Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty 2016:) - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-23, 21:04   #901
kaaasi
Zakorzenienie

Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Niewykluczone, dzieci przechodza rozne etapy w swojej zywieniowej karierze ale mysle ze to ze zywila sie glownie mlekiem do 1 roku zycia nie ma decydujacego wplywu na jej kulinarne upodobania jak twierdzila moja cala rodzina krytykujac mnie przy tym

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Ja nie wiem ile Tusia miala ale Tusia to byl jeden z naszych watkowych ekspresow jesli chodzi o rozwoj fizyczny Pola raczej sredniaczek. Posadzona zaczela siedziec jak miala 6 miesiecy i wtedy pediatra powiedziala ze jest ok zebyw prowadzac pokarmy stale (dziecko powinno stabilnie siedziec w foteliku zeby sie nie zakrztusic). W nosidle zaczelismy ja nosic jak miala 5 miesiecy - przyznam ze nie wiedzialam ze powinna juz stabilnie siedziec zeby ja w tym nosic.
A sama zaczela siadac najpierw z czworakow a pozniej z boczku (tak prawidlowo siadaja dzieci, nie z lezenia) znacznie pozniej bo jak miala jakos 8.5 miesiaca.
o widzisz dobrze wiedzieć bo ja zielona jak trawa na wiosnę w tej materii

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 21:16   #902
butterfly20
Zakorzenienie

Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty

Cytat:
Dokladnie I nie ma sie co stresowac ze jedno dziecko bedzie siedziec jak bedzie miec 6 miesiecy a inne jak bedzie miec 9. Wszystko w swoim czasie dla kazdego dzieciaczka, a przyspieszanie moze dac wiecej szkody niz pozytku

A co do WHO i karmienia to moja Pola do 1 roku zycia prawie nic nie jadla. Łyżeczki nie tknela wiec od poczatku praktykowalysmy blw. Cos tam podziubala a tak to mleko od mamy. I wszyscy mi mowili ze zle robie, ze bedzi eniejadek, ze jak to tak ze ona nie chce jesc powinna juz caly obiad łyżką pałaszowac I co? Wyrosła na wspanialego małego głodmorka, który ładnie je praktycznie wszystko, lubi próbować nowe rzeczy i smialo mowi co jej smakuje a co nie. Nie wciskam w nią nigdy jedzenia, nie kombinuje co zrobic by zjadla.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Moj faworyt to numer 7

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Kurka mialam prasowac ale zanim uporalam sie z obiema i pozniej z kolacja dla siebie to zrobila sie 21.. Ide zaraz w kime bo jestem sama do jutra popoludnia a niewiadomo jaka noc bedzie
no i właśnie, kolejny podpunkt:
Nie przejmować się tym co mówią inni, zwłaszcza starsze pokolenie. Nie wiem no, jakoś nie mogę zrozumieć rodziców, co robią wyścigi co i kiedy jedzą ich dzieci i się jarają,że dwumiesieczne już "je" jabłuszko czy marchewkę. Albo moja koleżanka się jarała,że jej 6miesięczna wcina schabowego i kaszankę:confus ed: jak dla mnie to naprawdę, nie ma się co spieszyć, wręcz większa ostrożność jest bardziej wskazana.
Tusia też się powoli rozkręcała z jedzeniem, a teraz zje wszystko. No, ok, przy mięsie grymasi, ale zje

Cytat:
Napisane przez kaaasi Pokaż wiadomość

a w jakim wieku Tusia zaczęła siedzieć ? tak orientacyjnie pytam
Ty karmiłaś 13 miesięcy a później jak jest z tym karmieniem ?
Tusia ruchowo zawsze szybko zaczynała, ale pewnie przez jej opływowe kształty hehe Siadać zaczęła jak miała niecałe 6 miesięcy. I prawidłowe siadanie, kiedy dziecko zaczyna SAMO siadać nie wspomagane niczym to siadanie z brzuszka, a raczej boczku, podpiera się coraz wyżej rękoma.Zdjęcie poglądowe wstawię

Powiem szczerze,że ja bym nawet wolała,żeby moje dziecko robiło coś później, ale żebym tylko miała pewność,że samo do tego doszło
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0402.2.jpg (119,5 KB, 19 załadowań)

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2016-04-23 o 21:18
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 21:18   #903
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaaasi Pokaż wiadomość
o widzisz dobrze wiedzieć bo ja zielona jak trawa na wiosnę w tej materii
spoko juz niedlugo sie to zmieni jak Mati bedzie Ci po mieszkaniu grasował

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Nie przejmować się tym co mówią inni, zwłaszcza starsze pokolenie. Nie wiem no, jakoś nie mogę zrozumieć rodziców, co robią wyścigi co i kiedy jedzą ich dzieci i się jarają,że dwumiesieczne już "je" jabłuszko czy marchewkę. Albo moja koleżanka się jarała,że jej 6miesięczna wcina schabowego i kaszankę:confus ed: jak dla mnie to naprawdę, nie ma się co spieszyć, wręcz większa ostrożność jest bardziej wskazana.
Tusia też się powoli rozkręcała z jedzeniem, a teraz zje wszystko. No, ok, przy mięsie grymasi, ale zje

Tusia ruchowo zawsze szybko zaczynała, ale pewnie przez jej opływowe kształty hehe Siadać zaczęła jak miała niecałe 6 miesięcy. I prawidłowe siadanie, kiedy dziecko zaczyna SAMO siadać nie wspomagane niczym to siadanie z brzuszka.Zdjęcie poglądowe wstawię

Powiem szczerze,że ja bym nawet wolała,żeby moje dziecko robiło coś później, ale żebym tylko miała pewność,że samo do tego doszło
Z brzuszka ja nazywam z boczku
I z perspektywy czasu to tez wolalabym zeby Pola niektore rzeczy robila pozniej - mialabym wiecej spokoju dluzej acz pamietam jak nie moglam sie doczekac kiedy wreszcie zacznie obracac sie, łazic na czworakach, siadac, chodzic, mowic etc. Zawsze cos
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 21:22   #904
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:

Tusia ruchowo zawsze szybko zaczynała, ale pewnie przez jej opływowe kształty hehe Siadać zaczęła jak miała niecałe 6 miesięcy. I prawidłowe siadanie, kiedy dziecko zaczyna SAMO siadać nie wspomagane niczym to siadanie z brzuszka, a raczej boczku, podpiera się coraz wyżej rękoma.Zdjęcie poglądowe wstawię

ale maleństwo tutaj z niej jasne rozumiem
Cytat:

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

I z perspektywy czasu to tez wolalabym zeby Pola niektore rzeczy robila pozniej - mialabym wiecej spokoju dluzej acz pamietam jak nie moglam sie doczekac kiedy wreszcie zacznie obracac sie, łazic na czworakach, siadac, chodzic, mowic etc. Zawsze cos
póki co jestem szczęśliwa że sam zasypia w łóżeczku niech jeszcze tak pozostanie

Stary 2016-04-23, 21:31   #905
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Też miałam taki okres pomiędzy 1 a 3 urodzinami a potem poszła do przedszkola i najpierw okresowo nie jadała a to mięsa, a to warzyw, a teraz się nawracamy po 2 latach niejedzenia mięsa Także ten tego... być może wszystko przed Wami

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Bezmleczne - zrobiłam budyń waniliowy na mleku migdałowym i wyszedł całkiem przyzwoity. Co prawda podgrzałam mrożone maliny jako sos na wierzch, ale tż z łobuzem nie narzekali Następnym razem spróbuje zrobić czekoladowy, bo mam wrażenie, że byłoby lepiej.
Ooo wlasnie myslalam zeby sprobowac zrobic

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Duzo ciekawych rzeczy piszecid ja mam straszne wyrzuty do siebie o ten lezaczek. No ale bywalo tak ze inaczej sie nie dalo tylko caly dzien tam. I to niekoniecznie na calkiem plasko :-\ od dzis bede ja przekonywac do maty a lezaczek czasem..
Stary 2016-04-23, 21:32   #906
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:

I z perspektywy czasu to tez wolalabym zeby Pola niektore rzeczy robila pozniej - mialabym wiecej spokoju dluzej:brzydal: acz pamietam jak nie moglam sie doczekac kiedy wreszcie zacznie obracac sie, łazic na czworakach, siadac, chodzic, mowic etc. Zawsze cos
no bo to dziecko tak z brzuszka, przez boczek i się podpiera i tak jakoś siada

Haha trafione w punkt

Aż z tego zaczęłam oglądać filmy jak Tusia miała pół roku, pełzała za kotem, czasem taką dziwną techniką) I jak leżała na macie i śpiewy urządzała. I jak się smiała z naszego Akuku. Oczywiście się poryczałam A jeszcze miała wtedy takiego fryza, z przodu wieeeelka grzywa, a z tyłu przetarte włoski, cud miód malina hehe

Stary 2016-04-23, 21:33   #907
Lola2828
Zadomowienie

Dobrze mieć takie doświadczone mamusie blisko ciekawych rzeczy można się dowiedzieć 😀

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-23, 21:37   #908
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
Ooo wlasnie myslalam zeby sprobowac zrobic

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Duzo ciekawych rzeczy piszecid ja mam straszne wyrzuty do siebie o ten lezaczek. No ale bywalo tak ze inaczej sie nie dalo tylko caly dzien tam. I to niekoniecznie na calkiem plasko :-\ od dzis bede ja przekonywac do maty a lezaczek czasem..
Daj spokój, nie wyrzucaj sobie.

Ja tak jak Ja przy Tusi nie wiedziałam,że dziecko do nosidła musi już siedzieć.Dlaczego?Bo producenci Tuli wymyślili wkładkę niemowlęcą i podają,że wystarczy,że dziecko trzyma głowę i można już nosić.Aczkolwiek i tak później zaczęłam Tusię nosić, bo i później tę Tulę kupiła- jak miała jakoś 4,5 miesiąca i w tej wkładce była.Potem dopiero się dowiedziałam,że tak naprawdę miałam poczekać jeszcze te 1,5 miesiąca.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Jeszce oglądając zdjęcia przypomniałam sobie,że Tusia długo siadała ze szpagatu Normalnie sobie siadała w szpagacie i dopiero wtedy rękami się podpierała i do góry podnosiła A rozkrok miała naprawdę niezły, akrobatka

Stary 2016-04-23, 21:37   #909
marciar7
Zakorzenienie

Aa no widzisz..

No wiem wiem w sumie wielkiem krzywdy jej nie robie, ale jednak calymi dniami nie powinna tam lezec :-\
Stary 2016-04-23, 21:50   #910
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Paula filmiki super mieliśmy rodzinne oglądanie a mój tz o Samarka cenne wskazówki dzięki 😘Lucy niech Cię Bóg błogosławi za poranny wpis o leżaczkach uparlam się i powiedziałam nieee 😀 leżała tylko 5 min jak obiad jadłam i czekała na mnie na spacerek, no i co rano pięknie sama na macie godzinę a teraz leży już 5:15 i wymiata jak szalona z przerwami na pogadanki 😀 jestem z niej dumna i z siebie Tylko musi sama być i mnie nie widzieć
No wlasnie moja J jak mnie nie widzi to sie super "bawi" na macie, a na moj widok ryk

Cytat:
Dokladnie I nie ma sie co stresowac ze jedno dziecko bedzie siedziec jak bedzie miec 6 miesiecy a inne jak bedzie miec 9. Wszystko w swoim czasie dla kazdego dzieciaczka, a przyspieszanie moze dac wiecej szkody niz pozytku

A co do WHO i karmienia to moja Pola do 1 roku zycia prawie nic nie jadla. Łyżeczki nie tknela wiec od poczatku praktykowalysmy blw. Cos tam podziubala a tak to mleko od mamy. I wszyscy mi mowili ze zle robie, ze bedzi eniejadek, ze jak to tak ze ona nie chce jesc powinna juz caly obiad łyżką pałaszowac I co? Wyrosła na wspanialego małego głodmorka, który ładnie je praktycznie wszystko, lubi próbować nowe rzeczy i smialo mowi co jej smakuje a co nie. Nie wciskam w nią nigdy jedzenia, nie kombinuje co zrobic by zjadla.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Moj faworyt to numer 7

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Kurka mialam prasowac ale zanim uporalam sie z obiema i pozniej z kolacja dla siebie to zrobila sie 21.. Ide zaraz w kime bo jestem sama do jutra popoludnia a niewiadomo jaka noc bedzie
Lepiej zeby moja J wczesniej sie nauczyla jesc bo jak bedzie miala 10 miesiecy to pojdzie do niani

Nie cierpie gadac z rodzicami ktorzy sraja zarem nad postepami swoich pociech. Ludzie przeciez to sie i tak kiedys wszystko wyrowna. Jedna taka chwalila sie ze sadza swojego 7 miesiecznego syna na nocnik No i co z tego, dzisiaj maja po 4 lata i on i moja corka sami chodza do wc i nie ma zadnej roznicy choc ona zaczela dopiero tuz przed swoimi 3 urodzinami

Cytat:

Tez sie nie moglam doczekac a potem chcialam cofac czas
Czasem szybciej nie znaczy lepiej. Moja M bardzo wczesnie wstala na nogi, jeszcze zanim usiadla. Nie bede pisac ile miala bo zostane oskarzona ze zmyslam. Mysmy robili wszystko zeby nie miala okazji bo miala silne rece i jak tylko bylo za co zlapac to zaraz sie podnosila. Efekt tego byl taki, ze z powodu niedoboru wit D i tego przedwczesnego wstawania nie prostowaly jej sie golenie. Do dzis chodzi we wkladkach ortopedycznych a chodzic i tak zaczela jak skonczyla rok bo co z tego, ze umiala wstac jak nie umiala nic z tym dalej zrobic takze popieram zeby nic nie przyspieszac
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 21:54   #911
Lucy31
Zakorzenienie

Marciar, a daj juz spokój Wiesz już co trzeba skorygować i będziesz teraz robiła tak, aby byo dobrze

Cytat:
Aż z tego zaczęłam oglądać filmy jak Tusia miała pół roku, pełzała za kotem, czasem taką dziwną techniką) I jak leżała na macie i śpiewy urządzała. I jak się smiała z naszego Akuku. Oczywiście się poryczałam A jeszcze miała wtedy takiego fryza, z przodu wieeeelka grzywa, a z tyłu przetarte włoski, cud miód malina hehe
no to chyba mój Bart idzie w kierunku takiej fryzury Grzywka chyba mu rośnie, włosy na karku rosną, a czubek i boki sie wycierają i to płatami (czy to normalne i tak ma być? ) I że tak spytam do kiedy u dzieci taka dziwaczna fryzura może być? W sensie kiedy te włoski jakos tam normalnieją ?
Stary 2016-04-23, 21:59   #912
Lola2828
Zadomowienie

Ja zaczęłam chodzić jak miałam 9 miesięcy i co mi po tym nogi mnie bolą i problemy z kolanami
Stary 2016-04-23, 22:07   #913
Zakorzenienie

Cytat:
no bo to dziecko tak z brzuszka, przez boczek i się podpiera i tak jakoś siada

Haha trafione w punkt

Ja tez dzis oglądałam filmiki i foty poli i nie mogłam uwierzyć ze ona ak juz urosła! Łezka sie w oku kreci

Sent from my iPhone using Tapatalk

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Daj spokój, nie wyrzucaj sobie.

Ja tak jak Ja przy Tusi nie wiedziałam,że dziecko do nosidła musi już siedzieć.Dlaczego?Bo producenci Tuli wymyślili wkładkę niemowlęcą i podają,że wystarczy,że dziecko trzyma głowę i można już nosić.Aczkolwiek i tak później zaczęłam Tusię nosić, bo i później tę Tulę kupiła- jak miała jakoś 4,5 miesiąca i w tej wkładce była.Potem dopiero się dowiedziałam,że tak naprawdę miałam poczekać jeszcze te 1,5 miesiąca.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Jeszce oglądając zdjęcia przypomniałam sobie,że Tusia długo siadała ze szpagatu Normalnie sobie siadała w szpagacie i dopiero wtedy rękami się podpierała i do góry podnosiła A rozkrok miała naprawdę niezły, akrobatka

No rzeczywiscie - panietam jej szpagaty

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Lucy31 Pokaż wiadomość
Marciar, a daj juz spokój Wiesz już co trzeba skorygować i będziesz teraz robiła tak, aby byo dobrze

no to chyba mój Bart idzie w kierunku takiej fryzury Grzywka chyba mu rośnie, włosy na karku rosną, a czubek i boki sie wycierają i to płatami (czy to normalne i tak ma być? ) I że tak spytam do kiedy u dzieci taka dziwaczna fryzura może być? W sensie kiedy te włoski jakos tam normalnieją ?

Chyba bardzo roznie, u mojej Poli dopiero koło roku włosy soe ujednoliciły na całej powierzchni.

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Ja zaczęłam chodzić jak miałam 9 miesięcy i co mi po tym nogi mnie bolą i problemy z kolanami

Pola zaczęła jak miała 13.5miesiaca sama chodzić (nie przy meblach) wiec dosc późno ale czy to cos zmieniło? Nic a nic wszystko w normie

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Nawet mi sie udało dzis byc na bieżąco z wami ode spac, nie wiadomo co przyniesie nowy dzien (i noc)

Stary 2016-04-23, 22:33   #914
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
I po co sie bylo wyrywac przed szereg
Stary 2016-04-24, 00:44   #915
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Wszystkie śpią tylko nie.moja samarrra

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 01:37   #916
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka szybka

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
A skąd w barze mlecznym siedzimy zjadł o 19 ej i teraz

Stary 2016-04-24, 05:37   #917
NanaR
Zadomowienie

A my dziś pobudki co 3h jak mi wstawać 00:30 i 5:30 tak dziś 00, 3 i 6. A teraz zaciesza do tż który mu macha grzechotkami

Dumna mama Dominika
07.02.2016
NanaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 06:43   #918
Lucy31
Zakorzenienie

U nas noc jak zawsze. Już ma swoje godziny. 1:30 i 4:30. Teraz jeszcze śpi to lecę na szybkie śniadanie.
A o 22 obudził sie i postanowił walnąć kupsko co mu się zbierało 3 dni. Też sobie porę wybrał No to zawalił. Walił tak długo, że w końcu zrezygnowałam ze zmian pieluchy i zostawiłam go na podkładzie z gołym tyłkiem bo ilez można od nowa przebierać Po 30 minutach i 3 podkładach później skończył i padł spać, taki obsrany Na śpiocha umyłam i przebrałam
Stary 2016-04-24, 06:49   #919
Aagaciorek
Zadomowienie

Rety, posta mi wcielo :/

Lucy, nie ma to jak porzadna kupa

A u nas w nocy jedzonko tylko raz, szok

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-24, 08:02   #920
lamia12344
Rozeznanie

Melduję że jedyną osobą, która miala rewolucję po wczorajszej prowokacji mlekiem jestem ja sama Mam skazę jak nic Zuza ok. Kupa normalna, brzuch nie boli

Rano wczoraj spać nie chciała za to jak padła to od 15 spała do 6 rano :-o z przerwami na jedzenie i kupę.

Skoro temat rehabilitacji wypłynął to powiem jak u nas było. Pediatra jak Michał miał 3 miesiące stwierdziła że asymetria. Skierowała do poradni. Czekaliśmy na termin do 5 miesiąca. Kazali nam 5 razy dziennie ćwiczyć. Mały podczas tych ćwiczeń tak strasznie płakał, aż się zanosił, więc po tygodniu zrezygnowałam i miałam zamiar skonsultować na kontroli, co zrobić bo on tak płacze że nie da się z nim ćwiczyć. I co? Na kontroli super poprawa, ćwiczyć tak dalej. Więc olałam te ćwiczenia w ogóle i za każdym razem słyszałam że poprawa super w 9 miesiącu wszystko było ok i tylko kontrola jak zacznie chodzić. Sami więc jesteśmy przykładem że w Pl przeginają i w niektórych przypadkach rehabilitacja jest zbędna, wszystko samo się wyrówna....

Edytowane przez lamia12344
Czas edycji: 2016-04-24 o 09:30
lamia12344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 08:04   #921
wykalacka
Zadomowienie

Cytat:
U nas noc jak zawsze. Już ma swoje godziny. 1:30 i 4:30. Teraz jeszcze śpi to lecę na szybkie śniadanie.
A o 22 obudził sie i postanowił walnąć kupsko co mu się zbierało 3 dni. Też sobie porę wybrał No to zawalił. Walił tak długo, że w końcu zrezygnowałam ze zmian pieluchy i zostawiłam go na podkładzie z gołym tyłkiem bo ilez można od nowa przebierać Po 30 minutach i 3 podkładach później skończył i padł spać, taki obsrany Na śpiocha umyłam i przebrałam
To mu się zebrało
U mnie noc już prawie standard. Jeden sen ma dłuższy ok 3-4h a tak od 4-5 pobudki już co 1h
wykalacka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 08:09   #922
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:

Stary 2016-04-24, 08:23   #923
butterfly20
Zakorzenienie

Heeej.

U nas też noc jak zawsze, Zośka zawsze wstaje między 3 a 4 godziną.A mnie łep rypie, u nas pada deszcz ze śniegiem!!

A'propos żywienia tu jeszcze coś http://malgorzatajackowska.com/2014/...y-ekspertow-1/

Cytat:
Napisane przez siasia13 Pokaż wiadomość
No wlasnie moja J jak mnie nie widzi to sie super "bawi" na macie, a na moj widok ryk

Lepiej zeby moja J wczesniej sie nauczyla jesc bo jak bedzie miala 10 miesiecy to pojdzie do niani

Nie cierpie gadac z rodzicami ktorzy sraja zarem nad postepami swoich pociech. Ludzie przeciez to sie i tak kiedys wszystko wyrowna. Jedna taka chwalila sie ze sadza swojego 7 miesiecznego syna na nocnik No i co z tego, dzisiaj maja po 4 lata i on i moja corka sami chodza do wc i nie ma zadnej roznicy choc ona zaczela dopiero tuz przed swoimi 3 urodzinami

Tez sie nie moglam doczekac a potem chcialam cofac czas
Czasem szybciej nie znaczy lepiej. Moja M bardzo wczesnie wstala na nogi, jeszcze zanim usiadla. Nie bede pisac ile miala bo zostane oskarzona ze zmyslam. Mysmy robili wszystko zeby nie miala okazji bo miala silne rece i jak tylko bylo za co zlapac to zaraz sie podnosila. Efekt tego byl taki, ze z powodu niedoboru wit D i tego przedwczesnego wstawania nie prostowaly jej sie golenie. Do dzis chodzi we wkladkach ortopedycznych a chodzic i tak zaczela jak skonczyla rok bo co z tego, ze umiala wstac jak nie umiala nic z tym dalej zrobic takze popieram zeby nic nie przyspieszac

taaa sadzają na nocnik na zasadzie łapania kupy i siku. Bo co takie dziecko wie o fizjologii?Samo nawet niezbyt czuje kiedy mu się coś chce. Też mam taką nadgorliwą koleżankę, meldowała mi każde siku i kupę na nocnik, a i tak jej córka załapała sama teraz, koło 2rż. I teraz znowu mam raporty o kupach i siusiu na nocnik Ba. Ostatnio do mnie zadzwonila,że córka nie zmoczyła pieluchy jak spała i już chciała ją odpieluchować do spania. Oczywiście jej powiedziałam,że to ryzykowne, niech to robi dopiero jak pielucha przy kilku spaniach będzie sucha.Po co ma jej zalać łóżko. I z tego co widzę póki co nie przytrafiło się to ponownie, więc dobrze,że się nie pospieszyła
U nas nadal pielucha mokra przez sen, ale Tusia dużo pije

Cytat:

Zupełnie normalne, bo dzieci dużo leżą jeszcze na pleckach i boku więc im się wyciera. Zosi też się już tak wyciera jak Tusi.Tusia miała w niektórych miejscach prawie łyse placki, przy szyi długie i nierówne. A przed uszami rosły jej długaśne
Po prostu jak Tusia miała 7 miesięcy i już siedziała to była pierwszy raz u fryzjera- wyrównał jej to i potem już ładnie rosły i się zagęściły

Edytowane przez butterfly20
Czas edycji: 2016-04-24 o 08:24
Stary 2016-04-24, 08:42   #924
Lola2828
Zadomowienie

U nas noc już standardowa raczej pobudka 3:30 i o 7 wzięłam ja do siebie i pospalysmy do 8 obudziła mnie gadaniem do zegarka 😜 zajęła się dyskusja więc ja idę na śniadanie i kawkę a potem córka na mate ma mama na rowerek

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Lucy to Bartuś dał popis kupa gigant 😂
Stary 2016-04-24, 09:27   #925
Zakorzenienie

Cytat:
Heeej.

U nas też noc jak zawsze, Zośka zawsze wstaje między 3 a 4 godziną.A mnie łep rypie, u nas pada deszcz ze śniegiem!!

A'propos żywienia tu jeszcze coś http://malgorzatajackowska.com/2014/...y-ekspertow-1/

taaa sadzają na nocnik na zasadzie łapania kupy i siku. Bo co takie dziecko wie o fizjologii?Samo nawet niezbyt czuje kiedy mu się coś chce. Też mam taką nadgorliwą koleżankę, meldowała mi każde siku i kupę na nocnik, a i tak jej córka załapała sama teraz, koło 2rż. I teraz znowu mam raporty o kupach i siusiu na nocnik Ba. Ostatnio do mnie zadzwonila,że córka nie zmoczyła pieluchy jak spała i już chciała ją odpieluchować do spania. Oczywiście jej powiedziałam,że to ryzykowne, niech to robi dopiero jak pielucha przy kilku spaniach będzie sucha.Po co ma jej zalać łóżko. I z tego co widzę póki co nie przytrafiło się to ponownie, więc dobrze,że się nie pospieszyła
U nas nadal pielucha mokra przez sen, ale Tusia dużo pije

Zupełnie normalne, bo dzieci dużo leżą jeszcze na pleckach i boku więc im się wyciera. Zosi też się już tak wyciera jak Tusi.Tusia miała w niektórych miejscach prawie łyse placki, przy szyi długie i nierówne. A przed uszami rosły jej długaśne
Po prostu jak Tusia miała 7 miesięcy i już siedziała to była pierwszy raz u fryzjera- wyrównał jej to i potem już ładnie rosły i się zagęściły

A pola jeszcze nigdy nir była i fryzjera takie liche ma włosy
A wyrównywać nie było co bo niemal zupełnie olysiala

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Siedzimy z pola i oglądamy filmik z pierwszego roku poli. Sama zaczęła o nim mowić ni z gruchy ni z pietruchy. Wrzuce wam pozniej do k.

Lilka spi.

Pogoda mega z czapy buuu

Stary 2016-04-24, 09:50   #926
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
Moja tez nie spala, cos jej sie porobilo i nie chciala zasnac

Cytat:
U nas noc już standardowa raczej pobudka 3:30 i o 7 wzięłam ja do siebie i pospalysmy do 8 obudziła mnie gadaniem do zegarka 😜 zajęła się dyskusja więc ja idę na śniadanie i kawkę a potem córka na mate ma mama na rowerek

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Lucy to Bartuś dał popis kupa gigant 😂
Brawo za motywacje Moja teraz lezy na macie a ja mysle zeby isc pobiegac ale takie mam zakwasy

Lamia brawo ty za udana prowokacje

Lucy to Bart wali kupy jak lord

Motyl moja to chyba jeszcze prawie rok po odpieluchowaniu spala w pielusze bo nie czula Kilka razy sie zsikala i spala zasikana, wcale jej to nie przeszkadzalo wiec szybko zrezygnowalam bo sie balam ze pecherz przeziebi. A potem juz nie chciala pieluchy zalozyc i poprostu przestala sikac w nocy ot tak z dnia na dzien.

Mojej M nigdy wlosy sie nie wytarly, nogdy nie miala lysego placka, ale tez nigdy jej nie zgestnialy. Tez ma takie liche jak Pola tylko moja blondyna. Jak jej robilam warkoczyka to miala doslownie taka cieniutka niteczke. A tesciu i dzieci szwagra maja takie geste hery ze szok, dlaczego moja nie ma

Dziewczyny czy wasze dzieci tez tak namietnie piastke jedza? I to zawsze ta sama? J az sie cala wykreca jak paragraf zeby ta piastke ssac. I nie wiem co jej sie stalo ale spi tak niespokojnie i ssie ta piastke ze przez to ja nie spie
Stary 2016-04-24, 09:53   #927
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
A pola jeszcze nigdy nir była i fryzjera takie liche ma włosy
A wyrównywać nie było co bo niemal zupełnie olysiala

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Siedzimy z pola i oglądamy filmik z pierwszego roku poli. Sama zaczęła o nim mowić ni z gruchy ni z pietruchy. Wrzuce wam pozniej do k.

Lilka spi.

Pogoda mega z czapy buuu

no różnie z tym bywa. Łobuz miał bujną czuprynę i jak z nią pojechałam do kuzynki to się nadziwić nie mogli, że ona kilka miesięcy starsza a ma takie loki, cięte już kilka razy a tamta miała krócitkie i liche włoski. Co ciekawe w tej samej rodzinie druga kuzynka urodziła chłopca ze "szczeciną" na 4cm i już przed rokiem musieli ciąć, bo się nie wytarło i zaczynało zasłaniać oczy

Lusia rozmawia z tatą A wczoraj na teściową się rozpłakała
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-24, 10:06   #928
Zakorzenienie

Cytat:
Moja tez nie spala, cos jej sie porobilo i nie chciala zasnac

Brawo za motywacje Moja teraz lezy na macie a ja mysle zeby isc pobiegac ale takie mam zakwasy

Lamia brawo ty za udana prowokacje

Lucy to Bart wali kupy jak lord

Motyl moja to chyba jeszcze prawie rok po odpieluchowaniu spala w pielusze bo nie czula Kilka razy sie zsikala i spala zasikana, wcale jej to nie przeszkadzalo wiec szybko zrezygnowalam bo sie balam ze pecherz przeziebi. A potem juz nie chciala pieluchy zalozyc i poprostu przestala sikac w nocy ot tak z dnia na dzien.

Mojej M nigdy wlosy sie nie wytarly, nogdy nie miala lysego placka, ale tez nigdy jej nie zgestnialy. Tez ma takie liche jak Pola tylko moja blondyna. Jak jej robilam warkoczyka to miala doslownie taka cieniutka niteczke. A tesciu i dzieci szwagra maja takie geste hery ze szok, dlaczego moja nie ma

Dziewczyny czy wasze dzieci tez tak namietnie piastke jedza? I to zawsze ta sama? J az sie cala wykreca jak paragraf zeby ta piastke ssac. I nie wiem co jej sie stalo ale spi tak niespokojnie i ssie ta piastke ze przez to ja nie spie

Moja tez blondynka
Ja mam gęste włosy ale widac pola po tz lichutkie. Ale i tak jest śliczna

Moja je piąstki cały czas ostatnio i jedna i druga nawet jak jest najedzona

Stary 2016-04-24, 10:23   #929
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
Moja tez blondynka
Ja mam gęste włosy ale widac pola po tz lichutkie. Ale i tak jest śliczna

Moja je piąstki cały czas ostatnio i jedna i druga nawet jak jest najedzona

Pewnie, ze jest Tylko ja wiem jaki to bol dla kobiety miec liche wlosy bo sama takie mam Trzeba sie zawsze spuszczac zeby jakas fryzura wyszla i tylko dlatego zaluje ze moja M ma takie cienkie.
Stary 2016-04-24, 10:29   #930
Elena_22
Wtajemniczenie

Hej!
dziewczyny, wczoraj zaliczyłam pierwsze wyjscie, nie licząc sklepów . Bylismy z kolegami/koeżankami u naszej koleżanki z pracy na odwiedzinach , później ta sama ekipa przychodzi do mnie- już sie nie mogę doczekać .
Byłam krótko, jedyna nie pijąca, bo karmiaca , o 20:30 z powrotem, wyczułam małego, bo nie spał, tylko leżał i gadał z tatą a jak przyszłam, tak długo na mnie patrzył i rzucił się na cyca, jakby rok nie jadł- i u mamci zasnłą .
U nas juz od jakiegoś czasu pobudki w nocy o tych samych godzinach- 2 i 5, w miarę sie wysypiam .

Dziwczyny, piszecie o postępach u dzieci. pj, co ja miałam z K. - szybko zaczęła siadac i wstawać- oczywiscie wszystko sama, NIGDY jej nie pomogłam, a ponieważ miała problem z bioderkami, dostałam opierz od ortopedy, co z dzieckiem wyrabiam. Popłakałam sie ,bo co ja winna, ze ona taka wyrywna była do siadania i wstawania?!
Jak miała 7 mcy sama wstawała, 10 jak chodziła, ale teraz jeździmy na kontrole do ortopedy, bo od kolanek w dół nżóki sie trochę rozjeżdżały, teraz jest lepiej, w szkole nosi wkładki w butach, a normalnie ma nakaz duzo jeździć na rowerze-dobrze, ze lubi . Wydaje mi się, ze to od tego, ze wczesniej zaczęła
No ale co miałam zrobic- trzymac ja na siłę lub przywiązywac, zeby nie siadała albo wstawała? no trudno...
Pieluchy nie nosiła juz w wakacje przed 2 urodzinami, w nocy zakładałam jej pampersa do 2,5 roku, materac ciagle był ofoliowany na wszelki wypadek, ale skoro pampek był suchy, w końcu zdjeliśmy, choc nie powiem, kilka razy zdarzyła jej sie niespodzianka przez sen-i to spała tak mocno, ze jak ja przebieralismy i zmienialiśmy posciel ciagle spała .
Włoski miała długie od urodzenia, nie wytarły jej sie. Obcinalismy kilka razy, ciagle są geste, kręcą sie i szybko rosną.

Nie wiem, jak bedzie teraz z M. , przypuszczam, ze inaczej i wcale sie tym nie przejmuje, czy on bedzie tak samo szybki jak K.

A najlepsze były teksty- skoro K. tak super sie rozwija fizycznie, bedzie do tyłu z rozwojem psychicznym . G...prawda, gaduła z niej była i jest, w szkole radzi sobie świetnie. A ciocie i inne "madre" osoby swoje opinie moga wsadzic gdzieś .

Z jedzeniem było ok, dopóki nie poszła do przedszkola- raptem ulubione potrawy były be, za to rozsmakowała sie w innych. Teraz różnie jest z tym jej jedzeniem, niektóre na powrót uczy się jeść na nowo . a ja nie z tych co wciskają dziecku zarcie i ganiaja po całym domu- jak zgłodnieje, zje samo i ze smakiem i juz.

Ale sie rozpisałam

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Pewnie, ze jest Tylko ja wiem jaki to bol dla kobiety miec liche wlosy bo sama takie mam Trzeba sie zawsze spuszczac zeby jakas fryzura wyszla i tylko dlatego zaluje ze moja M ma takie cienkie.
Dokładnie , czego jak czego, ale mojej córce zazdroszczę włosów i rzęs- sa dlugie, geste i czarne, jak u zyrafy . A moje- żal tyłek sciska .

Ja- masz śliczną córcie i juz
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości