|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze
Dokumenty
dowód osobisty karta ciąży zaświadczenie o ukończonym kursie szkoły rodzenia skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć) Wyniki badań grupa krwi i czynnik Rh (oryginał) przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh ostatnia morfologia i badanie ogólne moczu wynik ostatniego badania USG wynik badania posiewu z pochwy i odbytu w kierunku Streptoccocus agalactiae - wykonanego w 35-37 tygodniu ciąży karty informacyjne z przebytych w czasie ciąży hospitalizacji informacje o przebytych chorobach i leczeniu wszystkie wyniki badań USG wykonane w obecnej ciąży inne istotne wyniki badań i/lub konsultacji lekarskich Do porodu woda mineralna niegazowana koszula szlafrok skarpetki klapki chusteczki jednorazowe ręcznik opaska, spinki lub gumka do włosów wygodne ubranie dla osoby towarzyszącej w porodzie ochraniacze na buty lub zmienne obuwie dla osoby towarzyszącej Dla mamy po porodzie szklanka lub kubek, sztućce podpaski poporodowe majtki poporodowe siatkowe (ew. bawełniane) ręczniki (2 szt.) koszula z rozcięciem do karmienia (2 szt.) skarpety przybory toaletowe, kosmetyki kapcie i klapki pod prysznic ręczniki papierowe staniki do karmienia (2 szt.), wkładki laktacyjne płyn do higieny intymnej (Tantum Rosa) ładowarka do telefonu Dla dziecka na pobyt w szpitalu Wszystkie ubranka dla dziecka powinny być wyprane albo przynajmniej przeprasowane. pieluchy jednorazowe 2-3 pieluchy tetrowe chusteczki nawilżające bawełniane koszulki bawełniane cienkie czapeczki body, śpioszki skarpetki i rękawiczki ręcznik kąpielowy z kapturem kocyk lub śpiworek krem zapobiegający odparzeniom (np. Sudocrem) Na powrót do domu Torbę na wyjście możesz przygotować w domu - do zabrania później. ubranie dla mamy (luźne lub ciążowe, z uwzględnieniem pory roku) odpowiednie do pogody ubranko dla dziecka: body koszulka, kaftanik pajacyk śpioszki skarpetki zwykła i cieplejsza czapeczka kombinezon/śpiworek koc krem ochronny fotelik samochodowy dla noworodka ja mam taka niektore moga sie powtarzac ale lepiej tak niz mialo by czegos brakowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy listopadowe 2016 cz. VI - ''W trzeci trymestr wkraczamy, ale sily jeszcze
[1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;63913066]Wyszło i smakowało
![]() ![]() ![]() Dzień dobry ![]() Wróciłam od ginekologa. Waga pokazała okrąglutkie 70 kg ![]() ![]() Anulka jeśli smakowało to podeślij przepis - pliss Pstryczku ty tu robisz przetwory za przetworami - aż mi głupio bo nic mi się nie chce. Co do przepisu na sok malinowy - to jest przepis po najniższej linii oporu, bez specjalistycznego sprzętu, bez pasteryzacji - sok zawsze wychodzi, nigdy się mi jeszcze nie zepsuł. Maliny wrzucam do garnka, lekko je ugniatam, na spód wlewam odrobinkę wody (tylko po to by się garnek nie przypalił zanim maliny zaczną puszczać swój sok). Doprowadzam powoli do wrzenia od czasu do czasu mieszając i chwilę gotuję - w tym czasie ładnie wypływa sok - cały ten "kompot" przelewam przez sitko położone na garnku. Wszystkie pestki i błonki owocowe dostają na sitku, a sok spływa do garnuszka. Wszystko z sitka wyrzucam, a garnek z sokiem jeszcze raz na kuchnie - doprowadzam do wrzenia - dosypuję cukier i mieszam - cukru według uznania - ja sypię bardzo mało cukru bo nie lubię za słodkich soków. Wrzątek do słoiczków, zakręcam i obracam do góry dnem. Trzeba tylko uważać na wrzątek - ciężko się te słoiczki zakręca takie gorące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#903 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłam właśnie dzisiaj - 26t0d, więc to jeszcze później niż Ty i pani w laboratorium mówiła, że jest ok. Mówiła, że im bliżej wizyty u gina tym lepiej, oczywiście jeśli mieścisz się w tym terminie 28 tygodni ![]() W ogóle tyle się naczytałam o tym badaniu, że takie straszne, a było w porządku. Na samym początku jak zobaczyłam kubek glukozy, to się przeraziłam, ale jak zaczęłam pić, to nie było źle. Kryzys przyszedł dopiero jak wpiłam 2/3 :P [1=60d64c77414195c3f1000bf c6e843f4303cd6908_5f3f007 4680ed;63913066]Wyszło i smakowało ![]() ![]() ![]() Dzień dobry ![]() Wróciłam od ginekologa. Waga pokazała okrąglutkie 70 kg ![]() ![]() Ja się aż boję ile mi jutro pokaże waga u lekarza. Na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu było 68,5 (gdzie moja bazowa waga to 58), więc teraz pewnie przekroczę magiczne 70 kg ![]() ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Jestem świeżo po szpitalu, więc jeśli mogę doradzić, to weź sobie jeszcze jakiś talerzyk. U mnie do śniadania, obiadu i kolacji trzeba było mieć swój. Dodatkowo, miałam ze sobą również chusteczki do higieny intymnej. Wiadomo, że rano normalnie przed obchodem się kąpałam, ale po obchodzie jak lekarz wołał na badanie, to nie było już czasu, żeby się podmyć drugi raz, a wtedy takie chusteczki, żeby się odświeżyć są niezastąpione. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Zakorzenienie
|
Weszłam do Rossmann tylko po wodę. Byłam druga w kolejce. Dosc duże zakupy mieli ludzie przede mną. Od razu pojawiła się druga Pani na kasie co by mnie obsłużyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Wtajemniczenie
|
tez mnie dzis naszlo na temat wyprawki tej typowo szpitalnej, i tego jakie dokumenty trzeba przygotowac pozniej zeby dziecko zarejestrowac czy jak to sie tam nazywa, i do pracy co bedzie trzeba dostarczyc w zwiazku z porodem i urlopem macierzyńskim ....
---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
no i fajnie ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Rozeznanie
|
Hosenka fajny namiar na "bliżej ciebie" zrobię zamówienie.
Pytanie do obecnych mam - czym smarowałyście pupy po zmianie pieluchy -bo chciałam kupić sudocrem - czy tym się smaruje przy każdym przewijaniu czy tylko jak jest jakieś podrażnienie, a codziennie smarować np. alantanem. I nie wiem jak duże opakowanie sudocrem kupić - największe 400 g. czy raczej mniejsze? |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | ||
Konto usunięte
|
korzystałam z tego przepisu:
http://www.poezja-smaku.pl/ciasto-marchewkowe/ Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
To ja odnosnie wagi juz nie mam sily z nia walczyć. Ide jutro do gina wiec jeszcze ostrzejszego pilnowania dzien trzeci sie wlasnie zaczal. Wczoraj ma wadze 300 g mniej, mysle sobie, dobrze, jeszcze do jutra lacznie bedzie kolo kg mniej to sie nie czepi ze za duzo przybralam od wizyty do wizyty. Wchodzę rano na wage a tam 600g do gory. I od czego to.zalezy? Wczoraj zdrowa owsianka na sniadanie, potem owoc, na obiad zupa warzywna i i tak wielka du.pa z tego. Nie mamy na to wplywu zadnego. Pierdziele to!
Jutro pewnie dr powie ze mam sie bardziej.pilnowac!
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie powinno się smarować pupy przy każdym przewijaniu, skóra musi oddychać ![]() Stosowałam zwykły krem do pupy z baby dream - polecam. A na większe "problemy" Avene Cicalfate, Bepanthen tez jest dobry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#911 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kurde ale jak sie pilnujesz z tym, to wody plodowe moze woda w organizmie sie zatrzymuje albo cos... ja mam wizyte za tydzien, ale nie wchodze pomiedzy wizytami na wage wiec cholera wie ile mi teraz przybylo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dla dziecka miałam tylko paczkę pampkow, chusteczek, mały krem i smoczek. Reszta czekała przygotowana w domu w foteliku i tz przywiózł jak nas odbierał ze szpitala. Mała była cały czas w samym pampersie i kaftaniku. Dzieci w czapkach nie widziałam ![]() Dla mnie miałam niezbędne rzeczy, wiadomo. Ale do listy dorzucilabym chociażby stanik i wkładki. Na pewno wszystkie dokumenty, wyniki badań. Te 3 podpaski to chyba na pół dnia :/ ze 2 butelki wody niegazowanej - po porodzie mnie okropnie suszylo. Chyba ze w szpitalu dostaje się ile się chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
Konika-ddzieki za przepis.
Ja smarowalam zielonym linomagem. Zielunka-mi tez waga szaleje. Ostatnio np przez tydz nic a potem w 2 dni pol kilo. Tylko ze ja mam problemy z wyproznianiem. Ehh, beznadzieja :-\ Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
Jestem nie do życia normalnie :/ najchętniej poszła bym spać :-(
Pogoda za oknem taka jak i moje samopoczucie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli się waga waha to może jutro będzie znowu ciut mniej. Pewnie faktycznie kwestia wody czy coś. Nie przejmuj się ![]() Sent from my iPhone ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
Tez słyszałam o zielonym linomagu. A sudocrem niby tylko sporadycznie na jakieś większe odparzenia. Sent from my iPhone |
||
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Byłam na chwilę galerii i padam na twarz...
Byłam zobaczyć cenę deski sedesowej i się zdziwiłam.... |
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zelinko może ten wzrost to reakcja twojego organizmu na zmianę - boi się że nastają gorsze czasu i magazynuje na przyszłość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#922 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale tz juz kafelkuje kuchnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
My za samą farbę zapłacimy ponad tysiaka. Jakbym chciała wykładzinę wymienić kolejny tysiak. Remont to impreza bez końca...
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pojawilo sie jakies zaczerwienienie (ktore z perspektywy czasu moglabym policzyc na palcach jednej reki) to linomag sobie z tym swietnie radzil Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Wtajemniczenie
|
Wlasnie wzielam sie za dzielenie rzeczy dla malucha, teraz tylko jakies cieplejsze dokupic, ew kilka bodziakow wiecej i jest chyba w miare git 1470657942768.jpg1470657950492.jpg1470657957194.jpg
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.