![]() |
#931 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
Witaj Emmi
![]() Ulewa? U mnie słoneczko na całym niebie. Przejaśni się u Ciebie, jeszcze będzie radośnie ![]() Możesz marudzić, mi to nie przeszkadza ![]() Co tam? -------- Adusia dużo tych słoików miałaś. Ja co zrobię, to zaraz porozdaję ![]() ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Zupę fasolową dzisiaj gotuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A ja mam zawsze duży słoikowy zapas, bo dzieci nasze zup nie chcą, nie mam więc komu rozdawać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
Adusia, szczerze?
Moi czasami biorą, może myślą, że przyjemność dla mnie tym sprawiają ![]() Muszę oduczyć się tego wpychania słoików ![]() W sumie mam warunki żeby na bieżąco gotować, tylko muszę się nauczyć i przyzwyczaić do mniejszych garnków . ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ---------- Dziewczyny zobaczcie, jaki fajny otwieracz do jajek ![]() Muszę go mieć! https://allegro.pl/oferta/mloteczek-...&utm_campaign= Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-03-16 o 08:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
kochana, Ty marudzisz...?? To przecież nie jest marudzenie. Ech, ja to dopiero Wam marudzę. Ciągle i rozwlekle o chorobach własnych. ![]() Był czas, że zdecydowanie i stanowczo powstrzymywałam się, tu u nas, od jakiegokolwiek pisania o moim lichym zdrowiu. Ale to już minęło. Teraz, jeśli mam problem, to śmiało o nim mówię. Dobrze wiem, że znajdę u Was i wysłuchanie i zrozumienie, nie narażając się jednocześnie na wyszydzenie. To wspaniała wartość obecnego forum. Bardzo Wam Wszystkie Babeczki dziękuję...!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Adusia masz moje wsparcie
![]() Pisz co Ci serce dyktuje ![]() --------- No i moje słoneczko poszło sobie w świat ![]() ------ Mam świeżą dostawę jajek, ziemniaków, chrzanu ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Idę Adusia coś porobić. Jeszcze wpadnę. Pa. |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferciu,
dziękuję........ ❤️ Ależ ten otwieracz do jajek extra jest...!! Chyba muszę o sprawie pomyśleć. Oczami wyobraźni już widzę. Śniadanko, jajeczka na miękko i każdy sobie otwieraczem własnym działa. Może dzięki temu urządzeniu Mania jedzenie jajek polubi...?? |
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
4 pory roku i ja piąta
|
Dzięki kochane
![]() Jak pewnie się domyśliłyście, bo trochę się już znamy, że dzisiaj czuję się gorzej. Obiecująco było wczoraj i liczyłam na powtórkę, a okazało się, że niewiele mogę zrobić. Głowa źle podaje. |
![]() ![]() |
![]() |
#938 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Niedzielny cichy poranek. Nie śpię już od godziny. Kawę, herbatę, a nawet ziółka naszykowałam. Gdy wstaniecie i przyjdziecie będą w gotowości na Was czekały. ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:45 ---------- Coś słodkiego/niezdrowego i owocowego/zdrowego też mam. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:00 ---------- Poprzedni post napisano o 06:54 ---------- Emmi, jak się dzisiaj Kochana czujesz? Mocno o Tobie myślę. Oby już tylko lepiej było! ❤️ Osoby z przewlekłym zapaleniem zatok każdą infekcję ciężko znoszą. A jeszcze gdy, tak jak my "sercowe" są, to tym bardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Buźka Cyferuś.
![]() Cudnie, że jesteś! Wstałam - to jednak zbyt szerokie określenie. ![]() Obudziłam się. Podreptałam do kuchni i ekspres nastawiłam. W czasie gdy kawka "pyrkała" zniknęłam w łazience. Odświeżona wróciłam do kuchni, kawusię sobie nalałam i.. i z filiżanką pachnącego napoju padłam na moje łoże. ![]() Jak Ci nocka Cyferciu minęła? A jaką pogodę masz? Bo ja spałam dosyć dobrze. Wprawdzie bez męczącego kaszlu, ale z ciężkimi snami. Wieczorem mocno rozpadało się. Długo w noc słyszałam dudniące o parapet krople. Teraz już nie pada. Słonka też jakoś nie ma. ===== Cyferko, czy oglądałaś może film "Jaka matka, taka córka"? Pośród ostatnio zamieszczanych na N miernot, ten wyróżnia się bardzo. Reżysera i główna rola świetna Katie Holmes. Patrzyłam sobie wczoraj, naprawdę z dużą przyjemnością. Jeśli nie widziałaś, polecam. ---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Aaa... teraz dojrzałam... u Ciebie świeci... świetnie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Hej Adusia.
U mnie jeszcze świeci słonko, ale ciemne chmury nadciągają,wróżą deszcz. Wstałam wcześnie, schodziłam do kotka, i musiałam wypuścić Budynia. Nie oglądałam filmu, dzięki, że o nim mówisz. Coś tam słyszałam o nim, może uda mi się dzisiaj zerknąć. ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Mam zakwasy ![]() Dzisiaj też trochę ogarnęłam, pralka pierze ![]() ---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Adusia na N nowy serial mi się wyświetla "Sygnał" mówią, że dobry. |
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Budyń wypuszczony, a co u Łateczki? Pewnie najedzona samacznie śpi.
===== Film. Mnie się bardzo podobał. Dobrze zrobiony. Młodziutka dziewczyna, grająca córkę, też świetna! No i jeszcze jestem pod ogromnym wrażeniem aktorki Eve Lindley (pracuje w barze) coś niesamowicie wspaniałego. Aż musiałam poszukać w necie info. którz to taki. Niezwykła, rewelacyjna wprost osoba. Bardzo chciałabym oglądać jeszcze inne jej filmy...!! |
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
Już mnie zachęciłaś Adusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Ooo... "Sygnał" mówisz. Dzięki wielkie. Popatrzę dzisiaj.
===== Zakwasy masz, ale i okna błyszczące. U mnie święta będą biedne. Nic nie sprzątnę, mało naszykuję. Zresztą nie wiem czy Wielkanocy nie spędzimy czasem sami we dwoje. Kontrolę w poradni pulmo mam na 26 marca wyznaczoną. Wtedy zapytam moją dr czy ja na 100% już nie zarażam. Jeśli nie będzie tego zupełnie pewna, to ja nie zdecyduję się na przyjazd dzieci do nas. Jestem na tyle świadoma, że nie chcę ich narażać. To zbyt poważna choroba. Nie darowałabym sobie, gdyby i oni zachorowali. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-17 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
Łatkę wypuściłam na dwór, niech trochę pobiega.
---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Adusia obydwoje jesteście słabi. Najważniejsze wyzdrowieć i zbierać siły. ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Miłej niedzieli i zdrówka wszystkim. Uciekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Tak Cyferuś, oboje słabi i schorowani.
Zresztą w sprawach wiary coraz bliżej mi do tego, co powiedziała Nasza Milka. Wielkanoc, Boże Narodzenie - ot, tradycja i tylko tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cześć
![]() Najpierw to, bo zapomnę. Myślę sobie, że mam bliżej do wiary niż do samej tradycji i powiem Wam, że Wiara nie polega na sprzątaniu i gotowaniu w Święta. Pucowaniu domów, lataniu za tym wszystkim itd. Jeśli się przyjrzymy, to dawniej ogarniało się dom przed świętami z określonych powodów, często było to odświeżenie czy przyozdobienie. Potem wlazł w to marketing i mamona. Chyba powracam do zdrowia ![]() Wczoraj absolutnie nic nie robiłam. Nic. Byłam z siebie dumna, że jestem wstanie przejść, siedzieć a nie leżeć. Coś tam próbowałam jeść, ale moje próby spowodowały, że MM usmażył naleśniki i ugotował rosół. Tylko go piłam. Wypiłam aż półtora kubeczka. Znów powróciła myśl o pulmonologu. Dałam sobie z nim spokój zwiedziona spojrzeniem lekarki i MM, po cóż mi on? Ale w tej chorobie, wydaje mi się, że jednak powinnam pójść, bo ciężko mi się oddycha, mimo, że osłuchowo-czysto. A jeśli osłuchowo czysto to skąd ten dziwny kaszel? Adi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() U mnie pochmurno. Wczoraj cały dzień padało. -------------- Miłej niedzieli Wam życzę ![]() Wczoraj obejrzałam piękny film. ,,Płytki facet" . Gra w nim główną rolę Jack Black. Bardzo go lubię. Gra typowego faceta latającego za babami, który zostaje zahipnotyzowany aby widział ,,piękno duszy". Najczęściej takie piękno jest u ,,brzydkich ludzi" I zakochuje się w otyłej dziewczynie, którą widzi wręcz jako seks bombę. Ale przy okazji jego percepcja się zmienia na postrzeganie ludzi i tak naprawdę życia. Pięknie przedstawienie pewnych wartości. Lubię, filmy, po których się zastanawiam i o którym będę pamiętać, że go obejrzałam. Może i Was zaciekawi. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-03-17 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Uuu... chyba nareszcie idzie ku dobremu... jakąś godzinkę podrzemałam sobie... nie był to sen prawdziwy, a tylko takie "lewitowanie" pomiędzy snem a jawą... podczas obecnej choroby, a jutro wchodzę w czwarty jej tydzień, tylko raz jeden spałam w ciągu dnia... a w zasadzie dwa, bo wtedy spałam trochę przed i trochę po południu... dziwne to wszystko było, przecież gorączka powyżej 40* skłania do częstego spania... gorączka taka trzymała mnie prawie cały tydzień, snu nie było...
Ach, teraz przypomniałam sobie. Przecież ja miałam nieustające ataki kaszlu, to jak tu spać...?? ![]() Ale to już było i niech nie wraca. ===== Emmi, oczywiście, wiara to nie sprzątanie, szykowanie, gotowanie i spożywanie pokarmów. Pisząc tamte słowa miałam na myśli taką prawdziwą wiarę. Odeszliśmy od niej i już nie wyobrażamy sobie powrotu. ===== Pulmonolog. Dalej gorąco polecam Ci. Jednak nie wizytę w "normalnej" poradni, gdzie przyjmuje ktoś, kto jako drugą lub nawet trzecią, zrobił sobie specjalizację z pulmonologii. To nie to, to nie o to chodzi. Mówię Ci o tym jako doświadczona pacjentka i (a może może przede wszystkim) jako były pracownik Służby Zdrowia. Jeśli chcesz doświadczyć całościowej i fachowej opieki, to znajdź sobie prawdziwą Poradnię Pulmonologiczną. Najlepiej jeśli podlega ona Szpitalowi Chorób Płuc, lub chociaż jakiemuś Oddziałowi Pulmonologii. Tylko w takiej poradni mają właściwą diagnostykę, właściwych specjalistów i stosują właściwe leczenie. Powiem Ci tak, o większości pulmonologicznych leków "zwykli" doktorzy nie mają bladego pojęcia. No a Ty, skoro miewasz już problemy z oddechem, to nie powinnaś lekceważyć sprawy. Przemyśl moje słowa, Droga Emmi. |
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() ------------- Jestem słaba, ale na śniadanie zjadłam rosołek z makaronem. O dziwo mi smakuje jak rzadko. Dla mnie trochę słony, ale to ja tak czuję. Wydaje mi się, że w tej chorobie czegoś mi brakuje i stąd taki dziwny odbiór smaku rosołu. Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-03-17 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
ależ Twoja intuicja świetna jest..!! ![]() Rosołek...!! Tak, tak, tak...!! On wspaniałe pomaga podczas problemów z drogami oddechowym. Doskone rozgrzewa, rozszerzając drzewo oskrzelowe, co ułatwia oddychanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
"Sygnał". Widziałam jego zajawkę na N.
Trochę też o nim czytałam, np to: "Dostępny na platformie Netflix Sygnał to spokojnie rozwijające się science fiction od niemieckich twórców." Nie jestem fanką kina niemieckiego. A już filmy z gatunku sci-fi omijam łukiem najszerszym z możliwych. Tak więc sama w życiu nie zaczełabym go oglądać. Dzięki Naszej Cyferce skusiłam się. Jestem po pierwszym odcinku. Powiem Wam, normalnie rewelka.....!! Warto, warto, warto.....!! Cyferuś, wielkie dzięki. ![]() Emmi, "Płytki facet", za filmami komediowymi jakoś nie przepadam. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-17 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Lubię komedie ale na poziomie. Nie może być byle co. ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Napijemy się herbatki? ![]() Znów się rozkręca deszcz. Jakiś czas temu padał nawet grad. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Wrzucę nam tu trochę wiosennego optymizmu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
doskonale to ujęłaś. Koniecznie trzeba się wsłuchiwać. Ja np przez całe życie za jabłkami nie przepadałam. Mając paterę z różnymi owocami, bardzo chętnie sięgałam po gruszkę, śliwkę czy winogrono. Jabłko było zawsze na szarym, szarym końcu. Jeśli je jadłam, to tylko dlatego, że mawiało się o ich dobrym wpływie na perystaltykę jelit. No i co mnie spotkało?? W mocno już dorosłym życiu, dwa razy w trakcie jedzenia jabłka o mało nie umarłam. Masywny obrzęk krtani, języka, podniebienia, dziąseł i warg. Szczególnie ta krtań była niebezpieczna. Na całe szczęście uratowali mnie i jakoś nie udusiłam się. Gdy był ten pierwszy raz, to nikt nie łączył go z jedzonym akurat niewinnym jabłuszkiem. Lekarze mówili - zwykły zbieg okoliczności, a tę silną reakcję alregiczną wywołało zupełnie coś innego. Gdy nastąpił raz drugi, też podczas jedzenia jabłka, byłam już pacjentką Poradni Pulmonologicznej. Moja cudowna doktor natychmiast fakty połączyła ze sobą. Nastąpiła tzw reakcja krzyżowa. Osoby uczulone na brzozę (a ja bardzo silnie) alergią reagują na jabłka. Od tej pory, kilkadziesiąt już lat, mam całkowity jabłkowy zakaz. Ja ich nawet nie mogę dotykać. Przestrzegam tego bardzo pilnie. W restauracji, w sanatorium czy podczas hospitalizacji nie tknę żadnej surówki, bo może zawierać jabłko. No i jest dobrze. Trzeciego ataku nie było i niech tak już zostanie. ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Herbatką częstujesz? To ja z wielką przyjemnością! ![]() Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-03-17 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, ciężko mi dotrzeć na internety ostatnio
![]() Adusia, masz rację. Zdrowie najważniejsze i jeśli nie uda sie Wam z rodzinką spotkać w święta, to jest czas po świętach ![]() Ja w święta pewnie też się nigdzie nie będę wybierała. A już na pewno nie tam gdzie będzie więcej niż 2-3 dorosłych ludzi. Ostatnio przeżyłam prawdziwy atak paniki, i nie było to coś co chciała bym powtórzyć. Straszne przeżycie. Wy o filmach, a ja ostatnio nie oglądam zupełnie nic. Jeśli już, to seriale takie lekkie i przyjemne które znam na pamięć. Typu "Przyjaciele" czy "Teoria wielkiego podrywu". |
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:43 ---------- Pada śnieg ![]() ---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ---------- Ania ![]() Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-03-18 o 05:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Dużo... dużo... dużo... Cyferuś, nalej mi duuużo... mocnej, gorącej, z mlekiem... |
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
A czemu tak wrzeszczę, że chcę dużo?
Bo i do nas paskudna zima wróciła. Jest trochę poniżej zera, bardzo mocny wiatr, a wczoraj wieczorem sypał drobny śnieg. Widzę, że niektórzy sąsiedzi znowu na przednich szybach samochodów pozakładali te specjalne maty anty-mrozowe. Buuu............ ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:06 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cyferko, jesteś cudowna... dziękuję... właśnie TEGO mocno mi było potrzeba... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
Jak się masz?
Jak nocka? Zliczyłaś do końca serial Sygnał? Jest trochę naiwny i bardzo uproszczony w fabule, ale ma w sobie to coś, czego brakuje produkowanemu seryjnie chłamowi dla mas ![]() Serial z przesłaniem dla ludzkości, podobał się mi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.