|
|
#931 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode wrzesień 2008
princessa-łamiesz regulamin forum, które jest naszym miejscem zatem zapewniam Cię że taka reklama nic Ci nie da bo Cię zbojkotujemy.
brawurkaaa czekamy na Twoje zaproszenia - musisz się pochwalić agunia82 my płaciliśmy za nasze ze zdjęciem po 1,7 za sztukę więc uważam że to jest cena rozsądna. Jestem antytalent plastyczny i co tu dużo gadać-trochę leń jeśli chodzi o te sprawy Sama zrobię winietki za to![]() Korzystaliśmy z usług firmy natiart z allegro |
|
|
|
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
No to rzeczywiście tanio tam. Jak widziałam zaproszenia, bez nadruku, za 3 złote i więcej za sztukę to stwierdziłam, że powariowali. A tak to będę miała zaproszenie jakie tylko zachce, własną kompozycję, własny tekst i cena niziutka
Nie ma to jak dobrze pokombinować
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
a my duzej wagi od zaproszen nie przywiazujemy i mamy te ktore pierwsze wpadly nam w oko. i ktore byly tanie...
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2008-08-25 o 14:43 |
|
|
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
No i też fajnie
Ja pewnie też bym tak zrobiła, ale że mam ostatnio duuuużo wolnego czasu i mi się nudzi, to zaczynam wymyślać Przynajmniej mam zajęcie
|
|
#935 |
|
Wtajemniczenie
|
Wow wow hurra jakość i certyfikacja z upiorną panią doktor zaliczona!!! Oj dzisiej uczcimy podwójnie- studniówkę i zdany przedmiot!!!!
Sanetka ja miałam taki odjazd na punkcie zaproszeń że nie miałam takiego jesli chodziło o kieckę. Ja po prostu jestem dziewczyna od kartek- to ja daje przyjaciołom kartki urodzinowe, wymyślam wierszyki i takie tam. I w sumie dla mnie też kartka przy prezencie jest najważniejsza Zdarzało się że potrafiłam wydac ok 100 zl jednorazowo na kartki
Edytowane przez izazusia Czas edycji: 2008-06-12 o 11:30 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#937 |
|
Raczkowanie
|
tak więc dodaje zdjęcia moich zaproszeń, są skromne, takie jak nam się podobały. z papieru ecru zamówionego na allegro.
pierwsze zdjecie to zaproszenie gołe, z którym nie wiedzieliśmy co dalej zrobić, ale pomysł się pojawił co widac na następnych zdjęciach. drugie zdjęcie to środek oczywiście, zależało nam by każdy był indywidualnie wypisany już w druku, by to była tak całość, nie chcieliśmy długopisem wpisywać gości. no to oglądajcie
|
|
#938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byle kampanii wrzesniowej nie miec.
|
|
|
#940 |
|
Wtajemniczenie
|
Brawurka,agunia82, sanetka dzięki serdeczne. Mi jeszcze został jeden egzam ale to już z górki. Z tej powalonej jakości miałam napisać 3 prace zrobić sprawozdanie napisać kolokwium i zdać egzamin. I to tuż przed obroną tyle z przedmiotu który nie jest jakiś szczegolnie istotny na moim kierunku. Jak ja słyszę o 9 egzaminach to mnie to dziwi bo ja najwięcej to chyba miałam 4. ale tym się różnią kierunki humanistyczne i ekonomiczne od tych politechnicznych.
Sanetka dasz rade bez kampanii wrześniowej! Wierzę w Ciebie |
|
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki. najbardziej sie boje fizjologii i biochemii- baaardzo ciezko je zdac a ja jakos zapedow chemicznych nie mam
reszta nie taka zla
|
|
#942 |
|
Wtajemniczenie
|
Fizjologia i biochemia hmm pachnie mi tu coś AWF albo fizjoterapia
![]() Udzielalam kiedyś korków z biochemii. Sporo nauki- to fakt |
|
|
|
|
#943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My będziemy mieli do kogo zaproszenie jest adresowane jedynie na kopertach, jakoś tak tekst zaproszenia nam wyszedł bez wpisywania imion i nazwisk. Oszczędzę sobie problemów z odmianą
|
|
|
#945 |
|
Zadomowienie
|
Skoro mowa o sesji,to powiem,że u mnie kampania wrzesniowa bardzoo prawdopodobna(chyba tylko cd mnie uratuje),no ,ale cóz chyba aż takiej stragedii nie bedzie....
|
|
#946 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ten przedmiot zapamiętam chyba do końca życia- miałam warunek i musiałam męczyć się dwa lata.Dawno mnie tu nie było, dużo napisałyście, muszę trochę nadrobić. Zauważyłam, że pojawił się już temat dokumentów i spisywania protokołu. My jesteśmy w połowie nauk- jeszcze tylko sobota i niedziela i koniec
|
|
|
|
#947 |
|
Raczkowanie
|
Co do pytań przy protokole. Dziewczyny z pracy mnie straszyly, a nie bylo nic szokującego.
Znalazłam cos takiego na necie: Protokół przedmałżeński. I. Dane personalne 1. a. Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane) b. Imiona c. Imię i zawód ojca d. Imię i nazwisko panieńskie matki e. Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania) 2. a. Data i miejsce urodzenia b. Data i adres parafii chrztu c. Rok i parafia i Komunii św. d. Rok i parafia bierzmowania 3. a. Miejsce i adres stałego zamieszkania b. Miejsce, czas, okres i adres tymczasowego zamieszkania c. Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania d. Miejsce i adres zamieszkania rodziców 4. a. Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony) b. Wykształcenie c. Zawód 5. a. Wyznanie (obrządek) b. Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej? c. Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.? d. Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.? e. Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)? 6. a. Od jak dawna narzeczeni się znają? b. Czy i od kiedy są zaręczeni? c. Czy rodziny narzeczonych się znają? d. Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa? e. Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego? II. Przeszkody małżeńskie 7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084) a. Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia? b. Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci? c. Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego? 8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085) a. Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą? b. Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć? c. Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą? d. Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć? e. Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód? f. Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób? 9. Przeszkoda występku (kan.1090) a. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka? b. Co było powodem śmierci? c. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci? 10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091). Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu? 11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092). Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej? 12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093). Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie? 13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094). Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej? 14. Przeszkoda święceń (kan. 1087). Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa? 15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088). Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym? * Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego 16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW). Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu? III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa 17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056) a. Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci? b. Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego? c. Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie? d. Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować? e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny? 18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095) a. Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej? b. Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1) c. Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2) d. Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3) e. Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie? 19. Warunek (kan. 1102) a. Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa? b. Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości? c. Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie? 20. Przymus (kan. 1103) a. Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa? b. Komu zależy na zawarciu tego związku? c. Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia? d. Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców? 21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098) a. Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych? IV. Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi - kan. 1086; 1124-1129. 22. Pytania dla strony katolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega? b. Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci? c. Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie? 23. Pytania dla strony niekatolickiej: a. Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach? b. Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej? c. Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka? d. Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa? 24. w przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo: a. jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego: Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego? b. jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego: Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony? Uwaga: a. w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A; b. w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach). V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi 25. a. Rozmowę ustalono na dzień ................. b. Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon) ............. VI. Dokumenty 26. a. Metryka chrztu św. b. Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej c. Prośba o wygłoszenie zapowiedzi d. Odpis aktu małżeństwa z USC. Nr dokumentu ................ e. Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC ............... Mam jednak wrażenie, że połowy tych pytań nie miałam. np. nie miałam wogóle pytań z punktu 6. A wy dziewczynki -te co juz spisywałyście -miałyście wszytskie te pytania? ![]() Choć jak tak czytam dokładnie to chyba poprostu inaczej je zadawał a punkt 6 byćmoże odnosi się do osób nieletnich
|
|
|
#948 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki z 20 września została nam liczba dwucyfrowa- cyrograf coraz blizej
|
|
|
|
|
#949 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#952 |
|
Raczkowanie
|
hehe..
|
|
#953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo ciekawie to zrobiliście - są takie oryginalne.Gratulacje. Nasze przygotowania stanęły w miejscu. Dzis mam siostry panieński ... mam nadzieję, że zdąrzę, bo głupio byłoby jakby główna organizatorka się spóźniła, a mam trochę baloników do nadmuchania i przygotowania sali ... a ja jeszcze po pracy musze pojechać do do domu się wyszykowac, pojechać w drugi koniec W-wy po tort i zakupić po drodze jakiś przekąski (chipsy, paluszki itp) - wszystko autobusem. Dobrze, ze Szefowa mnie wyrzuca w czasie pracy do fryzjera (mamy w tym samym bloku w którym mamy biuro), bo tak będe miala pewność, że chociaż włosy będę miała ładne ... bo z makijażem itp. nie wiem czy się wyrobie :/ Ja się tak denerwuje tymi przygotowaniami do Siostry ślubu, tego panieńskiego, że nie wiem jak przezyje ten czas przed swoim ślubem. Dziś - równe 3 msc. do ślubu ![]() Jutro jadę z krawcową po material ... mam nadzieję, ze uda nam się coś kupić. Bo z tego co się zorientowałam to z białymi tkaninami, koronkami itp. są problemy. |
|
|
|
|
|
#954 |
|
Raczkowanie
|
Snowlove dziękuję bardzo za informację, jestem teraz dużo spokojniejsza. A tak poza tym to wczoraj miałam ostatni egzamin i sesja już za mną
|
|
|
#955 |
|
Wtajemniczenie
|
Doro gratuluję wakacji
I znowu chwila oddechu przed kolejnym rokiem akademickim![]() A ja się wam pochwale jakie zdobycze dorwalam na allegro http://www.allegro.pl/item377039068_..._xl.html#photo http://www.allegro.pl/item377028545_...cam.html#photo W sumie zasnęłam przed licytacją i myślałam , że ich nie wygrałam a tu miłe zaskoczenie Chyba się nie spodobaly Ale w sumie z przesyłką zapłaciłam 38 zł więc mam taniutkie piżamki I nadal poluję na coś ekstra na noc poślubną
|
|
|
|
|
#956 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, zazdroszczę wam
Ja studia skończyłam 1,5 roku temu i brakuje mi 3 miesięcy wakacji Jak sie nie chciało na zajęcia sie nie poszło a teraz nie ma tak, do pracy trzeba iść i tylko 20 dni urlopu rocznie!!!! w tym roku przywilej 22 bo dwa dni okolicznościowego ![]() A bez wolnego ani rusz nic nie załatwisz!!! do USC trzeba brac wolne -bo oczywiscie godziny otwarcia takie ze normalnie pracujący czlowiek nic nie załatwi. Do księdza też trzeba było sie troszkę urwać z pracy ![]() A nie boicie sie zakładać rodziny tak na studiach? Ja bym chyba miała pietra że nie dam rady ze wszystkim no i za co byśmy sie utrzymali
|
|
|
#957 |
|
Zakorzenienie
|
Po 10 latach pracy (w to wliczają studia, co już daje - nie wiem, dlaczego - 8 lat) przysługuje już 26 dni. Jeśli zaczęłaś pracę od razu po studiach, to już w przyszłym roku chyba będziesz mogła mieć te 26 dni. Spytaj w kadrach.
|
|
#958 |
|
Raczkowanie
|
a ja jestem na drugim roku
![]() i jestem przeszczęśliwa z powodu ślubu 13.09To fakt że mój TŻ pracuje- i na szczęście zarabia póki co na tyle dobrze że jesteśmy się w stanie spokojnie utrzymać no a poza tym to jeszcze pocichu liczę na naukowe w przyszłym roku tylko nie chcę za bardzo zapeszyć bo to dopiero połowa sesji...
|
|
|
|
|
#959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od kwietnia 2009 przysluguje mi juz 26 ale wiesz jak tak nagle dostajesz 20 zamiast 3 miesiecy to jest szok Pamietam, ze kryzys mialam tak po 4 miesiacach Własnie spojżałam w kalendarz 83 dni!!!! Zostało nam 5 zaproszeń do rozdania. ![]() Wkurzyłam się na maksa -moja chrzestna chyba nie przyjedzie. Mam z nia rozmawiała, że się wybieramy do nich a ona na to, że oni sie "przygotują" (tzn beda mieli dla nas prezent) ale chyba raczej nie przyjada. No jasna cholera!!!! Mogliby chociaż na ślub przyjechać!!!!! Tym bardziej, że nie mają daleko.
|
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.

Sama zrobię winietki za to

byle kampanii wrzesniowej nie miec.
reszta nie taka zla

Ten przedmiot zapamiętam chyba do końca życia- miałam warunek i musiałam męczyć się dwa lata.