![]() |
#931 |
Przyczajenie
|
Dot.: Guzek na piersi
witam wszystkich
![]() ![]() w mojej glowie roja sie same zle scenariusze...tak bardzo sie obawiam......<boise> ....STRACH PRZED CIERPIENIEM JEST GORSZY NIZ SAMO CIERPIENIE.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
NIKI dzieki za szybka odpowiedz....Ty niemasz sie czym martwic....bo takie zmiany jak ty masz ma mase kobiet.....U mnie pewnie beda włókniaki...
![]() DOROTA.....ja tak samo mam w opisie napoisane FA MAMAE...JEJKU co to takiego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a czy Ciebie te guzki/torbielki bolą przy dotyku??? A co do doktorka, to nie bój się, jak bedzie coś mówił, to powiesz, że podczas usg, nie skierowano Cię na biopsję i już ![]() "Torbiele sutka Częstość występowania objawowych torbieli gruczołu piersiowego wynosi około 7%, chociaż w rzeczywistości prawdopodobnie jest ona zdecydowanie wyższa. Zmiany często pojawiają się nagle i osiągają różne rozmiary. Mogą być miękkie i wypełnione płynną treścią lub twarde i klinicznie nie do odróżnienia od raka sutka. Wyróżnia się dwa rodzaje torbieli gruczołu piersiowego: torbiele z wyściółką nabłonkową i bez. Podział ten wiąże się także z rodzajem płynu wypełniającego torbiel; torbiele z wyściółką nabłonkową charakteryzują się niższym stosunkiem sodu do potasu. Aspiracja treści torbieli sutka stanowi zarówno postępowanie diagnostyczne, jak i terapeutyczne, Zawartość torbieli ma niewielkie znaczenie kliniczne i rutynowe badanie cytologiczne każdego aspiratu nie jest niezbędne. Uzyskanie treści krwistej stanowi bezwzględne wskazanie do badania cytologicznego i ponownej kontroli pacjentki." tutaj sobie poczytaj- pisze tam więcej, ja tylko skopiowałam część ![]() ten opis fa mammae, to chyba nic groźnego, mammae to znaczy pierś/sutek z tego co wiem (gdyby był rak, to by pisało carcina czy jakoś podobnie)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Raczkowanie
|
Niki serdeczne jeszcze raz ci dziekuje.....
jak przyjade to przeczytam ten artukół...teraz sie juz zbieram.....bo zaraz mma przyjdzie do dzieciaczków.....bede koło 17.00z powrotem to dam znac,,,, Te torbielki wcale mnie niebola przy dotyku....sa mieekkie i łatwo sie przesuwaj..... Ja normalnie waryjuje....... ![]() prosze zaciskajcie za mnie łapki....mam dosc....jade.....:confuse d: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Raczkowanie
|
majamarta trzymam kciuki za Ciebie, oby bylo wszystko w porzadku. Wydaje mi ze ten opis FA MAMMAE to oznacza FIBROADENOMA czyli wlokniakogruczolak sutka. Lekarze czesto stosuja skroty np. ca (carcinoma)-rak, tu (tumor)-guz. Tylko Ty piszesz ze po polsku jest wynik TORBIEL, a po lacinie torbiel to raczej nie jest fa.
Ale dosyc moich wywodow, nie jestem lekarzem i moge sie mylic. nariatka dobrze ze to wycinasz, bedziesz miala spokoj. Ja juz jestem 3 tygodnie po, juz mnie prawie nie boli. Blizna ma ok. 3 cm, ale jest w dobrym miejscu i prawie jej nie widac. Z tego co lekarz mowil przed zabiegiem to guzek mial niby 9 mm, a wyszla taka duza blizna chyba dlatego ze guzek byl gleboko i ciezko bylo sie do niego dostac. Jak juz wczesniej pisalam to byla zmiana wloknisto-torbielowata (chyba, tak to przetlumaczylam), a reszta materialu to lagodna dysplazja sutka, stwardnienie tkanki lacznej i poszerzenie przewodow (moje tlumaczenie, chyba sie nie pomylilam). Do kontroli ide w marcu, ciekawe co mi lekarz powie. Mam nadzieje ze bedzie wszystko w porzadku i nic nowego sie nie pojawi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wyczytałam na tej stronce, że często sie pojawia ropień polakatacyjny, który wymaga leczenia antybiotykiem ![]() ![]() ![]() majamarta oczywiście trzymamy kciuki i pisz jak tylko wrócisz do domku ![]() oczywiście trzymamy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
Witajcie....jestem...dzis trafilam kurcze na innegio dpottora co ostatnio....Stwierdził ze to jakies tłuszczaki i majlepiej to usunac
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Przyczajenie
|
dzieki Niki chyba potrzebowalam aby ktos ze wnatrz ,obcy powiedzial mi cos takiego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że łatwo się kogoś pociesza, a Ty czujesz strach, też bym się tak czuyła przed zabiegiem i nie wiem czy w lutym nie dowiem się tego samego co Ty, że konieczny jest zabieg ![]() ![]() PS. a co to te tłuszczaki ?? Powiedzieli Ci?? I skad one się biorą?? Cytat:
![]() ![]() teraz wszystkich pocieszam, a sama w lutym bedę umierała ze strachu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Przyczajenie
|
Niki masz racje trzeba nawzajem sie nastawiac optymistycznie. Będzie ....bo przecież musie być dobrze. Trzymam kciuki nie martw sie napewno w lutym bedzie okey
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Raczkowanie
|
Dzieki Niki Jestes kochana....
![]() Zastanawiam sie nad ta prywatna przychodnia...na Garcarskiej...co pisałas.....Bo troce tego wszystkiego u siebie nierozumiem......Po uzg doktorka niezrobiła punkcii bo to o torbielki i zleciła kontrol za pół roku..... A dzis po badaniu palcami doktor zlecił wuciecie....To pytam sie>>>.CO JEST WIARYGODNIEJSZE...BADANIE PALPACYJNE CZY USG? I dlatego niewiem czy nieodzałyje jeszcze tego 50 zł jak pisze Nika i pojade na jeszcze jedno usg?!Co sadzicie....? A tak Apropo Nika ile ty jestes po porodzie? czy wczesniej przed urodzeniem dziecka miałas cos takiego..>Bo ja napewno nie...bo jestem osoba szczupła i napewno bym zobaczyła? A tak apropo czy ja dobrze pamietam ze mejlem miałam ci przysłac moje dzidziolki? ![]() A tak apropo to ece szuac co to sa te tłuszczaki bo dzieciaczki dopiero posneły......a mnie z nerwów boli głowa.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie masz mi za co dziękować ![]() ![]() wiesz zdziwiło mnie to co napisałaś ![]() skoro po usg nie kazali Ci tego wycinać, to jak lekarz badając palcami może stwierdzić co tam jest??? Co to za lekarz??? Ginekolog??? Ja bym na twoim miejscu poszła jeszcze gdzieś np. prywatnie (tam na tej Gancarskiej jest ok, naprawdę ![]() Ty jesteś gdzieś z okolic Krakowa, że piszesz o Gancarskiej??? ![]() Jak tak, to może się razem spotkamy tam??? Byłoby nam raźniej zawsze ![]() majamarta ja jestem po porodzie prawie 2 lata, 30 stycznia będzie równe dwa latka (to mój drugi poród), nigdy nie miałam takich problemów, u mnie to sie zaczęło po skończeniu karmienia, dość długo karmiłam Nikolkę (ponad rok), w maju skończyłam karmić, a we wakacje wyczyłam guzek ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
acha, odnośnie zdjęć, to obiecywałaś kiedyś, racja
![]()
![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
majamarta poczytałaś o tych tłuszczakach?? Ja znalazłam cos takiegohttp://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszczak
![]() |
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
no i jeszczto to znalazłam (ciekawy artykuł):
Co to jest tłuszczak i czym różni się od włókniaka? Tłuszczaki są łagodnymi nowotworami składającymi się zgodnie z nazwą z tkanki tłuszczowej. "Łagodne" oznacza brak przerzutów i niszczenia okolicznych tkanek. Zwykle spotyka się je pod skórą, ale widuje się je także w głębszych tkankach i narządach całego organizmu (sercu, mózgu, płucach). Mają różne rozmiary od wielkości orzeszka laskowego do dużej piłki tenisowej. Mają także miękką konsystencję i dają się przesuwać względem okolicznych tkanek. Większość z nich pojawia się (i rośnie) po 30. roku życia. Operację pozostawia się dla tłuszczaków, które są bardzo duże, bolesne lub powodują problemy kosmetyczne. Przed operacją można wykonać biopsję aby potwierdzić rozpoznanie i określić typ tłuszczaka. Włókniak jest również nowotworem łagodnym, składa się nie z tkanki tłuszczowej jak poprzedni ale z włóknistej (i najczęściej z różnych innych domieszek). Ponieważ w przypadku włókniaka istnieje większe niż w przypadku tłuszczaka prawdopodobieństwo przejścia w nowotwór złośliwy (uzłośliwienia), to wskazania do operacji są większe. W przypadku podejrzenia włókniaka, zawsze powinno się wykonać biopsję. Różnicowanie różnych guzów tkanek miękkich zapewnia biopsja i badanie histopatologiczne wyciętego guza.
![]() |
![]() |
#948 |
Konto usunięte
|
Witam
![]() Może niektóre z Was mnie tu pamiętają, ale ja tez posiadam histore z tym wątkiem. Otóż nadal bez zmian. wiec raczej chyba jest w najleprzym porządku. Guzka nie ma, sam znikł, lecz czasami odczuwam ból w miejscu gdzie występował. Więc wybieram się na kontrolę mimo bardzo mlodego wiekiu. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Raczkowanie
|
Witajcie...dopiero teraz moge naoisac...bo prawie cała noc niespałam bo maluszkom..ida zabki i sa bardzo niedobre....
Niki...jak najbardziej mozemy sie spoodkac bo ja do Krakowa mam 40 km...mieszkam a kierunku Kielc... Na usg które mi proponujesz na Garcarskiejapewno sie zdecyduje i to zaraz po niedzieli bo niechce czekac..... ![]() Za watki o tłuszczakach ci bardzo dziekuje..... ![]() ![]() EJuz nawet nic niemówie...bo własnie pokłuciłam sie z mezem....Dzieki Bogu ze mam was ![]() nika bedzie dobrze u ciebie...a ile masz lat........co to był za guzek.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam ogromną nadzieję, że mi też samo zniknie ![]() napisz proszę po jakim czasie Ci on zniknał, jak długo go miałaś?? majamarta na pewno Twoje tłuszczaki nie zamienią się w raka, jestem tego pewna ![]() pytasz o lekarza, tam na Gancarskiej przyjmują dwie kobiety, ja byłam u takiej w wieku ok 55 lat, bardzo miła sympatyczna, mówila że ma bardzo długi staż, i doświadczenie, bo od lat się zajmuje chorobami piersi. Jak znajdę wynik z USG to Ci napisze jak ona się nazywa, bo gdzieś mi się zawieruszył ten wynik, a tam miałam zapisane jej dane ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Konto usunięte
|
Ja w wieku 19 lat sama wykryłam guzka na mojej prawej piersi. Poszłam do ginekologa ( była to moja pierwsza wizyta, tym spowodowana). Okazało się, ze "rzeczywiście coś mam w piersi". Następnie skierowanie na biopsję, potem oczekiwanie na wyniki.
Okazało się, że to gruczolako- włókniak, wprawdzie niegroźny choć z czasem mógłby się zamienić w coś powaniejszego. Zdecydowałam usunąc. Pierwszy zabieg - ambulatoryjny w Centrum Onkologii trwał z 15 minut, cięcie naokoło sutka żeby było mniej widac bliznę ( faktycznie, nie ma po cięciu śladu). Okazało się, że guzek jest wielkości....paczki zapałek - 25mm na 15mm a co najdziwniejsze to fakt, iż w istocie był on bardzo duży a wogóle nie widoczny na piersi, umiejscowiony był bardzoiej wewnątrz niej. Założono mi szwy, po tygodniu je zdjęto, wycinek poszedł do analizy, wszystko ok. Po roku znowu miałam ten sam zabieg bo okazało się, że nie wszystko zostało usunięte ![]() Dzis czuję się zdrowa, nie mam żadnych guzków na piersi, badam się regularnie raz w tyg jak biorę prysznic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
Niki....Dziekuje bardzo za namiary na ta kobiete....Bede dzwonic w poniedziałek i sie rejestrowac...Jesli bys odnalazła wynik to prosze o blizsza namiary na nia....Bede wdzieczna....Ni9ewiesz przypadkiem gzie ona pracuje? Bo ja tak sobie mysle ze jesli by ytrzebabyło to usówac to niechciałabym tego robic na ul Garcarskiej..../Tak jak ciebie....ten szpital mnie wykancza/
![]() Mistrzyni...ty tak samo przeszłas...ale najwazniejsze ze to za toba....i wszystko jest ok.....Czy teraz masz systematycznie chodzic na usg? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
Niki bardzo ci dziekuje...Jutro rano dzwonie sie do niej zarejestrowac...kurcze... moze mnie przyjmie jak najszybciej....Maz ma w srode i czwartek wolne wiedz mogabym tam podjechac.....NIKI CZy ona robi tylko usg czy jest tez ginekologiem? badz onkologiem?Do kogo ty chodzisz? Bo ja mam swojego lekarza na ul Siemieradzkiego...ale niestety ostatnio był ktos w zastepstwie bo m. złamał sobie noge a to przeciesz troche potrwa zanim przyjdzie.....
Mówie wam ja jestem rozdygotana......nie,mówi adz juz o nerwach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Raczkowanie
|
Nika...zarejestrowałam sie jade dzis na 18.00jestem cała w nerwach...odezwe sioe po..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pytasz do kogo ja chodzę, chodzi Ci o ginekologa??? Chodzę do dr. Rożnowskiego (super lekarz) prowadził mi ciążę... Kurcze, przykro mi że malutki spadł Ci z wersalki, dobrze że nic mu się nie stało. Nie martw się, moja Nikolka też mi spadła, jak spałam z nią, obie zasnęłyśmy i nie wiem kiedy ona nagle spadła ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Raczkowanie
|
Dziekuje ci Niki ze jestes ze nna...ze mnie wspierasz,,,zreszta wszystki na tym watku dziekuje....Zarejestrował am sie do tej drugiej bo doktore która mi polecilas niestety złozyła chorobas i jej niema...ale to niz....mówili w przychodni...ze i tak obie wyniki w razie czego oceniaja....
s Wiesz ja tak samo mam super lekarza...ale tylko od ciaz...a z piersiamui wysłal mnie do specjalisty wiedz nieznam naprade w krakowie nikogo.....Moze ona mi kogos poleci...A moze dziewczyny z Watku pomoga ![]() No nic jade i zobacze odezwe sie jak przyjade.....Prasze o kciuki... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie mój ginekolog też jest świetny, ale od ciąż i tych dolnych spraw ![]() ![]() wiesz, to nawet fajnie, że idziesz do innej lekarki niż ja- przynajmniej będziemy mialy porównanie, która lepsza ![]() tej drugiej nie znam, nie wiem jaka jest, a tak to się wymienimy doświadczeniami, ale myślę że ta "Twoja" tez będzie ok ![]() ![]() odezwij się po powrocie!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Raczkowanie
|
majamarta trzymam kciuki, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. Badz dobrej mysli i odezwij sie po powrocie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, przepraszam, nie mam czasu na razie przebrnąć przez wątek, ale mam pytanie. Czy któraś z was zna dobrego i sprawdzonego lekarza w Warszawie,onkologa, do którego mogę się udać? Rok temu wyczułam guzek w piersi, póżniej miałam biopsję, okazało się,że nic groźnego, ale moja pani ginekolog nie potrafi mi powiedzieć co to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.