Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 13:48   #931
brombusia
Zakorzenienie

Dot.: Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009

Cześć Mamuśki

Wszystkim chorym Mamuśkom i dzieciaczkom duzo zdrowia życzę

Madzia mój też miał w zeszłym tygodniu zapalenie tchawicy/krtani i tak szczekał w nocy. Lekarz stwierdził, że mógłby do szpitala na inhalacje, ale nie ma sensu, przepisał mi taki aerozol inhalacyjny Cortare, Mlody wziął jeden wziew i calą noc spokojnie spał.
Dobrze, że juz w domu jesteście

Muszę się Wam pochwalić, bo jestem bardzo dumna ze swojego syna
Byliśmy dzisiaj u dentysty, bo mu się ostatnio zrobiła taka mała brązowa kropka na jedynce, a ja mam hopla na tym punkcie. Matko, tyle dzieci chodzi z zeżartymi przez próchnicę ząbkami.
Kiedyś spotkałam znajomą z synkiem rok starszym od Filona i widzę że szczerbaty, nie ma jedynek, pytam ją czy mu juz tak szybko mleczaki wypadły, a ona ze śmiechem "No co Ty, próchnica mu zeżarła" Masakra jakaś, przecież zepsute zęby bolą i ile infekcji od tego się robi.
Dobra, wracam do rzeczy
Byliśmy w takim akademickim centrum, gdzie uczą się stomatolodzy, ale ponieważ chciałam żeby przyjęła go pani doktor a nie student, to czekalismy 1,5 godziny. Ja się nudziłam strasznie, bo nie zabrałam nic do czytania , ale Młody dokazywał z innymi w takim miejscu zabaw, ze stoliczkami, kolorowankami, kredkami itd.
Myślałam, że będzie wrzask na fotelu, ale pani doktor pokazała mu wiertła Gucio i Maję i słonia ślinossacza, potem wsadziła mu "ręczniczek" pod wargę, ja przytrzymać tylko musiałam mu buzię, żeby trzymał otwartą, chwilkę powierciła i nałożyła taki półpłynny materiał, bo dziurka była za mała, żeby nałożyć zwykłą plombę. Wszystko trwało jakieś 5 minut, w ogóle nie płakał i robił wszystko co mu kazała. Normalnie najdzielniejszy chłopak na świecie
Najlepsze jest to, że w ogóle nic mnie to nie kosztowało, więc nie wiem co powstrzymuje matki przed dbaniem o zęby swoich dzieci

To byloby na tyle na razie ode mnie (ale esej mi wyszedl), zaraz się zbieramy i idziemy na tańce
A, bo chyba Wam nie pisałam, że Młody chodzi od października na takie zajęcia taneczne co środę, lubi tańczyć, więc matka zainwestowała

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 14:00   #932
zebra666
Zakorzenienie

Mam ochotę na trzecia kawę, ale brak mleka w lodówce mnie powstrzymuje. Wieczorem inkę sobie zrobię jeśli Tż mleko kupi:P

Aniu Piotrek też ostatnio miewa jakieś napady i jest nie do zniesienia. a ja myślałam, że to koniec takich atrakcji...

Karenina no to fajnie, że tak lubi buraczki! Ale zaskoczył kelnerkę

Brombi Piotrek nie ma śmiałości do obcych, nie otworzył by paszczy, nawet na fotelu an 100% by nie usiadł. Ale mam hopla na punkcie ząbków i pilnuje czyszczenia, płukania itd. Także Piotrek kocha mycie ząbków, bo przyzwyczajony.

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 14:05   #933
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Brombi Piotrek nie ma śmiałości do obcych, nie otworzył by paszczy, nawet na fotelu an 100% by nie usiadł. Ale mam hopla na punkcie ząbków i pilnuje czyszczenia, płukania itd. Także Piotrek kocha mycie ząbków, bo przyzwyczajony.
Wiesz, moje dziecko też myje zęby, a raczej ja mu myję, bo zazwyczaj poprawiam po nim, co najmniej dwa razy dziennie, a i tak przyplątała mu się próchnica. A na fotelu to Filon sam nie siedział, tylko ja na fotelu, a on na mnie

Karenina u mnie też buraczki rządzą

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 14:08   #934
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam ochotę na trzecia kawę, ale brak mleka w lodówce mnie powstrzymuje. Wieczorem inkę sobie zrobię jeśli Tż mleko kupi:P

Aniu Piotrek też ostatnio miewa jakieś napady i jest nie do zniesienia. a ja myślałam, że to koniec takich atrakcji...

.
tylko u mnie sie potem łacina odpala i klne jak szewc, ona na nic nie reaguje, a jeszcze mine puści taką że normalnie mam ochote czasem ją trzepnąć w dupe. i tak dziennie, już sie powstrzymuje żeby tak nie krzyczeć ale to sie nie da. jest naprawde złośliwa
nie wiem czy może brakuje jej zabawy z dziećmi, bo z Pawełkiem czasem sie bawi a czasem tak nie dobra że go bije, wyrywa zabawki i płacze bo nie chce mu czegoś oddać, no masakra co sie dzieje z nią
czasem mnie zadziwi bo ładnie chce kolorować, szlaczki malować układa literki z patyczków, a czasem normalnie diabeł wcielony
aniulka8204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 14:09   #935
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Wiesz, moje dziecko też myje zęby, a raczej ja mu myję, bo zazwyczaj poprawiam po nim, co najmniej dwa razy dziennie, a i tak przyplątała mu się próchnica. A na fotelu to Filon sam nie siedział, tylko ja na fotelu, a on na mnie
Kochana my do fryzjera już nawet nie chodzimy, bo jest taki atak wrzasku, że fryzjerzy wymiękają czy to ze mną na kolanach, czy samego go posadziłam. Obecnie nawet jak ja ide do fryzjera mój syn już nie wejdzie do salonu i trzyma się za włosy Po prostu ja wiem, że nie ma szans
Badanie lekarskie czy głupie mierzenie, warzenie tak samo obfituje w makabrę
Piotrek myje sam, ale jak widzę, że olał sprawę i zrobił to byle jak i szybko to poprawiam. A jak uznam, że było ok to już go nie ruszam hehe. 2 razy dziennie to minimum też u nas

Stary 2013-01-30, 14:11   #936
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:

to super że taki odważny

moja Aga tez już była u dentysty, ale nam nic nie wierciła, tylko pomazała takim dziwnym płynem bo górna 3 jest troszke ruszona, to nawet nie dziurka tylko taki płaski mały placek brązowy a też dziennie myjemy ząbki i ja myje a potem ona sobie poprawia więc też nie wiem czemu się to tak zrobiło na tym ząbku
Stary 2013-01-30, 14:12   #937
zebra666
Zakorzenienie

Aniu ja też nie wytrzymuje i zaczynam się w końcu drzeć jak porąbana. Tż jak wraca z pracy mamy pierwszy cyrk zazwyczaj, bo mu zjeść nie da, bo on chce już od razu żeby z nim siedział tylko itd. Także Tż też wymięka... Ogólnie przed powrotem Tż i po tych cyrkach półgodzinnych do godziny już jest w miarę. Ale to co nam robi przez te niemal godzinę wyprowadza nas z równowagi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-30, 14:49   #938
suonko2
Rozeznanie

U mnie to samo - jak młoda sobie coś pomyśli to nie ma zmiłuj. W jednej chwili drze się w niebogłosy, a za chwilę przychodzi się poprzytulać. Też już nerwowo siły nie mam czasem do tych jej występów...
Co do dentysty to też muszę z małą się wybrać, bo na 4 ma małą dziórkę, ale jak dzwoniłam do Pani Dr to jej asystentka do mnie z tekstem: "ale co Pani chce z takim małym dzieckiem u dentysty robić? Zrazi ją Pani i wystraszy". No i szukam, kto przyjmie nas. Także Brombi nie ma się co dziwić skoro takie nastawienie również lekarzy...

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Kareniana a ty zdaje się miałaś coś w K napisać
Stary 2013-01-30, 15:41   #939
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
No i masz powod! Brawa wielkie!

Cytat:

U nas rzadza buraczki, ale na tym samym pierwszym miejscu razem ze szpinakiem...

Cytat:
Napisane przez aniulka8204 Pokaż wiadomość
tylko u mnie sie potem łacina odpala i klne jak szewc, ona na nic nie reaguje, a jeszcze mine puści taką że normalnie mam ochote czasem ją trzepnąć w dupe. i tak dziennie, już sie powstrzymuje żeby tak nie krzyczeć ale to sie nie da. jest naprawde złośliwa
nie wiem czy może brakuje jej zabawy z dziećmi, bo z Pawełkiem czasem sie bawi a czasem tak nie dobra że go bije, wyrywa zabawki i płacze bo nie chce mu czegoś oddać, no masakra co sie dzieje z nią
czasem mnie zadziwi bo ładnie chce kolorować, szlaczki malować układa literki z patyczków, a czasem normalnie diabeł wcielony

Hmm...powiem tak...po pierwsze - nie ma zlych dzieci, o tym jestem przekonana
Do drugie - kazde dziecko ma taki etap, o jakim piszesz. To normalne i trzeba to przyswoic. Tak buduje sie osobowosc malego czlowieka. Ciezko jest, ale coz...nikt nie mowil, ze bedzie latwo...
Po trzecie - sposob, w jaki rodzic reaguje na takie zachowania przesadza o tym jak dlugo beda trwaly, w jakim natezeniu i jakie beda mialy konsekwencje.

Krzyk nie daje nic...niestety bo tak mozemy dac upust swoim emocjom MY, ale jesli chodzi o dziecko to nie daje nic, poza chwilowa poprawa, o ktorej piszesz. Ale tylko chwilowa, bo krzyczac sama uczysz dziecko jak rozwiazuje sie rozne sytuacje.
Zeby nie bylo - nie pisze, ze sama szepcze tylko do mojego syna, o nieeee... ale raczej wychodze z pokoju niz krzycze, bo wiem, ze jest juz w takim wieku, ze odpowie mi pewnie tez krzykiem i jeszcze powie "Mamo, nie krzycz" ...

Jak wyglada u was wyciaganie konsekwencji za rozne nieladne zachowania? Rozmawiasz na spokojnie z mala o tym, ze jest ci przykro jak sie zle zachowuje?
Chwalisz kiedy jest grzeczna? Nagrody jakies moze sa?
Z tego, co piszesz Agusia rozumie wiele i jej zachowanie to jeszcze probowanie granic wiec czy przekonala sie o tym, ze "oplaca sie" bycie grzeczna? Ze nie tylko zle zachowanie jest "karane" ale tez grzeczne "nagradzane"?

Moze jakies bajeczki o roznych zachowaniach? I duzo duuuuuzo rozmow, przed snem, na spacerze itp. na spokojnie, w luznej atmosferze...

Cytat:
Napisane przez suonko2 Pokaż wiadomość

Kareniana a ty zdaje się miałaś coś w K napisać

Mialam, ale nie mam jak serio...bo do tego musze usiasc na spokojnie i napisac a ledwo co wyrabiam z watkiem, mailami i jeszcze w Klubie nie bylam od kilku dni nawet...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:46   #940
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Brombi brawa dla Filusia my tez dbamy o ząbki tylko nie moge mojej nauczyc płukania zebów zawsze sie o to wkurzam bo połyka mi paste.... jak wy nauczyłyście dzieciaki płukac i wypluwać?

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 16:09   #941
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Madzia jak u Was?
OK jakby nic się nie wydarzyło

Cytat:

dziewczyny i mam mały problem z Agą
ostantio nic do niej nie dociera, jest strasznie niedobra
miałam pisać ale Karenina mnie wyręczyła
ja bym tylko zwróciła uwagę na jej zazdrość o małego - to też ma wpływ

Cytat:
Madzia mój też miał w zeszłym tygodniu zapalenie tchawicy/krtani

nie no ja wiem, ze mogło się obyc bez szpitala i tak sobie to wyobrazałam, przyjadą dadzą leki i pojada , a oni nas zwineli do szpitala i już tam musieliśmy być te 3 dni

a dla Fila za dentystę i za tańce

Cytat:
Kochana my do fryzjera już nawet nie chodzimy, bo jest taki atak wrzasku, że fryzjerzy wymiękają czy to ze mną na kolanach, czy samego go posadziłam.
mały u nas chodzi do fryzjera z TZtem
u lekarza jest grzeczny - pewnie dlatego, ze przyzwyczjony

a teksty dzieciaków świetne
Karenina dla Andre za buraczki
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-30, 16:34   #942
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:

7 lutego mamy balik karnawałowy i musimy przebranie jakies wymyslec:brzydal :Mati zazyczył sobie ze chce byc policjamtem i dawac wszystkim bedzie mandaty

Gocha jak Ewunia?
u nas tez bal 7 lub 8, dokładnie nie wiem
Wojyus bedzie królem

Ewaok, je i spi Gorzej z Wojtkiem bo jest zazdrosny i do tego narzeka na ból nóg, a poniewaz szybko rosnie, to podejrzewam bólr wzrostowe, dzis nawet z rytmiki nawiał :/
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 17:15   #943
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Mamuśki

Wszystkim chorym Mamuśkom i dzieciaczkom duzo zdrowia życzę

Madzia mój też miał w zeszłym tygodniu zapalenie tchawicy/krtani i tak szczekał w nocy. Lekarz stwierdził, że mógłby do szpitala na inhalacje, ale nie ma sensu, przepisał mi taki aerozol inhalacyjny Cortare, Mlody wziął jeden wziew i calą noc spokojnie spał.
Dobrze, że juz w domu jesteście

Byliśmy dzisiaj u dentysty, bo mu się ostatnio zrobiła taka mała brązowa kropka na jedynce, a ja mam hopla na tym punkcie. Matko, tyle dzieci chodzi z zeżartymi przez próchnicę ząbkami.
Kiedyś spotkałam znajomą z synkiem rok starszym od Filona i widzę że szczerbaty, nie ma jedynek, pytam ją czy mu juz tak szybko mleczaki wypadły, a ona ze śmiechem "No co Ty, próchnica mu zeżarła" Masakra jakaś, przecież zepsute zęby bolą i ile infekcji od tego się robi.
Dobra, wracam do rzeczy
Byliśmy w takim akademickim centrum, gdzie uczą się stomatolodzy, ale ponieważ chciałam żeby przyjęła go pani doktor a nie student, to czekalismy 1,5 godziny. Ja się nudziłam strasznie, bo nie zabrałam nic do czytania , ale Młody dokazywał z innymi w takim miejscu zabaw, ze stoliczkami, kolorowankami, kredkami itd.
Myślałam, że będzie wrzask na fotelu, ale pani doktor pokazała mu wiertła Gucio i Maję i słonia ślinossacza, potem wsadziła mu "ręczniczek" pod wargę, ja przytrzymać tylko musiałam mu buzię, żeby trzymał otwartą, chwilkę powierciła i nałożyła taki półpłynny materiał, bo dziurka była za mała, żeby nałożyć zwykłą plombę. Wszystko trwało jakieś 5 minut, w ogóle nie płakał i robił wszystko co mu kazała. Normalnie najdzielniejszy chłopak na świecie
Najlepsze jest to, że w ogóle nic mnie to nie kosztowało, więc nie wiem co powstrzymuje matki przed dbaniem o zęby swoich dzieci

To byloby na tyle na razie ode mnie (ale esej mi wyszedl), zaraz się zbieramy i idziemy na tańce
A, bo chyba Wam nie pisałam, że Młody chodzi od października na takie zajęcia taneczne co środę, lubi tańczyć, więc matka zainwestowała
Łe no mamuska ale masz synka ,no pieknie wygladała Wasza wizyta u dentystyklaski :napraw de ogromne brawa sie Filonkowi naleza

Cytat:
Piotrek myje sam, ale jak widzę, że olał sprawę i zrobił to byle jak i szybko to poprawiam. A jak uznam, że było ok to już go nie ruszam hehe. 2 razy dziennie to minimum też u nas
Mati tez sam myje ,ładnie mu to wychodzi a ząbki myje 3 razy w przedszkolu i 2x w domu i nawet lubi to robic

Cytat:
to super że taki odważny

moja Aga tez już była u dentysty, ale nam nic nie wierciła, tylko pomazała takim dziwnym płynem bo górna 3 jest troszke ruszona, to nawet nie dziurka tylko taki płaski mały placek brązowy a też dziennie myjemy ząbki i ja myje a potem ona sobie poprawia więc też nie wiem czemu się to tak zrobiło na tym ząbku
tez oczywiscie brawa dla Agusi za wizyte u dentysty

Aniulka Karenina dobrze pisze,rozumiem ze wyprowadza Cie to z rownowagi jak Aga sie zachowuje ale krzykiem nic nie zdziałamy,wiem bo tez kilka razy mi sie przytrafiło krzyknac i nic to nie dało a zaraz sie uspokoiłam i na spokojnie powiedzialam ,porozmawiałam,wytłumaczy lam i podzialalo i dziala do tej pory
Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
Wojyus bedzie królem

Ewaok, je i spi Gorzej z Wojtkiem bo jest zazdrosny i do tego narzeka na ból nóg, a poniewaz szybko rosnie, to podejrzewam bólr wzrostowe, dzis nawet z rytmiki nawiał :/
A u lekarza byliscie z tymi nozkami?

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 17:24   #944
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
A u lekarza byliscie z tymi nozkami?
na razie nie
Stary 2013-01-30, 17:46   #945
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Wojyus bedzie królem

Mi lekarz powiedział, że bóle wzrostowe są w nocy, że dziecko budzi sie z płaczem bo go boli i po podaniu syropu przeciwbólowego przechodzi. Bo moja tez w dzien narzekała że ja nogi bola ale wyczaiłam ze zdziwiała ale mówił, że jak by nadal w dzien sie skarżyła na ból nog to ze trzeba badania zrobic.

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-30, 20:26   #946
zebra666
Zakorzenienie

Karenina ja Piotrka zawsze chwale jak coś ładnie zrobi, coś nowego zbuduje nawet z klocków, czy mi pomoże posprzątać, albo udaje, że odkurza ze mną (kosiarką:P) i widzę jak go to podbudowuje i jaki dumny chodzi. Coraz częściej sam rusza dupcie żeby posprzątać jakieś zabawki, a jeszcze nie tak dawno był na nie i koniec.
Jeżeli chodzi o krzyki... też staram się wyjść nawet do drugiego pokoju żeby jakoś wytrzymać. ale czasami nie wytrzymam.

Madzia Piotrek tak się darł u fryzjera, że pół wsi go słyszało. Dlatego nie poszłam z nim już ponad...pół roku to nie na moje nerwy.

Kachula Piotruś uwielbia mycie zębów, ale był okres, że mu się odwidziało. Musiałam go zmuszać itd. Ale przeszło.

Pietrusia ja od początku myje zęby z Piotrkiem i sam nauczył się płukać usta patrząc na mnie i całkiem ładnie sobie radzi.

Stary 2013-01-30, 22:21   #947
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
na razie nie

Cytat:

Kachula Piotruś uwielbia mycie zębów, ale był okres, że mu się odwidziało. Musiałam go zmuszać itd. Ale przeszło.

Pietrusia ja od początku myje zęby z Piotrkiem i sam nauczył się płukać usta patrząc na mnie i całkiem ładnie sobie radzi.
A moj Mati zawsze przy płukaniu patrzy na mnie i krzyczy- plujj

spokojnej nocki

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 08:23   #948
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Mi lekarz powiedział, że bóle wzrostowe są w nocy, że dziecko budzi sie z płaczem bo go boli i po podaniu syropu przeciwbólowego przechodzi. Bo moja tez w dzien narzekała że ja nogi bola ale wyczaiłam ze zdziwiała ale mówił, że jak by nadal w dzien sie skarżyła na ból nog to ze trzeba badania zrobic.
no i właśnie on narzeka tylko w nocy, a że na prawde ostatnio śmignął do góry i wszerz to stawiam na te wzrostowe. tyko nie wiem czemu dzisiaj mówił w nocy że siusiak go boli :/ jutro chyba dla świętego spokoju przejdę się do jego pediatry
Stary 2013-01-31, 08:30   #949
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Ale jak "na razie"? Nie rozumiem...
W sensie ze odkładasz to w czasie tylko tak?

Cytat:

Ja np. jem sniadanie po tym, jak odprowadzam malego do przedszkola...ale ja nie moge sobie pozwolic na takie "wyskoki" jak pozne sniadanie, moj organizm zemscilby sie okrutnie...
Ja pare razy tez tak zrobiłam,ale przedszkole mam pod bokiem
Do 13 bym nie wytrzymała - ból głowy gwarantowamny Do pracy nigdy nie wyjdę bez śniadania, choćby płatki muszę wrzucić

Zebra, a o której jesz ostatni posiłek poprzedniego dnia?

Ostatnio czytałam, ze jak sie nie zje w ciągu pół godziny od wstania z wyrka to sie bardzo spowalnia przemianę materii i organizm juz cały dzień nastawia się na robienie zapasów.

Cytat:
Dziewczyny, odkrylam nowa emotikonke...chyba specjalnie dla mnie ja wymyslili!
O! Tez będzie moją ulubioną
Cytat:
Powiedzialam, ze szkoda, ze nie ma tych buraczkow a kelnerka do mnie "Wie pani, my tutaj mamy takie raczej typowo dziecinne menu" A ja ze smiechem, ze moj syn to co nie dziecko, tak? A ona do mnie z urazona mina "Musze pani powiedziec, ze jeszcze nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby dziecko chcialo czegos takiego jak buraczki!" Zaczelam sie smiac z tego wszystkiego, no bo co mialam zrobic...
Andre to ma przynajmniej sprecyzowany gust

My jak byliśmy z małym w Grecji na pierwszych wakacjach to też nas para z DE zaczepiła po obiedzie i powiedzieli że jeszcze nie widzieli żeby takie małe dziecko tak chętnie jadło ... brokuły... To co u Was dzieci głównie jedzą?

Cytat:

dla Filusia!
Cytat:

Ktoś ostatnio opowiadał jak przyszedł 7 latek do dentysty i nie miał ani jednego ubytku... tylko ten dzieciak chorował na cukrzyce i słodyczy w życiu nie widział.
Ja tez jestem na punkcie ząbków pzreczulona. Mamy ksiażeczkę z serii To nic strasznego "Idę do dentysty"
http://www.empik.com/to-nic-straszne...0057,ksiazka-p
i duzo sobie o tym rozmawialiśmy...

Ostatnio byłam tez dumna jak paw z synka bo małż zajadał cukierka czekoladowego, podszedł Staś i tatuś go pyta, czy też chce. A mały na to:
"Nie , bo od cukierków psują się zęby"

Cytat:
No Ty nam, w ogole dużo nie pisałaś...
Super, co to za zajęcia??? Napisz coś więcej

My chodzimy na piłkę i wiecie co, w tym miesiącu mieliśmy przerwę po chorobie, lekarka kazała i już widzę że to mus...
Mam takie wrażenie że w naszym przedszkolu dosyć dyscyplina panuje, bo jak dzieci wychodzą to szaleją - nie tylko mój. On się musi wybiegać i te zajęcia super są pod tym względem.

Cytat:
Kochana my do fryzjera już nawet nie chodzimy, bo jest taki atak wrzasku, że fryzjerzy wymiękają czy to ze mną na kolanach, czy samego go posadziłam. Obecnie nawet jak ja ide do fryzjera mój syn już nie wejdzie do salonu i trzyma się za włosy Po prostu ja wiem, że nie ma szans
U nas tez był straszny cyrk z fryzjerem, ale obeszliśmy to takim specjalnym dla dzieci, a ostatnio zadziałał czynnik motywujacy- autko kupione w nagrodę po

Cytat:
Aniu ja też nie wytrzymuje i zaczynam się w końcu drzeć jak porąbana. Tż jak wraca z pracy mamy pierwszy cyrk zazwyczaj, bo mu zjeść nie da, bo on chce już od razu żeby z nim siedział tylko itd. Także Tż też wymięka... Ogólnie przed powrotem Tż i po tych cyrkach półgodzinnych do godziny już jest w miarę. Ale to co nam robi przez te niemal godzinę wyprowadza nas z równowagi.
Ja pisałam co u nas sie działo z kotem... chyba przeszło...

Aniulka ogólnie - znajome klimaty tez taki dzień potrafimy mieć, ale myślę ze sporo dziatek tak ma ostatnio zaczął mi prychać i calkowicie olewac polecenia proste, typu teraz sie rozbieramy, myjemy rączki... mnie też potrafi to wyprowadzić z równowagi jak gadam 5 razy jak do słupa... a do tego słysze tekst:
Ja: Do kogo ja mówie?
Staś : Do słupa! " no to wiadomo że i święty by sie zagotował
Ale też staram się zawsze wyhamować, jak ochłonę tłumaczyć że rodziców trzeba słuchać - (tu powstaje długa dyskusja... DLACZEGO? )
No i próbujemy też zawsze działać na zasadzie kara-nagroda - nie będziemy dziś oglądać, bajki, nie będziemy spacerować po kałużach - na zasadzie żeby mały obczaił, jak to Karenina napisała - że opłaca sie być grzecznym...

Cytat:
Brombi brawa dla Filusia my tez dbamy o ząbki tylko nie moge mojej nauczyc płukania zebów zawsze sie o to wkurzam bo połyka mi paste.... jak wy nauczyłyście dzieciaki płukac i wypluwać?
Mąż zrobił z tego zabawę, śmiali sie płuakli razem, pokazywał mu kilka razy i poszło. I kupiliśmy nowy kolorowy kubeczek

Cytat:

A moj Mati zawsze przy płukaniu patrzy na mnie i krzyczy- plujj

Dzisiaj rano tez był lament, bo Tato miał wziąść do pracy auto, wielkie czerwone, na napęd i zapomniał... ja sobie wcisnąć nie dałam, bo jutro skończyłabym chyba z wielką śmieciarką

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2013-01-31 o 08:35
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 08:53   #950
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
my tez dbamy o ząbki tylko nie moge mojej nauczyc płukania zebów zawsze sie o to wkurzam bo połyka mi paste.... jak wy nauczyłyście dzieciaki płukac i wypluwać?

U nas to bylo zadanie tatusia...tylko wiem, ze tak pluli, ze ja w kuchni slyszalam...

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość
a teksty dzieciaków świetne
Karenina dla Andre za buraczki

Cytat:
Wojyus bedzie królem

Cytat:
Karenina ja Piotrka zawsze chwale jak coś ładnie zrobi, coś nowego zbuduje nawet z klocków, czy mi pomoże posprzątać, albo udaje, że odkurza ze mną (kosiarką:P) i widzę jak go to podbudowuje i jaki dumny chodzi. Coraz częściej sam rusza dupcie żeby posprzątać jakieś zabawki, a jeszcze nie tak dawno był na nie i koniec.
Jeżeli chodzi o krzyki... też staram się wyjść nawet do drugiego pokoju żeby jakoś wytrzymać. ale czasami nie wytrzymam.

A to calkiem normalne

Co do fryzjera to powiem wam, ze André jeszcze nigdy nie byl...ja sama obcinam mu wloski

Witam

korzystajac z kolejnego dnia leniwca siedze w maseczce z siemienia lnianego na wlosach... Zobaczymy czy cos pomoze na ta moja biedna zmasakrowana skore glowy...oby oby...

Pogoda jest okropna...wiec oglosilam strajk na dzisiaj...
Maly siedzi znow z inhalacja...obiecalam, ze po bedziemy czytali i juz naznosil taka ilosc ksiazek, ze....

A i kupilismy juz bilety do P. na dwa tygodnie z czego tydzien u rodzicow malza a tydzien w hotelu na plazy w Algarve, gdzie bylismy w tamtym roku...ale sie cieeeeszeeeeeee....

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
W sensie ze odkładasz to w czasie tylko tak?

Szczerze mowiac to nie wiem czy w ogole...serio... A ty?

Cytat:
Ja pare razy tez tak zrobiłam,ale przedszkole mam pod bokiem
Do 13 bym nie wytrzymała - ból głowy gwarantowamny Do pracy nigdy nie wyjdę bez śniadania, choćby płatki muszę wrzucić

Ja jem tak miedzy 8-9...

Cytat:
O! Tez będzie moją ulubioną

No to prosze >>>

Cytat:
Andre to ma przynajmniej sprecyzowany gust

My jak byliśmy z małym w Grecji na pierwszych wakacjach to też nas para z DE zaczepiła po obiedzie i powiedzieli że jeszcze nie widzieli żeby takie małe dziecko tak chętnie jadło ... brokuły... To co u Was dzieci głównie jedzą?

Hehehe...
Zalezy na kogo trafilas...jak na rodzicow siedzacych na HarzIV to na pewno im z brokulami nie po drodze...
Ale faktem jest, ze tutaj bardzo popularne jest chodzenie na skroty i ulatwianie sobie zycia czyli np. jedzenie (w tym obiady) ze sloiczkow do 3. roku zycia, bo wtedy dziecko idzie do przedszkola i je tam, a mama po prostu nie ma ochoty gotowac...

Albo jest druga odwrotnosc, np. tu gdzie my mieszkamy wiekszosc jest eko...jajka, mieso, warzywa, miod od lokalnych uprawcow, czyli z min. iloscia chemii itp.
W naszym przedszkolu dania sa przygotowywane tylko z takich upraw...

Cytat:
Ostatnio byłam tez dumna jak paw z synka bo małż zajadał cukierka czekoladowego, podszedł Staś i tatuś go pyta, czy też chce. A mały na to:
"Nie , bo od cukierków psują się zęby"

Cytat:
Dzisiaj rano tez był lament, bo Tato miał wziąść do pracy auto, wielkie czerwone, na napęd i zapomniał... ja sobie wcisnąć nie dałam, bo jutro skończyłabym chyba z wielką śmieciarką

Edytowane przez karenina19
Czas edycji: 2013-01-31 o 08:54
Stary 2013-01-31, 09:12   #951
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
A i kupilismy juz bilety do P. na dwa tygodnie z czego tydzien u rodzicow malza a tydzien w hotelu na plazy w Algarve, gdzie bylismy w tamtym roku...ale sie cieeeeszeeeeeee....
Super - teraz czy latem?

Cytat:
Szczerze mowiac to nie wiem czy w ogole...serio... A ty?
Ja wiem

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2013-01-31, 09:45   #952
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:

Aniulka ogólnie - znajome klimaty tez taki dzień potrafimy mieć, ale myślę ze sporo dziatek tak ma ostatnio zaczął mi prychać i calkowicie olewac polecenia proste, typu teraz sie rozbieramy, myjemy rączki... mnie też potrafi to wyprowadzić z równowagi jak gadam 5 razy jak do słupa... a do tego słysze tekst:
Ja: Do kogo ja mówie?
Staś : Do słupa! " no to wiadomo że i święty by sie zagotował
Ale też staram się zawsze wyhamować, jak ochłonę tłumaczyć że rodziców trzeba słuchać - (tu powstaje długa dyskusja... DLACZEGO? )
No i próbujemy też zawsze działać na zasadzie kara-nagroda - nie będziemy dziś oglądać, bajki, nie będziemy spacerować po kałużach - na zasadzie żeby mały obczaił, jak to Karenina napisała - że opłaca sie być grzecznym...
dokładnie te pyskówki to doprowadza mnie do szału,
zaczęłam jej mówić dość dawno, że jak bedzie niegrzeczna to pujdzie do kąta, nawet nigdy jeszcze nie stała ale jak powiem że pujdzie do kąta to ogromny płacz i histeria bo ona nie chce,
i tłumacze, że musi być grzeczna, że robi nie ładnie ale nie dociera
bardzo często ją chwalę jak coś zrobi fajnego, jak koloruje ładnie czy literek sie uczy bardzo chwalę a ona sie wtedy cieszy, i często sama pyta mamo ładnie? a ja oczywiście ślicznie bardzo mi się podoba i że grzeczna jest, codziennie przed spaniem czytam bajki aż uśnie i nie ma się zmiłuj muszę czytać i tyle. no ostatnio przez chorobę to troche odpuściłam bo nie umiałam czytać bo co zaczynałam to strasznie kaszel mnie brał więc wytłumaczyłam że sobie dziś poleżymy no to dobrze poszłyśmy spać bez czytania.
więc bardzo często chwalę ją za dobre rzeczy, a jak krzyczę to potem przychodzi przytula mnie i mówi mamuś przepraszam że byłam niedobra i niegrzeczna, kocham cie wiesz
i wtedy wymiękam

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Karenina bardzo ładnie napisałaś odpowowiedz i wyczerpującą dzięki

staram się i to bardzo ale nie zawsze mi to wychodzi, chyba jestem cholerykiem, czasem już tak myślę
ale staram się i staram żeby było dobrze

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
czasem się też tak zastanawiam czy nie jest zazdrosna o Pawełka no ale w sumie nie faworyzuje się u nas dzieci, kochamy ich tak samo, przytulamy tak samo, czasem siedzimy sobie i oglądamy bajki to Pawełek siedzi na tapczanie a Aga na kolanach i sie przytula więc nie ma tego, że z Pawełkiem siedzi się więcej, musze jakoś temu się bardziej przyjrzeć żeby było dobrze

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
czasem się też tak zastanawiam czy nie jest zazdrosna o Pawełka no ale w sumie nie faworyzuje się u nas dzieci, kochamy ich tak samo, przytulamy tak samo, czasem siedzimy sobie i oglądamy bajki to Pawełek siedzi na tapczanie a Aga na kolanach i sie przytula więc nie ma tego, że z Pawełkiem siedzi się więcej, musze jakoś temu się bardziej przyjrzeć żeby było dobrze
Stary 2013-01-31, 11:22   #953
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Aniulka zazdrość u dziecka to chyba nie tylko z faworyzowania drugiego wynika - np. z dnia codziennego - u nas jak Iza myje zęby to Grześ musi juz i teraz bo inaczej jest , ze ona musi a on to co, przy czym on je kaszę przed spaniem to trudno aby mył przed i po, teraz to już ją gonie jak i on idzie myc i rano i wieczorem, i tak w zasadzie mam ze wszystkim - z jedzeniem, ubieraniem itd.
a gdybym sobie pozwoliła na odrobine faworyzownaia Grzesia to Izka chyba by mi białej gorączki z zazdrości dostała, a jest potwornie zazdrosna o niego, wiadomo, ze u nich różnica wieku jest ponad 3 lata i innych rzeczy wymagam od niej i od niego, jak mała mi zaczyna swoje fochy to się np. pytam to co mam cię traktowac jak trzy latka? i dużo z nią romawiam - staram sie spędzac tylko z nią troche czasu, już sa efekty ale jednak zazdrość wgrywa jak na razie
po analizie zachowania Izy stwierdzam, ze u niej zazdrość spowodowana jest, ze nie traktuje ich tak samo - bo i ciężko ona w szkole - to się uczymy pisać i czytać, dodawac itd, a on w przedszkolu to ja go uczę kolorów (a nie pisałam Wam - podejrzewałąm małego o daltonizm) itd.
to, ze się kocha tak samo to jedno drugie jednak, ze dzieci z samej racji wieku są już inaczej traktowane bo młodsze zawsze dopiero sie uczy tego co starsze juz umie od jakiegoś czasu
w codziennych czynnościach sa na równi - sprzątanie po sobie, czytanie książek itd.
no to czas na mnie

Edytowane przez magdawikp
Czas edycji: 2013-01-31 o 11:28
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 12:18   #954
zebra666
Zakorzenienie

Konspi ostatni raz jem w przedziale ok 18-19, sporadycznie później. Mój organizm nie robi zapasów

W sprawie fryzjera nagrody też nie działają. I tak nie chce iść i na samo wspomnienie o włosach jest cyrk.

Karenina to też nie przeszło, chociaż nie umiem obcinać już nawet tak próbowałam.

Wróciliśmy ze spaceru na obiad... Ale wieje i ciapa na maxa,

Stary 2013-01-31, 12:25   #955
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Super - teraz czy latem?

Tak jak w tamtym roku czyli na Wielkanoc, wylatujemy 27 marca zdaje sie

Cytat:
Ja wiem

Czyli..?

Cytat:

Karenina bardzo ładnie napisałaś odpowowiedz i wyczerpującą dzięki

staram się i to bardzo ale nie zawsze mi to wychodzi, chyba jestem cholerykiem, czasem już tak myślę
ale staram się i staram żeby było dobrze

Chyba kazda mama sie nad tym co jakis czas zastanawia...

A sprobuj taki maly eksperyment - za caly dzien dobrego zachowania bedzie jakas nagroda...mala nagroda, naklejka czy spacer...

Cytat:
no to czas na mnie

Tak sie usmialam, ze brzuch mnie ze smiechu jeszcze boli...na pytanie, jakie sa zyczenia na obiad André stwierdzil, ze - cytuje - "Szpinak mamo...tylko szpinak wchodzi w gre"
Dobra, byl szpinak z lososiem i czosnkiem + makaron swiderki. A moje dziecko nazywa ten rodzaj makaronu...gasienica
Nakladam mu na talerz a on nagle z rozpacza w glosie: "Mamo! Nie ! Nie! Szpinak nie moze byc kolo gasienic!" Pytam dlaczego? "No bo one mi go przeciez zjedza!"
Zachowalam w miare powage i uzgodnilismy, ze przelozymy gasienice na osobny talerz i bylo ok...
Maly usiadl do stolu a ja poszlam do kuchni i w koncu wybuchnelam smiechem, nagle wchodzi moj syn z grozna mina i pyta: "Co jest takiego zabawnego?"

Stary 2013-01-31, 12:39   #956
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Konspi ostatni raz jem w przedziale ok 18-19, sporadycznie później. Mój organizm nie robi zapasów
I jeszcze napisz ze śniadanie o 13 mu służy ale każdy oczywiście robi jak chce

Cytat:

Czyli..?
Już odpowiedziałam wcześniej

Gąsienice muszą być smaczne...
Ale fajne perspektywy wielkanocne:rolleye
s:

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2013-01-31, 12:45   #957
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze napisz ze śniadanie o 13 mu służy ale każdy oczywiście robi jak chce
przecież nic takiego nie napisałam:P Pisałam, że wiem, że to nie zdrowe.

Karenina
mocne z tymi gąsienicami co chciały Andre obiadek zjeść hehe

Stary 2013-01-31, 12:57   #958
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Już odpowiedziałam wcześniej

No ale nie pisalas, ze w ogole...znaczy, ze w ogole, tak?

Cytat:
Gąsienice muszą być smaczne...

Jasne, zwlaszcza jak sie z nimi jeszcze rozmawia podczas jedzenia...mam nadzieje, ze André w przedszkolu nie opowiada, ze je w domu robaki...

Cytat:
Ale fajne perspektywy wielkanocne:rolleyes:

Ciesze sie, ale bardziej na ten tydzien w hotelu...u malza w rodzinie smutna atmosfera teraz, bo okazalo sie, ze
jego tata ma raka...wiec...

Cytat:

Karenina
mocne z tymi gąsienicami co chciały Andre obiadek zjeść hehe

Ale maly nie dal...czujny byl...

Stary 2013-01-31, 13:05   #959
zebra666
Zakorzenienie

Karenina Piotrek mi mówi, że pipi zrobiła kupę np. a ja się śmieję, że pipi (myszka) nie robi takich wielkich

Stary 2013-02-01, 01:38   #960
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008
Exclamation Dot.: Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009

U Nas do Kingi trzeba mówić po 100 razy a jak krzykne to Kinga mówi:
Mamusiu Tatusiu nie krzyc
U nas Kinga jak ma iść się kąpać czy spać to jest takie przeciąganie ze ja z tzem mam dość i niestety czasem jest taki krzyk bo musimy ja sami rozebrać żeby się księżniczka w końcu wykapala.
ona chce wszystko sama potrafi się nawet z powrotem ubrać bo ona chce sama wiec ja nie mogę jej nawet skarpetki ściągnąć
Mamusiu ja siama siaaaama
Także czasem jest makabra i mam dość bo można czekać i czekać.
Zęby też ładnie myje bo ona siama ale ja i tak poprawiam.
Maria2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości