Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-01, 11:00   #931
Baby Lu
Zadomowienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

ja stosuję drugi miesiąc, dzisiaj wyskoczyło mi coś na brodzie i bijcie duście ale musiałam wycisnąć
tak sobie myśle, analizuję... na początku wyskoczyło mi kilka diodek na policzkach, dziwnie to wyglądało bo i na jednym i na drugim tak symetycznie
na czole owszem była jedna niespodziewana, już zaleczoa [tutaj żeby przyspieszyć efekt sięgnęłam po maść ichtiolową]
nad brwią miałam taką grudkę, która strasznie mnie wkurzała bo sobie była i była, nie mogłam jej wycisnąć.. dopiero po miesiącu tetralysalu, differinu zaczęła się jej wulkanizacja, tutaj też ichtiol i już prawie nie mam ślady..
powolutku zauważam pewne zmiany na buzi, na czole jakby troszkę mniej takich podskórnych grudek, jakby takie trochę mniejsze są..
organizm chyba przyzwyczaił się do leku bo już nie fika i nie obserwuję działań niepożądanych

aaa i jeżeli chodzi o alko - raz zdarzyło mi się wypić, [trochę więcej niż mniej ] - nic mi się nie stało, nie miałam żadnych sensacji, ale wiadomo - lepiej nie szkodzić sobie podwójnie i nie obciążać wątroby

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 11:54   #932
glapa07
Raczkowanie

jak widac... na kazdego dziala inaczej

ja zaczleam to brac dzien przed 18stka i miesiac pozniej mialam 100dniowke i buzia byla o niebo lepsza co prawda wszystko nie zniknelo, ale bylo lepiej i teraz jestem na etapie brania diane35, teraz mi zaczyna cos wywalac ale buzia gladziutka i robie mikrodermabrazje moze w koncu bede normalnie wygladac

...stop falling down, hold my hand!
glapa07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 18:54   #933
aguuska
Raczkowanie

czy mogę brać belissę i pić bratek przy kuracji tetralysalem ? jak myślicie ?
Stary 2009-03-01, 19:21   #934
glapa07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aguuska Pokaż wiadomość
czy mogę brać belissę i pić bratek przy kuracji tetralysalem ? jak myślicie ?

najlepiej spytaj ginekologa i przeczytaj ulotke, jakie sa przeciwskazania. czasem duzo nie znaczy zdrowo

...stop falling down, hold my hand!
glapa07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 19:22   #935
Baby Lu
Zadomowienie

moim zdaniem możesz, działają wspomagająco w terapi p/trądzikowej oczywiście wszystko z umiarem.
ja łykam lewitan - drożdże z witaminkami, przy okazji mają poprawić mi się włosy i paznokcie

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-06, 11:41   #936
martusienka
Wtajemniczenie

A co tu taka cisza?
Jestem obecnie ponad 2 miesiące po skończonej kuracji Tetralysalem i zauważyłam u siebie nieznaczne pogorszenie, ale tylko na policzkach, bo tak jak wcześniej miałam dużo wyprysków na brodzie, to tak teraz prawie wcale, za to policzki mam lekko podrażnione. Dziś byłam u dermatolog, przepisała mi Duac na jakieś pryszczyki i zasugerowała, żeby zmienić żel do mycia i krem do twarzy, bo mnie wysuszają, a mam wrażliwą cerę. Faktycznie, moja skóra jest lekko ściągnięta, ale wcześniej uważałam, że tak musi być. Dostałam próbkę emulsji do mycia i mam zamiar ją kupić po przetestowaniu, gdyż ma b. dobre opinie na KWC. I mój ulubiony krem Eris nawilżająco-matujący też muszę zmienić na coś, co nawilży moją przesuszoną skórę. Ale jestem dobrej myśli, mimo, że sceptycznie i ostrożnie podchodzę do zmiany kosmetyków, chociaż tak naprawdę to czasem dobrze robi.
Dziewczynki, a jak wam idzie walka z naszym nieprzyjacielem, trądzikiem?
Stary 2009-03-06, 11:53   #937
Baby Lu
Zadomowienie

w tym tygdniu wyskoczyło mi coś centralnie na brodzie jak zwykle standardowa procedura: wycisnąć+zdezynfekować+na noc differin i niech się goi już prawie nie ma śladu

policzki mam już prawie idealne
grudki są dalej, ale mniejsze
kupiłam bratek i zamierzam pić to świństwo, może akurat pomoże

01.10.10. - oszczędzam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-06, 12:11   #938
sabona89
Raczkowanie

Po odstawieniu Tetralysalu (12 dni), odpukać, nie jest gorzej. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie jest lekko lepiej, rzadziej coś wyskakuje.

Epiduo bardzo mi podrażnia twarz, czerwony/czerwonawy odcień skóry jakoś nie pomaga mi w podniesieniu samooceny. A blizn mam i przebarwień mam tyle, że czuję się tak, jakbym miała całe policzki w pryszczach
Obiektywnie rzecz biorąc jest nieźle
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:17   #939
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
Po odstawieniu Tetralysalu (12 dni), odpukać, nie jest gorzej. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nie jest lekko lepiej, rzadziej coś wyskakuje.

Epiduo bardzo mi podrażnia twarz, czerwony/czerwonawy odcień skóry jakoś nie pomaga mi w podniesieniu samooceny. A blizn mam i przebarwień mam tyle, że czuję się tak, jakbym miała całe policzki w pryszczach
Obiektywnie rzecz biorąc jest nieźle
Oj wiem co czujesz, bo ja mam skórę wrażliwą i dziś jak wróciłam z wietrznego podwórka miałam zaczerwnienioną twarz i wygląda to trochę, jakby ślady po małych krostkach, mimo, że nic tam nie było. Dlatego muszę buźkę teraz delikatniej traktować, mimo, że wydawało mi się, że dobrze o nią dbam.
Stary 2009-03-06, 12:50   #940
Baby Lu
Zadomowienie

ja mam dodatkowo wrażliwą naczynkową więc zawsze jestem czerwona jak buraczek gdy wracam z zimna

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-07, 08:48   #941
shena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Baby Lu Pokaż wiadomość
w tym tygdniu wyskoczyło mi coś centralnie na brodzie jak zwykle standardowa procedura: wycisnąć+zdezynfekować+na noc differin i niech się goi już prawie nie ma śladu

policzki mam już prawie idealne
grudki są dalej, ale mniejsze
kupiłam bratek i zamierzam pić to świństwo, może akurat pomoże
Czym dezynfekujesz?
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-14, 18:56   #942
shena
Rozeznanie

Dziewczyny jak brałyście tetralysal i zmiejszałyście dawki do 150 to później już na końcu brałyscie 150 co dwa dni? Czy konczyłyscie na 150 codziennie.
Bo ja teraz tak biore 150 co dwa dni, dermatolog chciała już odstawic ale ja nie chciałam tak odrazu, "gwałtownie" odstawiać i namówiłam ją na tą opcje co dwa dni.
Brałą tak któraś z was?
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 20:47   #943
alexandra578
Raczkowanie

Hej Przeczytałam większość postów, bo mam zamiar brać Tetrysal. Trochę mnie przeraziły te wysypy po odstawieniu kuracji, pewnie u mnie też tak będzie ;\ mam takie przeczucie... I takie pytanie: mam trochę problemy z żołądkiem i jelitami, czyli leki osłonowe obowiązkowo?
Nie mam ochoty się źle czuc

Trochę tak z innej paczki temat, ale dobrze też po oczyszczaniu u kosmetyczki twarzy robic jeszcze przez kilka dni "ozonowanie" Darwenalem. Moja kuzynka to kosmetyczka więc mam to za friko I poleciła mi Davercin, dobrze działa.
alexandra578 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-17, 21:47   #944
Baby Lu
Zadomowienie

shena - a różnie, jeśli mam adonisol, spirytus salicylowy, jeśli nie - czysty spirytus [ podbieram babci, która używa go do pączusiów ]
jeżeli chodzi o odstawianie - hmm ciężko mi powiedzieć, brałam na początku 2 razy dziennie 150mg, teraz przez miesiąc biorę raz dziennie, pod koniec marca idę na wizytę kontrolną zobaczymy czy to juz koniec czy nie, zauważyłam poprawę cery, zwłaszcza zmniejszenie grudek, to chyba zasługa davercinu, i już od 2 tyg nic nie wyskakuje

alexandra - obowiązkowo osłonowe na żołądek, radziłabym też coś na wątrobę

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-17, 22:17   #945
alexandra578
Raczkowanie

BabyLu - dziękuję

coś wyczytałam w tym wątku o Trilacu na osłonę żołądka a Nystatyne na watrobę.

Mam rację, czy to raczej jakies cienkie leki?
Stary 2009-03-18, 07:25   #946
Baby Lu
Zadomowienie

może byc Trilac, Lacidofil; Nystatyna to antybiotyk p/grzybiczy więc w żadnym wypadku nie będzie dzialał ochronnie na wątrobę! Polecam Sylivit, Sylimarol, Hepatin itp [na zajęciach powiedziano nam, że Sylivit jest najlepszy ]

dermatolog poleciła mi łykać też tabletki drożdżowe (mają poprawić stan skóry i takie tam, kupiłam, łykam..czy pomagają? pewnie troszeczkę :P ) mam levitan, ale następnym razem kupuję humavit, ma dodatkowo ekstrakt z pokrzywy i skrzypu!

01.10.10. - oszczędzam

Edytowane przez Baby Lu
Czas edycji: 2009-03-18 o 07:27
Stary 2009-03-18, 09:51   #947
alexandra578
Raczkowanie

Cytat:
następnym razem kupuję humavit, ma dodatkowo ekstrakt z pokrzywy i skrzypu!
czyli na paznokcie i włosy dodatkowo ;p
Sprawdziłam i mam Lacidofil, bo skończyłam brać antybiotyk w poniedziałek. Przy okazji zostawiłam otwarta apteczkę i uderzyłam się w głowę

A co byłoby lepsze: Tetrysal czy Tetracyklina?

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Tetralysal*
Stary 2009-03-18, 19:58   #948
biindier
Raczkowanie

hej dziewczyny.
Biorę Tetrarysal od początku stycznia, zaczęłam 2 dni po sylwestrze. Najpierw brałam 1 tabletkę po 300 mg 2 razy dziennie, a teraz biorę jeden raz dziennie 300 mg (jedno opakowanie tak mam brać). Po jego skończeniu mam brać 1 tabletkę 300mg co 2 dni. Z tego co tutaj czytam, to okazuje się, że mam strasznie mocną dawkę ! Wy piszcie, że bierzecie 15o mg.. Boję się, że to nie jest dobrze dla mnie..

Skutków ubocznych nie mam żadnych, a przynajmniej ich nie zauważam.
Co do działania.. Na pewno jest lepiej, zniknęła mi część podskórnych gulek z policzków, ale dość sporo zostało i nic ich nie rusza. No i wciąż wyskakują mi bolące, duże, czerwone gule - a miało być tak pięknie i nic nie wyskakiwać.. Jak myślicie , pomaga mi to coś? czy jak odstawię to wszystko wróci w nasilonym tempie? Albo czy jest szansa, żeby było tak, że NIC mi nie będzie już wyskakiwać?

Do smarowania mam Zorac, Acnederm i akneroxid na zmianę.

takie nadzieje wiązałam z tym antybiotykiem, tyle kasy na niego idzie .. miałam nadzieję, na całkowite wyleczenie..

Moja dermatolog chce kurację skończyć po tych dwóch opakowaniach co mi zostały - czyli to opakowanie 300 mg co 2 dni ma być teoretycznie ostatnie - nie myslicie, ze to troche za gwałtowne odstawienie?

Przepraszam za tyle pytań, ale same wiecie jak to jest.. Przy trądziku, jak już sie tyle lat z nim walczy, ma się nadzieje, ze cokolwiek pomoze i chce się całą tą walkę prowadzić dobrze.

Będe ogromnie wdzięczna za pomoc !
Pozdrawiam
biindier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 21:27   #949
MONIKA1850
Zakorzenienie

GG do MONIKA1850 Send a message via Skype™ to MONIKA1850

Juz pisalam wczesniej ze rowniez jestem po kuracji tetralysalempomogl czy nie tego nie wiem bo stosowalam go wraz z zinerytem i Skinorenem na rzemian,rano i w poludnie Zineryt, wieczorem Skinoren,ta kuracje zakonczylam w styczniu i sa efekty-rewelka!!!Buzka prawie idealna(odpukac)mam tylko kilka drobnych,prawie niewidocznych grudek ale to nic z tym co mialam 5 miesiecy temuobecnie stosuje Acne-Derm rano i wieczorem,nie uzywam zadnych srodkow do oczyszczania twarzy,myje ja dwa razy dziennie sama woda i to wystarcza,raz na tydzien robie peeling a makijaz zmywam oliwka dla dzieci- anie robie tego czesto gdyz nie malue sie na codzienjest gitesik oby tak dalejtrzymam za was kciukiw walce z tym paskudztwem
MONIKA1850 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-18, 23:53   #950
Baby Lu
Zadomowienie

aleksandro - w ulotce chyba nawet pisze, tetralysal zawiera antybiotyk z grupy tetracyklin więc odnośnie skuteczności wnioski powinny nasunąć się same...

jeżeli chodzi wyskakiwanie gulek - podobno tak powinno być, skóra się oczyszcza, syfki które siedziały gdzieś głęboko po prostu wychodzą na zewnątrz

kurde, jeśli zniknie mi reszta grudek na czole i brodzie będę happy!

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-19, 06:04   #951
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
aleksandro - w ulotce chyba nawet pisze, tetralysal zawiera antybiotyk z grupy tetracyklin więc odnośnie skuteczności wnioski powinny nasunąć się same...
Anecka i kilka innych osób pisało, że na nie Tetracyklina działa o wiele lepiej niż Tetralysal (który zawiera limecyklinę).
Stary 2009-03-19, 15:08   #952
Baby Lu
Zadomowienie

na dobrą sprawę limecyklina powinna działać lepiej i być lepiej tolerowana, w końcu to 2 generacja...ale jak widać wszystko zależy od organizmu i "intensywności" trądziku.

mnie wkurzają blizny, derm powiedziała, że po jakimś czasie sie wyrównają, ale co mi po takim gadaniu

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-19, 17:00   #953
alexandra578
Raczkowanie

Więc w takim razie lepiej byłoby wypróbować Tetracyklinę. Chociaż trochę się boję, przerażają mnie te wysypy Myślałam o Diane35, ale po tym tez nie mam pewności że mnie nie wysypie, hormony początkowo mi ureguluje a potem? Chyba czeka mnie atak pryszczy po odstawieniu obydwu specyfików

Często wychodzą mi pryszcze koło brwi i coraz częściej na brodzie :| na policzkach nie mam na szczęście, czasem jakiś pojedynczy. Tylko jak mam spokój z syfkami to jest najs, a jak wychodzą to już całym stadem

Baby Lu - najważniejsze, żeby nie zdrapywać strupków i zaschniętych już syfków, bo wtedy takie blizny Ci będą zostawały, a jak samo się wysuszy to powinno się zagoić. Jeśli Ci coś zostanie to zawsze jest maść na blizny

Edytowane przez alexandra578
Czas edycji: 2009-03-19 o 17:02
Stary 2009-03-26, 18:11   #954
Aniston
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to Aniston

Cierpię na trądzik w postaci zaskórników zamkniętych, głowne ich miejsce wysiana to broda i policzki, czoło mam praktycznie czyte (dodam, ze nie jesetm już nastolatką, a raczej zbilżam się do 30tki) Tetralysal brałam przez 3 miesiące (2 miesiące 2x dziennie 1 miesiąc 1x dziennie) dodatkowo na noc w tygodniu Differin na weekend Brevoxyl. Twarz myję Iwostinem Purritin a krem to Effeclar La Rohe Posay. Efekt: Cera wyleczona oczywiście przed okresem coś tam mi się pojawia ale zaskórniki, które deformowały mi twarz zniknęły
Dziś już jest grubo ponad miesiąc od odstawienia Tetralysalu, nadal stosuję maści wg wcześniejszych ustaleń. Iiii... efekt się utrzymuje Oby jak najdłużej, bo opinie, które czytam nie nastrajają pozytwnie.
Aniston jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 18:30   #955
Baby Lu
Zadomowienie

mam problem, za tydzień kończą mi się tetra a nie mam możliwości, aby umówić się na wizytę u derm nie wcześniej niż przed 10 kwietnia myślicie, że jeśli nie będę przyjmowała tetra przez jakieś 5-6dni kuracja pójdzie na marne?

01.10.10. - oszczędzam
Stary 2009-03-26, 18:51   #956
alexandra578
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aniston Pokaż wiadomość
Cierpię na trądzik w postaci zaskórników zamkniętych, głowne ich miejsce wysiana to broda i policzki, czoło mam praktycznie czyte (dodam, ze nie jesetm już nastolatką, a raczej zbilżam się do 30tki) Tetralysal brałam przez 3 miesiące (2 miesiące 2x dziennie 1 miesiąc 1x dziennie) dodatkowo na noc w tygodniu Differin na weekend Brevoxyl. Twarz myję Iwostinem Purritin a krem to Effeclar La Rohe Posay. Efekt: Cera wyleczona oczywiście przed okresem coś tam mi się pojawia ale zaskórniki, które deformowały mi twarz zniknęły
Dziś już jest grubo ponad miesiąc od odstawienia Tetralysalu, nadal stosuję maści wg wcześniejszych ustaleń. Iiii... efekt się utrzymuje Oby jak najdłużej, bo opinie, które czytam nie nastrajają pozytwnie.
a do tego czasu walczyłaś z trądzikiem? a to natura spłatała figla... Zazdroszczę poniekąd Ci zazdroszczę tej czystej buzki
Stary 2009-03-26, 19:29   #957
sabona89
Raczkowanie

Baby Lu, myślę, że taka przerwa to nie jest dobry pomysł.
Spróbuj podejść do lekarza rodzinnego, może Ci wypisze receptę, jeśli wyjaśnisz mu sytuację.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-27, 09:37   #958
Aniston
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to Aniston

Cytat:
Napisane przez alexandra578 Pokaż wiadomość
a do tego czasu walczyłaś z trądzikiem? a to natura spłatała figla... Zazdroszczę poniekąd Ci zazdroszczę tej czystej buzki
Jako nastolatka miałam cerę idealną Popsuła mi się po pierwszych eksperymentach z pigułkami antykoncepcyjnymi. Gdzieś tak ok 23 roku życia dostałam od ginekologa Cilest (nie wiem czy dobrze napisałam) Brałam go przez rok. Po odstawieniu dostałam okropnego trądziku, zaskórniki zamknięte przeobrażały się w okropne guzy - po których do dziś mam małe blizny
Poszłam wtedy do dermatologa i dostałam Dianę 35 - brałam przez dwa lata. Cera faktycznie poprawiła się, ale za to przytyłam z 58 na blisko 70 kg - masakra. Po odstawieniu momentalnie straciłam wagę a i problem z cerą powrócił. Już nie w tak ostrej formie (nie było tych guzów) ale jednak... z roku na rok było gorzej. Oczywiście leciały po kolei: najlepsze kosmetyczki, najlepsze kosmetyki itd... próba leczenia na własną rękę. - bez większych rezultatów. Problem powracał jak bumerang. Panicznie bałam się iść do dermatologa. Byłam przekonana, że znowu dostanę hormony i znowu przytyję, znowu będę miała depresję - bo tak na mnie, niestety, piguły działają
Gdy już straciłam wiarę i cierpliwość, udałam się do specjalisty To było jakoś pod koniec sierpnia w zeszłym roku. Na początek dostałam Cynk (nie pamiętam nazwy tabletek, ale był to lek na receptę) i do smarowania twarzy Isotrexin. Stosowałam to przez 3 miesiące - była lekka poprawa. Nie pojawiały się już z taką częstotliwoaścią nowe zaskórniki, ale te stare, siedzące bardzo głęboko, również nie zniknęły. Wtedy dostałam Tetralysal + Differin + Brevoxyl

Edytowane przez Aniston
Czas edycji: 2009-03-27 o 09:39
Aniston jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 17:22   #959
alexandra578
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aniston Pokaż wiadomość
Jako nastolatka miałam cerę idealną Popsuła mi się po pierwszych eksperymentach z pigułkami antykoncepcyjnymi. Gdzieś tak ok 23 roku życia dostałam od ginekologa Cilest (nie wiem czy dobrze napisałam) Brałam go przez rok. Po odstawieniu dostałam okropnego trądziku, zaskórniki zamknięte przeobrażały się w okropne guzy - po których do dziś mam małe blizny
Poszłam wtedy do dermatologa i dostałam Dianę 35 - brałam przez dwa lata. Cera faktycznie poprawiła się, ale za to przytyłam z 58 na blisko 70 kg - masakra. Po odstawieniu momentalnie straciłam wagę a i problem z cerą powrócił. Już nie w tak ostrej formie (nie było tych guzów) ale jednak... z roku na rok było gorzej. Oczywiście leciały po kolei: najlepsze kosmetyczki, najlepsze kosmetyki itd... próba leczenia na własną rękę. - bez większych rezultatów. Problem powracał jak bumerang. Panicznie bałam się iść do dermatologa. Byłam przekonana, że znowu dostanę hormony i znowu przytyję, znowu będę miała depresję - bo tak na mnie, niestety, piguły działają
Gdy już straciłam wiarę i cierpliwość, udałam się do specjalisty To było jakoś pod koniec sierpnia w zeszłym roku. Na początek dostałam Cynk (nie pamiętam nazwy tabletek, ale był to lek na receptę) i do smarowania twarzy Isotrexin. Stosowałam to przez 3 miesiące - była lekka poprawa. Nie pojawiały się już z taką częstotliwoaścią nowe zaskórniki, ale te stare, siedzące bardzo głęboko, również nie zniknęły. Wtedy dostałam Tetralysal + Differin + Brevoxyl
czyli, kurczeee felek, tabletki anty też mogą baardzo namieszać
Stary 2009-03-27, 20:27   #960
sabona89
Raczkowanie

O czym od dawna powszechnie wiadomo.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości