Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-17, 18:24   #931
klatka
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Ja jem owsiankę od wieków już na śniadanie, nie wyobrażam sobie niczego innego co by mnie rano tak zadowoliło. Jest pyszna, sycąca i zdrowa. Ostatnio dodaję do niej kostkę gorzkiej czekolady. Jadałam też samą i z rodzynkami, innymi suszonymi owocami, do gotowania dosypywałam otrębów. Szkoda, że na R zarezerwowana jest tylko na śniadanie..

Edytowane przez klatka
Czas edycji: 2009-02-17 o 18:26
klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 18:34   #932
ewelina*
Rozeznanie

A czy któraś z was dziewczyny, co sprawdzacie nasze jadłospisy jest na Rrrr?Mogłybyście swoje menu podać?

ewelina* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 18:36   #933
vana
Raczkowanie

GG do vana

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
SUPER!świetny jadłospis, jak każdy. KCIUKAM a ta ryba w sosie salsa... skąd masz? dziękujęęę kochana ryba kupiona na wagę w małym sklepiku rybnym- cuda tam mają, a ja kocham rybki!

może jeszcze ja się dopiszę w końcu!

COŚ (wychodzi na U) <tak a propos, Vana, nie byłam krótko na P 4 miesiace prawie):

1. dwie grahamki; jedna z masłem orzechowym i dżemem brzoskiwniowym, druga z masłem, serem żółym, szynką i keczupem, miseczka twarogu z dzęmem brzoskw. i masłem orzechowo-kokosowym pychotkaa! nie próbowałam masła orz. z brzoskwinią, ale może nie wiem, co tracę

2. naturalny z musli morelowym :P (standard), cappuccino milka orzechowe, dwa paski gorzkiej, kilka migdalow w czeko kocham to cappuccino!

jabłko

3. barszcz czerowny z krokietem, ziemniaczki, buraczki, wątróbka drobiowa w jakimś dobrym sosie daaawno nie miałam krokietów, smaka mi narobiłaś
deser; 3bit intensimo, kawa pycha

4. orzeszki felix w miodzie - dużo, banana coffee (mleko + łyżka cukru + łyżka rozpuszczalnej + banan - zmiksowane) a co to za cudo? już wiem, co sobie zrooobię zaraz

5. będzie zapewne pyszny żytni chlebek z czymś, moze sobie zrobie jajecznicę tak, tak, jajecznica! mniaaaam! a jaką lubisz, taką ściętą czy półpłynną? a może omlecik?

a po jakies owocki
śliczniaście, Ty wiesz! pysznie, zdrowo i radośnie (to pewnie też zasługa ferii). wypoczywaj, jedz do woli i nie żałuj niczego! mam nadzieję, że wszystko w porządku!
walczę!
vana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 18:49   #934
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez ewelina* Pokaż wiadomość
A czy któraś z was dziewczyny, co sprawdzacie nasze jadłospisy jest na Rrrr?Mogłybyście swoje menu podać?
ja jestem na U, więc menu eRowego nie mogę dać
iza- fajnie , fajnie, luźno

a co do owsianki to ostatnio w ciągu ostatnich dwóch dni jadam na śniadanie z bananem i wiem, że jutro też ją będę miała- bo jest przecudowna i się w niej zakochałam ;d ale to chyba nie ten wątek na owsianki

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 18:51   #935
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
kefir piątnicy ma 3,2białka i 2 węgli i 25kcal na 100g. w ogóle nie wiem jak mam sie obchodzic z nnkt i ile ich jesc.zjałdam10migdałów do podiweczorku.a do kolacji dołoze papryke. dziękować
ok 30g orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na Nnkt, nalezy tez urozmaicac źródła nnkt, raz jeść rybkę raz oliwę, czy orzechy aby tłuszcze wzajemnie się uzupełniały a stosunek JNK do WNKT był odpowiedni.

Cytat:
Napisane przez ewelina* Pokaż wiadomość
funky87Dziś już dużo lepiej, co prawda nadal łaczysz tłuszcze z ww, ale juz sporadycznie. Pomyśl nad węglami do obaidu lub jesli nie to np. skrop sałtkę oliwą i masz dodoatkowe NNkt .

bardzo dziękuje, do obiady, miałam ryż brązowy ale zapomniałam o nim,trochę się śpieszyłam
Czy serek homogenizowany(taki z biedronki lub lidla) naturalny jest lepszy od jogurtu naturalnego? Nie wiem czy mogę kupić.
Jak często można jeść owsiankę?
jak był ryż to super serek homo najlepszy z lidla, bo częściowo odtłuszczony, ten biedronkowy ma sporo tł, bodajże 6,5 g/100g

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
jest dużo lepszy od naturalnego, bo jogurt to węgle, a serek homo naturalny to białeczko. owsiankę możesz nawet codziennie na śniadanie
dokładnie

to i ja wrzucę mój jadłospis UUuuuuU:

Iś:
4 łyżki musli tropikalnego, łyżka otrąb, trochę mleka, 80g twarogu półtłustego, kawa.

IIś:
kanapka z 2 kromek grahama posmarowana cienko musztardą i twarogiem, 2 duże plastry filetu z indyka, kawa.

O:
100g kaszy gryczanej, ok 300g warzyw z mrożonki (marchew, kalafior, por, ziemniak itp), duża łyżka oliwy z oliwek, zioła, curry.
d: jabłko

P:
jogurt musline 200g z 2 łyzkami otrąb, 2 grejfruty

K:
2 grzanki z chleba razowego, serek fresek 150g z dużą iloscią szczypiorku, cała papryka.

W sumie 1800 kcal albo i więcej, choć powiem szczerze jest ciężko, biorę antykoncepty na okres, waga skoczyła w górę 1kg (zdaje sobie sprawę że to częsciowo zatrzymanie wody) i mój natrój od dwóch dni jest fatalny nic tylko płakać
jeszcze 200 kcal i dobije do 2000 - nie poddam się
Stary 2009-02-17, 19:15   #936
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
to i ja wrzucę mój jadłospis UUuuuuU:

Iś: 4 łyżki musli tropikalnego, łyżka otrąb, trochę mleka, 80g twarogu półtłustego, kawa. jak na U to słabe to śniadanie... tyle łyżek to można śmiało na R jeść, śmiało syp więcej i może jakiś owoc to tego?

IIś: kanapka z 2 kromek grahama posmarowana cienko musztardą i twarogiem, 2 duże plastry filetu z indyka, kawa. a warzywa? jeszcze dziś ich nie jadłaś

O: 100g kaszy gryczanej, ok 300g warzyw z mrożonki (marchew, kalafior, por, ziemniak itp), duża łyżka oliwy z oliwek, zioła, curry. do prawdziwego obiadku brakuje jeszcze mięska
d: jabłko

P: jogurt musline 200g z 2 łyzkami otrąb, 2 grejfruty ok

K: 2 grzanki z chleba razowego, serek fresek 150g z dużą iloscią szczypiorku, cała papryka. ładnie

W sumie 1800 kcal albo i więcej, choć powiem szczerze jest ciężko, biorę antykoncepty na okres, waga skoczyła w górę 1kg (zdaje sobie sprawę że to częsciowo zatrzymanie wody) i mój natrój od dwóch dni jest fatalny nic tylko płakać
jeszcze 200 kcal i dobije do 2000 - nie poddam się
ogólnie rano mogło być lepiej, mało nntk no ale to już się raczej czepiam. Trzymam za Ciebie kciuki, dasz radę 200kcal to jeden mały posiłek

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 19:28   #937
mavika
Zakorzenienie

U/p)

śniadanie: po 2 lyzki platkow owsianych i zytnich gotowane na wodzie, 2 lychy otrab pszennych, 2 lyzki kuleczek czekoladowych granex, 200ml maslanki, 12 migdalow, jablko, gruszka, banan, kawa, pu erh

2 sniadanie: 2 kromki grahama z margaryna, jedna z salata i plastrem piersi indyka druga z reszta linessy, salatka z pomidora rzodkiewki pieczarek i cebuli z sosem musztardowym, herbata

obiad: "cwiartka" z kurczaka bez skory pieczona w marynacie pomidorowej w folii, 3 lyzki (suchej) kaszy gryczanej z połówką cebuli, surowka z bialej rzepy z jogurtem i lyzka nasion slonecznika, 200ml ayranu candia

kolacja: 2 kromki grahama z margaryna, 150g serka homo naturalnego, salatka z pekinki, marchwi papryki i ogorka, herbatka pokrzywowa.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-17, 19:34   #938
aada0
Rozeznanie

Dziewczyny dużo wspominacie o serku wiejskim lekkim i musli bez cukru, możecie podac mi z jakich są firm? Bo nigdzie nie mogę znaleźć ;/

ZOBACZYĆ 5 NA POCZĄTKU!

aada0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 19:40   #939
Trooskaffka
Raczkowanie

Rrrr..

woda z cytryna,

Śniadanie: 5 lyzek platkow owsianych, lyzka slonecznika, ok 10 rodzynek, lyzeczka kakao takiego prawdziwego, troche mleka 2%.. za malo bialka ale z serkiem wiejskim mi nie smakuje.. A zamiast mleka lepszy bylby kefir, maslanka..??

II Śniadanie
: kanapka z 2 plastrami wedliny, ok 6 plasterkow ogorka, pol grejpfruta..

Obiad: 30 g ryzu brazowego, 4 gotowane sojowe, pol paczki warzyw mrozonych na parze, sos z jogurtu naturalnego z przprawa tzatzinki..

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny i ok 15g orzechow ziemnych..

Kolacja: 1/2 tunczyka wsw, troche kukurydzy, jajko na twardo.. i plaster wedliny..

Prosze o ocene..

Trooskaffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 19:43   #940
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez aada0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dużo wspominacie o serku wiejskim lekkim i musli bez cukru, możecie podac mi z jakich są firm? Bo nigdzie nie mogę znaleźć ;/
wiejski- piątnica, pilos, poszukaj w carrefourze ( nie pamięgtam formy, ale dla mnie- niedobry)
musli- szukaj z sante

175, 83/62/89
Stary 2009-02-17, 19:48   #941
stesy
Przyczajenie

Vana, kuje

U

Ś: Dwie kromki razowego z sałatą, serem zoltym, ogorkiem kiszonym i oliwkami zielonymi, herbata zielona.

2Ś: Serek homo naturalny z koperkiem, czosnkiem granulowanym i ziolami fit-up, jablko

kawa z mlekiem

O: Kotlet mielony, duszony; miseczka pekinskiej w sosie czosnkowym z jogurtu nat+ ziola dosalatkowe [; herbata jablkowo gruszkowa

jablko

P: Kawa z mlekiem, dwa wafelki w czekoladzie

K: w planach serek homo i orzechy wloskie + lyzeczka miodu (chyba, ze mnie szybciej sen dopadnie )

http://www.rysuj.pl/index.php?option...1287&Itemid=85
stesy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 20:26   #942
tytka19
Raczkowanie

czesc, ja niestety pomimo ze ocenilyscie moje jdlospisy na R zamiast chudnac przez 3 tyg raczej przytylam dlatego wracam do zwyklego liczenia kalorii do 1000kcal mniej wiecej na dzien

Dzisiejsze R

sniadanie banan garska orzechow mala kostka czekolady gorzkiej 3lyzki platkow owsianych i mleko 1,5 %

2sniadanie 2xkromka chleba razowego z 2plastrami poledwicy sopockiej

obiad 2x kromka chleba razowego z pasztetem drobiowym (w pracy nie mam mozliwosci cieplego dania)

kolacja z 300g warzyw na patelnie i 100g fladry w sosie pomidorowym

nnie czuje sie glodna, teraz widze ile jadlam wczesniej, duzo za duzo

mam do was pytanie bo teraz akurat jetem chora i ssam trachisept i cholinex. czy wiecie ile maja one kalorii?
tytka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 20:44   #943
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

hej dziewczyny,dawno mnie tu nie bylo...

ocencie prosze, waga u mnie ciagle w gore.. niewazne czy unikam wegli czy nie i tak nie chudne

S pol serniczka SB z 1 porcji z otrebami sojowymi (ok 250kc) i duza pomarancza,kawa riccore z odrobina mleka 2%

II zawijana tortilla z 2 plasterkami chudej szynki,salata i plasterkiem chudego serka zoltego (ok 200 kalorii) jablko

lunch 2 kawalki czarnego chleba organic z amarantusem posmarowane odtluszczonym serkiem i 2 plastrami lososia wedzonego

podw tortilla jak wyzej, red bull bez cukru

kol gotowana fasolka i jajko na twardo.
Stary 2009-02-17, 21:24   #944
xxxKitkaxxx
Rozeznanie

Echhh ja od dzisiaj na R jestem chce prowadzic diete 1200 kcal ale nie wiem czy mi sie to udaje :

Ś: 2 kromki grahama z białym serkiem 24% tłuszczu !! dopiero teraz to zauwazyłam i troszke dzemu niskosłodzonego + kawa 3w1
IIŚ : Kanapka z rzodkiewka i serkiem topionym smitankowym (trojkacik )
O: 2,5 chochelki zupy - barszcz ukrainski
P: Kromeczka chleba ryzowego + pomarancza mała
K: 2 kromki grahama z 1 plasterkiem poledwicy drobiowej + sałata + 1 jajko + rzodkiewka
xxxKitkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 21:33   #945
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez tytka19 Pokaż wiadomość
czesc, ja niestety pomimo ze ocenilyscie moje jdlospisy na R zamiast chudnac przez 3 tyg raczej przytylam dlatego wracam do zwyklego liczenia kalorii do 1000kcal mniej wiecej na dzien
ile przytyłas? jadłaś tak jak ci mówiłyśmy, czy naprawdę dużo więcej? bo nie wiem jakim sposobem przytyłaś i dieta 100o kcal nie jest dobrą dietą, 1200-1500 owszem-chudniesz powoli , bez efektu jojo
Dzisiejsze R

sniadanie banan garska orzechow mala kostka czekolady gorzkiej 3lyzki platkow owsianych i mleko 1,5 % czekolada na r nie bardzo,ale to sniadanie, banan też dobrze, że na śniadanie

2sniadanie 2xkromka chleba razowego z 2plastrami poledwicy sopockiej warzywka by się tu wręcz idealnie nadawały

obiad 2x kromka chleba razowego z pasztetem drobiowym (w pracy nie mam mozliwosci cieplego dania) szkoda,że nie masz możliwości, bardzo szkoda, zima jest trzeba rozgzewac organizm , a nie wychładzać

kolacja z 300g warzyw na patelnie i 100g fladry w sosie pomidorowym chyba ok, choć kolacja na r białkowa powinna być a nie wiem , co z tym sosem

mam do was pytanie bo teraz akurat jetem chora i ssam trachisept i cholinex. czy wiecie ile maja one kalorii?
nie wiem ile mają, ale nie przesadzasz trochę? CHOROBA KAŻDEMU SIE PRZECIEŻ ZDARZA

175, 83/62/89
Stary 2009-02-17, 21:43   #946
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxxKitkaxxx Pokaż wiadomość
Echhh ja od dzisiaj na R jestem chce prowadzic diete 1200 kcal ale nie wiem czy mi sie to udaje :

Ś: 2 kromki grahama z białym serkiem 24% tłuszczu !! dopiero teraz to zauwazyłam i troszke dzemu niskosłodzonego + kawa 3w1 węgle + tłuszcz to nie niestety nie jest dobre połączenie o czym zapewne wiesz do grahama dawaj zwykły twaróg, chudy lub półtłusty
IIŚ : Kanapka z rzodkiewka i serkiem topionym smitankowym (trojkacik ) ten serek też mi nie pasuje, mimo wszystko też tłusty.
O: 2,5 chochelki zupy - barszcz ukrainski następnym razem precyzuj, czy zabielany, czy z uszkami czy bez w tym posiłku brakuje białka
P: Kromeczka chleba ryzowego + pomarancza mała chleb ryżowy wyrzucamy. a owoce jemy w pierwszej połowie dnia
K: 2 kromki grahama z 1 plasterkiem poledwicy drobiowej + sałata + 1 jajko + rzodkiewka znów chleb? stanowczo za dużo chleba na R
Rady moje :
- dodaj więcej białka, bo jak patrzę to jest tylko 1 jajko i trochę serka, a na R potrzebujemy białka w każdym posiłku
- unikaj węgli na kolację
- ogranicz chleb, urozmaić posiłki, żeby można się było bez niego obyć
- za mało NNKT, jedz rybki, orzechy, pestki, nasiona, siemię lniane, oliwę z oliwek

Nie patrzyłabym aż tak bardzo na kalorie, skup się trochę na składnikach odżywczych i odpowiednich połączeniach bo sama dieta 1200 kcal źle skomponowana nie za wiele da...

Cytat:
Napisane przez agolek Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,dawno mnie tu nie bylo...

ocencie prosze, waga u mnie ciagle w gore.. niewazne czy unikam wegli czy nie i tak nie chudne

S pol serniczka SB z 1 porcji z otrebami sojowymi (ok 250kc) i duza pomarancza,kawa riccore z odrobina mleka 2% brakuje węgli złożonych

II zawijana tortilla z 2 plasterkami chudej szynki,salata i plasterkiem chudego serka zoltego (ok 200 kalorii) jablko tortilla pełnoziarnista?

lunch 2 kawalki czarnego chleba organic z amarantusem posmarowane odtluszczonym serkiem i 2 plastrami lososia wedzonego no ale łosoś jest tłusty, więc łączysz węgle z tłuszczami a na R to złe połączenie

podw tortilla jak wyzej, red bull bez cukru po co ten redbull? to bardzo niezdrowe, nie polecam. i znów ta tortilla, monotonnie

kol gotowana fasolka i jajko na twardo.ok
Moim zdaniem też powinnaś lepiej komponować posiłki, unikaj połączenia węglowodanów z tłuszczami, staraj się kolację i podwieczorek jeść czystobiałkowe. i bardzo mało NNKT spożywasz, zwiększ ich ilość.

Cytat:
Napisane przez Trooskaffka Pokaż wiadomość
Rrrr..

woda z cytryna,

Śniadanie: 5 lyzek platkow owsianych, lyzka slonecznika, ok 10 rodzynek, lyzeczka kakao takiego prawdziwego, troche mleka 2%.. za malo bialka ale z serkiem wiejskim mi nie smakuje.. A zamiast mleka lepszy bylby kefir, maslanka..??

II Śniadanie
: kanapka z 2 plastrami wedliny, ok 6 plasterkow ogorka, pol grejpfruta..

Obiad: 30 g ryzu brazowego, 4 gotowane sojowe, pol paczki warzyw mrozonych na parze, sos z jogurtu naturalnego z przprawa tzatzinki..

Podwieczorek: serek homogenizowany naturalny i ok 15g orzechow ziemnych..

Kolacja: 1/2 tunczyka wsw, troche kukurydzy, jajko na twardo.. i plaster wedliny..

Prosze o ocene..
Bardzo ładnie, podoba mi się. Na upartego możnaby się czepić tej kukurydzy na kolację, ale pewnie było jej trochę do smaku więc nie zaszkodzi Co do śniadania, to już jak wolisz, jak lubisz mleko to pij mleko, ono ma nawet więcej białka niż kefir i maślanka, z tym, że te ostatnie wpływają bardzo pozytywnie na trawienie i perystaltykę jelit

Edytowane przez shockwaves
Czas edycji: 2009-02-17 o 21:52
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-17, 22:06   #947
xxxKitkaxxx
Rozeznanie

Dziękuję shockwaves Jutro postaram sie dostosowac do twoich rad
xxxKitkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 05:06   #948
abelarda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tytka19 Pokaż wiadomość

Dzisiejsze R

sniadanie banan garska orzechow mala kostka czekolady gorzkiej 3lyzki platkow owsianych i mleko 1,5 %

2sniadanie 2xkromka chleba razowego z 2plastrami poledwicy sopockiej

obiad 2x kromka chleba razowego z pasztetem drobiowym (w pracy nie mam mozliwosci cieplego dania)

kolacja z 300g warzyw na patelnie i 100g fladry w sosie pomidorowym

one mają ok 30kcal w sztuce takie cukierki na gardło. niestety... ale jest cholinex D bez cukru - specjalnie dla diabetyków, i taki ma ok 10-15kcal. jest też truskawkowy
polecam
abelarda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 05:17   #949
Papillon
Rozeznanie

Właśnie jem śniadanie-owsiankę z miodem i cynamonem (chyba się uzależniłam ),a do tego czerwona herbata
Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-18, 08:29   #950
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Moim zdaniem też powinnaś lepiej komponować posiłki, unikaj połączenia węglowodanów z tłuszczami, staraj się kolację i podwieczorek jeść czystobiałkowe. i bardzo mało NNKT spożywasz, zwiększ ich ilość.
dziekuje za ocene. co do redbulla to pije bo lubie i potrzeba mi takiego malego kopa popoludniu w pracy, zreszta jest bez kalorii(pomijam kwestie czy jest zdrowy czy nie) wiec nie zaszkodzi. A co do jakosci posilkow to robie ile moge, jestem od 7 do 7 poza domem i jak wroce to juz nie mam czasu na gotowanie obiadu a co dopiero jedzenie posilku po 20..

czy ktos moze mi powiedzec z czym jesc tego lososia? to jest w koncu bialko tez a bialko z weglami mozna wiec juz nie wiem sama..
Stary 2009-02-18, 09:08   #951
mavika
Zakorzenienie

jeszcze ja poprosze o ocene
Stary 2009-02-18, 10:28   #952
FilifionkaB
Rozeznanie

Jam głupie pytanie, ale dotyczące własnie jadłospisów.
czy jest możliwe przejście z "głodówkowych" jadłospisów do normalnych (czyt. zdrowych) bez przytycia i w miarę czasu dających efekt chudnięcia?
jeśli tak czy mogę prosić o pomoc w ułożeniu takowego przejścia, a jeśli nie, cóż - zawsze warto było spytać
FilifionkaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 11:52   #953
Neja22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Neja22 Pokaż wiadomość
Mam kilka pytań do osób które się znają conieco na rzeczy. A mianowicie:
-jaka jest kaloryczność siemienia lnianego, ponieważ w różnych miejscach jest bardzo duż rozbieżność w tej kwestii
- rano na czczo muszę pić taki kleik z siemienia(tzn.2łyżki zalane na noc wrzątkiem i rano jeszcze gotowane trochę)na chory żołądek.i jak liczyć kaloryczność tego??? Bo jeśli spożywałabym razem z ziarenkami to chyba liczyłabym tak jakbym po prostu zjadała to siemie.A jeśli pije sam ten kleik to ile z tego siemienia tam się wygotowało...?Ma ktoś pojęcie???
-i jeszcze jak to jest z domowej roboty adwokatem/ajerkoniakiem? Bo wiadomo, że daje się tam dużo żółtek i cy ich wartości odżywcze, zdrowotne pozostają w nich?czy też po zmieszaniu z alkocholem traci się dobrodziejstwa żółteczek???

Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź, za co będę bardzo wdzięczna.
Ach i przepraszam za O.T.-a.
Proszę bardzo
niech ktoś odpowie na moje pytanka...
To dla mnie ważne a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...

Edytowane przez Neja22
Czas edycji: 2009-02-18 o 12:40
Neja22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-18, 13:10   #954
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez abelarda Pokaż wiadomość
one mają ok 30kcal w sztuce takie cukierki na gardło. niestety... ale jest cholinex D bez cukru - specjalnie dla diabetyków, i taki ma ok 10-15kcal. jest też truskawkowy
polecam
wiecie jak to się nazywa? PARANOJA.

Cytat:
Napisane przez Neja22 Pokaż wiadomość
Proszę bardzo
niech ktoś odpowie na moje pytanka...
To dla mnie ważne a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
co do siemienia... o MAtko, a po co to wliczać w Twojej sytuacji?? z tego co wiem, chcesz przytyć?

FilifionkaB wiesz, ja bym zrobiła tak, że z dnia na dzień zaczęłabym jeść 1000 kcal, a potem dodawałabym 100kcal/tydzień. Teoretycznie można też tak, że zaczynajac np od 300 kcal, nie skakac na 1000, a dodawać po 100 do tych 300. ale to by strasznie długo trwało, po pierwsze, a po drugie organizm przez bardzo długi okres czasu pozostawałby w stanie skrajnego niedożywienia i mogłoby się to źle skończyć.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 13:21   #955
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

Cytat:
czy ktos moze mi powiedzec z czym jesc tego lososia? to jest w koncu bialko tez a bialko z weglami mozna wiec juz nie wiem sama..
up up pleeeeeease...
Stary 2009-02-18, 13:39   #956
orzeszek01
Zakorzenienie

R z wielka prosba o ocene,Izus, Funky?

Sn:3male kromki chleba pelnoziarnistego posmarowane ciut maslem,lyzeczka wiejkisego,2plasterki wedliny z kurczaka,papryka,2łyzeczk i danio warzywnego
2Sn:kromka chleba pelnoziarnistego,serek wiesjki ,papryka
O:piers z kurczaka gotowana,duszone warzywa:papryka,kilka cebul,kilka brokulow
P:kefir lekki 0%piatnicy,15(?) sztuk migdalow kalifornijskich,pol papryki
K:chudy twarog,kilka plasterkow weddliny z kurczaka,zapewne pol papryki

plus zielona herbata i 3 slim figury

bardzo prosze o ocene
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-18, 13:50   #957
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
up up pleeeeeease...
zdaje mi się, że łosoś to tłuszcze więc jedz z białkiem.

175, 83/62/89
Stary 2009-02-18, 13:54   #958
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
R z wielka prosba o ocene,Izus, Funky?

Sn:3male kromki chleba pelnoziarnistego posmarowane ciut maslem,lyzeczka wiejkisego,2plasterki wedliny z kurczaka,papryka,2łyzeczk i danio warzywnego mało białka, Orzeszku, mogłaś zjeść całego wieśniaka lub chociaż pół lub więcej wędliny
2Sn:kromka chleba pelnoziarnistego,serek wiesjki ,papryka ok
O:piers z kurczaka gotowana,duszone warzywa:papryka,kilka cebul,kilka brokulow ok, moglas wrzucic jakieś nnkt, np usmazyc piers na oliwie z oliwek
P:kefir lekki 0%piatnicy,15(?) sztuk migdalow kalifornijskich,pol papryki wszystko ok, poza tym kefirem... 0% to "zabielana" woda
K:chudy twarog,kilka plasterkow weddliny z kurczaka,zapewne pol papryki ok

plus zielona herbata i 3 slim figury <- co to? herbatki odchudzajace?

bardzo prosze o ocene
podoba mi się, troszkę monotonnie, ale jest OK.

Stary 2009-02-18, 14:01   #959
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
zdaje mi się, że łosoś to tłuszcze więc jedz z białkiem.
zgadza sie ze tluszcze ale tez bialko glownie.. no dobra,niewazne. bede jesc z pelnoziarnistym pieczewem bo mi tak smakuje. Nie wierze,ze jak 2 razy w tyg tak zjem to tragedia sie stanie
Stary 2009-02-18, 14:03   #960
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
zgadza sie ze tluszcze ale tez bialko glownie.. no dobra,niewazne. bede jesc z pelnoziarnistym pieczewem bo mi tak smakuje. Nie wierze,ze jak 2 razy w tyg tak zjem to tragedia sie stanie
oczywiście, że nie Agolek, zastanawiam się, dlaczego nie chudniesz... ćwiczysz? a centymetry lecą mimo stojącej wagi, czy nie? ile owoców jesz zwykle dziennie, może one utrudniają chudnięcie? (choć wątpię)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości