![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Planujemy zajść w ciążę w 2007 roku:)
Cytat:
![]() ![]() U mnie niestety nic ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#933 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny - dziekuje Wam za tak cieple slowa.To super, że ktos sie ze mną cieszy zwłaszcza ze sama jeszcze jestem w szoku.Dobrze jest miec komu o tym powiedziec bo rodzince powiemy dopiero za tydzien w Polsce-a swoją drogą fajnie sie nam udalo ze osobiscie zawieziemy taką nowinę.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziwne ze cos tak cudownego jest rowniez tak stresujace-caly dzien jestem poddenerwowana - dopiero po przeczytaniu waszych wypowiedzi poczulam sie tak jakos...błogo.DZIEKUJE Na razie mam tylko nadzieje, że to sie potwierdzi. A co do Waszych staran - wyobrazam sobie tylko jakie to musi byc trudne tak dlugo czekac ale moze to po to zeby radosc byla potem jeszcze wieksza.Wiem, że takie tlumaczenie nic nie da ale...co moge powiedziec.Nie pasuje mi Was pociszac bo mozna by pomyslec "co ona moze wiedziec?".Własnie.Moge tylko trzymac za Was kciuki i tak wlasnie robie. Skoro mnie sie udalo to Wam na pewno tez. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#934 |
Zadomowienie
|
Andape wieeeelkie gratulacje!!! Ty to szczęściara jesteś. Dopiero pojawiłaś się na wątku a już ci się udało. Nawet nie zdążyłyśmy się bliżej "poznać". Ale cóż, pozostaje mi tylko żyć nadzieją że spotkamy się na wątku o mamusiach lipcowo-sierpniowych (czy jakos tak)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Rozeznanie
|
Majka Versace - dziękuje na pewno będę teraz dbac o siebie i fasoleczke.Fakt szybko to jakos poszło-mężulek chodzi dumny że to jego zasługa
![]() ![]() A swoją drogą to strasznie mile, że my wszystkie tutaj praktycznie wcale sie nie znając tak dobrze sobie życzymy i okazujemy sobie tyle ciepła.Czasami trudniej to znaleźć nawet w najbliższym otoczeniu. Pozdrawiam i przesylam fasolkowe dobre fluidki - niech sie przeniosą na Was wszystkie ![]()
![]() |
#936 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi skierowanie dała moja ginekolog. Podała mi nr do swojej znajomej, która ma chyba prywatne laboratorium i tam we dwoje szybko po cichutku zrobimy sobie badania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
Seonko wiesz może obie możemy zajść w ciążę tylko to kwestia psychiki, mam taką nadzieję. Ja odkąd zaczęłam się starać, to odczuwam zamianę w moim cyklu, zdarzyło się że w jednym miesiącu nie miałam owulacji, jestem tego pewna, wtedy dostałam ten okropny okres, choć to raczej była powódź. Od tego miesiąca biorę sobie Castagnus
![]() ![]() ![]() Andape gratuluję Ci serdecznie, dbajcie teraz o siebie. Niech te 9 miesięcy będzie jednymi z najszczęśliwszych w Twoim życiu ![]()
![]() |
#938 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Gratuluję nowym rodzicom oraz 3mam kciuki za wszystkich którzy sie strają o fasolke. My z meżem zaczynamy starania w tym miesiącu. I mam wieeeeelka nadzieję że uda się za 1wszym razem. I jednoczeslnie boję sie tego, co ulegnie zmianie w naszym życiu. jej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Przyczajenie
|
Był weekend z Ktosiem....
Była rozmowa z Ktosiem.... I nie będzie Fasolki..... Narazie..... Bo nie czas..... Bo za wcześnie..... A mnie serce boli..... Kiedy będzie TEN czas??? KIEDY???? ![]()
![]() |
#940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Bezsenność mam pytanie, ta Twoja córka z Zambii.... to jest prawdziwa adopcja czy taka wirtualna chodzi o to że przesyłasz pieniązki na jej cel, bardzo mnie to interesuje, cały ten temat!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Zadomowienie
|
Witaj Madziwnia!
Bardzo dziekuję za kciuki. ![]() Co do adopcji- jest to adopcja na odległośc. Wysyłam pieniązki na "córkę" a tam zapewnia się jej choć o odrobinę lepszejsze życie. Wzamian co jakis czas w kopercie lub meilu za pośrednictem dobrych ludzi otrzymuję mase miłości ![]() Wszytkim mamusiom i staraczkom - polecam! Oczekiwanie na przyznanie podopiecznego to jak czekanie na fasolkę. Tyle że ona rośnie w naszych sercach i tam... daleko. ![]() Ale wszystkie info można zaczerpnąc : http://www.adopcjaserca.pl/ na oficjalnej stronie http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159250 w pierwszym otwartym wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread...87#post5391787 i w kontynuacji. Tam uzyskasz odpowiedzi na wszytkie pytania. ![]() Yochiko- Ten czas bedzie- gdy nadejdzie. To Wasza wspólna decyzja- na całe zycie ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wybaczcie, że ta latam po wątkach, ale udało mi się i tak niesamowicie się cieszę. Wierzę, że mi pomogł Castagnus, ziolowe tabletki. Brałam go tylko miesiąc, owulacje mialam piękną, a dziś zrobilam test i są dwie kreseczki. Warto poczytać o nim winternecie i skonsultować się z lekarzem. Trzymam za Was kciuki, najmocniej jak potrafię.
![]() |
#943 |
Zadomowienie
|
Gratulacje!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#945 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj mam dziwny dzień. Dół
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 |
Rozeznanie
|
Agusiecze - moze nie do konca jestem Cie w stanie zrozmiec bo nie mam jeszcze dziecka (oprócz mojej małej fasolki
![]() Tak wiec moim zdaniem powinnas sie zastanowic nad tym co dla Ciebie jest najważniejsze.Sciskam moooocno ![]()
![]() |
#947 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Strasznie cieszę się z Waszego szczęścia - ogromnie Ci kibicowałam i wierzyłam mocno, że szybko zafasolkujesz ![]() Dbaj o Was teraz, nie przemęczaj się, dużo wypoczywaj i czuj się wspaniale w tym okresie oczekiwania na pojawienie się maleństwa po drugiej stronie brzuszka! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Zadomowienie
|
@ Agusieczku!
Ja też marna doradczyni bo brak mi doświadczenia ale coś podobnego miałam. Wczesniej gdy przed ta decyzja jeszcze było coś do załatwienia, cięzko było mi sie zdecydować. Teraz juz nie mogę sie doczekać bo zaraz po obronie chciała bym sie zając macierzyństwem. Magisterkę zrobię jako mamusia. Staram sie wszytko tak rozplanować alby nic nie kolidowało. choć życie i tak lubi płatac figle ![]() Np. mój mąz nie wie dokładnie kiedy wróci z delegacji a wyjazd mu ciage wygłużają. I jak braknie nam szcześcia - poprostu nie zdąży ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewuszki za zrozumienie.
![]() Mój M chce żebym sama zadecydowała, bo on chce żebym szczęśliwa była, no i myśle że egoistką nie warto być w tym temacie i w końcu przez 5 lat może moje ego poczekać, czekałam tyle mogę poczekać jeszcze, zobaczymy. ![]() Jak tak nieraz czytam jak wasi M w delegacjach w rozjazdach czy na morzach, a Wy dziewuszki takie samiutkie to aż mi smutno ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 |
Zadomowienie
|
Agusiaczku, tu sie z Toba zgodze w 100 %.
A o tych dniach samotnych, staram sie je poprstu przezyć. Zapomnieć. ehhh - tfu tfu nie myslimy o złym tylko o dobrym! Jutro juz jest tak blisko, a przyjazd coraz bliżej ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, po pierwsze dołączam do Waszego grona, bo mi tak jakos śpieszno
![]() po drugie konkretne pytanie, bo chyba tu moge je spokojnie zadać, "same w temacie" - jak dbacie o siebie nie wiedząc jeszcze czy jesteście w ciąży czy nie?? Czy zachowujecie się tak jakbyście były (przez te 2-3 tygodnie do potwierdzenia) ??? Mam ciągle jakies leczeniai stomatologiczne, czasem potrzebny jest rentgen i tak się zastanawiam co z tym fantem zrobić. nie chciałabym zaszkodzic fasolce jeśli się pojawi, z drugiej strony nie chcialabym zostac uznana za obsesyjną maniaczkę pt "mogę-byc-w-ciąży" Jak sobie z tym radzicie???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja to po swojemu myślę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Przyczajenie
|
Jeśli przypuszczasz że jesteś w ciązy podczas rentgenu poinformuj o tym lekarza, powinien okryć ci brzuch specjalnie do tego przystosowanym nakryciem. U stomatologa tez powinnaś powiedzieć o swoich przypuszczeniach
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#954 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a możesz wymienić te rzeczy? Wiem że jest wątek na ten temat ale tam ciągle co innego się pojawia i sprzeczne informacje. Najlepiej by było jakby jakis lekarz napisał :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Zadomowienie
|
@martuko- celne pytanie.
Ja natomiast sie zastanawiam czy w powiedzmy w pierwszym tyg wolno mi wypic piwko lub winko. Akuratnie tak za tydz od zafasolkowania bedzie big impreza i nie chce sie od razu zdradzać. I zastanawiam sie czy moge sączyć sobie lempkę wina czy cóś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Zadomowienie
|
Ja ogólnie rzecz biorąc jestem przeciw paleniu piciu itp.
I reczywiście nie ma reguły co do reakcji organizmów na uzywki. Choć uważam że dbając o to co mamy , sprwiamy jedynie by było lepiej. Natomast nie uwazając narażamy nie tylko nasze zdrowie ale i fasolki. Ja z zasady jestem ostrozna we wszytkim co robię. Z tąd pojawiło sie moje pytanie co do pierwszego niepotwierdzonego tygodnia. Jesli tylko potwierdzi sie fasolek- to nie mam mowy na co kolwiek. Pozdróweczki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 |
Zakorzenienie
|
Oglądałam ostatnio na TVP2 program własnie o piciu w czasie ciąży i jakie sa skutki., polecam bardzo te programy co tydzien leca ostatnio o ciązy bliźniaczej.Ale nie o to chodzi....
Nawet jedna jednostka alkoholu może ale nie musi doprowadzić do Wad dziecka. Jeżeli pijesz alkohol i nadużywasz go w ciąży istnieje ryzyko, że urodzisz dziecko z alkoholowym zespołem płodowym. Takie dzieci mają potem dużo problemów z psychiką, a także mentalnych. Są zazwyczaj małe z niedowagą, gdy robią się starsze mają problemy z przyswajaniem wiedzy, nie mogą się skupić i mają problemy z pamięcią. Zazwyczaj też są impulsywne, mają problemy z mową i słuchem. Dorośli, którzy urodzili się z takim zespołem mają zazwyczaj problemy z samym sobą, z pracą. Alkoholowy zespół płodowy nie jest uleczalny, ale ... możemy go uniknąć, jeżeli nie będziemy pić alkoholu w ciąży. Czasami zdarza się, że kobieta, która piła alkohol w ciąży urodziła dziecko z problemami, ale nie koniecznie wszystkimi problemami alkoholowego zespołu płodowego. Bywa tak, że niektóre dzieci mają jeden bądź dwa problemy. Jakie są najczęstsze defekty FAS?
Gdy kobieta ciężarna pije piwo, wino lub inny alkohol on dostaje się do krwi i wędruje pępowiną do dziecka i już wtedy znajduje się również w jego ciele. Picie alkoholu w początkowej fazie ciąży daje psychiczne skutki uboczne. Picie przez całą ciążę opóźnia rozwój dziecka i niszczy mózg. Nie ma w ciąży odpowiedniego czasu na picie alkoholu, gdyż za każdym razem, gdy go pijemy krzywdzimy nasze nienarodzone dziecko. Nie pij alkoholu, gdy:
Nie wszystkie kobiety, które piją alkohol będąc w ciąży muszą urodzić dziecko z FAS, ale jedyna drogą by uniknąć i mieć pewność, że dziecko będzie zdrowe jest nie picie w ciąży. Czy dzieciom z FAS można jakoś pomóc? Potrzebna jest regularna opieka medyczna, jeśli mają problemy ze słuchem można założyć aparat słuchowy, przy problemach z oczami, okulary. Dzisiejsza medycyna pozwala takim dzieciom żyć normalnie. DECYZJA NALEZY DO WAS!!! Ja juz nie piłam od 3 tygodni, ale nie wiem czy jestem w ciązy, to tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#959 |
Zadomowienie
|
@madziwna. Tak , zgadzam sie z Tobą że alkochol szkodzi.
Aha- ostrzegam że to jedynie lużna dyskusja. Ciekawośc z mojej strony. Ale moje pytanie sie wiąże z pietwszym tyg. Tzn wówczas, gdy jeszcze nie łaczy mnie z fasolka pępowina. Jest to jedynie zapłodniona komówka. Czy do niej tez jest w stanie dotrzeć alkochol?- tak od strony bilogocznej. Ktos sie orientuje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT: Bezsenność czytaj znalazłam WPŁYW ALKOHOLU, TYTONIU I LEKÓW NA ROZWÓJ PŁODU Zarodek, zwłaszcza w pierwszym okresie ciąży, bywa bardzo podatny na uszkodzenia. Ponieważ pierwszą warstwą jaka pojawia się w rozwoju płodu jest ektoderma, to narządy i układy z niej powstałe są najbardziej narażone na uszkodzenia. Najwięcej wad rozwojowych powstaje w pierwszych 8 tygodniach ciąży. Dotyczy to głównie układu nerwowego, ale często zaburzony jest również rozwój układu krwionośnego (wady serca), kostnego, oddechowego. Zażywane w okresie ciąży lekarstwa, przebyte choroby (zwłaszcza różyczka), tytoń oraz alkohol mogą bardzo niekorzystnie odbić się na zdrowiu płodu. Nikotyna a ciąża Dzieci kobiet palących w czasie ciąży mają często zbyt niską wagę urodzeniową. Spowodowane jest to tym, że łożysko przekazuje do krwi płodu nikotynę oraz bardzo szkodliwy tlenek węgla, obniżający zdolność wiązania tlenu przez krwinki dziecka. Leki a ciąża Stwierdzono również, że niektóre antybiotyki (np. z grupy tetracyklin), środki uspakajające, przeciwbólowe, obniżające ciśnienie krwi oraz leki hormonalne mogą niekorzystnie odbić się na zdrowiu płodu. W zasadzie nie powinno się w okresie ciąży przyjmować żadnych leków, o ile nie jest to bezwzględnie koniecznie. Alkohol a ciąża Wiele uszkodzeń i wad rozwojowych powstaje także pod wpływem alkoholu. Może on spowodować rozszczepienie podniebienia, niewłaściwy rozwój kończyn, wady serca a także obniżoną inteligencję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.