|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Raczkowanie
|
Dot.: po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy
kurde, ja odstawiłam tabletki rok temu i do tej pory się leczę... teraz biore duphaston, wcześnie luteine.. robiłam badanie hormonalne (ale u endokrynologa.. bo moj gin sie nie pofatygował). Wyszło mi, że progesteron mam jak kobieta po menopauzie.. i to w fazie lutealnej, gdzie powienien być wyższy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Rozeznanie
|
dostalam okres wczoraj!
![]() zobaczymy, co bedzie za miesiac... |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
BAN stały
|
włosy przestały mi wypadać garściami
![]() ![]() jak na razie spoko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#934 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Raczkowanie
|
Im więcej cztam waszych wypowiedzi jestem coraz bardziej przerazona
![]() Tak sie jeszcze zastanawiam.....bo tu mówimy tylko o tym co sie nam złego dzieje po odstawieniu,ale może znacie kogoś kto odstawienie tabletek przechodził normalnie lub w miare normalnie???? Nie może być az tak zle. |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny,
jak czytam wasze wypowiedzi to az wam serdecznie wspolczuje bo ja bralam i mam zamiar znowu zaczac brac Marvelon i czy biore czy nie tak samo sie czuje ![]() hmmm juz tak sobie mysle bo nie czytalam wszystkich postow od pczatku ale moze problem tkwi nie w tym jak orgazinm reaguje na tabletki ale moze problem to same tabletki ![]() ![]() W kazdym razie trzymam kciuki za Was i za poprawe zdrowka ![]()
#937 |
Raczkowanie
|
no ja dopiero teraz odstawiam duphaston, tzn. w następnym cyklu zobaczymy jaki cykl będzie
![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 |
BAN stały
|
odstawiłam tabsy 27 dni temu (dzien ostatniej tabletki) i od 2 dni kooooszmarnie bolą mnie piersi- tak, że ciężko jest mi chodzić bo podczas wyonywanego ruchu kiedy choćby drgna to mnie niemiłosiernie bolą! podczas kąpieli nie mogę ich dotknąć nawet delikatnie...
![]() Czy to może być oznaka zbliżającego się okresu? Nigdy nawet jak nie brałam tabsów mnie tak nie bolały. Nie jestem "dojarą" mam małe C... Czy któraś z Was tak miała? Brałam przez 3.5 roku Diane. |
![]() ![]() |
![]() |
#939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Raczkowanie
|
ja odstawilam pigułki 2 mies temu po 3 latach brania i chyba juz jestem w ciazy!!! testy sa pozytywne, czeka mnie jeszcze wizyta u lekarza na ktora juz sie zapisalam. Jestem w wielkim szoku ze tak szybko zaszlam w ciaze!!!!boje sie ze nawet za szybko czy wszystko bedzie ok. niestety syfki zaczely mi wyskakiwac i to gdzie na dekoldzie!! pewnie pozniej padnie na twarz!! jak starasz sie o dzidzie zacznij juz teraz brac kwas foliowy to bardzo wazne lekarze polecaja nawet 3 mies przed ciaza .powodzenia!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Na hormonach byłam 5 lat. Najpierw Microgynon21, potem Harmonet, ale tylko 2 miesiące - nie odpowiadał mi, Stediril30 - długo, ale od tego wszystkiego bolała mnie strasznie głowa, i spadek libido - to najgosze. Potem 2 lata stosowałam plastry, i było dobrze gdyby nie ta cena (ale było mnie wtedy stać) i to, że się brudzą i skóra swędzi od nich. Jak jechałam na wakacje to sie musiałam zastanawiać gdzie to przylepić by się "głupio" nie opalić. A takie przecież "wygodne"... Fakt schudłam bez problemu stosując plastry, przy tabletkach zresztą też, więc nie łączę problemów z wagą z hormonami tylko z moim obżarstwem. Teraz 3 misiąc bez się zacznie. Na razie nie ma niespodzianek, ale wciąż się boję, bo dużo z Was pisze, że problemy się zaczęły po 2-3 miesiącach od odstawienia. Oby nie!
asiagold2 - gratulacje! efelineczka - niektórzy lekarze twierdzą, że ciąża może wyragulować wszystko... |
![]() ![]() |
![]() |
#942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rosalyn, wydaję mi się, że nie powinnaś się martwić - nie każdy ma problem po odstawieniu tabletek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
ja nie biore juz rok a okres nadal mam nieregularny, mialam co 2 mce a teraz juz nie mam 3 mce, dodam ze wyjechalam do irlandii wiec zmiana klimatu tez moze miec na to wplyw , ale obecnie jestem w Polsce od 1 wrzesnia i zrobilam badania hormonalne -mam za malo progesteronu i problemy z faza owulacji, za tydzien kolejna wizyta u gonekologa i podjecie leczenia, a za 2 tyg znowu wyjezdzam i nie wiem czy zas klimat mi nie pomiesza bardziej, a kiedy dostane okre?? oto jest pytanie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
BAN stały
|
u mnie minelo ponad 3 mc od odstawienia tabletek, trzeci okres pojawia mi sie regularnie. tylko ze niestety przed kazdym okresem mam kilkudniowy bol glowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
BAN stały
|
ech.. mi od odstawienia tabsów miesiąc temu okres nadal nie przylazl...
![]() ból piersi zniknął i cisza.... Wrrr- jak je łykałam to przynajmniej wiedziałam kiedy to dziadostwo dostanę ![]() Mam jakieś wrażenie że nie biorąc tabletek waga mimo opychania się jak zazwyczaj stoi w miejscu a nawet spada... Ale co ma piernik do wiatraka?! Zwykle myślałam, że tabsy wpływają co najwyzej na zwiększenie apetytu.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Zadomowienie
|
Hej Kochaniutkie
![]() ja zażywałam yasmin pol roku i cilest ponad pol roku, wyjechalam z Poslki na ponad 2 mies. i branie tabsow nie bylo mi potrzebne, odstawilam by sie zbednie nei faszerowac- i co z tego mam?? niepokój;-( ide w tym tyg do gina o porade i zbadanie czy zemną jest wsyztsko ok, okresu niemam juz ponad 2 miesciace....;/ mam glupie mysli a moze jest zemna cos nie tak.. moze jestem w ciazy itp. ![]() ![]() ![]() ![]() ***************** NOwy etap- studia tuż... tuż... |
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
BAN stały
|
zatem ja trzymam kciuki za Twój okres
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Zadomowienie
|
damy rade Dolare, jak tylko dostaniesz okres napisz ;-) ja tez napisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#949 | |
Rozeznanie
|
Witajcie Wizażanki
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do problemow z cera to zanim zaczelam brac tabletki mialam straszne problemy:/ teraz kiedy przestalam je brac widze ze tradzik zaczyna wracac, ale juz od pierwszego dnia kiedy odstawilam ratuje sie masciami i biogalem takze nie jest poki co tak zle. Mam nadzieje ze gorzej nie bedzie. Pozdrawiam! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Zadomowienie
|
Czytam właśnie wątek i włos mi się na głowie jeży...
No więc - tabletki odstawiłam 3 miesiące temu - po 8-9 latach zażywania (Diane ). Z tego, co zdążyłam JUŻ zauważyć to: -cera gorsza- bardziej się przetłuszcza -pojawiają się wypryski -zaczęły wypadać włosy Co do regularności cyklu, to nie wiem, bo od razu dostałam luteinę. Pierwszy cykl był po 27, drugi po 25 dniach. Zobaczymy co dalej... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Przyczajenie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy
Biore tab. anty. od 4 dni. Czuję się okropnie i chce przerwać jak najszybciej. Nie chce nawet kończyć tego opakowania. Czy to mi nie zaszkodzi? Blagam, prosze o pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Zadomowienie
|
Hej ;-* bylam u GINA
niedawno od niego wróciłam i syzbciutko zasiadłam by napisać. opowiedziałam mu ze okresu niemam od 14 lipca ze tabletki odstawilam 10 lipca , ze wyjechala itp. a on domnie " czy nie jest pani w ciazy ??? " ![]() ![]() ![]() zaliczylam lekki SZOK- ale stwierdziałm ze WSZYSTKO JEST MOŻLIWE ![]() pwoiedzial zebym sie przygotowala do badania i badając mnie nic nie mówiił
![]() ![]() ale ze niemam dosyc trochę tego okresy to wywołamy go Luteiną. mam je brac przez 7 dni co 8 godzin 3 razy dziennie po 1 tabletce pod język, bo wybraniu tej dawki Luteinki mam czekac na okres ok 7 dni i powinien sie pojawić, i mam obserowwac czy nastepny okres pojawi sie regularnie a jak nie to mam przyjsc znowu po porade i nastepne recepty. Naszczescie jzu wiem co jest a nie zamartwialam sie ![]() Buziaki <papa> |
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
BAN stały
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
![]()
Kochane Wizażanki,
W końcu widać światełko w tunelu. Mając dość po ponad 9 miesiącach bez okresu poszłam w końcu do ginekologa-endokrynologa, osławionej dr Wierzbowskiej (co najlepsze, informacji o jej osiągnięciach zaczęłam szukać dopiero PO tym, kiedy poleciła mi ją koleżanka). Fakt, nie jest u niej tanio (170zł za wizytę), ale już po pierwszej wizycie mam wrażenie, że mam do czynienia z mądrym lekarzem. Przepytała mnie na wszystkie możliwe tematy zdrowotne, łącznie ze złamaniami i cechami psychologicznymi typu wrażliwość, przyjrzała się dokładnie owłosieniu (ręce, nogi, a przede wszystkim wewnętrzna strona ud w kierunku zstępującego "zarostu" od strefy bikini, pachwiny, pośladki, brzuch), pryszczom, rozstępom, zbadała dokładnie piersi i zaleciła co następuje. Przez 30 dni pomiary temperatury per vaginam z dodatkową obserwacją bólów głowy i wyprysków, co 10 dni badania cytohormonalne, a do tego: - profil hormonalny (FSH, LH, Estradiol, Testosteron, Progesteron, Prolaktyna, DHEA, 17OHP, Androstendion, TSH, FT3, FT4 z krwi oraz 17OHCS i DHEA z moczu dobowego) - pełny zakres badań moczu - pełny zakres badań krwi (łącznie z poziomem insuliny i cukru, lipidogramem, próbami wątrobowymi, APTT i PT) - poziom elektrolitów w surowicy - echo serca - pole widzenia na barwę czerwoną (do wykluczenia guzka przysadki) - cytologia - oraz oczywiście test z MCP (dość nietypowy, bo dla 0, 30, 60 i 120 minut). Sumaryczny koszt badań nieco przeraża (około 700-800zł), ale myślę, że warto zainwestować, żeby w końcu wrócić do normy. Edytowane przez Hanulinka Czas edycji: 2007-12-29 o 14:14 Powód: Dodana przyczyna badania pola widzenia |
![]() ![]() |
![]() |
#955 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
A ja już mam dosyć trochę tego. Z tabsami źle, bez nich też. Libido jak nie było, tak nie ma i to mnie drażni najbardziej - bo to był główny powód odstawienia.
![]() Poza tym pękła nam gumka, a ja nie chcę jeszcze ciąży, więc się zdecydowałam na Escepelle - to i tak hormony i tak. Bes sensu. Wiem, że to off topic, ale czy znacie jakieś sposoby na poprawę libido? Słyszałam, że branie żeń-szeniu ma taki skutek uboczny, ale chyba na mnie to nie działa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#957 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny
jak tak czytam to wszystko co tu piszecie to poprostu szok. ja od 3 miesiecy biore rigevidon, czy moze ktoras z was tez go zazywa i moze napisac cos o dzialaniu i jak to jest gdy sie je odstawi. z gory dzieki. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny! Ja brałam tabletki 4 lata ponad z jedną przerwą. No i teraz niecały miesiąc temu odstawiłam. I wiecie co? Jestem podłamana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#960 | |
BAN stały
|
Cytat:
polecam wlasnorecznie robiony tonik octowy, mi rowniez po odstawieniu bardzo pogorszyla sie cera, a jak zaczelam uzywac tego toniku to niedawno przed i po okresie cera byla calkiem ladna. Tonik octowy: - 100 ml wody destylowanej - 5 ml octu jablkowego ( najlepszy ten ktory sprzedaja w rossmanie za niecale 4 zl) - 10-15 kropel olejku z drzewa herbacianego (lub inny ale ten jest dobry bo ma dzialanie antybakteryjne) generalnie olejek jest po to zeby zabic straszny zapach octu. proporcje mozna zmieniac, tzn mozna dodac wiecej octu i olejku ale to zalezy od twojej cery, na poczatek polecam ten przepis a potem ewentualnie zwiekszyc proporcje octu. tonik trzymamy w lodowce ok 1-2 tyg. powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.