![]() |
#931 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Hvid, żyjesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 | |
Zakorzenienie
|
Żyję
![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
BAN stały
|
Jak tam nowe pierwszaki? U nas na razie pozytywnie, pani sprawia dobre wrażenie, mamy cały rok na 8, dzieci są pod opieką pani do 12, potem do 15 pod opieką pani od angielskiego. Dopiero później w razie potrzeby ogólna świetlica.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nasz kuzyn 2-klasista ma nową miłą nauczycielkę, bo poprzednia na macierzyńskim i w końcu bez doraźnych zastępstw, więc lepiej. Klasa zmniejszyła się o 4 osoby- 6-latki, które sobie nie poradziły. A my już jesienią musimy iść na rozmowę do przyszłej szkoły, dużo wcześniej, niż przebiega oficjalny nabór- bo duża konkurencja ![]() Mam pytanie do mam dzieci w prywatnych/ społecznych/katolickich szkołach- jak wyglądają rozmowy rekrutacyjne, dziecko oddzielnie i rodzice, chyba ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Luba, mają obowiązek - wynikający choćby z tego, że mają obowiązek zająć się każdym dzieckiem tak, jak ono tego potrzebuje (pomijam np. dzieci ze znacznymi niepełnosprawnościami, które powinny mieć dodatkowych pedagogów specjalnych). Nie wiem, jak bardzo was sytuacja się tyczy - ale warto wiedzieć, że rodzic może pisemnie zgłosić prośbę o dodatkowe indywidualne zajęcia językowe dla dziecka a) obcokrajowca, b) Polaka, ale długotrwale mieszkającego za granicą i nie znającego języka polskiego w stopniu umożliwiającym naukę czy porozumiewanie się. Teoretycznie może o to wychowawca wnioskować, ale w praktyce - rodzic ma większe szanse ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
Dzięki szaja - Właśnie nie wiedziałam, czy to obowiązek, czy po prostu sytuacja. Trudno przecież od pani w przedszkolu wymagać, żeby do dziecka mówiła w języku koreańskim. A do kolegi mojej córki, syna Polki i Portugalczyka, po portugalsku, bo dziecko akurat lepsze w portugalskim. No i jeszcze do mojego po duńsku, chociaż moja akurat dzięki dziadkowi duńskiego nie lubi. Zbyt szybko próbował ją wrzucić na głęboką wodę. Prosiłyśmy obie, żeby powoli mówił, nie przymuszał. Ale on wiedział swoje i takie są efekty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Konto usunięte
|
Hvid, a mówi w ogóle w tym języku?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#938 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64931936]Hvid, a mówi w ogóle w tym języku?[/QUOTE]
Trochę mówi, ale jak ktoś zacznie jednym tchem :hejsaskathvordanhardudet ! to się po prostu gubi i robi się przestraszona. Do niej trzeba bardziej powoli, w razie czego powtórzyć, sama wiesz jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Konto usunięte
|
O rany, ledwo to przeczytałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;64930086]
Luba, mają obowiązek - wynikający choćby z tego, że mają obowiązek zająć się każdym dzieckiem tak, jak ono tego potrzebuje (pomijam np. dzieci ze znacznymi niepełnosprawnościami, które powinny mieć dodatkowych pedagogów specjalnych). Nie wiem, jak bardzo was sytuacja się tyczy - ale warto wiedzieć, że rodzic może pisemnie zgłosić prośbę o dodatkowe indywidualne zajęcia językowe dla dziecka a) obcokrajowca, b) Polaka, ale długotrwale mieszkającego za granicą i nie znającego języka polskiego w stopniu umożliwiającym naukę czy porozumiewanie się. Teoretycznie może o to wychowawca wnioskować, ale w praktyce - rodzic ma większe szanse ![]() Dzieki, ale sytuacja mnie nijak nie dotyczy, dzieci szczesliwie mowia, czytaja i pisza po polsku, a poza tym trudno zebym prosila o zajecia dla dziecka studiujacego albo przedmaturalnego. Jakby co to niech sie sami staraja ![]() Po prostu na jakims tam watku wyniknela dyskusja na ten temat i byly glosy, ze to rodzice powinni uczyc a szkola moze miec w d..
![]() |
#941 |
Konto usunięte
|
Nikt nie ma dzieci w niepaństwowej szkole?
![]() I nikt nie wie, jak przebiegają rozmowy rekrutacyjne? Chyba jesteśmy nietypowym przypadkiem, ale wcale nie chcę uniknąć naszej rejonowej szkoły z powodu niskiego poziomu nauczania (bo nie jakiś super, ale wystarczająco dobry) czy mojego snobistycznego ![]() A jakoś mi się wydaje, że mamy większe szanse na prywatna/społeczną niż na inną państwową- mamy upatrzoną, ale tam trudno się dostać spoza rejonu. A z innej beczki: w szkole kuzyna 2-klasisty była inna klasa, cała złożona z 6-latków i wszyscy rodzice zdecydowali o zostaniu na drugi rok, czyli klasa w 100% powtarza; jest to o tyle łatwe, że w tym roku pierwszych klas o połowę mniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;65160911]Nikt nie ma dzieci w niepaństwowej szkole?
![]() I nikt nie wie, jak przebiegają rozmowy rekrutacyjne? Chyba jesteśmy nietypowym przypadkiem, ale wcale nie chcę uniknąć naszej rejonowej szkoły z powodu niskiego poziomu nauczania (bo nie jakiś super, ale wystarczająco dobry) czy mojego snobistycznego ![]() A jakoś mi się wydaje, że mamy większe szanse na prywatna/społeczną niż na inną państwową- mamy upatrzoną, ale tam trudno się dostać spoza rejonu. A z innej beczki: w szkole kuzyna 2-klasisty była inna klasa, cała złożona z 6-latków i wszyscy rodzice zdecydowali o zostaniu na drugi rok, czyli klasa w 100% powtarza; jest to o tyle łatwe, że w tym roku pierwszych klas o połowę mniej.[/QUOTE] Moja mama pracuje w społecznej szkole, podpytam.
![]() |
#943 |
Konto usunięte
|
Będę wdzięczna
![]() Wchodzą w grę 3 szkoły: prywatna katolicka, społeczna i ta państwowa, do której będzie się trudno dostać, więc próbuję to jakoś rozgryźć- do niepaństwowych trzeba pójść już teraz, jesienią, i wykazać zainteresowanie przyjęciem dziecka u dyrekcji, bo mają zawsze zbyt dużo chętnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
Berry, napisz moze PW do Lajki, z tego co pamietam jej corka chodzi do takiej szkoly
![]() |
#945 |
Zakorzenienie
|
No i jak wrażenia po pierwszych tygodniach w szkole? U nas jak widzę rodzice są zorganizowani. Pani mówiła, że nie będzie czasu na to, żeby dzieci zabierać do teatru to się sami zorganizowaliśmy i raz w miesiącu w niedzielę dzieci razem będą chodzić na przedstawienia. Ponieważ nasze dzieci nie zawsze pamiętają, co trzeba na zajęcia przynieść i co było zadane, powstała grupa wzajemnego wsparcia na facebooku i się wzajemnie informujemy. Pani wychowawczyni chce realizować więcej niż program, ponieważ nie chce, żeby jej wychowankowie przeżyli szok kiedy pójdą do czwartej klasy. To tyle z naszej szkoły póki co.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 |
Konto usunięte
|
Zorganizowani rodzice to rewelacja.
My tak w przedszkolu mamy, większość z nas idzie do tej samej szkoły. Moje szkolne dzieci - niestety, zero przekazywania sobie informacji, wspierania się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 |
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;65288246]Zorganizowani rodzice to rewelacja.
My tak w przedszkolu mamy, większość z nas idzie do tej samej szkoły. Moje szkolne dzieci - niestety, zero przekazywania sobie informacji, wspierania się ![]() U mnie rodzice mało się komunikują. Za to szkoła ma system komunikacji z rodzicami. Platforma, na którą przychodzą ogłoszenia, sms ( które są wysyłane na numer telefonu opiekuna), przypomnienia np. O zamknięciu / otwarciu szkoły itd. Pomijam stronę szkoły z info i fb.
![]() |
#948 |
Konto usunięte
|
Ajah, takie informacje dostają rodzice ode mnie stale. Szkoda tylko, że gdy np. dziecka nie ma w szkole - prawie nie istnieje między nimi komunikacja :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;65297101]Ajah, takie informacje dostają rodzice ode mnie stale. Szkoda tylko, że gdy np. dziecka nie ma w szkole - prawie nie istnieje między nimi komunikacja :/[/QUOTE]
Tylko, że ja to dostaje zawsze bez względu czy dziecko w szkole czy nie. System generuje info. Dostaje sms albo maila z info, że mam wiadomość w takiej a nie innej sprawie. Mam apke na telefonie ( ta platforma komunikacyjna i leci).
![]() |
#950 |
Zakorzenienie
|
u nas wiekszosc rodziców sie zna, mała wieś. Ja akurst nie stąd więc nie znam wszystkich, tzn z klasy WOjtka tak,ale w przedszkolu np już nie, może z czasem.
A szkoła daje info na dzienniku elektronicznym . Teraz np syn jest w domu więc uczę go ja, w dzienniku pani wpisuje codziennie jaki materiał był przerabiany włącznie z podaniem str itp.
![]() |
#951 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Córka zaczęła program zerówkowy w przedszkolu i codziennie przynosi pracę domową w postaci 2 zadań (na weekend 4 zadania)- typu liczenie, zbiory, pisanie po śladzie i powtarzanie wzoru. Oczywiście trzeba zanieść następnego dnia do przedszkola- widziałam w szatni leżące kartki z tymi zadaniami na półkach nieobecnych dzieci, więc np. po tygodniu trochę tego było. Po wejściu do domu i przebraniu się, córka od razu siada i rozwiązuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 |
Zakorzenienie
|
szaja, Twoje dzieci szkolne biorą/brały udział w Kangurze matematycznym?
![]() |
![]() |
#953 |
Konto usunięte
|
Moje nie, nie mam nikogo tak dobrego z matmy. Ale ogólnie PONOĆ całkiem fajny konkurs, poziom wysoki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
|
A gdybyś miała, to byś Ty przygotowywała ucznia, czy zostawiłabyś to rodzicom, czy w ogóle na żywioł niech idzie?
![]()
![]() |
![]() |
#955 |
Zakorzenienie
|
Ja startowałam kiedyś w kangurze. Nauczycielka poza zapisaniem mnie kompletnie w niczym nie pomogła, nawet nie wskazała co warto poćwiczyć. Efekt był taki, że odpadłam od razu i nie chciałam więcej nic robić. Samo zapisanie i pójście na żywioł jest bez sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
Moje dzieci tez kiedys braly udziela w kangurze (i to chyba na kazdym etapie edukacji), nikt ich nie przygotowywal, w ogole traktowane to bylo bardziej jak zabawa dla tych najlepszych z matematyki. Nikt sie nie przejmowal tez wynikami, dzieci zadowolone, jakies dobre miejsca zajeli, ale w ogole bez spiny to bylo robine. Mysmy sie dowiedzieli o tych ich startach dopiero na koniec roku, jak przeczytalismy o wszystkim na swiadectwach
![]()
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
U mnie akurat była presja na wynik, "czemu odpadłaś?" "za mało się starałaś" itp. Niezbyt fajne doświadczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 |
Konto usunięte
|
No u nas też raczej na luzie.
Miramej, raczej nie miałabym czasu ekstra przygotowywać dziecka regularnie, natomiast na pewno dałabym wskazówki + pewnie zadania z poprzednich lat do ćwiczenia w domu. Z zaznaczeniem, że w razie problemu wyjaśnię, podpowiem oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
#960 |
Konto usunięte
|
![]() Dziewczyny czy u Was w szkołach też ciągle tyle atrakcji i wyjazdów? U nas jeszcze nie było od początku roku ani jednego pełnego tygodnia nauki! Córka mi w piątek powiedziała, że już kilka razy zamiast w-fu mieli lekcje, bo są do tyłu z materiałem... A na nowy tydzień już zaplanowany dzień chłopaka i ognisko klasowe kiedy to lekcji znowu ma nie być... Wkurza mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.