|
Notka |
|
Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#931 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 444
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 30
|
hm ja te¿ mam takie w³oski na piersiach ale w sumie jako¶ nigdy nic z tym nie robi³am (medycznie, bo penset± wyrywam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Dario, nie uwa¿asz, ¿e tsh=1,5 jest idealne? Co Ci mówili lekarze?
I czy robi³a¶ USG tarczycy? |
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Wtajemniczenie
|
A które TSH jest wa¿ne przy badaniu tarczycy? Ja mia³am TSH 3 i 4. Oba w normie. Czy to wystarczy by stwierdziæ, ¿e z moj± tarczyc± wszystko w porz±dku?
#935 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 131
|
Dziewczyny pomocy ...
W³osy wypada³y mi zawsze, jednak jaki¶ czas temu (oko³o roku) wypadanie sta³o siê nie do zniesienia. pó³ roku temu posz³am do dermatologa, przepisa³a mi jak±¶ ma¶æ robion±, kaza³a odstawiæ wszystkie tabletki, które bra³am (chyba trochê nadu¿ywa³am witamin),kaza³a braæ Falwit (zestaw witamin dla kobiet) i to wszystko, po miesi±cu przysz³am na kontrloê, wypadanie siê troszkê zmniejszy³a, Pani dermatolog przepisa³am mi Capivit do smarowania i znów kaza³a przyj¶æ do kontroli. W³osy w³a¶ciwie przesta³y wypadaæ. Odstawi³am wszystki smarowid³a, zgodnie z zaleceniami, w³osów nie farbujê ju¿ od pó³ roku ... wypadanie jednak znów siê zwiêkszy³o. Chyba mieszczê siê w normie 100 w³osów dziennie ale to i tak jest niepokoj±ce. Wyniki morfologi by³y w normie, ¿elazo, cynk te¿. Tarczycê mia³am badan± rok temu, wszystko w normie. Od 4 lat biorê Yasmin (w zwi±zku z PCO - mówi³am o tym pani dermatolog). Ju¿ sama nie wiem co mam robiæ, bojê siê czesaæ, a z bluzki ca³y czas ¶ci±gam nowe w³osy. Jaki¶ czas temu (mo¿e ze 4 lata temu) przez d³ugi czas strasznie swêdzia³a mnie g³owa, szczególnie w tylnej czê¶ci, próbowa³am to leczyæ, nic nie pomaga³o, po okoó³o2 latach przesz³o samo. Aktualnie w³osy mam nawet b³yszcz±ce, nie rozdwajaj±ce siê, wygl±daj± na zdrowê, wiêc czemu tak starsznie lec± ... Bardzo siê bojê, ¿e wy³ysiejê, strasznie przezywam ka¿dy znaleziony w³os. Pomocy proszê ... Czy posz³yby¶cie do innego lekarza dermatologa, jakie badania powinnam jeszcze zrobiæ? |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Wtajemniczenie
|
Jyyli, pamiêtasz czy kortyzol siê bada na czczo, czy normalnie po jedzeniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojêcia, ja bada³am na czczo, bo i tak musia³am parê innych badañ zrobiæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
#938 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze mnie zastanawia czy wystarczy zbadaæ go rano. Wszêdzie pisz±, ¿e trzeba jeszcze 8 godz. pó¼niej zobaczyæ jak spada. Jednak to trochê k³opotliwe;/ i kosztowne.
Nie wiem czy je¶li chodzi o podwy¿szony kortyzol przez stres to czy nie wystarczy go zbadaæ rano, czy zachowuje siê tak jak w chorobie Cushinga itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio lekarka mi powiedzia³a (przy robieniu USG), ¿e kortyzol ka¿demu wychodzi podwy¿szony. Ale jako¶ nie chce mi siê w to wierzyæ. Spróbujê w tym tygodniu pój¶æ prywatnie do endokrynologa, to mo¿e czego¶ siê dowiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#940 |
Wtajemniczenie
|
Mi siê te¿ nie chce w to wierzyæ, ¿e ka¿demu wychodzi podwy¿szony.
Mia³a¶ robione USG tarczycy czy czego¶ innego? Ja w koñcu powinnam na nie i¶æ, bo mam podejrzenie chorej tarczycy, a jeszcze nie posz³am. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 135
|
Witajcie! Chcia³am was prosiæ o pomoc, poradê...
W³osy wypadaj± mi od wielu lat, raz jest to bardziej, raz mniej nasilone zjawisko. Chcia³abym zapu¶ciæ w³osy, ale to jest chyba nierealne. Nie do¶æ, ¿e wypadaj±, to koñcówki siê rozdwajaj± i ³ami± ![]() ![]() Oprócz tego w³osowego problemu mam inny - z nadmiernym ow³osieniem: na twarzy pojedyncze w³oski i wokó³ sutków, nogi te¿ mam nie¼le "poro¶niête" ![]() ![]() Nie wiem za bardzo do kogo mog³abym siê udaæ z moim problemem. Ginekolodzy te¿ raczej bagatelizuj± takie sprawy. Do lekarza rodzinnego? Wymieni pewnie wszystkie mo¿liwo¶ci schorzeñ, które mog± byæ przyczyn± moich dolegliwo¶ci a na badania pewnie i tak mnie nie skieruje, a ja nawet nie wiem o co powinnam nalegaæ. Przepraszam, ¿e tak siê rozpisa³am, ale gnêbi mnie to, chocia¿ jako¶ z tym ¿yjê. Mo¿e kto¶ przerabia³ podobny problem na w³asnej skórze ![]() Z góry dziêkujê za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 344
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Wtajemniczenie
|
Monisko90, a bada³a¶ tylko raz dziennie kortyzol? Ile on wyniós³? Pewnie nie stosujesz ¿adnych leków na to...? Ale z tego co pamiêtam masz problemy z tarczyc± wiêc mo¿e to jest powodem... Chyba, ¿e ci±gle siê stresujesz...
Z tego co pamiêtam mia³a¶ te¿ robione USG tarczycy. Ile trwa takie badanie( chyba nie jest szkodliwe dla zdrowia- wiem, wiem, ¿e nie jeste¶my lekarzami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#944 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, u mnie wypadanie ostatnio przybra³o na sile
![]() ![]() wykona³am wiêkszo¶æ badañ, wszystko mam w normie. od¿ywiam siê zdrowo i dbam o urozmaicona dietê. u¿ywam specjalnych kosmetyków do os³abionych i wypadaj±cych w³osów i ......ci±gle nic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 73
|
A stres?... Stres, z³e emocje, z³o¶æ to wszystko niszczy nasz organizm bardziej ni¿ z³e od¿ywianie, palenie, picie alkoholu. Gwa³towne wypadanie w³osów nastêpuje dopiero kilka miesiêcy po takich silnych emocjach.
W moim przypadku to w³a¶nie te czynniki spowodowa³y przerzedzenie fryzury. Zdaje mi siê, ¿e równie¿ hormony odkrywaj± kluczow± rolê. Pozdrawiam
![]() |
#947 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My¶la³am, ¿e pójdê na USG i ono wyka¿e, czy jest wszystko w porz±dku z tarczyc± czy nie. Do lekarza musia³abym czekaæ kilka miesiêcy i wtedy z wynikami i¶æ do niego. Jednak jak mówisz, ¿e Ty masz USG bardzo dobre, a mimo to bierzesz leki na samo TSH to teraz mam w ogóle ju¿ misz- masz w g³owie:/ Czy i¶æ na to USG, bo nawet je¶li wyjdzie ok to nie znaczy, ¿e tak jest? Dziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Raczkowanie
|
jak odszukam wynik kortyzolu napiszê ale wiem ¿e by³ minimalnie podniesiony. USG tarczycy mia³am robione i to jest króciutkie badanie. Endokrynolog stwierdzi³a ¿e kortyzolem nie ma siê co martwiæ i na razie bêdziemy kontrolowaæ te guzki na tarczycy. Je¶li chodzi o w³osy to póki biorê belisse czy cokolwiek innego jest ok a jak przestanê lec±
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#950 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 65
|
do chudzinka1:
ja siê na tym nie znam, ale wg mnie to dziwne, ¿e bez jakis dok³adniejszych badañ przepisano Ci hormony
#951 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
witam
mam 18 lat od pewnego czasu wpadaj± mi w³osy to znaczy po k±pieli w wanie zostaje du¿± ilo¶æ w³osów ![]() u¿ywam prawie co dziennie nie wielk± ilo¶æ gumy firmy Joana my¶lê ze to nie wp³ywa na wypadanie moich w³osów |
![]() ![]() |
![]() |
#952 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 441
|
Cytat:
Pomijaj±c kwestiê ¿e na podstawie pobie¿nego wywiadu lekarz przepisa³ Ci preparat hormonalny, to chcia³am tylko zauwa¿yæ, ¿e Diane35 i OC35 maj± taki sam sk³ad i wskazania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A w sumie to jakie badania powinni mi wykonaæ? I czy s± inne leki hormonalne ni¿ antykoncepcyjne na histurycyzm i wypadanie w³osów? Stosuje która¶ z Was? Edytowane przez chudzinka1 Czas edycji: 2010-04-13 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 16 740
|
A ja skonczylam 2 opakowania ampulek Radical i teraz mi juz wlosy wgl nie wypadaja, ani jedn wlos. A pamietam, jak garsciami wypadaly...
![]()
#955 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#956 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 16 740
|
Cytat:
![]()
![]() |
#957 |
Raczkowanie
|
ja dosta³am diane 35 ale dopiero po zbadaniu hormonów. ale dzisiaj lekarze to ignoranci
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#958 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam delikatnie powiêkszony jeden p³at (ma³a wola) ale to jest widoczne chyba tylko okiem lekarza;p ogólnie wszystko jest ok. No ale Tsh mia³am bardzo podwy¿szone. To zale¿y te¿ od wieku, budowy cia³a itd. Mam 19 lat i jestem do¶æ szczup³± i nisk± osob±. Wiêc mo¿e to TSH te¿ ma z tym jaki¶ zwi±zek, ¿e "dobrze by by³o gdybym mia³a 1". A usg tarczycy pokazuje czy nie masz ¿adnych zmian zapalnych, guzków, jakie masz wymiary tarczycy itd. Tak wiêc biore te hormony no bo muszê, ¿eby normlanie funkcjonowaæ. Arielko, jak by¶ mia³a 4 - to by¶ mog³a siê pomartwiæ, ale prawie 3 to wszystko w normie. Ale kontroluj to raz na pó³ roku/raz na rok. Ja jestem obci±¿ona genetycznie wiêc u mnie to by³a kwestia czasu ![]() Objawy mia³am takie: senno¶æ (mog³am spaæ 24/7), mniejsza koncentracja, no i nasilenie wypadania w³osów. Co do nich, musze siê pochwaliæ, ¿e od jakich¶ 4 dni wypada coraz mniej!! Widzê to przy myciu kiedy wyci±gam je z sitka jest ich 70% mniej ni¿ zwykle ![]() Edytowane przez Dariaa Czas edycji: 2010-04-14 o 06:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Dzieñ dobry
![]() Czy która¶ z Was za¿ywala systematycznie tabletki Ha-Pantoten optimum? Zrobi³am przegl±d suplementów oddzia³uj±cych na w³osy i ten najbardziej przypad³ mi do gustu. Czy komu¶ pomog³y te tabletki i w³oski ju¿ nie wypadaj±? |
![]() ![]() |
![]() |
#960 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 758
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.