![]() |
#931 |
Rozeznanie
|
Dot.: Razem schudniemy 20 kg! Zapraszam!
Hej Dziewczyny
![]() Akasha, cieszę się, że byłaś taka piękna na weselu, i że tak wiele osób to zauważyło. Ale nie zaczaiłam o chodzi z tą ciążą. Wyglądasz szczupło bo jesteś w ciąży? To jakiś paradoks? ![]() ![]() ![]() Zrobiłam zakupy i mam mandarynkiii!!! ![]() Jogurty, sery, maślankę, grahamki, mozzarellę light. Wszystko co trzeba. Kupiłam płaszczyk! http://www.odziezwtesco.pl/Products/...V12319250.aspx ładnie leży i jak schudnę to dalej będzie pasował. Ogólnie nie lubie zimowej odzieży, bo czuję się strasznie grubo w niej, ale to dlatego, ze nawet jak byłam szczupła, to miałam problem z tym, że jestem wysoka i niefiligranowa. Zawsze miałam wrażenie, że jestem przez to ogromniasta. Ale teraz już wiem, że tak to po prostu jest. W odzieży zimowej wygląda się grubiej niż w rzeczywistości. A z jedzeniem idzie super na razie: Śniadanie 9.00: Płatki just fit, z mlekiem, połową jabłka, otrębami i cynamonem. (jakieś 300, 250 kalorii, nie wiem dokładnie ile płatków było, ale mało bardzo) II Śniadanie 12.00: 3 mandarynki; jogurt 0% i bez cukru, owocowy. (150 kalorii) Przegryzka 14.30 : 2 mandarynki (60 kalorii) Obiad16.00-16.30: Udko z kurczaka, bez skóry, z odrobiną oliwy z oliwek. Robiony w rękawie z warzywami, pomidor z cebulą, filiżanka maślanki. (jakieś 300-350 kalorii) Kolacja 19.30: Twaróg 100 g z maślanką, pomidorem, cebulką i koperkiem. + jeno chrupkie wasa. Może popiję to jogurtem jak będę głodna. (120 + ewentualnie jogurt 60 kalorii) Razem: 1040 kalorii w najgorszym wypadku. Czyli jest dobrze. Ale powiem szczerze, dziś dość owocowo-białkowo :P Boję się ważenia jutro... masakra... boję się, ze nie wrócę do wagi sprzed tygodnia... a już było 7 z przodu... masakra. Ale po weekendzie obiecuję, że już będzie mniej niż w zeszłym tygodniu...
#932 |
Raczkowanie
|
Witajcie ponownie
![]() ![]() Rzeczywiście dostałam @ z lekkim poślizgiem, ale to i tak niewiele zmienia- waga mi prawie w miejscu stoi ![]() ![]() ![]() Nie wiem, może to jesień, może @ ... Przepraszam, że tak Wam tu narzekam dziś. Może to bieganie uwolni we mnie endorfiny- na dziś się z koleżanką umówiłam ![]() YennaSnape, też nie przepadam za zimową odzieżą- z dokładnie tych samych powodów ![]() ![]() U MNIE DZIŚ: I. 2 kromki chrupkiego- jedna z serkiem i papryką, druga z dżemem wiśniowym, zielona herbata, kawa bez cukru nie zjadłam nic na II śniadanie, nie wzięłam nic i nie byłam głodna, na jedzenie się później nie rzuciłam, więc nie jest źle, choć brak regularności ciężko dobrem nazwać... III. mały kawałek fileta z kurczaka, skrzydełko bez skórki, 4 małe ogórki korniszony po tym wypiłam kawę i zjadłam jeszcze jabłko IV. mix płatków (owsiane, kukurydziane, ryżowe) zalane jogurtem i posypane odrobiną słoneznika wcześnie się chyba nie położę, więc w razie ssania w żołądku zjem kanapkę z chrupkiego Wracajcie, Dziewczyny, do zdrowia! ![]() Edytowane przez sasza10 Czas edycji: 2011-11-03 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
Yenna, bardzo ładny jadłospis, spisałaś się
![]() ![]() Ja też kupiłam ostatnio mandarynki- zjadłam 3 na II śniadanie+ jogurt ze zbożami, błonnikiem (Activia 125g). Też się boję jutrzejszego ważenia ![]() ![]() sasza, głowa do góry ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-11-03 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#934 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno.. pierwszym oznakiem ciąży jest utrata wagi.. więc dodali coś do czegoś i wyszła ciąża.. ale najlepsze bo z takimi tekstami wyjechały 3 ciotki, które nie mają dzieci... ![]() Co tam.. trzeba walczyć dalej. Waga pokazała 0,6 kg więcej ![]() ![]()
![]() |
#935 |
Zadomowienie
|
akasha, super, że tak się dobrze czułaś
![]() ![]() u mnie mały spadek od wczoraj -0,3 kg, ale w ogólnym zestawieniu tygodniowym, od początku nowej diety jestem bardzo zadowolona ![]() ![]()
Padłaś? Powstań, popraw koronę i zasuwaj! ![]() obieżyświatka, pożeraczka lodów antylight, wiecznie spóźniona Śpiąca Królewna size plus, będąca jednocześnie nałogową coffeeholiczką i poszukiwatorką księcia z bajkiem ![]() 104-99-96,8... |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
medzia, gratulacje
![]() ![]() ![]() akasha, o ile jutro waga nadal będzie wyższa, to ja też wypadam... załamka ![]() ![]() Czytałam, że ponoć dobrymi ćwiczeniami na wysmuklenie (a nie nabranie mięśni) nóg są ćwiczenia, które wykonują baletnice. Wstawiam link, nie wiem czy to działa, bo jeszcze nie próbowałam, ale może któraś ma ochotę spróbować ![]()
#937 |
Zadomowienie
|
dziś zjadłam to co napisałam wcześniej.Wiem ze ta moja dieta to jakaś porażka ale jak w końcu załapię te układanie potraw to będzie lepiej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
96.4... ![]() ![]() ![]() Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2011-11-03 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#938 | |||
Wtajemniczenie
|
ojaaa, Bottega, dzięki za tyle wskazówek
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A tak to cóż, dziś podreptałam wracając z zajęć do apteki po gripex właśnie. Zobaczymy, może pomoże lepiej niż to theraflu. Jeśli mi choróbsko nie przejdzie to w przyszły piątek skoczę do szamanów, no chyba że się będę potwornie czuła to koło środy najwyżej. Cholerka, równo po kieszeni mi teraz poszło przez te leki... :/ CzarnaDamo, nie łam się ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
FORCE yourself to do things. FORCE yourself to get out of bed and practice. FORCE YOURSELF TO WORK. Edytowane przez thenerdqueen Czas edycji: 2011-11-03 o 17:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
Czarna, spokojnie, stopniowo wszystkiego się nauczysz
![]() ![]() ![]() Kochana, każda z nas ma ten sam problem ![]() thenerd, ![]() ![]() ![]()
#940 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
jak byłam w tym roku na wakacjach to strasznie narzekałam na swój wygląd jak oglądałam zdjęcia w aparacie, to mój TŻ powiedział mi: "ale twarz masz śliczną" to aż się popłakałam, a on biedny nie wiedział czemu hehe tłumaczył mi, że chciał dobrze, a ja ten jego mało trafny wg mnie komplement odebrałam wręcz jak obelgę ![]() ![]() ![]() Thenerdqueen trzymaj się i wracaj szybko do zdrowia mój jadłospis dzisiejszy: I śniadanie 2xWasa lekkie z serkiem do smarowania i z ogórkiem kiszonym, jajko na miękko II śniadanie jogobella light Obiad zupa brokułowa z błonnikiem (z papierka, ale mam taką migrene dziś, że nie chce mi się nic konkretnego przygotowywać), sałatka z pomidora i ogórka kiszonego, 2xWasa z wędliną Podwieczorek płatki owsiane z mlekiem Fitella Kolacja pół zielonego grejpfrtua wyszło 1096, czyli idealnie ![]() ![]() aaaa zapomniałam dodać, że wczoraj dołożyłam do menu batonika zbożowego (104 kcal więc też wyszło podobnie jak dziś) ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
ja raczej wcale nie jadam mięsa a jeśli już to w bardzo ograniczonych ilościach, ale dlatego, że nie lubię i taka parówka jest dla mnie jednym z niewielu sposobów na dostarczenie sobie białka pochodzenia zwierzęcego, bo akurat parówki mi smakują i z pewnością zjadam więcej niż 2 na tydzień a i tak mam spadek wagi
waga wyjściowa 94,5 kg (17.09) cel I 90 kg osiągnięty (11.11) ![]() ![]() cel II 85 kg osiągnięty (17.12) cel III 79 kg cel ostateczny 70kg marzę jednak by zobaczyć 6 z przodu więc przy 69 kg będę skakała ze szczęścia ![]() waga obecna 79,4 kg (23.02) ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#941 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i nie uwierzę w to nigdy, że jak już osiągniesz swój cel ostateczny to nie sięgniesz czasem po batona którego lubisz ![]()
waga wyjściowa 94,5 kg (17.09) cel I 90 kg osiągnięty (11.11) ![]() ![]() cel II 85 kg osiągnięty (17.12) cel III 79 kg cel ostateczny 70kg marzę jednak by zobaczyć 6 z przodu więc przy 69 kg będę skakała ze szczęścia ![]() waga obecna 79,4 kg (23.02) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
nutella, nic nie zrozumiałaś z mojego posta. U mnie snikers był tą parówką, którą proponujesz jej jeść zawsze wtedy, gdy ma na to ochotę. Jakbym tak jadła wszystko na co zawsze mam ochotę, to nic bym nie schudła, a schudłam już ponad 12kg, więc wiem o czym piszę.
![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-11-03 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Wtajemniczenie
|
Laseczki, nie chcę być waszą parówką niezgody
![]() nie pokłóćcie się przeze mnie.. ![]()
![]() |
#945 |
Rozeznanie
|
Co do mięsa i parówek - to ja jestem zdania, że można jeść wszystko co tylko zechcesz, byle w rozsądnych ilościach. Jeśli dziewczyna nie je żadnego innego mięsa niż parówki (mimo, że są śmieciowe - można dostać te które zapewniają o swojej autentyczności mięsa a nie śmieci), to niech sobie zjada te 2, może 3 parówki tygodniowo. Ja w ogóle nie liczę tłuszczy w mięsach. Uważam, że wszystko jest dla ludzi. Jem mielone wieprzowe itp. Bo to przecież nie na tym polega żeby teraz się wystrzegać a później wrócić do normalnych obiadów (nie mówię się objadać) i wrócić do starej wagi przez to, ze wyeliminowało się wcześniej inne mięsa niż drób.
To nie jest atak w Ciebie Bottego, bo uważam, ze jesteś bardzo mądra i pomocna. Masz dużą wiedzę na temat odchudzania. Każdy jest inny i każdy powinien swoją dietę dopasować do siebie. Ja np. chudnę mimo, ze jem ser żółty nieodtłuszczony. Teraz staram się mniej jeść go (ale dalej jak nie mam innego to wcinam), bo wiem, ze chudy smakuje tak samo. Kiedyś jak się kiedyś odchudzałam to jadłam go na potęgę i waga leciała ładnie. Z resztą parówki też jadłam wtedy ![]() ![]() Każdy jest inny i każdy z nas potrzebuje innych składników do funkcjonowania. Teraz Dziewczynki dajcie sobie buzi i zgoda już ![]() ![]()
#946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Yenna, ależ ja uważam dokładnie w 100% tak samo, jak Ty i już nie raz o tym pisałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-11-03 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ... skoro mowa o dietach itd. to mam pytanie ... jak wiecie - albo i nie wiecie , jestem na etapie szykowania wesela...aktualnie ustalamy menu , jakie dania dietetyczne byście dodały? Zimne przekąski czy nawet takie "normalne"dania ? Bo nawet mama mówiła, że jakiś wujek jest na diecie i trzeba do obiadu gotowanego kuraka ... podrzucicie mi jakieś pomysły ??
#948 |
Zakorzenienie
|
oo sikoreczka, temat dla mnie
![]() ![]() Z przekąsek: na pewno masa owoców w różnych formach, ale to zależy w jakim miesiącu robisz wesele. Widziałam różne pomysły na podawanie owoców, kilka z nich wstawiam w załączniku. Oprócz tego różne sałatki- warzywne czy jarzynowe, z kurczakiem, owocowe, półmisek wędlin (nie muszą być tłuściochy przecież ![]() Jeśli chodzi o główne danie, to możesz pomyśleć nad ziemniakami- jak ktoś zje rozsądną ilość, to absolutnie nie zaszkodzą ![]() Poniżej zdjęcia z moich zbiorów (internet):
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-11-03 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Raczkowanie
|
Bottega powiem Ci tak - nie wiem ile masz lat i ile razy już się odchudzałaś, ja zawsze miałam kłopoty z wagą i już raz (12 lat temu) ważyłam aż 95 kg i ostro wzięłam się za siebie i zeszłam do 67 kg. Wtedy byłam młodą dziewczyną i były zupełnie inne czasy niż teraz...nie liczyłam kalorii, białek, tłuszczy i cukrów ani niczego innego, nie patrzyłam na to by jeść 5 posiłków o danych porach itd - być może dlatego że nie miałam ani tak częstego dostępu do internetu ani wiedzy takiej jak mam teraz i nie mogłam liczyć na wsparcie takie jakie dostaje od Was teraz...
jedyne co robiłam to ograniczyłam to co jem...po prostu jadłam w mniejszej ilości, ale nie było tak że sobie czegoś odmawiałam...nie było mnie też stać na to by sobie kupić jakieś wymyślne dietetyczne rzeczy, serki light, odtłuszczone produkty i inne cuda bo nie pracowałam i się uczyłam i byłam całkowicie zależna od rodziny... jadłam wszystko to co było akurat w domu tyle, że w mniejszej ilości...jeśli był schab w panierce jadłam schaba (tyle że np. połowę), jeśli placki ziemniaczane to placki, jeśli kluski śląskie to kluski itd. i wiem, że da się schudnąć zdrowo (robiłam sobie co 1-2 lata badania i wyniki były bardzo dobre) jedząc wszystkie produkty...nawet słodycze bo czekoladę i nutelle uwielbiałam zawsze ![]() ![]() ja rozumiem, że Ty przy Twojej ilości chorób musisz rezygnować z wielu rzeczy, ale jeśli ktoś ma nadwagę i poza tym nie choruje na nic innego to na prawdę nie musi rygorystycznie przestrzegać Twoich zasad...wiem, że chcesz pomóc udzielając swoich rad i to doceniam bo czasem sama z nich korzystam, ale uważam że nie musisz zaraz na nikogo tak "naskakiwać" jeśli zdarzy się komuś "błąd żywieniowy" i tyle...dlatego wiem co piszę i nie musisz mi uświadamiać, że jestem na początku drogi w najłatwiejszym etapie...ja uważam, że to etap najtrudniejszy, bo najciężej się zmotywować i przestawić...później organizm sam się już przyzwyczaja do mniejszych ilości jedzenia i jest łatwiej...wiem bo sama to przeżyłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ślub mamy w kwietniu , ale owoce to na pewno u nas będą jakieś ![]() ![]() /// dodam jeszcze, że moja mama jest "przy kości" i teraz odchudza się do mojego wesela ... już schudła bardzo dużo , ale ona właśnie je mniej , a nie bardziej zdrowo ... niestety ciężko idzie mi przekonanie rodziców do lepszego odżywiania ![]() ![]()
Jeśli chce się być szczęśliwym, nie wolno gmerać w pamięci... ![]() ![]() Edytowane przez sikoreczka111 Czas edycji: 2011-11-03 o 22:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje życie-Twoja sprawa. Ja też kiedyś tak się odchudzałam jak Ty i co? I wszystko wróciło i to z dużą nawiązką, a schudłam wtedy prawie 20kg. Taa, też mi się wydawało, że wszystko jest ok. Tyle, że nie było. Nie odżywiałam się zdrowo. Nikt mądry na tym forum nie powie Ci, że parówki są zdrowe. Jasne, że zasada JP działa, ale równie dobrze możesz ważyć dużo mniej, a mieć masę tłuszczu i obwisłą skórę, a to nie wygląda apetycznie. Jesteś tym, co jesz ![]() sikoreczka, jak coś jeszcze znajdę, to wstawię ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-11-03 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
hehe no teraz to mnie rozbawiłaś
![]() ![]() ![]() ja nikogo nie staram się przekonać do złego stylu życia bo sama się radzę co jest dobre a co złe tylko że nie warto restrykcyjnie rezygnować z jakiegoś produktu - bo to jest mega złe i to też powie Ci każdy dietetyk jeżeli już chcesz wiedzieć
waga wyjściowa 94,5 kg (17.09) cel I 90 kg osiągnięty (11.11) ![]() ![]() cel II 85 kg osiągnięty (17.12) cel III 79 kg cel ostateczny 70kg marzę jednak by zobaczyć 6 z przodu więc przy 69 kg będę skakała ze szczęścia ![]() waga obecna 79,4 kg (23.02) ![]() Edytowane przez nutella11 Czas edycji: 2011-11-03 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Raczkowanie
|
Miałam nie pisać.. ale to i tak niczego nie zmieni..
Wczoraj rozwaliłam sobie kolejny dzień.. zjadłam tosta z serem pieczarkami i polędwicą.. na dodatek z łyżeczką majonezu..nie wiem co ja sobie myślałam.. Łącznie wyszło wczoraj ponad 1600 kcal.. ![]() Ćwiczyłam co prawda i pokazało prawie 700 kcal spalonych.. ale to mi w niczym nie pomaga.. Dzisiaj wstałam rano i i też ćwiczyłam, ale tylko 45 min - jestem jakaś ospała i nic mi się nie chce.. Mam nadzieję, ze ten stan szybko przejdzie, bo muszę wrócić na dobre tory.. Na dodatek brzuch mnie boli bo dzisiaj @ ... dramat..niech to już minie i żebym mogła znowu walczyć tak jak kiedyś . Cytat:
![]() Teraz na weselu był też pieczony schab,co nie jest też najgorszym pomysłem. Ryba po grecku nie jest zła - byleby była pieczona bez panierki (dużo warzyw i zdrowe mięsko), mogą być gotowane pulpety - ale nigdy niestety nie wiesz z czego je zrobią.. mam nadzieję, że co nieco pomogłam ![]()
169 cm 78 ............... ->67-> .... ->65 65-> ...-> 62 Edytowane przez akasha83 Czas edycji: 2011-11-04 o 07:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
Zadomowienie
|
DZIEWCZYNKI MOJE DROGIE!!!dziś się ważyłam i jest 107.7 czyli 0.4 kg mniej!!!myślałam że będzie gorzej po tym weekendzie ale jakoś idzie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
96.4... ![]() ![]() ![]() Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2011-11-04 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Raczkowanie
|
Gratulacje spadku
![]() 79,07? nie pomyliłaś się? Zdecydowanie jestem za zakopaniem tej wojny..nawet nie wiem do końca o co chodzi..
#956 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=akasha83;30312956]Gratulacje spadku
![]() 79,07? nie pomyliłaś się? Zdecydowanie jestem za zakopaniem tej wojny..nawet nie wiem do końca o co chodzi..[/QUOTE pewnie że się pomyliłam wielkie sorki ![]() ![]() ![]() ![]()
#957 |
Raczkowanie
|
ja ważyłam się wczoraj i wielka dupa.. ten tydzień laby odbił się na wadze i mam niewielki wzrost więc pasuję w tym tygodniu
![]() Od dzisiaj biorę się za siebie ostro - zero grzechów i ćwiczenia codziennie. Nie mogę się zatrzymać na 70 kg..
![]() |
#958 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak ja pragnE mieć te twoje 70 ![]() ![]() ![]() ![]()
96.4... ![]() ![]() ![]() Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dla tego,że osiągnięcie go wymaga czasu.Czas i tak upłynie... Edytowane przez czarnaDama2394 Czas edycji: 2011-11-04 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 | |
Zakorzenienie
|
nutella,
Cytat:
akasha, nie przejmuj się Kochana! ![]() ![]() ![]() a te gotowane pulpety na wesele można zawsze zrobić ze zmielonej piersi z kurczaka ![]() Czarna, gratulacje! ![]() ![]() Moja waga niestety dziś nie chce mnie zważyć, cały czas pokazuje "Lo". Jak się ogarnie, to dam Wam znać. O ile w ogóle się ogarnie... Rozmawiałam wczoraj z moją dietetyczką, z którą miałam się spotkać za tydzień. Niestety jedzie na jakąś konferencję i nie możemy się spotkać. Okazało się, że i tak ostatnio wcisnęła mnie cudem, bo jakiś pacjent przełożył wizytę. Normalnie czeka się u niej 3 miesiące- i to tylko jeśli masz do zrzucenia ponad 40kg, osoby z mniejszą ilością kg czekają jeszcze dłużej. Ale jak sobie pogadałyśmy- wypytała mnie o moją dietę itd., powiedziała, że w połowie listopada do mnie przedzwoni i postara się mnie wcisnąć gdzieś na koniec listopada. Powiedziała, że wszystko robię bardzo dobrze, dobrze też, że podniosłam ilość kcal. Pochwaliła za wiedzę i powiedziała, że wygrzebie jakiś termin, żebyśmy mogły się spotkać, abym się nie zniechęciła, a póki co mam odchudzać się tak, jak do tej pory ![]()
![]() |
#960 |
Raczkowanie
|
Póki co jest dobrze - 3 chrupkie zpomidorem,ogórkiem, sałatą i plasterkiem polędwicy.
II - płatki (ok. 30-40 g) z musem jabłkowo-truskawkowym i kilkoma łyżkami kefiru. III - 2 kostki z fileta z mintaja + pieczarki marynowane + pomidor średni Dalej nie wiem.. mam nadzieję, że wieczorem nie popełnię głupoty jakiejś.. znowu mnie mąż zostawia na noc i jedzie w jakąś delegację.. nienawidzę wieczorów jak jestem sama jest mi ciągle zimno i szukam jedzenia żeby się zagrzać zazwyczaj on robi za grzejniczek ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.