|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Cytat:
![]() ![]() Znam nawet takich co jajka sadzone robią w tosterze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Wtajemniczenie
|
To i może ja coś dorzucę od siebie;D
Skł: *100gr piersi z kurczaka *puszki fasolki szparagowej cienkiej bonduelle (220gr) *200gr pomidorow z puszki *cebulka *przyprawy Cebule pokroic w drobną kostkę-poddusić na patelni ew.w garczku ![]() ![]() Kaloryczność: pierś 100 kcal, fasolka 28kcal, pomidory 50 kcal,cebula 10kcal= 188kcal |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Fajne te Wasze przepisy, właśnie sobie spisuje te , które wpadły mi w oko. Zaczełam właśnie chodzić na fitness i do tego staram się jeść zdrowo ( zero słodyczy, białego pieczywa itp.itd.) . Mam też taką propozycję, żeby może zamieszczać jakieś takie przepisy świąteczne , takie bardziej light ![]() Jak coś mi się przypomni, napewno zamieszczę pozdrowienia ![]()
![]() |
![]() |
#934 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Przerobiony sernik Ather
![]() Twaróg chudy 200g Serek homogenizowany naturalny 150 g Banan Dwa białka, jedno żółtko Łyżka budyniu (smak do wyboru, ja wybrałam śmietankowy) 10 - 15g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia słodzik Bialka ubić na sztywno. Banana zmiksować w blenderze, dodać twaróg, serek homo, żółtko, budyń, proszek do pieczenia, rodzynki - wszystko zmiksować. Dodać słodzik (według uznania), połączyć masę z ubitym białkiem. Wylać na blachę wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zarumienienia. Ciacho wychodzi pyszne. Dla mnie smakuje na zimno ale także delikatnie podgrzane w mikrofalówce. wyszło mi ok 108kcal/100g ; 600 kcal na całość; B/W/T 80/64/12
![]() |
#936 |
Konto usunięte
|
Monyczka, a jakby tak dodać cukru, to ile by trzeba było mniej więcej na tę ilość składników??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
szczerze mówiąc to nie mam pojęcia... Cukru nie używam od roku, czasem tylko słodzik pójdzie w ruch... Ale wydaje mi się, że niezbyt dużo, banan sam w sobie jest dość słodki. Zawsze lepiej wsypać mniej i po spróbowaniu dosłodzić albo po upieczeniu posypać cukrem pudrem
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 |
Konto usunięte
|
No ja jakiś czas używałam słodzika, ale bolał mnie po nim brzuch, źle się czułam, więc teraz używam zazwyczaj cukru trzcinowego jesli potrzebuję.
![]() Ok dzięki za przepis. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Rozeznanie
|
dziewczynki haloo!!!! coś nam wątek podupada
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny dzieki za przepisy z tego watku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Rozeznanie
|
szkoda, że nie do każdego przepisu jest podana ilość kalorii
![]() ale i tak już się zabieram do spisywania niektórych przepisów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a ja z małym pytankiem. Dopiero dziś zajrzałam do tego wątku i napotkalam sie na takie sformułowania jak "R" i "U", możecie mi wytłumaczyc o co chodzi ? Ponieważ chcialabym wypróbować kilka waszych przepisów bo przeszłam na diete i nie moge wygłówkować co to za skróty :p z góry dziękuję ;*
PS. mam sporo przepisów od dietetyka wiec jak znajde chwilke to wrzuce je ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
R - redukcja wagi
U - utrzymanie, stabilizacja wagi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U - utrzymanie, czyli wtedy, gdy chcesz utrzymać wagę P - przytycie ![]()
![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
polecam również zajrzeć na ten wątek :http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196551
![]() |
#947 |
Zakorzenienie
|
Przeróbka pasty z tuńczyka w oleju, majonezu, jajek, sera żółtego, ogórków kiszonych, cebuli.
Składniki: tuńczyk wsw, serek homo nat, białka 2-3 jajek (ew. pół żółtka dla smaku) ser żółty 9% (opcjonalnie, bez niego też jest dobra) ogórek kiszony, pół małej, czerwonej cebuli jajka siekamy bardzo drobno, mieszamy z tuńczykiem i serkiem homo (żeby postało coś na wzór pasty kanapkowej), dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w małą kostkę ogórki, solimy i pieprzymy do smaku. Pasta doskonale smakuje z pumperniklem bądź wasą i jakimś warzywkiem typu pomidor i zawiera dużo cennego białka ![]() można dodać zamiast białek półtora jajka z żółtkami ale wtedy na R już lepiej nie łączyć pasty z chlebem.
![]() |
#948 |
Rozeznanie
|
A ktoś podał taki przepis na dietetyczne naleśniki:
Składniki na 4 naleśniki (o średnicy 24 cm) 50 g mąki żytniej (2000) 1 małe jajko pół szklanki mleka (+ aromat, szczypta proszku do pieczenia/sody). Składniki zmiksowane a naleśniki smażone na teflonie bez tłuszczu. Uwaga – nie używajcie przypadkiem wody zamiast mleka bo naleśniki nie wyjdą, a o kwestii smakowej już nawet nie wspominam… Może ktoś wie ile kcal ma 1 naleśnik?
![]() |
#949 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#950 |
Raczkowanie
|
witam was niezawodne wizazystki, ah ile ja wam zawdzieczam
![]() ![]() ![]() sniadanie : niecale pol szklanki muesli i 2-3 lyzki platkow fitness z mlekiem 0,5% (wiem ze powinno byc pol szklanki ale uwielbiam mleko wiec pije szklanke) 2 sniedanie w szkole: czasem dwa duze jablka, czasem 4xpieczywo waza (jedna kromka 30kcal) z szyneczka badz bialym serkiem z hochlanda (te wiadereczko male) obiad: 200-250 g warzyw mrozonych z hortexu z 50g makaaronu pelnoziarnystego z przyprawami (ostra papryka, ziola prowansalskie) , zeby miec troche mieska to kroje od niedawna 3 grubsze plastry poledwicy sopockiej i wrzucam na patelnie z warzywami (mniej niz lyzka oliwy) podwieczorek activia sliwkowa badz jablko kolacja pieeczywo waza wlasnie z dzemem niskoslodzonym (4 kromki) czasem na kolacje jedna parowke morlinke/berlinke z serem, plus ketchup to zazwyczaj moje posilki w swieta niestety doszly serniki itd ale staram sie teraz ograniczyc ogolnie pije malo wody bo nie lubie,, wole czasami sok z marchewki z hortexu bodajze (36kcal na 100ml-czy nawet to musi miec kalorie ![]() ![]() blagam pomozcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Rozeznanie
|
dziękuję ślicznie ![]() edycia1990rok - a nie lepiej dodać jeszcze 200 kcali i chudnąć trochę wolniej i zdrowiej ![]() z tego co się orientuje wasa nie jest polecana tym bardziej ze widzę, że jesz ją i na śniadanie i kolację. Na śniadanie może lepiej jakąś razowa bułeczkę albo kromkę, dwie chlebka razowego. I chyba powinnaś ograniczyć te sery i zastąpić je czymś innym. a z reszta zajrzyj na ten watek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647 ![]()
www.szkla.com/164183 zapraszam! Edytowane przez Abigail123 Czas edycji: 2009-01-13 o 20:38 Powód: poprawa błędów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Raczkowanie
|
w sumie to serow nie mam az tak duzo, zolte to naprawde okazyjnie bardziej bialy, myslalam ze zdrowy. a wasa myslalam ze zdrowa bo pelnoziarnista i duzo blonnika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Zakorzenienie
|
to parowki nadaja sie do diety i to jeszcze z ketchupem? ;o
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj zrobilam jakby kotleciki z miesa mielonego drobiowego:
zmielilam miesko z palek z kurczaka (te mniejsze udka) i z calego tego miecha namielonego ja na kotlety dla mnie wzielam 400gr do tego dodalam cale jajko natke pietruchy-dosc sporo koperek-tez dosyc sporo cebule granulowana wcisnelam kilka zabkow czosnku a zeby zdrowo bylo w zimowe mrozy ![]() przyprawy... ja dodalam mieszanke przypraw do kurczaka kamisa do tego troszke vegety pieprzu nagrzalam piekarniik,folie na blache i z tej calej mojej masy wyszlo mi 6 kotlecikow po jakims czasie jak sie podpiekly przewrocilam na druga strone i gotowe calosc miala 630 wiec jeden taki kotlecik wyszedl mi za 105kcal ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Raczkowanie
|
a dlaczego nie? ile mozna jesc serkow twrozkow, cos cieplego czasem przyjemnie zjesc (ja parowke mniej wiecej raz w tyg czasami dwa i z mala iloscia ketchupu) ja licze glownie kalorie a jedna berlinka to ok 120kcal plus ketchup to max 150kcal do tego kawalek chlebka zytniego ze sliwka lub skonecznikiem w sumie 205 kcal czy to duzo ? nie sadze, a co na temat tego dzemu kochane poradzicie ![]() z wasy od dzisiaj rezygnuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 |
Rozeznanie
|
A ja na kolację dziś zjadłam taką paćkę, bo w sumie nic konkretnego nie miałam w lodówce.
Do miseczki : - półtłusty twaróg, - kapka śmietany (bo jogurtu brak;/), - bazylia, szczypta vegety, - pokrojona w kostkę zółta papryczka - pokorjone w kostkę kawałki schabu duszonego z obiadu pychooootka ![]() a i mały offtopic, macie gdzieś na wierzchu link do wątku "galeria" ? przeszukałam całe forum kilka razy no i nie mogę znaleźć :/
![]() |
![]() |
#957 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1.Ile mniej więcej trzeba piec to ciasto? 2.Jakiej mniej więcej wielkości miałaś blachę? Z góry dziękuje za odp. i zabieram sie do pieczenia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Raczkowanie
|
a ja mam bardzo dobry przepis na dietetyczne spaghetti
![]() -paczka makaronu pełnoziarnistego do spaghetti sos: -koncentrat pomidorowy (pół słoiczka lub 1,5 malutkiej puszki) -2 zombki czosnku -pół cebuli cukrowej -kilka pieczarek (ja daje dosłownie 4-5 -papryczka chilli lub przyprawa chilli -oliwa z oliwek -suszone zioła (niekoniecznie) przygotowanie: makaron ugotowac al'dente. Na patelni rozgrzac odrobine oliwy z oliwek, wrzucic rozgnieciony czosnek i drobniutko posiekana cebulke z pieczarkami, poczekac az wszystko lekko sie zarumieni i wtedy dodac koncentrat, przyprawic przyprawa chilli lub dodac drobno posiekana papryczke, posypac ziołami. polac makarony i dokladnie wymeszac, Przepis bardzo prosty, szybki, smaczny i nadający się na redukcję ![]() Jak bede miala chwilke, wrzuce wiecej przepisow bo mam ich troszke ![]() albo dam ood razu jeszcze jeden sprawdzony przepis, rowniez pyszny i dietetyczny ![]() Pierś z kurczaka na ostro - pierś surowa -musztarda pikantna -przyprawa ostra chilli -jogurt naturalny 0 % -zioła suszone Kurczaka umyć, z jednej strony posmarować musztardą ostra i ta posmarowana strona polozyc na blaszke do pieczenia (musztarda spod spodu). Włożyć do piekarnika i piec do miękkości. Mniej wiecej w połowie pieczenia polać kurczaka sosem (jogurt+przyprawa chilli-duuzo przyprawy + zioła), piec do zarumienia ![]() Edytowane przez kasiunka8998 Czas edycji: 2009-01-28 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.