny a ja nie mam okresu w przerwach...
Miala tak ktoras?? bralam je 2 lata, i nagle przez 2 przerwy nie mam okresu wiec odstawilam na 2 miesiace, gdy wsztsko sie unormowalo znowu zacelam brac i znowu sie powtarza... w ciazy nie jestem juz to sprawdzilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.