![]() |
#931 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Ale co to jest ta keika?
#932 |
Zakorzenienie
|
"Keiki" - to inaczej dziecko. Jest to nowa roślinka która rośnie na storczyku. Tu masz też więcej napisane o eksperymencie Adeli.
http://www.storczyki.org.pl/uprawa/r...iki/index.html |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
Nooo, teraz już będę wiedzieć
![]() ![]() Dzięki za dotarcie do mojego móżdżku ![]() Miłej niedzieli dla wszystkich storczykowych pań.
#934 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Rozeznanie
|
Frido, gratulujemy!!) czynnego uczestnictwa w forum; 2) pięknych, okazałych storczyków; 3)cudwonych zdjęć, które mozna oglądać po ileś razy i sie nie nudzą; 4) cierpliwości do nas
![]() DZIĘKI ZA ZDJĘCIA ZBIORCZE ![]()
#936 |
Raczkowanie
|
Jaki piękny ogród storczyków
![]()
#937 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#938 |
Rozeznanie
|
najpiękniejsze zdjęcie, bo widać wszystkie! dziękuję. a śpioch i przekwitnięty to jakie kolory?
ja chcę takie z bordowymi ryjkami, szczególnie żółte
#939 |
Zakorzenienie
|
Przekwitnięty to biały z różową warżką ( drugi taki sam jest na zdjęciu) a śpioch jest chyba ciemno różowy - nie pamiętam koloru, bo dostała go w tamtym roku moja siostra, a do mnie przyszedł już bez kwiatów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Przyczajenie
|
mam pytanie. Czy nie mogłabym postawić storczyka na oknie południowym? usechłby wtedy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Raczej by nie usechł tylko ugotował.
![]() Chodzi o temperatury w lecie ( w okresie od maja do września) nie powinno się ustawiac storczyków na oknach południowych. Jeżeli się jednak je ustawi powinno się je cieniowac żaluzjami/roletami lub gęstymi firankami. Bo troszkę nie fajnie jest stac przy szybie, która potęguje ciepło i intensywnośc promeni słonecznych, które w tym okresie parzą a nie sprzyjają wzrostowi. |
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc moje storczyki stoją na południowym parapecie bo niestety okien na inną stronę nie posiadam
![]() ![]()
#943 |
Rozeznanie
|
frido - uwielbiam tą twoją rodzinkę
![]() Akcja keik chyba raczej legnie w gruzach, ani widu ani słuchu jak było tak jest różowy stoi pod lampką i grzeje się ![]() Jutro wstaję wcześniej niż zwykle ( zwykle = 11 rano;p ) i z tatą zabieramy się do montażu płyt ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
Adelo - wydawało mi się, że czytam uważnie posty
![]() Z przesadzaniem kwitnących kwiatów zawsze wiąże się ryzyko opadnięcia kwiatów. Ja większość swoich storczyków przesadziłam w trakcie kwitnienia i nic nie opadło. Tak więc to zależy od Ciebie czy przesadzisz teraz, czy po przekwitnięciu. Najlepiej na dzień przed przesadzeniem podlać storczyka, żeby korzenie stały się bardziej elastyczne, bo suche są bardziej podatne na uszkodzenia. A akcja keiki wymga cierpliwości. Nic Ci nie wyrośnie tak z dnia na dzień. Trzeba co najmniej 6-8 tygodni codziennego nagrzewania, żeby móc oczekiwać na jakiekolwiek efekty. |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Rozeznanie
|
wiem wiem ale czuję że nic z tego nie będzie ;p powstały takie grudki ;| chyba od tej wazeliny... ehhh zobaczy się za jakiś czas może wyjdzie może nie;P najwyżej
![]() akcja orchidarium już wygląda porządniej z kilku części płyt wiórowych powstał zarys mojego pięknego orchidarium ![]() teraz zastanawiam się nad tym co będzie lepsze ciężka i droga szyba ze szkła czy lekka i tańsza niby pleksi? no i czy drzwiczki mają być przesuwane czy otwierane? następnie skąd wezmę wiatraczki? lampy się znajdzie... skąd wezmę korek na tło czy coś podobnego? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Raczkowanie
|
jak czesto podlewa się storczyki? jakos specjalnie sie je pielegnuje? moja mama dostala na imieniny jest tak piekny, ze chcialybysmy go zatrzymac na dluzej? macie jakies sposoby? tylko nie takie zaawansowane jakies, pierwszy raz mamy storczyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Rozeznanie
|
o jaaaa;| znowu od początku a wystarczy w google wpisać... no ale dobra
podlewa się raz na 2 tygodnie... nie ma określonej miarki ile wody ma storczyk dostać... najlepiej podlewać deszczówką, wodą filtrowaną lub też destylowaną ale przy tej ostatniej są duże koszty, a założenie filtra też "troszkę" wkładu potrzebuje więc najlepiej deszczówką, a jeśli nie masz do niej dostępu lub mieszkasz w zanieczyszczonej okolicy to możesz podlewać zwykłą kranówką tak jak ja to czasem robię ale wtedy co roku trzeba zmieniać podłoże. hmm pielęgnacja... możesz kupić jakiś specjalny nawóz do storczyków i podlewać zgodnie z zaleceniami na etykiecie. jeśli chcesz by storczyk się dobrze u ciebie czuł postaw do na wschodnim lub zachodnim oknie, a jeśli nie masz do nich dostępu to można także ja południowym, ale tak 0,5m - 1m od okna by miał dostęp do światła ale nie bezpośredni. Ja np. mam storczyki na północnym parapecie w kuchni i tam świetnie się rozwijają ale jeśli masz lepsze okno najlepiej postaw ze wschodu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P.S. Dziewczyny wiecie może co to oznacza gdy miltonii kwiaty zasuszają się przy bokach i są takie brązowawe? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci adela17
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Rozeznanie
|
proszę
![]() P.S> fajny avatar... ja też muszę jakiś sobie zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Zakorzenienie
|
852 Witamy w naszym wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
O tak, Witaj 852 w naszych skromnych progach
![]()
#953 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za miłe powitanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Rozeznanie
|
właśnie właśnie witaj
![]() ![]() dziś zrobiłam big sesyję zdjęciową ale że mój aparat po tym jak byłam u fotografa prawdopodobnie złapał wirusa to może dopiero jutro wsadzę kilka zdjęć;| nie wiem też o której będę bo jadę w poszukiwaniu szyby czy pleksi oraz dodatków do orchidarium... |
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Raczkowanie
|
Adelo życzę Ci udanych poszukiwań i w końcu tego wymarzonego orchidarium
![]() Dzisiaj w moich storczusiach zauwarzyłam malutkie pączusie, które mam nadzieję nie opadną i pięknie się rozwiną ![]()
#956 |
Rozeznanie
|
najnowsze doniesienia z Platynkowa:
1) zabralam phalaenopsisy z balkonu, chyba juz im starczy, jednak one wola dom, cien, a nie promienie sloneczne; 2) wyrastajacy ped, o ktorym kiedys pisalam, bo nie wiedzialam,co to, wydluzyl sie nieco, ale jeszcze wiele mu brakuje, by byl dlugi i zapaczkowany; 3) oncidium i inne maja nowe, dorodne przyrosty, na balkonie "wystrzelily"; ![]() ![]() ![]() ![]() 4) zapaczkowany, z nowym pedem rozkwita! dzis mial juz 1 kwiat, co ciekawe,bylam pewna,ze to zolty,a on...same zobaczycie - na zdjeciu ![]() ![]() ![]() 5) niedlugo rozkwitnie łaciaty, bo jego paki juz dosc spore i pelne; ![]() 6) sabotek rozwinal drugi kwiat!!!; ![]() ![]() 7) miltonipsis ma 3 lodygi, pokazywalam zdjecie pierwszego kiwatka, juz dzis ma rozwinietych chyba 5 ![]() ![]() ![]() 8)bialy z kawalkiem lysego pedu ma na koncu, po lysym odcinku, 6 paczkow dorodnych; ![]() 9)pozostale - kwitna, pachna, puszczaja liscie, korzenie, chyba kolejny puszcza nowy ped. ![]() ADELO, JA CZEKAM NA TO TWOJE ORCHIDARIUM i przezywam razem z Toba ![]() Frido - chyba lepiej naszym storczykom w domu, nigdy nie zrobie tak ladnych zdjec jak Twoje.
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-07-01 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
Platynko - zrobisz, zrobisz
![]() A co TY spania nie masz o 2.13? ![]() Ja wczoraj miałam dzień robalowy. Koleżanka z pracy dostała kilka dni temu żółtego storczyka i zostawiła go u siebie w biurze. Wczoraj zrobiłam mu przegląd i co się okazało - ma tarczniki. Pierwszy raz widziałam takie cholerstwo. Zaatakowane dwa pędy. Potem poszłam do siostry, która wczoraj odchodziła z firmy. Dostała na pożegnanie pięknego białego dwupędowego phalaenopsisa. Oczywiście wzięłam go w swoje łapki i zaczęłam oglądac. Na płatku zobaczyłam jakąś narośl, chciałam zdrapac - a to wełnowiec ![]() A wiecie na co byłam najbardziej zła? Że te storczyki nie pochodziły z jakiegoś tam marketu. Kupione były w kwiaciarniach, za niemałe pieniądze. Nie wierzę, że panie w tych kwiaciarniach nie widziały, robaków. Przecież wystarczyło przynajmniej włożyc pałeczki owadobójcze. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Rozeznanie
|
a ja chciałam powitać nową wizażanke na tym wątku
jeżeli chodzi o moje storczyki to mój biały rozwinoł ostatni pączek pieknie to wygląda taka kiść kwiatów a z resztą nic sie niedzieje różowy sie chyba zastanawia czy ma przekwitnąc czy jeszcze sobie pokwitnie ![]() tak wyglądał jeszcze w niedziele ![]() a tak wygląda od wczoraj ![]() a tak w całej okazałości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Rozeznanie
|
#960 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Platynko faktycznie - żółty, a nie żółty ![]() Platynko - cudne zdjęcia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.