Do posiadaczy glanów :) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-21, 17:40   #931
Czarnaeve
Przyczajenie

Dot.: Do posiadaczy glanów :)

Witam Glany.. Glany... duzo pozytywnych komentarzy juz slyszalam i wyczytalam na waszym forum na ten temat, sama planuje zakup i stad moje pytanie do "glanowiczek" a mianowicie... napoczatku myslalam o rozmiarku 37 (wkladka-24cm) bylyby idealne... wszystkie moje buty maja wlasnie taka dlugosc wkladki jednakze.. kilka osob polecilo mi zamowienie wiekszych czyli nr 38 przy czym roznica nie jest niewielka bo wkladka przy 38 jest tylko 0,5 cm dluzsza czyli 24,5 cm... no i sama juz nie wiem dlatego postanowilam napisac do was... myslalam ze lepsze beda dopasowane choc to moje pierwsze glany i ktos mi doradzil ze lepiej wieksze.... dluzej mi posluza, tylko mam pewne obawy... czy nie beda mnie obcierac / latac na nodze ^^ jesli wezme wieksze?
Czarnaeve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 18:00   #932
Wenress
Zakorzenienie

A zamawiasz z internetu?
Najlepiej jest iść do sklepu i przymierzyć, czy te większe nie są jednak zbyt duże. Ja byłam przymierzyć w sklepie, a potem i tak stwierdziłam, że w necie kupię takie same

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 18:16   #933
see
Zadomowienie

Ja mam większe, chociaż zamawiałam "swój" numer i rozmiarówka miała być standardowa. W każdym razie mam w nich trochę luzu, ale na grubą skarpetkę w sam raz . Zawsze lepiej mieć luz w bucie, niż gdyby był za mały. Muszę dodać, że glany nigdy mnie nie obtarły.

A gdybyś zamawiała przez Internet to zawsze możesz się zapytać o ewentualną wymianę.
see jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-21, 18:42   #934
Czarnaeve
Przyczajenie

Ja zamawiam z internetu wlasnie... a mozliwosci przymiarki w sklepie zbytnio nie mam... (mieszkam zagranica a tu strasznie ciezko spotkac takie buty... ) ale mysle ze wszystko powinno byc ok, tyle ze sa to moje pierwsze glany dlatego postanowilam zapytac o zdanie juz posiadajacych te buciki
Stary 2008-11-21, 18:50   #935
Czarnaeve
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez see Pokaż wiadomość
Ja mam większe, chociaż zamawiałam "swój" numer i rozmiarówka miała być standardowa. W każdym razie mam w nich trochę luzu, ale na grubą skarpetkę w sam raz . Zawsze lepiej mieć luz w bucie, niż gdyby był za mały. Muszę dodać, że glany nigdy mnie nie obtarły.

A gdybyś zamawiała przez Internet to zawsze możesz się zapytać o ewentualną wymianę.

Hmm no tak masz racje lepiej zawsze większe niż miałyby być za małe... ale właśnie obawiam się ze będą obcierać, w zimie w sumie nie ma takiego problemu gruba skarpeta i heja... ale co gdy zrobi sie cieplej? Moze ktos ma troche wieksze glany i wie cos blizej na ten temat? ;D
Stary 2008-11-21, 18:56   #936
Wenress
Zakorzenienie

Z prawej nogi często spada mi skarpetka w glanach KMM - chyba właśnie jest za duży
Jak dłużej chodzę, to nawet podkolanowka zjeżdża :P Ale nic nie obciera, nawet jak skarpetka trzyma sie na samych palcach... xD

Ćwiczę!
Stary 2008-11-21, 19:03   #937
Czarnaeve
Przyczajenie

heh no to niezle masz przygody Hmm no to chyba faktycznie wezme te ciut wieksze... 0.5cm to wkoncu nie az tak duzo roznicy Juz sie nie moge doczekac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-21, 19:17   #938
Wenress
Zakorzenienie

Najwyżej poprosisz babcie o zrobienie na szydełku takich gruuubych skarpetek
A jakie glany zamawiasz? Zwykłe, czarne czy coś innego?

Ćwiczę!
Stary 2008-11-21, 19:38   #939
Czarnaeve
Przyczajenie

heh no tak... a co do glanów to kupuje zwykle czarne, 20stki...
a oto i zdjęcia

glaniochy.jpg

glany1.jpg

glany1-2.jpg

glany1-3.jpg
Stary 2008-11-22, 15:00   #940
Ann21
Raczkowanie

Ja mam jedne glany 26,5 cm i są idealne, a drugie 27 cm i stopa mi latała na początku, ale odpowiednia wkładka to skorygowała
Stary 2008-11-22, 18:21   #941
Czarnaeve
Przyczajenie

Ann21 dzięki za rady Mogą się przydać
Jeju już się nie mogę doczekać kiedy będę miała te glany heh
Dzisiaj padał u mnie śnieg W ogóle taka plucha... nic tylko sobie pomyślałam jak fajnie było by już spacerować w nowych butkach No ale cóż, trzeba jeszcze trochę poczekać...
A jeszcze mam pytanko, czytałam ostatnio na forum tego typu stwierdzenia "glany są ciężkie" bądź "tej firmy są lżejsze, bo cieńsza podeszwa" hmm i tak mnie zastanawia jakie mogą być różnice w wadze stad to pytanie.. ile waza wasze glany? Mozę trochę głupie ale uważam ze interesujące ^^

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 21:54   #942
Wenress
Zakorzenienie

Jutro może zważę, ale różnica jest dość mocno odczuwalna, zwłaszcza, jak muszę biec na autobus Albo jak ktoś musi mnie nieść wraz z obuwiem, ale to już inna historia... xD

Eh, też chcę 20stki....

Ćwiczę!
Stary 2008-11-23, 14:27   #943
Czarnaeve
Przyczajenie

No bardzo fajnie wyglądają Takie dłuuugie Ciekawe tylko jak to będzie u mnie z wiązaniem, trzeba będzie opracować jakiś patent, może się zaopatrzyć w nowe dłuższe i śliskie sznurówki ^^ No ale to się tam jeszcze zobaczy
Jak na razie czekam na wasze raporty o wadze Aha i jeśli możecie to dopisze jeszcze jakiej firmy macie te glany.
Ja gdzieś czytałam ze przeważnie waza 750g każdy czyli razem coś około 1,5 kg ale ciekawa jestem jak to jest w praktyce
Stary 2008-11-23, 19:24   #944
Princessa15
Rozeznanie

Mam zamiar kupić na dniach glany 10 dziurkowe, czarne.
I zastanawiam się nad firmą.
Steel, Nagaba a moze cos innego?

I mam pytanie, bo ja w szkole musze zmieniac buty, bardzo dlugo sie wiaze/ubiera glany?

Edytowane przez Princessa15
Czas edycji: 2008-11-23 o 19:33
Princessa15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 19:50   #945
eaven
Raczkowanie

Na początku trochę długo, ale ćwiczenie czyni mistrza :P Ja mam teraz drugą w swoim życiu parę Steel'ów i jedne Clockworki. Wolę te drugie, wytrzymalsza podeszwa i jakoś ładniejsze mi się wydają
eaven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-24, 16:00   #946
Ann21
Raczkowanie

Ja mam jedne 9-tki Heavy Duty i jedne 15-stki Truck Boots. Zdecydowanie bardziej polecam HD. Są wygodniejsze, lepiej się układają, łatwo się je ubiera i nie widać tak bardzo zniszczeń. Truck Boots mam od niedawna, więc może dlatego niezbyt się przyzwyczaiłam. Noszę je odświętnie. Ubiera się je i zakłada baaaaardzo długo. Chociaż pewnie z czasem zmiękną
Stary 2008-11-26, 15:34   #947
see
Zadomowienie

Ja zakładam glany dosyć długo, ale ściąganie to już w ogóle...
Zwłaszcza, jak są nowe i jeszcze nierozchodzone, takie zbite, że ledwo można włożyć stopę. Ale po jakimś czasie można się wprawić. Jak założyłam glany pierwszy raz to ledwo zeszłam ze schodów na dół . A teraz już dużo lepiej, jednak w zimie zawsze nastawiam sobie budzik kilka minut wcześniej niż w lato ;D. Tak na wszelki wypadek.
see jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 15:47   #948
Wenress
Zakorzenienie

Hehe Ja jak sie spieszę to po prostu wkładam nogę, wiążę sznurowadło dookoła buta i tyle I wtedy mam zawiązane zazwyczaj na 5 albo mniej dziurek xD
Ale nic, w autobusie zawązuję porządnie.
W sumie mi nawet szybko idzie zdejmowanie, i prowizoryczne zakładanie też

A tak ogólnie to glany Steel to chyba moje ulubione z wyglądu, wśród jednolicie czarnych Takie jakieś fajne są, czasem żałuję, że nie mam :P

Ćwiczę!
Stary 2008-11-26, 17:56   #949
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Glany zawsze wyglądają na wielkie, ja od 3 lat chodze, numer nogi mam 38, glany są 39, dobrze ze jestem wysoka bo wygladają w miare normalni, choć na początku przyznaje czułam się jakbym miała noge 42. Teraz nie wyobrażam sobie innych butów ani niższych glanów (moje są do kolan 20) .
Freya663 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 15:27   #950
Czarnaeve
Przyczajenie

Mam, mam, mam!
Glany dzisiaj przyszły Sa zaje.. no wiecie zresztą jakie
Cieple, wygodne i pasuja jak ulal! co więcej ślicznie wyglądają!
Strasznie sie ciesze
Jak dam rade może niedługo wrzucę jakieś fotki Pozdrawiam
Stary 2008-12-04, 14:44   #951
czarne_pazurki
Raczkowanie

GG do czarne_pazurki

No to teraz ja mam dylemat..A mianowicie zastanawiam się nad zakupek dwudziestek.Mam pytanie czy któraś z Wizażanek nie miała styczności z tymi glanami i nie ma możliwości zmierzenia długości cholewki? http://allegro.pl/item490962621_naga...czarne_39.html
Byłabym baardzo wdzięczna, bo pieniążki leżą uzbierane i teraz tylko dopadły mnie lekkie wątpliwości.Pozdrawiam!:c mok:

Rudzielce! Łączmy się!

Last.fm

czarne_pazurki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-07, 23:57   #952
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Ja mam 20, ten sam rozmiar co twoje i mają 36 cm. Nie ma co się zastanawiać to najlepsze buty jakie w życiu miałam są boskie ^-^
Stary 2008-12-09, 17:26   #953
czarne_pazurki
Raczkowanie

GG do czarne_pazurki

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Ja mam 20, ten sam rozmiar co twoje i mają 36 cm. Nie ma co się zastanawiać to najlepsze buty jakie w życiu miałam są boskie ^-^
Zamówiłam! Miejmy nadzieję, że będzie wszystko w porządku i stanę się szczęśliwą posiadaczką glanów 20-sto dziurkowych..Już się nie mogę doczekać, teraz wystarczy już tylko być cierpliwą i oczekiwać listonosza.

Rudzielce! Łączmy się!

Last.fm

czarne_pazurki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-09, 17:42   #954
Wenress
Zakorzenienie

wyobraziłam sobie listonosza, z torbą, jak z niej wyjmuje takie wielkie glany 20stki
Dobrze, że jednak mają samochody do rozwozenia xD

Ćwiczę!
Stary 2009-01-14, 14:58   #955
CichoCiemna
Przyczajenie

Witam wszystkich ; )
Przymierzam się do zakupu glanów 14- dziurkowych. Zastanawiam się czy któraś z was miała styczność z firmą NAGABA SHARK, jeśli tak to proszę o szybką odpowiedź, co o nich sądzi i czy jest zadowolona ;] Z góry wieeelkie dzięki ;>

Edytowane przez CichoCiemna
Czas edycji: 2009-01-16 o 13:40
CichoCiemna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-15, 17:34   #956
olciaa9
Przyczajenie

A ja mam pytanie o rozmiar Mam taką srednia stope.
Mierzylam HD nr 38 i 37. w obydwóch mialam jeszcze troche miejsca z przodu, ale 37 cisnely mnie z przodu, od gory jak jest blacha =D i co teraz ? nie wiem jak wyglada sprawa ze steelami, bo w sumie ostatecznie takie bym chciala, ale nie ma gdzie przymierzyc :O
tez maja takie delikatne zgrubienie od gory?
olciaa9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 11:49   #957
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Z glanami jest tak sprawa że lepiej mieć za duże niż za małe. To wiazane buty więc generalnie trzymają się na kostce a nie na stopie. Co do zgrubienia, w moich takiego nie ma. Ja doradzam nr 38, dla pewności zmierz sobie stopke i sprawdź długość wkladki, takie informacje zawsze poda ci sprzedający.
Stary 2009-01-28, 13:29   #958
ManY?
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Z glanami jest tak sprawa że lepiej mieć za duże niż za małe. To wiazane buty więc generalnie trzymają się na kostce a nie na stopie. Co do zgrubienia, w moich takiego nie ma. Ja doradzam nr 38, dla pewności zmierz sobie stopke i sprawdź długość wkladki, takie informacje zawsze poda ci sprzedający.
Oj dziewczynki dziewczynki....bzdury piszecie często.
Ja zdarłem w życiu już z kilkanaście par glanów, martensów itp. butów
Chodzę w takich butach gdzieś od 13-14 roku życia , teraz mam 25 i dalej śmigam w glanach bo innych butów nie trawię.

Teraz najważniejsze "prawa" rządzące noszeniem takiego obuwia !

1-ŚCIŚLE dopasowany rozmiar - jeśli ktoś nie chce cierpieć z powodu poniszczonych stóp to radzę sobie wziąć to do serca ! Maksymalna odchyłka numeru buta to 0,5 rozmiaru czyli jakieś 5-6milimetrów na długości wkładki. Jeśli ktoś kupi za duże choćby o jeden rozmiar , to strasznie poobciera sobie nogi , zaś same glany
zniszczą się szybciej gdyż będą miały za duży luz na nodze i potworzy się więcej zmarszczek na skórze buta , nie wspomne o wiecznie porwanych skarpetach !!

2-ZAWSZE sznurujemy glany całe - najwyżej 2 dziurki można pozostawić wolne , sznurówki powinny być dłuższe zaś reszte sznurówki owijamy wokół górnej części cholewki buta po czym dopiero związujemy .ZAWSZE sznurujemy najciaśniej jak się da zwracając uwagę na dolne dziurki sznurówki powinny być nieco napięte!

Jeśli glany po czasie się rozczłapią , to nalezy kupić wkładkę dodatkową i włożyć
do butów przez co znów będą ciaśniejsze skóra dalej nie bedzie się naciągać a budty zachowają fason.

Teraz konserwacja:

Zanim założysz nowe buty powinno się je zaimpregnować.Czyli w przypadku czarnych butów nałożyć GRUBĄ warstwę pasty zwyczajnej czarnej - prrzezroczyste pasty psują skórę zaś te w płynie - takie wyciskane z gąbką powodują przyspieszone pękanie butów , zaś pasta w płynie + glany + mróz = zabójstwo dla
glanów.Zaś glany kolorowe i te lakierowane impregnujemy parafiną ciekłą !! nakładamy grubą warstwę i później polerujemy.Ogólnie trzeba dbać i nie żałować pasty a buty posłużą długo.

Teraz napiszę na co zwracać uwagę przy kupnie:

1- gruba skóra

2-podzeszwa z TWARDEJ gumy najlepiej klejona z kilku warstw !!
Sprawdź gumę naciskając paznokciem - musi być twarda !
podeszwy słabej jakości są miękkie a na boku mają zwykle wytłoczony charakterystyczny rowek !

3-Glany z otokiem czyli wystającym brzegiem podeszwy to LIPA ! brzeg i tak nie jest do niczego przyszyty szew w 99% jest tylko ozdobą , chyba tylko Buldog Grinders i Dr.Martens przyszywają naprawdę ten otok do buta !!

4-z tyłu od góry zapiętka po samą górę buta MUSI być naszyty dodatkowy pasek skóry ! buty bez tego paska mają tendencję do łamania się skóry nad zapiętkiem !!

5-Popróbujcie od wewnętrznej strony paznokciem poodginać te blaszane kółka na sznurówki - w słanej jakosci glanach wylatują szybko ! a zanim wylecą to poodginają się i swoimi krawędziami porwą wam sznurówki !!!

To są najważniejsze sprawy!

Teraz marki zagraniczne godne polecenia zaczynając od najdroższych

Dr.Martens
Solovair
Busta Grip
Getta Grip
Grinders
Buldog
Boots&Braces
Underground
Revenger

Polskie:

Cockney
Rangers-Shellys
Heavy Duty - HD

Reszta polskiej produkcji to g_wno, przykro to mówić ale taka prawda

Ew. można jeszcze gdy kasy brak zakupić

Clockwork
Steeel - UWAGA NA PODRÓBY - takie jak Grand Steel lub STILL !

Reszta firm to już totalny szajs i szkoda tylko kasy!

Poszukajcie sobie na aukcjach butów Boots&braces ostatnio jest wiele ich - pochodzą z returnu - rynek brytyjski pozbywa się butów z drobnymi kosmetycznymi wadami - np. lekko przytarty nosek buta, w przypadku przecieranych lekka plamka
język jednego buta krótszy o kilka milimetrów - są to wady niewidoczne a pozwalają kupić doskonałej jakości buty które w sklepach w UK kosztują po 80 funtów !!

Jakby ktoś miał jakieś pytania względem takich butów - to służę pomocą

Edytowane przez ManY?
Czas edycji: 2009-01-28 o 13:31
ManY? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 15:48   #959
Wenress
Zakorzenienie

Ja śmigam w lekko za dużych glanach od 4 lat (wiem, krócej niż Ty, ale to chyba nie zmienia faktu, że to jest troche czasu) i jest wszystko ok. Zresztą, jak mam wybrać rozmiar idealnie dopasowany albo troche większy, to mam właśnie większy i jest ok. Mniejsze ma moja mama, i wiem, że nie uszłabym w nich dwóch kroków. I mam jedne faktycznie duże, i obtarły mnie tylko na początku, teraz jest ok, są wygodne a ze stopami nic mi sie nie dzieje. Ani ze skarpetkami. Same glany też są w dobrym stanie. No i ta wygoda, że mogę ubrać grube rajstopki i na nie jeszcze grube skarpetki, a i tak jakoś się w but zmieszczę
Co do firm, KMM jest ok. Nie wiem, czy istnieje szansa je zniszczyć, jakoś wątpię...

Nie twierdzę, że glany trzeba kupować za duże, ale mając do wyboru idealnie dopasowane i o rozmiar większe, polecam większe. No chyba, że ktoś ma szczęście i nie ma tego problemu, że jedne za małe, drugie za duże.

Ćwiczę!
Stary 2009-01-29, 07:33   #960
ManY?
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Ja śmigam w lekko za dużych glanach od 4 lat (wiem, krócej niż Ty, ale to chyba nie zmienia faktu, że to jest troche czasu) i jest wszystko ok. Zresztą, jak mam wybrać rozmiar idealnie dopasowany albo troche większy, to mam właśnie większy i jest ok. Mniejsze ma moja mama, i wiem, że nie uszłabym w nich dwóch kroków. I mam jedne faktycznie duże, i obtarły mnie tylko na początku, teraz jest ok, są wygodne a ze stopami nic mi sie nie dzieje. Ani ze skarpetkami. Same glany też są w dobrym stanie. No i ta wygoda, że mogę ubrać grube rajstopki i na nie jeszcze grube skarpetki, a i tak jakoś się w but zmieszczę
Co do firm, KMM jest ok. Nie wiem, czy istnieje szansa je zniszczyć, jakoś wątpię...

Nie twierdzę, że glany trzeba kupować za duże, ale mając do wyboru idealnie dopasowane i o rozmiar większe, polecam większe. No chyba, że ktoś ma szczęście i nie ma tego problemu, że jedne za małe, drugie za duże.

Można dopasować rozmiar co do kliku milimetrów ! Nowe glany na początku wydają się ciut za małe - ale one się rozczłapią ! a gdy ktoś kupi trochę za duże to się brzydko pomarszczczą i porozłażą i będą wyglądać jak kalosze skóra się rozciąga więc trzeba kupować "na styk" noga w glanie nie ma prawa się przesuwać ma być dosłownie kilka milimetrów luzu tak żeby noga nie była ściśnięta.

KMM - podobno są trwałe - ale na Boga !!! Przecież glany KMM wyglądają jak obuwie robocze ! mają paskudny fason i zdecydowanie za grubą podeszwę oraz nosek buta nie jest prawie wcale odgięty do góry !!

tutaj KMM : http://www.eobuwie.com.pl/upload/Obu...1177923903.jpg

dla porównania HD: http://img.nokaut.pl/p/93/fd/93fd25b...c89500x500.jpg

busta grip - z otokiem i przeszyciem : http://www.glany.pl/photo/664.jpg

Glan powinien mieć uniesiony czubek, odpowiednio wyprofilowaną blachę
proporcjonalną do reszty podeszwę - w KMM-ach tego nie uwzględniono dlatego mają taki paskudny krój
ManY? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości