![]() |
#931 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie cz. II
a ja myslalam ze od dawna to robisz...
#932 |
Zakorzenienie
|
Dla wyjaśnienia, staram się codziennie, ale często wychodzi tak, że co drugi dzień dostają.
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
czyli jedyna droga przestawic swinki na granulaty odpowiednie
![]()
#934 |
Rozeznanie
|
Bez witaminy C świnka jest od razu skazana na krótsze życie i bardzo narażona na jakies infekcje i choroby. Poza tym weterynarz mi powiedziała, że świnki wogóle nie powinny jeść tego suchego jedzenia (ziarenek, pszenicy, słonecznika) gdyż nie pottrzebują tego w swojej diecie, a to im tylko szkodzi. Nie wiedziałam o tym, mój i tak zawsze jadł dużo siana, szczególnie dużo owoców i warzyw i to była podstawa, ale do miseczki też sypałam mu minimalna ilość tego jedzenia (chociaż wiem, że wybierał sobie z niego tylko kilka rzeczy, a reszte albo wysypywał albo zostawiał). To nie rozumiem po co wogóle produkowana jest ta karma dla świnek morskich skoro ona szkodzi na wątrobę? Nadal zastanawiam się nad kupnem nowej...ale teraz najgorsze jest to, ze mamy na głowie przeprowadzkę i już chyba lepiej by było ją kupić do nowego mieszkania. Ja tak kocham świnki, one są takie słodkie...zastanawiałam sie też nad króliczkiem, ale wiadomo czy miniaturka zostanie miniaturką zawsze? wiadomo, że urośnie, ale często slysze że z miniaturki zrobił się kolos...nie wiem co myslicie?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#935 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dla kasy. tak samo jak biszkopciki, ciastka, smycze itp Cytat:
![]() miniaturka zostanie miniaturka jesli jest z pewnego zródla a najlepiej z adopcji wtedy zwierze jest zdrowe, wiesz co lubi a co nie, plus znasz plec i charaker. Przemysl dobrze jakie chcesz zwierze i poczytaj bo swinki do królika nie da sie porównac ![]()
![]() |
#936 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
obojetnie czy zdecydujesz sie na swinki czy na uchola to prosze wez pod uwage adopcje a nie ze sklepu
![]()
#938 |
Zadomowienie
|
byliśmy u weterynarza....już po zabiegu "kastrowania" czy jakoś tak inaczej wet to nazwał...od godziny jesteśmy w domu a on właśnie się budzi i zaczyna jeść........mam nadzieję,że wszystko będzie ok...
![]() Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2009-07-20 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
pamietaj tylko ze miesiac musi uplynac nim polaczysz go z samica
#940 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
nie, na swinkowym ostatnio ktos kastrowal i zalecali 3-4 tygodnie
#942 |
Zakorzenienie
|
Lepiej chyba trzymac osobno dla pewności troszke dłużej.
![]() Moja siostra ma właśnie teraz 2 króliczki miniaturki przygarnięte ze sklepu. Niedługo jade je zobaczyc na zywo, ale i tak uważam że świneczki sa o wiele lepsze! Ja się tylko boje, żeby granulat był u mnie w sklepie.. ![]()
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
lepszy jest kazdy granulat niz ziarna
![]() podaje linka gdzie sa omówione rózne karmy http://www.swinkimorskie.eu/forum//v....php?f=10&t=31
#944 |
Zakorzenienie
|
Thank You!
Co my byśmy bez Ciebie zrobiły? ![]()
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
zalezy, niektórzy łączą od razu a ci bardzo ostrożni do 4 tygodni, ja tak wypośrodkowałam i połączyłam po 2 tygodniach, Xenia mi doradzała
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, to już własna odpowiedzianlość
![]() Kurcze, postanowiłam zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia zywieniowe moich milusich. Powli się do tego zabieram. Ale chciałabym się upewnić co do niektórych rzeczy: 1. Lepiej mieszać Vitakraft z Cavią Complete czy dawać osobno? 2.Ile razy dziennie dawać pokarm i wit. C? i oczywiscie w jakich ilościach. 3.Jedzenie ma być stale w misce czy ją wyciągać? 4. Jak dawać sałatę czy jabłko(ogólnie warzywa i owoce)? o określonych porach? Bo moje żarłoki jak tylko usłyszą otwieraną lodówkę to euforia..
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pomozcie!
Zauwazylam, ze moja swinka od wczoraj malo je! Sianko tylko troche skubnela, jedzenie tez... Ale czy to moze byc przerost zebow? Bo dzisiaj dalam jej 2 kawalki salaty i galazke to pogryzala, nic nie wypluwala. Tyle ze poprostu bardzo malo je... Boje sie... Pomozcie
#948 | ||
Zakorzenienie
|
jak dajesz CC to nie musisz jej absolutnie mieszac z niczym, to jest pełnowartosiowa karma
![]() jednak dla urozmaicenia mozesz dawac na zmiane np latem vitakraft a zima kiedy gorzej o warzwa Complette. Moje osobiste zdanie co do nowej cavi complette w opakowaniu wielokrotnego uzytku - albo cos zmienili w skladzie albo mam trefna paczke bo siusie i bobki chlopaków niesamowicie smierdzą, dokladnie śmiedzą ![]() Mialam juz kilak prob i zawsze jak w misce mialy complette problem sie pojawial a jak przechodzily na duo znikal ![]() nie robie jednak zlej opinii bo moze mialam trefne opakowanie ![]() Cytat:
![]() Jesli masz pokarmy z mala iloscia wit C to musisz podawac osobno kiedy ja daje prosiakom Cavie Duo nie daje juz wtedy witaminy, ale tez trwa to kilka miesiecy. Nie robie im mieszanki ze co miesiac zmieniam karme ![]() suszki jak pisze na opakowaniu. Zreszta suszki i sianko nie tuczy wiec niech jedza sobie ile dusza zapragnie ![]() ja tylko rano sypie granulat nim wyjde do pracy, jak wracam miski zazwyczaj sa puste i wiecej juz granulatu nie dostaja, maja sianko, suszki, warzywa wiec spokojnie nie gloduja ![]() Cytat:
![]() na poczatku trzeba byc twardym to swinki szybko sie przestawia ![]() sama musisz wyczuc ile zjedza ja np wiem ze polowa pomidora schodzi mi na 2 bo gdybym dala im calego nie zjedza tyle. Jak mowilam wieczorem maja kolacje, rano zawsze pusto juz i nie ma sladu po tym. kłada jaki brzuszek ma swinka i jakie bobki?
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
klada
![]() brzuszek ma miekki bo sprawdzalam, a bobki to nie wiem (mam jeszcze trociny wiec sie mieszaja z innymi, wiec sorry, ale nie dam rady dopatrzec)
![]() |
#950 |
Zakorzenienie
|
faktycznie
![]() nie mozna od razu wpadac w panike, jutro zobacz co i jak, poki bobki sa normalne to dobry znak. Moje czasami tez maja gorszy dzien na niejedzenie ![]()
#951 |
Zakorzenienie
|
wlasnie przed chwila troche popodgryzala suchej karmy, troche suchego chleba i galazek. Moze poporstu miala taki dzien... Ale naprawde sie wystraszylam... I teraz wiem jak wazne jest zdrowie swinki i zaczne jej podawac wit. C. Jak to sie robi? Poprzez strzykawke? I to sie kupuje specjalne dla swinek czy w aptece?
#952 |
Zakorzenienie
|
kurcze dziewczyny tyle juz pisalam o wit C ale widze ze sie nie przykładałyscie i dopiero teraz sie wystaszyłyscie
![]() wit C w plynie kupuje sie w aptece np Juvit kosztuje okolo 8zł podajemy to w strzykawce prosto do pysia - tez to kupujemy w aptece 50 groszy kosztuje 1 sztuka. przelicza sie 1 kropla na kazde 100gram masy ciala swinki ![]() nie wlewamy do poidla ani a nic metalowego (ulatnia sie) mozemy dawac na warzywach pod warunkiem ze swinka zje (w praktyce rzadko to wychodzi). Jedynym warzywem na jakim nie mozna podawac wit C (ani bezposrednio po jej podaniu) jest ogórek. Mozna tez dawac granulaty bardzo bogate w wit C i wtedy odpada dodatkowe podawanie. Z tego co mi wiadomo sa tylko 2 karmy majace 3000 jednostek wit C - Granulat TIMA i CAVIA DUO reszta ma ich za malo w skladzie zeby zaspokoily zapotrzebowanie na ta witamine (np compette ma tylko 800 jednostek)
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2008-11-07 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Zadomowienie
|
A dlaczego nie można dac ogórka??
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
|
całej reakcji chemicznej Ci nie napisze, ale ogórek "rozklada" wit C i sprawia ze nie bedzie wchłonieta do ogranizmu
#955 |
Zakorzenienie
|
no widzisz motylku, tak to jest, ze dopiero gdy sie cos stanie to dopiero jakos sie dziala
![]() A ja sie boje, ze moja swinka mnie znienawidzi za takie cos... A tez teraz patrze za karmami i jestem zaciekawiona CAVIA DUO. ALe to jest dosyc drogie... Watpie zeby moi rodzice kupowali tak droga karme... A jeszcze czytam, ze nie zawsze smakuje to swinkom...
#956 |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie mogłam załapać w której jest więcej wit C, czy Complette czy Duo. Bo na forum to tak zamieszne było
![]() Z tą Complette to mnie zaskoczyło. Może takie felerne opakowanie się trafiło. Zobaczysz następnym razem jak będzie. Czyli lepsza jest Duo. Ja własnie nigdy nie wiedziałam ile sypać świniom, dlatego zawsze sypałam pełna miskę. Nepa czasem nie da dojśc do miski Grochowi. ![]() Tez musze te godziny wprowadzić.. Bo kurcze Nepsko się przyzwyczaiło, że jak tylko ktoś wstaje to odrazu na półkę i gryzie pręty domagając sie sałaty.. Czasem robi to o 5 rano!
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
cavia duo nie jest droga, kosztuje tyle co vitapol
![]() 500 gram Vitapola kosztuje okolo 4zł czyli 1kg 8zł cavia duo 1kg kosztuje 7-8zł
#958 |
Zakorzenienie
|
U mnie Vitakraft podrożał i kosztuje 10 zł - 1kg
![]()
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
ale cavia duo tyle kosztuje w sklepach zoologicznych... a nie wiem jak w normalnym sklepie. A ty jaki granulat dajesz swoim swinkom?
#960 |
Zakorzenienie
|
ja kupuje tylko w necie i tam sa ceny jak mowie
![]() dochodza koszty wysylki, ale jak bierzemy wiecej rzeczy to wychodzi taniej. Mozna tez poszukac sklepu w necie gdzie mozna odbierac osobiscie np w Warszawie jest ANimalia w Łodzi Planeta zoo
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.