Yasmin / Midiana / Asubtela / Lesine / Vibin - wątek zbiorczy! - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-15, 11:02   #931
YOUdith
Rozeznanie

Dot.: Yasmin - zbiorczy

Cytat:
Napisane przez LindenRathan Pokaż wiadomość
YOUdith biedaku...a co na to Twój gin?? przebadał Cię i co???
Gdy pierwszy raz poszlam po tabletki uslyszalam, ze Cilest jest swietny, ze na pewno po nim nie przytyje, za to poprawi sie cera, wlosy, paznokcie, piersi sie powiekszą... A ja przytylam, poprawy cery nie zauwazylam, wlosy wypadaly mi garsciami poza tym mialam mdlosci, czulam sie ociezala itd... Podczas kolejnej wyzyty u ginekologa uslyszalam, ze z Yasminu na pewno bede zadowolona... I tak męcze sie juz trzeci miesiac. Boje sie odstawic. Panicznie boje sie zajscia w ciaze! Nawet teraz gdy biore tabsy boje sie, ze moga byc nieskuteczne... Raz kochalismy sie bez prezerwatywy, gdy mialam okres i ja teraz zastanawiam sie czy moglam wtedy zajsc w ciaze... W koncu nie bralam wtedy tabletek, bo mialam siedmiodniowa przerwe...
YOUdith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 12:20   #932
YOUdith
Rozeznanie

Do konca opakowania zostalo mi 5 tabletek. Czy skoro i tak mam zamiar je odstawic to ma jakies znaczenie czy zrobie to juz teraz, czy lepiej wybrac opakowanie do konca?? Czy jesli odstawie tabletki juz teraz to okres powinien pojawic sie wczesniej??? Czyt to prawda, ze przy braniu tabletek wynik testu ciazowego moze nie wyjsc prawidlowo? I ostatnie chyba najglupsze pytanie: Co jesli kobieta nie wie, ze jest w ciazy i nadal bierze tabletki? Moze zaszkodzic plodowi? Boza PARANOJA!
Stary 2008-02-15, 13:37   #933
LindenRathan
Raczkowanie

GG do LindenRathan

Cytat:
Napisane przez YOUdith Pokaż wiadomość
Do konca opakowania zostalo mi 5 tabletek. Czy skoro i tak mam zamiar je odstawic to ma jakies znaczenie czy zrobie to juz teraz, czy lepiej wybrac opakowanie do konca?? Czy jesli odstawie tabletki juz teraz to okres powinien pojawic sie wczesniej??? Czyt to prawda, ze przy braniu tabletek wynik testu ciazowego moze nie wyjsc prawidlowo? I ostatnie chyba najglupsze pytanie: Co jesli kobieta nic wie, ze jest w ciazy i nadal bierze tabletki? Moze zaszkodzic plodowi? Boza PARANOJA!
No troche.. ale...ja nie mam nic przeciw...
Po pierwsze, mój gin zawsze twierdzi, że jeśli chce sie odstawić to najlepiej wybrać opakowanie do końca. Wtedy wiadomo kiedy, dokładnie pojawi sie okres i organizm łatwiej ureguluje sie po odstawieniu.
Chociaż moja przyjacióła odstawiła z dnia na dzień i żyje okres pojawił sie juz 2 dni później.
Po 2, w czasie 7 dniowej przerwy nadal jesteś zabezpieczona, i tak jest napisane także w ulotce Y.
Co do testu ciążowego to nie umiem odpowiedzieć 100%, ale z tego co wiem, obecnie testy są bardzo dokładne, chociaż największą pewność, w razie wątpliwości daje badanie krwi i oczywiście wizyta u gina
A jeśli bierzesz tabletki, to nie możesz wiedzieć że jesteś w ciąży...chyba że okres nie pojawi sie w czasie przerwy, a wtedy prosto do gina i nie zaczynać kolejnego opakowania!!

Proszę, przeczytaj dokładnie ulotkę Y znajdziesz tam interesujące Cię informacje!!

A swoja drogą to dziwie się, że Twój gin nie szuka odpowiednich dla Ciebie tabletek na podstawie badan tylko sugeruje ci najpopularniejsze..??
LindenRathan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-15, 16:03   #934
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

YOUdith to jakaś bzdura, że yasmin są najlepszymi tabletkami. Cilest jest z tej samej "rodziny" co yasmin, tylko z tego co się orientuję tańszy? I ponoć po nim częściej piersi bolą podczas pierwszego opakowania.
Może spróbuj tabletki z minimalną zawartością hormonu? Może akurat ci przypasują? Bo skoro wcześniej brałaś Cilest to on się w zasadzie niewiele różni od yasmin . Yasminelle też swoją drogą nie polecam.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 11:29   #935
agness86
Zakorzenienie

Ostatnio zauważyłam zwiększenie apetytu na słodycze. Yasmin?

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 11:51   #936
Fuxia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agness86 Pokaż wiadomość
Ostatnio zauważyłam zwiększenie apetytu na słodycze. Yasmin?

To nie Yasmin

To twój organizm

I ja bym uważała z tymi słodyczami, lepiej zjeść jabłko, wtedy nie przytyjesz i nie bedziesz zaliczać sie do osób które tyją po tabletkach antykoncepcyjnych

Jeśli zażywa się antykoncepcje hormonalną to trzeba wziąść pod uwagę że apetyt może sie zmienić jednym wzrośnie innym spadnie
A jeśli dodatkowo chce sie zostać przy stałej wadze to albo z tym apetytem bedzie sie walczyć, albo zwiększy sie aktywność fizyczną!!!!!!!!!

Dziewczyny ja wiem ze to co pisze nie mieści się wam w głowach ale to tylko od was zależy czy przytyjecie po tabsach czy nie - wyjątkiem są dziewczyny które chorują na różne choroby hormonalne

Więc jeśli czujecie ochotę na coś słodkiego, to nie zwalajcie winy na Yasmin, a potem nie piszcie że przez niego przytyłyście, bo to od was zależy czy bedziecie jadły wiecej kalorii niż dotychczas
Nie zawsze da sie powstrzymac apetyt - ale zawsze mozna znaleśc troche czasu (minimum pół godziny dziennie) żeby trochę pobiegać
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-18, 11:57   #937
Fuxia83
Zadomowienie

Ja na przykład brałam kiedyś Diane, był to okres zimowy wiec przed braniem tych tabletek troszke przybrałam na wadze - jakies 5 kilogramów które "rzucały sie w oczy" no i kiedy brałam te tabletki nie mogłam zrzucić tych 5 kilogramów, a jedyne co robiłam to starałam sie ograniczać jedzenie - no i nie wychodziło mi to bo miałam duży apetyt, no i nie pomyślałam o tym ze lepiej bedzie ze pójde pobiegać pojeździć na rowerze pograć z kolegami w kosza itp
Teraz biore hormony i nie tyje ani kilograma bo cały czas jestem aktywna, nawet czasami nie jeżdże autobusem tylko ide gdzies na pieszo żeby mieć wiecej ruchu
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-20, 09:52   #938
agness86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fuxia83 Pokaż wiadomość
To nie Yasmin

To twój organizm

I ja bym uważała z tymi słodyczami, lepiej zjeść jabłko, wtedy nie przytyjesz i nie bedziesz zaliczać sie do osób które tyją po tabletkach antykoncepcyjnych

Jeśli zażywa się antykoncepcje hormonalną to trzeba wziąść pod uwagę że apetyt może sie zmienić jednym wzrośnie innym spadnie
A jeśli dodatkowo chce sie zostać przy stałej wadze to albo z tym apetytem bedzie sie walczyć, albo zwiększy sie aktywność fizyczną!!!!!!!!!

Dziewczyny ja wiem ze to co pisze nie mieści się wam w głowach ale to tylko od was zależy czy przytyjecie po tabsach czy nie - wyjątkiem są dziewczyny które chorują na różne choroby hormonalne

Więc jeśli czujecie ochotę na coś słodkiego, to nie zwalajcie winy na Yasmin, a potem nie piszcie że przez niego przytyłyście, bo to od was zależy czy bedziecie jadły wiecej kalorii niż dotychczas
Nie zawsze da sie powstrzymac apetyt - ale zawsze mozna znaleśc troche czasu (minimum pół godziny dziennie) żeby trochę pobiegać
Chyba jednak ma coś do tego. Dotychczas brałam go o godzinie 11, w godzinach popołudniowych non stop chodziło za mną coś słodkiego. Teraz przesunęłam sobie (stopniowo oczywiście) godzinę brania na 19 i powiem, że jest lepiej. Przecież nie będę wstawać w nocy żeby coś słodkiego wszamać

I już

Stary 2008-02-20, 17:33   #939
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agness86 Pokaż wiadomość
Chyba jednak ma coś do tego. Dotychczas brałam go o godzinie 11, w godzinach popołudniowych non stop chodziło za mną coś słodkiego. Teraz przesunęłam sobie (stopniowo oczywiście) godzinę brania na 19 i powiem, że jest lepiej. Przecież nie będę wstawać w nocy żeby coś słodkiego wszamać
Dziwny skutek uboczny . Też nie chce mi się wierzyć, że to przez tabletki... Może po prostu twojemu organizmowi brakuje pewnych substancji, które są w słodyczach .

Stary 2008-02-20, 19:51   #940
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
Dziwny skutek uboczny . Też nie chce mi się wierzyć, że to przez tabletki... Może po prostu twojemu organizmowi brakuje pewnych substancji, które są w słodyczach .
Mnie sam gin. powiedział, ze po tabletach moze wzrosnąć apetyt... Mnie moze i apetyt nie wzrosnął, początkowo jadłam tak samo jak zanim zaczełam brac tabletki, ale odkąd zauwazylam, ze z kazdym miesiacem robie sie coraz grubsza zaczełam jeść lżej. Ciągle jestem na diecie, non stop się odchudzam i...nadal robie sie coraz grubsza więc nie uwierzę w to, że tabletki nie miały żadnego wpływu na moją wagę. Dlatego postanowilam je odstawić. Wczoraj połknęłam ostatnią i mam nadzieję, że na tym koniec mojej przygody z yasminem.
Stary 2008-02-21, 08:53   #941
agness86
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wydaje mi się. Sposobu odżywiania się nie zmieniłam od kiedy zaczęłam brać tabletki, także jedyną rewolucję zafundowałam organizmowi właśnie Yasminem.

I już

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 22:25   #942
blistex
Rozeznanie

Yasmin zaczelam brac ze wzgledu na fakt iz moglam przytyc jak narazie nie widze zadnych efektow choc apetyt mi sie zwiekszyl ale jestm w trakcie pierwszego opakowania jednak strasznie martwi mnie to ze tuz po skonczeniu okresu wystopilo plamienie i nie chce zniknac czuje sie okropnie jakbym miala niekonczacy sie okres ;( w ulotce bylo napisane ze moze wystopic plamienie miedzy cyklami ale to jest tak jakby moj okres nie mial zamiaru sie skonczyc dzwonilam do gina to powiedzial ze to
normalne ale ja se strasznie boje ze cos mi dolega wczesniej bralam diane potem mialam przerwe i yasmin obecnie przy diane zadnych skotkow ubocznych

czy ktoras z was miala podobne objawy?? bardzo prosze o pomoc strasznie sie boje
blistex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 08:37   #943
agness86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
Yasmin zaczelam brac ze wzgledu na fakt iz moglam przytyc jak narazie nie widze zadnych efektow choc apetyt mi sie zwiekszyl ale jestm w trakcie pierwszego opakowania jednak strasznie martwi mnie to ze tuz po skonczeniu okresu wystopilo plamienie i nie chce zniknac czuje sie okropnie jakbym miala niekonczacy sie okres ;( w ulotce bylo napisane ze moze wystopic plamienie miedzy cyklami ale to jest tak jakby moj okres nie mial zamiaru sie skonczyc dzwonilam do gina to powiedzial ze to
normalne ale ja se strasznie boje ze cos mi dolega wczesniej bralam diane potem mialam przerwe i yasmin obecnie przy diane zadnych skotkow ubocznych

czy ktoras z was miala podobne objawy?? bardzo prosze o pomoc strasznie sie boje
Nie bój się, tak się czasem zdarza z tego co mi wiadomo.

I już

Stary 2008-02-25, 08:50   #944
YOUdith
Rozeznanie

Dziewczyny ma takie na pozór prost pytanie: Jak się zabezpieczać by nie wpaść po odstawieniu tabletek?????
Stary 2008-02-25, 11:58   #945
lula6
Raczkowanie

znacie jakas apteke w Warszawie (na Ursynowie) gdzie tabletki Yasmin kosztuja mniej niz 40zl ??
lula6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 21:57   #946
Szkrabbb
Raczkowanie

Ja mam taki sam dylemat YOUdith. Odstawilam tabsy (Yasmin) i teraz strasznie sie boje - bo niby ta wieksza plodnosc po odstawieniu itp. jak dla mnie jedyna pewna metoda to pigulki, dlatego chyba za jakies 2/3 misiace znowu do nich wroce...
Szkrabbb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 04:53   #947
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Dobrze założona gumka (kupiona w aptece) daje dużą skuteczność. Do tego globulki i wg mojej gin wychodzi skuteczności równa tabletkom.

Stary 2008-02-26, 10:22   #948
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Od roku biorę Cilest i zaczęły mi pękać żyłki na nogach. Czy zmiana na Yasmin coś pomoże? Jak było u Was- pękały Wam żyłki po Yasmin?
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 17:07   #949
madziula13468
Raczkowanie

czesc dziewczyny
mam takie pytanie do tych, ktore braly yasmin na tradzik. jakie to ma dzialanie i jakie sa skutki uboczne tego. a no i oczywiscie jak dlugo bierzecie.
a jesli chodzi o cene to ja kupilam dzisiaj w jednych z tanszych aptek (przynajmniej cena wiekszosci lekow i innych specyfikow jest mniejsza) u mnie w miescie i zaplacilam niecale 43zlote.
madziula13468 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 18:07   #950
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

to drogo. ja płace za swoj 33zł

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 19:04   #951
YOUdith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Od roku biorę Cilest i zaczęły mi pękać żyłki na nogach. Czy zmiana na Yasmin coś pomoże? Jak było u Was- pękały Wam żyłki po Yasmin?
Ja zmienilam tabletki z cilestu na yasmin, ale takie skutki uboczne jak celulitis czy pekajace zylki nasilaly sie z miesiaca na miesiac (przypuszczam ze przy innych tabletkach byloby tak samo).
Stary 2008-02-26, 21:00   #952
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Tak, pękały. W ogóle żyły na dłoniach zaczęły mi "wychodzić" i nie za pięknie to wyglądało .

Cytat:
Napisane przez madziula13468 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny
mam takie pytanie do tych, ktore braly yasmin na tradzik. jakie to ma dzialanie i jakie sa skutki uboczne tego. a no i oczywiscie jak dlugo bierzecie.
a jesli chodzi o cene to ja kupilam dzisiaj w jednych z tanszych aptek (przynajmniej cena wiekszosci lekow i innych specyfikow jest mniejsza) u mnie w miescie i zaplacilam niecale 43zlote.
To że inne leki są taniej to nie znaczy że _wszystkie_ są. Z reguły jest tak, że jedne są taniej, za to inne dużo drożej. Ja płaciłam za yasmin ok. 35zł i to jest dla mnie tanio .
Co do skutków ubocznych to pisze w ulotce (która swoją drogą powinna być dostępna w sieci). Jest ich mnóstwo, ale to nie znaczy że wszystkie się pojawią na raz (jeśli w ogóle jakieś się pojawią).
Nie wiem jaki jest sens brania tabletek na trądzik, przecież nie poprawiają cery na stałe - jak odstawisz tabletki to trądzik wróci... A przecież nie będziesz ich brała do końca życia. No cóż, dermatologiem nie jestem, ale byłam u jednego i na trądzik przepisał mi jakieś lekarstwa (antybiotyki), kremy, żele, itp. Ale żeby tabletki stosować (jeśli się nie uprawia seksu) to przesada . Mnie gin przepisała yasmin bo widziała, że mam problemy z cerą - ale to gin przepisała a nie dermatolog .

Stary 2008-02-27, 09:26   #953
kinia2305
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem jaki jest sens brania tabletek na trądzik, przecież nie poprawiają cery na stałe - jak odstawisz tabletki to trądzik wróci... A przecież nie będziesz ich brała do końca życia. No cóż, dermatologiem nie jestem, ale byłam u jednego i na trądzik przepisał mi jakieś lekarstwa (antybiotyki), kremy, żele, itp. Ale żeby tabletki stosować (jeśli się nie uprawia seksu) to przesada . Mnie gin przepisała yasmin bo widziała, że mam problemy z cerą - ale to gin przepisała a nie dermatolog .
Ja sie chyba zastrzele!!!!!!
Wrocilam do yasmin po 3 miesiacach przerwy. Biore je od dwoch tygodni. I co? I moja super cera zmienila sie w bagno!!! Mam syfy na twarzy i dekolcie i mnostwo malych grudek (zwlaszcza na dekolcie)
Nie wiem co sie dzieje!!! Nigdy nie mialam takich problemow.
Do gina nie moge isc, bo nie ma mnie w kraju.
Az mnie telepie moze to jakas reakcja przejsciowa, moze to minie. Jesli nie to tabletkom yasmin mowie definitywnie NIE!
I wonder where my money went
I often wonder why I wonder

kinia2305 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 09:35   #954
Olencjaaa
Organizatorkaaa :)

GG do Olencjaaa

Cytat:
Napisane przez kinia2305 Pokaż wiadomość
Ja sie chyba zastrzele!!!!!!
Wrocilam do yasmin po 3 miesiacach przerwy. Biore je od dwoch tygodni. I co? I moja super cera zmienila sie w bagno!!! Mam syfy na twarzy i dekolcie i mnostwo malych grudek (zwlaszcza na dekolcie)
Nie wiem co sie dzieje!!! Nigdy nie mialam takich problemow.
Do gina nie moge isc, bo nie ma mnie w kraju.
Az mnie telepie moze to jakas reakcja przejsciowa, moze to minie. Jesli nie to tabletkom yasmin mowie definitywnie NIE!
ja tez tak mialam przy pierwszym opakowaniu teraz biore juz drugie i mam piekna gladka cere

najszybszy kontakt: olencjaaa.wizaz@gmail.com
(zawsze w tytule podawaj swój nick)
Olencjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 09:05   #955
kinia2305
Zadomowienie

Bralam yasmin od prawie dwoch lat. Nigdy nie mialam takich problemow.
Ostatnio zrobilam przerwe, bo mi libido spadlo do zera ale teraz do nich wrocilam. No i mam wysyp
Jedyne dobre w tym to, ze znowu mi sie chce chciec
I wonder where my money went
I often wonder why I wonder

kinia2305 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-01, 08:43   #956
martina@
Zakorzenienie

GG do martina@

dziewczyny... czy któraś z Was miała przedłużające się plamienie przy pierwszym opakowaniu? wiem, ze nie ma powodów do obaw, ale jak brałam jasmin pierwszy raz niecały rok temu, taka sytuacja nie miała miejsca

73->72->71->65->60
martina@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-01, 12:13   #957
madziula13468
Raczkowanie

ja niedlugo zaczne to brac, to sama sie przekonam co i jak.
ale slyszalam od znajomych ze u niektorych plamienie wystepuje, a czasem nawet krwawienie. sama sie zastanawiam czym to moze byc spowodowane...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-01, 13:40   #958
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madziula13468 Pokaż wiadomość
ale slyszalam od znajomych ze u niektorych plamienie wystepuje, a czasem nawet krwawienie. sama sie zastanawiam czym to moze byc spowodowane...
Mnie o tym poinformował ginekolog, przepisując tabletki. I tak powinno być w każdym przypadku . Przy okazji by ci wytłumaczył czym to jest spowodowane - ja nie wiem, ale pewnie tak organizm reaguje na hormony .

Stary 2008-03-01, 13:53   #959
madziula13468
Raczkowanie

mnie te tabletki przepisala dermatolog;/
powiedziala mi tylko ze po Yasminie nie powinnam przytyc, a przewaznie dziewczyny jeszcze chudna i to by bylo na tyle. nie powiedziala mi nic wiecej. dlatego ciekawe co to bedzie...
Stary 2008-03-01, 15:01   #960
Creaketique
Raczkowanie

Mnie zabila roznica w cenach Yasmin w roznych aptekach. Pare dni temu konczyla mi sie jedna recepta i musialam kupic w aptece kolo domu za 44,50! Myslalam, ze cos mnie trafi. Z kolei dzisiaj na Swietokrzyskiej w Warszawie zaplacilam za jedno opakowanie 33,90 wiec lekka roznica jest.

Naprawde nie rozumiem skad sie biora az tak duze rozpietosci cenowe
Creaketique jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości