tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-29, 17:19   #931
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990
Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

hej, mnie właśnie też nurtuje to pytanie, ale myśle, że bierze się je o tej samej godzinie

na mnie tabletki początkowo wpływały kiepsko, miałam wachania nastrojów, byłam senna, ale teraz już wszystko w porządku, czuje się dobrze. Jednak po okresie wystąpiły plamienia, które trwają do teraz, ale jest ich już coraz mniej.
Za to na twarzy wystąpiły u mnie podskórniaki i suchawe miejsca, myślicie, że to przez tabletki???
A zapomniałabym jestem w połowie opakowanie

pozdrawiam i czekam na wasze reakcje na lek
anastazja1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 18:51   #932
littleblackwitch
Zadomowienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

ja staram sie brac zawsze o 20, w zwiazku ze zmiana czasu wezme o 20.30 proste
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:18   #933
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990

a ja wzięłam o 19, słyszałam, że normalnie się bierze

a wy macie jakieś objawy niepożądane???
Stary 2009-03-29, 19:19   #934
anastazjaaa2
Zakorzenienie

A ja wzięłam dziś 3 tabletkę z drugiego opakowania, wszystko świetnie tylko do szału doprowadza mnie plamienie,ból brzucha i niemilosierne bóle głowy.( u mnie to zdecydowanie wina tabletek nie pogody, nigdy nie byłam aż tak wrażliwa, a nie wierzę w taki zbieg okoliczności, że ''nabranie'' przezemnie wrażliwości zbiegło sie w czasie ze zmiana tabletek - normalnie na prochach przeciwbólowych żyje, co mi sie nie zdarzalo nigdy wczesniej
Plamienie / okres ?dostałam przy 22 tabletce z pierwszego opakowania i wlecze się to do dziś ( 3 tabletka z drugiego i nie zanosi sie na zmianę)
Jutro ide do mojego gina i zmyję mu głowę za te tabletki
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:36   #935
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez anastazja1990 Pokaż wiadomość
a ja wzięłam o 19, słyszałam, że normalnie się bierze

a wy macie jakieś objawy niepożądane???
moze po prostu watek poczytasz?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 19:40   #936
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990

czytałam i wiem, że innym też występują plamienia, tym się akurat tak nie martwie.....ale koło ust wystąpiły u mnie i na policzkach zaczerwienienia i podskórniki, czy to może być spowodowane przez tabletki??? czy miałyście też takie coś???
Stary 2009-03-29, 19:50   #937
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
czytałam i wiem, że innym też występują plamienia, tym się akurat tak nie martwie.....ale koło ust wystąpiły u mnie i na policzkach zaczerwienienia i podskórniki, czy to może być spowodowane przez tabletki??? czy miałyście też takie coś???
tak, moze byc spowodowane przez tabsy.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-29, 19:51   #938
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990

czy to minie?? jak sobie z tym radzić?
Stary 2009-03-29, 19:53   #939
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
minie albo nie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-29, 20:52   #940
zosiulka
Przyczajenie

ja wzielam dziś dopiero 3 tabletkę z pierwszego opakowania.nic szczególnego niezauważyłam oprócz tego że cały czas strasznie chce mi się pić.miałyście tak?bo być może to zwiazek z antybiotykami które brałam na zapalenie krtani.
zosiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-29, 21:40   #941
limonka1988
Raczkowanie

Ja jestem po 6 tabletce pierwszego opakowania, przedwczoraj skończył mi się okres i wczoraj nie miałam żadnego plamienia, dziś dostałam krwawienia i niby nic w tym dziwnego, bo to przecież skutek uboczny ale jedyne co mnie martwi to, że to krwawienie wystąpiło po stosunku (pierwszy raz się dziś kochałam odkąd biorę tabletki), jakoś dziwnie jak na zbieg okoliczności. Czy powinnam się martwic tym, że dostałam krwawienia po stosunku? To są moje pierwsze tabletki anty

Poza tym nie mam żadnych skutków ubocznych no ale to dopiero 6 tabletka to jeszcze może wszystko przede mną...
limonka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-29, 22:33   #942
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zosiulka Pokaż wiadomość
ja wzielam dziś dopiero 3 tabletkę z pierwszego opakowania.nic szczególnego niezauważyłam oprócz tego że cały czas strasznie chce mi się pić.miałyście tak?bo być może to zwiazek z antybiotykami które brałam na zapalenie krtani.
Uczucie pragnienia może być skutkiem zapalenia krtani, ale też może być związane z YAZem,który nie zatrzymuje wody, a wręcz u niektórych dziewczyn wysusza skórę/śluzówki. (np. u mnie wysusza skóre na całym ciele) Jednak 3 tabletki to jeszcze mało więc poczekaj jeszcze trochę na przesądzanie o winie tabletek.

Przy okazji poczytaj cały wątek, bo tam juz była mowa o wysuszaniu skóry
Póki co pij dużo wody i dbaj o nawadnianie organizmu.
pozdrawiam
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 08:53   #943
moniiiis
Przyczajenie

GG do moniiiis

Cytat:
mi nie minęło (
moniiiis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 09:02   #944
christie
Przyczajenie

jestem w 4. dniu przerwy po 1 opakowaniu

przez calutkie opakowanie miałam plamienia, raz bardziej raz mniej obfite, ale nie bardzo uciążliwe. kilka razy zdarzyło się krwawienie po stosunku. pod koniec blistra zaczęłam odczuwać działanie moczopędne i to było drażniące, jak musiałam biegać do toalety co godzinę...

ale to wszystko jeszcze było do zniesienia, problemy poważniejsze zaczęły się koło 21. tabletki - dużo większe plamienia. przy 24. rano złapał mnie ogromny ból, jak przed okresem i kłucie w lewym jajniku. pomyślałam, że to organizm domaga się okresu. przeciwbóle nie działały wcale lub na bardzo krótko. po południu wymiotowałam i miałam lekką biegunkę i wpadłam wtedy w konsternację, czy to od tabletek, czy może coś mi zaszkodziło.

w pierwszy dzień placebo byłam taka osłabiona, że nie mogłam się podnieść z łóżka. bardzo mnie suszyło, bolała głowa, najbardziej gdy wstawałam, siadałam czy schylałam się. i praktycznie brak apetytu. w sobotę (2. dzień) czułam się już trochę lepiej, jednak głowa bez zmian, podobnie w niedzielę. wieczorem w niedzielę miałam atak bólu taki, że myślałam, że głowa mi eksploduje... i jeszcze przez cały ten czas warczałam na TŻ i miałam alergię niemal na dotyk...

w nocy dostałam okres i czuję się o niebo lepiej, głowa też już nie boli...

jestem trochę przerażona tym, jak w tej przerwie YAZ na mnie zadziałał. mam nadzieję, że to kwestia przystosowania się organizmu i później nie będę miała takich skutków ubocznych, bo na kilka dni jestem zupełnie wyłączona z życia...

czy któraś z Wizażanek miała podobną sytuację, także z innymi tabsami niż YAZ?

Edytowane przez christie
Czas edycji: 2009-03-30 o 09:05
christie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 09:45   #945
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez limonka1988 Pokaż wiadomość
Ja jestem po 6 tabletce pierwszego opakowania, przedwczoraj skończył mi się okres i wczoraj nie miałam żadnego plamienia, dziś dostałam krwawienia i niby nic w tym dziwnego, bo to przecież skutek uboczny ale jedyne co mnie martwi to, że to krwawienie wystąpiło po stosunku (pierwszy raz się dziś kochałam odkąd biorę tabletki), jakoś dziwnie jak na zbieg okoliczności. Czy powinnam się martwic tym, że dostałam krwawienia po stosunku? To są moje pierwsze tabletki anty

Poza tym nie mam żadnych skutków ubocznych no ale to dopiero 6 tabletka to jeszcze może wszystko przede mną...
myślę, ze to żaden problem do przejmowania się, czyt. ulotka
ja, mało ze krwawię pól miesiąca już, to po stosunku tym bardziej, także relax

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez christie Pokaż wiadomość
jestem w 4. dniu przerwy po 1 opakowaniu

przez calutkie opakowanie miałam plamienia, raz bardziej raz mniej obfite, ale nie bardzo uciążliwe. kilka razy zdarzyło się krwawienie po stosunku. pod koniec blistra zaczęłam odczuwać działanie moczopędne i to było drażniące, jak musiałam biegać do toalety co godzinę...
widzę, ze możemy sobie ręce podać identyczna sytuacja jak u mnie...
dzisiaj ostatnia różowa, jutro białe wiec napisze co i jak
pzdr

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 12:27   #946
littleblackwitch
Zadomowienie

właśnie wróciłam od gina...
powiedziała mi, ze przy pierwszym opakowaniu te krwawienia to norma i moje klucia przy serduszku tez hmm..
Stary 2009-03-30, 12:47   #947
electric blue
Zadomowienie

no to ja dziś wieczorem biorę pierwszą tabletkę

Ach..i powiedzcie, bo zdania były tutaj podzielone, jeśli są to moje pierwsze tabletki anty, to mimo wszystko zabezpieczona jestem od pierwszej tabletki (biorąc ją pierwszego dnia okresu), czy dopiero po jakimś czasie?
Ja skłaniam się ku tej pierwszej wersji, ale wolę jeszcze was zapytać, żeby potem nie było wpadki
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 13:12   #948
SaBrA1986
Przyczajenie

niby jesteś od pierwszej ale nic nigdy nie wiadomo wiec ten tydzień lepiej odczekac to wtedy głowe spokojna bedziesz miała ja jutro biore ostatnia rozowa, na razie ze skutków ubocznych mam od 3 dni brazowe plamienia ale tym akurat sie nie przejmuje. zobaczymy jak bedzie z okresem.
SaBrA1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 13:19   #949
agusia1308
Raczkowanie

Hej dziewczyny , widze ze opinie na temat tych tabletek nie sa zbyt pochlebne , ja własnie mam problem bo biore yasminelle , jedynym skutkiem a najbardziej dla mnie bolesnym jest to ze przybrałam na wadze z 10 kilogramów , zastanawiam sie nad zmiana tabletek i pomyslałam o Yaz ale widze ze prawie wszystkie dziewczyny maja jakies skutki uboczne :/ dodam jeszcze ze lecze sie na niedoczynnosc tarczycy moze to tabletki osłabiaja metabolizm tarczycy , byłam juz u kilku lekarzy i jeden mnie odsyła do drugiego
agusia1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 14:00   #950
SaBrA1986
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny , widze ze opinie na temat tych tabletek nie sa zbyt pochlebne , ja własnie mam problem bo biore yasminelle , jedynym skutkiem a najbardziej dla mnie bolesnym jest to ze przybrałam na wadze z 10 kilogramów , zastanawiam sie nad zmiana tabletek i pomyslałam o Yaz ale widze ze prawie wszystkie dziewczyny maja jakies skutki uboczne :/ dodam jeszcze ze lecze sie na niedoczynnosc tarczycy moze to tabletki osłabiaja metabolizm tarczycy , byłam juz u kilku lekarzy i jeden mnie odsyła do drugiego

wiesz to sa moje pierwsze tabsy i powiem Ci ze tez mialam do nich mieszane uczucia a po przeczytaniu ulotki to juz wogole zastanawialam sie co ja najlepszego chcialam zrobic. mimo to z moim partnerem porozmawialismy i stwierdzilismy ze moze jednak warto sprobowac. w tym momencie smieje sie na samo wspomnienieo moich obawach. okazalo sie ze praktycznie nie mam zadnych skutkow ubocznych i dzialaja na mnie rewelacyjnie. plulabym sobie w brode gdybym nie sprobowala zawsze trzeba sprawdzic na sobie.
SaBrA1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 14:10   #951
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koneserka Pokaż wiadomość
U mnie też samopoczucie do bani. Jestem na 9 tabl drugiego opakowania, plamień nie mam. Zastanawiam się czy to wina yazu, czy pogody. Wkurzają mnie drobnostki, nic mnie nie cieszy, apatyczna, senna, wiecznie zmęczona

Jestem po 10tej tabletce drugiego opakowania, plamienia ustały, samopoczucie lepsze i libido wraca na odpowiedni poziom, już była
Czyli krotko mówiąc wszystko wraca do normy
Stary 2009-03-30, 14:22   #952
agusia1308
Raczkowanie

moze jednak powinnam pomyslec nad zmiana , czytałam opinie dziewczyn ktore pisały ze zmieniały tabletki po 4, 5 razy az trafiły na własciwe, a jasminelle tez sa moimi pierwszymi tabletkami bo czytałam opinie dziewczyn ktore pisały ze duzo schudły po yasmin... czy ktos ma moze porownanie Yaz a yasmin ??
agusia1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 14:35   #953
banszi
Przyczajenie

Witam Was drogie forumowiczki.Tabletki Yaz biorę od tygodnia i zauważyłam,że moja pochwa jest dużo bardziej sucha(najprawdopodobniej działanie hormonów) i boli przy jakimkolwiek kontakcie...ból jest taki jak by była obtarta, nie wiem czy to skutek własnie tego,że stała sie bardziej 'sucha'.. Czy któraś z Was miała podobnie? 2 sprawą jest fakt, iż ostatnio podczas 'badania' przed siebie zauważylam także,że jakby urosła we wnętrzu.. nie wiem jak dokładniej to opisać.. w skutkach ubocznych przeczytalam o powiększeniu macicy itp.. Oprócz tego czuję się dobrze,tylko stałam się bardziej nerwowa. Dodam,że są to moje 1 tabletki anty. Czy po 7 tabletkach mogę się już bezpiecznie kochać? mam obawy..mimo, iż powinny chronić od 1 tabletki..Pozdrawiam .
banszi jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 14:42   #954
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agusia1308 Pokaż wiadomość
Z tymi skutkami ubocznymi to jest bardzo różnie. Gdy zaczyna się brać tabletki i naczyta się najpierw jakie to straszne mogą być skutki uboczne od razu każdy szczegół pozornie nowy zauważa się jako pewny skutek uboczny tabletek. Część może minąć w trakcie a część nie. Np. właśnie kwestia tycia, przecież same tabletki nie powodują tycia tylko mogą powodować wzmożony apetyt, który połączony z biernym trybem życia powoduje tycie. Jak zauważa się , że ma się większy apetyt na żarcie trzeba przystopować i zacząć się ruszać, by nie doprowadzić do nadmiernego wzrostu masy ciała.
Wszystko zależy na ile ten skutek uboczny utrudnia Ci życie. I nie zawsze pewne objawy spowodowane są tabletkami.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 15:10   #955
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość

Ach..i powiedzcie, bo zdania były tutaj podzielone, jeśli są to moje pierwsze tabletki anty, to mimo wszystko zabezpieczona jestem od pierwszej tabletki (biorąc ją pierwszego dnia okresu), czy dopiero po jakimś czasie?
Ja skłaniam się ku tej pierwszej wersji, ale wolę jeszcze was zapytać, żeby potem nie było wpadki
Ja od pierwszej bez zabezpieczenia i wszystko ok
Stary 2009-03-30, 16:09   #956
Darysiaczek
Raczkowanie

GG do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez MSN do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez Yahoo do Darysiaczek

Cytat:
Napisane przez banszi Pokaż wiadomość
Witam Was drogie forumowiczki.Tabletki Yaz biorę od tygodnia i zauważyłam,że moja pochwa jest dużo bardziej sucha(najprawdopodobniej działanie hormonów) i boli przy jakimkolwiek kontakcie...ból jest taki jak by była obtarta, nie wiem czy to skutek własnie tego,że stała sie bardziej 'sucha'.. Czy któraś z Was miała podobnie? 2 sprawą jest fakt, iż ostatnio podczas 'badania' przed siebie zauważylam także,że jakby urosła we wnętrzu.. nie wiem jak dokładniej to opisać.. w skutkach ubocznych przeczytalam o powiększeniu macicy itp.. Oprócz tego czuję się dobrze,tylko stałam się bardziej nerwowa. Dodam,że są to moje 1 tabletki anty. Czy po 7 tabletkach mogę się już bezpiecznie kochać? mam obawy..mimo, iż powinny chronić od 1 tabletki..Pozdrawiam .

Kochana nic sie nie martw jak w ulotce jest napisane że 1 zabezpiecza to tak jest... ja kochalam sie po 3 bo moj kochany dopiero wrócił ale gdybym zażyła 1 tabletkę przy nim to moge być pewna że rzucił by sie na mnie jak lew na jagnię... ja juz jestem na 13tabletkach i odkąd je zażywam ciągle kocham się bez innego zabezpieczenia.. tak więc nie masz się co martwic
Darysiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 16:10   #957
koneserka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość

Ja zaufałam tabsom i poszłam na całość od pierwszych dni brania ( też są to moje pierwsze tabletki). Jestem ta drugim opakowaniu jak na razie bez wpadki. Życzę powodzenia
koneserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:10   #958
agulas87
Przyczajenie

ja jestem po 13 tabletce w 1 opakowaniu,nie widze jakiś zmian raczej jest tak jak było tylko trochę więcej zaczeło mi zaskórniaków wychodzić, nie wiem czy od tabletek czy tak poprostu ale teraz już schodzą

A i jescze jedno Yaz bardzo wysusza skórę,maskara codziennie balsamuje nóżki nivea do bardzo suchej skóry trochę pomaga ale mimo wszystko na drugi dzień znów są suche, że pisać po nich można

A tak poza tym to zmiany nastrojów nie widze, leci mi jescze dość dużo śluzu i tego nie rozumiem bo przecież nie powinnam mieć dni płodnych no nie?więc skąd ten śluz????powinien leciec przy dniach płodnych jak nie brałam tabsów
agulas87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:31   #959
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990

ja dostałam dużo zaskórników i suchych miejsc, więc użyłam kremów z spisytusem salicylowym, co sprawiło u mnie stan zapalny, rano było wszystko okej, poszłam do apteki i teraz smaruję jakąś maścią na alergie, ale zrobiły mi się po niej czerowne miejsca nie wiem juz co robić....
czy alergia mogła wystąpić w połowie opakownia czy to raczej niemożliwe???

czy jest już ktoś po 3 opakowniu??? ustały wasze dawne objawy???
Stary 2009-03-30, 18:51   #960
Darysiaczek
Raczkowanie

GG do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez MSN do Darysiaczek Wyślij wiadomość przez Yahoo do Darysiaczek

Cytat:
Napisane przez agulas87 Pokaż wiadomość
ja jestem po 13 tabletce w 1 opakowaniu,nie widze jakiś zmian raczej jest tak jak było tylko trochę więcej zaczeło mi zaskórniaków wychodzić, nie wiem czy od tabletek czy tak poprostu ale teraz już schodzą

A i jescze jedno Yaz bardzo wysusza skórę,maskara codziennie balsamuje nóżki nivea do bardzo suchej skóry trochę pomaga ale mimo wszystko na drugi dzień znów są suche, że pisać po nich można

A tak poza tym to zmiany nastrojów nie widze, leci mi jescze dość dużo śluzu i tego nie rozumiem bo przecież nie powinnam mieć dni płodnych no nie?więc skąd ten śluz????powinien leciec przy dniach płodnych jak nie brałam tabsów

co do suchej skóry to nie moge się z tym zgodzić ja mam odkąd pamiętam suchą skórę więc dla mnie nie miało chyba głębszego zastosowania... co do tego śluzu to kurde teraz po zastanowieniu się mi też sie zdaje że mam go jakby też dużo nie wiem;/ help... a zmiany nastrojów nie zauważyłam ja z reguły sie nie denerwuję chyba że na domowników ale to normalne
Darysiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości