![]() |
#901 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Hej dziewczyny
![]() Ja od m-ca walczę z jakąś infekcją w buzi. Dokładnie wylazło mi coś u góry tak bardzo wysoko nad zębem mądrości, na granicy dziąsła i policzka. Rentgen zrobiony już 2 razy, nic ni widać, 2 razy różne antybiotyki, kupa maści, płynów do płukania i nic. Cholerstwo jak było tak jest. Bolą mnie wszystkie zęby, policzek, ucho, oko, tkanka miękka w ustach po tej jednej stronie zmasakrowana, wylazł jakiś twardy guzek i nikt nie wie od czego to. Kilkoro dentystów, chirurg szczękowy, ortodonta i rodzinny rozkładają ręce. A ja cierpię i wydaję kasę za kasą, której jak tak dalej pójdzie mi w końcu zabraknie. Na prawdę wolałabym żeby to mnie bolało od aparatu a nie że nie wiadomo od czego. Nie mam już siły.
#902 |
Raczkowanie
|
saline, współczuję... kurcze, może to jakaś torbiel albo coś? chociaż lekarze pewnie by zdiagnozowali. Trzymam kciuki, żebyś znalazła przyczynę no i pozbyła się tego paskudztwa
![]() Skusiłam się dzisiaj na błękitne gumki i... dziwnie się czuję. ![]() W ogóle orto założyła mi dodatkowy pierścień na 7... Miał ktoś podobnie (w sumie mam ich 5)? |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
Ja też dziś pierwszy raz skusiłam się na niebieskie
![]() ![]() saline, a to jest jakaś ranka? Miałaś robiony wymaz? |
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Dziewczyny a jak wyglądają przebarwione bezbarwne gumki? Może jakieś zdjęcie ma któraś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
Sorki pomyłka
![]()
Edytowane przez Syla_ Czas edycji: 2016-04-12 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#907 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim! Zacznę od tego, że moja orto praktycznie ze mną nie rozmawia i tam gdzie chodzę jest totalny sajgon (pacjentów traktuje się naprawdę taśmowo). Ostatnio na wizycie orto założyła mi takie ciemno-szare gumki na zamki (i to nie na wszystkie), a ja mam aparat bezligaturowy. Ktoś wie w jakim celu te gumki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#908 | |
Rozeznanie
|
saline współczuję, tak myślę do jakiego innego specjalisty mogłabyś iść i jakie badania zrobić, może laryngolog?
Cytat:
![]() |
#909 |
Zadomowienie
|
Czy miał ktoś wykonywany zabieg dekortyzacji przyzębia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Przyczajenie
|
To nie jest łańcuszek. Wygląda jak gumki jakie się zakłada na taki zwykły aparat metalowy. I najlepsze jest to, że chyba dzisiaj jedną taką gumkę zjadłam, bo zniknęła z dwójki
![]() Edytowane przez ryba616 Czas edycji: 2016-04-12 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie aparat noszę już prawie rok i widzę zdecydowaną poprawę. Jeżeli kiedyś się odważę to wrzucę swoje zdjęcia ![]() ![]()
![]() Maluję paznokcie ![]() Edytowane przez NightwishLove Czas edycji: 2016-04-12 o 19:16 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#912 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
A Twoje ząbki wyglądają super ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
Mieszkam w Irlandii i tu jest masakra z uzyskaniem jakiegokolwiek badania jeśli nie pójdziesz prywatnie, a zresztą nawet prywatnie to nie ma tu np. okulistów czy ginekologów, no chyba że polskie kliniki ![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
![]() Też mam bezligaturowy i gumek nie miałam, mam podwójny łańcuszek na całym górnym łuku. Nie wiem w jakim celu mogła ci je założyć.
![]() |
#913 |
Przyczajenie
|
Heh wszystkie niebieskie gumki XD Ja też teraz mam niebieskie (tzn.wg. mnie bo inni uważają że jest to bardziej taki morski)
Ostatnio (czyli w piątek) byłam na wizycie. Ogólnie nic prawie się nie zmieniło oprócz tego że dała mi więcej tej przeplatanki i dołączyła drugą jedynkę do łuku. Po miesiącu ok. ma być widać efekt :-D A tak w ogóle to czy wy też macie wizyty co 6 -7 tygodni przy aparacie zwykłym metalowym? Bo to już drugi raz gdy mam do niej iść za 7 tygodni 😃
#914 |
Rozeznanie
|
Saline ja bym sie wybrala do periodentologa, specjalizuja sie w chorobach dziąseł i śluzówki.
#915 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
Haha - ja też niebieskie gumki mam :d
#917 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#918 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#919 |
Raczkowanie
|
U mnie zależy od tego od tego jaki zakłada mi łuk, słabszy czy mocniejszy, co 4-6 tygodni chodzę.
Saline, z opisu przypomina mi to przetokę, kiedyś po kanałowym mi się zrobiłam i konieczne było ponowne leczenie kanałowe. Ale to raczej powinno być widać na rtg. Chyba najlepiej będzie pójść do specjalisty od dziąseł.
01.02.2016 - góra 20.07.2016 - dół Edytowane przez rejek_d Czas edycji: 2016-04-13 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Konto usunięte
|
Pytanie do osób, która mają już wyprostowane zęby lub są bliskie zdjęcia aparatu a miały bardzo stłoczone zęby.
Czy tez odczuwałyście bóle i nadwrażliwość zębów a teraz to przeszło? Moje zęby są zdrowe, powiedziało mi to kilku stomatologów i moja orto. Bolą mnie, są wrażliwe. To podobno efekt stłoczenia. Prawda? Przejdzie mi po wyprostowaniu? Teraz po wyrwaniu ósemek zęby bolą częściej i bardziej, jaby tam wszystko po zabiegach było jeszcze podrażnione. Trafia mnie już : ( |
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Wtajemniczenie
|
A co w sytuacji, gdy zafarbują Wam gumki ? próbowałyście wtedy np "na siłę" wrócić do poprzedniego koloru jakimis sposobami ?
Nie wiem czemu (wiedząc, ze może się to tak skończyć) skusiłam się na lody wodne, kolorowe, (kaktus zielony) no i po moich błękitnych gumeczkach nie pozostał żaden ślad ![]() Może i głupie myślenie, jak zafarbowały to trudno, no ale jakoś tak mnie naszło ;p a następna wizyta dopiero 6 czerwca ![]() ![]()
#922 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak na serio, to może po kilku dniach pod wpływem mycia ten kolor wróci do normy? No bo jednak te lody nie mają jakiegoś mega trwałego barwnika. Na pewno nie wygląda to tak źle, jak Ci się wydaje, pewnie inni nie zwrócą nawet uwagi, także głowa do góry ![]() Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że skoro stosuje się węgiel aktywny (ten na zatrucia) do wybielania zębów (robi się taką "pastę") - on dobrze absorbuje, więc może i te gumki odbarwi? Może to głupi pomysł, ale tak jakoś pomyślałam Edytowane przez feronik Czas edycji: 2016-04-13 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Umyłam zęby, wypłukałam płynem Listerine i miałam wrażenie, ze trochę wróciły do swojego koloru, ale jak zapaliłam inne światło to stwierdziłam, że chyba jednak nic to nie dało...mam już mieszane uczucia. Chłopak wróci z nocki, to rano spojrzy i oceni ;p bo jak mnie widział ostatnio to jeszcze były niebieskie ![]()
![]() |
#924 |
Przyczajenie
|
Gorszy stan zębów po 2 latach noszenia aparatu
Witam!
Aparat noszę 2,5 roku. Za około pół, mam mieć go ściągany. Z aktualnego efektu nie jestem zadowolony; wręcz zawiedziony. Zdjęcia z dnia przed i w dniu założenia: http://puu.sh/ohmfi/cd370ed156.jpg http://puu.sh/ohmgg/5fb14271a0.jpg http://puu.sh/ohmtS/8833bec7a9.jpg Oraz zdjęcie aktualne: http://puu.sh/ohmBZ/2508b5eca2.jpg Moim zdaniem 2,5 roku temu miałem lepsze zęby. Były prostrze (no oprócz tej jedynki). Do tego, Jak widać, jedna jedynka jest wyżej (albo druga niżej). Myślałem, że miałem tak zawsze, ale jak dopiero znalazłem stare zdjęcia to zauważyłem, że problem wystąpił dopiero po założeniu aparatu. Przyznam, że nie takiego efektu się spodziewałem.. Co mogło być powodem takiej zmiany? Czy może to wrócić do stanu pierwotnego? Mam wrażenie, że jest to celowe działanie mojej ortodontki. Niestety dopiero po fakcie się dowiedziałem, że nie ma dobrej opinii (mimo, że lokal pierwsza klasa, a ludzi nigdy nie brakuje). Na sobie się przekonałem, że mi przedłuża noszenie aparatu. Po każdej wizycie praktycznie w ogóle nie czuję różnicy. Co mogę teraz zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
#925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żółty + niebieski = zielony Niebieski to kolor podstawowy, nie można go uzyskać mieszając inne kolory. Jak niebieskie gumki złapią zieleń to koniec :-( Teraz tez mam jasnoniebieskie. Tym razem się trzymają juz dwa tygodnie. Poprzedni raz się zraziłam,bo na śmierć o barwieniu zapomniałam i tego samego dnia, co założyłam, zjadłam potrawę z curry... I cały miesiąc z zielonymi musiałam chodzić. Teraz unikam ;-)
![]() Aparatka od 11.10.2014 (góra). Dół od 11.04.2015. Edytowane przez kat123 Czas edycji: 2016-04-14 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do gumek to marzę już o jakimś kolorku, bo od grudnia mam ligatury metalowe... obym na kolejnej wizycie mogła już wybrać kolor... ![]()
![]() |
#927 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Gorszy stan zębów po 2 latach noszenia aparatu
Cytat:
Nie wiem, jaki powód miała Twoja ortodontka, żeby wysunać te zęby, trudno ocenić. Dopiero inny ortodonta będzie mógł powiedzieć, czy lekarz postąpiła słusznie. Różni lekarze mogą mieć też różne plany leczenia. Na Twoim miejscu skonsultowałabym to z innym lekarzem i czekała na efekt końcowy. Moim zdaniem Twoje zęby "przed" wyglądały dobrze, ale teraz też jest ok. Rozumiem, że efekt rozmija się z oczekiwaniami. U mnie zęby były podobnie wysunięte, dopiero na retainerze trochę się to unormowało. I, tak szczerze, aparat również nie przeistoczył mnie w gwiazdę Hollywood, ale leczenie zostało przeprowadzone poprawnie. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-04-14 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pytam o bóle zębów jeszcze przed założeniem aparatu. Czy kogoś też bolały bo były krzywe i teraz gdy są proste mają spokój? : ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#930 |
Przyczajenie
|
Zazdroszczę Wam kolorowych gumek- ja też chcę! A nie mogę, bo mam aparat Damon
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.