SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorczy) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 20:44   #931
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa
Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)

Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poszukuję książek, w których przewija się... szafa. Jak np. u Pilcha, gdzie babka Pilchowa w szafie trzymała pamiątki po pierwszym mężu, czy też w "Całym życiu Sabiny", gdzie bohaterka robiła przegląd swych wspomnień zgodnie z kolejnością sukien wiszących w szafie... Czy znacie jakieś wiersze, powieści, cokolwiek, co by mówiło o szafie choć we fragmencie?
Pierwsze, co przyszło mi na myśl to 44 Scotland Street - był tam wątek z szafą na graty, w której dziewczyna schowała wart miliony obraz, a jej współlokator uznał to za stary bohomaz i wydał byle komu
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 21:52   #932
Lucy1111
Zakorzenienie

Dot.: SZUKAM - tytułu filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (wątek zbiorczy)

a mnie przyszedł do głowy........Pan Kleks, który "leczył" stare meble. Również starą szafę...
Lucy1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-08, 14:33   #933
mysia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vanillllka22 Pokaż wiadomość
Witajcie przygotowuję prezentację maturalną na temat motywu antysemityzmu z literaturze i w filmie. Czy mogłybyście mi polecić jakieś tytuły? Chciałabym, żeby książki te były raczej cienkie :P i popularne- potrzebne będą przecież do nich jakieś opracowania naukowe. W ogóle nie wiem jak się za to zabrać jaką tezę postawić. Eh.

Pozdrawiam
zajrzyj do wątku o holocauscie i wojnie (ksiazki i filmy)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=464205

jest jeszcze jeden podobny watek-ale nie chce mi sie szukac

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2011-02-08 o 14:35
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-09, 20:24   #934
adebc7c7822f2e3c1e97d50b6509c6a2a15b95e0
Konto usunięte

Dot.: Szukam tytułu piosenki

Szukam piosenki z ,,Date my mom'' .Urywek zaczyna się od 14:47
http://www.mtv.pl/shows/date-my-mom/...38-2-2-543863/
adebc7c7822f2e3c1e97d50b6509c6a2a15b95e0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 19:16   #935
Jackie_S
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ćwirka Pokaż wiadomość
Poszukuję serii książek młodzieżowych, które traktowały o trójce młodych detektywów. Była bardzo ładna dziewczyna, przystojny koleś i mało urodziwy kolega. Byli z Warszawy, mieszkali chyba na Kabatach.... Kojarzy to ktoś?
Seria książek o Marcie Patton Aleksandra Minkowskiego (Alexa Hunter'a) - Tropiciele złoczyńców

Edytowane przez Jackie_S
Czas edycji: 2011-02-11 o 19:18
Jackie_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 20:10   #936
koralina3
Rozeznanie

xxx

Edytowane przez koralina3
Czas edycji: 2011-02-11 o 20:14
koralina3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 20:12   #937
kkaska04
Przyczajenie

Szukam tytułu filmu. Leciał on kiedyś na polsacie. Był to tak jakby horror komediowy. Uczestnicy brali udział w jakiejś grze i aby zdobyć pieniądze musieli wyeliminować pozostałych uczestników gry, czyli ich zabić. Uczestników było ok 8 między innymi kobieta w ciąży(jakaś kryminalistka), mężzyzna chory śmiertelnie, starsza kobieta. Zna ktoś tytuł tego filmu? Proszę o pomoc
kkaska04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 20:14   #938
koralina3
Rozeznanie

Do vanillllki :
polecam dziecko szczęscia Thomasa Buergenthala - naprawdę doskonała książka o antysemityzmie
koralina3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 23:30   #939
wredek
Zadomowienie

Szukam tytułu filmu:
* główna bohaterka/jedna z głównych bohaterek nazywała się Bili Blej (piszę tak, jak się czyta, gdyż wpisywałam już w googlach różne kombinacje Bilie, Billy, Blay, Blade - bez rezultatu)
* bohaterka ta była chyba zamordowana przez przyjaciółkę i później pojawiała się jako duch, pamiętam że miała jasne włosy
* film leciał w telewizji na początku lat 90 (1992-1995)
* moja mama twierdzi, że grała tam (tego właśnie ducha) Kim Basinger, ale przeszukałam internet i nie znalazłam nic pasującego do tego filmu
Za wszelkie informacje będę wdzięczna
Stary 2011-02-12, 00:14   #940
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Z jakiego filmu jest ten kadr?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 00:30   #941
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Google mówi, że to serial Supernatural

Edytowane przez Futbolowa
Czas edycji: 2011-02-12 o 00:31
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 13:15   #942
puszka_pandory
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wredek Pokaż wiadomość
Szukam tytułu filmu:
* główna bohaterka/jedna z głównych bohaterek nazywała się Bili Blej (piszę tak, jak się czyta, gdyż wpisywałam już w googlach różne kombinacje Bilie, Billy, Blay, Blade - bez rezultatu)
* bohaterka ta była chyba zamordowana przez przyjaciółkę i później pojawiała się jako duch, pamiętam że miała jasne włosy
* film leciał w telewizji na początku lat 90 (1992-1995)
* moja mama twierdzi, że grała tam (tego właśnie ducha) Kim Basinger, ale przeszukałam internet i nie znalazłam nic pasującego do tego filmu
Za wszelkie informacje będę wdzięczna
Może chodzi Ci o film "Duch i pisarka" ? Jest tam Billie Blaine - aczkolwiek nie grana przez K.Basinger.

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 14:09   #943
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Google mówi, że to serial Supernatural

Dzięki
Nie wpadłam na to, żeby cytat wrzucić w Google
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 14:25   #944
201606240916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kkaska04 Pokaż wiadomość
Szukam tytułu filmu. Leciał on kiedyś na polsacie. Był to tak jakby horror komediowy. Uczestnicy brali udział w jakiejś grze i aby zdobyć pieniądze musieli wyeliminować pozostałych uczestników gry, czyli ich zabić. Uczestników było ok 8 między innymi kobieta w ciąży(jakaś kryminalistka), mężzyzna chory śmiertelnie, starsza kobieta. Zna ktoś tytuł tego filmu? Proszę o pomoc
Czy to był polski film?
201606240916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 01:21   #945
wredek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
Może chodzi Ci o film "Duch i pisarka" ? Jest tam Billie Blaine - aczkolwiek nie grana przez K.Basinger.
O rany! Jesteś wielka! Tak, właśnie o ten film mi chodziło Myślałam, że już nigdy nie będę miała okazji go obejrzeć (bo nie pamiętałam nic poza imieniem bohaterki) a tutaj taka niespodzianka Teraz muszę gdzieś go znaleźć. Dzięki Ci bardzo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-13, 18:47   #946
puszka_pandory
Rozeznanie

Nie ma za co, ciesze się, że udało mi się pomóc

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 00:11   #947
Sigismondo
Przyczajenie

Szukam tekstu piosenki "Niezwykła Dominika" T. Żółtko

Hej,
Nie znalazłam podobnego wątku. Znam tytuł, znam wykonawcę, ale nie znam tekstu piosenki...
Poszukuję utworu "Niezwykła Dominika" Tomasza Żółtko z płyty "Dominika z wyspy poszukiwaczy..." Szukałam już w wielu miejscach i o tej piosence jakoś nic w necie nie znalazłam. Płyty już też nie można kupić. Czy może znacie tą piosenkę? Chociaż tekst...
Z góry dziękuję
Sigismondo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-14, 22:33   #948
201703061056
Konto usunięte

Szukam tytułu filmu/serialu, leciał on chyba na tvp1 około 6-7 lat temu. Nie polski, opowiadał historię dziewczyny i jej ojca, którzy byli chyba w jakiejś innej krainie, pamiętam, że w jednym odcinku był motyw o tym, że jakaś czarownica rzuciła klątwe na nią i urosły jej włosy, których niczym nie mogła ściąć, drugi motyw to ten, że chłopak, w którym się zakochała, był wilkiemtzn. postać człowieka, trzeci motyw był taki, że ojciec miał złamany kręgosłup, a córka poszła gdzieś szukać pomocy i spotkała Królewnę Śnieżkę, która powiedziała, że spełni jej jedno życzenie, ale dziewczyna podała dwa: żeby wrócić do domu i żeby ojciec miał zdrowy kręgosłup. KŚ spełniła oba. Proszę, pomóżcie mi, szukam tego już od kilku lat, ale bez skutku:pros i:
201703061056 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 09:40   #949
asiek195
Zadomowienie

Dot.: Szukam tekstu piosenki "Niezwykła Dominika" T. Żółtko

Niezwykła Dominika

Prolog

Od oszukanych miłości
Od wyznań fałszywych
Od uczuć wygasłych
Od małżeństw umarłych
Od udawania że nic się nie stało...
Ciebie prosimy - zachowaj nas Panie!

I

Dominika powiedziała mi kiedyś
iż droga do raju
prowadzi też przez niepokój serca
przez uczciwą pokorę
i bycie sobą prawdziwe
ku zdumieniu tych co wierzą że wierzą...

iż śmiech ją ogarnia
ilekroć widzi udawaczy szczęścia
żałośnie maskujących
pogrzeb rozumu
w obronie haseł pustych - poległego

iż niezwykle lubi
zadawać księżom
kłopotliwe pytania
o sens celibatu
Czy on w uczciwości
pomaga im - czy przeszkadza bardziej?

iż z całą pewnością istnieje Bóg...

Kochałem rozmawiać z Dominiką...

II

Swojego ojca Dominika znała jedynie z kilku podniszczonych zdjęć, które matka nie wiedzieć czemu, pozostawiła w rodzinnym albumie. Małżeństwo jej rodziców rozpadło się, gdy nie miała jeszcze skończonych trzech lat, zaś kilka miesięcy później ojciec, wypiwszy stosowną ilość wysokoprocentowego alkoholu, w pijackiej desperacji zacisnął na szyi sznur. Skutecznie...
Długi czas po tej tragedii, czas pobrzebny do tego, aby Dominika z dziecka o smutnych oczach zdążyła przeobrazić się w dojrzałą kobietę, od przedwcześnie postarzałej matki dowiedziała się, że za życia ojciec był bardzo nieszczęśliwym i rozbitym człowiekiem. Zmagał się z upokarzającą przypadłością ekshibicjonizmu - zawsze bezskutecznie. Jego ułomność z oczywistych względów szybko stała się tajemnicą poliszynela: szydzili z niego sąsiedzi, współpracownicy, nawet niektórzy członkowie rodziny. Dobity tym i załamany zaczął pić. Został alkoholi- kiem. Alkoholikiem i, rzecz jasna, w dalszym ciągu ekshibicjonistą... Wyrzucono go z pracy. Pierwszej, drugiej, kolejnej...
Dla matki sytuacja stawała się coraz bardziej nie do zniesienia: malutkie dziecko - w dodatku jeszcze chorowite (Dominika urodziła się miesiąc za wcześnie), ciągły brak pieniędzy, strach przed pijackimi atakami furii męża. Decyzję o odejściu podjęła dosłownie w jednej chwili, kiedy to po raz kolejny bita przez zamroczonego współmałżonka, wybiegła z domu tuląc do siebie płaczącą Dominikę.
Nigdy więcej się już z nikim nie związała... III

Ach gdyby można było
zapomnieć
przeszłość zamazać
wyrzucić z głowy
Jak przeczytaną gazetą
w piecu rozpalić...

IV

1.
Już chyba wyrosłem z marzeń butnych
że zdołam świat zmienić
ludzi poprawić
na właściwą drogę ich kroki skierować

Już chyba ostatni sen o budowaniu dobra
wyśniłem aż do przebudzenia
bolesnego raczej
dalekiego od pielęgnowanych wizji

Już chyba zwątpiłem w potęgę przesłań
głoszonych prawie zawsze krzykiem
nieomal proroczym
antidotum na wszystko będących

2.
Lecz co w zamian?
O nie, nie zgorzknienie, choć z nim
tak wielu na co dzień żyje
próbując jałmużnę za płacz od Królowej uzyskać

Raczej sumienia spokój
prawość myśli wolnych od zacietrzewienia
wiara z ideologią nie zmieszana
podanie ręki tym co ją uścisnąć chcą szczerze

3.
Zaś Sędzia Najwyższy rozsądzi nas kiedyś
Pewnie wszystkim wówczas wstyd zniewoli mowę
Za upokorzenia więc dziękuję Mu już teraz
Łatwiej mi przyjdzie w górze przed Nim klęknąć
zbawienie odebrać...

V

Dominika rzadko chodziła do kościoła. Spowiadała się jeszcze rzadziej. Po długiej przerwie, przy konfesjonale postanowiła uklęknąć ponownie, kiedy ostatecznie przestała już sobie dawać radę z potęgującą się w niej niechęcią do matki, którą obwiniała o zbyt pochopne porzucenie ojca.
Ksiądz - podeszły wiekiem proboszcz - uważnie wysłuchał jej bolesnych wynurzeń, z duszpasterskim zrozumieniem pokiwał głową, zadał pokutę i na koniec udzielając rozgrzeszenia, stwierdził, że we wszystkim, co spotkało jej ojca widzi rękę boską, sprawiedliwie karcącą wszelką rozwiązłość i seksualną obrzydliwość.
Tak zakończyła się ostatnia próba Dominiki związania się z Kościołem. Zbulwersowany do granic możliwości kleryk musiał długo drżącą ręką szukać chusteczki, by zetrzeć z twarzy jej ślinę... VI

Od Dominiki nauczyłem się
spokoju wobec nieufności
Więcej jeszcze
dzięki niej zrozumiałem
że nie musi być ona wadą
Nie ufać nikomu samemu będąc godnym zaufania
czyż nie jest
Boską regułą?
No cóż
tak czy siak
wyłącznie On potrafi bezinteresownie
zachować zwierzenia

VII

Wcześniej, w życiu Dominiki było kilku mężczyzn. Z każdym z nich sypiała dosyć często, traktując jednak seks jedynie jako chwilowy medykament na somotność wieczorów. Nie mając innych oczekiwań, oddawała swoje ciało nigdy nie oddając serca. Jak ognia unikała rozmów o miłości lub małżeństwie. Wspomnienia smutnego dzieciństwa, przetykane powtarzającym się widokiem zapłakanej matki oraz kreśląca obrazy wieszającego się ojca, sadystyczna wyobraźnia, absolutnie wykluczały emocjonalne zaangażowanie się w relację z kimkolwiek. W końcu dziewczyna doszła do wniosku, iż nigdy nie będzie ani chciała, ani potrafiła - zakochać się.
Z tym większą więc zachłannością - wręcz łapczywością rozpoczęła "programowo" uprawiać wolną miłość, z czasem nauczywszy się czerpać z niej maksimum fizycznej przyjemności. Orgazm gonił orgazm, zauroczenie technikami go wyzwalającymi przybierało na sile, a ona żyła jak w transie - znaczenie miało tylko to co "tu i teraz". Przeszłość i przyszłość przestały istnieć. Seks stał się zapomnieniem. VIII

Współczesne społeczeństwo jest obciążone dziedzictwem zarówno hedonistycznej rozwiązłości, jak i dewocyjnej "nadmoralności" przypisującej dla seksu wyłącznie funkcję prokreacji. IX

Miłość?
Jakaż siła magiczna
zaszczepiona w nas
że ogniem spala
jej istnienie
W obłęd wpędza
brak...

X

Z Biblią, Dominika zetknęła się niedługo przed swoją tragiczną śmiercią, dzięki Świadkom Jehowy. Programowa nieomylność i jedynozbawczość oraz przerażająca - "wytresowana" ciasnota poglądów przedstawicieli tej organizacji, bardzo szybko zniechęciła ją do utrzymywania z nimi nawet sporadycznych kontaktów. Natomiast początkowo nieufne zapoznawanie się z treścią Pisma Świętego, po kilku dniach zamieniło się u Dominiki w zafascynowanie. W związku z tym, że w ramach redukcji personelu pomocniczego została zwolniona z pracy, cały swój wolny czas mogła poświęcić na lekturę. I czyniła to! Jej dotychczasowi kochankowie stukali się wymownie w głowę, ale ona nie zrażona niczym - czytała, czytała, czytała... ...

Doświadczony, z kilkunastoletnim stażem, kierowca taksówki tym razem nie zauważył, że zajeżdża drogę rozpędzonemu autobusowi pospiesznej linii "A"... Przybyły kilka chwil później na miejsce wypadku lekarz nie mógł mu już w niczym pomóc. Młodą pasażerkę w stanie agonalnym przewieziono do najbliższego szpitala, gdzie zmarła po kilku godzinach na stole operacyjnym. Nie miała żadnych dokumentów, a jedyną rzeczą, którą przy niej znaleziono, był Nowy Testament z zakreślonym wyznaniem apostoła Tomasza, wypowiedzianym onegdaj do zmartwychwstałego Chrystusa: "Pan mój i Bóg mój". Epilog

Od obojętności wobec powikłanych losów
Od nieszczęścia gorzkich łez - swoich i cudzych
Od nabożeństw dla spokoju sumienia
Od duszpasterstwa z faryzeizmem na dłoni
Od rządów głupców, kłamców, faszystów, komunistów
Od kobiet zdradliwych i mężczyzn - samców
Od klęsk zadanych przez chęć bycia wielkim
Od nawiedzonych wieszczów z piekłem w oczach
Od pogardzania tymi którym się nie udało
Od etykiety zepsucie otulającej przebiegle
Od bitew i konieczności strzelania do siebie
Od modlitw przeznaczonych nie dla Twoich uszu
Od nałogów, co tylko na wstępie obiecują pomoc
Od dewocji nie znającej przebaczenia
Od samotności za długiej - narzędzia demonów
Od głupoty przekonania że Kościół to mury z ołtarzem
Od dobrego samopoczucia gdy tak wielu ginie bez Ciebie
Od zbyt pochopnego mówienia "przyjacielu"
Od bezsenności wyrzutami sumienia budzonej co noc
Od pomników stawianych nie tym co trzeba
Od posiadania monopolu na Ducha Świętego
Od samobójczych myśli i skrajnej dekadencji
Od strachu przed śmiercią i wobec niej pogardy
Od braku przeżycia odpuszczenia grzechów
Od niewiedzy czym jest nowe narodzenie
Ciebie prosimy - zachowaj nas Panie!

Najpiękniejszy dzień 15.06 2013
Tymuś

"myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością..."
asiek195 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-15, 11:39   #950
Sigismondo
Przyczajenie

Dot.: Szukam tekstu piosenki "Niezwykła Dominika" T. Żółtko

Dziękuję asiek to też znalazłam. Tylko nie jestem pewna czy to jest tekst tej piosenki. Może Ty wiesz? Albo może ktoś inny kiedyś słyszał?
Sigismondo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 18:40   #951
Slodka_Anulcia
Raczkowanie

Dziesiąte królestwo

http://www.filmweb.pl/serial/Dziesi%...wo-2000-114303

Edytowane przez Slodka_Anulcia
Czas edycji: 2011-02-15 o 18:51 Powód: zły temat wybrałam;p
Slodka_Anulcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 18:52   #952
katja175
Raczkowanie

Czy ktoś kojarzy może film, w którym główna bohaterka budzi się z amnezją na lotnisku lub w jego pobliżu i próbuje odkryć kim jest i co się z nią stało. Na koniec okazuje się, że została zamordowana, a przez cały film oglądaliśmy jej ducha.
katja175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 21:10   #953
201703061056
Konto usunięte

DziękujeJeste ś wielka
Stary 2011-02-16, 14:53   #954
Slodka_Anulcia
Raczkowanie

Nie ma za co Sama namietnie ogladałam ten serial wtedy jeszcze dziecięciem będąc;p w zeszłym roku szedł na pulsie to sobie odświeżyłam

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Napisane przez kkaska04 Pokaż wiadomość
Czy to nie jest przypadkiem któraś z czesci filmu "Cube"
http://www.filmweb.pl/Cube
http://www.filmweb.pl/2.Cube
Slodka_Anulcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 23:22   #955
cophotis
Raczkowanie

Szukam tytułu filmu!

Parę lat temu widziałam pewien film, który był - na moje oko - strasznie zagmatwany. Niestety nie pamiętam już w ogóle fabuły, imion bohaterów. Jedyne co mi utkwiło w pamięci to scena, gdzie główny bohater (?) zapisał całą ścianę (lub była już zapisana) zwrotem "forgive me".
Czy któraś z wizażanek zna może tytuł tego filmu?
cophotis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 07:11   #956
Sophie86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cophotis Pokaż wiadomość
Szukam tytułu filmu!

Parę lat temu widziałam pewien film, który był - na moje oko - strasznie zagmatwany. Niestety nie pamiętam już w ogóle fabuły, imion bohaterów. Jedyne co mi utkwiło w pamięci to scena, gdzie główny bohater (?) zapisał całą ścianę (lub była już zapisana) zwrotem "forgive me".
Czy któraś z wizażanek zna może tytuł tego filmu?
Ze słowami "Forgive me" kojarzy mi się film "Zostań (Stay)".

http://www.filmweb.pl/Zostan

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 17:18   #957
Alejandro
Rozeznanie

Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu tytułu filmu. Nie pamiętam go za bardzo, dlatego chcę sobie go odświeżyć. Mamy w nim do czynienia z zakochana parą. Któregoś dnia ginie chłopak (nie znam okoliczności). Dziewczyna popada w depresję. W dniu swoich urodzin otrzymuje od zmarłego chłopaka prezent (dyktafon z nagranym jego głosem). Zabiera on ją w podróż, z tego co pamiętam do Irlandii. W każdym miejscu znajduje ona nowe listy ze wskazówkami, co robić. Na końcu dowiaduje się, że to matka podłożyła pierwszy list. Na prawdę nie pamiętam aktorów, ani dokładniej fabuły. Jedyne co sobie przypominam to to, że podobał mi się ten film. Z góry dziękuję za pomoc ; ))

Edytowane przez Alejandro
Czas edycji: 2011-02-17 o 17:32
Alejandro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 17:28   #958
justdoit
Raczkowanie

Dot.: Szukam tytułu piosenki

Hej szukam piosenki rockowej słowa są trudne do wyłapania dlatego zanuce.. Na początku pojawia sie gitara elektryczna : Ty ty tytyty... a później Jacyś faceci śpiewają : Ooo you have [..] away from me... proszee o pomoc
justdoit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 18:51   #959
201703061056
Konto usunięte

Cóż, wygląda na to , że jest to :"PS kocham Cię"
Stary 2011-02-17, 18:55   #960
Alejandro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pin_up girl Pokaż wiadomość
Cóż, wygląda na to , że jest to :"PS kocham Cię"
Dziękuję, dziękuję, dziękuję
Alejandro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości