Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-20, 15:26   #931
natusiakac21
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
dziś rano włączyłam ddtvn i akurat był psycholog nt. zasypiania dziecka- jak nauczyc samodzielnego snu itp itd, generalnie dla mnie porażka- podczytałam potem czat z tą kobietą i generalnie z jej opinii wynikało że dzieci w wieku naszych nie potrzebują snu w dzień a jeżeli jest inaczej to tylko dlatego że w nocy się nie wysypiają wkleję Wam przykłąd jednej porady ale generalnie wszystkie miały taki sens:

~aneczka: Witam, mam problem z 6 miesieczną córką. Otóż w dzień nie potrafi spac, ucina sobie drzemki po 20-30 minut i przez cały dzień jest marudna ponieważ niewyspana. Jak to zrobic zeby dziecko spało dłużej?

Czat z psychologiem dziecięcym dr Justyną Korzeniewską : Czy to znaczy, że nie wysypia sie również w nocy i dlatego jest taka senna w dzień? Domyślam sie, że tak jest dlatego polecam zadbanie o lepszy sen nocny wtedy nie będzie tak zmęczona w ciągu dnia. Jeśli również po spaniu nocnym wybudza się marudna lub z płaczem to pewne jest że jakość tego snu nocnego jest niska nie pozwala na pełną regenerację.

mam wrażenie że ta babka nie miała nigdy styczności z niemowlakiem bo jej zdaniem jak 6 czy nawet 5 mies dziecko jest zmęczone w dzień to znaczy że źle spało w nocy- a przecież to są maluchy i chyba żadne takie dziecko nie wytrzyma całego dnia bez snu a przy tym będzie radosne i wypoczęte choćby spało w nocy 12h

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

filet z wiejskiego kurczaka, dosłownie 2 małe kosteczki.
no cóż- odczekam 2 dni i zobaczymy co będzie jak zje znowu. no i kurczak był po raz pierwszy- wcześniej dawałam indyka-też filet ale sklepowy więc teraz dałam tego wiejskiego
zobaczę, na razie chyba warzyw nowych też nie będę dokładać prócz dyni bo ją jadła na początku i było ok, no chyba że faktycznie lipa z mięsem wyjdzie to wtedy pójdę po rade do pediatry i będę kombinować żelazo warzywami.
Troche niepoważna ta Pani psycholog. Moi sistrzeńcy mają jeden dwa i pół, a drugi dwa lata i 9miesięcy i obaj śpią jeszcze w południe bo nie dają rady całego dnia bez snu spędzić.
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 16:28   #932
rozowa1987
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Ja mam krzesełko CARETERO pòzniej jest stolik i krzesełko.Ja jestem zadowolona,Nie ma tylko regulacji wysokości i jest do 18 kg.
Stary 2012-11-20, 17:29   #933
aga_bre
Rozeznanie

Śpieszę donieść, że Miki zaczął raczkować, a do tego zaczyna się wspinać po wszystki co pionowe, nie ważne czy stabilne czy też nie. Stąd też spora ilość guzów.
Stary 2012-11-20, 17:49   #934
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Śpieszę donieść, że Miki zaczął raczkować, a do tego zaczyna się wspinać po wszystki co pionowe, nie ważne czy stabilne czy też nie. Stąd też spora ilość guzów.
Super brawo dla małego
Czy zaczął to robic z dnia na dzień czy na początku leżąc na brzuszku podnosił np. dupkę do góry?
Bo mój Antoś to jak się go poloży na brzuszku to tak leży czasem zmieni polożenie o 90 stopni, ale nie unosi dupki do góry.

Dziewczyny, a jakie macie plany na świętna, tzn. dotyczące waszych dzieci. Ja się troche martwie jak to będzie w Wigilię ponieważ Antoś ostatnio chodzi mi spać najpóźniej o 18.30, a u mojej babci kolacja na 17.30 i później do teściowej dopiero i nie wiem jak to będzie wyglądać, czy on nie będzie plakać itp.
Albo zrezygnuje z wizyty u teściowej

Edytowane przez natusiakac21
Czas edycji: 2012-11-20 o 18:29
Stary 2012-11-20, 18:34   #935
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
ja myślę, że to fajny pomysł. U mnie przebojem są ładnie zapakowane pierniczki
A w tamtym roku ostro dziergałam na szydełku gwiazdki na choinkę, też fajnie to wyszło.

Aha i dziewczyny, już mogę się podzielić radosną informacją, w lutym wyjeżdżamy do Francji - prawdopodobnie na dwa lata!
Pola super! cieszę się że się udało jeśli tylko to jest to czego chcieliście i już dziś życzę powodzenia!

Cytat:
wow nieźle!! brawo dla Mikiego
my w rozwoju ruchowym to jesteśmy w lesie

dziewczyny doradxcie cos, chciałam na dniach kupić fotelik dla Marci ze wzg na ceny w sklepie int (teraz są promocje a w sklepach stacjonarnych jest conajmniej 100eur drożej). zastanawiam się nad poniższymi modelami ale...

patrzylam na ten maxi cosi tobi ale podobno jest waski i w zimowym ubraniu dzieciom jest ciasno ? - tak pisza na forum...

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...maxi+cosi+tobi

patrzylismy tez na ten bo ma fajna funkcje ze sie obraca i latwiej wsadzic dziecko. no ale w testach ma ocene tylko 3 a ten wyzej 4

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...axi+cosi+axiss

tu filmik jak sie obraca:

http://www.youtube.com/watch?v=ICOPHLHWjDA

no i sa tutaj jeszcze te britax - podobno to to samo romer tylko na ang rynek inaczej sie nazywaja. montuja sie na isofix wiec chyba sa bezpieczniejsze niz maxi cosi.

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...tax+9-18&ajr=0

doradzcie cos please!!!
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 18:46   #936
onething
Zadomowienie

Cytat:
Mąż dostał kontrakt na dwa lata w INSA ( instytucie nauk stosowanych). Będzie pracował przy projekcie dot. ogniw fotowoltaicznych, fajnie, bo badania mu się przydadzą do habilitacji, tam mają świetny sprzęt.

I ja się cieszę bardzo, bo jestem po filologii romańskiej. Planuję chwilę jeszcze pobyć z Antkiem, troszkę odświeżyć język(i) i szukać czegoś ciekawego. Najchętniej coś w kontaktach międzynarodowych

Pięknie. Czym zajmuje się Twój mąż ? I Ty sama też czym się zajmujesz, w czym się "lubujesz"?

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość

Zaczęłam zakupy gwiazdkowe, tzn. narazie szukam pomysłów i marnuję czas na allegro.... ale i tak ostatnio listonosz się u mnie zadomowił... jak mąż wraca z pracy, to córka już od progu woła: "tatusiu był u nas listonos, psyniósł plezencik" no i weź tu sobie coś kup w tajemnicy....

Ja już sobie wybrałam prezent, teraz tylko muszę go zamówić
Cytat:

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jakie macie plany na świętna, tzn. dotyczące waszych dzieci. Ja się troche martwie jak to będzie w Wigilię ponieważ Antoś ostatnio chodzi mi spać najpóźniej o 18.30, a u mojej babci kolacja na 17.30 i później do teściowej dopiero i nie wiem jak to będzie wyglądać, czy on nie będzie plakać itp.
W tym roku święta wypadły u moich rodziców, więc mamy bardzo blisko. Ale jeszcze nie myślę jak to ogarniemy, bo przez ten miesiąc dużo się może wydarzyć.

Byłam w Tesco, obmacałam zabawki i jakoś tak do żadnej się nie przekonałam Wyjdzie na to, że kupimy sobie z mężem gry planszowe, a Szymek będzie się bawił tym co ma
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 18:54   #937
aga_bre
Rozeznanie

Jak leżał na brzuszku to zaczął podciągać kolana do brzuszka i unosić pupę i na początku to tylko tak się podnosił i posuwał się na brzuchu a na kolankach się chwiał i w sumie chyba po 3-4 dniach ruszył z kopyta i teraz śmiga jak głupi i do tego podnosi się do klęczek na wszystkim.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-20, 19:11   #938
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Mąż dostał kontrakt na dwa lata w INSA ( instytucie nauk stosowanych). Będzie pracował przy projekcie dot. ogniw fotowoltaicznych, fajnie, bo badania mu się przydadzą do habilitacji, tam mają świetny sprzęt.
Nie wierzę Jaki zbieg okoliczności. My właśnie jesteśmy na etapie zastanawiania się, czy chcemy być królikami doświadczalnymi i spróbować zasilać nasz dom w prąd ogniwami fotowoltaicznymi Nie znamy nikogo, kto by miał z tym do czynienia. Jest to dla nas mega nowość. Ciekawa jestem, co by Twój Mąż nam doradził A może jakieś Jego badania są, albo będą dostępne na internecie?
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 20:47   #939
joss
Raczkowanie

Witam
Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Ja właśnie byłam dziś w 5-10-15 i był tylko jeden rodzaj, granatowe dla chłopca i liliowe dla dziewczynki, największy rozmiar 74. Chyba byłam w jakimś mało zaopatrzonym sklepie
A w Cubusie fajne rzeczy na dzieciaki?

Maksio
Przystojniaczek
Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
Ja już nie wiem co jest małemu, dzień też bez rewelacji. Jest śpiący ale jak chcę go uśpić to jest ryk aż w końcu się męczy i zasypia. Boję sie nocy
Co do smoka, to zasypia ze smoczkiem, potem przeważnie wypluwa ale jak sobie o nim w nocy przypomni to płacze i tylko smok pomaga. Używamy smoczka lovi, tego najmniejszego 0-3 bo większego nie chce. Wogóle ten 3-6 wydaje mi się bardzo duży...z innych firm smoczków też nie chce. Dziś w dzień chciałam go uśpić bez albo z tym większym to darł się ponad godz, dałam mały smoczek i zasnął w sekundę.
Tż mówi, że może ten smoczek jest za mały i wypada mu z buzi na spaniu... sama już nie wiem.
Niepokoi mnie to, że tak macha rękami jakby coś odganiał, drapie się ale tylko w nocy tak robi.
Jak dzieci śpią w nocy to świecicie jakieś lampki czy jest całkiem ciemno?
Jakbym czytała o Celinie. Ona też używa smoczka Lovi i też nie pasuje jej ten od 3 m-cy, więc dajemy jej te najmniejsze O wypluwaniu już wcześniej pisałam.
Lampki żadnej nie palimy. Dopiero jak się budzi, to taką małą zapalam
Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Uff...nie tylko ja jestem ciekawska!
Zaglądasz ludziom do koszyków na zakupach?
Haha, klub ciekawskich Ja zaglądam zazwyczaj dopiero przy kasie I czasami się zastanawiam jak można kupować to czy tamto, bo ja bym tego czegoś nie tknęła, itp.
Cytat:

Zaczęłam zakupy gwiazdkowe, tzn. narazie szukam pomysłów i marnuję czas na allegro.... ale i tak ostatnio listonosz się u mnie zadomowił... jak mąż wraca z pracy, to córka już od progu woła: "tatusiu był u nas listonos, psyniósł plezencik" no i weź tu sobie coś kup w tajemnicy....

Cytat:
dziś rano włączyłam ddtvn i akurat był psycholog nt. zasypiania dziecka- jak nauczyc samodzielnego snu itp itd, generalnie dla mnie porażka- podczytałam potem czat z tą kobietą i generalnie z jej opinii wynikało że dzieci w wieku naszych nie potrzebują snu w dzień a jeżeli jest inaczej to tylko dlatego że w nocy się nie wysypiają wkleję Wam przykłąd jednej porady ale generalnie wszystkie miały taki sens:

~aneczka: Witam, mam problem z 6 miesieczną córką. Otóż w dzień nie potrafi spac, ucina sobie drzemki po 20-30 minut i przez cały dzień jest marudna ponieważ niewyspana. Jak to zrobic zeby dziecko spało dłużej?

Czat z psychologiem dziecięcym dr Justyną Korzeniewską : Czy to znaczy, że nie wysypia sie również w nocy i dlatego jest taka senna w dzień? Domyślam sie, że tak jest dlatego polecam zadbanie o lepszy sen nocny wtedy nie będzie tak zmęczona w ciągu dnia. Jeśli również po spaniu nocnym wybudza się marudna lub z płaczem to pewne jest że jakość tego snu nocnego jest niska nie pozwala na pełną regenerację.

mam wrażenie że ta babka nie miała nigdy styczności z niemowlakiem bo jej zdaniem jak 6 czy nawet 5 mies dziecko jest zmęczone w dzień to znaczy że źle spało w nocy- a przecież to są maluchy i chyba żadne takie dziecko nie wytrzyma całego dnia bez snu a przy tym będzie radosne i wypoczęte choćby spało w nocy 12h
No to w takim razie moje dziecko wyjątkowo źle śpi w nocy, hah I chyba w dzień przy każdej drzemce też skoro zasypia średnio co 2h na 1-2h
Cytat:

Cytat:

Ja zostaję w domu, więc nie ma żadnego problemu, a i został ponad miesiąc, więc może coś się odmieni w tej kwestii Twojemu dziecku, więc spokojnie

Pola - gratulacje. Fajnie, że uda Wam się wyjechać skoro tego chcecie Ciekawe czy wrócicie

Jeszcze coś miałam napisać, ale zapomniałam

A, Celina ma takie 2 małe czerwone placki nad brodą i się zastanawiam czy coś jej zaszkodziło, czy to od śliny i ciągle drażni to miejsce Nie ma kiedy się osuszyć i chyba nie może się wyleczyć, bo nie wiem od czego by to mogło być
joss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 23:05   #940
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Super brawo dla małego
Czy zaczął to robic z dnia na dzień czy na początku leżąc na brzuszku podnosił np. dupkę do góry?
Bo mój Antoś to jak się go poloży na brzuszku to tak leży czasem zmieni polożenie o 90 stopni, ale nie unosi dupki do góry.

Jak to jakie
Po prostu zaśnie u mojej mamy/teściów (w wózku)

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Cytat:
Brawo!!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
Pola super! cieszę się że się udało jeśli tylko to jest to czego chcieliście i już dziś życzę powodzenia!

wow nieźle!! brawo dla Mikiego
my w rozwoju ruchowym to jesteśmy w lesie

dziewczyny doradxcie cos, chciałam na dniach kupić fotelik dla Marci ze wzg na ceny w sklepie int (teraz są promocje a w sklepach stacjonarnych jest conajmniej 100eur drożej). zastanawiam się nad poniższymi modelami ale...

patrzylam na ten maxi cosi tobi ale podobno jest waski i w zimowym ubraniu dzieciom jest ciasno ? - tak pisza na forum...

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...maxi+cosi+tobi

patrzylismy tez na ten bo ma fajna funkcje ze sie obraca i latwiej wsadzic dziecko. no ale w testach ma ocene tylko 3 a ten wyzej 4

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...axi+cosi+axiss

tu filmik jak sie obraca:

http://www.youtube.com/watch?v=ICOPHLHWjDA

no i sa tutaj jeszcze te britax - podobno to to samo romer tylko na ang rynek inaczej sie nazywaja. montuja sie na isofix wiec chyba sa bezpieczniejsze niz maxi cosi.

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...tax+9-18&ajr=0

doradzcie cos please!!!
Brałabym najbezpieczniejszy

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Pięknie. Czym zajmuje się Twój mąż ? I Ty sama też czym się zajmujesz, w czym się "lubujesz"?

Ja już sobie wybrałam prezent, teraz tylko muszę go zamówić

W tym roku święta wypadły u moich rodziców, więc mamy bardzo blisko. Ale jeszcze nie myślę jak to ogarniemy, bo przez ten miesiąc dużo się może wydarzyć.

Byłam w Tesco, obmacałam zabawki i jakoś tak do żadnej się nie przekonałam Wyjdzie na to, że kupimy sobie z mężem gry planszowe, a Szymek będzie się bawił tym co ma
A co sobie zamówiłas ??
Stary 2012-11-21, 07:28   #941
rozowa1987
Zadomowienie

[QUOTE=aga_bre;37726076]Śpieszę donieść, że Miki zaczął raczkować, a do tego zaczyna się wspinać po wszystki co pionowe, nie ważne czy stabilne czy też nie. Stąd też spora ilość guzów. [/QUOTE. brawo dla małego

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Fajne zabawki będą w biedronce ,Nie wiem czy macie gazetke?
Stary 2012-11-21, 07:31   #942
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam!

Dziś była akcja nad ranem, o 5 . Hania się obudziła, zjadła 70ml i w płacz.. dalej jesc nie chciała , tylko ciągle się darła. Daliśmy pic, zmienilismy pieluchę i dalej płacz Prawie godzine to trwało.
Jestem tak niewyspana, tym bardziej, ze poszłam spac o 1:30.

Idę do mojej marudyyyyyyy. Ciekawy dzień mi się zapowiada
Stary 2012-11-21, 07:48   #943
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Witam!

Dziś była akcja nad ranem, o 5 . Hania się obudziła, zjadła 70ml i w płacz.. dalej jesc nie chciała , tylko ciągle się darła. Daliśmy pic, zmienilismy pieluchę i dalej płacz Prawie godzine to trwało.

współczuje , najgorzej jak nie wiadomo o co chodzi....
ja tez ostatnio niewyspana chodzę ale wieczorem nie moge zasnąć a moje dziecko przestało wstawać w nocy na jedzenie za to wstaje między 5 a 6 gotowe do zabawy a ja nie mogę oczu rozkleić. co innego jakby to było lato- przynajmniej widno , a teraz to dla mnie środek nocy mąż chodzi na palcach jak wstaje do pracy a ona i tak zawsze to wyczai np dziś wstała o 5:30 i do tej pory ani myśli spać
zaraz obczaję biedronkę
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 08:15   #944
pola_m
Wtajemniczenie

dzień dobry

Cytat:
Moj bąbel za 1,5 tyg kończy pół roku, ale już 10kg przekroczył... turla się na potęgę, nie ma miejsca, do którego by się nie doturlał, moja spasiona dżdżowniczka.... a mówią że grube dzieci dużo później zaczynają się przemieszczać od swoich rówieśników, no chyba że ma adhd żart oczywiście

Mamy ostatnio problem ze żrącymi kupkami, odstawiłam wszystkie podejrzane produkty (w tym gluten), bo nie wiem czy to jakaś alergia czy ząbkowanie... dupka i pachwinki czerwone, mimo że naprawdę staram się od razu przewijać, a przedwczoraj dodatkowo kupki były śluzowate. Podaję diclofar profilaktycznie i czekam na poprawę, tragedii jeszcze nie ma, bo pupcię smaruję grubo kremami żeby kupa nie miała bezpośregniego kontaktu ze skórą.

o kurczę, niezły pulpecik Cudne jest to turlanie
Co do pupci, to może faktycznie zęby? Wietrz dużo i może jakaś kąpiel w krochmalu?

A córa niezły dekonspirator

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Gratki! Fajne perspektywy
A dla Antka będziesz tam opiekunki szukać w razie pójścia do pracy czy żłobek?
Zobaczymy jeszcze. Myślę, że poszukamy żłobka, albo assistante maternelle, czyli takiej opiekunki co ma kilkoro dzieci,coś w rodzaju prywatnego żłobka.

Cytat:
pola - masz naprawdę fajne buty (na ostatnim wpisie w blogu)
a dziękuję dziękuję. Mąż mi przywiózł z niemiec

Cytat:
łohoho, gratulacje!!

Cytat:
mąż jest fizykiem, będzie pracował w INSA. A ja jestem po filologii romańskiej, znam pare języków, więc liczę na ciekawą pracę najchętniej coś związanego z kontaktami międzynarodowymi

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Nie wierzę Jaki zbieg okoliczności. My właśnie jesteśmy na etapie zastanawiania się, czy chcemy być królikami doświadczalnymi i spróbować zasilać nasz dom w prąd ogniwami fotowoltaicznymi Nie znamy nikogo, kto by miał z tym do czynienia. Jest to dla nas mega nowość. Ciekawa jestem, co by Twój Mąż nam doradził A może jakieś Jego badania są, albo będą dostępne na internecie?
no proszę
mąż faktycznie w tym trochę siedzi. Jego szef też się tym mocno zajmuje. No i generalnie mówi że warto Teraz panele bardzo potaniały (CHińczycy weszli na rynek), energia jest czysta i nie wymaga żadnej roboty. No i ma wejśc ta ustawa (nie wiem, czy sie orientowaliście), że elektrowania ma obowiązek odkupić od Ciebie energię po bardzo korzystnej cenie. A jakie konkretnie badania by Was intersowały, mogę dopytać, może coś pomoże

Cytat:
Witam!

ojj... współczuję... I nie wiadomo dlaczego tak?
Ale może zaśnie, w końcu ona też się nie wyspała

dobra, spadam robić torick dla małża i w ogóle ogarniać
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 09:11   #945
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Troche niepoważna ta Pani psycholog. Moi sistrzeńcy mają jeden dwa i pół, a drugi dwa lata i 9miesięcy i obaj śpią jeszcze w południe bo nie dają rady całego dnia bez snu spędzić.
Hmmm sluchalam tej rozmowy i ta Pani nie mowila, zeby dziecko w dzien w ogole nie spalo, tylko ze nie powinno ciagle byc spiace i zbyt dlugo spac Ja ja zrozumialam w ten sposob, ze jezeli dziecko zle sypia w nocy,nie potrafi prawidlowo przejsc z jednej fazy snu w druga, a na granicy przejscia sie wybudza i nie potrafia samo usnac to bedzie potrzebowalo wiecej drzemek w dzien. I takie dziecko wlasnie co godzine bedzie budzilo sie w nocy. Widze to po swojej Oliwce.. kiedys jak przesypiala cale noce to wystarczyly jej drzemki w dzien po pol godziny i sie regenerowala. Teraz jak budzi sie w nocy srednio co 1-1,5h to te drzemki w ciagu dnia sa dluzsze, malo tego... jak rano sie budzi, to po godzinie zaczyna byc juz marudna i spiaca.. a to chyba normalne nie jest, bo dziecko po dobrze przespanej nocy nie bedzie chcialo po godzinie od wybudzenia znowu spac. Jej glownie chodzilo o to... dziecko dobrze wyspane, nie potrzebuje tylu drzemek i tak dlugich w ciagu dnia, bo ten dlugi sen nocny calkowicie to dziecko regeneruje, ale nigdzie nie mowila o tym, zeby dzieco w dzien w ogole nie spalo

Cytat:
Witam!

o kurcze.. to rzeczywiscie srednio ciekawie.. a sprawdz jej dziaselka.. moze zabek jej sie przebil, czasami tego dobrze nie widac, trzeba dobrze podotykac ( zeby nie pisac zmacac :P) Moja Oliwka pare dni temu miala identyczna akcje, tylko o godzinie 3... nie wiadomo bylo o co chodzi, zrobilam wszystko, a ta dalej plakala, w koncu udalo mi sie ja jakos uspic i rano jak juz wstalam, zmacalam dziaselko, a tam pojawil sie drugi zabek ( wieczorem go jeszcze nie bylo)

No wlasnie dziewczyny.. pytanie dotyczace zasypiania... Oliwka ladnie zasypia jak sie ja trzyma za raczke, glaszcze po glowie ( wieczorem, bo w dzien jest wieksza masakra).. i w nocy jak sie wybudza to nie potrafi sama usnac tylko trzeba znowu trzymac ja za raczke.. Jak dziecko nauczyc, zeby w nocy jak sie przebudzi zasypialo samo.. czy najlepiej moze poczekac az bedzie wieksza i narazie zapewnic jej to poczucie bezpieczenstwa? Juz sama nie wiem.. Chociaz z drugiej strony Oliwka sie wybudza, bo przewraca sie na brzuch, a tak spac nie chce ( spala na brzuchu moze z 3 razy i wtedy to byly idealne noce bo sama sie na brzuch przewrocila i zasnela.. spala do rana)... co moze byc przyczyna tego przewracania na brzuch przez sen? Zla jakosc tego snu i zbyt plytki sen? Macie jakies pomysly? W sumie mysle, ze gdyby sie nie przewracala to spalaby cala noc bez przebudzania. Nasze noce wygladaja tak, ze co 1-1,5h ona sie budzi z placzem, podchodze do lozeczka, ona jest na brzuchu czesto przyjmujac pozycje do raczkowania, odwracam ja na bok, czasami wlasnie potrzymam za raczke ( w przypadku kiedy za bardzo sie juz rozbudzila) i dalej spi... za kolejne 1,5 h to samo. Nie liczac okresu zebowego zawsze wybudza sie z tego samego powodu, przewracania sie na brzuch.

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

pola_m Super z tym wyjazdem, jesli sie cieszysz, a widze, ze tak to GRATULUJE i zycze powodzenia!! I w ogole mysle, moze nie ujme tego poprawnie stylistycznie, ze bardzo pasujesz do Francji. Jakos tak jak ogladam Twoje zdjecia na blogu.. idealnie sie tam bedziesz wkomponowywac

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-11-21 o 09:17
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 09:29   #946
Timii
Rozeznanie

Cytat:

my mamy z wigilia ten sam problem. ja chyba zrezygnuję z jednej (choć nie sądzę żeby teściowa na to pozwoliła ) albo po prostu zaczniemy mega wcześnie. innego wyjścia nie ma.

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Fajne zabawki będą w biedronce ,Nie wiem czy macie gazetke?
ja właśnie wczoraj oglądałam też mi się podobają np te klocuszki z fp. chyba wezmę dla Marci na gwiazdkę
Stary 2012-11-21, 09:38   #947
onething
Zadomowienie

Cytat:

A co sobie zamówiłas ??
Bransoletke Lilou z symbolem DKMS.
Ma któraś bransoletkę Lilou??

_agata w Tesco zabawki edukacyjne też się będą rabatowały

A tu link do gazetki Biedronkowej http://gazetka.biedronka.pl/g37,Swie..._w_radosc.html
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2012-11-21 o 09:45
Stary 2012-11-21, 09:54   #948
martula007
Raczkowanie

Cytat:
my mamy z wigilia ten sam problem. ja chyba zrezygnuję z jednej (choć nie sądzę żeby teściowa na to pozwoliła ) albo po prostu zaczniemy mega wcześnie. innego wyjścia nie ma.

ja właśnie wczoraj oglądałam też mi się podobają np te klocuszki z fp. chyba wezmę dla Marci na gwiazdkę
Hmm nad wigilia sie jeszcze nie zastanawialam...a mamy dwie do obskoczenia i nie ma innego wyjscia. Moze bedzie jedna u mnie w domu ( u mojej mamy), wtedy Oliwa pojdzie spac do drugiego pokoju.. albo sie ja troszke dluzej przetrzyma A te klocki kupilam w carrefurze za 39 zl chyba, ale to jakis czas temu promocja byla

Pisalam jakis czas temu o tym, ze bedziemy robic badania pod katem refluksu... czekamy i czekamy, badanie mamy za tydzien. Wy piszecie, ze martwicie sie tym, ze dzieci raz zwymiotowaly po posilku, a ja glupia myslalam, ze dzieci w tym wieku to norma, ze jeszcze wymiotuja... moja Oliwka wymiotuje po kazdym.. obojetnie czy to kaszka, sloiczek, mleko mm czy cycek. Wczoraj jak zwymiotowala to takiego chlusta zapodala, ze uwalona byla ona, ja i podloga. Ciekawe co wyjdzie na tym badaniu, mam nadzieje, ze to nie refluks. Zaluje tylko, ze glupia sluchalam sie lekarzy i tak pozno robie to badanie... W ogole smieszne jest to , ze badanie robimy prywatnie, a tyle czekac trzeba!
Ale powiem Wam, ze mimo tego, ze mloda zle sypia i czesto wymiotuje... to jest mega pogodnym dzieckiem.. caly czas sie usmiecha, czasami dostaje takiego napadu, ze nie umie przestac sie smiac... nawet jak marudzi bo jest spiaca.. to marudzi i sie smieje. Czasami placz wymieszany jest ze smiechem, wtedy juz jestem rozlozona na lopatki A najbardziej sie ciesze, ze przejawia zainteresowanie krolikiem, chce go juz glaskac, dotykac... a najlepsze jest to, ze jak krolik biega po mieszkaniu to Oliwka stara sie za nim Ostatnio chciala wlozyc swoja glowe do jego klatki, ale nie pozwolilam.

Cos dzis rozgadana jestem, ale Oliwka spi.. w mieszkaniu posprzatane, obiadu nie moge zroic bo zakupow nie mam, a ksiazke do czytania zostawilam w samochodzie, ide ogarnac pranie

Edytowane przez martula007
Czas edycji: 2012-11-21 o 09:56
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 09:58   #949
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Po zastanowieniu wybraliśmy łóżeczko ARTI. Dziękuję za Wszystkie opinie.

_agata za wytrwałość.

pola gratulacje! Mam nadzieję że się tam szybko odnajdziecie, z tego co piszesz na pewno tak będzie. Mój mąż przymierza się do tej tematyki co Twój mąż ale od czysto technicznej strony.
Stary 2012-11-21, 11:18   #950
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Bransoletke Lilou z symbolem DKMS.
Ma któraś bransoletkę Lilou??

_agata w Tesco zabawki edukacyjne też się będą rabatowały

A tu link do gazetki Biedronkowej http://gazetka.biedronka.pl/g37,Swie..._w_radosc.html
oj fajne te zabawki .. i tanie! W Auchan jest ta interaktywna książeczka - za prawie 70zł! Tu 43zł

Ładne, estetyczne i urocze bransy.
Aczkolwiek zawsze mnie zastanawiał ich fenomen. Może dlatego, że kiedyś sama robiłam biżuterię i wiem, ile co kosztuje.
Stary 2012-11-21, 11:26   #951
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Hmmm sluchalam tej rozmowy i ta Pani nie mowila, zeby dziecko w dzien w ogole nie spalo, tylko ze nie powinno ciagle byc spiace i zbyt dlugo spac Ja ja zrozumialam w ten sposob, ze jezeli dziecko zle sypia w nocy,nie potrafi prawidlowo przejsc z jednej fazy snu w druga, a na granicy przejscia sie wybudza i nie potrafia samo usnac to bedzie potrzebowalo wiecej drzemek w dzien. I takie dziecko wlasnie co godzine bedzie budzilo sie w nocy. Widze to po swojej Oliwce.. kiedys jak przesypiala cale noce to wystarczyly jej drzemki w dzien po pol godziny i sie regenerowala. Teraz jak budzi sie w nocy srednio co 1-1,5h to te drzemki w ciagu dnia sa dluzsze, malo tego... jak rano sie budzi, to po godzinie zaczyna byc juz marudna i spiaca.. a to chyba normalne nie jest, bo dziecko po dobrze przespanej nocy nie bedzie chcialo po godzinie od wybudzenia znowu spac. Jej glownie chodzilo o to... dziecko dobrze wyspane, nie potrzebuje tylu drzemek i tak dlugich w ciagu dnia, bo ten dlugi sen nocny calkowicie to dziecko regeneruje, ale nigdzie nie mowila o tym, zeby dzieco w dzien w ogole nie spalo

wiesz , ja rozmowy dokładnie nie słuchałam bo młoda marudziła ale potem weszłam na czat z ta Panią, już jak się właściwie skończył i czytałam jej wypowiedzi które tam były właściwie jednoznaczne. np takie jak wrzuciłam. widocznie na antenie mówiła co innego a pisała co innego. zresztą ten czat jeszcze można tam chyba przeczytać
Stary 2012-11-21, 11:35   #952
onething
Zadomowienie

Cytat:
oj fajne te zabawki .. i tanie! W Auchan jest ta interaktywna książeczka - za prawie 70zł! Tu 43zł

Ładne, estetyczne i urocze bransy.
Aczkolwiek zawsze mnie zastanawiał ich fenomen. Może dlatego, że kiedyś sama robiłam biżuterię i wiem, ile co kosztuje.
Mi się podoba akcja wsparcia DKMS, a przy okazji będzie prezent z głowy, bo i tak tata coś by mi kupił, to już wolałam sama wybrać i połączyć przyjemne z pożytecznym.
2013/2014
Stary 2012-11-21, 11:37   #953
ladybird_1987
Rozeznanie

Podobają mi się te zabawki z Biedronki. Czas już część rzeczy kupić.
Te zabawki z FP mają fajne ceny. Myślę o klockach dla chrześniaka M.
Może jeszcze ten zestaw z ciastoliną dla mojej chrześniaczki (3,5 roku). Pomyślę. Dzięki za ulotkę.
Stary 2012-11-21, 11:37   #954
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Pisalam jakis czas temu o tym, ze bedziemy robic badania pod katem refluksu... czekamy i czekamy, badanie mamy za tydzien. Wy piszecie, ze martwicie sie tym, ze dzieci raz zwymiotowaly po posilku, a ja glupia myslalam, ze dzieci w tym wieku to norma, ze jeszcze wymiotuja... moja Oliwka wymiotuje po kazdym.. obojetnie czy to kaszka, sloiczek, mleko mm czy cycek. Wczoraj jak zwymiotowala to takiego chlusta zapodala, ze uwalona byla ona, ja i podloga. Ciekawe co wyjdzie na tym badaniu, mam nadzieje, ze to nie refluks. Zaluje tylko, ze glupia sluchalam sie lekarzy i tak pozno robie to badanie... W ogole smieszne jest to , ze badanie robimy prywatnie, a tyle czekac trzeba!
Ale powiem Wam, ze mimo tego, ze mloda zle sypia i czesto wymiotuje... to jest mega pogodnym dzieckiem.. caly czas sie usmiecha, czasami dostaje takiego napadu, ze nie umie przestac sie smiac... nawet jak marudzi bo jest spiaca.. to marudzi i sie smieje. Czasami placz wymieszany jest ze smiechem, wtedy juz jestem rozlozona na lopatki A najbardziej sie ciesze, ze przejawia zainteresowanie krolikiem, chce go juz glaskac, dotykac... a najlepsze jest to, ze jak krolik biega po mieszkaniu to Oliwka stara sie za nim Ostatnio chciala wlozyc swoja glowe do jego klatki, ale nie pozwolilam.

Cos dzis rozgadana jestem, ale Oliwka spi.. w mieszkaniu posprzatane, obiadu nie moge zroic bo zakupow nie mam, a ksiazke do czytania zostawilam w samochodzie, ide ogarnac pranie
a co to za badania? no generalnie mówi się chyba że dzieci mogą ulewać do 2 lat ale po skończeniu pół roczku powinno być chyba mniej i rzadziej. także myślę że dla własnego spokoju fajnie że robicie takie badania

moja mała też reaguje już na zwierzaki- u moich rodziców są 2 psy i też się do nich garnie i gada fajne uczucie
Stary 2012-11-21, 11:40   #955
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi się podoba akcja wsparcia DKMS, a przy okazji będzie prezent z głowy, bo i tak tata coś by mi kupił, to już wolałam sama wybrać i połączyć przyjemne z pożytecznym.
Tak właśnie się zastanawiałam co to znaczy i sobie wyguglałam
Stary 2012-11-21, 11:53   #956
natusiakac21
Raczkowanie

Super te zabawki z biedronki. Muszę się wybrać
Czy wy też tak macie, że każdą zabawkę która wam się spodoba chcecie kupić dla swojego dziecka? Bo ja to zaraz miejsca nie będę miała u Antosia w pokoju, a pokoj ma spory bo 15m2, a jeszcze zaraz od rodzinki dostanie. Czas przystopować

Edytowane przez natusiakac21
Czas edycji: 2012-11-21 o 12:17
Stary 2012-11-21, 12:08   #957
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Super te zabawki z biedronki. Muszę się wybrać
Czy wy też tak macie, że każdą zabawkę która wam się spodoba chcecie kupić dla swojego dziecka? Bo ja to zaraz miejsca nie będę miała u Antosia w pokoju, a pokuj ma spory bo 15m2, a jeszcze zaraz od rodzinki dostanie. Czas przystopować
ja właśnie tak mam chcę kupić ale zazwyczaj się ograniczam czasami tylko daję sobie luz i coś kupię
Stary 2012-11-21, 12:48   #958
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
ja właśnie tak mam chcę kupić ale zazwyczaj się ograniczam czasami tylko daję sobie luz i coś kupię
Hmmm ja do tej pory kupiłam b. mało zabawek a jak coś to raczej grzechotki.
W sklepach zabawki są piekne, ale po dłuższym zastanowieniu - gdzie ja to pomieszczę na razie Hania jest mała, więc wychodzę z załozenia, że niewiele jej trzeba. Jak się rozkręci w wieku 3-4 lat to będzie pewnie miała więcej
Stary 2012-11-21, 14:24   #959
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Super
Cytat:

My mamy 2, jedna u mnie,druga u tesciowej i tej u tesiowej zrezygnujemy, bo zawsze chodzilismy po 19,a Maja o tej godz. to spi badz usypia. Nie rozmawiałam o tym z mężem, ciekawe co on o tym powie.
Cytat:
Hmmm ja do tej pory kupiłam b. mało zabawek a jak coś to raczej grzechotki.
W sklepach zabawki są piekne, ale po dłuższym zastanowieniu - gdzie ja to pomieszczę na razie Hania jest mała, więc wychodzę z załozenia, że niewiele jej trzeba. Jak się rozkręci w wieku 3-4 lat to będzie pewnie miała więcej
My Mai kupilismy tylko karuzele, reszte zabawek dostała i ma tego sporo.

Dałam dziasiaj Mai kaszke bananową, ale wcinała, bardzo jej smakowała, ja jej podjadałam, bo mi tez a z biszkoptami jeszcze bardziej.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 14:40   #960
rozowa1987
Zadomowienie

Czy można dawać już jogurt naturalny dziecku pòłrocznemu?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości