ŚLĄSKIE MAMUŚKI!!! W oczekiwaniu na maleństwo oraz mamuśki z krwi i kości :) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-11, 11:00   #931
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: ŚLĄSKIE MAMUŚKI!!! W oczekiwaniu na maleństwo oraz mamuśki z krwi i kości :)

ejjj hmmm wchodze na strone narodziny.. i tam pisza ze przebudowauja i w sprawie skzoly rodzenia podany numer...

i dzwonie tam i odbiera faece itd mowi ze oddzoni.. oddzawania.. i mi opowiada o szkole rodzenia ze sa 3 opcje..
1. spotkania indywidualne z nim 600 zl 5 spotkan po 2 godizny teoria plus cwiczenia i umaiwamy sie kiedy nam pasuje
2. spotkania grupowe 10 spotkan 1-1.5 tez 600 zl ale spotykamy sie w okreslonym czasie no i to sie zaczyna w czerwcu wiec bym sie do sierpnia wyrobila
3. spotkania we 2 pary 6 spotkan 500 zl....

i teraz nie wiem oco biega bo wlazlam pozniej na lubinowa i tam jak pisz o szkle rodzenia to pisze o 4 spotkaniach i polozne sa wypisane z numerami telefonow....

i nie wiem czy to ja cos pomylilam czy jak....?

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

moze jeszcze raz tam zadzownie ale juz do poloznej ewy pytel.. jej nr jest podany.. bo juz nie kumam gdzie ja sie dodzwonilam

hahahhahaha juz wszytko wiem ale mlotek ze mnie dodzwonilam sie do szkoly rodzenia w szczecinie nie wiem jakim cudem hahahahahaha

no nic zadzwonilam na lubinowa i juz jestesmy zapisani 8 15 22 i 29 czerwiec na 17 300 zl 4 spotkania bo balam sie ze w lipcu bedzi za pozno ale sie ciesze

ale dziwne ze 2 rozne szpitale maja taka sama strone netowa... jak wpiszecie w gooogle narodziny to wychodzi narodziny.com jako lubinowa i narodziny.com jako szkola rodzenia ta ze szczecina ...

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-05-11 o 11:08
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 12:28   #932
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: ŚLĄSKIE MAMUŚKI!!! W oczekiwaniu na maleństwo oraz mamuśki z krwi i kości :)

Marta spokojnie nawet w lipcu dałabyś radę Ja majowa, a w kwietniu byłam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 13:12   #933
martucha84
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19213595]Marta spokojnie nawet w lipcu dałabyś radę Ja majowa, a w kwietniu byłam [/QUOTE]
no tak ale z moim terminem sie balam.. bo ja pzez to ze mialam okres w ciazy nie moge obliczyc jednoznacznie terminu - z om wychodzi 6 wrzesien.. a to jest nie mozwliwe bo bym juz chyyba z 11 miesiecy byla...
i teoretycznie z usg wychodzi ze mam termin na 13 sierpnia.. koza powiedzial ze na 10 i wydaje mu sie ze jak bedzimey na lubinowej robic usg (bo go pytalam czy mozna) to sie upewnimy... ale wydaje mu sie ze 10 to tak ostaecznie... wiec wiesz nie chcialam ryzykowac... bo 10 to bedzie dokladnie niby 40 tydzien.. a jakbym urodzila nie wiem w 38.. to juz o koniec lipca zachaczam...

P.s. balabym sie ze urodze w szkole rodzenia i wystrasze ludzi hahahaha

wiec hmm na spokojnie w czerwcu bez pospiechu

a ty jak sie czujes zjuz niewiele ci zostalo
Stary 2010-05-11, 13:19   #934
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
no tak ale z moim terminem sie balam.. bo ja pzez to ze mialam okres w ciazy nie moge obliczyc jednoznacznie terminu - z om wychodzi 6 wrzesien.. a to jest nie mozwliwe bo bym juz chyyba z 11 miesiecy byla...
i teoretycznie z usg wychodzi ze mam termin na 13 sierpnia.. koza powiedzial ze na 10 i wydaje mu sie ze jak bedzimey na lubinowej robic usg (bo go pytalam czy mozna) to sie upewnimy... ale wydaje mu sie ze 10 to tak ostaecznie... wiec wiesz nie chcialam ryzykowac... bo 10 to bedzie dokladnie niby 40 tydzien.. a jakbym urodzila nie wiem w 38.. to juz o koniec lipca zachaczam...

P.s. balabym sie ze urodze w szkole rodzenia i wystrasze ludzi hahahaha

wiec hmm na spokojnie w czerwcu bez pospiechu

a ty jak sie czujes zjuz niewiele ci zostalo
Dobre z tą szkołą rodzenia fajnie, ze się umówiłaś, laseczko to Tobie też już niewiele zostało ja jak sobie myślę, ze nawet za 6 tyg moge rodzić to aż buźka mi się śmieje mam nadzieję, ze mały nie zechce siedzieć dłużej niż 38 tygodni, ale kto go tam wie

Olusia
Filipek

Adaś

A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it.

Carol77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 15:09   #935
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

martucha84 ja dzisiaj zaczynam pierwsze zajęcia na łubinowej w SR, idziemy na 17.
Dobra jesteś z tą szkołą w szczecinie dobrze, ze się nie zapisałaś

Moja mała od wczoraj tak sie rzopycha, że szok zastanawiam się czy to normalne wcześniej nie czułam takich ruchów normalnie jakby chciała mi przez brzuch wyjść!!!

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 15:44   #936
Siala_Bala
Zakorzenienie

W ciągu miesiąca przytyłam 1kg Jestem z siebie dumna bo jak do tej pory to tyłam w zastraszającym tempie
Po kilka kilo co 2 tygodnie a teraz w miesiąc tylko 1

Wizyta super, Wszystko ok, syn nadal jest synkiem, jaja ma jak berety, waży już 1700 i jak na swój wiek ma ponoć długie nogi. Szyjka miękka zamknięta i póki co oznak porodu brak
Wyniki wszystkie też mam super i nic tylko cieszyć się ciążą jak powiedział lekarz.
Kolejna wizyta za 3 tygodnie czyli.. w 33 tygodniu i 4 dniu

Mam jutro z mamuśką zakupy porobic w aptece i nie wiem co potrzeba.. majtki siatkowe, podkłady - w sensie wielkie podpaski, podkłady - ceratki na łóżko po porodzie, maśc do sutków (Be..cośtam), spirytus do pępuszka, sól fizjologiczną (do nosa czy oczu maluszka???).. no i nie mam pojęcia co jeszcze muszę kupić.. a! Tantum Rosa.. HELP

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 17:03   #937
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carol77 Pokaż wiadomość
Dobre z tą szkołą rodzenia fajnie, ze się umówiłaś, laseczko to Tobie też już niewiele zostało ja jak sobie myślę, ze nawet za 6 tyg moge rodzić to aż buźka mi się śmieje mam nadzieję, ze mały nie zechce siedzieć dłużej niż 38 tygodni, ale kto go tam wie
dobra jestem no nie

Cytat:
Napisane przez Misiulka1 Pokaż wiadomość
martucha84 ja dzisiaj zaczynam pierwsze zajęcia na łubinowej w SR, idziemy na 17.

Moja mała od wczoraj tak sie rzopycha, że szok zastanawiam się czy to normalne wcześniej nie czułam takich ruchów normalnie jakby chciała mi przez brzuch wyjść!!!
hahahaha no ale ze mnie mlotek no nic
aaaa dzis wtorek wiec zaczynasz daj znac jak wrazenia my tez na wtorki na 17
a mala sie rozkreca

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
W ciągu miesiąca przytyłam 1kg Jestem z siebie dumna bo jak do tej pory to tyłam w zastraszającym tempie
Po kilka kilo co 2 tygodnie a teraz w miesiąc tylko 1

Wizyta super, Wszystko ok, syn nadal jest synkiem, jaja ma jak berety, waży już 1700 i jak na swój wiek ma ponoć długie nogi. Szyjka miękka zamknięta i póki co oznak porodu brak
Wyniki wszystkie też mam super i nic tylko cieszyć się ciążą jak powiedział lekarz.
Kolejna wizyta za 3 tygodnie czyli.. w 33 tygodniu i 4 dniu

Mam jutro z mamuśką zakupy porobic w aptece i nie wiem co potrzeba.. majtki siatkowe, podkłady - w sensie wielkie podpaski, podkłady - ceratki na łóżko po porodzie, maśc do sutków (Be..cośtam), spirytus do pępuszka, sól fizjologiczną (do nosa czy oczu maluszka???).. no i nie mam pojęcia co jeszcze muszę kupić.. a! Tantum Rosa.. HELP
super dobrze ze jest ok
a synus duzyyy
super
ja cos takiego znalazlam:
Dla mamy do szpitala.
-podpaski nocne
-podkłady na łóżko
-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu
-papier toaletowy
-majtki jednorazowe
-stanik do karmienia
-koszule nocne do karmienia 2szt
Stary 2010-05-11, 17:09   #938
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
dobra jestem no nie

hahahaha no ale ze mnie mlotek no nic
aaaa dzis wtorek wiec zaczynasz daj znac jak wrazenia my tez na wtorki na 17
a mala sie rozkreca

super dobrze ze jest ok
a synus duzyyy
super
ja cos takiego znalazlam:
Dla mamy do szpitala.
-podpaski nocne
-podkłady na łóżko
-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu
-papier toaletowy
-majtki jednorazowe
-stanik do karmienia
-koszule nocne do karmienia 2szt
Dziękuję
Bardziej mi chodziło o rzeczy potrzebne w domu do obsługi malucha niż do szpitala po porodzie. Dr Koza dał mi listę z potrzebnymi rzeczami do porodu jakie są wymagane na Łubinowej.

Stary 2010-05-11, 17:43   #939
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję
Bardziej mi chodziło o rzeczy potrzebne w domu do obsługi malucha niż do szpitala po porodzie. Dr Koza dał mi listę z potrzebnymi rzeczami do porodu jakie są wymagane na Łubinowej.
ahaaaaa wiec hmmm juz mowie

ale tu jest wszystko to poczytj moze cos znajdziesz co ci brakuje od 23 sa rzeczy apteczne

1. wózek 3w 1
2. leżaczek
3. rożek
4. przewijak na łóżeczko
5. łóżeczko
6. materac
7. ceratka do łóżeczka 2szt.
8. wypełnienie pościeli
9. prześcieradła 3szt.
10. pościel 2 komplety
11. kocyk ciepły (hiszpański)
12. kocyk cienki bawełniany 2szt
13. karuzela nad łóżeczko
14. wanienka
15. termometr do wody
16. ręczniki z kapturkiem 3szt.
17. ręcznik kąpielowy 2szt.
18. myjki frotte
19. smoczek 2szt
20. elektroniczna niania
21. mata edukacyjna
22. ciuszki:
-body r. 56 i 62
-kaftanik r. 56 i 62
-śpioszki r. 56 i 62
-pajacyki r. 56 i 62
-skarpetki 4 pary
-łapki 3 pary
-czapeczka cienka wiązana 2szt.
-czapeczka grubsza 2szt
-bluzki długi rękaw 62/68cm 6 szt.
-bluzy 62/68 cm 2szt.
-spodenki 62/68cm (w tym ogrodniczki) 6szt
-bluza polar 62cm 1szt.
-rajstopki 62cm 3pary
-śliniaczki 3szt.
-kombinezon na zimę 1szt
-czapeczka na zimę
-pieluchy tetra 10szt
-pieluchy flanela 5 szt.
23. parafina ciekła
24. mydełko
25. sudokrem na odparzenia
26. krem pielęgnacyjny
27. chusteczki nawilżane 3 paczki
28. gaziki jałowe
29. spirytus
30. woda utleniona
31. nożyczki do paznokci
32. szczoteczka do włosków
33. patyczki kosmetyczne
34. frida (lub sopelek) do noska
35. maść (nie krem!!) „bepanthen” na brodawki
36. termometr
37. pampersy 7-8/dzień-5 mega paczek/ miesiąc-
38. wkładki laktacyjne 2 opakowania
39. butelka 125ml 2 sztuki
40. smoczki do butelek
41. szczotka do mycia butelek
42. -herbatka koperkowa
43. kropelki esputicon na wzdęcia
44. maść majerankowa
45. sól fizjologiczna w rozpylaczu
46. tantum rosa dla mamy
Stary 2010-05-11, 18:19   #940
Siala_Bala
Zakorzenienie

Ooo dziękuję Ci bardzo

42. -herbatka koperkowa
44. maść majerankowa

A to do czego ?
To dla malucha czy dla mamy? 43 i 44?

Stary 2010-05-11, 18:24   #941
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo dziękuję Ci bardzo

42. -herbatka koperkowa
44. maść majerankowa

A to do czego ?
To dla malucha czy dla mamy? 43 i 44?
nie wiem ale chyba dla malucha na wzdecia kropleki na pewno sa na wzdecia a masc to na nosek chyba przy stanach zapalnych na katar...

ale wiesz to nie moja lista to lista na wizazu krazaca
Stary 2010-05-11, 18:51   #942
Siala_Bala
Zakorzenienie

Dziękuję Ci jak nie wiem co
Przeanalizowałam wszystkie listy jakie mam i złożyłam w jedną - tylko to co mi brakuje
Jutro ruszę do apteki i zostawię tam chyba połowę wypłaty

Stary 2010-05-11, 21:39   #943
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Witam powiedzcie mi jeszcze raz dokladnie ile Koza bierze za wizyte? i czy na kazdej wizycie robi USG? no i kiedy najlepiej sie przeniesc do niego zeby rodzic na Lubinowej? bo ja narazie chodzie u siebie w Tychach do Gwary (jutro mam 2 wizyte u niego) i mysle coraz bardziej o rodzeniu na tej Lubinowej i kiedy wy przenosilyscie sie (w ktorym tyg ciazy) do lekarzy z Lubinowej

Siala_Bala a nie lepiej ci pokupic te wszystkie rzeczy na allegro ? wiekszsc rzeczy idzie kupic u tego samego sprzedawcy a napewno wyjdzie cie to taniej....ja w pierwszej ciazy wszystko kupowalam na allegro...

Do szpitala zamiast majtek jednorazowych polecam majteczki siateczkowe wielorazowego uzytku, takie ktore sie pierze, sa rewelacyjne! duuuzo lepsze niz te jednorazowe!

Masc do sutkow to Bepanthen
Do pepka polecam gaziki nasaczane sprytusem
Sol fizjologiczna do nosa
Do czyszczenia nosa duuuzo lepszy jest aspirator niz gruszka...gruszka to juz przezytek, ja o malo nie rozwalilam nia malemu nosa! wywalilam od razu

A do szpitala to jeszcze wkladki laktacyjne zeby ci mleko nie przemoczylo wszystkiego
Do podmywania sie dobre jest szare mydlo "Jelen", Tantum Rosa wsumie tez...ja mialam jedno i drugie

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2010-05-11 o 21:54
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 22:06   #944
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Witam powiedzcie mi jeszcze raz dokladnie ile Koza bierze za wizyte? i czy na kazdej wizycie robi USG? no i kiedy najlepiej sie przeniesc do niego zeby rodzic na Lubinowej? bo ja narazie chodzie u siebie w Tychach do Gwary (jutro mam 2 wizyte u niego) i mysle coraz bardziej o rodzeniu na tej Lubinowej i kiedy wy przenosilyscie sie (w ktorym tyg ciazy) do lekarzy z Lubinowej

Siala_Bala a nie lepiej ci pokupic te wszystkie rzeczy na allegro ? wiekszsc rzeczy idzie kupic u tego samego sprzedawcy a napewno wyjdzie cie to taniej....ja w pierwszej ciazy wszystko kupowalam na allegro...

Do szpitala zamiast majtek jednorazowych polecam majteczki siateczkowe wielorazowego uzytku, takie ktore sie pierze, sa rewelacyjne! duuuzo lepsze niz te jednorazowe!

Masc do sutkow to Bepanthen
Do pepka polecam gaziki nasaczane sprytusem
Sol fizjologiczna do nosa
Do czyszczenia nosa duuuzo lepszy jest aspirator niz gruszka...gruszka to juz przezytek, ja o malo nie rozwalilam nia malemu nosa! wywalilam od razu

A do szpitala to jeszcze wkladki laktacyjne zeby ci mleko nie przemoczylo wszystkiego
Do podmywania sie dobre jest szare mydlo "Jelen", Tantum Rosa wsumie tez...ja mialam jedno i drugie
Nie chce mi się bawić w allegro, poza tym nie wiem jaki rozmoar gaci na mój kuper trza kupić :P

Do Kozy poszłam w 28 albo 29 tygodniu i było ok. Zawsze bierze 130 zł za wizyte i zawsze robi usg niestety bez zdjęć ale ważne, ze sprawdza dzidzię

Stary 2010-05-12, 08:39   #945
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

Martucha - na SR bardzo sympatyczne. P. Ewa Pytel, która prowadzi zajęcia jest bardzo sympatyczną osobą. Pierwsze zajęcia są o objawach porodowych jakie są i co należy robić przy poszczególnych objawach. Mówiła też o znieczuleniu kiedy je podają i jak wogóle ono wygląda, mówiiła jakie dokumenty powinno się wziąć do szpitala i jakie informacje dla nich powinniśmy posiadać odnośnie przebiegu naszej ciąży. Nastaw się, że zajęcia trwają dłużej niż 2godz.

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

Stary 2010-05-12, 08:40   #946
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:

Siala super, ze wszystko w porządku!!! Nasze bejbiki ważą prawie tyle samo, mój miał 4 maja 1600 więc teraz pewnie z 1800 będzie Ja też przystopowałam z tyciem, teraz juz nie będziemy tak tyć, to już końcówka i możemy nawet w 9 miesiacu schudnąć z 2 kg.

Martusia o matko, ile Ty tego wypisałaś ja nawet połowę z tego ni e kupuję a na kolki najlepszy jest Sab Simplex, tutaj go można kupić, bo jest sprowadzany:

http://www.docsimon.pl/towar/sab-sim...suspensja-30ml

Co do fridy, to ja kupuje gruszkę, Oli nią nosek czyściłam i było w porządku iwęc teraz tez niekupuje nic innego. Gazików do pępuszka też nie kupuję, bo sa nieporęczne, lepszy jest spirytus zwykły z monopolowego i patyczki do uszy, ale ja nie będę teraz przemywać, niech sam pępuś odpadnie, tylko suszenie i wietrzenie, szczególnie po kapieli. Kocyk mam jeden, wystarczy, jak bedzie goraco to pieluszka tetrowa maluszka przykryje a na zime pościel będzie jak znalazł. Polecam za to kupienie śpiworka do spania, bo maluch strasznie sie rozkopuje, a w śpiworku ma miejsce na kopanko i nie zmarznie

Misiulka mój Filip ma tak samo. od tygodnia tak sie rozpycha, ze mam wrażenie, ze wyjdzie przez skórę, i to jak sie rozciąga to od razu wszystkim czym sie da przedziwne uczucie ale i bolesne czasem, szczególnie , ze sobie upodobał pęcherz i na szyjke głową mi wali, tak samo Ola robiła grrrr jak to boli, szczypie i kłuje, nawet jak sie nie przeciąga, to jak mnie szczypie, to wiem, ze nie śpi Nasze dizeciaczki sa juz bardzo duże i dlatego teraz takie ruchy, juz nie kopią jak wcześniej, bo miejsca brak

Olusia
Filipek

Adaś

Edytowane przez Carol77
Czas edycji: 2010-05-12 o 08:58
Stary 2010-05-12, 09:26   #947
lutien
Wtajemniczenie

Dałyście mi do myślenia z porodem na Łubinowej. Ja chodzę do doktor Dynia-Kiesler. Ona współpracuje z Łubinową i tak się zastanawiam, czy jak do niej chodzę to też będę mogła na Łubinowej rodzić. Muszę się dopytać.
Orientuje się któraś, czy w Katowicach są jakieś zajęcia ruchowe dla kobiet w ciąży? Bo z chęcią bym pochodziła Najbardziej chciałabym chodzić na basen, ale to odpada, bo mam problemy z zapaleniem pęcherza i na pewno lekarz się nie zgodzi na basen
I jeszcze jedno pytanko - gdzie najlepiej robić USG genetyczne (to w 20tc)? Tak, żeby też było 4D i żeby dostać płytkę Jakie są ceny?
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 09:35   #948
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
ja przenioslam sie do Kozy w 25/26 tygodniu, powiedzial ze wystarczy wizyt zeby tam rodzic... bierze 130 i usg jest zawsze.. sprzecik ma gorszy niz u Gwary ale doskonale wsyztko widac itd.. tyle ze pewnie jak robi wazniejsze usg to sie umawia na lubinowej wiec wychozi na to samo ja jestem bardzo zadowolona.. az zaluje ze sie wczesniej nie przenioslam

a jua szczegolnie jak porownuje szpitale.. tu 100 a u kozy 130.. a tu rodze w tychach w warunkach godnych pozalowania a tam na lubinowej... gdzie jest minion razy lepiej...

Cytat:
Martucha - na SR bardzo sympatyczne. P. Ewa Pytel, która prowadzi zajęcia jest bardzo sympatyczną osobą. Pierwsze zajęcia są o objawach porodowych jakie są i co należy robić przy poszczególnych objawach. Mówiła też o znieczuleniu kiedy je podają i jak wogóle ono wygląda, mówiiła jakie dokumenty powinno się wziąć do szpitala i jakie informacje dla nich powinniśmy posiadać odnośnie przebiegu naszej ciąży. Nastaw się, że zajęcia trwają dłużej niż 2godz.
superrr my mamy 8 czerwca.. w urodziny mojego meza bedzie mial swietny prezent juz sie niemoge doczekac
oo a nie orientujesz sie czy placi sie tam za znieczulenie.. bo ja sobie nie wyobrazam bez...

Cytat:
Martusia o matko, ile Ty tego wypisałaś ja nawet połowę z tego ni e kupuję a na kolki najlepszy jest Sab Simplex, tutaj go można kupić, bo jest sprowadzany:

http://www.docsimon.pl/towar/sab-sim...suspensja-30ml

Co do fridy, to ja kupuje gruszkę, Oli nią nosek czyściłam i było w porządku iwęc teraz tez niekupuje nic innego. Gazików do pępuszka też nie kupuję, bo sa nieporęczne, lepszy jest spirytus zwykły z monopolowego i patyczki do uszy, ale ja nie będę teraz przemywać, niech sam pępuś odpadnie, tylko suszenie i wietrzenie, szczególnie po kapieli. Kocyk mam jeden, wystarczy, jak bedzie goraco to pieluszka tetrowa maluszka przykryje a na zime pościel będzie jak znalazł. Polecam za to kupienie śpiworka do spania, bo maluch strasznie sie rozkopuje, a w śpiworku ma miejsce na kopanko i nie zmarznie
ja tez nie bede tego wszystkiego kupywac to lista taka wizazowa postanowilam podobnie jak siala wziasc kilka list i zrobic jedna swoja

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Dałyście mi do myślenia z porodem na Łubinowej. Ja chodzę do doktor Dynia-Kiesler. Ona współpracuje z Łubinową i tak się zastanawiam, czy jak do niej chodzę to też będę mogła na Łubinowej rodzić. Muszę się dopytać.
Orientuje się któraś, czy w Katowicach są jakieś zajęcia ruchowe dla kobiet w ciąży? Bo z chęcią bym pochodziła Najbardziej chciałabym chodzić na basen, ale to odpada, bo mam problemy z zapaleniem pęcherza i na pewno lekarz się nie zgodzi na basen
I jeszcze jedno pytanko - gdzie najlepiej robić USG genetyczne (to w 20tc)? Tak, żeby też było 4D i żeby dostać płytkę Jakie są ceny?
tak napewno mozesz tam rodzic, ona jest wypisana nawet na stronie szpitala
a zajecia ruchowe wiem gdzie sa w tychach.. a w katowicach... musisz poszukac na necie..
a w 20tyg.. pogadaj z lekarka niech ci zrobi je na lubinowej tam takie dostaniesz.... szczegolnie ze ona wspolpracuje z tym szpitalem
Stary 2010-05-12, 09:39   #949
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

Cytat:
superrr my mamy 8 czerwca.. w urodziny mojego meza bedzie mial swietny prezent juz sie niemoge doczekac
oo a nie orientujesz sie czy placi sie tam za znieczulenie.. bo ja sobie nie wyobrazam bez...
na Łubinowej rodzisz bezpłatnie jeśli chodzisz do lekarza współpracującego z kliniką jednak są dodatkowo płatne obcje tzn. sala jednoosobowa - 500zł i własnie znieczulenie zo - 500zł.

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

Stary 2010-05-12, 09:42   #950
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj!

Ja chodze tez do dr Kozy i jak jestes jego pacjentka, to za usg 4d na Łubinowej właśnie zapłacisz 130 zł ( 4d z płytką oczywiście), ale najpierw musiałabyś sie do niego zapisać na wizytę. Alternatywą jest Jacek Jackiewicz z Sosnowca, za połówkowe bierze 170-200 zł zalezy czy chcesz przełączenia na 4d, płytke dostajesz. Tutaj masz link:
http://www.sosnowiec-usg4d.pl/index.php

Co do Dyniowej...........na samą myśl o niej mam ciarki, ona odbierala moją córkę 12 lat temu jeszcze w Bogucickim szpitalu............modlę się żeby nie miała dyżuru na Łubinowej jak będe rodzić Filipka, pocieła mnie jak zwierzę, pasami do łózka przypieła-rece i nogi i była koszmarna. Moze teraz w prywatnym jest inna, ale ja nie chce jej spotkac, bo uslyszy ode mnie to i owo.

Olusia
Filipek

Adaś

Stary 2010-05-12, 09:51   #951
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
na Łubinowej rodzisz bezpłatnie jeśli chodzisz do lekarza współpracującego z kliniką jednak są dodatkowo płatne obcje tzn. sala jednoosobowa - 500zł i własnie znieczulenie zo - 500zł.
wiem wiem ze porod bezplatny.. dlatego chodze do kozy.. ale o znieczulenie mi chodzilo bo na sali mi niezalezy...
ok 500 zl musze pamietac bo nie wiem czy dam rade bez..

Cytat:
Co do Dyniowej...........na samą myśl o niej mam ciarki, ona odbierala moją córkę 12 lat temu jeszcze w Bogucickim szpitalu............modlę się żeby nie miała dyżuru na Łubinowej jak będe rodzić Filipka, pocieła mnie jak zwierzę, pasami do łózka przypieła-rece i nogi i była koszmarna. Moze teraz w prywatnym jest inna, ale ja nie chce jej spotkac, bo uslyszy ode mnie to i owo.
nawet nie strasz.. bo jak tylko jakas lekarka babka do mnie podejdzie to bede sie bala ze to ona... ale chyba jak jest ok to niepotrzeba lekarza co.. polozna sobie poradzi...
mam nadzieje ze nietrafie na nia...
Stary 2010-05-12, 09:58   #952
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:
wiem wiem ze porod bezplatny.. dlatego chodze do kozy.. ale o znieczulenie mi chodzilo bo na sali mi niezalezy...
ok 500 zl musze pamietac bo nie wiem czy dam rade bez..

nawet nie strasz.. bo jak tylko jakas lekarka babka do mnie podejdzie to bede sie bala ze to ona... ale chyba jak jest ok to niepotrzeba lekarza co.. polozna sobie poradzi...
mam nadzieje ze nietrafie na nia...
Kochana ja też chciałam znieczulenie, ale w sumie zrezygnowałam, jak bez oksytocyny to nie bedzie tak bolało, ja miałam wywołany 1 poród i jakbym miała ten rozum który mam teraz to bym sobie na to nie pozwoliła, byąłm 1 dzień po terminie tylko, a ta małpa mi przebiła pęcherz płodowy, bólu narobiła, szyjka nie chciała sie rozwierać, bo jeszcze nie byla gotowa, ehhh mówię Ci koszmar, dlatego ostrzegam wszystkie laseczki przed nią, chociaz znajoma do niej chodziła i ją chwaliła, nie wiem, moze się boi teraz robić takich numerów, bo by z Łubinowej wyleciała, ale ja i tak sie boję co ona zrobi i będe sie domagac innego lekarza jak bedzie chciała mnie zmusić do czegoś . A fakt, przy porodzie sa położne tylko, lekarz jest na wszelki wypadek i Koza mi mówił, ze mam się nie bać, bo nawet 4kg dzieciaczki rodzą się bez nacinania.

Olusia
Filipek

Adaś

Stary 2010-05-12, 10:04   #953
lutien
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedzi

Cytat:
Witaj!

Ja chodze tez do dr Kozy i jak jestes jego pacjentka, to za usg 4d na Łubinowej właśnie zapłacisz 130 zł ( 4d z płytką oczywiście), ale najpierw musiałabyś sie do niego zapisać na wizytę. Alternatywą jest Jacek Jackiewicz z Sosnowca, za połówkowe bierze 170-200 zł zalezy czy chcesz przełączenia na 4d, płytke dostajesz. Tutaj masz link:
http://www.sosnowiec-usg4d.pl/index.php

Ja nie mogę na nią narzekać. Przepisałam się do niej od dr Wętki z Szpitala Wojewódzkiego w Tychach i w porównaniu z nim to kobieta-cud. Ale każdy ma prawo do własnego zdania
Co do porodu to mi to obojętne, kto będzie go odbierał. Zakładam, że w szpitalach, takich jak Łubinowa, personel nie może pozwolić sobie na olewanie pacjenta.
(Katharine Hadley )

Stary 2010-05-12, 10:13   #954
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana ja też chciałam znieczulenie, ale w sumie zrezygnowałam, jak bez oksytocyny to nie bedzie tak bolało, ja miałam wywołany 1 poród i jakbym miała ten rozum który mam teraz to bym sobie na to nie pozwoliła, byąłm 1 dzień po terminie tylko, a ta małpa mi przebiła pęcherz płodowy, bólu narobiła, szyjka nie chciała sie rozwierać, bo jeszcze nie byla gotowa, ehhh mówię Ci koszmar, dlatego ostrzegam wszystkie laseczki przed nią, chociaz znajoma do niej chodziła i ją chwaliła, nie wiem, moze się boi teraz robić takich numerów, bo by z Łubinowej wyleciała, ale ja i tak sie boję co ona zrobi i będe sie domagac innego lekarza jak bedzie chciała mnie zmusić do czegoś . A fakt, przy porodzie sa położne tylko, lekarz jest na wszelki wypadek i Koza mi mówił, ze mam się nie bać, bo nawet 4kg dzieciaczki rodzą się bez nacinania.
no wlasnie ja slyszalam ze jak jest dobra polozna ktora masuje krocze i wszytko inne to wogole nie trzeba nacinac.. kolezanka rodzila niedawno i szczypior z niej a bez nacinania wszystko super.. odbierala porod polozna Sabina, byla bardzo zadowolona.. szybko itd..
ja sie wlansie boje ze przenosze ze beda wywolywac wiec te paskudztwa itd.. wtedy mocniej jak mowisz boli... ale przeciez 1 dzien po terminie to zadne przenoszenie.. slyszalam ze sie wywoluje jak jest z 5 dni albo i wiecej po.. wiec serio dziwna...
ale moze tak jak mowisz teraz sie boi... i jest ok...
ja bede odrazu mowic nie nacinac ! i znieczulenie
no chyba ze bedzie tak wielkie dziecko ze bede pekac.. ale nieprzewiduje bedzie szybko latwo i malobolesnie..
jak u nas wszytkich a co!

Cytat:
Co do porodu to mi to obojętne, kto będzie go odbierał. Zakładam, że w szpitalach, takich jak Łubinowa, personel nie może pozwolić sobie na olewanie pacjenta.
dokladnie tak!
Stary 2010-05-12, 10:56   #955
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi

Ja nie mogę na nią narzekać. Przepisałam się do niej od dr Wętki z Szpitala Wojewódzkiego w Tychach i w porównaniu z nim to kobieta-cud. Ale każdy ma prawo do własnego zdania
Cytat:
no wlasnie ja slyszalam ze jak jest dobra polozna ktora masuje krocze i wszytko inne to wogole nie trzeba nacinac.. kolezanka rodzila niedawno i szczypior z niej a bez nacinania wszystko super.. odbierala porod polozna Sabina, byla bardzo zadowolona.. szybko itd..
ja sie wlansie boje ze przenosze ze beda wywolywac wiec te paskudztwa itd.. wtedy mocniej jak mowisz boli... ale przeciez 1 dzien po terminie to zadne przenoszenie.. slyszalam ze sie wywoluje jak jest z 5 dni albo i wiecej po.. wiec serio dziwna...
no chyba ze bedzie tak wielkie dziecko ze bede pekac.. ale nieprzewiduje bedzie szybko latwo i malobolesnie..

dokladnie tak!
Lutien najważniejsze, ze dla Ciebie jest taka jak być powinien każdy lekarz!!

Martusiu do 12 dni po terminie nie wywołuja porodu jak z dzidzią jest ok, to granica błędu plus minus 2 tyg przed i po terminie a potem chcąc nie chcąc trzeba wygonić maluszka ja też będ ewołać żeby nie nacinali ale oni mają zarzadzenie na Łubinowej, ze nacięcie tylko w wyjątkowych przypadkach więc sie już tak nie boje

A jeszcze co do Dyniowej na pewno nie pozwoli sobie na takie akcje jak w państwowym szpitalu, ale mimo wszystko ja na nią będę podwójnie uważać

Olusia
Filipek

Adaś

Stary 2010-05-12, 11:02   #956
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Lutien najważniejsze, ze dla Ciebie jest taka jak być powinien każdy lekarz!!

Martusiu do 12 dni po terminie nie wywołuja porodu jak z dzidzią jest ok, to granica błędu plus minus 2 tyg przed i po terminie a potem chcąc nie chcąc trzeba wygonić maluszka ja też będ ewołać żeby nie nacinali ale oni mają zarzadzenie na Łubinowej, ze nacięcie tylko w wyjątkowych przypadkach więc sie już tak nie boje

A jeszcze co do Dyniowej na pewno nie pozwoli sobie na takie akcje jak w państwowym szpitalu, ale mimo wszystko ja na nią będę podwójnie uważać
dokaldnie tak.. wlansie cos mi kumepla mowila ze do 2 tygodni nawet mozna trzymac malucha jak mu niespieszno.. no ale po tym terminie juz na bank trzeba dzidziolka wykurzyc tyle ze ja myslalam ze tak do tygodnia.. a to jednak dwa
i ciesze sie ze nienacinaja... teraz rodzila kolezanka z forum i mimo ze miala syna dlugiego a chudego i bylo by ok to ja tasmowo nacieli bo tak (nie wiem w jakim szpitalu nie pamietam ale na bank na slasku) no i teraz mowi ze siedziec nie moze... a nacieli odrazu bo nacinaja bo niby latwiej...
dla mnie to paranoja...

dlatego nie tniemy
Stary 2010-05-12, 11:20   #957
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:

dokladnie tak!
Jejku - ja też się boję, że przenoszę A wszystko przez opowieść mojej mamy, jak to mnie rodziła: 2 tygodnie po terminie poszła do szpitala. Podali jej leki na wywołanie i ...nic. Następnego dnia znów leki i dalej nic. W końcu przebili jej pęcherz. I... dalej nic. Doszło do tego, że położna zaczęła wypychać mnie (jakoś uciskając brzuch). Moja mama strasznie się męczyła, ale w końcu się udało. W dzisiejszych czasach, to by pewnie cesarkę zrobili. Pocieszam się tym, że póki co moja ciąża przebiega zupełnie inaczej niż ciąża mamy, więc są szanse, że poród nie będzie taki hardkorowy
(Katharine Hadley )

Stary 2010-05-12, 11:25   #958
Carol77
Zakorzenienie

Cytat:
dokaldnie tak.. wlansie cos mi kumepla mowila ze do 2 tygodni nawet mozna trzymac malucha jak mu niespieszno.. no ale po tym terminie juz na bank trzeba dzidziolka wykurzyc tyle ze ja myslalam ze tak do tygodnia.. a to jednak dwa
i ciesze sie ze nienacinaja... teraz rodzila kolezanka z forum i mimo ze miala syna dlugiego a chudego i bylo by ok to ja tasmowo nacieli bo tak (nie wiem w jakim szpitalu nie pamietam ale na bank na slasku) no i teraz mowi ze siedziec nie moze... a nacieli odrazu bo nacinaja bo niby latwiej...
dla mnie to paranoja...

dlatego nie tniemy
Oni nacinają, bo jest im wygodniej, nie trzeba krocza masować, meczyć się, obserwować dokładnie, a tak natną i dziura wielka i łatwo dziecko wyjąć, a nacinają przeciez razem z mięśniami, które już nigdy potem nie są takie jak przed nacięciem, a nawet jak sie pęknie to skóra i moze trudniej ją poszyć potem,ale masz mięśnie pochwy całe i szybko wracają do formy ja mam kochana niedoszyte i to konkretnie, tak Dyniowa mnei urządziła, wyglada to wstrętnie, na szczęście nie przeszkadza to przy przytulankach, bo jakby jeszcze bolało czy było luźno, to bym musiała coś z tym zrobić.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Jejku - ja też się boję, że przenoszę A wszystko przez opowieść mojej mamy, jak to mnie rodziła: 2 tygodnie po terminie poszła do szpitala. Podali jej leki na wywołanie i ...nic. Następnego dnia znów leki i dalej nic. W końcu przebili jej pęcherz. I... dalej nic. Doszło do tego, że położna zaczęła wypychać mnie (jakoś uciskając brzuch). Moja mama strasznie się męczyła, ale w końcu się udało. W dzisiejszych czasach, to by pewnie cesarkę zrobili. Pocieszam się tym, że póki co moja ciąża przebiega zupełnie inaczej niż ciąża mamy, więc są szanse, że poród nie będzie taki hardkorowy
To swoje przeżyła Twoja mama, współczuję, ja się pocieszam, ze jak będą nici z wywoływania, to cc i koniec ale na Łubinowej nie sa za cesarkami, w sumie mają rację, bo to przeciez jest operacja jakby na to ne patrzeć i niesie za soba duże większe ryzyko powikłąń niż poród sn.

Olusia
Filipek

Adaś

Stary 2010-05-12, 11:27   #959
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Jakaś mgr Dyniowa jest na Łubinowej przełożoną pielęgniarek też

Co do zajęć ruchowych nie wiem, ale jak wyleczysz pęcherz, to basen spokojnie możesz uskuteczniać, tylko zabezpiecz się tamponem
usg robiłam w Katowicach w Genomie u dr Patrycji Budziszewskiej - genialna kobieta Jakby co, tel. na priv.

Cytat:
Obecnie ZZO nie jest już refundowane przez nfz i jest wszędzie płatne, najczęściej 500zł właśnie, czasem 300 - ale nie wiem, od czego to zależy. Na Łubinowej 500. Trzeba przed porodem powiedzieć, że się chce, bo jako iż jest to płatna usługa w trakcie porodu położna NIE MA PRAWA do niej namawiać Ale jeśli wcześniej powie się, że tak, to może okazać się, że wcale nie jest potrzebne bo jeszcze kwadransik i młode wyjdzie, i wówczas też nie naciągają.

Cytat:

dokladnie tak!
Ta położna genialna jest miałam z nią zajęcia w SR, a moja kuzynka z nią rodziła - cudo. W ogóle ten szpital zbiera wszelkie możliwe nagrody za ochronę krocza, to tak na marginesie.

Co do terminów porodu = ciąża prawidłowa to ta od 38 do aż 42 tygodnia
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 11:32   #960
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
wspolczuje mamie... tragedia....

Cytat:
Oni nacinają, bo jest im wygodniej, nie trzeba krocza masować, meczyć się, obserwować dokładnie, a tak natną i dziura wielka i łatwo dziecko wyjąć, a nacinają przeciez razem z mięśniami, które już nigdy potem nie są takie jak przed nacięciem, a nawet jak sie pęknie to skóra i moze trudniej ją poszyć potem,ale masz mięśnie pochwy całe i szybko wracają do formy ja mam kochana niedoszyte i to konkretnie, tak Dyniowa mnei urządziła, wyglada to wstrętnie, na szczęście nie przeszkadza to przy przytulankach, bo jakby jeszcze bolało czy było luźno, to bym musiała coś z tym zrobić.
dokaldnie tak zgadzam sie calkowicie... jak peknie to skora i tyle a nie miesnie.. a latwiej im naciac wiec czemu nie...
na szczescie na lubinowej tego nie robia...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19239214]
Obecnie ZZO nie jest już refundowane przez nfz i jest wszędzie płatne, najczęściej 500zł właśnie, czasem 300 - ale nie wiem, od czego to zależy. Na Łubinowej 500. Trzeba przed porodem powiedzieć, że się chce, bo jako iż jest to płatna usługa w trakcie porodu położna NIE MA PRAWA do niej namawiać Ale jeśli wcześniej powie się, że tak, to może okazać się, że wcale nie jest potrzebne bo jeszcze kwadransik i młode wyjdzie, i wówczas też nie naciągają.

Ta położna genialna jest miałam z nią zajęcia w SR, a moja kuzynka z nią rodziła - cudo. W ogóle ten szpital zbiera wszelkie możliwe nagrody za ochronę krocza, to tak na marginesie.

Co do terminów porodu = ciąża prawidłowa to ta od 38 do aż 42 tygodnia [/QUOTE]
czyli jak pojade i powiem ze chce to beda pamietac.. ale jak sie okaze ze idzie szybko i ne trzeba to na sile tez nie dadza? to moze i dobrze ale wolalabym miec taka furtke awaryjna
a ta polozna jest super.. wogole tak jak psizesz caly szpital jest swietny...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości