![]() |
#931 |
Zadomowienie
|
Dot.: Gość na weselu - bliska osoba, czy koperta i talerzyk?
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89251208]No niestety, czy dziecko, czy dorosły, jak się ma wszystko na wyciagnęciu ręki i zawsze dostępne, to przestaje cieszyć.
Dlatego tak miło wspominają dzieciństwo roczniki 80 i 90. Totalnej biedy już nie było, ale do konsumpcjonizmu daleko i dziecko cieszyło się, ze dostało karteczki do segregatora. Zwykła hulajnoga to było coś. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Czy ja wiem? Ja jako dziecko (którym też byłam w latach 90-tych) również otrzymywałam w prezencie rzeczy, które wtedy bardzo chciałam mieć. Ale nie chwaliłam się nimi wokół, nie rzucałam na szyję obdarowującym, ani nie otwierałam ich przy gościach. Nie wszyscy okazują emocje i zadowolenie w taki sam sposób i nie ma sensu wymuszać tego na dzieciach. Pamiętam, że kiedyś jakaś ciotka powiedziała mojej mamie, że niby to jestem niewdzięcznym dzieckiem, chociaż ładnie jej za prezent podziękowałam, ani o niego wcale nie prosiłam. Wkurza mnie takie wymuszanie na dzieciach zadowolenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 | |
whatever
|
Cytat:
![]() Sent from my SM-G996B using Tapatalk ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89251811]I przez cały dzień nie dotykalas tego prezentu? Nie zobaczyłaś, czy w ogóle pasuje ( mówię tu o czymś większym jak rowerze hulajnoga, rolki) Nikt nikomu nie każe się rzucać na siłę i zachwycać. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja jak dostaję prezenty, to wolę je sobie odłożyć na bok i potem obejrzeć na spokojnie sama. Potem pisze np do obdarującego albo wspominam przy kolejnym spotkaniu, że prezent mi się bardzo podoba i jeszcze raz dziękuję. Jako dziecko tak samo, peszyło mnie takie przymierzanie/ogladanie wszystkiego przy oczekującym wzroku gości. Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też to zauważyłam. Dzieci teraz wszystko mają, więc jak coś dostaną, to powiedzą dzięki i często odłożą na bok i nawet się tym nie interesują. Cytat:
To już dla mnie przesada w drugą stronę. Nie robienie imprezy, bo goście będą się czuli zobowiązani dać prezent. Cytat:
To nie chodzi o chwalenie, ale o taką zwykłą dziecięcą radość. [1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;89251275]Ah, tak! hulajnoga to był mój hit, na któres urodziny dostałam. Po mnie jeszcze moja siostra na niej śmigała, do tej pory działa bez zarzutu. Nawet kółka się do tej pory świecą ![]() Dobre podsumowanie, że biedy nie było, a konsumpcjonizmu też jeszcze nie. Teraz mamy tyle sklepów, że w takim pepco możesz za 5 dych kupić od cholere głupotek, więc bez względu na zasobność portfela półki w pokoju u dziecka i tak się uginają. U mnie cała rodzina narzeka, gdy zbliżają się święta, że "co tym dzieciom kupić, one wszystko mają", a sami to nakręcają... chociaż nie wiem, czy bym była taka mądra, jakbym miała swoje dziecko, ale mam nadzieję, ze tak[/QUOTE] Zgadzam się. Teraz jest na każdym kroku pełno rożnego badziewia. Można iść właśnie do pepeco albo do jakiego marketu i kupić coś za kilka złotych. Potem dzieci mają cały pokój gratów i z niczego się nie cieszą.
![]() |
![]() |
#935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ale zapewniam, że wciąż w Polsce jest mnóstwo dzieci m które się cieszą z prezentow, tych drobnych i tanich też i to często bardziej nawet niż drogich. Właśnie z jakichś kolorowych notesikow, tęczowych mazakow, slodkich uroczych gadżetów itp. Ja znam mnóstwo takich dziwci- łażę na te 'urodzinki' na salach zabaw i widzę jak sobie nad prezentami "ochają" chociaz wiadomo- zależy od temperamentu, niektóre są stonowane i nie 'skaczą z radosci'. A z prezentów po komunii to też często najbardziej się cieszą jak dobie same coś wymarzonego kupiamnawet stosunkowo taniego niz że 'standardow' typu rower czy laptop. Np. Zestaw lego z ulubionej bajki ![]() Co do zbieractwa KIEDYS śmieci to... zeszłego lata był szał na zbieranie papierków po lodach ekipy ![]() Naprawdę zbieractwo mamy raczej w genach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Zakorzenienie
|
Ja się rzadko cieszyłam z prezentów bo od dzieciństwa jestem minimalistą
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Raz pożałowałam, jak ciocia mi kupiła xxxx o którym marzyłam dobre dwa lata wcześniej, i ona dobrze o tym wiedziała, i jak poszła (pewnie zawiedziona, że przy niej nie otworzyłam), to otwieram i miałam ochotę od razu do niej dzwonić z podziękowaniami i żałowałam, że jej kurczę nie mogę ze szczęścia przytulić. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2022-11-25 o 08:08 Powód: reklama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.