![]() |
#901 |
Raczkowanie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cześć Dziewczynki
![]() Ja już wracam z nowymi wieściami, oficjalnie jadę jako Au-Pair'ka do CASTELLDEFELS przy Barcelonie. Wyjeżdżam 29 czerwca i powiem szczerze, że zaczyna się we mnie pojawiać dreszczyk emocji ;p Chcialam Was zapytać o parę rzeczy. Mam tam głównie uczyć dziewczynkę (9 lat) angielskiego. Czy Wy przygotowujecie dzieciom jakieś materiały itd? Tzn jakiś plan w jaki sposób je uczyć itd? Nie za bardzo wiem, jak to ugryźć, a chcialabym, żeby jednak sie czegoś nauczyła, ale przede wszystkim przez zabawę, żeby to były wesołe doświadczenia. Może znacie jakieś fajne techniki nauki dzieci, ma ktoraś z Was już jakies doświadczenia w tej kwestii? Pozdrowienia ![]() Edytowane przez Suzzi11 Czas edycji: 2012-05-21 o 23:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
Wow, koło Barcelony, super!
![]() Ja mam pytanie do dziewczyn które znalazły już rodzinki i mają konto na apw. Co z nim robicie? Usuwacie? Odrzucacie oferty? Piszecie na profilu, że już znalazłyście rodzinę? Szczerze to nie wiem, czy jeśli usunę konto to będę mogła założyć sobie kolejne np za rok, szukając kolejnej rodzinki na wakacje(oczywiście jeśli tegoroczne doświadczenie nie będzie traumatyczne ![]()
#903 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A poza tym nie najeżdżaj tak na nas, bo nic nie wiesz a oburzasz się, że traktujemy to jako pracę zarobkową, piszesz,że jak na 20 godzin pracy to dużo, a skąd wiesz, ile będziemy miały godzin pracy? Ja nie traktuję tego zarobkowo, ale jak miałabym spędzić rok poza domem to chciałabym mieć dobre warunki i nie martwić się , że za chwile mi na coś zabraknie. Każda rodzina ma inne wymagania, jedni są ok, a drudzy szukają sprzątaczki, pomywaczki i niewiadomo czego jeszcze za grosze. Więc nie wkładaj wszystkiego do jednej szuflady. Edytowane przez Oksymoronka Czas edycji: 2012-05-22 o 00:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy ja kogos najedzam? albo sie oburzam ?? (tez radze czytac dokladnie ![]() ![]() Stwierdzilam po prostu fakty - rodziny oferuja przewaznie takie stawki. UK jest bardzo popularne wsrod operek - tez fakt. I rodziny moga przebierac. W pierwszej rodzinie mialam gole 70 f. W dugiej 90 -ale wlasnie bardziej zajmowalam sie domem (80% czasu). Kwiestia raczej czy sa adekwatne do obowiazkow i pracy. Niektore wiecej..ale wlasnie za wiecej godzin, dodatkowa prace, czyli przewaznie dodatkowe sprzatanie..I wydaje mi sie ze babeczka zaoferowala ci uczciwy uklad - chcesz wiecej kasy to na nia zapracuj dodatkowo. Co ci widac nie w smak. Kwestia czy ci na cos zabraknie czy nie to raczej kwestia gospodarnosci a nie zarobkow ![]() To, ze ktos jest dziany obliguje go tym samym do oferowania operce wysokiej stawki??..no prosze cie... ![]() Te marne 60-70 f to nie jest jak piszesz na twoje utrzymanie (rodzina ci takowe zapewnia ) ale kiszonkowe na twoje przyjemnosci i inne osobiste wydatki. Edytowane przez banana84 Czas edycji: 2012-05-22 o 01:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#906 |
Rozeznanie
|
według listy z 1 postu, porozsyłałam maile ok miesiąca temu do wielu rodzin, ale niestety cisza jak makiem zasiał. I tak do końca nie wiem, co robić, żeby się udało...
|
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o nauke...najlepsza i przynoszaca najwiecej efektow i bez jakiegos wiekszego wysilku z Twojej strony oraz ze strony dziecka, to po prostu nauka w codziennym zyciu. Tak samo Ty pewnie najwiecej hiszpanskiego nauczysz sie sluchajac, rozmawiajac....a nie siedzac nad ksiazkami. Po prostu mow do dziecka... ![]() Ja moje dzieci mialam polskiego uczyc, nie siedzialam z nimi przy stole z materialami. Bawilysmy sie, rozmawialysmy ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zdjecia masz, z dzieciuszkami najlepiej? Jakie masz preferencje, gdzie i na jak dlugo chcesz jechac? Co napisalas w profilu? A co do ostatnich postow nt kasy... Ja odsylam do zrodel, do slownika, wikipedii, google...i radze zobaczyc, czym jest au pair i jaki jest glowny cel. To bedzie odpowiedz na wszystko. Najpierw radze sie zastanowic, na czym Wam zalezy- kasa, jezyk, zwiedzanie? Jesli kasa, radze od razu znalezc sobie dodatkowe bbs i dobrze zaplanowac wydatki. I...uwierzcie, jak banana pisala....jesli sie dobrze zaplanuje swoje wydatki, to nawet z niewielkim kieszonkowym mozna sie dobrze bawic. W tej " pracy" trzeba sobie ustalic, co jest wazniejsze i wg tego sobie wszystko zorganizowac...pamietajac jednoczesnie, ze To wasza przygoda zycia, i jesli chcecie odkladac kase na studia czy cokolwiek innego, to radze znalezc cos bardziej oplacalnego. Oczywiscie, wszystko mozna zrobic, ale to kwestia wyrzeczen .
![]() |
#908 |
Raczkowanie
|
dziewczyny... rodzina wysyla do was aplikacje i co im piszecie w tej pierwszej wiadomosci? O co pytacie na poczatku?
Bo ja chyba odstraszam wszystkie rodziny... Teraz dostalam aplikacje i postanowilam posłuchac was ![]()
#909 |
Przyczajenie
|
Witam Was, moje drogie!
![]() Również jestem przyszłą operką poszukującą rodziny przez apw i mam do Was pytanie. Znalazłam rodzinę na północy Niemiec, wręcz baaardzo bardzo na północy, bo aż na granicy z Danią, mieszkają oni na wsi, 6 km do najbliższego miasta, troje dzieci w wieku 4, 6, 9 lat, oferuję 300e, ubezpieczenie i opłacenie kursu w 50%. Samodzielnie za kurs musiałabym zapłacić 70e, dodatkowo przejazd, bilet miesięczny też musiałabym wykupić samodzielnie, ponieważ pytając o to, czy oni "sponsorowaliby" mi taki bilet, odpisali, że poprzednie operki jeździły na kurs i do miasta rowerem i to było takie "spontaniczne". ;/ Co sądzicie o takich warunkach? Dodam, że w grę wchodziłby wyjazd na rok. |
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Zadomowienie
|
Zima tez na tym rowerku trzeba pomykac?:P
Zalezy od twoich upodoban - jesli pasuje ci wioska i lubisz sie troche zmeczyc to ok;-) Ja tam sieibe na rowerku bym nie widziala - chesz isc na imprezke - to trzeba pedalowac 12 km, na zakupy to samo, cos zalatwic tez - i nie wazne jaka pogoda ![]() Chociaz koleznka tez beda operka tak dojedzala do innego miasteczka na kurs - ale byla wlasciwie na granicy holandii gdzie klimat troche korzystniejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Przyczajenie
|
Noo własnie też o tym myślałam. Klimat raczej niekorzystny jesiennym przejażdżkom na rowerku, a jeśli już chce się jeździć czymś bardziej krytym typu "autobus", to kilkanaście takich jednorazowych wyjazdów trochę kosztuje.
![]() A orientujecie się może, jak wyglądają mniej więcej ceny takich miesięcznych biletów? |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Rozeznanie
|
Dzięki
![]() ![]() Jeszcze co do zarobków: troszkę mnie to dziwi wiecie? Kiedy ja opisałam swoją rodzinkę było "super oferta", "zazdroszczę" itp, a będę dostawać 340€ miesięcznie. Wiem, że nie ma sensu przeliczać innych walut na złotówki, ale jeśli chcecie coś odłożyć, to 70£ wychodzi więcej niż 85€ ![]() Myślę, że czas trochę zmienić swoje wyobrażenia i nie szukać na siłę "wymarzonej" rodzinki, bo można takiej nie znaleźć i się nieźle rozczarować. Wiadomo, każda au pairka chciałaby mieć 150£ na tydz za 20h pracy, opłacony kurs, przelot i pokój z widokiem na morze ![]() ![]() (zmieniłam podpis ![]() ![]()
![]() ![]() They make it look so easy. Connecting with another human being. It's like no one told them it's the hardest thing in the world. Edytowane przez _Japonka_ Czas edycji: 2012-05-22 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#915 | |||
CORELIPS
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Oho, dostałam trochę pozytywnych odp na moje req, wieczorem to ogarnę <NADZIEJA> ![]() aaaaaa.. podpis! oficjalna szczęściaro! rozumie się, że będziesz pisała jak dotrzesz na miejsce swoje pierwsze wrażenia ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#916 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z tym gospodarowaniem też nie można się nie zgodzić, to zależy od Ciebie czy wydajesz pieniądze na każdą zachciankę, czy odmawiasz sobie przyjemności i oszczędzasz, stawka nie ma tutaj nic do rzeczy. Można coś zaoszczędzić mając 60f na tydzień, można zaoszczędzić mając 110f, wszystko zależy od CIEBIE. U mnie hostka jest współwłaścicielką firmy marketingowej, host jest dyrektorem, pracuje w grafice i buduje strony www, czy to oznacza, że powinni mi płacić przynajmniej 160f za opiekę nad 2 dzieci ? To jest zależne od ich dobrej woli, a nie od tego ile sami zarabiają.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Skoro i tak szukasz rodziny, która zaoferuje min. 100€ to nie masz mi czego zazdrościć ![]() Oczywiście, będę zdawać relacje, jeśli ktoś będzie zainteresowany czytaniem ![]() Wczoraj dostałam zdjęcie domu hostów, chciałam Wam pokazać, ale jakiś błąd mi wyskakuje ![]() ![]()
![]() ![]() They make it look so easy. Connecting with another human being. It's like no one told them it's the hardest thing in the world. Edytowane przez _Japonka_ Czas edycji: 2012-05-22 o 14:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Rozeznanie
|
tak, jasne, zgadzam się z dziewczynami, że nie jest to wyjazd typowo zarobkowy, moge tez zaplacic za bilety, bo nie wymagam od nikogo, zeby placil, jezeli jade tylko na wakacje. Ale z drugiej strony 50 euro na tydzien, 1 dziecko, prace domowe to chyba tez nie na tym polega. Ponadto to jest okres wakacyjny i PODEJRZEWAM, ze spedzalabym z dziewczynka duzo czasu. Do tego, nie mieszkali oni w jakims wiekszym miescie, tylko na jakichs przedmiesciach, co laczy sie dodatkowo z kosztami za autobus itd. Jezeli zaoferowalaby mi 70 euro bez niczego bym sie zgodzila, ale jak dla mnie 50 euro to przesada... :P
#919 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
MUTD zgadzam się z Tobą
![]() ![]() ![]() ![]()
Blog podróżowo-dietetyczno-przemyśleniowy ![]() Edytowane przez gorzala Czas edycji: 2012-05-22 o 17:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Właśnie przeżywam jakiś moment zwątpienia... Gadałam dziś z kumpelą, która stwierdziła, że mi zazdrości odwagi, że ona by się bała na coś takiego pojechać, itp. I jakoś całą tą odwagę mi odebrało... Niemoc mnie ogarnia, ciężko mi podjąć decyzję odnośnie rodziny... A wiem, że muszę zdecywować szybko, bo trzeba by lot bukować.
Boję się wyjazdu, ale jeszcze bardziej tego, że jednak nic z tego nie wyjdzie... |
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#923 |
Rozeznanie
|
kurcze, dziewczyny, musimy mysleć pozytywnie!
![]() ![]()
#924 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli będzie naprawdę źle, to możesz opuścić rodzinkę, nikt siłą nie może Cię tam trzymać. I przynajmniej powiesz sobie, że byłaś i próbowałaś.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Raczkowanie
|
http://www.work-and-travel.pl/27.0.html
biedne są dziewczyny, które się na to zdecydowały... :~ |
![]() ![]() |
![]() |
#926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- 750 zł za pośrednictwo lol..
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
i 200 funtów za przymusowy kurs angielskiego : D
|
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Zadomowienie
|
A ja jestem w kropce. Moja przyszła (chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko dalej pozostaje dylemat dotyczący wyboru rodziny, bo... obie są świetne! Gadałam z potencjalnymi hostami i są bardzo pozytywni! Naprawdę ciężko mi będzie powiedzieć któremuś, że wybrałam, inną rodzinę... I takie pytanie mam, może trochę dziwne: czy powinnam wybierać rodzinę ze względu na tatów czy na dzieci? ![]() ![]() No i czym się bardziej sugerować, hostem czy dziećmi? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
very nicee> odpisz jak Ty uwazasz, zebys pozniej nie zalowala po prostu
![]() bubbles> a to w dwoch roznych miejscach czy ten sam kraj? (nie sledze watku od jakiegos czasu ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.