|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta paleo.
ja tak mam jak wymysle jakas potrawe ktorej wszystkie skladniki sa paleo ale calosc wychodzi taka pyszna ze wydaje mi sie ze to napewno nie jest zdrowe...schiz
![]() znow sie uzaleznilam od kawy...uwielbiam! planuje wiosenne oczyszczanie za tydz (na 3tyg), calkowicie czyste paleo. teraz troche oszukuje, zgodnie ze wskazowkami z bloga tluste zycie zeby nie byc zbyt konserwatywnym bo to i tak nie wyjdzie na zdrowie (glownie psychiczne) co do jedzenia orzechow i bolu brzucha, a braku objawow po orzechach moczonych, to wtedy usuwa sie wiekszosc kwasu fitynowego i dzieki temu nie ma az takich szkodliwych skutkow u mnie na wadze stoi albo lekko rosnie, a figura sie poprawia. wymiary tez stoja. o co kaman?
|
|
#902 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#903 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Przekleje jak wroce z pracy
![]() Edit: Tzn. ten link do dziennika posilkow. Nie ogarniam mobilnego wizazu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-03-21 o 10:10 |
|
|
|
|
#904 | |
|
Raczkowanie
|
proszę:
http://www.darkthorn.republika.pl/cp.htm Serwer 2 działa na pewno, trzeba tylko wpisać kod z obrazka i odczekać 60s. ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
![]() Ćwiczeniami tak bardzo mocno się nie przejmuj. Podobno 70% sukcesu to dieta, a goście na LC twierdzą, że nawet 90% Tzn. ja nie neguję zalet aktywności fizycznej, ale w niektórych wątkach na forum Fitness panują obsesje typu "muszę ćwiczyć 5 razy w tygodniu" albo "muszę zjeść serek wiejski zaraz po treningu, bo inaczej spalę mięśnie". (Tak, to drugie to autentyk z wizażu sprzed kilku miesięcy )
|
|
|
#905 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#906 | |
|
Zadomowienie
|
Gdzie najlepiej wyliczyć sobie zapotrzebowanie kaloryczne? Jestem na U.
Od kilku dni testuję na sobie jedzenie śniadań i niestety nie mogę ich jeść, bo już o 8 jestem cholernie głodna i czuję się ospała.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-21 o 23:11 |
|
|
|
|
|
#907 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że ogólnie tak baaardzo powoli mi ubywa tu i tam, ale nie że niknę, tylko właśnie figura się poprawia, jakby ujędrnia?---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
Bardzo ciekawe, co piszesz o węglach, może powinnam sprawdzić. Na pewno mam skoki cukru jak przesadzę z produktami mocno słodkimi, dlatego po kilku próbach z używaniem daktyli do słodzenia stwierdziłam, że wolę ich nie kupować... Jak gotuję to wolę dodać tę jedną łyżkę cukru na całą porcję ciasta czy deseru, bo wiem że zjem to w wielu małych porcjach. A jak mam w domu daktyle to nie mogę się oprzeć, żeby się nimi nie objeść w efekcie jest sugar rush a potem dołek. Ale mam wrażenie, że surowe owoce albo np. gotowane jabłka mi tego nie robią.
|
|
|
#908 |
|
Raczkowanie
|
Mój tyłek też się poprawił bez ćwiczeń praktycznie
Mięśnie klaty i skośne brzucha też mi wyszły na wierzch po raz pierwszy w życiu. Widać je nawet pod zimowym tłuszczem. I powiem Wam, że o ile paleo zaczęłam głównie z ciekawości, to w końcu się przekonałam, że to nie jest "tylko" jedna z wielu diet. Najwiekszy argument za paleo to niezmienny BF% mimo prawie 3kg na plusie Ale i tak muszę trochę zrzucić, bo najlepsze ciuchy lekko uciskają ![]() A z daktylami, rodzynkami i figami mam to samo - w domu nie poleżą. Też używam cukru jak muszę coś dosłodzić. Z reguły jest to łyżeczka na słoik domowego majonezu albo na gar pomidorowej. Jedna paczka cukru stoi u mnie już drugi rok
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-03-23 o 10:13 |
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
cwicze, choc juz nie tak intensywnie jak kiedys, 3-5xtydz, co w stylu zwowow (czesto wlaczam skakanke bo fajnie meczy i zauwazylam ze schudly mi lydki
), cwicze z kettlami,a teraz wlaczylam rower i spacery. juz nie mam takiego cisnienia na cwiczenia, bardziej skupiam sie na zdrowej diecie i relaksie. kiedys potrafilam zjesc duzy owocowy jogurt i potem zrobic godz intensywnego cardio (insanity lub turbo fire) i bylam przekonana ze to byl super posilek przedtreningowy i super trening ![]() po zwazeniu sie po 2 tyg i zmierzeniu jest mniej na wadze i w wymiarach zdecydowalam sie na kawe lavacca (nie wiem jak sie pisze...) w ziarnach. bede ograniczac ale raz na jakis czas i tak wypije, to chyba lepiej taka niz rozpuszczalna nie? lubie ja bo jest taka gorzka mam dla was super przepis na deser dzis zrobilam. dwie lyzeczki zelatyny rozpuscic w niewielkiej ilosci wody dodad mleko kokosowe (mialam domowej roboty) dodac kakao ewentualnie cos do poslodzenia, miod, ksylitol,daktyle wymieszac i do lodowki ja nie dalam nic do poslodzenia i wyszlo takie wytrawne, ale smakuje jak puding ze sklepu
|
|
#910 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Polecam do chrupania nawet na sucho, jak ktoś lubi gorzko. A fusy to superwygładzajacy i supernawilżający peeling - ale trzeba sie potem dokładnie wymydlić własnie ze względu na sporą zawartość tłuszczu ![]() Robię identyczny pudding, tyle że na śmietance kokosowej 25%. Też bez cukru
|
|
|
#911 |
|
Zadomowienie
|
No i złamałam się. Wróciłam do zbóż
|
|
|
|
|
#912 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja lubię się czasem zresetować jakąś owsianką czy orzechami ziemnymi i zobaczyć, co się dzieje. Z reguły nic strasznego, ale wzdęcia murowane Ale rozumiem Cię. Jak ostatnio złamałam LC, to czułam się jakbym sama siebie zawiodła, mimo że skutki odstępstwa były głównie pozytywne...A co do ciągot na zboże, to miałam już wczoraj wrzucić to: http://www.ruled.me/?s=mug+cake Wiem, że to w sumie nic nowego, ale jak dla mnie to najlepszy przepis na mug cake pod kątem proporcji, smaku i zasad LC. Przepisy sa raczej primal niz paleo, ale ten ser zawsze można pominąć Słone i pikantne mug cakes są świetne. Wychodzą mi z każdej mąki orzechowej, z mielonych wiórków czy sezamu też.
|
|
|
#913 |
|
Zadomowienie
|
No niestety nie jedna
Ale ja się nie poddaję. Wiem, że tych wpadek będzie jeszcze trochę, ale może w końcu się uda
|
|
|
|
|
#914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#915 |
|
Zadomowienie
|
jak miło, że podciągnęłyście wątek, bo nie było co czytać pośród tych wszystkich owsianek i jogurcików
fajne te mug caki
|
|
|
|
|
#916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już parę dni temu chciałam podbić, ale praca, praca, ciągle praca Wątków IF i LC nie podbijam, bo i tak ciągle wracamy tutaj ![]() Ja robiłam mug cake i na mielonych wiórkach, i na mące kokosowej - obie opcje się sprawdzają. Z tym, że do mąki warto dodać dodatkową łyżkę oleju i tłuste mleko albo śmietankę koko, bo jednak w mug cake tłuszcz to podstawa. Nie polecam dodawać wody, bo się za bardzo rozpada, przynajmniej w moim wykonaniu
|
|
|
#917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cóż jak możesz to raz na jakiś czas zboża nie zaszkodzą. Lepiej zostać na jedzeniu 80/20 niż porzucić zdrowe jedzenie na zawsze. |
|
|
|
|
|
#918 |
|
Zadomowienie
|
Wiem. Na razie będę robić sobie poniedziałki bez zbóż, a potem zobaczymy. Oczywiście w pozostałe dni zbóż będę starała się jeść mało.
|
|
|
|
|
#919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() już wiem, co będzie dziś na kolację tylko muszę wymyślić z czym, bo ostatnio w moim Rossmanie nie ma pomidorów suszonych, a do innego mi się nie chce jechać z tłuszczu to pewnie dam więcej masła, o ile olej koko jem z rozsądku, to masło mogłabym dodawać wszędzie i w każdej ilości ![]() a powiedz jeszcze, dodajesz zamiast proszku sodę? bo ja ostatnio do placków dodałam i były gorzkie, nie wiem, czy za dużo jej dałam, czy co
|
|
|
|
|
|
#920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na mnie bardzo mocno działa to, że nie jedząc zbóż nie mam alergii na pyłki ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- proszek można kupić bezglutenowy, ale ja nie jestem zwolenniczką takich wynalazków więc dam odrobinę sody i najwyżej będę miała gluta zamiast wyrośniętego mug cake'a |
|
|
|
|
|
#922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym męczy mnie monotonia posiłków.
|
|
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
gdzie? podlinkuj.
Z monotonią da się walczyć, co do ceny to niestety, ale paleo jest bardzo drogie ;( |
|
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam chwilowy kryzys. Genralnie trzymam się paleo, wpadek nie traktuję jako wpadki, bo nie mam oczekiwań, że do końca życia będę jeść idealnie, czy coś. Kłopot w tym, że wg mnie na paleo są produkty zakazane, dozwolone i wskazane. No i niestety mam okresy i to dość długie, gdzie wracam do tych dozwolonych zbyt często - typu owoce, mąki orzechowe (kilka omletów z bananai na tydzień) i tak dalej. Najlepiej się czuję jak mam naprawdę dużo warzyw i tłuszczu, kiszonek za bardzo nie lubię no i nie przejadam odpowiedniej ilości warzyw i często ciężko mi je zwyczajnie w siebie wmusić... Teraz ugotowałam kapuśniak, żeby połączyć warzywa z kiszonkami. Mam nadzieję, że będzie zjadliwy... a może powrzucałybyśmy tu albo stworzyły wątek z jadłospisami? Może nie będzie super kreatywny z takim kapuśniakiem, ale zawsze fajnie poczytać, co tam inni jedzą.
|
|
|
#925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#926 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#927 |
|
Zadomowienie
|
Akot,
zakładaj i dawaj linka, we dwie sobie będziemy pisać ja chcę schudnąć trochę i chudnę pwoolutku jak się trzymam super zdrowego paleo ( albo to moej wyobrażenie) i wątek mnie zmotywuje. Gdzie indziej nie mam co pisac, bo my jednak za specyficznie jemy.
|
|
|
#928 |
|
Zadomowienie
|
co do cen, to bez przesady, może i drożej niż chleb, ale też odpadają np. wędliny i cała masa gotowych produktów, które swoje kosztują
a nie trzeba jeść codziennie polędwicy wołowej czy halibuta, podroby są tanie, niektóre ryby też (świeży śledź czy makrela to jakieś 10-15zł/kg, jak mieszkacie nad morzem, to w każdym rybnym, jak dalej, to w Makro) ![]() warzywa korzeniowe to świetne źródło węgli - seler, marchew, buraki - taniocha kapusta tak samo, inne warzywa lada chwila będą tanie
|
|
|
|
|
#929 |
|
Rozeznanie
|
też jestem za wątkiem z przepisami
|
|
#930 |
|
Zadomowienie
|
Ja to wiem, tylko brakuje pomysłów, właśnie takich jakie wymieniłaś
![]() To odstawiam zboża, ale zostawię ryż i zobaczę jak moja skóra i jelita będą reagować. Jak ten wątek z przepisami nazwać? Paleo przepisy? Ja bym nie chciała by to było czyste paleo, bo na takie nie jestem gotowa.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

nie mogę go odszukać

Ale i tak muszę trochę zrzucić, bo najlepsze ciuchy lekko uciskają 
Ale ja się nie poddaję. Wiem, że tych wpadek będzie jeszcze trochę, ale może w końcu się uda