|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013, cz. IV |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Śmiechy, piski i pełzanie, a przede mną już kolejne wyzwanie |
0 | 0% |
Główkę pięknie już trzymamy, wkrótce usiądziemy bez pomocy mamy |
6 | 15,00% |
Już obiadki pięknie jemy i do mamy się śmiejemy |
3 | 7,50% |
Nasze dzidzi są radosne, a mamusie chcą już wiosnę |
8 | 20,00% |
Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię |
19 | 47,50% |
Obiadki wcinamy, na ząbki czekamy |
2 | 5,00% |
W wanience nóżkami sobie chlapie i czasem mamę za włosy złapie |
2 | 5,00% |
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
Cytat:
![]() Na początek na pewno najważniejsze jest to, że z tego co pisałaś Twój TZ jest programistą a to świetny zawód i dużo w nim pracy właściwie wszczędzie. Kiedy w zeszłym roku mielismy juz wracac do Europy to moj mąż bez problemu znalazł prace w szewcji, norwegii i niemczaech - wszędzie rekrutacja przez skype, więc nie trzeba nawet być szczególnie mobilnym (tylko ostatni etap to przylot do nich, ale pokrywają wszystkie koszta). A co do USA - tutaj potrzebna jest wiza H1B. Wystawiają ją w październiku, ale trzeba o nią zabiegać już na wiosne. Dlatego najlepiej zacząć szukać pracodawcy już na początku roku, żeby na wiosnę firma mogła zacząć wszystko załatwiać. Wtedy tutaj pracowników ściagają w październiku. Jeśli jedna osoba w małżeństwie dostanie H1B to druga dostaje H4 co umożliwia pobyt, chodzenie do szkoły i na studia, ale nie pracę, więc to jest taka trochę kicha. Co do życia w USA to ja wypowiem się tylko o kaliforni. Reszty nie znam - tyle co z wycieczek, ale na pewno jest tam znacznie tansze zycie. Co do kaliforni to super miejsce dla informatyka - dolina krzemowa, więc pracy całe mnóstwo, najnowsze technologie i firmy itd. Najpierw minusy. Ogólnie praca bardzo fajna, ale dominuje tu styl - żyje by pracować, a nie pracuję by mieć na życie. W większości firmach pracuje się po 10-12h na dobę przy dobrych wiatrach, trzeba być pod telefonem, zdarzają się też weekendy. Raczej ciężko ze znajomościami. Jeśli w pracy nie ma młodych ludzi, to ciężko gdzieś ich poznać, bo wszyscy ciagle pracują ![]() Opieka medyczna jest cholernie droga. Jak pisałam - głupi poród to ponad 30tys dolców. Dlatego podstawa to dobre ubezpieczenie medyczne. Na szczęście wiekszość szanujących się firm opłaca ubezpieczenie pracownika i oferuje duże pokrycie ubezpieczenia członków rodziny. Szkolnictwo też drogie, ale na tym do końca się nie znam bo nigdy się nie interesowałam, więc tyle co od znajomych z pracy. Złobek (day care) i opiekunka baaaardzo drogie - nawet 3 tys $ miesięcznie. Drogie mieszkania do wynajęcia - średnio one bedroom czyli najmniejsze (sypialnia + salon z kuchnią, ok 70m2) to minimum 2-2.5 tys $ miesięcznie (no chyba że człowiek się odważy mieszkać w dzielnicach mniej bezpiecznych, gdzie latają z bronią po ulicy ![]() Pracodawcy mogą dymać ludzi z europy - tzn oferują pensję, która nam europejczykom wydaje sie bardzo duża, ale po rozeznaniu się w kosztach życia okazuje się, że nic nie jest się w stanie odłożyć. Dlatego warto zrobić rozeznanie ile zarabia się tutaj w danej dziedzinie i tyle właśnie żądać. Jeśli chce się kupić dom, to ogólnie przesrane ![]() Jakieś 10 dni urlopu w ciągu roku (niektóre firmy oferują więcej). Duuuuże wydatki na początku - ale jak się przetrwa pierwsze 2 miesiące to później mega szybko się odbija i życie jest pryjemniejsze ![]() Neutralnie: wielokulturowość, z duuużym naciskiem na azjatów i hindusów Plusy: Ciekawe oferty pracy. W informatyce - dobre zarobki, pozwalają żyć na poziomie. Piękna przyroda, duuużo przepięknych parków narodowych i ciekawych miejsc w zasięgu ręki (dolina śmierci, grand canyon, yosemite, hawaje itd) i odległościowo i finansowo. Dużo tańsze auta niż w europie, mozna kupić porządne auto za raptem kilka wypłat. Super drogi ![]() Tanie paliwo ![]() Wszyscy są mega mili - od lekarzy i urzędów, przez poczte do sklepów. Opieka medyczna jest brdzo dobra i pacjent traktowany jest z mega szacunkiem i troską. Dużo łatwodostępnych konferencji, kursów i zajęć (oczywiście odpłatnie). Ceny w IKEI jak w polsce, więc na tutejsze zarobki mozna urządzić mieszkanie za grosze ![]() Dla fanów dobrego jedzenia - całe mnóstwo różnych kuchni świata za przystępną cenę ![]() Super pogoda (dzisiaj jest 20 stopni) cały rok. Wszystkie owoce cały rok ![]() Tanie (i dobre), lokalne wino ![]() Jest tu naprawdę bezpiecznie ![]() To tyle co mi przychodzi do głowy. Ależ się rozpisałam.. Edytowane przez ja :) Czas edycji: 2013-12-22 o 23:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
Ja
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#933 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tutaj życie jest dostatnie to fakt, ale ja wole mieć mniej a spedzac czas z rodziną i przyjaciółmi a nie za biurkiem w pracy. Także trzeba mieć chyba odpowiedni charakter, żeby tu mieszkać. Bedzie mi tylko najbardziej brakować pogody i amazona bo super tu działa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Witam sie poweekendowo. O dziwo, bez problemu nadrobilam, reszta widze tez zajeta przedswiatecznymi przygotowaniami. Wpadlam sie tylko pochwalic ze moj synek z okazji ukonczenia 3 miesiecy zaczal przesypiac nocki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
Adasiowi wczoraj podobało się na basenie. Dziś puściłam mu kubusia, który śpiewa. Takiego zainteresowania jeszcze nie widziałam.
#937 |
Rozeznanie
|
Witam sie z mojego spalonego mieszkania;-) wlasnie przyszli zrobic prad na klatce i wpadli na genialny pomysl odciecia domofonu debile:-/
Mialam dzisiaj zawiezc mocz do badania Zuzi ale.moje dziecko nie raczylo nasikac do woreczka, za to jak odkleilam to zaraz hehe. Trudno, nie pali sie, po swietach kolejna proba;-) Do rossmanna z Tata jade bo chce jeszcze Mamie jakies perfumy kupic ale niewiem jakie? Wole z nim jechac bo czasem cos mu strzeli i nie chcemy rozanych;-) Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka
#938 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ma problemu.Zycie jeśli chodzi o jedzenie i rachunki jest drozsze niz w Polsce,ale jezeli obydwoje pracujecie to stać Was na wynajem,opłacenie rachunkow,godne życie i jeszcze mozna odłożyć coś.Co do opieki nad dziecmi.Przedszkola i żłobki do 3go sa drogie,ale panstwo moze ci do tego dołożyć,wszystko zalezy od zarobkow.Do 16tego roku zycia dzieci maja darmowe leki,wiec to jest super.Ogolnie nie jest zle.Raju nie ma,kasa nie lezy na ulicy(jak duzo ludzi mysli),ale jest łatwiej i nie trzeba sie martwic,ze nie wystarczy do pierwszego ![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#939 | |
BAN stały
|
Cytat:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe19652.html Polecam. Sernik wdupilam i to przez polewe, bo nie zauwazylam ze cukier w niej zgrzuta pod zebami (nie rozpuscila sie) i ja dalam. Potem zebralam ile sie dalo, ale za poxno, dalam polewe taka sklepowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No i jak wspomniała dodinha leki darmowe dla dzieci i ogólnie sporo refundacji jest. Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka
![]() |
#941 | |
BAN stały
|
Cytat:
No i produkty sa lepszej jakosci. Opieka medyczna jest chyba w tego co czytam o innych najlepsza w Europie, nawet troche nadgorliwi sa.Jak masz ubezpieczenie to nie musisz sie martwic o koszty.Jedyne za co placilam to 10 eu dziennie za szpital (jak bylam w ciazy w szpitalu, za porod sie nie palci), ale mozna zaplacic wyzsze ubezpieczenie i tez pokrywa.Lekarstwa dla malyh dzieci sa za darmo.Szczepionki 6w1 za darmo, pneumo i meningo w standardzie, tak ze nie mozna narzekac. Jedzenie jest ciut drozsze, ale lepszej jakosci.Najtansze produkty z hipermarketow sa o wiele lepsze niz najtansze z hipermarketow w pl. Najbardziej mnie irytuja ceny ubran, szczegolnie dla malych dzieci. A takie rzeczy jak mechanik czy ubezpieczenie samochodu sa naprawde drogie tutaj. Nie zaluje, ze wyjechalam, bo mimo tego ze drozej to zarobki sa o wiele, wiele wieksze.Jak Twoj tż zna jezyk to moze szukac, jak najbardziej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
Macie stałe pory spaceru?
#943 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi się marzy zycie w Niemczech..najlepiej w jakimś malowniczym rejonie.. Witam się obklejona od stop do głów w plasterki.ze ja się zdecydowałam na usuwanie pieprzyków akurat dzien przed Wigilia... ![]() ![]() Wczoraj w moje dziecko wstąpil diabeł.Jeszcze nigdy nie słyszałam aby Lilek się tak darł.Raczej nic ją nie bolało bo na rękach uspokajala się... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
BAN stały
|
Matall jeszcze masz 184 eu miesiecznie na kazde dziecko, niezaleznie od dochodu na sobe.
Na Elterngeld sie raczej nie zalapiesz bo masz chyba macierzynskie ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- nie |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
Najczęściej o której godzinie spacerujecie?
#946 | |
BAN stały
|
Chyba dam Jankowi troche kaszko ryzowej, bo jego porcja mleka juz sie w butelce 260 ml ledwo miesci.
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- 16-17 ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Wkurzam sie, bo moj tato jak byl to cos tam pokrecili antena i nie dziala tv.Maz nie moze jakos naprawic, a zbliza sie Turniej Czterech Skoczni.Juz nie mowiac ile mi dskokow narciarskich do tej pory przepadlo ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() A tam mniej wiecej ile tam sie zarabia?Bo te koszty utrzymania sa horrendalne. Nie podoba mi sie tez to zyc po to by pracowac.Jedynie to, że cieplo to jest dla mnie duzym plusem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Zadomowienie
|
my wychodzimy na spacer najczęściej koło 11. Takie wychodzenie o stałej porze u nas powoduje to, że mały ma zakodowane, że w tych godzinach śpi. Czasem zdarza się, że jak mamy obsuwę, to Szymek jest bardzo marudny bo nie może zasnąć w domu, a jak go zaczynam ubierać i wychodzimy to raz dwa odpływa i śpi. Może nie jakoś na długo, bo koło godzinki, max. do dwóch, ale zawsze to coś - trochę powietrza dla niego i ruchu dla matki
![]() Przeszliśmy wczoraj wieczorem na dady 3, bo cały weekend co kupa to pranie ciuszków. Normalnie po same pachy był ubrudzony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |||
Zakorzenienie
|
cześć
![]() jak was czytam to aż chce się wyjeżdżać,ale chyba nie miałabym tyle odwagi. i nie chciałabym rodziny zostawiać ![]() Cytat:
piękna!! Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#949 | ||
Zakorzenienie
|
hej
![]() staram sie wychodzić ok. 12-13. oczywiscie różnie bywa ![]() teraz się własnie karmimy i mam nadzieję że w ciągu 30 min. uda nam się wyjść ![]() Cytat:
ile Szymek waży?? Cytat:
nie wyobrażam sobie mieszkać tak daleko od rodziny , przyjaciół ![]()
![]() |
#950 |
BAN stały
|
Kaszka brzoskwiniowa smakowala
![]() T. sie tyle nagadala jak my to przegrzewany dziecko. A teraz w domu 22 stopnie.Maly w bodach z krotkim rekawkiem, na wierzch pajac, a ona go jeszcze w koc zawija i tak nosi. Na spacer ja go laduje w tym pajacu do kombinezona (ma jeszcze kolderje i pokrywe w gondoli), a ona mu jeszcze jakis sweterek chce ubrac przy 6 stopniach powyzej zera. W szafkach mi tak poukladala, ze nic juz tam nie znajde |
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Zakorzenienie
|
ach jaki mi piekny ZAKALEC wyszedł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 | |
czyli Endżi
|
Cytat:
Julek też parę razy miał taką akcję i ostatecznie okazało się, że to zmęczenie i niemożność uspokojenia się i zaśnięcia. Jutro Wigilia a pogoda jak wiosną. Zero świątecznego klimatu, u mnie słońce daje równo, 7 stopni w plusie.
![]() |
#953 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście jak moje dzieco zawsze pięknie śpi w dzień, tak dzisiaj kiedy matka ma tyle do zrobienia śpi trochę mniej pięknie
![]() Miałam Wam pisać,że wczoraj jak jechaliśmy na wycieczkę to widzieliśmy BMKę z naklejką "Pokaż cycki dam Ci ciastko" ![]()
![]() |
#954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#955 |
Rozeznanie
|
Hejo,
W końcu mam chwilkę w tym świątecznym zamieszaniu ![]() Co do przegrzewania dzieci to nie ma co ogolniać bo mój Wikul jest strasznym zmarźluchem po tatusiu i jak i musi mieć kocyk w leżaku bo poprostu inaczej zimno ![]() Wysłane z mojego HP Slate 7
#956 |
Zakorzenienie
|
ja o matko ale ceny w tek Kaliforni
![]() ![]() mojego małża sis mieszka niedaleko NY w spokojnej dzielnicy, porządnej (nie ma tam nawet mudżynów ![]() ![]() ![]() ceny ubrań- śmiech, kupowałam levisy (!) za 5$ ![]() ![]() ![]() ![]() no i np głupi i'phone u nas 3.000 a u nich 200$ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ale w stanach jak pisała Ja obowiązkowo wiza bo jakby nie daj boże coś ze zdrowiem to rachunki nie są zbyt przyjazne już nie wspominając o tym, że jesteś tam nielegalnie i masz przewalone ![]() ![]() opiekunka do dziecka chyba 300$ tygodniowo więc też nieźle w restauracjach taniocha, że mało kto w domu gotuje ![]() ![]() ![]() my mamy papiery złożone, ale też nie wiem czy jako boidupa się odważymy wyjechać, póki co nie mamy tutaj źle, a rodzina, przyjaciele na miejscu ![]() ja piekę ciach: królewca i wafla robię ![]()
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2013-12-23 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#957 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mąż wraca do domu z choinką ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Zakorzenienie
|
dzięki za odpowiedzi
sorry, ze krotko, ale w En diaboł wstąpił i drze sie jak opetana, a jeszcze dni adaptacyjne w przedszkolu...
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
Ja juz zakupy cale zrobilam, zaraz zabieram sie za pieczenie ciacha, makowiec kupilam bo bym juz chyba nie dala rady drugie ciasto ogarnac i cala Wigilie szykowac
![]() ![]() ![]() ![]()
#960 |
Wtajemniczenie
|
Alez moje dziecko jest kochane.Miała czterogodzinna prawie drzemkę,gdzie normalmie spi króciutko.Dzieki temu chata ogarnięta,jedzenie przygotowane.A jak u was?
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.