![]() |
#931 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks po ślubie
jasne że tak. też wiele razy słyszałam o takich "przypadkach". dlatego, choć jestem osobąwierzącą, nie bardzo słucham tego co księża mają na temat seksu do powiedzenia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Wielu policjantów jeździ też czasem nieprzepisowo, niektórzy może nawet po pijaku. Czy to znaczy, że nie należy ich słuchać i nie należy szanować przepisów drogowych, bo ci którzy mają je sprawdzać też je czasem łamią, więc my też możemy?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-04-23 o 12:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Konto usunięte
|
Jak ksiądz ma kochankę i beka przy obiedzie to ja też powinnam znalezc sobie kochanka i zacząć bekać ?
Mnie kościelna wizja małżeństwa i współżycia jest bliższa niż ta wizażowa i onetowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśi ktoś chce czekać do śubu - jego sprawa ale jeśli para zaspokaja się jakoś inaczej zamiast samym aktem seksualnym - to już nie jest czekanie do ślubu. jak dla mnie wtedy to "już po ptokach" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-04-23 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
Nasze zycie seksualne zależy w głównej mierze od sposobu wychowania wpojonego już w dzieciństwie.
Jeżeli wdrażano konsekwentnie dziewczyne do dziecka w tryby religijne to jest oczywiste ze zachowa dziewictwo do slubu. A nawet gdyby z przyczyn słabego charakteru to się jej nie udało, bedzie czuć wyrzuty sumienia, co w konsekwencji moze doprowadzić do problemów z kontaktami intymnymi w przyszłosci. Namawianie takiej dziewczyny zeby nie czekała do ślubu jest bez sensu. Bo najpierw byloby trzeba ja przekonac, ze wartosci wyniesione z domu nie mają najmniejszego sensu. A do tego trzeba ogromnej wiedzy psychologicznej. Jesli ktos zachowuje dziewictwo, bo ma jakies kompleksy (boi sie pokazac nago, boi sie bólu, były molestowane) to w zależności od siły zahamowań albo wizażanki przekonają albo nie. Ale często dziewczyny głupio sprawdzają facetów - "jak długo wytrzyma bez seksu", zeby sprawidzic czy mu na niej zalezy czy tylko chce ja przelecieć. Wtedy czekanie do ślubu jest śmieszne. Ogromna większosc jakos tam wierzy w nadprzyrodzoną Istotę, jakiegos tam boga, nawet czasem chodzi do kosciola, ale zasady katolickie ma głeboko w powazaniu procz tych podstawowych: nie zabijaj, nie kradnij. W takiej sytuacji rzeczywiscie zastanawiam sie co im da czekanie? Dlaczego akurat dokonaly takiego a nie innego wyboru?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast nie rozumiem osób właśnie takich, które mówią jestem katolikiem ale zasady katolickie mają gdzieś. Deklarują się jako niewierzące ale jak co do czego przyjdzie to lecą ochrzcić dziecko, a potem nie wychowują go w wierze. Ludzie lubią sobie zostawiać różne furtki. Albo jestem katolikiem i stosuje się do zasad albo nie mówię że jestem katolikiem i wierzącym w Boga. Dwulicowość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od siebie dodam, że jeśli dwie osoby nie chcą współżyć przed ślubem ze wzlędów religijnych to okej tak długo jak rzeczywiście zachowują czystość,a w tym wątku pojawiły się wypowiedzi, osób, które z seksem utożsamiają jedynie pełną penetrację, a seks oralny już dla nich seksem nie jest. Dla mnie taka postawa jest nie do przyjęcia. Podobnie z resztą jak pogląd, że życie seksualne jest w związku sprawą drugorzędną i zawsze "do przeskoczenia" z czym również nie zgadzam się.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: O. Ksawery Knotz OFMCap "1. W seksie nie ma Boga. W rzeczywistości Kościół głosi, że w czasie pożycia małżeńskiego Bóg jest obecny między małżonkami. Takie przeświadczenie wypływa ze znanej prawdy, że małżeństwo jest sakramentem. Na mocy tego sakramentu Bóg jest obecny we wszystkich przejawach więzi jakie są między małżonkami. Miłość i więź wyraża się także poprzez współżycie seksualne. Akt małżeński jest szczególnym sposobem spotkania z Bogiem i współmałżonkiem. 2. Bóg zakazuje korzystania z przyjemności seksualnych. W rzeczywistości Bóg jako Stwórca natury ludzkiej nigdy nie zakazał korzystania z przyjemności seksualnej i jej szukania, wprost przeciwnie tak stworzył człowieka, aby miłości między mężczyzną a kobietą towarzyszyła przyjemność seksualna aż do przeżycia orgazmu. Bóg jedynie ograniczył wolność człowieka w tym, że nie pozwala korzystać z przyjemności seksualnej poza małżeństwem i za cenę likwidowania zdrowych cech ludzkiego ciała. 3. Bóg każe rodzić dzieci aż do granic możliwości ludzkiego organizmu. W rzeczywistości nigdzie takiego nakazu nie ma ani w Piśmie św., ani w dokumentach Kościoła. Bóg jedynie chce, aby małżonkowie planując dzieci korzystali z możliwości jakie daje im ludzka natura. A ona daje możliwość współżycia w okresach płodnych i niepłodnych. Nie jest prawdą, że Kościół nakazuje współżyć w okresie płodnym (co oznacza, że kazałby rodzić wiele dzieci), albo nie pozwala planować dzieci (co oznacza, że nie wolno by było posługiwać się rozumem). 4. Trzeba współżyć z intencją urodzenia dziecka. W rzeczywistości małżonkom wolno nie chcieć/nie planować dzieci, wolno współżyć bez intencji urodzenia dziecka, wolno unikać zapłodnienia. Gdy małżonkowie nie są gotowi na poczęcie dziecka wybierają na współżycie fazę I cyklu (po miesiączce), albo fazę III – po owulacyjną. Kościół natomiast naucza, że nie wolno świadomie pozbawiać się płodności. Tak samo jak pozbawiać się wzroku albo wątroby. 5. Metody naturalnego rozpoznawania płodności są przestarzałe. Gdy w rzeczywistości należą do najnowszych odkryć naukowych. Są to metody oparte na obserwacji a nie na matematycznych wyliczeniach. Metody badania płodności jak wszystkie metody naukowe są poparte licznymi badaniami empirycznymi. Mają swoją metodologię. Jeżeli chce się je z pożytkiem stosować trzeba stosować się do wyznaczonych zasad. Jeżeli korzysta się z nich w sposób wyrywkowy, albo kieruje się więcej intuicją niż intelektualną analizą wyników badań organizmu, to nie są to już metody naukowe, ale nieodpowiedzialne i ryzykowne działania. Metody te się ciągle rozwijają i doskonalą, tak jak wszystkie inne osiągnięcia ludzkiego geniuszu. 6. W czasie aktu seksualnego niektóre pieszczoty są niedozwolone. W rzeczywistości nie są to poglądy Kościoła, który wybór pieszczot zostawia samym małżonkom. Gdy małżonkowie podejmują współżycie seksualne wszystkie pieszczoty są dozwolone, także i te najbardziej intymne – oralne. Niczym nieusprawiedliwiony jest podział na części ciała, które można pieścić i całować i te, które nie wolno ani całować, ani dotykać. W czasie gry wstępnej małżonkowie mogą rozbudzać się według własnych fantazji, potrzeb i ochoty. 7. Każde przekroczenie w sferze seksualnej jest grzechem ciężkim. Kościół wierny swojemu Magisterium głosi całkiem inną naukę Seksualność jest obszarem szczególnie delikatnym, plastycznym w kształtowaniu. Przy jej udziale człowiek może przeżywać wielkie szczęście jak i wielkie cierpienie. Kościół chroni wielkie dobro jakim jest seksualność przed zranieniem, przemocą, konsumpcją… Traktowanie jej w taki sposób niszczy ten piękny dar Boży. Szczególna ochrona tego wielkiego dobra jakim jest seksualność sprawia, że Kościół uważa każde bezpośrednie działanie przeciw seksualności za poważne nieuporządkowanie moralne, ale nie mówi, że jest ono automatycznie grzechem śmiertelnym. Grzech jest aktem ludzkim, musi być popełniony ze świadomością robienia zła i krzywdy drugiej osobie. Grzech ciężki musi być zrobiony nie tylko z pełną świadomością zła (wiele zła w sferze seksualnej dokonuje się z niewiedzy), ale także w pełnej wolności wyboru (której brakuje wielu niedojrzałym, słabym ludziom). Kościół uwzględnia intencje, okoliczności, które wpływają na ocenę moralną człowieka. Dlatego nie wszystkie grzechy seksualne są ciężkie, nawet jak ich skutkiem jest poważne zło (ciężka materia)." może ktoś sobie zechce przeczytać. w wolnej chwili ![]() Edytowane przez sanrioo Czas edycji: 2009-04-25 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Wtajemniczenie
|
Zajrzłam do tego wątku i myślałam ,że naprawdę poczytam tu o historiach kiedy to pary rozpoczęły życie seksualne po ślubie(przecież autorka zaznaczyła ,żę takich wypowiedzi oczekuje),a tu pełno (zazdrosnych?) wizażanek co mają jakieś pretensje do założycielki.Ciekawe po co się tak burzycie,skoro każdy ma wybór i nie wyobrażacie sobie żeby nie spróbować seksu przed ślubem.załujecie czy jak??
![]() Osobiście chciałabym przeżyć coś takiego dl amnei to poprostu piękne naprawdę,żeby czekać z seksem do ślubu.Chociaż nigdy się nie łudziłam żę tak będzie ,pragniemy się z chłopakiem,ale jak się dowiedziałam ,że by wolał do ślubu zaczekać (nie od niego ,tlyko od mojej ciotki z która szczerze rozmawiał o mnie) to się poplakalam ze szczęściea po prostu drugi raz w życiu,dla mnie to coś wyjątkowego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a potem się dziwisz że się potyka na widok innych ![]() osobiscie nie zazdroszczę bo nie ma czego ,seks to przereklamowana sprawa i nakrecanie sie ze to bedzie cos niesamowitego jest troche naiwne ,czysta fizjologia ,natura ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie powiedział tak ciotce bo widać chłopak posiada takie coś jak opanowanie, bardzo ważne w życiu. Człowiek który jest Panem swojego popędu napewno nie pożałuje czekania do ślubu a dlaczego? Choćby dlatego, że kiedy przyjdzie choroba albo niemożność czasowa współżycia będzie potrafił opanować swój popęd, a nie chętnie... jak to zostało ujęte ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
myslisz ze czlowiek chory lub nie mogacy akurat współzyc bo np. partnera nie ma w poblizu nie mysli o seksie ? uwazasz ,ze ludzie którzy nie czekaja do slubu w sytuacjach np. choroby co robią ? ida na dziwki ? bo nie potrafią sie opanować ? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#950 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I bardzo sie ciesze ze moge sie sprawdzic w czekaniu na seks,jesli pozadanie opadnie bo nei bedziemy tego robic tzn ze to nie był ten .Proste No i lubie tez miec jakies cele w zyciu.A jesli razem z ukochaną osobą je realizować to czemu nie. Edytowane przez ricca166 Czas edycji: 2009-08-15 o 16:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Przyczajenie
|
![]()
Przeczytałam sobie z ciekawosci kilka stronek i oto moje zdanie:
Otóż mysle ze powód z czekaniem do slubu jest jeden. Pewnie jedno i drugie by juz chciało bo przeciez sie macają i znają swoje ciała na wylot tylko zwyczajnie nie potrafili sie zabrac do najwazniejszego, teraz im głupio o tym mówić dlatego wyznaczyli sobie konkretną date, azeby było jasne :p No nie wiem moze sie troche nabijam ale juz tak mam ze jak cos mnie smieszy to sie nabijam;p Skoro macanki i wkładanie to pochwy, czy gdzies tam co innego niz penis to nie seks to jak pójdziesz z innym sie macać to zdradą wg. tego juz nie bedzie tak? długo by gadac. Dla mnie to idiotyzm. Powodzenia w noc poslubną. Napewno sie przyda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Rozeznanie
|
Jakbym miala z seksem czekac do slubu to musialabym juz pakowac walizki zeby jutro byc w Vegas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co TY piszesz kobieto? (mówię o tym pogrubionym) Po pierwsze czy Ty naprawdę chcesz stwierdzać na podstawie poziomu pożądania że TO TEN lub nie TEN? A skoro tak, to po kiego groma czekasz do ślubu skoro to pożądanie ma dla Ciebie takie znaczenie? Bo potem to co? Rozwód? "Sprawdzić się w czekaniu na seks" - no tak..powinni za To jakies medale czy dyplomy rozdawać. Sorry, ale z Twoich wypowiedzi nie wynikają jakieś głębokie przekonania religijne, więc w imię czego "się sprawdzasz"?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I tak na marginesie skoro wypowiadasz się na forum publicznym to musisz liczyć się z tym że ktoś będzie odnosił się do Twoich wypowiedzi. Nie chcesz być oceniania nie pisz. Za melisę dziękuję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- dla kobiety w defloracji nie ma nic romantycznego i rzadko kiedy orgazm przychodzi łatwo i od razu, pierwszy stosunek to w zasadzie sama defloracja, czysta fizjologia i nic więcej - nie znacie siebie.Może macie inne, trudne do pogodzenia temperamenty lub preferencje.Gdy to się późno ujawnia w związku może być różnie -jeśli partner mężczyzna nie nalega na seks to może mieć mały popęd , problemy z erekcją lub jakieś inne zaburzenia-to też z reguły przeszkoda dla związku.Może też woli się masturbować niż kochać z partnerką, względnie-może sypia z kimś innym. Mężczyźni są mocno zdeterminowani popędami, gdy tego nie przejawiają coś jest nie tak. - jeśli zadowalanie się dotychczas jest wzajemnym, intymnym poznawaniem siebie może być ok ale jeśli robicie to osobno może być potem różnie.Autoerotyzm może okazać się bardziej satysfakcjonujący niż seks we dwoje. - 5 lat to szmat czasu.Mój TŻ liczy dni jeśli brak mu seksu przez 2 tygodnie z rzędu.A jest normalnym, zdrowym facetem.Jeśli twój partner tak nie ma to ja byłabym podejrzliwa. Rady? Poleć mu obejrzenie jakiejś lekkiej erotyki, może być klasyka kina dla lesbijek-to nie żart.Pierwszy raz to dla faceta nie lada wyzwanie-to on musi Cię rozdziewiczyć a nie Ty jego, przynajmniej w fizjologicznym sensie a to wcale nie takie łatwe.Filmy przez to,że są obrazowe to dobry materiał poglądowy pokazujący co i jak należy robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#959 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak wogóle nie piszę tu akurat w tym wątku,żeby być oceniana ,tylko ,żeby się podzielić tym,że mam zamiar jaki mam,i poczytać o innych co też ten zamiar mieli /mają.A nie wiem po co te negatywne komentarze tych co nie poczekały do ślubu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Rozeznanie
|
Najpierw piszesz:
"tak się składa ,że jeśli tego elementu nie ma to nei jest to prawdziwy związek,który prowadzi do szczęśliwego małżeństwa" a potem: "przecież ,że to nie ten okazuje się nie tylko z powodu seksu,ale też z innych czynników" Sama sobie przeczysz. Zdecyduj się więc czy seks jest istotny czy nie? I dalej: "różne rzeczy się zdarzają,to napewno będę przez jakiś nawet długi czas zdołowana,ale cóż no żyje się dalej" Uważasz, że warto ryzykować nieszczęśliwe życie małżeńskie w imię "sprawdzenia się" we wstrzęmieźliwości seksualnej przed ślubem? I wierz mi że "zdołowanie" spowodowane nieudanym pożyciem małżeńskim to akurat mówiać kolokwialnie: pikuś w porównianiu z tym do czego może nieudany seks dopowadzić.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.