![]() |
#931 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamuśki marcóweczki 2021 cz. II :)
Mia! Jakto zaraz?!
Dziś urodziła moja kolezanka i do mnie dotarło, że to już zaraz. Jaram sie, ale trochę mi się stresik włączył, że dalej jestem w proszku. Także jutro robię sobie dzień pranka, prasowanka, podliczenia wyprawki i domówienia niezbędnych elementów.
![]() |
#932 |
Zadomowienie
|
U mnie też włączył się stresik, wzięłam się za pakowanie torby
![]() ![]() I wiecie co, sama się sobie dziwię, ale na razie czuje ekscytacje, stres jest ale nie z porodem tylko z tym, że się nie zdążę spakować i przygotować ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
A mi się coś nie chce ogarnąć tej torby, wczoraj zaczęłam i tak stoi 🤪
Ale najważniejsze już w niej mam ![]() Może nieprzygotowana przyciągnę termin szybciej do siebie 🤭 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 |
Zakorzenienie
|
Mi też się na maxa nie chce, wszystko onne moge robić, ale ta torba to mnie tak ma maxa odrzuca...
![]() |
#935 | ||
Wtajemniczenie
|
Ja już mam prawie walizkę spakowaną. Okazało się że jeszcze kilku rzeczy będzie nam brakować ale to już raczej pierdoły, jakieś klapki pod prysznic, jak faktycznie miałabym rodzic za jakieś 10dni to będziemy musieli dokupić z 2-3 pajace 56, z 2 kaftaniki, skarpetki... No nic jutro po wizycie będziemy wiedzieć pewnie co i jak.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
![]() Może zbiera siły przed porodem? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
![]() Jak się czuje koleżanka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
Szczęśliwa
![]() Młody okazał się całkiem konkretnym dzidziusiem, ale nie potrzebował zbyt dużo czasu, żeby uporać się z tematem i wylazł bardzo sprawnie. Spisał się też tata, i miała fajną położną, która okazała się wsparciem i poprowadziła ją przez wszystko od poczatku do końca.
![]() |
#937 | |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Ale ja dziś pospałam, aż nie mogę uwierzyć ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
![]() Kurcze fajnie że masz wśród koleżanek mamuśkę z podobnym stażem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#938 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Też mam za sobą jedną z lepszych nocy. Pani Smith tak jak Justyna pisze, fajnie jest mieć kogoś bliskiego z bejbikiem w tym samym czasie. Ja miałam tak pierwszą ciążę z Bratową, urodziła 9 dni przede mną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
pani.dietetyk
|
Bazille, no, w sumie jak Brian poczeka ten ponad tydzień a Justynie będą wywoływać, to bardzo możliwe, że urodzicie w tym samym lub bardzo zbliżonym dniu
![]() Justyna, dawaj znać koniecznie po wizycie dzisiaj!!!! ![]()
![]() |
#940 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem,jakie to stresujące,szczególnie,że wy tutaj macie terminy na marzec,ale kto to wie ![]() A zazwyczaj z tymi ekipami to tak jest... mówią jedno,a potem się przeciąga. My mieliśmy mieć kładzione płytki w październiku,a zaczęło się w II połowie listopada...także tak. Trzymam kciuki,żebyście zdążyli przed porodem to ogarnąć ![]() Bo doskonale wiem,ile to nerwów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja ostatnio nawet też się wysypiam ![]() A dzisiaj siedzę u fryzjera ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, ja z kolei miałam średnią noc. Obudziłam się w środku nocy, miałam problem złapać oddech, nie wiem czy miałam wyższe ciśnienie, czy mi się wydawało, bo się o tym tutaj naczytałam
![]() Kurier przyniósł mi 2 staniki do karmienia, na fb wrzucę więcej info ![]() Justysia trzymam kciuki za wizytę. Ja mam 2 koleżanki/znajome w ciąży, jedną ma termin na luty a druga na początek marca. Ale to są bardziej znajome, chociaż może to się zmieni po porodzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Raczkowanie
|
Ale napisałyście, podczytuję Was ale nie dam rady się odnieść do wszystkich postów.
Wczoraj wzięłam się w końcu za prasowanie, część ciuszków wyprałam już wcześniej, dziś kolejne prania poszły w ruch. Niby termin na koniec marca, do niedawna czulam ze mam jeszcze tyyyyyle czasu ale ostatnio jakiś niepokój mnie ogarnął ze zacznę rodzic a tu wszystko w proszku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
Ja z lutówek z małą wrzutką - wypatrzyłam, że dziś darmowa dostawa na Gemini, może coś Wam jeszcze do wyprawki potrzeba.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#945 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja wczoraj zrobiłam zamówienie z płatną dostawą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, ile bierzecie magnezu dziennie? Od piątku czuje że mam twardszy brzuch, nasiliły mi się też skurcze łydek, biorę 2 tabletki dziennie. Czekam na odpowiedź lekarki, pisałam do niej,a wizyta za tydzień dopiero. Czuję ruchy więc nie panikuję, a brzuch też nie boli, moja 1 ciąża, nie znam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry, byłam w poniedziałek na pobraniu krwi i pierwszy raz było opóźnienie z 20 min. Okazalo się że do gabinetu gdzie przyjmują tylko ciężarne zapisali kilka strasznych osób na krzywą żeby mieli szybciej. Przez to zrobiło się ponad 20 min opóźnienia mimo zapisów na godziny, w dodatku te starsze osoby kompletnie nie ogarniały systemu Medicover przez co jeszcze wychodziły z gabinetu bo się im płatności nie zgadzają, a bo coś tam źle wyskoczyło i w rejestracji muszą potwierdzić bo w gabinecie się nie da ... No ogólnie cyrk. Jak wychodziłam to w kolejce czekało chyba z 9 ciężarnych a miejsc siedzących 4. Jeszcze te starsze Panie na krzywa pozajmowaly prawie wszystkie bo krzywa i muszą siedzieć. W poniedziałek znów muszę jechać ale mam nadzieję że obędzie się już bez takich cyrków i zamieszania bo kurcze zapisy na godzinę ale kolejkę musiałam sobie pilnować bo Panie jak na nfz przecież nikt nie czekał pod drzwiami na wejście to mogą się wcisnąć do gabinetu prosto zanim ktoś inny zdąży zareagować.
Kurcze strasznie słabo się czuję:/ prawie jak w 1 trymestrze tylko żołądek nie daje tak popalić. Od kilku dni mam nagle napady "słabości". W jednym momencie robi mi się słabo, mdli mnie, mam mroczki przed oczami i muszę się położyć. Dziś siedzę w łóżku półsiedząco a i tak już 2 razy się osuwałam. Ciśnienie mam w normie, trochę wyższy cukier niż normalnie. Jutro wizyta, mam nadzieję że się dowiem czemu tak się dzieje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Zadomowienie
|
Ja dzis tez bylam na badaniach krwi i moczu, z 25 min stania na polu i ok 10 w srodku. Mialam i tak szczęście bo akurat sie Pania za mna zaraz drukarka popsula i chwile było dodatkowego postoju z kolejnymi zleceniami badań.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
To prawda, moja molezanka niestety mieszka troche za daleko na wspolne spacery, ale fajnie mieć ciazowe towarzystwo i moc się zwrócić czasem o radę (tym bardziej, ze ona ma juz 11 letniego syna, który jest fantastycznym dzieciakiem, także oby sukcesy wychowawcze również przyszły za jej przykładem). Ale w bliskim moim towarzystwie tez mam Mamuśki - kole, anka z piętra ma 2 miesięcznego skrzata, moja byla pracownica urodzila miesiac temu (utrzymujemy też prywatne kontakty), a 4 moje koleżanki z drugiej pracy uridza za 3, 5 i 6 mies 😂 bociany lataly nisko ostatnimi czasy.
Tymczasem wykopuje listy aptecznych zakupów i poki chodzi pralka sprawdzę, czego mi jeszcze brakuje. Takze u mnie tez sue dziś dzieje ![]() ![]()
![]() |
#950 | ||
pani.dietetyk
|
Cytat:
a) jaką bierzesz formę? Bo jak bierzesz np. tlenek magnezu to wchłania się tyle co nic. Polecam jabłczan, cytrynian, mleczan. Suplementować Z JEDZENIEM. b) jaką pijesz wodę? Magnez z wody wchłania się ekstra i jest to podstawa uważam. Polecam Muszynę, Muszyniankę, Magnesię. c) Kwestia skurczy łydek nie jest zależna zero-jedynkowo od magnezu, chodzi też o inne elektrolity (ważny jest też potas), dodatkowo coraz bardziej odchodzi się od kluczowej roli niedoboru elektrolitów w skurczach. Coraz więcej nowych badań wskazuje na ogólne przemęczenie układu nerwowego; warto tu zadbać o podstawy: sen, dieta - ale nie mam pojęcia, jak to ma się do stanu w którym my jesteśmy i czy u nas nie jest to trochę inaczej ![]() ![]() d) jeszcze co do magnezu, to polecam kąpiele w soli magnezowej albo moczenie stóp w soli magnezowej - w sumie też nie wiem, jak się mają kąpiele magnezowe do ciąży, raczej nie powinno być problemu, ale przezorny zawsze ubezpieczony więc bardziej bym polecała to moczenie stóp w soli EPSOM ![]() e) tak czy owak polecam Ci nie zaniedbywać tego magnezu i brać, szczególnie że z tego co pamiętam to miałaś wyższe stężenie glukozy po dwóch godzinach niż po jednej? A Mg super wpływa na gospodarkę węglowodanową i uwrażliwia na insulinę. Ja osobiście biorę dość sporo, ale to dlatego, że w NO nie ma wód wysokomineralizowanych a uważam, że nie pokrywam z dietą zapotrzebowania. Gdybym miała do nich dostęp jak w Pl i piła zalecena 2l to brałabym o połowę mniej. Cytat:
Mam podobnie, jeżeli chodzi o "uczucie pierwszego trymestru" - takie mdłości, nic nie pomaga. Tylko jak się po śniadaniu prześpię ![]()
![]() |
![]() |
#951 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do labu to się nawet nie denerwowałam bo sytuacja niezależna od nikogo ale "normalny" punkt pobrań był pusty większość czasu a rejestratorka nie chciała tam nikogo dopisać. W punkcie dla ciężarnych, dokumenty, opłaty czy wydruki na próbko drukuje się w gabinecie żeby ograniczyć kontakty z ludźmi do minimum a w normalnym najpierw w rejestracji drukuje się wszystkie papierki a w gabinecie tylko pobranie, nalepienie gotowej etykietki i następny. Zawsze do normalnego nawet mimo zapisów na godziny była kolejka a do ciężarnych pusto. Wyjątkowo było na odwrót. Szkoda mi było tylko przyszłej mamy bliźniaków bo widać że było jej ciężko czekać, chwile porozmawialiśmy i okazało się że jak ona przychodzi to tak jest za każdym razem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
b) Piję filtrowaną kranówkę, czyli źle? c) Ostatnio mam jakieś lepsze noce, ale wcześniej miałam problem d) Muszę je zakupić ![]() e) dobrze pamiętasz ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- I jeszcze jedna kwestia. Chcę karmić piersią, ale może być różnie. Planuje kupić też ten kolektor do mleka, więc jeśli coś uzbieram to chciałabym podać to dziecku. Jak? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Zadomowienie
|
Co do magnezu ja biorę Magne b6 - 2 tabletki 2 razy dziennie, plus suplement diety taki ogólny dla kobiet w ciąży w którym też jest magnez, zwiększony magnez mam zapisany gdzieś od 3 tygodni
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#954 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I po 37 tyg kazał odstawić dodatkowy magnez. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez vidia9 Czas edycji: 2021-01-27 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie.
Pewnie kilka z was musiała liczyć ruchy. Dostałam kartkę od lekarza i mam zapisywać. Tylko tak. Spytałam koleżankę,i ona powiedziała,że też liczyła,ale ten sam lekarz jej mówił,że jak leży to ruchy się nie liczą(Mi nie takiego nie mówił). Z drugiej strony jak coś robię np gotuję,sprzątam, to dziecko się nie rusza,jedynie jak odpoczywam (leżę). No ale skoro to się nie liczy,to jak to liczyć? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naciskam TŻ, że trzeba przygotować pokój, a on teraz zmienił koncepcję i czeka nas przestawienie nie tylko 1 biurka, ale zamieniany dwa pokoje. A najgorsze, że nie ma kto mu pomóc :/ jedyny plus, że po prawie tygodniu przyniósł paczki z komodą z przedpokoju do sypialni... Masakra, wkurza mnie na maksa. A i zdenerwowała mnie szkoła rodzenia. Opublikowali harmonogram na luty, okazało się, że będą stacjonarne warsztaty z mycia, noszenia, przewijania i co i nie ma miejsc, a dodatkowych grup nie planują, mimo że lista rezerwowych jest długa. Nie wiem, wydaje mi się, że pierwszeństwo powinny mieć bardziej zaawansowane ciążę, a nie kto pierwszy ten lepszy. Tym bardziej, że to się zapomina. Może uda się zapisać na termin marcowy, ale nie mam gwarancji, że się załapię, a druga sprawa chciałam z nich po prostu zrezygnować, na rzecz położnej, która do mnie przyjedzie, Kolejny minus u mnie łapią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Justyś co u Ciebie? Czyżby szybsza akcja? Bo nie wiem czy coś mi się ubzdurało, że miałaś mieć wizytę rano. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.