|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Dziewczyny ja sie na koncert nie wybieram , ale jak organizujecie spotkanie to naprawde z checia przyjde
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Ana
![]() ![]() Miło będzie się spotkać w Piątek ![]() Suzi, no wiesz Ty co ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#933 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 |
|
Ahahahahahahahaha..... to Ci musiała meidowa za skórę zaleźć ![]() Dobrze, że ja mam meida faceta a nie kobitę ![]()
![]() |
![]() |
#935 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Blisko i połączenia całkiem fajne (cena plus częstotliwość) , na zwiedzanie okolicznych państw ![]() Mieszkam w Doha , nie długo , będzie około 1,5 miesiąca , na razie nic konkretnego nie porabiam niestety , prócz szukania pracy (co nie jest łatwe), i ubarwania swojego życia tzw "lenistwem aktywnym" . Teraz zresztą planuję przerwać poszukiwania i na jakiś czas powędrować sobie po Europie, zanim już osiądę tu tak całkiem na stałe . Mój TŻ jest już tu na stałe (tzn 2 do kilku lat), ja się jeszcze nie przekonałam , ale czego się nie robi dla miłości ![]() ![]() ![]() pozdrawiam raz jeszcze ! ![]() aaaaaaaaaa i jeszcze jedno , Polki są tu iście znaną grupą zabawową , od KILKU poznanych arabów słyszałam, że Polki to świetne dziewczyny i świetnie się z nimi bawią w Qatarskich klubach ![]() ![]() Edytowane przez Cinanter Czas edycji: 2010-03-11 o 06:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Wtajemniczenie
|
Doha kojarzy mi się z jednym...kobiecy tenis w najlepszym wydaniu
![]()
![]() |
#937 | |
|
Cytat:
![]() A o grupce "zabawowych Polek" to mnie bardzo niemiło zaskoczyłaś. Wiem, co znaczy na tym terenie określenie "świetne dziewczyny do zabawy" i jestem tym oburzona. ![]() Które to Polki zachowują się w Doha w taki właśnie sposób?! ![]() Miałam nadzieję, że "takie osoby" z Polski jednak tu nie przyjeżdżają.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich
mam pytanie właśnie a propos opiekunki do dziecka albo au pair? bo od maja, no najpóźniej czerwca będzie nam taka osoba potrzebna. czy któraś z Was wie może gdzie takich szukać? albo znacie jakaś rodzinę, która np. wyjeżdża i szuka dla swojej maid kolejnej rodziny ![]() ![]() czy zetknęłyście sie z jakaś au pair? pozdrawiam
![]() |
#939 | |
|
Couple to appeal public kissing verdict in Dubai
To link do całego artykułu, w skrócie: - para Brytyjczyków za całowanie się w miejscu publicznym w Dubaju i będąc pod wpływam alkoholu, decyzją Sądu skazani zostali na miesiąc więzienia i deportację oraz po 1,000 AED grzywny. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 |
|
![]()
Gdzieś padło pytanie dotyczące przelicznika walut, oto CONVERTER <- KLIK
Polecam sprawdzenie sobie w nim ewentualnego proponowanego wynagrodzenia. Mała uwaga, przyjazd do Emiratów dla zarobku poniżej 6.000 AED ( 4,617.47 PLN) mija się z celem, bo zarabiając niżej nie ma się możliwości np. zaproszenia żadnego członka rodziny, a także nie w każdym banku będzie można otworzyć konto.
![]() |
![]() |
#941 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Raczkowanie
|
Dla zainteresowanych, siec sklepow Al Maya posiada w sprzedazy polskie czekolady Wawel, Terravita, mini delicje Togo i krowki
ponizej link gdzie mozna znalezc al maya www.almayagroup.com/index.php?option=com...mp ;id=9&Itemid=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 | |
Przyczajenie
|
Dziewczyny!
Sorry, ale w piatek sa wyscigi dart cars i ja sie wybieram. Myslalam, ze sie wczesniej konczy ale to do 23 trwa. Niestety w ten piatek nie bede wiec mogla. Mozemy jeszcze o tydzien przelozyc? Na razie ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
Jedynym wyjatkiem od tego jest gdy wezmiesz kogos kto jest na wizie meza - ale trudno znalesc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mozesz mi powiedziec jakie sa mniej wiecej koszty> znaczy ile taka opiekunka dostaje pensji? pozdrawiam
![]() |
![]() |
#945 |
|
![]()
Napisz coś więcej o tych cudeńkach Dart Cars....
![]() Gdzie te wyścigi? Kto się z kim ściga i po co? ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 |
Raczkowanie
|
Ja tez nie moge bo w piatek jest family day w pracy meza i bedzie tam rodeo bull i chce pojezdzic loool Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 | |
|
Cytat:
Wawwww... ![]() Wytrzymaj ze 3 minuty ![]() ![]() Niech no mi ktoś powie, że w Abu Dhabi nudno.... kiedy, ja się pytam, no kiedy tu się nudzić?! ![]() Dzisiaj ma być temperatura 36 stopni, ale coś czuję w kościach, że może być burza piaskowa, obym się myliła.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-03-17 o 07:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich na forum. W tym tygodniu przylatuje do AbuDhabi , zaczynam pracę. 1 miesiąc w hotelu później muszę znaleźć mieszkanie. Mam pytanie , co warto wziąć do Abu ? Jakie ubrania. Co można przewieść ( wódka , papierosy ) .
Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 | |
|
Cytat:
![]() Polecam przeszukać wątek, powyżej z prawej strony jest taka opcja wyszukiwania. Post: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=57 a także: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=568 Duty Free Allowances
Dzisiaj było 36 stopnie ciepła, najlepiej zabrać ze sobą ubranie wiosenno-letnie i jakiś jeden ciepły sweter lub kurteczkę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Raczkowanie
|
Czesc Dziewczyny!
Bardzo dziekuje Eva za wyczerpujaca odpowiedz na moje ostatnie pytanie ![]() Poniewaz zbliza sie data mojego przyjazdu do Abu Dhabi (z wizyta do meza w czerwcu), na dluzszy okres 3-4 lat w styczniu 2011, to nasuwa mi sie coraz wiecej pytan. O ile Eva juz kilka z nich zgrabnie wytlumaczyla (-> serdeczne i wielkie dzieki), to mam kolejne: Znalazlam w internecie wykaz swiat na 2010 rok: 1 Jan New Year's Day. 26 Feb Mouloud (Birth of the Prophet). 9 Jul Leilat al-Meiraj (Ascension of the Prophet). 11 Sep Eid al-Fitr (End of Ramadan). 17 Nov Eid al-Adha (Feast of the Sacrifice). 2 Dec National Day. 7 Dec Al-Hijra (Islamic New Year). 16 Dec Ashoura. Czy to wszystkie dni wolne od pracy? Bo w moim przewodniku-ksiazce jest jeszcze mowa o: -6 Aug (wtąpienie na tron Szejka Zayeda) -3 Dez (razem z 2.12), czyli dwa dni (National day) -1 Jan (Nowy Rok) Pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gdy sobie taka wyszukasz musisz jej zrobic wize - employment wize. W emigracji za 200 dhs. Trzeba miec salary certificate (minimum pensja chyba 6000 aby pozwolili - ale to sie moglo zmienic) No i przylatuje. Musisz zrobic badania na HIVa, przeswietlenie itd i to kosztue ok. 300 dhs (+/- 100 - dawno robilam wiec pamietam raczej rzad wysokosci). A nastepnie wykupic jej ubezpieczenia (najlepiej DAMAN - 600 dhs). Potem z nastepnym salary certificate, kopia jej paszportu, kopia paszportu Twojego meza, tym health certificate, kopia tego ze masz insurance idziesz do emigracji. Tam jest takie biuro gdzie przygotuja Ci reszte papierow - czyli prosbe o wize i kontrakt z nia. Na kontrakcie napisz ze ona bedzie zarabiala 400 dhs. To jest minimum i zawsze sie tak pisze. Tam placisz 12xjej pensja jako podatek za posiadanie jej dla rzadu - czyli jesli napiszesz 400 to zaplacisz 4800. I placisz 200 za te papiery. Aha jeszcze musisz miec zdjecie jej i oryginalny paszport. Jesli nie chcesz drugi raz przychodzic to na meijscu za 10 dhs mozesz sobie wykupic emPost - przyniosa gotowe do domu. I to uprawnia Cie to wizy dla niej na 1 rok. A w nastepnym roku odnowienie to nastepne 5000 w emigracji, 300 za badania oraz 600 za ubezpieczenie. Do tego oczywiscie dochodzi pensja - ale to juz zalezy od narodowosci i tego jak sie umowisz. Generalnie jest to od 550 dhs - 1200 dhs. Nie mozez od nikogo maidy pozyczyc. Jest to nie legalne. Duzo osob tak robi, ale jesli Cie zlapia to Ty zaplacisz kare, jej sposnor zaplaci kare, a ja wywala z kraju. Mnie ostatnio znajoma proponowala hinduske do sprzatania , ktora jest na wizie meza - a wiec legalnie. Ja mam duze dzieci i nie jestem juz zainteresowana tym by kogos miec, ale jesli Cie to interesuje to moge sie podpytac. Tyle, ze ja nie znam tej dziewczyny - i nie gwarantuje za nia. Jesli masz male dzieci to najbezpieczniej miec kogos na wlasnej wizie. Pozdrawiam. Ja tu rzadko zagladam dlatego wolno odpowiadam Zuzia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez monana27 Czas edycji: 2010-03-30 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
Witam!
Bardzo mi brakowało dialogu z Wami. Mam nadzieję, że wszystko co ostatnio mnie doświadczyło już nie wróci. Teraz z wiosną i budzącym się życiem wstąpiła we mnie nowa siła i energia. Zbieram się w tym tygodniu na mały rodzinny wyjazd i świętowanie, a potem . . . ![]() A jak nie to ![]() Dziewczyny, zbliżają się święta nie miałam czasu napisać coś od siebie, ale znalazłam coś takiego: Niech Święta Wielkiej Nocy będą pełne Boskiej mocy! Niech Wam Mili będzie wiosennie, słonecznie, świątecznie! Niech cieszą Wasze oczy kolorowe pisanki i wielkanocne baranki! Niech się w śmigus-dyngus woda na Was leje, a wielkanocny zając przyniesie radość i nadzieję. Oby zdrowie dopisało i jajeczko smakowało, by szyneczka nie tuczyła, a teściowa była miła! Wesołych Świąt!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
|
2 Apr 2010 Catholics mark fifth anniversary of Pope John Paul's death.
I Am Proud To Be a Christian I am Proud To Be Polish I am Proud To Be a Catholic
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-02 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zuzia dziekuje bardzo za tak wyczerpujaca odpowiedz! w każdym razie musimy to przemyslec. moj wyjazd jednak sie owlecze... ![]() Pozdrawiam serdecznie i przy okazji Zyczę wszystkim wesołych Swiąt!!!
![]() |
![]() |
#957 |
|
Z okazji Świąt Wielkiej Nocy
życzę Wszystkim zadumy u grobu pustego, radości ze spotkania Zmartwychwstałego, pokoju, nadziei, jajka smacznego Niech się nie zgubi wsród tylu pisanek Świąt sens prawdziwy - Jezus - Baranek. كل عام و انتم بخير بمناسبة عيد الفصح
![]() |
![]() |
#958 |
|
AzZ i Jovikzu ślicznie Wam dziękuję za życzenia, wszystkiego najlepszego w te Święta Wielkiej Nocy i Błogosławieństwa Bożego
![]() Informuję za Ambasadą RP, że przyjechał do Zjednoczonych Emiratów Arabskich , Ksiądz Andrzej Kiejza. Planowany kalendarz spotkań duszpasterskich - - 3 kwietnia (Wielka Sobota), godz. 18, Abu Dhabi, święcenie pokarmów. - 4 kwietnia (Wielka Niedziela), godz. 12, Abu Dhabi, msza święta (small hall), - 4 kwietnia (Wielka Niedziela), godz. 19, ***el Ali, msza święta (system gwiazdkuje nazwę J.e.b.e.l Ali) - 5 kwietnia (Wielki Poniedziałek), godz 20 Dubai, msza święta (St Mary’s Church).
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-03 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, przepraszam za zaśmiecanie wątku, swoim pstro-tro, ale korrci mnie ciekawość czy wy musicie codziennie nosić te togi, czy normalne ubrania?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
to jeszcze ja mało świątecznie ;-)
dziewczyny, mogę Was zapytacie, czy pracujecie? i jeżeli tak to w jakich zawodach? myślałam o tymczasowym przeniesieniu się do Dubaju (nosi mnie po świecie ze względu na dość młody wiek i brak zobowiązań ![]() głównie chodzi mi o pozycje w dziedzinie ekonomii, informatyki - macie pojęcie jak z tym jest? warto próbować? opłaca to się? mam dobre wykształcenie, znam dobrze kilka języków obcych, warto się rekrutować?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.