Z iloma ludźmi... - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-04, 16:30   #931
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: Z iloma ludźmi...

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
a jeśli kobieta ma w nosie wszelkie normy, lubi seks, nie chce się wiązać, partnerów wybiera starannie, każe im się badać i zmienia ich co powiedzmy 3 miesiące, zawsze wybiera wolnych, chętnych, do niczego ich nie zmusza i nikogo nie krzywdzi... czemu ludziom tak spieszno by ją oceniać? jeśli jej jest wspaniale ze swoim wyborem, czemu zawsze znajdą się ludzie, którzy wywyższają się próbując zniżyć ją do poziomu dzi*ki? czemu Ci ludzie mają się za tak niesamowicie ważnych, że uważają, że ich opinia mogłaby ją zainteresować? po co w ogóle się na jej temat wypowiadają, skoro nie podzielają jej poglądów życiowych? czemu po prostu nie omijają jej z daleka?

wiem, że mają do tego prawo. ale chyba robią to w jakimś celu. no właśnie - w jakim?
Bo lubią się czuć lepsi. Może mają kompleksy. Albo wąskie myślenie. Któż to wie.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 16:30   #932
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
Opisal zachowanie powszechnie uznawane w naszej kulturze za niemoralne , czyli głównie zachowanie kobiet łatwo dostępnych seksualnie , traktujących swoje ciało przedmiotowo i mających wielu partnerów, jesli się poczuły tak czy inaczej nazwane , to powinny się zastanowic dlaczego się tak poczuły.[COLOR="Silver"]
?
poniewaz poczuły sie zaszczute przez ekstremistów
Cytat:
Wolnośc wyboru oznacza ,że możesz sobie wybrac dowolne normy i zgodnie z nimi zyc o ile Twój wybór nie narusza wolności innego człowieka i nie jest sprzeczny z prawem, nie oznacza to , że takie czy inne normy uznane powszechnie w okreśłonej kulturze mozna po swojemu rozumiec czy interpretowac.
Mozna ich nie uznawac, nie zmienia to jednak ich wykładni.

Owszem czasami i normy moralne się zmieniają , zazwyczaj jednak jest to dośc długi proces ewolucyjny i zaakceptowany przez większośc kręgu kulturowego , w kórym dane normy obowiązują.
owszek te normy ewoluowały i dziś rozwodnicy nikogo nie dziwią i nie oburzają.
dziś kobiety nie MUSZĄ żyć w związku z mężem alkoholikiem,który po alkoholu je gwałci.nie muszą brac .slubów jako nastolatki i rodzić gromady dzieci.dziś kobiety MAJĄ WOLNY WYBÓR-wybór partnera do zycia i sexu.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 16:35   #933
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Bo lubią się czuć lepsi. Może mają kompleksy. Albo wąskie myślenie. Któż to wie.
jak człowiek wystarczająco mocno skupi się na cudzych problemach, to nie widzi swoich. trudno, prawdy niestety nigdy nie poznam
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 18:33   #934
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
jak człowiek wystarczająco mocno skupi się na cudzych problemach, to nie widzi swoich. trudno, prawdy niestety nigdy nie poznam
no nie znasz tego przysłowia?
nic tak nie cieszy ,jak cudze nieszczęście.im krzywda większa,tym szczęście pełniejsze
Stary 2011-09-04, 21:23   #935
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a co ci do mojej
nie odpowiada ci moje zycie to omijasz mnie z daleka,a nie oceniasz nazywając puszczalską.
tak,personalnie nikogo tak nie nazwałeś,ale dyplomatycznie opisałeś określone zachowanie na zasadzie SIEBIE TU WKLEJ
Mam koleżankę, która często gęsto śpi z nowo poznanymi facetami. Masz rację "nic mi do jej d...", stąd nie komentuję Jej zachowania i w ogóle nie poruszam takich tematów, co automatycznie nie oznacza, że nie mam żadnego zdania na temat Jej zachowania, bo swoje myślę. Piszesz, by nie oceniać ludzi, a przecież to ludzkie, że skoro się kierujesz wybranymi zasadami, to osoba która zachowuje się inaczej podlega już chociażby zwykłej ocenie "ja bym tak nie zrobiła". I skoro termin "puszczalstwo" w moim rozumieniu pasuje do mojej koleżanki, to dlaczego nie mogę tak Jej w duchu oceniać? Czy fakt, że na innych poziomach znajomości w wielu sprawach mamy podobne zdanie i się dogadujemy, ma powodować, że znajoma przestaje podlegać ocenie, bo Ją lubię? I nie rozmyślam o Jej zachowaniu dzień w dzień, bo ja tu ktoś napisał "wolę się skupić na cudzych problemach, by nie widzieć swoich" (swoją drogą cudny argument, zawsze osobie mającej inne zdanie można zamknąć buzię słowami "spójrz na siebie" albo coś w tym stylu).

Owszem wiele z Was podkreśla kulturę wypowiedzi itp. Owszem zgadzam się, stąd nie nazwę mojej znajomej bezpośrednio "puszczalską" (chyba, że mnie spyta, co rozumiem przez słowo puszczalstwo - to szczerze odpowiem). Tym niemniej widzę, że niektóre z Was mówiące o kulturze wypowiedzi same nie stosują się do jej zasad, a to już jest żenujące
Generalnie od jakichś 10 stron dyskusja stała się bezsensowna i wiele z Was chce przekonać na siłę innych do swojego zdania lub udowadniać, że inne myślenie jest złe. Posty stają się coraz bardziej personalne, ironiczne i złośliwe. Niestety osoby postronne mogą czuć się znużone, bo przynajmniej ja niewiele z tej dyskusji wynoszę. Jedna z Was nawet napisała coś w stylu "dziewczyny ja jestem po Waszej stronie".

Cytat:
o ile zauważyalm to żyjemy w kraju wolnym .
mamy wolność,słowa,religii i wyboru.
No właśnie, to dlaczego każdy nie może mieć swojego zdania, skoro mamy wolność słowa, to co dopiero wolność myśli.

Cytat:
a jeśli kobieta ma w nosie wszelkie normy, lubi seks, nie chce się wiązać, partnerów wybiera starannie, każe im się badać i zmienia ich co powiedzmy 3 miesiące, zawsze wybiera wolnych, chętnych, do niczego ich nie zmusza i nikogo nie krzywdzi... czemu ludziom tak spieszno by ją oceniać? jeśli jej jest wspaniale ze swoim wyborem, czemu zawsze znajdą się ludzie, którzy wywyższają się próbując zniżyć ją do poziomu dzi*ki? czemu Ci ludzie mają się za tak niesamowicie ważnych, że uważają, że ich opinia mogłaby ją zainteresować? po co w ogóle się na jej temat wypowiadają, skoro nie podzielają jej poglądów życiowych? czemu po prostu nie omijają jej z daleka?wiem, że mają do tego prawo. ale chyba robią to w jakimś celu. no właśnie - w jakim?
Ano w takim, żeby sobie podyskutować, wymienić się poglądami, podzielić argumentami (co niestety na tym wątku skończyło się dawno temu, bo teraz chodzi o wykłócanie "czyje zdanie jest na wierzchu").

Wejdź na stronę i kliknij w serduszko "7 w 1".

http://humanitarni.pl/

morska fala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-04, 22:39   #936
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
owszek te normy ewoluowały i dziś rozwodnicy nikogo nie dziwią i nie oburzają.
dziś kobiety nie MUSZĄ żyć w związku z mężem alkoholikiem,który po alkoholu je gwałci.nie muszą brac .slubów jako nastolatki i rodzić gromady dzieci.dziś kobiety MAJĄ WOLNY WYBÓR-wybór partnera do zycia i sexu.
Już dawno nie muszą, pewnie z kilkadziesiąt lat.

Tylko jakoś dziwnie tych szczęsliwych związkow teraz mało , z ewolucją norm nie przyszły mądre wybory , tylko swoboda seksualna i egoizm , co drugie młode małżenstwo się rozstaje ,a liczba nastolatek rodzących dzieci jest zatrważająca.
Duza liczba partnerów, rozpadające się szybko związki , to zresztą nie tylko kwestia moralności, ale nieumiejętności nawiązywania głębszych więzi, budowania relacji , zdolności do kompromisu. Lojalnoś czy wiernośc dla wielu młodych - szczególnie kobiet- to jakis ponadludzki wysiłek, i nie mowię tutaj o nastolatkach , bo to okres zycia nademocjonalny , ale o kobietach dobrze po 20-tce a nawet 30-tce.
Stary 2011-09-04, 23:18   #937
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Lojalnoś czy wiernośc dla wielu młodych - szczególnie kobiet- to jakis ponadludzki wysiłek
A ja juak już to widzę to w moim otoczeniu szczególnie wśród mężczyzn...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-05, 00:50   #938
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morska fala Pokaż wiadomość
Mam koleżankę, która często gęsto śpi z nowo poznanymi facetami. Masz rację "nic mi do jej d...", stąd nie komentuję Jej zachowania i w ogóle nie poruszam takich tematów, co automatycznie nie oznacza, że nie mam żadnego zdania na temat Jej zachowania, bo swoje myślę. Piszesz, by nie oceniać ludzi, a przecież to ludzkie, że skoro się kierujesz wybranymi zasadami, to osoba która zachowuje się inaczej podlega już chociażby zwykłej ocenie "ja bym tak nie zrobiła". I skoro termin "puszczalstwo" w moim rozumieniu pasuje do mojej koleżanki, to dlaczego nie mogę tak Jej w duchu oceniać?
no i ok. Podobnie gdyby znajoma uznała Cię za osobę nietolerancyjna i ograniczoną. Co z tego? Każdy ma prawo ocenić czyjąś postawę

---------- Dopisano o 01:50 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ----------

Cytat:

Tylko jakoś dziwnie tych szczęsliwych związkow teraz mało , z ewolucją norm nie przyszły mądre wybory , tylko swoboda seksualna i egoizm , co drugie młode małżenstwo się rozstaje ,a liczba nastolatek rodzących dzieci jest zatrważająca.
Duza liczba partnerów, rozpadające się szybko związki , to zresztą nie tylko kwestia moralności, ale nieumiejętności nawiązywania głębszych więzi, budowania relacji , zdolności do kompromisu.
Lojalnoś czy wiernośc dla wielu młodych - szczególnie kobiet- to jakis ponadludzki wysiłek, i nie mowię tutaj o nastolatkach , bo to okres zycia nademocjonalny , ale o kobietach dobrze po 20-tce a nawet 30-tce.
naprawdę nie rozumiesz tego? Ludzie sie rozwodzą bo mogą. Dawniej kobiety żyły w koszmarze, zależne od mężczyzn, nie miały jak odejść od mężów alkoholików, tyranów bo albo finanse im na to nie pozwalaly albo opinia ludzi
Jeśli dla Ciebie brak rozwodów i życie w nieszczęśliwych związkach jest ok, to powodzenia.
Ja tam wole nasze,współczesne czasy
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 07:26   #939
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Opisal zachowanie powszechnie uznawane w naszej kulturze za niemoralne , czyli głównie zachowanie kobiet łatwo dostępnych seksualnie , traktujących swoje ciało przedmiotowo i mających wielu partnerów, jesli się poczuły tak czy inaczej nazwane , to powinny się zastanowic dlaczego się tak poczuły.

Wolnośc wyboru oznacza ,że możesz sobie wybrac dowolne normy i zgodnie z nimi zyc o ile Twój wybór nie narusza wolności innego człowieka i nie jest sprzeczny z prawem, nie oznacza to , że takie czy inne normy uznane powszechnie w okreśłonej kulturze mozna po swojemu rozumiec czy interpretowac.
Mozna ich nie uznawac, nie zmienia to jednak ich wykładni.

Owszem czasami i normy moralne się zmieniają , zazwyczaj jednak jest to dośc długi proces ewolucyjny i zaakceptowany przez większośc kręgu kulturowego , w kórym dane normy obowiązują.

Jeśli jest tak powszechnie uważane za niemoralne to zaczynam zastanawiać się w jakim żyje kraju ( i czy aby przypadkiem nie trafiłam do innego wymiaru) bo większość moich znajomych ma poglądy takie jak ja i większość wizażanek tutaj się wypowiadających, a nie jak Dopamine.

najpierw piszesz, że można sobie wybrać normy, a potem, że istnieją jakieś normy ogólne- zdecyduj się. Poza tym cały czas nie widzę w jaki sposób częsta zmiana partnerów, czy seks na drugiej randce krzywdzi innych albo jest niezgodny z prawem.

Jak już pisałam, większość moich znajomych i w ogóle większość ludzi jakich spotykam ma normy podobne do mich, czy to już czas na zmianę nórm krajowych? A może trzeba zrobić referendum?

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
naprawdę nie rozumiesz tego? Ludzie sie rozwodzą bo mogą. Dawniej kobiety żyły w koszmarze, zależne od mężczyzn, nie miały jak odejść od mężów alkoholików, tyranów bo albo finanse im na to nie pozwalaly albo opinia ludzi
Jeśli dla Ciebie brak rozwodów i życie w nieszczęśliwych związkach jest ok, to powodzenia.
Ja tam wole nasze,współczesne czasy
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 08:56   #940
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

Duza liczba partnerów, rozpadające się szybko związki , to zresztą nie tylko kwestia moralności, ale nieumiejętności nawiązywania głębszych więzi, budowania relacji , zdolności do kompromisu. Lojalnoś czy wiernośc dla wielu młodych - szczególnie kobiet- to jakis ponadludzki wysiłek, i nie mowię tutaj o nastolatkach , bo to okres zycia nademocjonalny , ale o kobietach dobrze po 20-tce a nawet 30-tce.
a myślisz,ze kiedyś było lepiej?
kiedys były mądrzejsze wybory?

nie wiem,jak było w miastach,ale na wsiach to była czysta patologia.
moja babcia miała 17 lat kiedy musiała wyjść za mojego dziadka o 15 lat starszego wdowca.urodziła u 10-cioro dzieci.dziadek nie interesował się domem,dziećmi,ani babcią.pił,bił i wałęsał się po babach,bo babcia non stop była w ciąży.
nie będę już opisywac systemu kar w rodzinie mojego dziadka,bo wzbudziłabym w was odrazę,a mój dziadek przewracalby się w grobie.
i nie była to patologia,tylko NORMA.tak kiedys traktowane były kobiety w wielu domach.
bylo więcej patologii sexualnej niż ktos może sobie wyobrazić,tylko wszystko odbywało się w zaciszu domowym.
pamiętam,kiedy mama opowiadała mi sytuacje,gdziej jej kolezanki ojciec ją gwałcił.ona powiedziała matce,a matka twierdziła,ze lepiej to niż miałby iść na obce baby.

dlaczego dziś jest tyle rozwodów?
poniewaz wzrosła liczba kobiet,które wiedzą,że nie musza tak żyć.
każdy ma wolny wybór

Cytat:
No właśnie, to dlaczego każdy nie może mieć swojego zdania, skoro mamy wolność słowa, to co dopiero wolność myśli.
czy wszystko możesz powiedziec co myślisz?
raczej nie.
nawet tu na wizażu musisz ważyc i cedzic słowa.nie możesz nazwac ,jak chcesz,a uwierz mi,ja mam bardzo wybujałą wyobraźnie i ciekawe określenia na tych co myślą inaczej nia ja i tylko moja kultura wypowiedzi nie pozwala mi na kliknięcie

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-09-05 o 09:18
Stary 2011-09-05, 09:35   #941
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morska fala Pokaż wiadomość
Ano w takim, żeby sobie podyskutować, wymienić się poglądami, podzielić argumentami (co niestety na tym wątku skończyło się dawno temu, bo teraz chodzi o wykłócanie "czyje zdanie jest na wierzchu").
no ja zanim coś komuś powiem to zastanawiam się, czy nie sprawię tej osobie przykrości. a jak już zdecyduję się powiedzieć coś niemiłego, to ubieram to w takie słowa, które ją najmniej zabolą. to się nazywa empatia. w dzisiejszych czasach to niestety zanikająca cecha ludzka. zresztą po co miałabym komuś mówić, że uważam ją za puszczalską? nawet jak mnie o to zapyta? co ja niby mam z takiej wymiany zdań? nic, absolutnie nic. a tylko mogę komuś sprawić przykrość.
i nadal uważam, że jeżeli nikogo taka osoba nie krzywdzi, dobrze się zabezpiecza i regularnie się bada, to jak dla mnie może dać d*py nawet całemu światu i mi nic do tego. jej wybór.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-05, 09:38   #942
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
no ja zanim coś komuś powiem to zastanawiam się, czy nie sprawię tej osobie przykrości. a jak już zdecyduję się powiedzieć coś niemiłego, to ubieram to w takie słowa, które ją najmniej zabolą. to się nazywa empatia. w dzisiejszych czasach to niestety zanikająca cecha ludzka. zresztą po co miałabym komuś mówić, że uważam ją za puszczalską? nawet jak mnie o to zapyta? co ja niby mam z takiej wymiany zdań? nic, absolutnie nic. a tylko mogę komuś sprawić przykrość.
i nadal uważam, że jeżeli nikogo taka osoba nie krzywdzi, dobrze się zabezpiecza i regularnie się bada, to jak dla mnie może dać d*py nawet całemu światu i mi nic do tego. jej wybór.

i nawet gdyby moja przyjaciólka była prostytutką,ale była również super człowiekiem to nie przekreśliłabym jej za to co robi.
nie obchodzi mnie co robi z własnym ciałem,mnie tym nie krzywdzi
Stary 2011-09-05, 10:09   #943
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

i nawet gdyby moja przyjaciólka była prostytutką,ale była również super człowiekiem to nie przekreśliłabym jej za to co robi.
dokładnie. tak samo nigdy o tego typu sprawach nie wypowiadałabym się wyjątkowo negatywnie w gronie znajomych, nieważne czy bliskich czy dalekich, bo a nóż widelec trafi się tam ktoś, kto żyje w taki sposób, który ja przed chwilą negatywnie oceniłam. i będzie mu przykro. na takie tematy to ja się zawsze wypowiadam "ja bym tak nie mogła, ale ludzie są różni i jak komuś pasuje, to droga wolna" i tyle z mojej strony. ale jak już mówiłam są ludzie, którym zależy na dobrym samopoczuciu innych i są tacy, którym to wisi. trudno
Stary 2011-09-05, 10:26   #944
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Cytat:
a myślisz,ze kiedyś było lepiej?
kiedys były mądrzejsze wybory?

nie wiem,jak było w miastach,ale na wsiach to była czysta patologia.
moja babcia miała 17 lat kiedy musiała wyjść za mojego dziadka o 15 lat starszego wdowca.urodziła u 10-cioro dzieci.dziadek nie interesował się domem,dziećmi,ani babcią.pił,bił i wałęsał się po babach,bo babcia non stop była w ciąży.
nie będę już opisywac systemu kar w rodzinie mojego dziadka,bo wzbudziłabym w was odrazę,a mój dziadek przewracalby się w grobie.
i nie była to patologia,tylko NORMA.tak kiedys traktowane były kobiety w wielu domach.
bylo więcej patologii sexualnej niż ktos może sobie wyobrazić,tylko wszystko odbywało się w zaciszu domowym.
pamiętam,kiedy mama opowiadała mi sytuacje,gdziej jej kolezanki ojciec ją gwałcił.ona powiedziała matce,a matka twierdziła,ze lepiej to niż miałby iść na obce baby.

każdy ma wolny wybór

czy wszystko możesz powiedziec co myślisz?
raczej nie.
nawet tu na wizażu musisz ważyc i cedzic słowa.nie możesz nazwac ,jak chcesz,a uwierz mi,ja mam bardzo wybujałą wyobraźnie i ciekawe określenia na tych co myślą inaczej nia ja i tylko moja kultura wypowiedzi nie pozwala mi na kliknięcie
Nie sądzę aby koleżanka miała na myśli to, że "kiedyś było lepiej". I kiedyś były problemy z którymi trzeba było się zmierzyć. Tylko, że mam wrażenie, iż teraz społeczeństwo z przesady w nakładaniu kagańca moralno - obyczajowego przegina w stronę totalnej swobody i wolności.

Cytat:
nawet gdyby moja przyjaciólka była prostytutką,ale była również super człowiekiem to nie przekreśliłabym jej za to co robi.
Ale kto mówi o "przekreśleniu". Ja np. nie dzielę ludzi na złych i dobrych. Co nie znaczy, że nie mogę mieć surowego zdania na temat tego jak prowadzi się moja koleżanka i powiedzieć jej o tym. Nie po to by jej dokopać, ale np. z troski.

Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Czas edycji: 2011-09-05 o 10:33
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 10:30   #945
Kolor Bzu
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29212466]Nie sądzę aby koleżanka miała na myśli to, że "kiedyś było lepiej". I kiedyś były problemy z którymi trzeba było się zmierzyć. Tylko, że mam wrażenie, iż teraz społeczeństwo z przesady w nakładaniu kagańca moralno - obyczajowego przegina w stronę totalnej swobody i wolności.[/QUOTE]

Co znaczy przegina? Społeczeństwo nadal nie toleruje zboczeńców, pedofilów, babiarzy, alkoholików i innych patologii.

A że w końcu ludzie mają prawo się rozwodzić, że kobiety zyskały prawo do wyrażania swojej seksualności, że w końcu na singla nikt nie patrzy krzywo i że kobieta nie musi być dziewicą aż do ślubu to jakieś zło?
Stary 2011-09-05, 10:34   #946
Dakini1
Przyczajenie

1. ...całowałaś się? ok 50
2. ...odważniej dotykałaś? ok 25
3. ...uprawiałaś petting? ok 20
4. ...uprawiałaś seks oralny? 16
5. ...uprawiałaś normalny seks? 10

Stary 2011-09-05, 10:42   #947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Co znaczy przegina? Społeczeństwo nadal nie toleruje zboczeńców, pedofilów, babiarzy, alkoholików i innych patologii.
Zacytuję koleżankę, jako że w pełni zgadzam się z jej wypowiedzią:
Cytat:
jakoś dziwnie tych szczęsliwych związkow teraz mało , z ewolucją norm nie przyszły mądre wybory , tylko swoboda seksualna i egoizm , co drugie młode małżenstwo się rozstaje ,a liczba nastolatek rodzących dzieci jest zatrważająca.
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 10:48   #948
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
każdy ma wolny wybór
Tak, wiele rozwodów jest właśnie dlatego, że kobieta wie, że nie musi się godzić na związek z kimś, kto jej nie szanuje itd. Kobieta już nie musi tkwić w patologii.
Natomiast obecnie też nikt nikogo raczej do małżeństwa nie zmusza. Ludzie dobrowolnie się spotykają, potem nawet mieszkają razem (bo trzeba się sprawdzić), biorą ślub... A niektórzy po jakimś czasie rozwód.
Część rozwodów jest dlatego, że ludzie się zwyczajnie źle dobrali. Niektórzy zbyt pochopnie podjęli decyzję o zawarciu małżeństwa.
Wiadomo, lepiej, że tacy ludzie się rozstają, po co mieliby się męczyć ze sobą do końca życia. Ale jednak trochę mnie przeraża, że w obecnym świecie, kiedy to nie trzeba brać ślubu od razu, można się przez wiele lat sprawdzać itd., nadal tak częste są zbyt pochopnie zawarte związki małżeńskie.

Cytat:
Zgadzam się z tym. Dopóki taka osoba nie krzywdzi tym nikogo (np. partnera) to nie ma problemu.
Problem to się może zacząć dopiero jak z takiego frywolnego seksu pojawi się dziecko. Dlatego żelazne zabezpieczenie to podstawa.
Stary 2011-09-05, 11:01   #949
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Tak, wiele rozwodów jest właśnie dlatego, że kobieta wie, że nie musi się godzić na związek z kimś, kto jej nie szanuje itd. Kobieta już nie musi tkwić w patologii.
Natomiast obecnie też nikt nikogo raczej do małżeństwa nie zmusza. Ludzie dobrowolnie się spotykają, potem nawet mieszkają razem (bo trzeba się sprawdzić), biorą ślub... A niektórzy po jakimś czasie rozwód.
Część rozwodów jest dlatego, że ludzie się zwyczajnie źle dobrali. Niektórzy zbyt pochopnie podjęli decyzję o zawarciu małżeństwa.
Wiadomo, lepiej, że tacy ludzie się rozstają, po co mieliby się męczyć ze sobą do końca życia. Ale jednak trochę mnie przeraża, że w obecnym świecie, kiedy to nie trzeba brać ślubu od razu, można się przez wiele lat sprawdzać itd., nadal tak częste są zbyt pochopnie zawarte związki małżeńskie.

Zgadzam się z tym. Dopóki taka osoba nie krzywdzi tym nikogo (np. partnera) to nie ma problemu.
Problem to się może zacząć dopiero jak z takiego frywolnego seksu pojawi się dziecko. Dlatego żelazne zabezpieczenie to podstawa.
masz rację,że czesto popełniaja błędy,ale trzeba się zastanowić dlaczego

ponieważ jeszcze wiele osob żyje (nie wierzy) wedug zasad kościoła,gdzie mieszkanie bez slubu i sex przed przysięgą małżenską to grzech.
wiele z tych osob zna swoją wolność i nie chce rezygnowac z przyjemności na poczet partnera,jednak nie maja szansy się poznac wczesniej.
panowie,którzy preferują luźniejszy sex później wymagają tego od partnerki,jesli go nie dostaną to często zdradzają.
zdradzona żona występuje o rozwód i tak sprawa sie kończy.
wiele jest powodów rostań,nie tylko sex,ale problem jest,że młodzi ludzie nie raz sa napastowani przez rodziców,babcie ,ciocie za to,że chcą mieszkac przed ślubem.
a kiedy pojawia się ciąża to na gwat trzeba stawac przed ołtarzem.
Stary 2011-09-05, 11:03   #950
motyla
Zakorzenienie

nie mówicie mi, że niektóre z Was myślą, że ludzi trzeba trzymać za pysk, za przeproszeniem, i na smyczy tych wszystkich świętych moralnych norm, bo inaczej żadne małżeństwo nie będzie udane co Was zresztą obchodzą cudze rozwody. i dlaczego głównej przyczyny upatrujecie się w swobodzie seksualnej?

mniemam, że najbardziej rozżalone z obecnego stanu rzeczy są zawsze te osoby, które mają bardzo idealistyczne pojęcie o miłości, która to jest dana raz i na całe życie. i że jak się dwoje ludzi dobierze i pokocha, to mają spędzić ze sobą resztę swoich dni, bo tak i już.

ja tam uważam, że ludzi i małżeństwa psuje właśnie takie romantyczne podejście do życia. kochają za mocno, idealizują za bardzo, a jak nagle spada na nich ciężar codziennej szarówki, to jest wielki szok i koniec bajki o księciu i księżniczce. bo sama miłość to jednak za mało.
Stary 2011-09-05, 11:05   #951
Kolor Bzu
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29212777]Zacytuję koleżankę, jako że w pełni zgadzam się z jej wypowiedzią:
jakoś dziwnie tych szczęsliwych związkow teraz mało , z ewolucją norm nie przyszły mądre wybory , tylko swoboda seksualna i egoizm , co drugie młode małżenstwo się rozstaje ,a liczba nastolatek rodzących dzieci jest zatrważająca.
Duza liczba partnerów, rozpadające się szybko związki , to zresztą nie tylko kwestia moralności, ale nieumiejętności nawiązywania głębszych więzi, budowania relacji , zdolności do kompromisu. Lojalnoś czy wiernośc dla wielu młodych - szczególnie kobiet- to jakis ponadludzki wysiłek, i nie mowię tutaj o nastolatkach , bo to okres zycia nademocjonalny , ale o kobietach dobrze po 20-tce a nawet 30-tce. [/QUOTE]

Jeśli egoizm z tej wypowiedzi definiujesz tak, jak w wypowiedziach w innym wątku, to uważam, że taki egoizm ludziom tylko na dobre wyjdzie.

Założę się, że kiedyś, gdyby można było brać rozwody to byłoby tak samo. Poza tym patrząc się na niektóre watki na forum
i na to za jakich facetów niektóre chcą wychodzić to się nie dziwię, że nie wychodzi, bo misiaczki po ślubie się nie zmieniają.

Bo nie ma porządnej edukacji seksualnej, bo żyjemy w kraju gdzie nie można powiedzieć na WDZ, że trzeba się zabezpieczać, bo oficjalnie wypada mieć jednego, góra dwóch partnerów, a antykoncepcja to zło wcielone i szatan z rogami. Poza tym kiedyś dziewczynki były wydawana za mąż w wieku 14 lat- wiec rodziły jako nastolatki.

Duża ilość nieudanych związków (mam tu na myśli ponad 10 w wieku 30 lat) może, ale nie musi o niczym świadczyć. A duża ilość partnerów seksualnych już na pewno nie świadczy o głębi relacji i o umiejętnościach interpersonalnych. uwierz mi, że jak idę z kimś do łóżka, kto mi się podoba i chodzi mi tylko o seks to nie muszę się z taką osobą przyjaźnić ani do niej przywiązywać (ach zapomniałam, że seks bez zobowiązań z kimś innym niż stały partner to zło i rogi szatana)

Kobieta, która nie jest w związku komu ma być wierna? Wobec kogo lojalna? Społeczeństwa? Ciebie? A w związkach znam sporo przykładów wierności (przy czym wierność jest różnie definiowana przez rożne osoby- dla jednego zdradą będzie kontakt z byłym, a dla innego tylko seks, a dla jeszcze innego zdrada emocjonalna)

Rozbrajają mnie te wszystkie komentarze o upadku moralności. Moralność to głównie to jak się traktuje innych, czy się nie kradnie, czy się mówi prawdę, czy się dba o innych, a nie to ile palców, języków czy penisów gościło się między nogami.
Stary 2011-09-05, 11:12   #952
Konto usunięte

Cytat:
nie mówicie mi, że niektóre z Was myślą, że ludzi trzeba trzymać za pysk, za przeproszeniem, i na smyczy tych wszystkich świętych moralnych norm, bo inaczej żadne małżeństwo nie będzie udane co Was zresztą obchodzą cudze rozwody. i dlaczego głównej przyczyny upatrujecie się w swobodzie seksualnej?
mniemam, że najbardziej rozżalone z obecnego stanu rzeczy są zawsze te osoby, które mają bardzo idealistyczne pojęcie o miłości, która to jest dana raz i na całe życie. i że jak się dwoje ludzi dobierze i pokocha, to mają spędzić ze sobą resztę swoich dni, bo tak i już.
ja tam uważam, że ludzi i małżeństwa psuje właśnie takie romantyczne podejście do życia. kochają za mocno, idealizują za bardzo, a jak nagle spada na nich ciężar codziennej szarówki, to jest wielki szok i koniec bajki o księciu i księżniczce. bo sama miłość to jednak za mało.
Nie mówię, żeby "trzymać za pysk". To byłoby uwstecznienie. Ale zasady muszą być.
Mnie cudze konkretne rozwody nie interesują (chyba, że byłby to rozwód np. rodziców), co nie znaczy, że nie mogę mieć zdania.
Bo swoboda seksualna to takie właśnie "róbta co chceta", rozmycie zasad.
A z tym się zgadzam i uważam, że w doborze ważniejszy od szalonych uczuć powinien być pragmatyzm i dużo rozsądku. Myślę, że wtedy możliwość niepowodzenia jest mniejsza.
Cytat:
Rozbrajają mnie te wszystkie komentarze o upadku moralności. Moralność to głównie to jak się traktuje innych, czy się nie kradnie, czy się mówi prawdę, czy się dba o innych, a nie to ile palców, języków czy penisów gościło się między nogami.
Czyli według ciebie seksu nie można rozpatrywać w kategorii moralności? Więc gwałt na przykład nie może być oceniony jako czyn moralny bądź nie, bo wszak to zachowanie seksualne, a zachowanie seksualne nie mieści się w tej kategorii?
Piszesz, że moralność to to jak traktuje się innych, czy się dba o nich. Wiec nieważne jak traktuje się w sytuacjach intymnych, tak? Bo przecież seks jest poza kategorią jak wynika z twojej wypowiedzi.

Cytat:
Cytat:
a jeśli kobieta ma w nosie wszelkie normy, lubi seks, nie chce się wiązać, partnerów wybiera starannie, każe im się badać i zmienia ich co powiedzmy 3 miesiące, zawsze wybiera wolnych, chętnych, do niczego ich nie zmusza i nikogo nie krzywdzi... czemu ludziom tak spieszno by ją oceniać? jeśli jej jest wspaniale ze swoim wyborem, czemu zawsze znajdą się ludzie, którzy wywyższają się próbując zniżyć ją do poziomu dzi*ki? czemu Ci ludzie mają się za tak niesamowicie ważnych, że uważają, że ich opinia mogłaby ją zainteresować? po co w ogóle się na jej temat wypowiadają, skoro nie podzielają jej poglądów życiowych? czemu po prostu nie omijają jej z daleka?

wiem, że mają do tego prawo. ale chyba robią to w jakimś celu. no właśnie - w jakim?
To, że inaczej myślą, nie znaczy, że automatycznie mają wąskie horyzonty myślowe. A to, że mogą mieć kompleksy to nie oznacza, że wobec niej. A to, że niezbyt pozytywnie myślą, nie znaczy od razu, że się wywyższają lub mają za super ważnych.

Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Czas edycji: 2011-09-05 o 11:53
Stary 2011-09-05, 12:36   #953
Kolor Bzu
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29213345]
To, że inaczej myślą, nie znaczy, że automatycznie mają wąskie horyzonty myślowe. A to, że mogą mieć kompleksy to nie oznacza, że wobec niej. A to, że niezbyt pozytywnie myślą, nie znaczy od razu, że się wywyższają lub mają za super ważnych.[/QUOTE]

Pisałam o sytuacji w której seks nikogo nie krzywdzi. Gwałt krzywdzi, tak samo pedofilia. Ale nie ilość partnerów, ani czas w jakim poszło się z nimi do łózka.
Stary 2011-09-05, 12:47   #954
motyla
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29213345]To, że inaczej myślą, nie znaczy, że automatycznie mają wąskie horyzonty myślowe. A to, że mogą mieć kompleksy to nie oznacza, że wobec niej. A to, że niezbyt pozytywnie myślą, nie znaczy od razu, że się wywyższają lub mają za super ważnych.[/QUOTE]

ech, ja naprawdę nigdzie nie pisałam, że nie wolno ludziom inaczej myśleć i że jeśli myślą inaczej, to są ograniczeni, proszę nie nadinterpretować. piszę cały czas o wypowiadaniu swojego zdania w obecności osób, które mogą poczuć się dotknięte i o sposobie, w jaki to zdanie jest wypowiadane.

skoro już tak czepnęliśmy się tych norm, to przecież istnieją jakieś normy miłej, pokojowej i kulturalnej dyskusji, w której interlokutorzy biorą pod uwagę uczucia swoich współrozmówców przy doborze słów, jakich używają. nieużywanie słów o znaczeniu wybitnie pejoratywnym należy wydaje mi się do jednej z zasad tychże norm.
Stary 2011-09-05, 13:06   #955
Konto usunięte

Cytat:
ech, ja naprawdę nigdzie nie pisałam, że nie wolno ludziom inaczej myśleć i że jeśli myślą inaczej, to są ograniczeni, proszę nie nadinterpretować. piszę cały czas o wypowiadaniu swojego zdania w obecności osób, które mogą poczuć się dotknięte i o sposobie, w jaki to zdanie jest wypowiadane.

skoro już tak czepnęliśmy się tych norm, to przecież istnieją jakieś normy miłej, pokojowej i kulturalnej dyskusji, w której interlokutorzy biorą pod uwagę uczucia swoich współrozmówców przy doborze słów, jakich używają. nieużywanie słów o znaczeniu wybitnie pejoratywnym należy wydaje mi się do jednej z zasad tychże norm.
Nie miałam na myśli ciebie. Zobacz kogo naprawdę cytuję i do czyjej wypowiedzi się odnoszę.
No, istnieją, istnieje również regulamin tego forum i dopóki nie narusza się go, można wypowiadać się jak się chce i głosić to co uważa się za słuszne.
Cytat:
Gwałt krzywdzi, tak samo pedofilia. Ale nie ilość partnerów, ani czas w jakim poszło się z nimi do łózka.
Czasem krzywdzi.
Stary 2011-09-05, 13:09   #956
Kolor Bzu
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29215350]
Czasem krzywdzi.[/QUOTE]

Kogo? Jak? Dlaczego?
Stary 2011-09-05, 13:21   #957
motyla
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29215350]Nie miałam na myśli ciebie. Zobacz kogo naprawdę cytuję i do czyjej wypowiedzi się odnoszę.
No, istnieją, istnieje również regulamin tego forum i dopóki nie narusza się go, można wypowiadać się jak się chce i głosić to co uważa się za słuszne.[/QUOTE]

sorki, już mi się wszystko kićka
Stary 2011-09-05, 13:53   #958
TmargoT
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29213345]N

Czyli według ciebie seksu nie można rozpatrywać w kategorii moralności? Więc gwałt na przykład nie może być oceniony jako czyn moralny bądź nie, bo wszak to zachowanie seksualne, a zachowanie seksualne nie mieści się w tej kategorii?
Piszesz, że moralność to to jak traktuje się innych, czy się dba o nich. Wiec nieważne jak traktuje się w sytuacjach intymnych, tak? Bo przecież seks jest poza kategorią jak wynika z twojej wypowiedzi.

h.[/QUOTE]
nie potrafię pojąć,jak można porównac wolność sexualną do gwałtu.
gwałt to nie tylko forma sexualna,ale i naruszenie wolności wyboru i przemoc.zrozumiałabym,gdy bys podala przykład rozwiązłości takiej,jak trójkąty,sadyzm,masochizm-jednak żadna z tych form nie bedzie mieścila się w niormach jesli nie będzie obopólnej zgody między partnerami.
mnie przeraza sex miedzy różnymi parami małżenskimi,albo trojkąty,śmiesza mnie przebieranki,albo odgrywanie scen,jednak bnie oceniam tego jako dewiacji,choć nie mięsci się w sztywnych ramach noralności
Stary 2011-09-05, 15:03   #959
201607111632
Konto usunięte

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29213345]Nie mówię, żeby "trzymać za pysk". To byłoby uwstecznienie. Ale zasady muszą być.
Mnie cudze konkretne rozwody nie interesują (chyba, że byłby to rozwód np. rodziców), co nie znaczy, że nie mogę mieć zdania.
A z tym się zgadzam i uważam, że w doborze ważniejszy od szalonych uczuć powinien być pragmatyzm i dużo rozsądku. Myślę, że wtedy możliwość niepowodzenia jest mniejsza.

To, że inaczej myślą, nie znaczy, że automatycznie mają wąskie horyzonty myślowe. A to, że mogą mieć kompleksy to nie oznacza, że wobec niej. A to, że niezbyt pozytywnie myślą, nie znaczy od razu, że się wywyższają lub mają za super ważnych.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez TmargoT;29216418[B
]nie potrafię pojąć,jak można porównac wolność sexualną do gwałtu.[/B]
gwałt to nie tylko forma sexualna,ale i naruszenie wolności wyboru i przemoc.zrozumiałabym,gdy bys podala przykład rozwiązłości takiej,jak trójkąty,sadyzm,masochizm-jednak żadna z tych form nie bedzie mieścila się w niormach jesli nie będzie obopólnej zgody między partnerami.
mnie przeraza sex miedzy różnymi parami małżenskimi,albo trojkąty,śmiesza mnie przebieranki,albo odgrywanie scen,jednak bnie oceniam tego jako dewiacji,choć nie mięsci się w sztywnych ramach noralności
Ja właśnie także nie. Przecież gwałt to przestępstwo, chyba widać diametralną różnicę ?
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-05, 15:09   #960
Bananalama
jestę wieszczę

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;29213345]Nie mówię, żeby "trzymać za pysk". To byłoby uwstecznienie. Ale zasady muszą być.

Dobrze wiesz, że nie miałam na myśli tego, że każdy kto myśli inaczej ma wąskie horyzonty myślowe. Chodzi mi o to, że można uważać inaczej, ale już uważanie swojego punktu widzenia za jedyny słuszny i obrażanie tych, co tak nie myślą, jest wąskim horyzontem myślowym.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości