|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
heja,szukałam a wątku ale coś nie mogłam znaleść, kiedyś Nigeliia robiła muffiny z prażonymi bakaliami,pamiętam że je podpiekała i dodawała do muffinkowego ciasta,niestety nie pamiętam co i jak dokładnie
![]() pamięta któraś może? ![]() aha i jeszcze jeden przepis a mianowićie na muffinki z marchewką ![]() byłabym bardz wdzięczna
Wróbelek to mała ptaszyna, Wrobelek istota niewielka, On brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie pokochał wróbelka, Więc wołam: Dlaczego nikt nie pamięta, Że wróbelek do druh nasz szczery Kochajcie wróbelka dziewczęta, Kochajcie do jasnej cholery...
|
|
|
|
|
#902 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Szukam u was pomocy Czy któras oglądała wczoraj w TVN Style o 20.45 Nigella ucztuj? robiła wczoraj taka sałatke wydaje mi się, że z makaronu ryżowego? niestety nie widziałam dokładnie bo mąż oglądał film na drugim programie i nie mogłam do końca zobaczyć Wiem, że były tam krewetki. Może ktos pomoże...
|
|
|
#903 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja oglądałam ale widzialam jakąs salatkę z mango chyba czy jakos tak
i byl tam granat i jakies tam jeszcze owoce
|
|
|
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze nie wiem co jeszcze tam było ale na pewno ten makaron i krewetki
|
|
|
|
#905 |
|
Raczkowanie
|
Podbijam
![]() Kooocham Nigellę, jest śliczna i ma naprawdę ciekawy program. Takie niby łatwe przepisy, ale coś w tym jest ![]() Akurat mam spisany przepis na banalne ciasteczka czekoladowe jej wykonania : 3 snickersy - rozpuścić w kąpieli wodnej 50g (pół kostki) masła płatki kukurydziane (Cornflakes) Ostudzić, zmieszać, uformować ciastka i wstawić na kilka godzin do lodówki
Wish upon a star Believe in will The realm of the king of fantasy The master of the tale-like lore The way to kingdom I adore Where the warrior's heart is pure Where the stories will come true Nightwish, "Fantasmic"
|
|
|
|
|
#906 |
|
With Beauty In Love
|
|
|
|
|
|
#907 |
|
Zadomowienie
|
zrobiłam mozarellę w karocach. jadłam ten ser 1 raz w życiu ale już czuję że się polubimy;-)
kupiłam mamie nigella gryzie na święta i ten przepis wydał mi się ciekawy- i nie taki egzotyczny jak szynka w coli ![]() zamiast pieczywa tostowego dałam pseudorazowy, bo taki mam usmażyłam. spałaszowałam ![]() ![]() ![]() i teraz czekam na TŻta bo powiedziałam mu że jak przyjedzie dostanie pyszności ![]() polecam! a btw. w którymś party czytałam artykuł o Nigelli właśnie - na ekranach jest taka ciepła, taka kobieca a tyle przeszła w życiu
|
|
#908 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy któraś z Was ma dokładny przepis na kurczaka w krakersach, którego ostatnio robiła Nigella? Byłabym wdzięczna, bo nie zapisałam sobie i teraz już nie pamiętam jak się go przygotowywało.
|
|
|
|
|
#909 |
|
With Beauty In Love
|
|
|
|
|
|
#910 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję Jadłam dziś na obiad tego kurczaka w krakersach i był przepyszny! Polecam .
|
|
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Kobietki poratujcie. Wiem ze niektore z Was robily tort pavlova. I tu moje pytania:
Nagrzalam piekarnik do 180st. przy wlozeniu bezy zmniejszylam do 150st, beza sie przypalila ![]() Pisalyscie tutaj o pieczeniu w trybie zwylkym - co to znaczy; gora, dol, napewno nie termoobieg ![]() I na koniec, lacek nie chcial sie oderwac od papieru ![]() Jesli macie jakies rady, pomozcie
|
|
|
|
|
#912 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przepyszne I łatwe Ciasto!
Cytat:
Postanowiłam dzisiaj wypróbować twój przepis niestety tylko straciłam składniki :/ Zrobiłam wszystko tak jak podałaś w przepisie piekłam 27 minut. Po wyciągnięciu ciasta z wierzchu wygląda super ale jak trochę ostygło i je przekroiłam, rozlało sie :/ Jak sie potem okazało znalazłam na youtube filmik gdzie Nigela robi to ciacho i okazuje si ze idzie tam 6 jajek i dodatkowo soda jeszcze :/ |
|
|
|
|
|
#913 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie rewelacja okazal sie wietnamski sos Nigelli. Ryz z tym sosem jest niebianski, nawet bez innych dodatkow. Lody pomaranczowe tez pyszne i bardzo proste do zrobienia. Niektore jej przepisy staly sie moimi ulubionymi
No i dlugo pieczony kurczak z cytryna i czosnkiem - miodzio!
|
|
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny
Czytam wlasnie watek w poszukiwaniu inspiracji Chce dzis zrobic cos dobrego do jedzonka dla mnie i mojego TZ. Znalazlam przepis na Mozzarelle in carozza. Łatwe i przyjemne wiec moze to dzis zrobie. Myslicie ze to dobry pomysl? Nie mam kiedy zrobic pierwsze na probe wiec wole zapytac![]() Chyba ze macie inny pomysl na cos pysznego? Chodzi mi o jakas szybka przekaske np na kolacyjke (nie zadna przy swiecach, ot taka po prostu:P)Z góry dziekuje za pomoc ![]() |
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
Czy wiecie jaki deser robiła Nigella w niedzielę?Były tam wiśnie i ...niestety musiałam przerwać.Stała też duża salaterka,pewnie do tego,a ona nawiązywała do tortu Schwarzwaldzkiego.Proszę o przepis.
|
|
|
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przepis na pewno był podawany w tym wątku Edit: hmm nie ma konkretnego przepisu, ale na 23 stronie są jakieś informacje na temat tego deseru, może w czymś Ci to pomoże ![]() TUTAJ znalazłam przepis w wersji angielskiej |
|
|
|
|
|
#917 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba o to chodzi DESER CZEKOLADOWO WIŚNIOWY![]() ½ szklanki dżemu wiśniowego ½ szklanki brandy wiśniowej 2 szklanki drylowanych wiśni Masa: Ok. 120g czekolady, minimum 70% zawartości kakao, posiekanej 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa mleka 1 ⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa śmietany kremówki 8 żółtek ½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru ⅓ szklanki kakao Przybranie: 3 szklanki śmietany kremówki (do bitej śmietany) Ok. 30g gorzkiej czekolady Potrzebny sprzęt: Duża miska Pokrój ciasto,zrób „kanapki” z dżemem i ułóż je na dnie miski. Polej brandy, żeby ciasto trochę nasiąkło na to wrzuć wiśnie. Przykryj folią i zostaw na czas robienia masy. Stop czekoladę,w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. W garnku podgrzej mleko i śmietanę. Zmieszaj żółtka, cukier i kakao w dużej misce, wlej ogrzane mleko ze śmietaną i roztopioną czekoladę. Przelej wszystko powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie zagotowało! Masa ściemnieje w czasie gotowania. Masa musi być gęsta, ale nie panikuj, jeśli przestaniesz ją gotować, kiedy jest jeszcze dość płynna, ponieważ będzie gęstnieć w czasie studzenia i w lodówce. Kiedy będzie gotowa przelej ją do miski, żeby ostygła i przykryj folią, żeby nie zrobił się, korzuch. Kiedy masa jest zimna wylej ją na ciasto czekoladowe w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem ubij bitą śmietanę i delikatnie umieść ją na masie. Na samą górę zetrzyj czekoladę.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
#918 |
|
Wtajemniczenie
|
ta nigella to jakas czarodziejka jej przepisy sa siwetne latwe i przyjemne a zarełko jakie sie robi z jej przepisów jest pyszne.Moj Tż jest zachwycony i jakos tak czesciej dostaje kwiaty
hehe musze przeczytac cale to forum kiedys
|
|
|
|
|
#919 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki!Można na was liczyć!Brzmi apetycznie,myślę,że pycha i może trafię na jakąś powtórkę ale nie koniecznie,bo już wszystko wiem.
|
|
|
|
|
#920 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mniam
|
|
|
|
|
|
#921 |
|
Przyczajenie
|
Cześć. Byłabym wdzięczna za podanie przepisu na torcik szwarcwaldzki (z krojonym ciastem czekoladowym). Dzięki serdeczne
|
|
|
|
|
#922 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#923 |
|
Rozeznanie
|
A ma ktoś może przepis na Muffinki ? One były robione w tym odcinku kiedy robiła granolę [ te muffinki z jej wykorzystaniem właśnie ]
|
|
|
|
|
#924 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao ¾ szklanki cukru pudru ¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania 1 szklanka mleka ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Potrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinek Ustaw piekarnik na ok. 205°C Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
|
#925 |
|
Rozeznanie
|
Oh dziękuje bardzo. Upiekę jutro dla rodzinki.
![]() A wiecie może gdzie można dostać te czekoladowe guziki? Bo nigdzie nie mogę ich złapać. Chyba że można je czymś zastąpić np. zwykłą czekoladą połamaną w kosteczki? |
|
|
|
|
#926 |
|
Raczkowanie
|
Jak Wasze wrażenia po "Nigella Express'? Mnie się podoba. Genialny pomysł z tymi daniami w max. pół godziny.
"Curry in a hurry" robilam już wcześniej (dzisiaj zresztą też robię ), znalazłam filmik na youtube. Jest przepyszne.
|
|
|
|
|
#927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie nie ma nic fascynującego w tych całych czekoladowych groszkach, ot, czekolada
|
|
|
#928 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki
połamie czekoladę w kosteczki i upieke je, bo jutro rodzinka przyjeżdża. Z pomocą mamy bo nie jestem narazie w tym najlepsza. ![]() Mam tylko nadzieję, że nie rzuce się na to jak prosie. ;o |
|
|
|
|
#929 |
|
Raczkowanie
|
A ja nawet nie wiedziałam,że już jest Nigella Express!!!
|
|
|
|
|
#930 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.

Wiem, że były tam krewetki. Może ktos pomoże...

To ciasto naprawdę robi furorę