![]() |
#901 |
Przyczajenie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Cześć
![]() Mam nadzieję, że się nie pogniewacie za wtrącenie, ale pomyślałam, że kto jak kto, ale filolożki będą najlepiej zorientowane w podobnej materii... ![]() Dostałam się w tym roku na języki stosowane na UŚ (ang + francuski). Chciałabym się dowiedzieć czy na początku roku akademickiego dziekan dopuszcza przeniesienie się na pokrewny kierunek w obrębie wydziału? Bardzo zależy mi żeby przenieść się na filologię francuską i jestem ciekawa czy mogę liczyć na coś takiego czy raczej powinnam nastawić się na pozostanie na stosowanych. Skrótowo tłumacząc zaczynałam już ten kierunek w innym mieście, i bardzo chciałabym do tego wrócić. Francuski co nieco znam, miałabym kilka zaliczonych przedmiotów do przepisania, jednak matury z francuskiego nie pisałam przez co w rekrutacji udziału wziąć nie mogłam. Może są tu studentki UŚ, które orientują się czy jest szansa coś takiego załatwić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moja koleżanka przenosiła się z germanistyki na rusycystykę i załatwiła to na początku roku akademickiego bez najmniejszego problemu, natomiast nie wiem jak wygląda to dokładnie z maturą, ponieważ na rusycystyce liczył się każdy język nowożytny zdany na maturze, a na francuskim tylko francuski; ale jak sama mówiz, miałaś już coś z francuskiego zaliczone więc nie powinno być z tym jakiś nieprzyjemności, śmiało próbuj ![]() Stosowane na UŚ to hardcore, podziwiam i trochę zazdroszczę, bo tam naprawdę można się porządnie języków nauczyć ![]() Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-08-20 o 13:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Przyczajenie
|
czyli jest szansa, dziękuję za odpowiedź
![]() Mam różne przemyślenia co do stosowanych. Trochę kuszą możliwościami, trochę napawają lękiem. Nie czuję się na tyle dobra w angielskim i wiem,że początek będzie trudny. W programie jest też spory blok literatury, która dużo bardziej kręci mnie jednak w wersji francuskiej. Zarazem wolałabym nie wałkować znowu od podstaw francuskiego, tylko się rozwijać (a ten hiszpański, marzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze trochę czasu do namysłu, ale po przejrzeniu programów obu kierunków bardziej interesujący, dla mnie, jest jednak francuski tłumaczeniowy. Chociaż ten podział na grupy to też spora zaleta stosowanych, także jeśli z przeniesieniem się nie uda to będzie to jakiś kompromis.
![]() Dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Zadomowienie
|
Bo ja to chyba pisałam Kamiliah w PW, ale to żadna tajemnica. Przenoszę się do krakowa na UJ, też na język rosyjski. Gdyby nie akcja, którą nam na USiu wywinęli w tym roku to bym pewnie została, ale po tym, jak nas na semestr zostawili z połową godzin rosyjskiego w stosunku do tego, co powinno być, to stwierdziłam, że miarka się przebrała
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie do studentek anglistyki , macie jakieś rady jak na początek nie zwariować na tych studiach ? ^^ bo z pewnością po I tygodniu będę przerażona i ogłupiona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
![]() Na pewno przyłóż się do nauki od samego początku - będzie Ci łatwiej, nie narobisz sobie zaległości. Oczywiście bez popadania w skrajność - na przyjemności musi być czas, zwłaszcza na początku, bo później rozkręcają się kolosy i inne sprawy przedsesyjne ![]() ![]() Nie przejmuj się małymi potknięciami - pierwsza 2, wredni wykładowcy itp. ![]() ![]() Podstawa - dobra organizacja! Musisz sobie wszystko rozplanować, bo inaczej będziesz miotała się między jedną rzeczą a drugą i żadnej nie doprowadzisz do końca. Ja wyznaję zasadę - lepiej umieć na 1 kolos bardzo dobrze, niż na 2 średnio ![]() Niech Cię nie przytłoczy ilość tekstów do przeczytania i rzeczy do zrobienia ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze jedno - wykładowcy mogą straszyć ![]() ![]() ![]() I pierwszy tydzień jest najprzyjemniejszy ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Hejsterskie filolożki
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Hejsterskie filolożki
seductive dziękuje za rady , nie wiedziałam że są streszczenia do tych książek . ^^ Ale dziwi mnie jedno , po co wykładowcy każą czytać w oryginale skoro są polskie wersje :O nauka słówek , czy o co chodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, każda forma poszerzenia swoich wiadomości, oczytania się i osłuchania z językiem jest dobra. I czytanie w oryginałach jest bardzo pomocne przy nauce języków. Podobnie jak słuchanie muzyki w oryginale, czy oglądanie filmów bez lektora. Jednak w naszym systemie studiów za mało jest czasu, a za dużo materiału, który trzeba zrealizować, np. u nas na każde zajęcia z historii literatury (czyli co tydzień) trzeba było przeczytać jedną książkę wg planu zajęć. I nawet chcąc to zrobić to się nie da, bo jedna książka ma 100 stron, a inna 1000. Dlatego warto ogarnąć ile objętościowo mają książki i sobie po prostu podzielić na te, które przeczytasz i na te, które sobie darujesz i przeczytasz streszczenie i opracowanie. Są też książki, których streszczeń po prostu nie ma, bądź są trudnodostępne i to też trzeba wcześniej ogarnąć. Ja jestem z tych osób, które muszą mieć wszystko zorganizowane, dlatego ja na wakacjach zawsze sobie sprawdzałam cały spis książek na literaturę i zaczynałam czytać. Fakt, że ja czytam większość książek w formie ebooków, więc z dostępem nie jest tak trudno jak w biblitece (gdzie czasem trzeba miesiącami na coś czekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zresztą, ja II rok teraz stosowanych rozpoczynam i bardzo polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wybacz, ale takie podejście mnie zwyczajnie zabija. Jak to po co? Sama nauka praktyczna absolutnie nie wystarcza, to po pierwsze. Po drugie, czytanie w oryginale bardzo poszerza zdolności językowe, a nierzadko książka w oryginale ma innych charakter, inaczej się ją czyta niż samo tłumaczenie, które choć najlepsze, nigdy oryginałem nie jest i nie odda ksiązki w pełni. Poza tym jeśli masz czas, czytaj właśnie oryginały. To bardzo poprawia zdolności językowe, czujesz, że znacznie więcej temu językowi poświęcasz. Uwierz mi, że nie czytając w oryginale wiele się traci. Jesli będziesz miała na to czas (bo na literaturze często lektury nas zawalają plus dodatkowe przedmioty) to naprawdę łap za oryginnalną wersję językową, bo naprawdę praktyczna to za mało i wyjdziesz po studiach jak połowa moich znajomych, którzy na 3 roku nie rozumieją prostego opowiadania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Ha ha ha ha ha
|
Wygląda na to, że niedługo będę się uczyć fińskiego
![]()
![]() |
![]() |
#915 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co powiedziałabyś o pnja? Jakiego poziomu mogę się na początku spodziewać? I czy francuski nie jest traktowany po macoszemu? Ciekawa jestem Twojej opinii po roku studiowania stosowanych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Świetnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42399836]KOCHAM ten język ![]() Uczyłam się go przez 3 lata, jest arcyhardcorowy ![]() No wiem, uczyłam się rok. Mam nadzieję, że podołam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 | |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() UŚ to uniwerek z dużym potencjałem, ale co z potencjału, gdy tam nawet prowadzącym się nie chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42400453]U nas był zawsze i akurat trafialiśmy na takich prowadzących, że szli zgodnie z tokiem i można było czytać na przód. Nie było też problemu z egzekwowaniem takich spisów, więc musiałaś mieć zajęcia z jakimiś naszymi uczelnianymi sławami ![]() UŚ to uniwerek z dużym potencjałem, ale co z potencjału, gdy tam nawet prowadzącym się nie chce ![]() Też jestem na UŚ i powiem szczerze, że z dostaniem spisu lektur nigdy nie było problemów, ba! wykładowcy sami drukowali i rozdawali na pierwszych zajęciach, nawet z rozpiską z datami, kiedy mniej więcej będziemy daną lekturę omawiać ![]() ![]() Ale oczywiście są wyjątki, zajęcia z literaturoznawstwa mieliśmy z babką, która... nigdy nie przychodziła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jakbym nie kochała literatury, tak mnie literaturoznawstwo robiło kisiel z mózgu, ale to ze względu na prowadzącą. Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-08-22 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42400453]U nas był zawsze i akurat trafialiśmy na takich prowadzących, że szli zgodnie z tokiem i można było czytać na przód. Nie było też problemu z egzekwowaniem takich spisów, więc musiałaś mieć zajęcia z jakimiś naszymi uczelnianymi sławami
![]() UŚ to uniwerek z dużym potencjałem, ale co z potencjału, gdy tam nawet prowadzącym się nie chce ![]() Muszę doprecyzować. na ćwiczeniach zazwyczaj było w miarę normalnie. Jakiś spis lektur był udostepniany (w okolicach listopada, ale zawsze coś) i ogólnie w miarę żeśmy sie go trzymali. Natomiast wykłady i lektury do egzaminu to była całkiem inna bajka. Na pierwszym roku w okolicachkwietnia dowiedzieliśmy się, ze obowiazuje nas dogłębna znajomośc jakichś 20 lektur więcej niż przerobiliśmy na zdjęciach, a prowadzaca się dziwiła, ze babka z ćwiczeń nie dala nam listy lektur ![]() Też uważam, ze UŚ ma potencjał, ale niektórych prowadzących (głównie doktorantów) można przyrównać do studentów, którzy jadą na samych trójach i poprawkach - jakoś się przeslizgują |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
Przyłączam się i ja. Hejtować jak narazie nie mam co, bo filologię zaczynam od października (tłumaczeniowa ang + jp na USiu). Ostatnie 3 lata spędziłam hejtując inżynierkę (automatyka i robotyka), nie mogę się doczekać by doświadczyć filologię na własnej skórze. Trochę mnie martwi fakt, że mój angielski bardzo zardzewiał, zajęcia z angielskiego na inżynierce to była porażka i baaardzo cofnełam się w rozwoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Raczkowanie
|
Również dołączę do zacnego grona filolożek, a nawet więcej, ponieważ wybrałam filologię rosyjską z lingwistyką stosowaną na UAM-ie.
Co prawda nastawiona byłam na bardziej rozwiniętą część lingwistyki (niemiecki + angielski), ale z planów wynika, że na pierwszym roku jest tylko PNJN ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.