|
Notka |
|
Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#901 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 833
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
spróbuj Alpecin C1 + tonik
#902 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Próbowa³a która¶ z Was odpowiednika Alpecinu z Rossmanna?
Nie staæ mnie teraz na Alpecin wiêc chyba kupiê ten inny szampon kofeinowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 941
|
ja dzisiaj zacze³am kuracje przeciwpasozytniczom vermoxem. lekarz powidzia³ ze to bardzo mozliwe ¿e przez gliste wychodza mi w³osy..
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 833
|
a d³ugo ³ykasz? ja w³a¶nie mam zamiar zacz±æ. do wszystkich proszków trzeba mieæ sporo cierpliwo¶ci...
#906 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 344
|
w³a¶nie takie tabletki czêsto trzeba ³ykaæ ok 3 miesiêcy ¿eby widzieæ poprawê
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 444
|
Cytat:
![]() nadmiar androgenów powoduje wypadanie w³osów....poszukaj info w necie i wybierz siê do gina/endokrynologa ![]() Androgeny to tzw. hormony mêskie. Do najwa¿niejszych nale¿y testosteron. W organizmie mê¿czyzn powstaj± w j±drach, u kobiet produkowane s± przez nadnercza i jajniki. Do najwa¿niejszych nale¿y testosteron , który na skutek przemian biochemicznych pod wp³ywem enzymu alfa 5 reduktazy przekszta³cany jest w bardzo aktywn± cz±steczkê. DwuHydroksyTestosteronu / DHT/. Substancja ta ma olbrzymi± si³ê niszcz±c± m. in w stosunku do mieszka w³osowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#908 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Mialam straszny problem ze zniszczonymi wlosami, okropnie mi wypadaly...
No i uwazam, ze najlepsze sa metody naturalne: - naturalne, ziolowe szampony, Cudowny jest takze szampon z aloesem. - domowej roboty odzywki, np. z zoltek jaj. - ziolowe plukanki, np. plukanka z pokrzywy. - picie pokrzywy - no i oczywiscie duzo witamin. Dzieki temu wszystkiemu moje wlosy sa juz naprawde odzywione i pelne blasku, no i co najwazniejsze - nie wypadaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 489
|
witam,
chcialam sie zapytac was co mam zrobic od pazdziernika zeszlego roku lecze moje wlosy poniewaz bardzo mi wypadaja, najpierw byly to plyny na recepte a teraz seboradin niger lotion. widze jak rosna mi male wloski ale normalne mam bardzo dlugie i sa strasznie rzadkie moje pytanie to czy mam obciac wlosy na takie do ramion i czekac az zgestnieja mi cale wlosy czy nadal mam nosic takie dlugie i denerwowac sie ze mam i ch tak malo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy podwyzszony kortyzol moze wp³ywaæ na wypadanie w³osów? Mam prawie dwa razy ponad normê. A do endokrynologa raczej siê nie dostanê w tym ¿yciu, moze moje prawnuki siê doczekaj± jak siê teraz zapiszê, wiêc nie wiem, co z tym fantem zrobiæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Wtajemniczenie
|
Jyyli, mo¿liwe.
Hormon ten jest zazwyczaj wydzielany przy stresie. Powiedz o której godzinie mia³a¶ go badanego, bo chyba powinno siê go mierzyæ rano, a potem wieczorem i patrzyæ jaka jest ró¿nica. |
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, do kogo teraz z tym pój¶æ i czy w ogóle s± jakie¶ leki obni¿aj±ce ten hormon. Moim zdaniem lekarz rodzinny powinien co¶ z tym zrobiæ, bo by³am u niego, ale sobie ola³ sprawê. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 824
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#914 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 342
|
tyneczka, mam tak samo przy ka¿dym myciu i czesaniu
![]() obielam w³osy z bardzo d³ugich na ca³kiem króciutkie. W³oski maj± teraz lekko, nie maj± obci±¿enia, my¶lê ¿e bêdzie lepiej. Ale tak mi ich szkoda ![]()
![]() |
#915 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Te¿ chcia³am, no ale matura w tym roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mo¿esz napisaæ jakie masz objawy podwy¿szonego kortyzolu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staram siê piæ wszelkie uspokajaj±ce zió³ka, nie zadrêczaæ siê, ale to jest u mnie tak, ¿e ja czujê strach zawsze, nawet jak nie mam siê czego baæ ![]() Ja moje i tak obciacham po maturze, bo siê buntuj± ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Wtajemniczenie
|
Jyyli, rozumiem.
Nie pomagaj± Ci pewnie leki uspokajaj±ce i zió³ka? Z w³asnego do¶wiadczenia wiem, ¿e to raczej pic na wodê. Podobno z naturalnych sposobów na obni¿enie kortyzolu pomaga jeszcze wit.C, kwasy t³uszczowe Omega 3, wapno... Zastanawiam siê tylko czy jak siê jest w ci±g³ym stresie to czy jak siê bêdzie bra³o te suplementy to czy obni¿± poziom, czy dopiero zadzia³a to jak siê cz³owiek uspokoi... ![]() Sama posz³a¶ na badanie kortyzolu czy zleci³ Ci je lekarz? |
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pijê olej lniany, wiêc kwasów t³uszczowych sobie dostarczam, wit. C mam w kompleksie witamin, ale spróbujê z wapnem. Pijê czasem na alergiê i bardzo dobrze siê po nim czujê. Sama posz³am na to badanie, gdzie¶ kiedy¶ przeczyta³am, ze warto zbadaæ, jak siê jest ci±gle zmêczonym. Lekarz rodzinny na moje wszelki pytania odpowiada³ "a kto to tam wie" ![]() Mi siê wydaje, ¿e suplementy mog± pomóc, ale trzeba siê po prostu samemu uspokoiæ. Mo¿e psycholog by w tym pomóg³, nie wiem. Ja najpierw zobaczê, czy da siê co¶ farmakologicznie zrobiæ z tym kortyzolem. Wypadaj±ce w³osy wydaj± siê byæ teraz ma³ym problemem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#922 |
Wtajemniczenie
|
Ja te¿ jaki¶ czas temu chcia³am sie wybraæ na badanie kortyzolu, ale stchórzy³am, bo wiedzia³am, ¿e bêdê mia³a go wysokiego co spowoduje u mnie jeszcze wiêkszy stres i jeszcze wy¿szy kortyzol
![]() Ciekawi mnie jednak co zawieraj± te leki typowe na zbicie kortyzolu, czy to znowu nie s± jakie¶ hormony ![]() Na pewno mam te¿ go podwy¿szonego, bo te¿ jestem bardzo czêsto zestresowana, ca³y czas zmêczona, a spaæ nie mogê. Je¶li chodzi o t³uszcz to ogólnie jestem szczup³a, ale na brzuchu mam go sporo wiêcej. Spróbuj z tym wapnem, ale szczerze powiedziawszy wydaje mi siê, ¿e te suplementy nie za du¿o dadz±. Id¼ lepiej do tego endokrynologa, powinien co¶ poradziæ. Ile masz dok³adnie tego kortyzolu? |
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam kortyzolu 36 (z jakim¶ kawa³kiem), a norma podana na wyniku to 19. Czyli prawie 2 razy wiêcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Wtajemniczenie
|
A w jakich jednostkach to by³o mierzone?
Jak szuka³am norm kortyzolu rano to znajdowa³am normy( w podobnych warto¶ciach) do 25, a nawet d0 50. Wiêc mo¿e nie jest a¿ tak ¼le. Mo¿e Twoje normy by³y dostosowane do godz.10 ![]() Jeszcze ciekawi mnie czy niedoczynno¶æ tarczycy podnosi poziom kortyzolu, czy obni¿a( bo podobno ma to zwi±zek). Przeczyta³am na internecie i takie wersje i takie. Jednak to przecie¿ przy niedoczynno¶ci siê jest zmêczonym i podenerwowanym, wiêc chyba powinno to podwy¿szaæ poziom kortyzolu ![]() P.S. Ile kosztuje badanie kortyzolu? |
![]() ![]() |
![]() |
#925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ka¿dym razie na pewno ma to zwi±zek z tarczyc± ![]() U mnie kosztowa³o 20 z³. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
Ale Ty chyba nie masz problemów z tarczyc±?
(Tak swoj± drog± to ciekawe, ¿e kiedy mia³am robione badanie TSH w okresie silnego stresu to by³o one wy¿sze ni¿ w okresie kiedy by³o ok. Ciekawe czy to ma zwi±zek z kortyzolem i czy TSH tak mo¿e siê zmieniaæ pod wp³ywem stresu...) |
![]() ![]() |
![]() |
#927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Wtajemniczenie
|
Mo¿esz zbadaæ, ale wydaje mi siê, ¿e te¿ bêdziesz mia³a w normie, je¶li inne wyniki zwi±zane z tarczyc± masz ok.
No w³a¶nie z tym leczeniem hormonów nie jest tak fajnie i nie ka¿dy dobrze znosi takie leczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#929 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 30
|
Ja te¿ ju¿ mêczê siê z wypadaniem w³osów od ca³kiem dawna choæ dla mnie to by³o ca³kiem normalne. Moja ciocia jest fryzjerk± i mówi³a mi, ¿e wypadanie w³osów w wieku dojrzewania to normalka z reszt± norm± jest 100 w³osów dziennie wiêc siê tym nie przejmowa³am.
Jednak pó³ roku temu wykryto u mnie powa¿n± niedoczynno¶æ tarczycy i niestety jednym ze skutków ubocznych jest wypadanie w³osów no i powa¿nie podesz³am do sprawy. Tym bardziej, ¿e je farbuje od 2 lat. Nasilone wypadanie w³osów zauwa¿y³am pare miesiêcy temu. Mój endokrynolog powiedzia³, ¿e to normlane , ¿e wypadaj± te w³osy os³abione przez tarczyce i zanim to siê wsyztsko zregeneruje minie co najmniej pó³ roku ![]() ![]() Dokupi³am do tego wsyztskiego jeszcze waxa i stosuje raz na 5 dni. A po ka¿dym umyciu stosuje od¿ywkê Fekkai Protein RX - która jest genialna ![]() Tak¿e to mój sposób na wypadaj±ce w³osy choæ to dopeiro pocz±tek kuracji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 344
|
chodzê do endokrynologa i dosta³am teraz diane 35 na w³oski na piersiach. ale nie powiedziano mi nic na temat wypadania! a wspomina³am kilka razy o tym! teraz idê z wynikami hormonalnymi do ginekologa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.