|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki kolor ścian ? ;) - pomoc w doborze
Witam. Zakupiłam dziś farby do malowania ścian w pokoju. Placek śliwkowy i zielone jabłuszko. I tak się zastanawiam czy kolor który powstanie na ścianie będzie dużo jaśniejszy od tego jaki w chwili obecnej jest w wiaderku. ? podoba mi sie strasznie połączenie fioletu i zieleni i już za kilka dni zobaczę jak to będzie u mnie wyglądało
Mam dość jasne meble, pistacjowy dywan i jasna kanapę, wiec myślę ze ta kompozycja będzie tu pasowała
|
|
#932 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jestem kolejne bezguście i beztalencie artystyczne, które nie wie na jaki kolor pomalować "salon"
więc prośba o pomocZdjęcie mojego pokoju na dzień dzisiejszy i paleta kolorów Dekoralu... poszukam jeszcze linka do kolorów (ale to co na stronie i w katalogu średnio ma się do próbnika) Z góry dziękuję za pomoc ![]() P.S. kolor mebli to złoty orzech (taki miodowo-pomarańczowy brąz, dywan i tapcerka to kawa z mlekiem/zszrzały beż) mój jedyny typ to jakaś soczysta żywa zieleń (najjaskrawszy ciepły kolor to ten w środku przedostatniego rzędu "zielone wzgórze" - w folderze jest wprost wściekły ale próbka mówi co innego) i coś jaśniejszego... tylko co
|
|
|
|
|
#933 |
|
Rozeznanie
|
Trudno powiedzieć, pewnie kolory na zdjęciach są lekko przekłamane, ale ja bym pomalowała jedną ścianę na ostrzejszy kolor, resztę na taki jaśniutki, jak na wzorku na tapicerce. Może to Ci w czymś pomoże.
|
|
|
#934 |
|
Rozeznanie
|
Carya, może pierwszy, lub 2-gi z 3-ciego rzędu
|
|
|
#935 |
|
Przyczajenie
|
Witam . ! Ja jestem w trakcie remontu i mam parę pytań.Mój pokój jest mały i bardzo wąski planuję wytapetować go w żółci i dodatki błękitne,ponieważ moje meble też mają dodatki błękitne,błękitny karnisz i błękitno-żółtą lampę.Ten pokój jest bardzo ciemny,a więc wzięłam do niego jasny odcień żółtych rolet.Co o tym sądzicie?!Drugi pokój jest bardzo duży i słoneczny,zdecydowałam się na ciemne rolety które nie przepuszcząją słońca,bo pokój jest bardzo słoneczny.Są ciemne meble i złote dodatki.Jak myślicie jaki kolor ścian?!Mam kłopot między kremowy z jakby kulami(kwiatami),taką samą ale oliwkową tyle,że do oliwkowej jest jeszcze tapeta taka sama tylko że bez tych kul czyli można np.zrobić kule,kule i ta tapeta bez kul i tak dalej.Co myślicie?!Która podoba się wam bardziej może macie własne propozycje?I zostaje 3 pokój:duży,słoneczny,mebl e wpadające w pomarańcz,rolety między miodowym a pomarańczem.Jaki kolor ścian?!Proszę o odpowiedź z góry dzięki ;*
|
|
|
|
|
#936 |
|
Raczkowanie
|
Carya, najlepiej wybież coś z gamy beżów, brązów, pomarańczy. Widziałam zielone wzgórze w katalogu i jest mocno jaskrawe, a w salonie taki kolor może się nie sprawdzić
Chociaż pewnie by pasował. Wszystko zależy od Twoich oczekiwań i upodobań. Mój typ to kolor orzechowy ( mają taki w Nobiles Pory Roku ). Pozdrawiam
|
|
#937 |
|
Zadomowienie
|
Jakie kolorki pasowałyby do moich mebli? Chciałam zrobić coś zielono-niebiesko (turkusowo?)- ekri ale gdzieś tu właśnie pisałam na forum i ktoś powiedział, że za ciemno będzie i mnie zmartwił
Chciałam mieć jasne dodatki a na ścianach te dwa kolorki dodane w załącznikach.
|
|
|
|
|
#938 |
|
Rozeznanie
|
Ta zieleń (2-gi kolorek) będzie się ładnie komponować z meblami. Jednak wszystko zależy od tego na którą stronę świata masz wystawione okna.
|
|
|
#939 |
|
Rozeznanie
|
Agatka może dołącz zdjęcia będzie łatwiej doradzić
|
|
|
#940 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Mam problem z doborem kolorów na strychu. Ma on 60m2 wiec jest całkiem spory, o kształcie odwróconej litery U. W ten sposób robią się 2-3 oddzielne kąty: część którą nazywam salonem, sypialnia, oraz kąt do nauki. Pomieszczenie jest bardzo przestronne co pozwala na możliwość eksperymentowania z kolorami. Otóż myślałam nad tym by w "salonie" na 1 ścianie zrobić "przecierkę" w kolorze "Zielonego Wzgórza"-Dekorala...tylko nie mam pomysłu jak pomalować resztę ścian w tej części. W cześci sypialnianej natomiast marzy mi się na 1 ścianie za łóżkiem kolor "Moulin Rouge"-Duluxa...(to taki kolor amarantowy, połączenie ciemnego fioletu z ciemnym różem).I znów pytanie co do tego? Pozostał jeszcze kąt do nauki który mieści się pomiędzy jednym a drugim...więc najlepiej byłoby go pomalować tak jak "salon". No i kwestia dodatków? Dziękuję z góry za wszelkie propozycje, pozdrawiam. |
|
|
|
|
#941 |
|
Przyczajenie
|
Skarwinku,
a powiedz, jak bardzo nasłoneczniony jest ten Twój strych? Bo pamiętaj, pomieszczenia pod dachem są i tak zazwyczaj w lato bardziej nagrzane niż inne w bloku. Jeśli dodatkowo masz okna na suficie lub od takiej strony, od której w dzień pada dużo światła, radziłabym uważać z pomarańczami i odcieniami czerwieni na dużych powierzchniach (w tym w sypialni i kącie do nauki), bo mogą wywoływać uczucie "duszności" w lato. Zielona przecierka to dobry pomysł, zwłaszcza delikatna i zwłaszcza, jeśli masz ciemne meble. Może jakaś kombinacja z kolorem typu ecru? - będzie stonowanie i elegancko. |
|
|
|
|
#942 |
|
Przyczajenie
|
Okna dachowe są ale dopiero od kilku dni, więc nie miałam za bardzo okazji sprawdzić jak bardzo słonecznie jest o różnej porze dnia i roku. Wcześniej gdy ich nie było strych był stosunkowo ciemny, teraz myślę, że będzie trochę jaśniej. Kolory które mam obecnie to ciemny żółty + pomarańcz. Ożywiało to trochę strych i było przez to słonecznie, ale czas na zmianę
. Myślałam właśnie o połączeniu takiej żywej zieleni z beżem/ecru...lub znowu żółtym. Wolałabym jednak jakąś zmianę . W pierwszym wypadku mogłabym dodać jakieś żywe dodatki, np pomarańczowe lub czerwone...W drugim nie mam pojęcia?Chciałabym przede wszystkim żeby mój strych wyglądał świeżo i przytulnie. A boję się, że połączenie beżu i zieleni będzie wyglądało trochę "łazienkowo"?? Co o tym myślicie? Już sama nie wiem... A na decyzję pozosatały jakies 2 dni
|
|
|
|
|
#943 |
|
Przyczajenie
|
Wiesz co, ja bym w takim razie zrobiła tak:
zieleń+żółty - > dodatki liliowofioletowe (złamią trochę "trwawnikowy" nastrój pokoju, wydają mi się śmieszne i zaskakujące) ->ciemny brąz, złoto na zieleni (tylko, jeśli uważasz, że wpada ci dużo światła, inaczej może być za ciemno; dodadzą pomieszczeniu domowego ciepła, przytulności) zieleń+ecru -> dodatki w kolorze wiśniowy brąz (zrównoważą "zabawne" kolory, dodadzą elegancji) |
|
|
|
|
#944 |
|
Zadomowienie
|
a ma ktoś na ścianach dzikie wino duluxa??
jeśli tak to baaardzo proszę o jakieś zdjęcie bo było już o tym mówione ale nie znalazłam nigdzie jak ten kolor wygląda naprawdę na ścianie bo nawet na stronie duluxa inaczej wygląda w wizualizatorze a inaczej we wzorniku tak myślałam na jedną mniejszą ścianę dać dzikie wino a na większe piasek pustyni tylko dodać do niego jeszcze odrobinkę brązowego pigmentu, do tego meble wenge i w większosci bordowe i brązowe dodatki (podłoga jest jasna ale z nią nic nie zrobie) pokój jest długi ale ogólnie duży i jasny, to bordo byłoby na krótszej ścianie bo chce żeby był trochę przytulniejszy ale nie przeszkadzał w nauce itd co myślicie o takim zestawieniu? |
|
|
|
|
#945 |
|
Wtajemniczenie
|
avanstra mnie sie podoba
|
|
|
|
|
#946 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy dobrze trafiłam, ale mam pytanie. Chodzi mi o to jak nakładać farbę by uzyskać taki efekt jak na zdjęciu (chodzi mi o ten cieniowany, plamiasty granat):
http://www.szabloneria.pl/images/gal...9-zestaw_2.jpg |
|
|
|
|
#947 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Naszła mnie ochota na zmiany, pomyślałam ze zaczne od pokoju. Doradzcie mi jaki kolor scian pasowałby do ciemno-niebieskiej kanapy, jasnych sosnowych mebli i ciemniejszej, jesionowej(chyba) podłogi.
Akutalnie pokój jest niebiesko-błekitny(miałbyć granatowo-błekitny, ale farba była z mieszalnika, na scianie wyszła sporo jasniejsza) z żółtymi i granatowymi dodatkami. Myślałam o szarościach, moze beżach, kremowych odcieniach, ale nie mam pomysłu,a nie chce zeby pokój wyglądał nijak w takich spokojnych barwach Po przeczytaniu kilku wątków na forum zaczełam myśleć o zieleni, ale niejestem pewna. A co wy byście zaproponowały? z góry dziękuje
|
|
|
|
|
#948 |
|
Przyczajenie
|
soulone, na tej stronie jest kilka fajnych propozycji moze którąś z tych technik dojdziesz do pożądanego efektu, a przyznam ze pięknie to wygląda
![]() http://www.dekoral.pl/kolory_pl_pora...malarskich.xml |
|
|
|
|
#949 |
|
Przyczajenie
|
jeszcze kilka propozycji.
http://www.nobiles.pl/?q=pages/inspi...s/how2paint/fx http://www.tikkurila.pl/index.jsp?cid=pattern_painting |
|
|
|
|
#950 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
#951 |
|
Raczkowanie
|
wiec pokój juz troche czasu pomalowany zdjęcia obiecałam załaczyć wiec prosze macie tylko jakosc nie zbyt bo z komórki ale jak bedzie aparacik w domu wstawie idealne zdjecia. Mam pytanie odnosnie detali chce do pokoju jeszcze biały stolik taki co sa 3 i kazdy mniejszy moze wiecie o co chodzi i takie poduchy zielone jak w załączniku i na łozko jeszcze poduszki 2 jak sciana plus biała i zielona myslicie ze bedzie pasowało??
http://pannymlode2011.blogspot.com/2010/01/martarr.html Edytowane przez martarr Czas edycji: 2008-10-16 o 01:01 |
|
|
|
|
#952 |
|
Raczkowanie
|
i właśnie chce taki stolik i takie poduchy 2 zielone myślicie ze będzie pasować czy za duzo juz tych kolorow bedzie??
http://pannymlode2011.blogspot.com/2010/01/martarr.html Edytowane przez martarr Czas edycji: 2008-10-16 o 01:01 |
|
|
|
|
#953 |
|
Przyczajenie
|
Misia299, mogłabyś załączyć zdjęcia po malowaniu? Jestem ciekawa jaki efekt będzie po połączeniu fioletu z zielenią, bo sama myślę nad takim zestawieniem
Martarr, ja chcę połączyć w pokoju 3 kolory: fiolet, zieleń i biel. No może jak mi się spodoba to dodam taki malutki akcencik żółty w postaci małych wzorków na poduszkach czy pufkach. Więc jeśli ci się podoba to łącz ile tylko chcesz kolorów |
|
|
|
|
#954 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Właśnie kupiliśmy mieszkanie i chce urządzić i odmalować jeden z pokoi. Chce tam wstawić meble z ikei -Lerberg (foto1) i sofę beddinge w jednym z kolorów (jak na foto 2), do tego szafę typu komandor (ale nie mam pojęcia w jakim kolorze drewna). Chciałbym to wszystko jakoś połączyć do kupy, dlatego mam problem z doborem koloru ścian. Chciałabym żeby było to połączenie 2 jasnych kolorów. Pokoik jest nie duży - ok 12 mkw. Może coś takiego jak na foto 3 - zieleń i cafe latte? Ale czy to będzie pasować? Pomóżcie foto 1 http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...4b2dc849121971 foto 2 http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...9f60c06a409e80 foto 3 http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...62f56d4454eac7 |
|
|
|
|
#955 |
|
Raczkowanie
|
Drogie Wizażanki, proszę o pomoc.
Na wstępie - co do malowania ścian jestem kompletnym laikiem. Marzy mi się kolor taki jak na zdjęciu ma kwiatek lub ostatecznie barwa oznaczona 'shiraz' : ) tylko gdzie ja taki kolor znajdę?szukałam już farby w tych wszystkich osławionych śnieżkach, duluksach czy magnatach i nic. Czy istnieje jakaś sposób uzyskania takiego koloru? Np. przez mieszanie czy inne magiczne zabiegi? ; )
|
|
#956 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Potrzebuję szybkiej porady odnośnie koloru ścian. Otóż nie wiem, jaki kolor pasowałby do mebli barwy zielonej wchodzącej w turkus. Myślałam o bladej żółci, ale nie wiem, czy nie będzie za jasno i pstrokato. Może coś bardziej stonowanego? Dodam, że pokój jest z balkonem i ma dobre oświetlenie z zewnątrz. Mile widziane zdjęcia kolorów
|
|
|
|
|
#957 |
|
Przyczajenie
|
Possiblymaybe, wydaje mi się, że 'tennis ball' byłby fajnym kolorem do 'shirazu'. Przynajmniej mi się podobają takie zestawienia :P
|
|
|
|
|
#958 |
|
Podróżniczka
|
Za tydzień będziemy malować salon, jest mały i trzeba go optycznie powiększyć. Meble będą czekoladowe, do tego dość jasna wykładzina - beżowa. Jaki kolor ścian pasowałby do takiego zestawienia ? Co myślicie o kolorach naturalnych i beżach ? Styl pokojnu chciałabym utrzymać w tonacji klasycznej.
|
|
|
|
|
#959 |
|
Przyczajenie
|
proszę o pomoc jaki kolor w przedpokoju, przedpokój jest długi, ciemny, mieszkanie w bloku, płytki na podłodze jasny beż
|
|
|
|
|
#960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a sufit całkiem biały albo taka tylko troszke złamana biel to pomieszczenie będzie wyglądać na wyższe?? oprócz tego lustra optycznie powięszają wnętrza a do beżu dodatki w ciemniejszym kolorze (brąz chyba bajbardziej neutralny ale z beżem można z różnymi kolorami kombinowac zalezy jaki odcien) |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.

Mam dość jasne meble, pistacjowy dywan i jasna kanapę, wiec myślę ze ta kompozycja będzie tu pasowała
Start: 13.09.2008r

więc prośba o pomoc

Chciałam mieć jasne dodatki a na ścianach te dwa kolorki dodane w załącznikach.