Co robicie na obiad? Część XII - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-06, 10:46   #901
summer_overture
Zadomowienie

Dot.: Co robicie na obiad? Część XII

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Co do wczorajszego jarmużu to najpierw kilka minut go gotowałam, następnie na patelni podsmażyłam cebulę, dodałam ten jarmuż, dodałam czosnek i przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka, zioła) i dusiłam dobre 20 minut, pod przykrywką. Trochę się wkurzałam na grube łodygi, bo nie chciały zmięknąć, więc je wywaliłam z patelni. Na koniec dodałam niecałą małą śmietanę do zupy Piątnica i ugotowałam makaron razowy świderki.

Smak- lekko gorzka kapusta, nawet dobre, ale bez efektu WOW. Zobaczę jak dzisiaj. bo mi zostało.
No właśnie mnie szlag trafia jak kupuję jarmuż w opakowaniu z napisem "gotowe do spożycia" itd., patrzę potem a tam mnóstwo zgrubiałych łodyg. Zawsze wyciągam do miski całe to zielsko i przebieram, obieram, odrywam, a w efekcie jakaś 1/4 opakowania do wywalenia. Nigdy nie robiłam z tymi łodygami, bo chyba musiałabym tj. ty gotować, a potem jeszcze dusić nie wiadomo jak długo. Nawet nie wiem, czy te łodygi są jadalne, ale chyba nie, bo to tak jakby głąb z kapusty jeść.
Co do smaku - fakt, nie ma efektu wow, którego się spodziewamy, bo jarmuż jest teraz tak promowany. Za to jest bardzo zdrowy i tak sobie myślę, że najlepiej sprawdziłby się w koktajlach - na surowo.

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 10:49   #902
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
No właśnie mnie szlag trafia jak kupuję jarmuż w opakowaniu z napisem "gotowe do spożycia" itd., patrzę potem a tam mnóstwo zgrubiałych łodyg. Zawsze wyciągam do miski całe to zielsko i przebieram, obieram, odrywam, a w efekcie jakaś 1/4 opakowania do wywalenia. Nigdy nie robiłam z tymi łodygami, bo chyba musiałabym tj. ty gotować, a potem jeszcze dusić nie wiadomo jak długo. Nawet nie wiem, czy te łodygi są jadalne, ale chyba nie, bo to tak jakby głąb z kapusty jeść.
Co do smaku - fakt, nie ma efektu wow, którego się spodziewamy, bo jarmuż jest teraz tak promowany. Za to jest bardzo zdrowy i tak sobie myślę, że najlepiej sprawdziłby się w koktajlach - na surowo.
No właśnie, ja tez myślałam, że już go nie trzeba przebierać, bo był w opakowaniu foliowym z Biedronki, gotowy. Dopiero na patelni zorientowałam się, że te łodygi nie miękną. A jak spróbowałam to poczułam gorzki smak- nie jest to według mnie część jadalna. Ktoś porównał jarmuż do szpinaku, ale jak dla mnie szpinak zdecydowanie wygrywa- a robię go w ten sam sposób.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 11:11   #903
cava
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, ja tez myślałam, że już go nie trzeba przebierać, bo był w opakowaniu foliowym z Biedronki, gotowy. Dopiero na patelni zorientowałam się, że te łodygi nie miękną. A jak spróbowałam to poczułam gorzki smak- nie jest to według mnie część jadalna. Ktoś porównał jarmuż do szpinaku, ale jak dla mnie szpinak zdecydowanie wygrywa- a robię go w ten sam sposób.

Ja wolę jarmuż przygotowany prościej. I przede wszystkim krócej.
Ze śmietaną bym nie zmęczyła
Ale szpinaku ze śmietamą też nie zmęczę, choć szpinak bardzo lubię.

Płuczę i odrywam tylko najgrubsze łodygi.
Wrzucam na patelnię na około płaską łyżkę dobrze rozgrzanego klarowanego masła. Szybko i intensywnie przesmażam mieszając az wszystkie listki ściemnieją.
solę, pieprzę, wrzucam ze 2-3 ząbki czosnku posiekane w płatki , przemieszuję jeszcze chwilę i juz tylko na mniejszym ogniu duszę pod przykryciem przez jakieś 5-8 minut. Mieszając co jakiś czas.
Zostaje dość jędrny i łatwiej go pogryźć niż takie zagotowane na amen juz rozmiękłe liście bo się tak nie "ciągnie" i te włókna z niego tak nie wyłażą.

A, i mi się wydaje, ze gorzki smak się pojawia jak się za długo go gotuje/dusi, tak samo w szpinaku i brokułach.
Nagle zmieniają kolor, zapach i smak jak się je za długo męczy, najlepsze sa takie półtwarde.

Ja te grube łodygi, czy w ogóle jarmuż często wrzucam do surowych miksów warzywno-owocowych. Nie jest gorzkie.
Bardzo fajnie się łączy z owocami.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-05-06 o 11:15
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 11:38   #904
blankaspieceofcake
Przyczajenie

Ja zapraszam serdecznie na mojego bloga xxx
W dziale kulinaria znajdują się ciekawe przepisy, które mam nadzieję mogłyby być inspiracją, a już dziś nowy post, w którym podejmuję wyzwanie Jamiego Olivera czyli obiad w 15 minut

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-05-06 o 12:39 Powód: reklama
blankaspieceofcake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 11:39   #905
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Wrzucam na patelnię na około płaską łyżkę dobrze rozgrzanego klarowanego masła. Szybko i intensywnie przesmażam mieszając az wszystkie listki ściemnieją.
solę, pieprzę, wrzucam ze 2-3 ząbki czosnku posiekane w płatki , przemieszuję jeszcze chwilę i juz tylko na mniejszym ogniu duszę pod przykryciem przez jakieś 5-8 minut. Mieszając co jakiś czas.
Zostaje dość jędrny i łatwiej go pogryźć niż takie zagotowane na amen juz rozmiękłe liście bo się tak nie "ciągnie" i te włókna z niego tak nie wyłażą.

A, i mi się wydaje, ze gorzki smak się pojawia jak się za długo go gotuje/dusi, tak samo w szpinaku i brokułach.
Nagle zmieniają kolor, zapach i smak jak się je za długo męczy, najlepsze sa takie półtwarde.

Ja te grube łodygi, czy w ogóle jarmuż często wrzucam do surowych miksów warzywno-owocowych. Nie jest gorzkie.
Będę musiała tak spróbować, ale na oleju, bo ja żadnego masła nie zniosę Kupiłam raz to klarowane i oddałam. A na oleju też wyjdzie?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 12:13   #906
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Będę musiała tak spróbować, ale na oleju, bo ja żadnego masła nie zniosę Kupiłam raz to klarowane i oddałam. A na oleju też wyjdzie?

No pewnie, na oleju tez robię.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 12:24   #907
201604250957
Konto usunięte

zupa warzywna z kalafiorem, marchewką i groszkiem

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

ja fanką jarmużu nie jestem, smakuje dla mnie nijak plus dla mnie jarmuż to jedzenie dla kur, dosłownie bo przez całe życie mój Tato sadził jarmuż na ogródku jako "zielone" do karmienia kur
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 14:03   #908
Asiczkaa
Rozeznanie

Wczoraj tortille pszenne z: pieczonym filetem z kurczaka (filet marynowalam wczesniej w oleju, soku z limonki i przyprawach), pomidorami, ogorkiem, salata lodowa, kwasna smietana i guacamole.

Dzis zupa pomidorowa z noodlami lub focaccia do wyboru.
Asiczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 14:27   #909
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
I ja tak patrzyłam wczoraj na umęczonego bakłażana, nie wiedząc co z nim zrobić, ale wymyśliłam - dziś risotto z bakłażanem na bulionie grzybowym, do tego duszony szpinak i jak będzie mi się chciało to nuggetsy z seitana (albo seitanowa pieczeń, chyba bardziej do risotto pasuje).
można przepis?

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
ja też. Mam cukinie i inne warzywa Chyba jakaś zapiekanke z piersia kurczaka jutro zrobię...

A dzisiaj były naleśniki z mamowym dżememn z borwki i truskawki.
ja jednego przerobiłam na roladki z grillowanych plastrów nadziane mięsem, ryżem i serem podduszone w sosie pomidorowym, a drugiego nafaszerowałam mięsem i warzywami i zapiekam

i niech ktoś zabierze ode mnie tą wenę do gotowania, bo mam już niecałe 3 tygodnie na schuście

Edytowane przez Betty83
Czas edycji: 2015-05-06 o 14:30
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 14:28   #910
koziagat86
Przyczajenie

Mielone z indyka, mizeria i kasza kuskus
koziagat86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 14:40   #911
201703240903
Konto usunięte

A u mnie dzisiaj pracowicie w kuchni

I Zupa krem pomidorowa z ryżem

II Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym do tego ogórki małosolne
201703240903 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-06, 17:25   #912
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Ja również, chociaż często duszę go w niewielkiej ilości mleka z masłem, ale kiedy jest składnikiem jakiegoś gulaszu albo np. miksu warzyw z jakimiś strąkami, to też obrabiam go krótko i na maśle.
No właśnie, tak myślałam, że te łodygi to tylko do koktajlów, ale jeszcze nie robiłam niczego takiego.

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Ja też często z Biedry biorę, raz wzięłam z jakiegoś innego marketu i też było mnóstwo tych paskudztw łodygowatych
A jarmuż do szpinaku porównałam ja, ale trochę wyrwałaś to z kontekstu, bo nigdy nie powiedziałabym, że smakuje jak szpinak, ale nieco go przypomina, choć w smaku jest raczej kapustowaty niż szpinakowaty. To tak gwoli wyjaśnienia, żeby mnie nie posądzono o totalną ignorancję warzywną

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-05-06, 17:28   #913
Kayira
Zakorzenienie

Zmiana planow jedzie pizza

Nasz mały cud 22-04-2016
Kayira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 17:31   #914
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
można przepis?

ja jednego przerobiłam na roladki z grillowanych plastrów nadziane mięsem, ryżem i serem podduszone w sosie pomidorowym, a drugiego nafaszerowałam mięsem i warzywami i zapiekam

i niech ktoś zabierze ode mnie tą wenę do gotowania, bo mam już niecałe 3 tygodnie na schuście
Raczej wskazówki, bo chyba dokładnego przepisu na risotto nie muszę podawać? Suszone grzyby gotuję z suszoną włoszczyzną i sosem sojowym (im więcej umami, tym lepiej :P). Ryż wrzucam na roztopione masło i smażę aż ziarenka staną się przezroczyste. W międzyczasie bakłażana kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany olej (ok. 1 łyżka, nie więcej, bo i tak bakłażan to wypije), po kilku chwilach dodaję pokrojony w kostkę por (dosłownie kilka centymetrów z jasnozielonej części) i smażę aż bakłażan zrumieni się, ale też zmięknie, por z kolei ma się nie rozpadać i nie zniknąć z patelni, on potrzebuje dosłownie parę chwil. Dodaję też 2 ząbki czosnku pod koniec smażenia. Przesmażony ryż zalewam bulionem (oczywiście dolewam chochelką po trochu i czekam aż ryż wchłonie i tak w kółko aż ryż stanie się al dente). Na jakieś 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodaję warzywa. Na koniec wyłączam gaz i ścieram trochę parmezanu do garnka a jeśli go nie mam to daję pół łyżki masła. Et voila

Wymiana KSIĄŻEK

Edytowane przez summer_overture
Czas edycji: 2015-05-06 o 17:55
Stary 2015-05-06, 18:39   #915
Rena
Zakorzenienie

Dziekuje, ale zrobilam juz risotto w poniedzialek na kolacje bo TZ tak mnie prosil. Ja smazylam pieczarki i cebule na oliwie z oliwek dodalam ryz do risotta uncle bens, stopniowo bulion i lampke bialego wina chardonnay (tanio z lidla), lyzke stolowa swiezej smietany i kawalki parmezanu, bo kupujemy w kawalku nie taki tarty, ale sie rozpuscil. Wyszlo naprawde dobrze jak na pierwszy raz, jednak oboje uznalismy ze pasowalaby idealnie do tego szynka. I takie bedzie nastepne risotto.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 18:39   #916
Personal_Jesus
Zakorzenienie

sznycle z indyka w cytrynowej marynacie, frytki, coleslaw
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 19:03   #917
Iwoka
Zakorzenienie

Kasza jęczmienna i dorsz po grecku.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 19:11   #918
Rusin90
Przyczajenie

Sałatka Cezar <3
Stary 2015-05-06, 19:35   #919
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej wskazówki, bo chyba dokładnego przepisu na risotto nie muszę podawać? Suszone grzyby gotuję z suszoną włoszczyzną i sosem sojowym (im więcej umami, tym lepiej :P). Ryż wrzucam na roztopione masło i smażę aż ziarenka staną się przezroczyste. W międzyczasie bakłażana kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany olej (ok. 1 łyżka, nie więcej, bo i tak bakłażan to wypije), po kilku chwilach dodaję pokrojony w kostkę por (dosłownie kilka centymetrów z jasnozielonej części) i smażę aż bakłażan zrumieni się, ale też zmięknie, por z kolei ma się nie rozpadać i nie zniknąć z patelni, on potrzebuje dosłownie parę chwil. Dodaję też 2 ząbki czosnku pod koniec smażenia. Przesmażony ryż zalewam bulionem (oczywiście dolewam chochelką po trochu i czekam aż ryż wchłonie i tak w kółko aż ryż stanie się al dente). Na jakieś 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodaję warzywa. Na koniec wyłączam gaz i ścieram trochę parmezanu do garnka a jeśli go nie mam to daję pół łyżki masła. Et voila
dziękuję
ciekawiła mnie reszta składu
nie odstawiasz posolonego bakłażana żeby pozbyć się goryczy?

risotto mam opanowane - uwielbiam z szafranem
Stary 2015-05-06, 20:54   #920
Liiii
Zakorzenienie

co do jarmużu to my go najczęściej jadamy w smoothisach najczesciej z bananem i jakims jescze owockiem pyszotka.
no i chispy a tak podsmazac to jeszcze nie probowalam :P wole na surowo - szybciej

co do obiadku to u nas Tzt bigos z zamrazarki a ja kromki wlasnego chleba ze smalcem z fasoli :P

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 05:38   #921
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Dziekuje, ale zrobilam juz risotto w poniedzialek na kolacje bo TZ tak mnie prosil. Ja smazylam pieczarki i cebule na oliwie z oliwek dodalam ryz do risotta uncle bens, stopniowo bulion i lampke bialego wina chardonnay (tanio z lidla), lyzke stolowa swiezej smietany i kawalki parmezanu, bo kupujemy w kawalku nie taki tarty, ale sie rozpuscil. Wyszlo naprawde dobrze jak na pierwszy raz, jednak oboje uznalismy ze pasowalaby idealnie do tego szynka. I takie bedzie nastepne risotto.
To do mnie?
Mój przepis był odpowiedzią na prośbę o przepis Betty83

---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość
dziękuję
ciekawiła mnie reszta składu
nie odstawiasz posolonego bakłażana żeby pozbyć się goryczy?

risotto mam opanowane - uwielbiam z szafranem

No właśnie nie - zazwyczaj tak robię ze względu na solaninę bodajże zawartą w bakłażanie, ale wczoraj byłam tak potwornie głodna, że stwierdziłam "solanina-srolanina, żreć!!" i nie był gorzki ani nic takiego.
Ja też lubię z szafranem, wczoraj skromniejsza wersja - z kurkumą :P (w okolicy mam tylko Stokrotkę i tam nie było).

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-05-07, 08:12   #922
201803290936
Konto usunięte

Jest chęć na naleśniczki, więc pewnie będzie i realizacja.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 09:27   #923
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Ostatnio stwierdziłam, że mamy strasznie nabity zamrażalnik i trzeba się tym zająć. Zaczynamy więc wyjadanie zapasów.
Dziś rybka. Dla mnie dorsz bałtycki pieczony w piekarniku z oliwą, pieprzem cytrynowym i koperkiem a dla TŻ - z okazji urodzin, jeden z jego ulubionych obiadów - panierowana polędwica z dorsza atlantyckiego, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej.

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 09:39   #924
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
To do mnie?
Mój przepis był odpowiedzią na prośbę o przepis Betty83 [COLOR="Silver"]
kilka razy prosilam o przepis na risotto na watku, ale cisza, wchodze na watek i jest przepis na risotto, ale okazuje sie, ze nie dla mnie. Takie zycie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 12:24   #925
201803290936
Konto usunięte

Naleśniki jutro, dzisiaj moje ostatnio ulubione tortille z parówką, papryką, odrobiną sera.
Stary 2015-05-07, 12:40   #926
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Owoce morza na ostro - z sosem na bazie cebuli, czosnku, papryczek chilli, pomidorów i natki pietruszki
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 12:42   #927
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Naleśniki jutro, dzisiaj moje ostatnio ulubione tortille z parówką, papryką, odrobiną sera.
Tortille sama robisz?

U mnie pieczone ziemniaki, warzywa na parze, mizeria, kotlet z soczewicy i drugi kotlet z fasoli i pieczarek

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 14:15   #928
201604250957
Konto usunięte

kotleciki drobiowo- serowe i gotowana młoda kapustka
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 14:37   #929
majlenka_
Zakorzenienie

I zupa jarzynowa
II kasza pęczak z kawałkami mięsa w sosie własnym + mizeria ze słoiczka (na oleju z koperkiem)
majlenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-07, 14:40   #930
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Tortille sama robisz?
(...)
Niestety nie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości