![]() |
#931 |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Tak, miałam na myśli właśnie ten krem
![]() Tzn zakalec sie chyba nie zrobi bo miałam ochotę przełożyć kremem już upieczone muffinki ![]()
![]() |
#932 |
La Moderatoiure
|
Wow super sałateczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziękować ![]() ![]() - - - Właściwie przed sałatką zrobiłyśmy z Malinką makaron (dopiero jak się najadłyśmy, zabrałyśmy się sałatkę, do której część składników wykorzystana w makaronie, już czekała) inspirowany moim chyba ulubionym już daniem, a na pewno najczęściej się pojawiającym na moim studenckim stole - Penne z sosem ajvarowym. Nie dysponowałyśmy ajvarem, więc całe danie dostosowywałam do zawartości szafek Malinki. Proszę się nie czepiać kostek, bo efekt był smaczny, o :P Syte wyszło bardzo i Malinka stwierdziła, że w sumie zrobiłaby to bez makaronu ![]() MAKARON Z PAPRYKĄ I POMIDOREM składniki na 2 duże porcje - makaron (mieszanka: pełnoziarniste świderki i wstążki fale) - 1/2 pojedynczej piersi z indyka - chińska mieszanka przypraw - sól, pieprz - mała cebula - czerwona papryka - mały pomidor - 1 ząbek czosnku - kostka Knorra - pieprz - kostka Knorra - papryczka - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka bazylii - 2 łyżki ketchupu czosnkowo-bazyliowego - mąka - mleko - oliwa do smażenia Pierś z indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z chińską przyprawą, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Usmażyć na rumiano (jak w sałatce) i odstawić w ciepłe miejsce. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojoną w kostkę papryką i posiekanym lub przeciśniętym czosnkiem. Posypać przyprawami, wymieszać i dodać pokrojonego pomidora. Wymieszać, posypać mąką, zalać mlekiem (na oko). Cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać ketchup i doprawić do smaku. Makaron, indyka i sos wymieszać razem. Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2010-01-04 o 19:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 |
Zakorzenienie
|
To dobrze
![]() Myślałam też o tym żeby do muffinek włożyć ugotowany budyń i dopiero upiec ![]() Jak robię kruche babeczki to właśnie wkładam do nich budyń i wychodzą pyszne ![]()
![]() |
#935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() - - - Przymierzałam się do nich już od dawna. Zawsze okazywało się, że nie ma pieczarek i rezygnowałam, bo chciałam zrobić dokładnie tak jak Bajaderka, bo Rodzice pieczarki lubią. Dzisiaj stwierdziłam, że mam na nie ochotę niezależnie od tego co będzie w środku i to, że nie znalazłam pieczarek mnie nie zniechęciło. Super małe babeczki, wbrew pozorom syte. Już wiem, że będę kombinować z nadzieniami i podawać je nie tylko na śniadanie, ale też na imprezach ![]() JAJKA W SZYNCE składniki na 8 sztuk (3-4 porcje) - 8 plastrów szynki - 8 kromek chleba (lub 4 duże) - łyżka oliwy z oliwek - 1/2 papryki - 8 jajek - 1/2 małej czerwonej cebuli - sól i pieprz - tłuszcz do wysmarowania foremek + forma do muffinek lub kokilki Rozgrzać piekarnik do 200°C. Szklanką wyciąć kółka z kromek chleba (wielkości wgłębień w foremce), skropić je oliwą i wstawić do piekarnika. W tym czasie foremki wysmarować tłuszczem, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w plastry (najlepiej 8). Do każdej foremki włożyć plasterek szynki. Im większy i cieńszy tym lepiej, chociaż może się trochę rwać. Wyjąć grzanki z piekarnika i ułożyć po jednej na szynce. Wrzucić paprykę, wlać jajko, posypać solą pieprzem, położyć plasterek cebuli. Piec 15-20 minut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
malownicze!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
![]() Przyszła pora na przeciwieństwo czarnego ![]() ![]() ![]() ![]() MALIBU Z MLEKIEM składniki na 1 szkl: - ok. 30ml rumu Malibu - 1/2 szkl zimnego mleka - kostki lodu - łyżeczka wiórków kokosowych Wlać Malibu do szklanki, ubić mleko i dolać do rumu. Ewentualnie dorzucić lód. Wierzch posypać wiórkami. Przemieszać i pić. http://blackdrinks.blox.pl/2010/01/M...z-mlekiem.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 |
Zadomowienie
|
I stało się!
Kochana Adrijah, muszę Ci pogratulować talentu kulinarnego ![]() Wczoraj zrobiłam Twoje placki z serkiem wiejskim - wyszły genialne! O matko, jaka była moja radość jak się udały! Wyszły takie pięknie przyrumienione i pyszne ... niebo w gębie! Powiedz mi, jak się mają Twoje pancaksy do tych placuszków? Są lepsze? Bo placki, poprostu wyśmienite! Dziękuję ![]()
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
A ja ostatnio pomyślałam, żeby te placuszki na serku wiejskim zamiast z cukrem zrobic na slono
![]() Ciekawe jak by smakowały ![]()
![]() |
#940 |
Zadomowienie
|
To może być ciekawe, zrobić na słono takie większe placki i nafaszerować kurczakiem i warzywami
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat myślałam, żeby zrobić te placuszki normalnie, tylko dodać sól zamiast cukru
![]() ![]()
![]() |
#942 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
A tak jakoś mi wpadło z tymi placuszkami na słono
![]() Masz rację z warzywkami będzie bardziej pożywnie i zdrowo ![]() Muszę je w tym tygodniu zrobić, ale w jakim wydaniu to się jeszcze okaże ![]()
![]() |
#944 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To jest jakiś znak ! ![]()
![]() |
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
Znowu indyk. Znowu papryka. Znowu pomidory. A jednak zupełnie inaczej niż ostatnio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() INDYK W PAPRYCE składniki na 3-4 porcje: - 1 udziec z indyka (bez skóry) - 1 średnia cebula - 3 kolorowe papryki - puszka pomidorów - 1 łyżeczka suszonego koperku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - pieprz, sól Udziec pokroić na drobne kawałki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Udziec obsmażyć z cebulą na patelni. Dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory i doprawić przyprawami. Wszystko dusić pod przykryciem około 15 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Siedziałam w nocy i się uczyłam. Po 1 mózg mi zaczął parować, więc oderwałam się na 15 minut od nauki. W tym czasie przygotowałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Po czym wróciłam do nauki. System Eliminacji Studentów Jest Aktywny w skrócie S.E.S.J.A.
Spróbowałam dopiero rano, w ramach śniadania. Pyszne ![]() CZEKOLADOWE CIASTO Z KOKOSEM składniki: - 1,5 szkl mąki tortowej - 1 szkl cukru trzcinowego demerara - 3 jajka - 0,5 szkl jogurtu greckiego - 0,5 szkl oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta sody oczyszczonej - kilka kropli aromatu rumowego - 3/4 szkl.wiórków kokosowych - 1/2 opakowania mieszkanki orzechów - tabliczka czekolady deserowej - tabliczka czekolady mlecznej - ew. 2 łyżki mleka Wymieszać dokładnie mąkę, cukier, jajka, jogurt, olej, proszek do pieczenia, sodę i aromat. Czekolady połamać na kawałki, rozpuścić (z mlekiem) i dodać do masy. Wmieszać orzechy i wiórki kokosowe. Przelać do formy i piec 60-70min w temp. 160ºC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
Fajne i proste ciasto
![]() Przeraża mnie tylko, że tyle czekolady tam ![]() ![]()
![]() |
#950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Zakorzenienie
|
Aha, rozumiem
![]() Kurcze ja ją chyba czymś zastąpię bo nie pozwolę sobie na tyle kcal ![]() ![]()
![]() |
#952 |
Zadomowienie
|
uff.. przeczytałam caly temat. jakie ty tu masz pyszności
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() - - - Pierwsza wersja była dawno dawno temu, a że była smaczna, to sobie do niej kilka razy wracałam. Wczoraj postanowiłam ją trochę udoskonalić ![]() SAŁATKA REGGAE 2 składniki na dużą michę: - czerwona papryka - 2 pomidory - żółta papryka - puszka kukurydzy - zielona papryka - duży zielony ogórek - sól, pieprz - bazylia - ew. 2-3 łyżki jogurtu i/lub majonezu Papryki i pomidory pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i też pokroić w kostkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i bazylią, dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać jogurt i/lub majonez. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
|
Daria też myślałam o kakao
![]() A tak w ogóle to robiłam Twoje placuszki z serka wiejskiego ![]() ![]() A dziś po raz kolejny upiekłam Twoją babkę czekoladową na złamane serce ![]() ![]()
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2010-01-27 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() o tak, też uwielbiam tę babkę ![]() ![]() - - - - Znalazłam ostatnio w szafce puszkę ciecierzycy i nabrałam na nią ochoty. Tak się składało, że miałam w czwartek gościa, więc wykombinowałam... coś ![]() ![]() NIE-CURRY Z CIECIERZYCĄ I KURCZAKIEM składniki na 3-4 porcje: - podwójna pierś z kurczaka - curry - pieprz cayenne - słodka i ostra papryka w proszku - przyprawa do gyrosa (lub inna do drobiu) - oliwa - papryka - 1/4 paczki mrożonej fasolki szparagowej - 1/4 paczki mrożonej marchewki - puszka ciecierzycy - mrożone różyczki brokuła - łyżka jogurtu naturalnego - 1/2 szkl wrzątku - ew. sól Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w niedużą kostkę, posypać przyprawami, polać odrobiną oliwy, dokładnie wymieszać i odstawić na 0,5h. W tym czasie pokroić paprykę, lekko rozmrozić resztę warzyw, otworzyć i odsączyć ciecierzycę. Rozgrzać patelnię, ewentualnie wlać trochę oliwy, usmażyć dobrze kurczaka. Następnie wrzucić paprykę, smażyć ok 3 minut. Wrzucić ciecierzycę i resztę warzyw. Posypać przyprawami (curry, papryka, pieprz cayenne), zalać wodą, dokładnie wymieszać i przykryć. Po ok 10 minutach część płynu przelać do kubka, wymieszać z jogurtem, wlać na patelnię. Całość przemieszać i dusić jeszcze kilka minut. (1 zdjęcie) Następnego dnia już byłam sama i stwierdziłam, że trochę pokombinuję, ale tak minimalnie, żeby tylko troszkę zagęścić całość ![]() Trzeciego dnia została resztka, więc ugotowałam sobie 1/2 szkl makaronu. W tym czasie zagotowałam jeszcze 3/4 szkl wody, rozpuściłam w niej 1/2 kostki rosołowej, wlałam to na patelnię do lekko podgrzanych resztek i przykryłam. Pokroiłam pół papryki i dorzuciłam. Wszystko się dusiło w czasie, gdy makaron dochodził. Odcedziłam go, wrzuciłam na patelnię, wymieszałam i zostawiłam jeszcze na jakieś 2 minuty pod przykryciem, po czym przelałam wszystko do miseczki. (3 zdjęcie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
W ogóle masz dużo super przepisów
![]() Mam przepis na fajne maślankowe placuszki, mogę tu wkleić ![]() A teraz po raz kolejny piekę zebrę ![]()
![]() |
#957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() maślankowych jeszcze nie próbowałam ![]() ![]() ![]() i jak tam zebra? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 |
Zakorzenienie
|
Zebra ok
![]() W tym przepisie można użyć też jogurtu naturalnego zamiast maślanki, ja tak kiedyś zrobiłam ![]() No więc daję przepis: jest to mała porcja, wyjdzie Ci ok. 8 sztuk placuszków ![]() Placuszki maślankowe
Łyżka roztopionego masła lub oleju łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko szczypta soli 2 łyżki cukru 100 ml maślani Jajko roztrzepać widelcem, dodać płynne składniki, następnie suche. Mieszać na jednolitą masę. Na patelnię nakładać łyżką ciasto. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (ja używam margaryny kasi) oczywiście po dwóch stronach ![]() Podawać np z serkiem homo ![]() Dla mnie to fajny pomysł na podwieczorek ![]() ![]()
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
na razie nie mam pytań
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() ![]() ![]() Jasne na sniadanko też mogą być ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.