![]() |
#902 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)
Ja mam taki : http://www.allegro.pl/item833682115_..._quantuum.html tylko z trzema lampami. trzecia jest na wysokim statywie- chyba do oświetlania z góry. Kupilismy go do pracy (bo będzie nam potrzebny do zdjęć służbowych, ale chcę go wypróbować na biżu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi, co zrobić, żeby moja twarz lub obiektyw aparatu nie odbijały się w perłach? Doprowadza mnie to do szału
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Dzieki, za rady co do namiotu
![]() Kupilam w koncu ten najdrozszy z wymienionych, tyle, ze w sklepie e-cyfrowe, 40zl taniej. Chcialam wiekszy namiot, bo fotografuje nie tylko bizuterie. Na samym wstepie stluklam jedna zarowke, ale mam nadzieje, ze z czasem sie naucze z namiotem wspolpracowac ![]() Doswietlam sobie calosc dodatkowa lampka i jest super. Mam tylko pytanie o tla, ktore dostalam z zestawem. Czy moge je uprasowac? Bo wymiete sa jak psu z gardla :/
KUCHNIA-PEŁNA-CUDÓW "Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz Moje preferencje wymiankowe Edytowane przez sasilla Czas edycji: 2009-12-15 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Zakorzenienie
|
Sasillo, ja prasowałam, ale to się szybko gniecie.. i na dodatek nie mam pojęcia, jak to wyczyścić z paprochów, bo tego to czepia się całe mnóstwo..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
Błagam, tylko mnie nie zabijajcie za głupie pytania... przeczytałam milion rzeczy na wizażu i poza, ale i tak jestem kreda i nie ogarniam. Przepraszam, jeśli się powtarzam.
Bo dostałam takie coś http://www.allegro.pl/item839354526_...mpy_100ws.html Jestem głupia, nie wiem, czy do tych lamp błyskowych mam dokładać inne oświetlenie? Halogeny jakies? Jakiej mocy? I te parasolki... ![]() I najlepsze... mam aparat badziewny i nie mogę go podłączyć do tych lamp... i teraz nie wiem, jak to ominąć... Wszelakie rady mile widziane ![]() Dobra, w miedzyczasie poszukam co dto jest ta "fotocela", być może to jest klucz ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
opcja nr 2 - przyłóż do lampy błyskowej białą kartkę papieru podczas robienia zdjęcia - to rozproszy światło, a im wieksze rozproszenie tym mniejszy odblask na fotografowanym przedmiocie (mozesz sie wtedy schowac za kartką :P) opcja nr 3 - użyj opcji samowyzwalania, wtedy na perle bedzie sam aparat bez Ciebie, więc o połowę problemu mniej :P żarty żartami ale jak np szukam kamieni do bizuterii i widzę odbicie aparatu na kamieniu to mnie to nie razi jakos bardzo bo wazniejsze jest dobre sfotografowanie przedmiotu niż wymuskane zdjęcie np zakłamujące barwy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś próbowałam opcję drugą. Faktycznie, trochę to pomaga i nie widać aż tak duzo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
www.dulcedo.pl
|
kilka słów o mocy lamp wnioskuję z własnego doświadczenia, że są uzaleznione od wielkości namiotu. Mam 2 razy 150 Wat do małego namiotu zrobionego przez siebie i było ok natomiast w świeta dostałam duży namiot bezcieniowy taki na 60 x 60 i zdjęcia wychodzą żółte
![]()
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2009-12-29 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Raczkowanie
|
jak mogę zmiejszyć rozmiar zdjęcia nie zmieniająć jego wymiarów ? próbóje próbuje w googlach szukam i nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Przyczajenie
|
Witam - co sadzicie o zdjęciach wykonanych na CIEMNYM tle? Z tego co widze większość z Was probuje robic zdjecia na tle bialym...Mi to zupełnie nie wychodzi ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
Zadomowienie
|
Mam namiot 30cm, super lampy 15oW (świetlówki) i problem z błyszczeniem srebra na zdjęciach. Jestem samoukiem w robieniu zdjęć, więc nie krzyczcie proszę... kompozycja wygląda dobrze, a na zdjęciu wychodzi nie tak. Czy to kwestia ustawień aparatu? Robię zdjęcia Panasonickiem Lumix DMC-FZ50.
---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Sposób od Perfekcyjnej Pani Domu to założyć rękawiczkę gumową i przetrzeć. Świetnie się sprawdza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
tez mam lumixa (LX3) i czasem robi mi takie psikusy
![]() namiot mam, ale nie korzystam, swiatlo rozpraszam kalka techniczna, w ustawieniach najczesciej wrzucam tryb "A", ustawiam przeslone najnizej jak sie da, ciemnosc zdjecia jakies -2/3 lub -1, korzystam czegos o nazwie bracket (nie mam pojecia co to ale robi zdjecia w 3 roznych ustawieniach dodatkowo) i jedno zawsze wychodzi dobrze, a przynajmniej przyzwoicie ![]()
![]() |
#915 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 |
Wtajemniczenie
|
Hejka
Próbuje coś zrobić z moimi zdjęciami. Proszę oceńcie czy coś wychodzi mi z moich nieudolnych obróbek Z ramką po a bez ramki przed obróbką |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Wtajemniczenie
|
Chyba dodałaś zbyt dużo czerwieni/niebieskiego. Poza tym ramka jakoś średnio mi pasuje. Wydaje mi się, że jakbyś tylko oryginalne zdjęcie trochę rozjaśniła i dodała kontrastu oraz poprawiła balans bieli przez usunięcie nadmiaru zieleni, byłoby o niebo lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Zadomowienie
|
Z tych dwóch zdjęć dla mnie do wykorzystana tylko oryginalne. Ramka wydaje mi się za mocna. Na moim monitorze (który ponoć najwierniej odwzorowuje kolory) zdjęcie po obróbce ma po prostu niebieskie tło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jak usunąć ze zdjęcia te białe paproszki? Mam gimpa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
Mila - podkrec najpierw troszke jasnosc i kontrast w gimpie a pozniej krzywe ustaw tak zeby tlo rozjasnic
Kolory - jasność i kontrast Kolory - poziomy - ustaw ostatnia podzialke miej wiecej w srodku ostatniego wykresu... hmm cieko to wyjasnic ale mysle ze sobie poradzisz ![]() PS. jesli kogos by to interesowalo mam krok po kroku ( z obrazkami ) opisane jak wstawic motyw do zdjecia np taki jak ten ponizej
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1056696 Edytowane przez oli_19 Czas edycji: 2010-01-29 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 |
Wtajemniczenie
|
Yaolinka ja używam ,,klonowania". Co prawda przy mniejszej ilości paproszków bo inaczej to nie chce mi się bawić, wolę zrobić drugie foty
![]()
![]() |
#922 |
Rozeznanie
|
dziewczyny może mi poradzicie...
troszkę z innej beczki: przedtem miałam ledwo zipiący kompakt i zdjęcia były jako takie, ale padł, i tak się złożyło że mieliśmy możliwość zakupu lustrzanki... miałam przedtem pożyczony na krótko obiektyw 28-118 czy coś takiego,z funkcją macro, a dla siebie szukałam czegoś uniwersalnego... i dramat - bo kupiłam f50 1.8, + pierścienie pośrednie macro. teraz wiem, że mogłam zapytać zanim to zrobiłam, ale już trudno... wiem na pewno że ten obiektyw długo u mnie nie zagrzeje, więc pytanie do posiadaczek lustrzanek, jakie macie obiektywy, z których jesteście zadowolone? moja 50 + pierścienie ma bardzo krótki zakres ostrości, i np częst jest tak, że koniec kolczyka już jest nieostry ![]() ![]() z pierścieniami beznadziejnie ![]() w ogóle muszę się wziąć za te moje zdjęcia , bo pożal się Boże ![]() z góry dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
Lilnut nie znam się na pierścieniach lustrzanki, ale głębia ostrości jest zależna od ustawienia przesłony, proponuję się trochę tym pobawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Raczkowanie
|
Ja też mam Canon EF 50mm f/1.8 II, i dla mnie to porażka. Albo ja nie umiem ustawić aparatu, albo obiektyw nie nadaje się do focenia biżuterii. Portretówki wychodzą całkiem przyzwoicie, a biżutki okropne. Też będę wymieniać na inny, tylko jaki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Zadomowienie
|
Od kilku dni mam ciężka chorobę... Choruję na to:
Studio Cubelite Ktoś używał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie chce znać nawet ceny, pewnie też znakomita... ![]() Cytat:
lub sigma lub tamron ale ja wolałąbym sama coś takiego sprawdzić nawet w sklepie podpiąć pod body, i zobaczyć. i tak czekam na tą dotację, nie wiem jeszcze ile... i na razie mogę się tylko obyć smakiem ![]() ![]()
Dukan ![]() ![]() I faza 14III - 21III -2,5 kg ![]() II faza 21 III - 8 VII - 9kg ![]() ![]() ![]() ![]() III faza 8 VII - 10 XI Edytowane przez Lilnut Czas edycji: 2010-04-25 o 15:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, macie jakieś sposoby na zdjecia kolczyków typu gronka? Położone nie prezentują się najlepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
czy uzywasz jakiegos specjalnego wydania czarnej kartki/ materii pod plexi? i czy zdjecia pstrykasz z gory czy z boku? dzieki za odpowiedz (jesli zajrzysz to w najblizszej przyszlosci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.