Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-01, 20:05   #931
mariolasl
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

U nas drzemki w miarę regularne, o 10, 13 i 17, a pomiędzy 19-20 juz kładziemy na noc i spi do 6.

Bebe ekspozycja na gluten przy kp dwa miesiące.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Elu z krowim u nas tak, chociaż ostatnio ciagle badają temat i nie wiem czy sie nie zmieni, ze mm do 2 roku życia zanim nasze dzieci skończą rok
U mnie jeszcze nie zmieniono zaleceń.

Z Antosiem z uwagi na egzeme ciągnęłam na mm do dwóch lat i czesto mi sie dziwili

Stary 2014-09-01, 20:07   #932
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość

Dziewczyny.
OD JAKIEJ KASZKI ZACZYNALYSCIE EKSPOZYCJE NA GLUTEN? Owsianej, orkiszowej, manny? Mieszalyscie z owocami?
ja właśnie kupiłam orkiszową Holle i od jutra zaczynamy. będę mieszać z moim mlekiem, bo my na razie tylko kp. dużo tego mleka mam ściągnąć do 1 łyżeczki kaszki?
Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Słuchajcie jak z ta ekspozycją na gluten? ile ma trwać? akurat tego nie pamiętam
pełne dwa miechy.

śliczne foty wklejacie, miskowej też niczego nie brakuje.
a mówię tak, bo widziałam wczoraj na fb zdjęcia z sesji, za którą moja znajoma zapłaciła 100zł, a zdjęcia są technicznie tak fatalne, że nawet ja - laik fotograficzny widzę to gołym okiem. laska mogła mieć sesję za darmo u mojego małża, który dopiero się uczy, to stwierdziła, ze poszuka kogoś, kto ma strój myszki Minnie i jakies śmieszne czapeczki. i co się okazuje - koles stroju nie miał, za to miał aż jedną czapkę i opaskę. żenua. tylko się niepotrzebnie wnerwiłam.

tak przy okazji dziewczyny - ile płacicie za Wasze sesje? pytam, żeby małż wiedział jakie ludzie mają cenniki.

i na koniec tak trochę hurtem polecę - trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki, za poprawę oczek, za rehabilitację i za lepsze apetyty na mamuśkowe dania

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:07   #933
mariolasl
Zakorzenienie

Elu wynika to z tego, ze po roku dziecko ma juz jesc normalne posiłki i z tego czerpać kcal i inne dobra, a mleko ma byc tyko dodatkiem do posiłków.

Stary 2014-09-01, 20:10   #934
Ela87
Zakorzenienie

O to jak się zmieni to daj znać, bo u nas się nie zmieni nic.

Właśnie sprawdziłam, że mleko 2 jest tańsze o 30 gr od 1 więc zostaje przy 2

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
ja właśnie kupiłam orkiszową Holle i od jutra zaczynamy. będę mieszać z moim mlekiem, bo my na razie tylko kp. dużo tego mleka mam ściągnąć do 1 łyżeczki kaszki?

pełne dwa miechy.

a mówię tak, bo widziałam wczoraj na fb zdjęcia z sesji, za którą moja znajoma zapłaciła 100zł, a zdjęcia są technicznie tak fatalne, że nawet ja - laik fotograficzny widzę to gołym okiem. laska mogła mieć sesję za darmo u mojego małża, który dopiero się uczy, to stwierdziła, ze poszuka kogoś, kto ma strój myszki Minnie i jakies śmieszne czapeczki. i co się okazuje - koles stroju nie miał, za to miał aż jedną czapkę i opaskę. żenua. tylko się niepotrzebnie wnerwiłam.

tak przy okazji dziewczyny - ile płacicie za Wasze sesje? pytam, żeby małż wiedział jakie ludzie mają cenniki.

i na koniec tak trochę hurtem polecę - trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki, za poprawę oczek, za rehabilitację i za lepsze apetyty na mamuśkowe dania
Mi wystarczyło na jedną łyżeczkę ok 20 ml

A może mąż chce poćwiczyć na mojej Oli za darmo

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Elu wynika to z tego, ze po roku dziecko ma juz jesc normalne posiłki i z tego czerpać kcal i inne dobra, a mleko ma byc tyko dodatkiem do posiłków.

A no właśnie, bo się zastanawiałam po co te 3, 4 jak dzieci wtedy to chyba normalnie jedzą

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:12   #935
mariolasl
Zakorzenienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Zdjęcia wątkowych maluszków poglądam jak siądę do kompa, stad tez nic nie pisze na ten temat, ale z pewnością sa śliczne

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Elu producenci chcą zarobić przecież

U nas mleko normalne drogie, a Antos duzo pił i pije nadal, to mm wychodziło mi taniej na miesiąc :haha:

Stary 2014-09-01, 20:14   #936
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
A może mąż chce poćwiczyć na mojej Oli za darmo
a dojedziesz do Kwa? bo ja nawet nie wiem, w którą stronę Twoje Lędziny

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-01, 20:17   #937
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Mój synek tez juz miał w tym wieku ustalone regularne drzemki, nawet pamiętam: pierwsza od 10 do 13 lub 14, a druga od 16-17 (w zależności o której skończyła się pierwsza) przez godzinę do półtorej
Ale on pięknie spał i w ogóle lubił regularność.
Z Ewą mam wieczny misz masz. Je i śpi kiedy chce i po ile chce. Jedynie poranna drzemka w miarę regularna bo zasypia koło 9, ale juz czas spania to jak jej się uwidzi a potem wielki spontan aż do wieczora. Przez pierwszy miesiąc praktycznie spała cały czas, więc może teraz nadrabia zaległości tak więc nie jesteś jedyna

Ale to tylko dzisiaj? to i tak dobrze. U nas własnie zakończył się ten niby wielki skok 14-19 tygodnia i nieraz tak dawała w kość, że miałam jej dość. Podejrzewałam zęby ale jakoś ich nie widać, więc to musiał być skok, przecież na coś w końcu musiałam zgonić te humorki panny Ewy

Słuchajcie jak z ta ekspozycją na gluten? ile ma trwać? akurat tego nie pamiętam

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

świetny Antek!
przy kp 2 miechy
przy mm 3

Na 1szej stronie tygrysek umieściła link do ekspozycji glutenowej

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Zdjęcia wątkowych maluszków poglądam jak siądę do kompa, stad tez nic nie pisze na ten temat, ale z pewnością sa śliczne

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Elu producenci chcą zarobić przecież

U nas mleko normalne drogie, a Antos duzo pił i pije nadal, to mm wychodziło mi taniej na miesiąc :haha:

Ale mi ćwieka tym mm 2 zabiłaś Nawet nie pomyślałam żeby porównać składy. Jakoś tak założyłam że muszą się bardzo różnić. Nie wiem czemu właściwie

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 20:18   #938
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Jak się skończy ekspozycję na gluten to co dalej?
Dobre pytanie
My ekspozycję kończymy za dwa tygodnie. Wtedy będą gotować Frankowi manne jako posiłek

Cytat:
POLA_M
Kolo 9 drzemka od 1h do 1.5h, kolo 12.30-13 drzemka 20-40 min, kolo 15 drzemka 20min i kolo 18 drzemka 20 min. Usypia przewaznie po jedzeniu z butli albo ze smoczkiem i spi w swoim pokoju w lozeczku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mamy baaardzo podobnie

Cytat:

Dziewczyny.
OD JAKIEJ KASZKI ZACZYNALYSCIE EKSPOZYCJE NA GLUTEN? Owsianej, orkiszowej, manny? Mieszalyscie z owocami?
Ja mam chyba orkiszową jeśli się nie mylę Kaszkę mieszam z posiłkiem - owocami, warzywami, kleikiem - w zależności co właśnie podaję

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak przetworzyć śliwki dla malucha? Wolałabym uniknąć wekowania ich w słoiki. Myślicie, że jeśli zrobię z nich mus i zamrożę będzie ok?
Dynię i cukinię też można zamrozić?
Dziewczyny wykorzystujące mrożenie warzyw w formie kostek do lodu-czy ziemniaki mrozicie oddzielnie i gdy np. chcecie podać dynię z ziemniakiem bierzecie kostki dyni i ziemniaka czy gotujecie je już razem i właśnie tak zamrażacie?
Ja śliwki wypestkowałam i wrzuciłam do gara, a potem do słoików.

Cytat:
Elu, moja wiedze wynosze ze szkolen i konferencji naukowych na temat karmienia piersia i sztucznego, to, o czym pisalam nie jest zadna tajemnica.
Pisza to nawet na stronie naszego ministerstw zdrowia - NHS:
Pięknie i rzeczowo wyjaśnione
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:19   #939
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość
Mam szybkie pytanie: po jakim czasie podawałyście owoce
Czaję się, bo Hania narazie (od 18dni) je tylko warzywka. Wsuwa jak szalona-już po 120-140ml Wcina wszystko bez różnicy, a mamy za sobą marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, selera, brokuła, dynię, szpinak, pasternak
Zastanawiam się, czy jak dam owocki, to nadal będzie tak chętnie jadła te warzywa W końcu owoc lepszy
Ja dałam owoce po jakiś 2 -3 tygodniach. Moja je wszystko chętnie, zresztą chyba widać po zdjęciu grubaska

Cytat:

Kurcze Slawciowi cos nie bardzo ida warzywa. Marchewke to jeszcze troche zje ale ziemniak to masakra. Teraz ma faze wkladam do buzi i albo wszystkim pluje albo wylewam z buzi po brodzie Moze nie jest jeszcze gotow

Ja samego ziemniaka nie dałam. W sumie nawet nie pomyślałam, żeby samego dać.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość

Jak śpią Wasze dzieci? Czy macie w dzień juz stałe godziny drzemek, ile trwa średnio taka drzemka? Jak z zasypianiem?
Nie ma reguły, czasem robi sobie 2-3 drzemki 10-20minutowe w ciągu dnia, czasem śpi 1,5h. Jednie to wiem kiedy jest śpiąca bo jęczy, stęka.
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:20   #940
stefan89
Raczkowanie

hej;* my w tamtym tyg po szczepieniu, hanka wydzierała się tym razem tylko na cały lublin, wiec nie było źle;p

mariola co do mm to identyczne zdanie co ty ma moja mama. co prawda ona jest anastezjologiem, ale odkąd urodziła się hanka codziennie czyta i czyta i czyta i spokojnie mogłaby być pediatrą już ;D właśnie o mm1 i 2 miałam telefon w zeszłym tyg ;D jak jej powiem, ze napisałaś to samo, to już wiem co usłysze :'aaaaa widzisz! mówiłam ci, że mamusi trzeba się słuchać!'

co do rozszerzania diety, to też myślałam nad blw. ale my na mm i musieliśmy zacząć miesiąc temu jak hania jeszcze nie siedziała. nwet się zapisałąm do grupy blw na facebooku. iiii jak tam zobaczyłąm te cudne dzieciaczki co sobie jedzą same i ten cuuudny bałagan, który jest dosłownie WSZEDZIE, to przy moim bałaganiarstwie dawno byśmy zarośli brudem.
my zaczeliśmy od marchewki, marchewki z iemniakiem, potem jałko i banan, ale hanka zdecydowanie woli warzywka.

pola mała ma 3 drzemki: koło 9 45-60 min, potem kolo 12 to samo no i 15-16 1,5-2h

mariolasl brak procedur mnie rozwala i irytuje. ja jak spytałam mojej pediatry o rozszerzanie diety, to usłyszałam 'zrobi pani jak pani uważa'

mam pytanie: hani, jak sięmocno denerwuje albo bardzo cieszy, trzęsię się główka i rączki przez kilka sekund. macie tak? uważacie, że powinnam się zaczząć martwić i pójść z małą do jakiegoś neurologa?

15 17
17 15
16 20
stefan89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:38   #941
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
śliczna!
Cytat:
Super :love
Cytat:
Śliczna modelka i śliczne zdjęcie!
Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Smarrita - tak jak mi się nie podobają tego typu zdjęcia, tak to jest śliczne
Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość

sliczości pochwal sie więcej
Dzięki. Cieszę się, że się podoba zdjęcie. Zwłaszcza jak się podoba mimo, że takie się nie podobają

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

niezapominajka- za chrzciny

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:

Ja nie płacę od sesji tylko od zdjęcia wywołanego. Mogę sobie wywołać 10 a mogę 40. Zdjęcia które wywołuję są ciut retuszowane, zdjęcia których nie wywołam nie. Wszystkie dostaję na płycie. Nasza sesja trwała godzinę. Wszystko super sprawnie szło, bo mała nie płakała. W tym 3 razy małą przebieraliśmy. Mieliśmy w studio i na dworze zdjęcia.
Stary 2014-09-01, 20:41   #942
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
a dojedziesz do Kwa? bo ja nawet nie wiem, w którą stronę Twoje Lędziny
A co to KWA
a Ty tak serio ??

Stary 2014-09-01, 20:59   #943
Limonka1987
Zakorzenienie

Dziękuję Wam ślicznie za odpowiedzi w sprawie mrożenia warzyw. Jak dobrze, że mi powiedziałyście o tym ziemniaku! W sobotę zrobiłam świeży zapas mrożonej zupki marchewkowo-ziemniaczanej. Dzięki Wam jestem mądrzejsza i już się jej pozbyłam.
Dziś moja zamrażarka wzbogaciła się o przeciery z dyni i cukinii.
Sprawa śliwek pozostaje na razie nierozwiązana

Mariolu-
zaglądaj do nas częściej! Nie wiem jak dziewczynom, ale mi brakuje Twoich fachowych porad i ciekawych informacji, które nam "sprzedajesz".

Bebe- u nas różnie bywa. Są lepsze i gorsze dni.Tyle, że ja marudzenie zwalam nie na skok tylko na charakter mojej córki

Filupka- co to jest grupa raczkująca?

Niezapomnijkaa09-
proponuję następnym razem posunąć się dalej: http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...y_projekt.html

Stefan89- Emilce nic takiego się nie dzieje. Nie mam pojęcia czy to powód do zmartwienia czy nie.
Cieszę się,że na szczepieniu nie było najgorzej.

Warszawianki- spotkanie w tę sobotę aktualne?
Stary 2014-09-01, 21:16   #944
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Niezapomnijkaa09- [/B]proponuję następnym razem posunąć się dalej: http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...y_projekt.html
Ale bajer

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Rzucam pytanie!!

Czy Wasze dzieci się do Was przytulają kiedy nie śpią ??

Bo Ola nienawidzi się przytulać Robi to tylko jak uśnie przy butli i biorę ją do odbicia, jak w ciągu dnia chcę ją przytulić to marudzi i wygina się, odpycha rączkami czasami specjalnie ją tak z tż denerwujemy, bo chcemy się poprzytulać, a ta tego nieznosi

Stary 2014-09-01, 21:24   #945
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:

Rzucam pytanie!!

Stary 2014-09-01, 21:54   #946
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Ale bajer

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Rzucam pytanie!!

Bo Ola nienawidzi się przytulać Robi to tylko jak uśnie przy butli i biorę ją do odbicia, jak w ciągu dnia chcę ją przytulić to marudzi i wygina się, odpycha rączkami czasami specjalnie ją tak z tż denerwujemy, bo chcemy się poprzytulać, a ta tego nieznosi
Mój tylko jak próbuje przysnąć na rękach a poza tym to nie bardzo przytulaśny typ z niego Ale póki jest mały to nie ma nic do powiedzenia i mamusia go i tak tuli

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
Dziękuję Wam ślicznie za odpowiedzi w sprawie mrożenia warzyw. Jak dobrze, że mi powiedziałyście o tym ziemniaku! W sobotę zrobiłam świeży zapas mrożonej zupki marchewkowo-ziemniaczanej. Dzięki Wam jestem mądrzejsza i już się jej pozbyłam.

Mariolu- zaglądaj do nas częściej! Nie wiem jak dziewczynom, ale mi brakuje Twoich fachowych porad i ciekawych informacji, które nam "sprzedajesz".

Bebe- u nas różnie bywa. Są lepsze i gorsze dni.Tyle, że ja marudzenie zwalam nie na skok tylko na charakter mojej córki

Niezapomnijkaa09-
proponuję następnym razem posunąć się dalej: http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...y_projekt.html

Stefan89- Emilce nic takiego się nie dzieje. Nie mam pojęcia czy to powód do zmartwienia czy nie.

Absolutnie się z Tobą zgadzam

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
Napisane przez stefan89 Pokaż wiadomość
hej;* my w tamtym tyg po szczepieniu, hanka wydzierała się tym razem tylko na cały lublin, wiec nie było źle;p

mariola co do mm to identyczne zdanie co ty ma moja mama. co prawda ona jest anastezjologiem, ale odkąd urodziła się hanka codziennie czyta i czyta i czyta i spokojnie mogłaby być pediatrą już ;D właśnie o mm1 i 2 miałam telefon w zeszłym tyg ;D jak jej powiem, ze napisałaś to samo, to już wiem co usłysze :'aaaaa widzisz! mówiłam ci, że mamusi trzeba się słuchać!'

co do rozszerzania diety, to też myślałam nad blw. ale my na mm i musieliśmy zacząć miesiąc temu jak hania jeszcze nie siedziała. nwet się zapisałąm do grupy blw na facebooku. iiii jak tam zobaczyłąm te cudne dzieciaczki co sobie jedzą same i ten cuuudny bałagan, który jest dosłownie WSZEDZIE, to przy moim bałaganiarstwie dawno byśmy zarośli brudem.
my zaczeliśmy od marchewki, marchewki z iemniakiem, potem jałko i banan, ale hanka zdecydowanie woli warzywka.

pola mała ma 3 drzemki: koło 9 45-60 min, potem kolo 12 to samo no i 15-16 1,5-2h

mariolasl brak procedur mnie rozwala i irytuje. ja jak spytałam mojej pediatry o rozszerzanie diety, to usłyszałam 'zrobi pani jak pani uważa'

mam pytanie: hani, jak sięmocno denerwuje albo bardzo cieszy, trzęsię się główka i rączki przez kilka sekund. macie tak? uważacie, że powinnam się zaczząć martwić i pójść z małą do jakiegoś neurologa?
My nie mamy tak

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Ja dałam owoce po jakiś 2 -3 tygodniach. Moja je wszystko chętnie, zresztą chyba widać po zdjęciu grubaska

Ja samego ziemniaka nie dałam. W sumie nawet nie pomyślałam, żeby samego dać.

Nie ma reguły, czasem robi sobie 2-3 drzemki 10-20minutowe w ciągu dnia, czasem śpi 1,5h. Jednie to wiem kiedy jest śpiąca bo jęczy, stęka.
Bo ja bardzo lubię ziemniaczki to myślałam że mój synek też Ale on chyba pański żołądek ma

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Dobre pytanie
My ekspozycję kończymy za dwa tygodnie. Wtedy będą gotować Frankowi manne jako posiłek

Mamy baaardzo podobnie

Ja mam chyba orkiszową jeśli się nie mylę Kaszkę mieszam z posiłkiem - owocami, warzywami, kleikiem - w zależności co właśnie podaję

Pięknie i rzeczowo wyjaśnione
Dzięki za odp.

O to pewnie w tych samych godzinach na wizazu buszujemy

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:

pełne dwa miechy.

Gdzieś czytałam że 2-3 g na 100 ml

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 22:09   #947
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
A co to KWA
a Ty tak serio ??
Skrot od Knurowa
Serio, robie za menadzera i narajam malzowi klientow
Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Dzięki. Cieszę się, że się podoba zdjęcie. Zwłaszcza jak się podoba mimo, że takie się nie podobają

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

niezapominajka- za chrzciny

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Ja nie płacę od sesji tylko od zdjęcia wywołanego. Mogę sobie wywołać 10 a mogę 40. Zdjęcia które wywołuję są ciut retuszowane, zdjęcia których nie wywołam nie. Wszystkie dostaję na płycie. Nasza sesja trwała godzinę. Wszystko super sprawnie szło, bo mała nie płakała. W tym 3 razy małą przebieraliśmy. Mieliśmy w studio i na dworze zdjęcia.
A ile od zdjecia?
Cytat:
Ale bajer

Rzucam pytanie!!

Przemo lubi sie wtulic czasem, zwlaszcza gdy chce mu sie spac. Mruczy przy tym jak kociak

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-01, 22:23   #948
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Cytat:

pełne dwa miechy.

Moja znajoma lepsza bo za sesję dała 450 zł a zdjęcia super nie są a przynajmniej nie za taką kasę
Pokaż małża fotki- ma jakąś stronkę- lubię oglądać i się inspirować

Cytat:

Mariolu-
zaglądaj do nas częściej! Nie wiem jak dziewczynom, ale mi brakuje Twoich fachowych porad i ciekawych informacji, które nam "sprzedajesz".

Niezapomnijkaa09-

Tego Antoś mógłby nie przeżyć- zostańmy przy misce

Muszę jutro zrobić Antkowi dynię- długo się gotuje? Bo ziemniak to w 15 minut gotowy

Mam nadzieję, że aktualne bo z mojej strony póki co to tak

Cytat:
Ale bajer

Rzucam pytanie!!

Co za wredni rodzice- denerwują specjalnie biedną Olcię
Antoś jest przytulaśny

Stefan- mój Toś tak nie ma więc nie pomogę

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 22:30   #949
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
Czy ja dobrze pamiętam, że ty mialaś plany, że tylko kp do końca 6 miesiąca. I jak ci z tym wychodzi? Chyba ok, bo Julka fajnie waży.
Jula jest tylko na piersi, dzisiaj 3 dzień ekspozycji na gluten - czyli jej 3cia łyżeczka kaszy manny na wodzie z dociśniętym mlekiem prosto z cyca
Poza tym widzę, że "zagląda nam do gardła" jak coś jemy. Nie daje znać, że też chce, ale patrzy "intensywnie".

Cytat:
2 miesiące

Cytat:
no niby piszą, że to ma być na 100 gram posiłku; ja dodaję około 60ml mojego mleka, ale ona potem i tak rzuca się na cycka
Gdzie kupiłaś tą kaszkę ???

stefan89 mojemu dziecku ręce się nie trzęsą

Pola ja będę karmić Julę w sposób mieszany - tzn. dostanie i łyżeczką zupkę, czy papkę owocową, ale też dostanie warzywka na tacy - także mieszanka BLW z karmieniem

wymasowałam kanalik Juli - rano oko było czyste i się otwierało , za to wieczorem ropa zaczęła napływać i znowu się zrobiło nieładne; znowu wymasowałam, zobaczymy; natomiast kanaliki są umieszczone na boczku noska i tam trzeba masować, a wcześniej masowałam blisko oka i to był błąd
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 22:36   #950
olakola
Zadomowienie

to ja też się pochwalę moją królewną
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_8265small.jpg (101,9 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_8321small.jpg (79,2 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_8376small.jpg (61,5 KB, 71 załadowań)
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 23:38   #951
margo80
Zakorzenienie

Niezapomnijko - małż się fotografia amatorsko na razie, źródło utrzymania ma zupełnie inne. Póki co stara się nabywać doświadczeń, pracować z kim się da, realizować różne pomysły. Strony nie ma, ma tylko konto na fb, gdzie zamieszcza fotki. Zapodam link jak będę przy kompie.

Olakola - kaszkę kupiłam w małe kim ekosklepiku w mojej miescince

kurka, 100ml, nie wiem czy dam rade tyle odciągnąć...

Ewcia
Przemek

Edytowane przez margo80
Czas edycji: 2014-09-01 o 23:43
Stary 2014-09-02, 06:46   #952
TynkaG
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
witajcie
TynkaG a co masz dokładnie na myśli 'krzyżują nogi'? Opisz to dokładniej .
No zaklada nogę na nogę w kostkach. raczej przy zgiętych nóżkach, np. podczas zmiany pieluchy, ale ostatnio też jak się na boczek obraca, a wczoraj w kąpieli na wyprostowanych, ale luźno nie że miała napięte. ja juz w paranoję wpadam...
Cytat:

Dziewczyny.
Ja od owsianej Holle- ja tylko z mlekiem, bo my nadal tylko kp.
Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Nie poddałam się powtórzyłam sesję
No Antek tej mojej fantazji aż sie boi- efekt "miskowej sesji" skoro go wymęczyłam to niech "świat" to zobaczy
Bardzo fajnie, ja bym się nie domysliła, że on w misce leży
Cytat:
W ogóle rozwala mnie to, ze w Pl jako jednym z nielicznych krajów nie ma procedur, czyli kazdy lekarz moze mowić czy robić co innego. U nas np jest procedura prowadzenia porodu kobiety chorej na cukrzyce i wszyscy robimy tak samo, lekarz czy położna. A w Pl ile ekspertów tyle metod prowadzenia porodu.
To samo dotyczy rozszerzania diety. Prawie każda z was, która pytała pediatry dostała inna odpowiedz, a u mnie dostalaby taka sama poparta ulotka.
U nas to rzeczywiście masakra i ogólnie informacyjny bałagan.
Mariola a z ciekawości zapytam, u was naprawdę się wychodzi po porodzie tego samego dnia lub następnego? I maluch zostaje w tej mazi? Bo tak słyszałam, ale czy to prawda
Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ale czekalaś aż się całkowicie rozpadną na mus???
Cytat:
dla mamy, widać przejęła się rolą babci, ale skoro ona lekarz to pewnie ma to dokształcanie się wpojone
Ja bym sie zaniepokoiła, ale ja ostatnio panikara jestem, odkąd trochę nam się wątpliwości co do stanu zdrowia małej uzbierało
Cytat:

Mariolu-
Limonka, a jak robiłaś dynię? napisz, plizzzz
Zgadzam się z tobą co do porad Marioli- Mariola bądź z nami
Cytat:

Rzucam pytanie!!

Moja się tuli, ale czasem nie ma ochoty i sie kręci. Oj ja bym jej się nie pozwoliła nie tulić
Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
wymasowałam kanalik Juli - rano oko było czyste i się otwierało , za to wieczorem ropa zaczęła napływać i znowu się zrobiło nieładne; znowu wymasowałam, zobaczymy; natomiast kanaliki są umieszczone na boczku noska i tam trzeba masować, a wcześniej masowałam blisko oka i to był błąd
A byłaś u okulisty? Co powiedział?
Cytat:
Śliczna!!!!
Smaritta- piękną masz córkę, nie wygląda na 97 centyl, jest urocza!
Margo80- ja robię z glutenem tak, że tę łyżeczkę zalewam odrobina wody w temp. 50 stopni, potem daje mojego mleka i mam papkę. Potem mała zapija mlekiem bezpośrednio z piersi. na początku ściągam 100ml mleka i mieszałam, ale nie chciała tego pić choć kaszki też początkowo ie chciała, pewnie teraz by tę butlę wypiła. Na początku robiłam tez bez wody, tylko na mleku, ale wtedy kaszka była w kupce, więc chyba źle to przygotowywałam, bo może kaszka potrzebuje te 50 stopni, a mleko ma mniej.Aha to wszystko dotyczy owsianej Holle. próbowałyśmy tez mannę, ale średnio jej podeszło.
Pola- u nas drzemki to jeden wielki misz-masz, czasem 3,czasem 4 od 30 min. do nawet 2 godz. Kiedyś było regularnie, kiedyś...
A za oknem leje, bruuu, idę na kawę i śniadanko! Miłego dnia!!!
Stary 2014-09-02, 06:50   #953
good idea
Raczkowanie

Cytat:
mam pytanie: hani, jak się mocno denerwuje albo bardzo cieszy, trzęsię się główka i rączki przez kilka sekund. macie tak? uważacie, że powinnam się zaczząć martwić i pójść z małą do jakiegoś neurologa?
U nas zaobserwowalam trzesienie raczkami. Od urodzenia gdy bylo mu zimno trzesla mu sie dolna warga ale z czasem odruch ten znikl. Tez nie wiem co z tymi raczkami

Brak polskich znakow.
good idea jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 06:54   #954
margo80
Zakorzenienie

Przemo z butli nie pije. Zakładam, ze podam mu to łyżeczka, ale jak to będzie takie rzadkie, to nie wiem, czy to dobry pomysł.

Postanowiłam, ze się Wam pochwale, jak cudownie się Przemo zepsuł, jak wspaniale budzi się w nocy co chwile, jakie to fantastyczne uczucie czuć się wyssana :P

(a teraz licze na to, ze jak już pochwalilam, to się zepsuje, czyli faktycznie poprawi taki niecny plan )

Ewcia
Przemek
Stary 2014-09-02, 07:15   #955
TynkaG
Raczkowanie

Cytat:
Przemo z butli nie pije. Zakładam, ze podam mu to łyżeczka, ale jak to będzie takie rzadkie, to nie wiem, czy to dobry pomysł.

Postanowiłam, ze się Wam pochwale, jak cudownie się Przemo zepsuł, jak wspaniale budzi się w nocy co chwile, jakie to fantastyczne uczucie czuć się wyssana :P

(a teraz licze na to, ze jak już pochwalilam, to się zepsuje, czyli faktycznie poprawi taki niecny plan )
Spryciula!
Stary 2014-09-02, 07:33   #956
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Ale bajer

Rzucam pytanie!!

Franek sie nie odsuwa, ale tez specjalnie nie tuli. Jednak lubi byc na rączkach
Ja go czasem dla zabawy tak mocniej sciskam do siebie i mowie, ze go juz nie puszcze, a on sie smieje

Tynka - sliwki nie rozpadly mi sie na jednolita konsystencje. Musialabym za dlugo czekac, a mi sie nie chcialo nasze dzeciaki przeciez niedlugo skoncza z musem, a najwyzej je zblenduje.

Frankowi tez drgala dolna warga jak plakal! Szkoda, ze juz tego nie robi, bo to zabawne bylo
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 07:43   #957
mara86
Raczkowanie

Cytat:
cudowna

Cytat:
Ale bajer

Rzucam pytanie!!

U nas jak jest śpiący to przytula się albo jak jesteśmy u kogoś obcego.

Tak to go męczę jak Elwirka zwierzaki

Cytat:
Niezapomnijko - małż się fotografia amatorsko na razie, źródło utrzymania ma zupełnie inne. Póki co stara się nabywać doświadczeń, pracować z kim się da, realizować różne pomysły. Strony nie ma, ma tylko konto na fb, gdzie zamieszcza fotki. Zapodam link jak będę przy kompie.

Olakola - kaszkę kupiłam w małe kim ekosklepiku w mojej miescince

kurka, 100ml, nie wiem czy dam rade tyle odciągnąć...
My płaciliśmy 200zł za 60 obrobionych zdjęć z tym, że na płycie je dostaliśmy i trzeba było wywołać samemu.

Cytat:

Oby zadziałało

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 07:57   #958
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Ale mi ćwieka tym mm 2 zabiłaś Nawet nie pomyślałam żeby porównać składy. Jakoś tak założyłam że muszą się bardzo różnić. Nie wiem czemu właściwie
mysle, ze to wynika z tego, ze slepo wierzymy temu, o czym mowia w reklamach, temu, co przeczytamy na etykiecie itp, bez wglebiania sie w sklady itp
przykladem jest na przyklad witamina c dodawana do napoi, jedzenia dla dzieci, ktora ma dzialanie przeciwutleniajace, ma konserwowac
ale sa tez dania dla dzieci z kwasem cytrynowym, ktory ze zdrowiem i natura nie ma nic wspolnego i jest na liscie szkodliwych produktow

dlatego wole sama gotowac dla dziecka, pomijajac juz temat zrodla pochodzenia warzyw i owocow, ale przynajmniej nie daje do jedzenia innych dodatkow i ulepszaczy
jesli dodaje kurczaka, to jest to sam kurczak, bez dodatku wody, skrobi kukurudzianej czy maczki ryzowej, tak jak w wielu sloiczkach

sloiczki tez sie zdarzaja, szczegolnie na wyjsciach, ale jest to kilka razy w miesiacu, jak nie uda sie pogodzic czasu jedzenia i wyjsc, staram sie uzywac ich jak najmniej

moglabym jeszcze dlugo pisac w tym temacie, ale nie bede was zanudzac

Cytat:

Twojej Mamie sie nie dziwie, wiadomo, ze chce jak najlepiej
zawsze ci cos wyczyta i znajdzie

u nas BLW nie przeszlaby, bo rozszerzalismy diete wczesnie, wiec Marco nie dalby rady, ale teraz stopniowo bedzie coraz dostawal wieksze kawalki, jedzenie do raczek itp
za kawalek chleba dalby sie pokroic

najgorzej jest to, ze wprowadzanie procedur trwa dlugo, wiec szansy na szybka poprawe nie ma

Niektore dzieci tak sie trzesa z ekscytacji, moj brat np tak sie trzasl na widok jedzenia , ale przez net ciezko doradzic
porozmawiaj z mama
Cytat:

Mariolu-
Limonko i inne dziewczyny, mile jest to, co piszecie, ale obawiam sie caly czas, ze jestem watkowa heretyczka i moje dobre intencje sa czasami zupelnie inaczej odbierane
W PL jest jednak zupelnie inaczej i nie chce za bardzo wam mieszac w glowach
ale obiecuje, ze nie bede za duzo rzeczy przed wami "ukrywac"
Cytat:
tak, i uwielbia jak go caluje
Cytat:
Napisane przez TynkaG Pokaż wiadomość
U nas to rzeczywiście masakra i ogólnie informacyjny bałagan.
Mariola a z ciekawości zapytam, u was naprawdę się wychodzi po porodzie tego samego dnia lub następnego? I maluch zostaje w tej mazi? Bo tak słyszałam, ale czy to prawda
ja nie pracuje w szpitalu z NHS w UK, a tam jest jeszcze inaczej
ale tak, wychodza do domu po 6 godzinach od porodu lub na drugi dzien, jesli chca
nikt ich nie wyrzuca ze szpitala
a wierz mi, ze duzo osob chce, bo tutaj traktuje sie porod jako rzecz naturalna i nie medykalizuje jak w PL
np w zeszlym tygodniu odebralam porod u pierwiastki, poszedl pieknie, bez naciecia
po 3 godzinach od porodu byla wyprysznicowana, chodzaca i pieknie karmila dziecko, popoludniu przjmowala odwiedziny, siedziala na fotelu i wygladala jak gwiazda
chciala zostac dluzej i sie nauczyc opieki w szpitalu, ale po 24 h zmienila zdanie i stwierdzila, ze moze isc do domu

u nas nie kapie sie dzieci w pierwszych 24 h zycia, bo maz plodowa ma dzialanie nawilzajace i ochronne, zawiera tyle dobroci dla skory, ze szkoda byloby to zmywac
Stary 2014-09-02, 08:03   #959
tygrysek83
Zadomowienie

Dobry,

Ja na szybko bo nie chcę rozsiewać negatywnych fluidów.

Bardzo proszę was o kciuki. Dziś mamy szczepienia, a co bardziej mnie przeraża to ważenie
Ponadto mam drobne podejrzenie, że młoda ma alergię na gluten Odkąd go podaję, buzia się zaczęła psuć, a kolana i łokcie coraz bardziej chropowate. Trochę liczę na zbieg okoliczności, ale małe mam już nadzieje.

Zdjęcia super

Co do waszych pytań:

Pola
u nas nie ma stałych drzemek, codziennie są 3-4, ale ich długość i kiedy się pojawią są jedną wielką niewiadomą.

Ela
Kinga przytula się jedynie na śpiocha, w innych przypadkach się odpycha i złości. Dlatego cieszę się, że w nocy budzi się na jedzenie bo można się poprzytulać

Limonka jak dla mnie spotkanie jak najbardziej aktualne.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 08:24   #960
teQiba
Moderator

Cytat:
Filipko brawa dla tej położnej, widać dba rozwój swojej wiedzy, chociaż właściwie nie powinnam jej klaskac, bo jest zreszta jej obowiązkiem zawodowym tak jak i innych pracownikow medycznych.

Filipko, a wiesz skąd sie wzięło mm2? Jak wiesz w UE jest promocja kp i dlatego nie reklamuje sie mm1, bo kp najlepsze do 6 miesiąca życia. Producenci od razu wyczuli nowy rynek zbytu, czyli te mamy, ktore chcą kp tylko do 6 miesiąca. Stąd tez reklamy w stylu
"Kp jest najlepsze dla twojego dziecka, ale jesli będziesz chciała przejść na mm to mamy takie super doskonale mm2 czy 3, ktore w pełni zaspokaja potrzeby twojego dziecka bla bla"
Oczywiście musieli cos zmienić w składzie, stad tez wiecej białek kazeinowych, laktozy czy tłuszczu, ale wcale nie przekłada sie to na kcal, bo co to jest 2kcal wiecej na 100ml

W ogóle rozwala mnie to, ze w Pl jako jednym z nielicznych krajów nie ma procedur, czyli kazdy lekarz moze mowić czy robić co innego. U nas np jest procedura prowadzenia porodu kobiety chorej na cukrzyce i wszyscy robimy tak samo, lekarz czy położna. A w Pl ile ekspertów tyle metod prowadzenia porodu.
To samo dotyczy rozszerzania diety. Prawie każda z was, która pytała pediatry dostała inna odpowiedz, a u mnie dostalaby taka sama poparta ulotka.

Kurcze - Polska to jednak '100 lat za murzynami'
Ja też już kupiłam Enfamil 2 bo była promocja
Świat byłby piękniejszy gdyby każde lekarz mówił to samo

Cytat:
Ale bajer

Rzucam pytanie!!

Zależy... Jeżeli akurat nie jest niczym zainteresowany to się przytuli, ale na ogół ciągle coś go interesuje, więc przytulamy się rzadko

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Muszę jutro zrobić Antkowi dynię- długo się gotuje? Bo ziemniak to w 15 minut gotowy
Niedługo - też jakoś mniej więcej tyle co ziemniak

Cytat:
Śliczna A cóż to za suknia? Wygląda jak ślubna - piękna

Cytat:
Właśnie to chciałam Ci napisać - jeśli chcesz podawać łyżeczką to nawet nie ma sensu odciągać więcej niż 20 ml

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Dobry,

Ja na szybko bo nie chcę rozsiewać negatywnych fluidów.

Bardzo proszę was o kciuki. Dziś mamy szczepienia, a co bardziej mnie przeraża to ważenie
Ponadto mam drobne podejrzenie, że młoda ma alergię na gluten Odkąd go podaję, buzia się zaczęła psuć, a kolana i łokcie coraz bardziej chropowate. Trochę liczę na zbieg okoliczności, ale małe mam już nadzieje.

Zdjęcia super

Co do waszych pytań:

Pola
u nas nie ma stałych drzemek, codziennie są 3-4, ale ich długość i kiedy się pojawią są jedną wielką niewiadomą.

Ela
Kinga przytula się jedynie na śpiocha, w innych przypadkach się odpycha i złości. Dlatego cieszę się, że w nocy budzi się na jedzenie bo można się poprzytulać

Limonka jak dla mnie spotkanie jak najbardziej aktualne.
za wagę

Co do uczulenia, to wiesz co - tak się zastanawiam czy nasze dzieciaczki nie mają tego samego, cokolwiek to jest. Nie wiem jak u Kingi, ale ja odnoszę wrażenie że Kacprowi często pogarsza się cera ogólnie po jakiejś nowości... Tylko ja zawsze podaję dalej i obserwuję, bo wychodzę z założenia, że może organizm potrzebuje się przyzwyczaić i na ogół po kilku dniach/tygodniach wysypka zaczyna ustępować...
Aczkolwiek za każdym razem jak już ta wysypka przybiera postać zaawansowaną to chce mi się płakać i zastanawiam się czy dobrze robię, no ale tak sobie myślę, że jak będę młodego od wszystkiego izolować to jeszcze gorzej zrobię

Cytat:
moglabym jeszcze dlugo pisac w tym temacie, ale nie bede was zanudzac
Zanudzać? Ja tu wszystko czytam z zapartym tchem i zapisuje w pamięci podręcznej mojego mózgu

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2014-09-02 o 08:28
teQiba jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości