![]() |
#931 |
Zadomowienie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
ja stosuję drugi miesiąc, dzisiaj wyskoczyło mi coś na brodzie i bijcie duście ale musiałam wycisnąć
![]() tak sobie myśle, analizuję... na początku wyskoczyło mi kilka diodek na policzkach, dziwnie to wyglądało bo i na jednym i na drugim tak symetycznie ![]() na czole owszem była jedna niespodziewana, już zaleczoa [tutaj żeby przyspieszyć efekt sięgnęłam po maść ichtiolową] nad brwią miałam taką grudkę, która strasznie mnie wkurzała bo sobie była i była, nie mogłam jej wycisnąć.. dopiero po miesiącu tetralysalu, differinu zaczęła się jej wulkanizacja, tutaj też ichtiol i już prawie nie mam ślady.. powolutku zauważam pewne zmiany na buzi, na czole jakby troszkę mniej takich podskórnych grudek, jakby takie trochę mniejsze są.. ![]() organizm chyba przyzwyczaił się do leku bo już nie fika i nie obserwuję działań niepożądanych ![]() aaa i jeżeli chodzi o alko - raz zdarzyło mi się wypić, [trochę więcej niż mniej ![]() ![]()
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Raczkowanie
|
jak widac... na kazdego dziala inaczej
![]() ja zaczleam to brac dzien przed 18stka i miesiac pozniej mialam 100dniowke i buzia byla o niebo lepsza ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
czy mogę brać belissę i pić bratek przy kuracji tetralysalem ? jak myślicie ?
![]() |
#934 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
najlepiej spytaj ginekologa i przeczytaj ulotke, jakie sa przeciwskazania. czasem duzo nie znaczy zdrowo ![]()
![]() |
![]() |
#935 |
Zadomowienie
|
moim zdaniem możesz, działają wspomagająco w terapi p/trądzikowej
![]() ja łykam lewitan - drożdże z witaminkami, przy okazji mają poprawić mi się włosy i paznokcie ![]()
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Wtajemniczenie
|
A co tu taka cisza?
![]() Jestem obecnie ponad 2 miesiące po skończonej kuracji Tetralysalem i zauważyłam u siebie nieznaczne pogorszenie, ale tylko na policzkach, bo tak jak wcześniej miałam dużo wyprysków na brodzie, to tak teraz prawie wcale, za to policzki mam lekko podrażnione. Dziś byłam u dermatolog, przepisała mi Duac na jakieś pryszczyki i zasugerowała, żeby zmienić żel do mycia i krem do twarzy, bo mnie wysuszają, a mam wrażliwą cerę. Faktycznie, moja skóra jest lekko ściągnięta, ale wcześniej uważałam, że tak musi być. Dostałam próbkę emulsji do mycia i mam zamiar ją kupić po przetestowaniu, gdyż ma b. dobre opinie na KWC. I mój ulubiony krem Eris nawilżająco-matujący też muszę zmienić na coś, co nawilży moją przesuszoną skórę. Ale jestem dobrej myśli, mimo, że sceptycznie i ostrożnie podchodzę do zmiany kosmetyków, chociaż tak naprawdę to czasem dobrze robi. ![]() Dziewczynki, a jak wam idzie walka z naszym nieprzyjacielem, trądzikiem?
![]() |
#937 |
Zadomowienie
|
w tym tygdniu wyskoczyło mi coś centralnie na brodzie
![]() ![]() policzki mam już prawie idealne ![]() grudki są dalej, ale mniejsze kupiłam bratek i zamierzam pić to świństwo, może akurat pomoże ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
Po odstawieniu Tetralysalu (12 dni), odpukać, nie jest gorzej. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie jest lekko lepiej, rzadziej coś wyskakuje.
Epiduo bardzo mi podrażnia twarz, czerwony/czerwonawy odcień skóry jakoś nie pomaga mi w podniesieniu samooceny. A blizn mam i przebarwień mam tyle, że czuję się tak, jakbym miała całe policzki w pryszczach ![]() Obiektywnie rzecz biorąc jest nieźle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#940 |
Zadomowienie
|
ja mam dodatkowo wrażliwą naczynkową więc zawsze jestem czerwona jak buraczek gdy wracam z zimna
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak brałyście tetralysal i zmiejszałyście dawki do 150 to później już na końcu brałyscie 150 co dwa dni? Czy konczyłyscie na 150 codziennie.
Bo ja teraz tak biore 150 co dwa dni, dermatolog chciała już odstawic ale ja nie chciałam tak odrazu, "gwałtownie" odstawiać i namówiłam ją na tą opcje co dwa dni. Brałą tak któraś z was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Nie mam ochoty się źle czuc ![]() Trochę tak z innej paczki temat, ale dobrze też po oczyszczaniu u kosmetyczki twarzy robic jeszcze przez kilka dni "ozonowanie" Darwenalem. Moja kuzynka to kosmetyczka więc mam to za friko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Zadomowienie
|
shena - a różnie, jeśli mam adonisol, spirytus salicylowy, jeśli nie - czysty spirytus [ podbieram babci, która używa go do pączusiów
![]() jeżeli chodzi o odstawianie - hmm ciężko mi powiedzieć, brałam na początku 2 razy dziennie 150mg, teraz przez miesiąc biorę raz dziennie, pod koniec marca idę na wizytę kontrolną zobaczymy czy to juz koniec czy nie, zauważyłam poprawę cery, zwłaszcza zmniejszenie grudek, to chyba zasługa davercinu, i już od 2 tyg nic nie wyskakuje ![]() alexandra - obowiązkowo osłonowe na żołądek, radziłabym też coś na wątrobę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 |
Raczkowanie
|
BabyLu - dziękuję
![]() coś wyczytałam w tym wątku o Trilacu na osłonę żołądka a Nystatyne na watrobę. Mam rację, czy to raczej jakies cienkie leki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#946 |
Zadomowienie
|
może byc Trilac, Lacidofil; Nystatyna to antybiotyk p/grzybiczy więc w żadnym wypadku nie będzie dzialał ochronnie na wątrobę! Polecam Sylivit, Sylimarol, Hepatin itp [na zajęciach powiedziano nam, że Sylivit jest najlepszy
![]() dermatolog poleciła mi łykać też tabletki drożdżowe (mają poprawić stan skóry i takie tam, kupiłam, łykam..czy pomagają? pewnie troszeczkę :P ) mam levitan, ale następnym razem kupuję humavit, ma dodatkowo ekstrakt z pokrzywy i skrzypu!
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! Edytowane przez Baby Lu Czas edycji: 2009-03-18 o 07:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sprawdziłam i mam Lacidofil, bo skończyłam brać antybiotyk w poniedziałek. Przy okazji zostawiłam otwarta apteczkę i uderzyłam się w głowę ![]() A co byłoby lepsze: Tetrysal czy Tetracyklina? ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Tetralysal* |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny.
Biorę Tetrarysal od początku stycznia, zaczęłam 2 dni po sylwestrze. Najpierw brałam 1 tabletkę po 300 mg 2 razy dziennie, a teraz biorę jeden raz dziennie 300 mg (jedno opakowanie tak mam brać). Po jego skończeniu mam brać 1 tabletkę 300mg co 2 dni. Z tego co tutaj czytam, to okazuje się, że mam strasznie mocną dawkę ! Wy piszcie, że bierzecie 15o mg.. Boję się, że to nie jest dobrze dla mnie.. Skutków ubocznych nie mam żadnych, a przynajmniej ich nie zauważam. Co do działania.. Na pewno jest lepiej, zniknęła mi część podskórnych gulek z policzków, ale dość sporo zostało i nic ich nie rusza. No i wciąż wyskakują mi bolące, duże, czerwone gule - a miało być tak pięknie i nic nie wyskakiwać.. Jak myślicie , pomaga mi to coś? czy jak odstawię to wszystko wróci w nasilonym tempie? Albo czy jest szansa, żeby było tak, że NIC mi nie będzie już wyskakiwać? ![]() Do smarowania mam Zorac, Acnederm i akneroxid na zmianę. takie nadzieje wiązałam z tym antybiotykiem, tyle kasy na niego idzie .. miałam nadzieję, na całkowite wyleczenie.. Moja dermatolog chce kurację skończyć po tych dwóch opakowaniach co mi zostały - czyli to opakowanie 300 mg co 2 dni ma być teoretycznie ostatnie - nie myslicie, ze to troche za gwałtowne odstawienie? Przepraszam za tyle pytań, ale same wiecie jak to jest.. Przy trądziku, jak już sie tyle lat z nim walczy, ma się nadzieje, ze cokolwiek pomoze i chce się całą tą walkę prowadzić dobrze. Będe ogromnie wdzięczna za pomoc ! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
Juz pisalam wczesniej ze rowniez jestem po kuracji tetralysalem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 |
Zadomowienie
|
aleksandro - w ulotce chyba nawet pisze, tetralysal zawiera antybiotyk z grupy tetracyklin więc odnośnie skuteczności wnioski powinny nasunąć się same...
jeżeli chodzi wyskakiwanie gulek - podobno tak powinno być, skóra się oczyszcza, syfki które siedziały gdzieś głęboko po prostu wychodzą na zewnątrz ![]() kurde, jeśli zniknie mi reszta grudek na czole i brodzie będę happy! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 |
Raczkowanie
|
Anecka i kilka innych osób pisało, że na nie Tetracyklina działa o wiele lepiej niż Tetralysal (który zawiera limecyklinę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Zadomowienie
|
na dobrą sprawę limecyklina powinna działać lepiej i być lepiej tolerowana, w końcu to 2 generacja...ale jak widać wszystko zależy od organizmu i "intensywności" trądziku.
mnie wkurzają blizny, derm powiedziała, że po jakimś czasie sie wyrównają, ale co mi po takim gadaniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Raczkowanie
|
Więc w takim razie lepiej byłoby wypróbować Tetracyklinę. Chociaż trochę się boję, przerażają mnie te wysypy
![]() ![]() Często wychodzą mi pryszcze koło brwi i coraz częściej na brodzie :| na policzkach nie mam na szczęście, czasem jakiś pojedynczy. Tylko jak mam spokój z syfkami to jest najs, a jak wychodzą to już całym stadem ![]() Baby Lu - najważniejsze, żeby nie zdrapywać strupków i zaschniętych już syfków, bo wtedy takie blizny Ci będą zostawały, a jak samo się wysuszy to powinno się zagoić. Jeśli Ci coś zostanie to zawsze jest maść na blizny ![]() Edytowane przez alexandra578 Czas edycji: 2009-03-19 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Przyczajenie
|
Cierpię na trądzik w postaci zaskórników zamkniętych, głowne ich miejsce wysiana to broda i policzki, czoło mam praktycznie czyte (dodam, ze nie jesetm już nastolatką, a raczej zbilżam się do 30tki) Tetralysal brałam przez 3 miesiące (2 miesiące 2x dziennie 1 miesiąc 1x dziennie) dodatkowo na noc w tygodniu Differin na weekend Brevoxyl. Twarz myję Iwostinem Purritin a krem to Effeclar La Rohe Posay. Efekt: Cera wyleczona
![]() ![]() ![]() Dziś już jest grubo ponad miesiąc od odstawienia Tetralysalu, nadal stosuję maści wg wcześniejszych ustaleń. Iiii... efekt się utrzymuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Zadomowienie
|
mam problem, za tydzień kończą mi się tetra a nie mam możliwości, aby umówić się na wizytę u derm nie wcześniej niż przed 10 kwietnia
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Raczkowanie
|
Baby Lu, myślę, że taka przerwa to nie jest dobry pomysł.
Spróbuj podejść do lekarza rodzinnego, może Ci wypisze receptę, jeśli wyjaśnisz mu sytuację. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Poszłam wtedy do dermatologa i dostałam Dianę 35 - brałam przez dwa lata. Cera faktycznie poprawiła się, ale za to przytyłam z 58 na blisko 70 kg - masakra. Po odstawieniu momentalnie straciłam wagę a i problem z cerą powrócił. Już nie w tak ostrej formie (nie było tych guzów) ale jednak... z roku na rok było gorzej. Oczywiście leciały po kolei: najlepsze kosmetyczki, najlepsze kosmetyki itd... próba leczenia na własną rękę. - bez większych rezultatów. Problem powracał jak bumerang. Panicznie bałam się iść do dermatologa. Byłam przekonana, że znowu dostanę hormony i znowu przytyję, znowu będę miała depresję - bo tak na mnie, niestety, piguły działają ![]() Gdy już straciłam wiarę i cierpliwość, udałam się do specjalisty ![]() Edytowane przez Aniston Czas edycji: 2009-03-27 o 09:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Raczkowanie
|
O czym od dawna powszechnie wiadomo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.